2016-11-22 3044 浏览
在中環午餐時間,如果你想享受一個休閒放鬆美味的午餐,打工仔這是不容易的!HardRock Café 在中環蘭桂坊,中午時段是不設訂座,但不過長期都是不滿座,人數不多的話,要找個位置相當容易,環境Okay, 有好好的OldDays音樂,輕輕鬆鬆的,舒舒適適吃點美式食物,這是一個不錯的選擇!我們只有兩個人,Weekday lunch set兩人每人約需港幣150元左右!WeekdaySet Lunch 包括Appetizer + Main Course + Beverage. Starting from HK $128!我們的午餐:- Tomatobasil Soup - 又鮮又濃的湯我很滿意Caesarsalad -蔬菜新鮮和麵包粒酥脆, 份量大,好好的選擇AsianRibs $128 - 烤豬助骨也是很有代表作,肉質嫩嫩還很Juicy的,HawaiianBurger $138- 漢堡是其招牌菜之一,烤6oz安格斯漢堡,配上調味薯條牛肉肉質鮮嫩,肉汁豐富,份量很足,配上烤洋蔥,烤菠蘿,融化的瑞士奶酪,脆脆Bacon和配上美味的薯條,Yummy Yummy! Drinks:- Hot Le
在中環午餐時間,如果你想享受一個休閒放鬆美味的午餐,
打工仔這是不容易的!

Hard
要找個位置相當容易,
環境Okay
, 有好好的Old
Days音樂,
輕輕鬆鬆的,
舒舒適適吃點美式食物,
這是一個不錯的選擇!
我們只有兩個人,

Weekday
Set Lunch 包括

我們的午餐:

Tomato
basil Soup - 又鮮又濃的湯我很滿意

Caesar
salad -蔬菜新鮮和麵包粒酥脆, 份量大,好好的選擇

Asian
Ribs $128 - 烤豬助骨也是很有代表作,
肉質嫩嫩還很Juicy的,

Hawaiian
Burger $138- 漢堡是其招牌菜之一,
Yummy Yummy!

Drinks
:- Hot Lemon Tea - Waitress主動詢問我們是否需要免費加熱水 !
真的一個非常輕鬆和滿足的午餐!
Tomato basil Soup
Asian Ribs 烤豬助骨
Hawaiian Burger
2016-11-17
Tomato basil Soup
Asian Ribs 烤豬助骨
Hawaiian Burger
2016-09-23 3600 浏览
見“HARD ROCK CAFE” 有團購優惠, 而且沒有大限制於是決定帶阿爸阿媽去蘭桂芳去威! 餐廳位於蘭桂芳的盡頭, 門面又大又開揚, 選址不錯。酒吧位上的紅色裝飾十分搶眼, 甚有氣派。餐廳環境寬敞, 但是餐廳播放的音樂實在太勁又太嘈吵, 不是一個談心的好地方。室內裝潢充滿音樂原素。特別是牆上掛了不少國際歌手的珍藏。有 Madonna, Shakira的演唱會戰衣, 非常sexy又搶眼。不知道是真品還是仿製品?另外, 牆上掛了不少Rock n Roll band 友的原個電子結他。走進“HARD ROCK CAFE”有如一個音樂博物館一樣, 絶對有欣賞指數。另外台上有鼓有音響, 唯獨欠了班band友表演。食物選擇有如一般的美式餐廳, 大份又以肉類為主。《Jumbo combo $218》 這個小食併盤的份量大得驚人, 未食已被它的份量嚇親。有buffalo wings、洋蔥圈、炸魷魚、炸雞肉條及蕃茄麵包。四個人只點這個併盤已經足夠。這個併盤每項食物炸得香脆, 多吃有點油膩。幸好有件放滿蕃茄粒的法包美式的食物以肉為主, 不太健康, 於是叫了這個《Caser salad $108》。沒
食物選擇有如一般的美式餐廳, 大份又以肉類為主。
美式的食物以肉為主, 不太健康, 於是叫了這個《Caser salad $108》。沒有加錢多加雞肉或蝦。味道就是一貫的Caser salad 的味道, 但是感覺是當晚最好味因為當晚實在太多肉。
Caesar salad
《Chicken sandwich $148》 這個雞肉漢堡配料有火腿、煙肉、蕃茄、雞肉及生菜。雞肉非常嚡口, 見牠的横切面完全沒有脂肪及纖維, 加上雞肉漢堡沒有醬汁, 非常乾。
chicken sandwich
chicken sandwich
《New York Strip $388》 到西餐廳牛扒是必吃的。份量足夠, 表面的燒烤紋太過公整。這個牛扒熱力不足, 放涼了影響味道。肉質軟腍, 略嫌牛肉味不夠濃厚。
new york strip
正價略嫌價錢偏貴, 如果沒有團購優惠的話都不太容易吸引筆者去光顧。另外食物味道都是麻麻地, 只有份量及環境的話不太足夠。
離開Hard Rock Cafe, 周末的蘭桂芳十分冷清, 與多年前的盛景相距甚大, 有些蕭條之感。
2016-07-10
團購
1. 沒有飲用水提供,Perrier要$66一支,汽水$502. 四個人坐四人枱,有兩個位都有天花板滴水的問題3. 牛排沒問幾多成熟,做得不好吃4. 我們還叫了墨西哥牛肉薄餅,不過不失。可能是我們見識少,來見之後才知墨西哥薄餅是這樣的。若果餐牌上有它相關的相片,那就更好了!5. 朋友當場免費做了VIP,送了一客雞翼,每人有兩件,抵!6. Ribs 味道好,肉質軟硬適中!7. 我們坐近Hard Rock shop, 距離表現台比較遠,就算10點3開始有live band,也難感受現場表演的氣氛。

