2023-05-24 521 浏览
#foodstepsinhk_cafe佐敦這間cafe一直在我的收藏list裡面 餐廳內以白色為主調 清新簡約 很容易拍出好看的照片🤩另外他們也設有keto menu 適合正在進行生酮飲食的朋友我們這次就叫了一個dinner set 一份甜品 & 一杯飲品~➸Entree: Pan-fried Crab Meat Cake • Tomato Salsa前菜: 香煎蟹餅配蕃茄沙沙 | 8/10前菜可以選擇蟹餅/餐湯/沙律我們選了外面很少出現的蟹餅蟹餅調味適中 吃到一絲絲蟹肉沙律菜和蕃茄沙沙都偏清新 沒有特別調味➸Main: Baked Half Lobster • Spicy Tomato Sauce主菜: 焗龍蝦(半隻)配辣番茄汁 | $268 | 8/10用叉很容易便能把龍蝦肉脫殼🦞配菜豐富 有外皮還脆的薯仔 厚切脆肉瓜 和豆角 辣番茄醬鹹鹹辣辣好惹味 跟龍蝦好夾一個人吃更滿足噢🤓➸Moist chocolate cake | $55 | 8/10甜品方面 店員介紹他們最喜歡carrot cake 另外chocolate cake & tiramisu都是人氣之選cappuccino
#foodstepsinhk_cafe

甜品方面 店員介紹他們最喜歡carrot cake
cappuccino tart就是新出的
回到chocolate cake
蛋糕體似鬆散的brownie
上面有層偏厚身的朱古力醬(?)
朱古力不甜 不會膩
挺大件的 兩個人share都夠🤎

➸Yuzu orange espresso soda | $56 | 7/10
Yuzu orange espresso soda

朋友看見這是他們的signature drinks之一便order了
齋啡味比較突出 隱隱約約有一些柚子&橙味~

#foodstepsinhk_佐敦 #foodstepsinhk_西式 #HeartJordan #Heartfromhome #HeartC #Heartattention #heartcoffeehk #jordancoffee #heartcoffee #brunch #coffeetime #coffeehk #ketomenu #ketocoffee #hongkongcoffeeshop
#healthynewyear #heartcoffeehk #佐敦#
佐敦咖啡 #好有heart #佐敦美食 #香港美食 #cafehoppinghk #佐敦cafe #打卡美食 #假日好去處 #hkfood #hkfoodie #香港咖啡店
等候时间
5 分钟 (堂食)
香煎蟹餅配蕃茄沙沙
Moist chocolate cake
Yuzu orange espresso soda
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 Heart Coffee @佐敦💁🏻香煎蟹餅 跟餐$0金黃色的酥脆外皮和鮮嫩的蟹肉,上碟溫度不會太熱,打完卡食剛剛好,食落外脆內軟,有很豐富的鮮味和甜味。💁🏻紐澳良雞扒意大利飯 餐 $148兩大塊紐澳良雞肉本身就非常鮮嫩多汁,再加上烤制的過程中所添加的調味料,讓其更加香氣四溢。配合上酥脆的雞皮和軟糯的意大利飯,讓這道菜式的口感豐富多樣。意大利飯都做得很出色,每粒飯都粒粒分明,但又不會不熟,同時又同醬汁混在一起好像渾然天成一樣,很好吃。💁🏻炸魚薯條(比目魚柳)$126經典英式菜式,比目魚肉質柔嫩,搭配上酥脆的外皮和香氣四溢的薯條,口感非常豐富。此外,搭配上塔塔醬和檸檬汁,更能增添菜式的風味和層次感。💁🏻炒魷桶仔小食 $68中式菜式,口感爽滑,色澤鮮艷,十分開胃。是否推薦↩️?✅必食炸魚薯條,店內仲有keto 餐點,健康人士必食
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 Heart Coffee @佐敦