2. 四個人坐四人枱,有兩個位都有天花板滴水的問題

3. 牛排沒問幾多成熟,做得不好吃

6. Ribs 味道好,肉質軟硬適中!
Ribs

2016-08-06
優惠券
Ribs
2016-07-11 2270 浏览
2016-07-11
2016-07-11 1239 浏览
蘭桂坊..., 真是十年如一日, 由中環地鐵, 沿德己立街行上來, 成街都係人, 嚟Happy Hour飲酒, 有室內冷氣唔涼, 係要企出街... 應該是常識... 哈哈... 但一到頂, 轉彎, 當堂靜晒..., 夏季未到中期, 晚上七時的天空, 還是光亮得奇異...  街外光線透入內, 未到繁忙時段, 座位任坐..., 返工放工時間, 由以前的朝九晚五, 變成朝九晚八, 你是香港人, 無理由唔知... 放工後, 約埋同事出嚟吹水, 千企唔好再講公事..., 唔講公事, 講私事..., 最好當然就係講公司和老闆既八卦事... 哈哈..天氣熱, 消消暑, 最好係一杯大啤, 但下午茶已經飲咗..., 無錯! 係"下午啤", 唔係"下午茶"..., 既然飲咗"下午啤", 就來一杯Cocktail吧. 餐廳推介, 其中一款, 名稱又真夠異類, 名稱: "NOTHING... 敝孤陋寡聞, 對於此Cocktail 品種 "NOTHING"的認識, 真係只有nothing... 但跟據餐牌介紹, 材料有Vodka, Melon Liqueur, Coconut rum & Pineapple J
敝孤陋寡聞, 對於此Cocktail 品種 "NOTHING"的認識, 真係只有nothing... 但跟據餐牌介紹, 材料有Vodka, Melon Liqueur, Coconut rum & Pineapple Juice..., 應該似係 MIDORI SPLICE... 飲第一口, 好強的菠蘿香味, 蜜瓜味...很輕, 甜飲的酒精度, 嘗不到太高, 整體上, 好清新涼爽的感覺...
成日食 Buffalo Wings, 有些厭?? 轉轉新口味, 試一試 Rockin' Wings ($138), 中文翻譯是"搖滾雞翼", 有些攪笑..., 餐牌上有說明, ".... smoked dry rub, slow roasted...", "dry rub"也有些稱呼為"spice rub", 即是用乾的香料醃漬(必須加入糖份), 燒烤時, 糖份會焦糖化, 形成一層脆身的香料薄皮緊包雞翼, slow roasted.... 應該係...近年紅人 "slow cook"既兄弟... 哈哈..
如果一邊聽著rock n roll, 一邊食"搖滾雞翼", 可能更有風味, 至於聽邊種rock n roll? 則...是個人口味, 視乎你想"搖"得有幾勁? 又或滾得幾有勁?  rock n roll 有咁多種..., range 太闊, 如果想"搖"得勁D, "Guns N' Roses" 是好提議, 如果想"搖"得輕力一點, 那"Foreigner"啦..., "搖滾雞翼"配上Blue Cheese Sauce, 味道與口感都比較強烈, 加多一條新鮮生西芹, 就可達至口味上的equilibrium了... 55...
一講"Foreigner", "Foreigner"就到... 此店全年無休, 晚晚都有Live Band 坐陣, 聽講話係"入口"Live Band呀, 來佬貨, 啱晒香港人, 唱緊代表作: "I Want To Know What Love Is".. "....In my life there's been heartache and pain, I don't know if I can face it again, Can't stop now, I've traveled so far, to change this lonely life..." 好正..!
American rock 'n' roll 之後, 一轉, 來一個義大利傳統, Balsamic Tomato Bruschetta ($138), 香脆烤法包, 材料是切碎的番茄粒, 新鮮 basil 和 basil oil, 廚師用 Parmesan 代替常用的 Mozzarella, 味道濃郁一點.
香蒜牛柳粒 ($138), 噯...! 西洋餐廳做埋中式酒樓小菜, 但做得好過很多中式酒家, 味道比較清淡, 但不是海綿牛肉, 沒有中式牛肉那種被蘇打粉折磨得體無完膚的海綿狀, 絕對是貨真價實的原始牛肉質感, 好味有咬口, 夾著連炸蒜皮一起吃, 好滿意!
據聞五月尾有兩大節日, 分別是"國際漢堡日"和"國際奶昔日", 未有時間研究到底是何方神聖..., 但我認為, 諗呢兩個節日出嚟個位人兄, 都算無得頂! ..好應該比翻一日去記念佢囉...哈哈, Hard Rock Cafe 都因應國際漢堡日, 攪了新campaign: World Burger Tour 2016, 推出了一系列國際口味漢堡包.
新加坡款式的 Satay Burger ($178), 新鮮牛肉以沙嗲風味製成, 脆口感的碎花生粒, 爽口的新鮮青瓜和火箭菜, 還加了士拉差沙律醬... 士拉差辣椒醬就食得多, 但士拉差沙律醬有甚麼特別?? 我未試過... 單看見牛肉漢堡的厚度, 就已經想一口咬落去...
每款漢堡包都跟碟送上新鮮炸起的薯條, 薯條都有三種口味, 這款是Chili Seasoned Fries wiht Chipotle Garlic Ketchup, 一聽見...用墨西哥辣椒做的醬汁, 當堂肅然起敬, 原來會錯意, 唔係每隻墨西哥辣椒都係"Red Savina", 還有一些平凡的口味, 例如"Chipotle", Chipotle 的辣度, 如果以國際辣度級別, 史高維爾辣度單位, 只是1500SHU, 與勁量級Red Savina的580000SHU, 無得比, Chipotle 還低過一般街市的尖紅椒, 而且, 還加了蒜蓉和番茄醬, 用來蘸那剛炸起熱辣辣的薯條, 正是酸、辣、甜三味合一.
另一款Burger, 上檯, 我掛住食, 無留意包名, 事後看餐牌, 搵呀搵, 搵唔到... 靠估, 應該係 Miami Florida Cuban Burger ($178), Miami..., Cuban...., 應該用"Little Havana"更好吧...., 再搵, 又好似係 New York Big Little Italy Burger ($178), 是旦啦... 訂價一樣, 差唔多...
Burger 好豐富, 除了那塊厚身漢堡牛肉之外, 還有類似炸魚手指但其實係炸芝士條, 好creamy, 但味道略淡, 應該屬於Mozzarella類品種, 重未夠, 再加多幾片鬼佬煙臘腸, 到底是Salami or pepperoni ?? I 唔太肯定, 餐牌個名, 又Italy, 又new york, 如果義大利, 就係salami, 但如果係美國, 就係pepperoni 喇... 哈哈...
嘩... 呢款薯條是 Herb & Garlic Fries with Chimichurri Mayo,  超正! Argentina 的 Chimichurri, 都是翻譯為"青醬", 但絕非義大利的 pesto..., pesto唔夠專業?? 那..salsa verde?? 都唔係... Chimichurri 是青綠色, 材料都是用香草, 但加了其他香料, 尤其是辣味的香料, 還有堅果, 撈在薯條上, 少少鹹, 多多香, 微微辣, 是近年食過最好味的薯條醬汁...
Hark Rock Cafe是餐廳, 也是rock n roll 展覽館, 飲咗酒, 食得半飽, 搖吓搖吓去打個轉, 周圍看看, 發現了George Michael 對太陽眼鏡..., 90後應該唔知 George Michael 係邊個..., 但嚟得呢度用餐, 不可能唔知吧..., 就算你唔知邊個係George Michael? 都應該聽過Wham啩? 吓... 就算你無聽過Wham..., 都無理由未曾聽過"Last Christmas" 吓??? 都無??? 係鄉下耕開田...無留意?... 咁careless whisper 呢..? 梅姐都唱過中文版喎...
還有"賣飛佛"的Queen, Freddie Mercury 死咗, 都重有得開 concert, 今年9月係香港有得睇! 已經賣緊飛, 主音瓜咗, 都開得咩...?? 梗得!! 唔通開"問米演唱會"??? 哈哈....., 搵咗個後生靚仔 Adam Lambert, 有興趣同仁, 可以上網聽一聽先決定買唔買飛, 我本來打算買飛, 但聽過後.... 哈哈哈
巨型瓷碟盛載著巨型牛扒, 稱為 Porterhouse Steak ($528), Porterhouse, T-Bone, New York strip, 三種都是由牛腰前端 Short Loin 切出來, New York strip 無骨, Porterhouse 和 T-Bone 都有直橫T骨, 兩者一前一後, Porterhouse Steak 通常是兩人的份量, 美國農業部 USDA, 對市場上使用 Porterhouse Steak名稱, 都有提供"無法律規定"的指導, T-Bone 的厚度, 最少要達0.25", 但porterhouse 必須達1.25", 當然, 如無法律規定, 商家們真係採你都傻...
20安士的澳洲貨, 兩位男士剛剛好, 如果女士, 三位都夠食, Porterhouse 其實就是最好的T-Bone, 與T-Bone 的性質相同, 骨為中間, 左右分別是西冷和牛柳, Porterhouse的牛柳部份較大, 西冷部份較少, 無論如何, 可以一次過食晒兩款, 西冷部位, 肉質的纖維粗一點, 但牛味口感重, 牛柳部份則味道較淡, 但夠晒鬆軟, 正是兩者兼得.
美國人食牛扒, 喜歡用A1 Sauce, 這款專為牛扒而製的調味汁, 已經有百幾年歷史, 現時為Kraft 公司製造, 但原來最初是英國人發明...., 但無所謂吧..., 美國人原本都是英國人... oh, sorry... 美國人應該唔會有"大英國膠"吧...??
最後... 飽到郁唔到, 重有甜品... Hot Fudge Brownie ($98), 布朗尼朱古力蛋糕, 面頭放了熱半溶的朱古力和雲呢拿雪糕,  味道十分重口和濃郁..., 整翻杯熱茶就最good喇!!
飲咗酒, 紅都面晒, 睇嘢都唔係好清楚, 但都重行到直線..., 搭車翻屋企... 絕對無問題! 晚上九時半左右, 坐滿人, 好熱鬧, 氣氛一流, 得閒與同事朋友嚟飲飲食食兼吹水, 真係人生樂事!
2016-07-07
2016-07-11 805 浏览
還記得於尖沙咀曾有 Hard Rock Cafe ,那時候是都幾出名的,但那時候沒有刻意去用餐,直到最近知道在中環開咗分一間分店,於是約定朋友去食番餐。Hard Rock Cafe 位於中環蘭桂坊附近,餐廳格局有知子酒吧,當入到內堂,就發現一個 酒吧櫃,顧客可以在這裏喝喝酒,另外牆上掛著裝飾櫃,裡內擺滿裝飾品,營造一個 好有美國餐廳 feel 的餐廳。打開餐薄, 又有不少、小食、漢堡包、豬肋骨等。當中漢堡包的款式不少。如果不想喝酒的話 還有其他飲品如沒有酒精類的飲品。小食有搖滾雞翼(一百三十八個大洋),採用秘製Smoked Dry-Rub,並用上藍芝士、胡蘿蔔及芹菜棒慢烤。食用時可蘸上 Classic Rock、Tangy 或者Heavy Metal Sauce 一起吃。 雞肉味道幾濃,亦能保持肉汁在內, 而且仲有嫰滑嘅感覺。一向喜歡三文魚,點來烤三文魚柳(二百四十八個大洋),可以滿足一下食三文魚的癮子。三文魚重達半磅,以cedar pepper 及醬汁來烤,上桌時以薯蓉時蔬及蒜子伴碟。三文魚本身具有柔滑口感,加上醬汁的提鮮,令三文魚更具食味。漢堡包有很多款式,其中選自 Satay B