💁🏻香煎蟹餅 跟餐$0

💁🏻紐澳良雞扒意大利飯 餐 $148

💁🏻炸魚薯條(比目魚柳)$126

💁🏻炒魷桶仔小食 $68
中式菜式,口感爽滑,色澤鮮艷,十分開胃。

是否推薦↩️?
✅必食炸魚薯條,店內仲有keto 餐點,健康人士必食

• 炸魚薯條(比目魚柳)
  • 香煎蟹餅
ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕒𝕣𝕥 𝕒𝕟𝕕 𝕜𝕖𝕥𝕠 𝕗𝕠𝕠𝕕, 𝕗𝕖𝕖𝕝 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕙𝕖𝕒𝕣𝕥🤍𝕙𝕚 𝕐𝕠𝕤𝕙𝕚會做晚市既咖啡店真係唔多,可能係好少人夜晚仲飲咖啡同茶❓🤣,或者怕咖啡店食物個量唔夠飽❓🥸。同朋友黎到佐敦呢幾條街,全部都係餐廳🍴,見呢間 Heart 白雪雪7點仲開門就擔粗粗入左去🤘🏽。雖然係 dinner time,但 menu 不減數量有好多選擇⛹🏽‍♂️,仲有兩頁係生酮食物。我地 order 左兩款小食:脆炸雲吞💥配蜜糖芥末醬🍯,一個字超級脆🙆🏽‍♂️,完全唔覺得膩;同埋蒜香雞翼🍖配辣番茄醬🍅,雞翼夠香亦唔算太油,不過番茄醬🥫就咁食好過點黎食🙉。🥠Crispy Wanton | $58🐥Deep Fried Garlic Chicken Wings | $68主食係我地幾番掙扎後,終於揀左共同喜好「辣椒與魷魚🧜🏽‍♂️」,蒜香辣椒魷筒意粉🍝。香辣既味道,彈牙既口感,魷魚筒既可愛,爭d唔夠分🤼‍♂️,一人一碟更滿足😏。🦑Saute’ed Baby Squid Spaghetti with Chilli | $98要打卡就要揀有拉花既熱飲👻,果然兩杯 non-coffee latt

🥠Crispy Wanton | $58

要打卡就要揀有拉花既熱飲👻,果然兩杯 non-coffee latte 都無令我地失望。藍螺旋藻海鹽焦糖鮮奶🩵,藍色唔會太色素感覺,焦糖味比較強,海鹽味可以多少少🤏🏽。而伯爵拿鐵🤎既伯爵茶味好足好香濃,每日一杯都仲得🧸。

🐳Blue Spirulina Salted Caramel Milk | $50
🍂Earl Grey Latte | $50

甜品都有接近10個選擇😯,我地揀左個應該相對 light d 既生酮黑芝麻豆腐芝士蛋糕🧀。唔知係咪生酮既效果🔸,黑芝麻既香加上豆腐既滑,成件事完全唔甜但又食到好 raw 既感覺🤲🏽,餅底再實一點就更正。

🐧Keto Black Sesame Tofu Cheesecake | $65

餐廳做緊韓星應援,有唔少海報同應援物擺設🇰🇷,有興趣既 fans 可以到場支持下喔🧏🏽‍♂️。
用餐时段
2023-05-16 79 浏览
大家都知深水埗出名就多文青Cafe,但原來佐敦都有好幾間選擇!今日就試咗一間Heart Cafe!完全俾佢木色嘅門口吸引咗!順帶一提,餐廳仲有生酮餐單,好適合健康飲食嘅人士㗎!全日早餐 $118非常豐富大份嘅All day Breakfast,材料有黑松露炒滑蛋、煙三文魚、牛油炒雜菇、牛角包、野菜沙律、煎腸、焗薯仔、煙肉!牛肝菌黑松露雞柳意大利飯 $88意大利米煮得適中,個人認為可以煮短少少,令到每粒米更加有咬口!將執返方面超級濃味,每一啖都食到濃郁嘅黑松露!而配菜亦都唔馬虎,有好多方塊型嘅雞柳同雜菇!

全日早餐 $118

牛肝菌黑松露雞柳意大利飯 $88
  • 全日早餐
去完旅行返嚟仲係好想食好西專登去咗廟街附近行吓 睇吓有咩好食結果俾我哋見到呢間裝修純白色嘅嘅Cafe同埋好似好舒服咁😙≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣餐廳入邊除咗白色調嘅設計之外 仲有唔同七彩顏色嘅枱同燈我哋就揀咗張彩色嘅枱坐低而隔離就係吧枱 係收錢同埋落單仲有個凍櫃可以睇到有咩蛋糕😍≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣最後我哋叫咗兩個set Dinner🥰前菜香煎蟹餅配番茄沙沙蟹肉香濃 煎得金黃酥脆番茄沙沙好酸甜食完之後好開胃 口感清新牛肝菌雞清湯Chicken Consommé • Cepes Mushroom你冇睇錯 呢一杯絕對唔係咖啡🤣雞湯入邊好多料 有牛肝菌同埋雞肉碎好足料仲要好濃味 主菜紐澳良香料雞扒意大利飯 $148Cajun Chicken Risotto雞扒肉質嫩滑 配上香料醃製嘅味道更加豐富意大利飯亦都煮得恰到好處醬汁比較濃 配埋雞扒同埋蔬菜就啱啱好扒美國西冷(12oz) $228Grilled US Sirloin (12oz)勁大塊西冷牛扒~!肉質好軟腍唔使太多嘅調味都已經好好食 有西蘭花、薯仔仲有四季
去完旅行返嚟仲係好想食好西

雞扒肉質嫩滑 配上香料醃製嘅味道更加豐富
意大利飯亦都煮得恰到好處

醬汁比較濃 配埋雞扒同埋蔬菜就啱啱好

扒美國西冷(12oz) $228
Grilled US Sirloin (12oz)
勁大塊西冷牛扒~!肉質好軟腍
唔使太多嘅調味都已經好好食
有西蘭花、薯仔仲有四季豆
全部都係原形食品,所以好健康
可以點埋牛肝菌汁增加口感

Drinks:

藍螺旋藻 海鹽 焦糖鮮奶 (凍) $56
BLUE SPIRULINA SALTED CARAMEL MILK
好特別 藍色漸層好靚!🦋

對於選擇困難症嘅我 最難就係諗食咩
Set dinner Menu可以喺四樣主菜入邊揀
咁就唔使心大心細得咁耐😆
店員好有禮貌 見到我哋有需求就會幫手😙
好有heart🥰 落雨食完heart coffee踢走曬壞心情
戶外區都好靚 見到有個客人攞住本書睇勁chill~!

餐廳嘅食物都好出名係對生酮飲食好friendly
進行緊生酮飲食嘅你就可以去試啦😙
佐敦廟街285號地舖
#brunch #coffeetime #coffeehk
#heartcoffee #ketomenu #ketocoffee
#hongkongcoffeeshop #hongkong
#HeartJordan #cafe #hkcafe
#Heartfromhome #HeartC #Heartattention #heartcoffeehk #jordancoffee #healthynewyear
  • 紐澳良香料雞扒意大利飯
  • 藍螺旋藻 海鹽 焦糖鮮奶
  • 扒美國西冷
  • 香煎蟹餅配番茄沙沙
2023-05-15 59 浏览
如果想尋找一個環境舒適、又能滿足味蕾的地方,那麼佐敦的Heart Coffee 咖啡店絕對是不能錯過的一個好去處!煙三文魚水煮蛋配牛油果蓉酸種麵包每一口都充滿了牛油果醬的滑順感,同時又帶著煙燻三文魚的豐富味道,加上水波蛋,這配搭實是完美。泰式青咖哩金目鱸魚(可選配意粉或薯菜)意粉煙韌,鱸魚皮脆香口、肉質鮮嫩,配上辣度適中的青咖哩汁,令整到菜式非常惹味,且份量十足!鴨腳木蜜鮮奶咖啡鴨腳木蜂蜜的獨特風味和咖啡的濃郁味道結合在一起,實在是太配!味道不會太甜,就是讓人不禁想要一口接一口的品嚐。抹茶拿鐵抹茶拿鐵的海馬拉花非常吸睛,茶香奶滑,味道也是一級棒的。星期一至五除公眾假期外,若以$25升級至套餐,便包含了餐湯、沙津及飲品