漢堡包有很多款式,其中選自 Satay Buger(一百七十八個大洋),食材除了一大塊牛肉外,還加上了在底部的青瓜塊、芝麻菜、花生醬及是疃差蛋黃醬在牛肉之上。當中特別食到的是那沙爹醬的味道,但又不失牛肉本身的濃郁味覺,而青瓜本來就是冷的,故一冷一熱,令層次分明。
雖然相隔這麼多年才真正踏入 Hard Rock Cafe 食嘢,但是心情還是興奮呢!
2016-07-06
試食活動
每年的 5 月 28 日是 National Hamburger Day , 世界聞名兼以搖滾為主題的連鎖餐廳 Hard Rock Café 亦嚮應地製造了一個 World Burger Tour , 在指定的時間限期裏分別從過百間分店的自家設計兼最具代表性的漢堡包裏抽出 24 款 , 再分別在不同分店裏推出四款給食客品嚐 , 香港代表是 Sweet and Sour Burger 已於 2015 年的 World Burger Tour 推出過。 今年的 World Burger Tour 2 , Hard Rock Café 香港店推出四款分別來自新加坡、印度、美國紐約 及 美國邁阿密 的代表漢堡包。 然而本人與一班朋友更獲邀一嚐 Hard Rock Café 的美食。 Hard Rock Café 早於 1994 年曾落戶尖沙咀 , 那些年的廣東道 , 左邊一間 Planet Hollywood , 右邊一間 Hard Rock Café , 火花四濺好不精彩 ! 那時候總會與家人一起 ( 當然要握著付賬的爸媽手 ) 每個月輪流去 Planet Hollywood 及 Hard

Hard Rock Café 早於 1994 年曾落戶尖沙咀 , 那些年的廣東道 , 左邊一間 Planet Hollywood , 右邊一間 Hard Rock Café , 火花四濺好不精彩 ! 那時候總會與家人一起 ( 當然要握著付賬的爸媽手 ) 每個月輪流去 Planet Hollywood 及 Hard Rock Café 吃大餐 ( 昔日的美國餐是真的很大份 )。

反而這晚在 Hard Rock Café 試菜 , 是我在 Hard Rock Café 離開香港後再回歸到蘭桂坊的第一次到達 , 餐廳較昔日「詳和」多了 !
在 2006 年時 , 美國佛羅里達州的印第安人部落塞米諾爾 ( the Seminole tribe ) 花了 9.65 億美元收購了 Hard Rock International 包括賭場、餐廳、酒店等等。
餐廳裏掛有塞米諾爾人部落簽署的證明信及照片。
身為以搖滾為主題的餐廳 , 原來四圍收集及展示搖滾紀念物的傳統是由 Eric Clapton 因為他要把結他掛在牆上以顯示下面的椅子是他的「皇座」而開始。 吃東西前不如遊覽一下搖滾紀念物 ......
Madonna
張惠妹
拉丁第一女神 Shakira
Spice Girls
George Michael
KISS
每晚的9時45分左右便有 live band show , 喜歡的話要早早霸位 , 我有向經理詢問過是沒有最底消費 ( 除非包 VIP Room ) , 單點飲品也可以享受現場熾熱氣氛。
未欣賞完也沒有辦法 , 因為好東西要上檯了 !
Rockin' Wings $138
一客有八隻大雞翼及雞鎚 , 味道是酸酸的更帶點乾辣 , 雞肉沒有乾爭爭 , 帶有肉汁 , 根本是要邊吃邊吮手指的 buffalo wings , 伴菜是新鮮的紅蘿蔔條及西芹條配藍芝士蘸汁 , 這第一道菜已把我幹掉 , 還有其他那怎麼辦 !?
Hurricane
這一杯是 Hard Rock Café 的 Signature Drinks , 味道帶水果的甜甜 , 另有 Rum 的陪襯 , 小心慢呷 !
Asian Beef Steak $138
經過薄蒜片及豉油調味的一口牛肉粒 , 首先牛肉是沒有被鬆肉粉破壞過 , 三成熟 , 能吃出肉香及啖啖肉汁, 一啖一粒停不了 !

終於輪到漢堡包佳麗出場 ( 拍手、拍手)
SATAY BURGER ( 新加坡代表 ) $178
單純的安格斯牛肉漢堡扒 , 快看 ... 它厚得驚人 , 比麵包還要大塊 , 另外還夾入青瓜片、火箭菜 , 分別在上下麵包塗上是拉差香甜辣椒醬 及 花生沙爹醬 , 味道香辣惹味 , 咀嚼時因為青瓜是很厚片 , 所以與牛肉漢堡扒會有互補的口感 , 不會太油膩。
CUBAN BURGER ( 美國邁阿密代表 ) $178
兩片麵包之間夾入豐富食材 : 安格斯牛肉漢堡扒的上面鋪有經過古巴式特別醃製的豬肉絲 , 還有甜蕉片、瑞士芝士片 , 漢堡扒下面墊入酸瓜片、蕃茄片、火箭菜 , 味道是很複雜 , 有黃芥辣的調味外 , 酸瓜片、蕃茄片、火箭菜、甜蕉等等都是有自己個性的味道 , 結合在一起唯有說出 ... 「獨特」兩字。 薯條可配搭有香草蒜蓉醬的那款。
BIG LITTLE ITALY BURGER ( 美國紐約代表 ) $178
特別在於薄餅與漢堡包的結合 , 麵包及安格斯牛肉漢堡扒是必要的食材 , 蘸上蕃茄薄餅醬 , 另外還夾入辣肉腸片、炒香的菇片及兩條異常突出的炸水牛芝士條 , 味道上是較為正常 , 以蕃茄為主。 特別跟配一客撒有芝士粉的炸薯條 , 讓食客記起他是正在吃 「 漢堡包 」。
TANDOORI CHICKEN BURGER ( 印度代表 ) $178
雞肉漢堡扒是加進了香草及香料作調味 , 煎香後再夾進麵包裏 , 加進淡味的 Monterey Jack Cheese、青瓜片、蕃茄片、生菜 , 並塗上鮮美及味道輕盈的薄荷乳酪醬。