煙三文魚水煮蛋配牛油果蓉酸種麵包

煙三文魚 水煮蛋 配 牛油果蓉 酸種麵包

泰式青咖哩金目鱸魚(可選配意粉或薯菜)

泰式青咖哩 金目鱸魚 意粉

抹茶拿鐵
抹茶拿鐵的海馬拉花非常吸睛,茶香奶滑,味道也是一級棒的。

牛肝菌雞湯
2023-05-11
煙三文魚 水煮蛋 配 牛油果蓉 酸種麵包
泰式青咖哩 金目鱸魚 意粉
牛肝菌雞湯
  • 泰式青咖哩金目鱸魚意粉
  • 鴨腳木蜜咖啡
2023-05-14 436 浏览
☔️雨天搵間餐廳🍴就自然會找到好心情❤️📍呢間小店位置係佐敦小街裡面🍴小店裝修簡約🪵入到去就即刻🈶️種寧靜舒適嘅感覺💯好啱假日黎hea下🥳性價比高✅🦆手撕慢煮鴨腿肉配水波蛋酸種麵包🌈輕食首選😋平時配手撕雞🐤或者牛肉都食得多喇🐮呢度好特別啲係用手撕慢煮嘅鴨腿肉🦆煮完嘅鴨肉仲係好多汁又嫩滑❤️配合埋水波蛋一齊食💯口感層次感豐富到極呢👍👍🦀️焗蟹肉配牛油果蓉意大利粉 🌈份量好大份又好creamy嘅焗蟹肉配牛油果蓉意大利粉🍝味道超濃郁👍蟹肉份量夠多🦀️ 配埋牛油果蓉撈埋一齊食就係最適合不過喇💯🥳🍊柚子香橙咖啡梳打 YUZU ORANGE ESPRESSO SODA🌈近期大愛嘅咖啡😋柚子、香橙🍊同咖啡份量夠曬平均✅欣賞欣賞💯好🈵️意呢🥳☕️泡沫咖啡 +$5 燕麥奶 OAT MilkCAPPUCCINO🌈喜歡轉左燕麥奶嘅CAPPUCCINO☕️又香又滑✅層次分明❤️唔錯🥳
☔️雨天搵間餐廳🍴就自然會找到好心情❤️

CAPPUCCINO

• 柚子香橙咖啡梳打
  • 手撕慢煮鴨腿肉配水波蛋
2023-05-12 34 浏览
終於好番哂,即刻約朋友見下面。搵左間係柯士甸同尖沙咀交界既Coffee Shop ,有室內外既位置,室內環境好明亮,仲好特別,好岩同朋友去。我地叫左兩個Set Dinner $148·前菜香煎蟹餅,牛肝菌雞清湯蟹餅好大,外皮煎得香口,裡面好蟹肉,作為前菜食完係會對主菜有期待。·主菜三文魚忌廉意粉所以材料mix 得岩岩好,係一過不過不失既意粉~份量都真係好多,女仔有機會食唔哂。·紐澳良雞扒意大利飯面頭既雞扒係重點, 煎得香口, 但係裡面既肉仲係好嫩滑。·飲品鴨腳木蜜Latte $50本身仲諗緊咩黎, 一搵先知係一種蜜糖。呢度既拉花好靚, 奶泡夠豐厚, 質素幾好。·Earl Grey Latte $50朋友一飲話好香濃既茶味~整體黎講真係好舒服, 野食有質素, 地點夠就腳, 仲可以慢慢傾下計。
終於好番哂,即刻約朋友見下面。
搵左間係柯士甸同尖沙咀交界既Coffee Shop ,
有室內外既位置,
室內環境好明亮,仲好特別,好岩同朋友去。
我地叫左兩個Set Dinner $148
前菜
香煎蟹餅,牛肝菌雞清湯

主菜
三文魚忌廉意粉
所以材料mix 得岩岩好,係一過不過不失既意粉~

份量都真係好多,女仔有機會食唔哂。
紐澳良雞扒意大利飯
面頭既雞扒係重點, 煎得香口, 但係裡面既肉仲係好嫩滑。

飲品
鴨腳木蜜Latte $50

本身仲諗緊咩黎, 一搵先知係一種蜜糖。
呢度既拉花好靚, 奶泡夠豐厚, 質素幾好。
Earl Grey Latte $50
朋友一飲話好香濃既茶味~
2023-05-11 34 浏览
☕️☕️🍰近期佐敦多左好多小店咖啡店,想同朋友搵個地方食飯吹水,有時都好難選擇,依間餐廳環境舒適,用心製作,性價比高,非常值得推介👍🏻👍🏻牛肝菌黑松露雞柳意大利飯($88)明顯地配合左濃郁湯底製成,黑松露味道唔鹹剛剛好,無芝士,乳糖不耐症既朋友,份量合適唔太膩,雖然唔係意大利米,但係愈食愈停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻牛油果蟹肉意粉($108)意粉份量好多,忌廉牛油果醬好掛麵,鮮味蟹肉份量好足,每啖都可以沾到牛油果醬同蟹肉,味道唔鹹,好好味👍🏻👍🏻👍🏻如果有整個牛油果會更開心Latte ($40)咖啡好夠奶同nutty,唔算好濃,好易入口,味道唔錯百香菠蘿蜜($48)茶味愈泡愈濃亦都愈香,唔算甜,連乾果一齊泡,好有果香味道生胴黑芝麻豆腐芝士蛋糕($65)平時少見到有依款芝士蛋糕,所以好想試下,第一啖好重豆腐味,慢慢有黑芝麻香味,食落口唔覺有芝士味,味道唔甜,比想像中輕盈同清新👍🏻👍🏻👍🏻
☕️☕️🍰

牛肝菌黑松露雞柳意大利飯($88)

牛油果蟹肉意粉($108)

Latte ($40)
咖啡好夠奶同nutty,唔算好濃,好易入口,味道唔錯

百香菠蘿蜜($48)
茶味愈泡愈濃亦都愈香,唔算甜,連乾果一齊泡,好有果香味道

生胴黑芝麻豆腐芝士蛋糕($65)

2023-05-09 322 浏览
/ / 佐 敦 • 𝙃 𝙀 𝘼 𝙍 𝙏 𝘾 𝙊 𝙁 𝙁 𝙀 𝙀 / /簡約純白 Cafe 加上霓虹燈管裝飾 + 透明枱櫈,走文青路線又帶少少型格,室內闊落明亮,室外位置仲有得叉電,可以係度靜靜地做下野~依度以咖啡輕食為主,有 set lunch / dinner,無論食物、飲品同蛋糕都有生酮選擇。每個主菜都有蔬菜伴碟,岩嗮想健康又想食好西既人。˖ ࣪⊹ 𝑺 𝒆 𝒕 𝑫 𝒊 𝒏 𝒏 𝒆 𝒓 ˖ ࣪⊹套餐包括 3選1款前菜 + 4選1款主。- 𝑬𝒏𝒕𝒓𝒆 -♢ 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑀𝑒𝑎𝑡 𝐶𝑎𝑘𝑒 𝑤/ 𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 𝑆𝑎𝑙𝑠𝑎 香 煎 蟹 餅 配 蕃 茄 沙 沙口感綿軟, 絲絲蟹肉連埋沙律菜一齊食,清新解膩,係 perfect 嘅前菜 ( ˶˙ᵕ˙˶ )︎︎- 𝑴𝒂𝒊𝒏 -♢ 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑈𝑆 𝑆𝑡𝑟𝑖𝑝 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 12𝑜𝑧 美 國 西 冷 // $228牛扒都幾大份,揀左七成熟,牛味香濃 juicy 又有嚼勁;伴碟蔬菜嘅份量非常多,有翠玉瓜、椰菜花、薯仔、玉米筍等,全部口感爽脆,健康又解膩。○ 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐁𝐁𝐐 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐎𝐧𝐬𝐞𝐧 𝐄𝐠𝐠 𝐒𝐩𝐚𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢自 家 製 叉