漢堡包巡禮之後 , 店方也準備了其他好東西給我們吃吃看 ......
New York Strip Steak $388
12 安士的 NY strip steak , 塗上牛油才吃 , 入口滿是燒烤的香氣 , 口感結實 , 微帶嫩筋 , 嚼起來肉香汁甜 , 配搭的薯蓉剛好把牛扒剩餘的肉汁也吸收掉 , 薯蓉是用真薯仔搓成 , 本身也帶粗粗的口感 , 薯味香。
Grilled Salmon $248
要把烤三文魚的技術掌握好是需要多練習 , 除非食客不介意吃粗糙的魚肉 , 這道烤三文魚是可以煮得出外圍焦脆 , 稍稍的用力把一口魚肉切出來 , 吃下去魚肉竟然是滑滑嫩嫩的 , 油脂豐富但蘸上甜甜帶辣的 BBQ 醬同吃是不會覺得肥膩。 與薯蓉拌和來吃又是另一番味道。
Hickory Smoked Ribs ( Full Rack $338 )
漂亮 ... ! 只要把肋骨輕輕的扯開 , 可以看見肉汁在流兼且豬肉所表達的鬆化模樣 , 塗在肋骨上的 BBQ sauce , 既酸甜帶少許辣又有煙燻香。 伴菜是薯條、cowboy beans、雜菜沙律。
Mango Tango $89
一杯以鮮芒果茸、橙汁、紅牛混合而成的精力充滿飲料 , ( 送你一對翼 ) !
Hot Fudge Brownie $98
兩球雪糕加上鮮忌廉、熱糖漿恰恰放在新鮮的熱 brownie 上 , 撒上合桃碎及加在頂上的一粒最豔麗的紅櫻桃 ( 對堅果、花生 等敏感的人士要留意 ) , 冷與熱交雜的口感最得人心。
踏正晚上 9:45 , live band show 開始 ...
現場被炒得火熱 ...
Hard Rock Café 蘭桂坊的晚上 ... !
题外话/补充资料: 味道 4 環境 4 服務 4 衛生 4 抵食 4
2016-05-12 1985 浏览
每天工作12小時 心身疲累同事們說去Relaxed 近近地去老蘭對於老蘭 都屬於大間Bar門口有保安 幾似落club嫁未坐下 已經feel到個場好high有live band 台下有人跳佢地先唱得highCocktail賣相好 bartender整cocktail都好型太黑影吾到佢既姿態Cheese Sticks熱辣辣 非常脆口 入邊好多芝士流出黎但芝士味較淡Jumbo Combo炸洋蔥圈 不油膩 入邊係成塊洋蔥炸魷魚 炸粉不多 食到一條條魷魚味雞翼 非常入味 較辣 吾知係咩醬料呢另外兩款我都冇嚐試到 不評論另外叫左份牛肉粒 冇影到相好鬆軟 又入味 牛肉味濃郁服務好識講笑
每天工作12小時 心身疲累

另外叫左份牛肉粒 冇影到相
好鬆軟 又入味 牛肉味濃郁

好識講笑
2015-12-08 2731 浏览
到了午飽時間,經過半天的工作,很想吃點comfort food,以慰藉疲憊的靈魂。想到Burger,立即想起Hard Rock Cafe的Legendary Burger。雖然沒有標明用的是甚麼牛肉,但多年的光顧,質素還是有保障的。煙肉肥得來帶點甜味又不會太膩,牛肉肉質鮮嫩,肉汁豐富,份量很足,加上車打芝士,吃完超有滿足感!只是美中不足的是牛肉味這次比較淡。中環賣Burger的店不少,但論環境還是Hard Rock的坐的舒適,雖然貴一點,但偶爾一餐,還能接受。是日有點冷,叫了熱咖啡。叫完才想起其實Hard Rock的咖啡不甚麼樣。不過,來了以後卻嚐得出不太差,有點意外,不錯!雖然說是comfort food,但這餐仍舊是工作餐。還好,一齊用餐的是比較友好的partner,才能在沉重的工作壓力下,稍為喘口氣,感恩。

Cappuccino
2015-12-04
2015-11-30 2456 浏览
午餐後,另有一個會要開,因為地點同樣是在中環,所以我沒有打算回灣仔。然而,我早已經食完飯,我要蕩在商場麼? 不想了,反而想找個地方飲飲酒,學我朋友所說,開會係唔需要清醒的,所以,我來了蘭佳坊,準備選一間酒吧飲飲酒,行了一圈,我決定來《Hard Rock Cafe》。從前,《Hard Rock Cafe》在香港有兩間,《Planet Hollywood》也在香港有一間分店。兩者都以音樂及電影來做主題,respectively。而年輕時的我,是鐘情於後者的。但後來,因為管理問題、生意不佳以及過度擴張,所以,有一大段日子,以兩間名店,一路消失於香港。《Planet Hollywood》就未見他捲土重來,最後一次見到他們,也就是2010年,我同太太在夏威夷渡蜜月去過。而《Hard Rock Cafe》,就成功轉營,繼續以這一個品牌東山再起,再創高峰,我再見到的《Hard Rock》已經是一個集餐廳、賭場及酒店的一個大型娛樂事業集團。說回中環的這一間《Hard Rock Cafe》,其風格以舊是以流行音樂為主,餐廳依舊是以歌手的珍藏服裝及樂器來做展覽,晚上依舊是有 live band 表演。而且

說回中環的這一間《Hard Rock Cafe》,其風格以舊是以流行音樂為主,餐廳依舊是以歌手的珍藏服裝及樂器來做展覽,晚上依舊是有 live band 表演。而且,日頭就以轉播《MTV》的節目為主,非黃金時段,我看到的,是《Bee Gee》的《Stayin' Alive》。
飲啤酒,可是選擇並不是多,身為香港人,選擇的當然是香港的生力啤。Tap 出的生力啤,味道濃,苦味不太重,生啤好飲過罐製永遠都是一個事實。然而,味道清是令喜歡啤酒人士感覺到開心的。之不過,大家又知不知道,最正的生力啤是菲律賓廠的出品 (好多人已經知道)。但,西班牙也有一間生力啤,源出同一系,但兩者早已沒有關係,西班牙的生力啤,麥味是比起香港及菲律賓的更重。說真,我其實最喜歡菲律賓的出品。
簡單啤酒同《Hard Rock》評,我在這兒短短的半小時時光,是舒服的,找一天,也許要來一食一個 lunch,再評。

2015-11-15 1693 浏览
今晚我們去咗中環蘭桂芳嘅「Hard Rock Cafe」食晚飯!我們叫咗胡桃木燻燒烤組合「燒肋骨/燒鷄」、傳奇漢堡、烤三文魚柳、新鮮脆皮蘋果餡餅同熱糖漿朱古力蛋糕!胡桃木燻燒烤組合「燒肋骨/燒鷄」燒肋骨嘅肉質好鬆軟同入味,燒鷄嘅肉質相當嫩滑!傳奇漢堡嘅漢堡扒肉質好厚身同相當鬆軟,咬落去有好多肉汁,肉味亦好濃郁,而伴碟嘅薯條炸得非常香脆!烤三文魚柳只係將三文魚柳表面烤熟,入面仲係生㗎,半生熟嘅三文魚柳肉質超級嫩滑,鮮味十足!新鮮脆皮蘋果餡餅嘅脆皮極之香脆,有香濃牛油味嘅暖暖蘋果餡餅,加埋冰凍嘅雲呢嗱雪糕一齊食,真係超好味!熱糖漿朱古力蛋糕嘅朱古力蛋糕味道相當香甜濃郁,質感非常鬆軟!
新鮮脆皮蘋果餡餅同熱糖漿朱古力蛋糕!
傳奇漢堡嘅漢堡扒肉質好厚身同相當鬆軟,
咬落去有好多肉汁,肉味亦好濃郁,
而伴碟嘅薯條炸得非常香脆!
烤三文魚柳只係將三文魚柳表面烤熟,
入面仲係生㗎,半生熟嘅三文魚柳肉質超級嫩滑,鮮味十足!
新鮮脆皮蘋果餡餅嘅脆皮極之香脆,
有香濃牛油味嘅暖暖蘋果餡餅,加埋冰凍嘅雲呢嗱雪糕一齊食,
真係超好味!
熱糖漿朱古力蛋糕
新鮮脆皮蘋果餡餅
烤三文魚柳
傳奇漢堡
胡桃木燻燒烤組合「燒肋骨/燒鷄」
熱糖漿朱古力蛋糕
新鮮脆皮蘋果餡餅
烤三文魚柳
傳奇漢堡
胡桃木燻燒烤組合「燒肋骨/燒鷄」
1K
2015-11-04 1415 浏览
餐廳在中環最佳位置, 看蘭桂芳人流最理想!節日氣氛很好, 所有侍應生很專業,餐廳今年為萬聖節已特別裝飾了很多中式鬼祭,男女服務員也化妝配合萬聖節的裝飾。客人可以享受環境和氛圍。 內有多個大電視播放流行音樂片。我們叫了 Cocktail: Mixed Berry, Strawberry Mojito,大大杯有色彩又甜美, 不錯! 加上 Jumbo Combo 和 Mini Burgers. 檯上美食看見也開心 !Jumbo Combo值得推介: 炸八爪魚,燒雞翼,炸洋蔥圈,炸雞胸肉, 最好的是 Tomato bruschetta麵包上有蕃茄芝士片, 有鮮茄味, 特鬆脆可口,只是雞的肉比較硬和鞋,不做得好, 厨師扣分.迷你漢堡共三個, 靚漢堡牛肉, 有濃牛肉味夾芝士 。好食, 加獎 !在此過了一個開心的萬聖節, 要再來!每個人花費$350, 也值得 !
餐廳在中環最佳位置, 看蘭桂芳人流最理想!
節日氣氛很好, 所有侍應生很專業,
只是雞的肉比較硬和鞋,不做得好, 厨師扣分.
在此過了一個開心的萬聖節, 要再來!
每個人花費$350, 也值得 !

$350 (宵夜)
2015-07-23 2326 浏览
係LKF打滾咁耐,唔少得得閒就要去食下Hard Rock 啦,今餐就刷得特別勁,首先,我地3個朋友叫左幾杯cocktail ,有mixed berry 味,pineapple味,同 cherry 味,不過不失啦,話好出色又唔算lor, 大大杯,味道較甜,似美國既口味。吹完水都好餓啦,首先叫左porterhouse, 應該係menu上面最好,價錢又最貴既牛排,牛肉味道濃,半成熟岩岩好,沒有筋,加埋薯蓉黎食都幾飽肚,不過對我地3隻食肉獸黎講係唔夠既,我仲叫左多1個排。叫左個sirloin,一食下去就分得出2個排唔同之處,西冷明顯地硬少少,味道都沒有porterhouse咁濃,但牛肉感依然好重,但2個來說,porterhouse明顯地好食好多!影得唔係幾好既salad係後面,係一個雞肉salad, 上面有一條條crispy 既麵條,鐘意熱氣野既人就岩曬啦!味道唔錯, 冇平時D salad 咁悶lor。 我會再叫佢的!
porterhouse
sirloin
chicken salad
porterhouse
sirloin
chicken salad
2015-07-19 2158 浏览
作為一個hard rock 迷當然係要去hard rock cafe 今次第二次黎四個人食叫左三樣野食Combo snack 咩都有 吾洗諗 水牛雞翼超好食!洋蔥圈同薯皮都好正!Legendary burger medium 舊漢堡燒得岩岩好 超正!西冷扒都係half done 炭燒 超好食!再配埋一杯啤酒再加上live band!完美既一餐!
今次第二次黎

四個人食叫左三樣野食

Combo snack
Snack combo
咩都有 吾洗諗 水牛雞翼超好食!洋蔥圈同薯皮都好正!

Legendary burger medium
舊漢堡燒得岩岩好 超正!

西冷扒都係half done 炭燒 超好食!

再配埋一杯啤酒再加上live band!完美既一餐!
2015-07-13
  • Legendary burger
2015-04-09 3072 浏览
Its just the place to be...Been there a few times now and I really enjoy the ambience at this place. The music, the guitars. It just sets the mood.Went there for early dinner.In drinks we ordered sex on the beach cocktail, pinacolada, bloody mary and a cosmopolitan. They were simply amazing.We also had their legendary burger, the veg platter. Truly the burger is out of this world. It's also heavy so don't order much after that.The staff is really courteous and quick in taking orders and deliveri
Its just the place to be...
Went there for early dinner.
The staff is really courteous and quick in taking orders and delivering.
It's the place to be with friends.

We ordered the jumbo combo non veg , amazing presentation and quick service to start with , also tried corn fritters ... Not that great ..variety of beer was limited. Must try the hurricane cocktail ....suddenly it was packed house and few waiters.. It took long just to order the desert... I tried the brownie sundae... It was good though ... Please have more staff on a Sunday afternoon , thanks
2015-04-01