˖ ࣪⊹ 𝑺 𝒆 𝒕 𝑫 𝒊 𝒏 𝒏 𝒆 𝒓 ˖ ࣪⊹
套餐包括 3選1款前菜 + 4選1款主。
- 𝑬𝒏𝒕𝒓𝒆 -
口感綿軟, 絲絲蟹肉連埋沙律菜一齊食,
- 𝑴𝒂𝒊𝒏 -
牛扒都幾大份,揀左七成熟,
牛味香濃 juicy 又有嚼勁;
伴碟蔬菜嘅份量非常多,
有翠玉瓜、椰菜花、薯仔、玉米筍等,
全部口感爽脆,健康又解膩。

自 家 製 叉 燒 溫 泉 蛋 意 粉 // $88
叉燒應該算係日式?
用咗偏瘦既豬肉感覺比較健康,但肉質唔柴,
配埋溫泉蛋食更正 .ᐟ.ᐟ

○ 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐰/ 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐌𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝 𝐃𝐢𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠
蒜 香 雞 翼 配 蜜 糖 芥 末 醬 // $68
外脆內嫩,鹹鹹嘅蒜香同甜辣醬汁好夾。

○ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 // $50
一放低就哇左一聲~
拉花真係超精緻 .ᐟ.ᐟ 飲到最後都仲見到清晰嘅圖案 ˊᵕˋ♡
打完卡都仲係暖暖的,朱古力同咖啡比例配合得好好。

○ 𝐈𝐯𝐲 𝐓𝐫𝐞𝐞 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
鴨 腳 木 蜜 黑 咖 啡 // $50
入口第一啖感受到咖啡既甘苦,
之後就試到鴨腳木蜂蜜透出獨特香氣,
甜度非常溫和,類似人蔘味?
都幾特別,同咖啡好襯。

• Mocha
  • 鴨腳木蜜黑咖啡
2023-05-07 35 浏览
-//位於佐敦·提供生酮餐單🤡少鹽少糖嘅餐廳主打生酮系列、意粉類、飯類、自家製甜品餐廳裝潢都係以白色為主🤍環境都幾舒適架連門口都有位坐😆可以帶寵物一齊CHILL下*老闆同員工都勁好招呼👏🏻 呢一點值得讚下*📍新酮草飼西冷配沙律(160g) $138呢款西冷可配牛肝菌汁/黑椒汁,沙律或烚菜我哋揀咗西冷黑椒汁,厚薄正常 唔會好多筋而且調味啱啱好,唔好話好鹹🫶🏻整體都唔錯仲會有半個牛油果🥑 沙律做配菜,都幾健康📍牛肝菌黑松露雞柳意大利飯 $88呢款牛肝菌飯要推介一下🫶🏻聞落真係超級香相信呢個牛肝菌先係精華,可以增加香味嘛啲雞柳都煮到幾淋😚撈埋啲飯食會更加豐富個飯口感唔算太淋,反而有啲咬口都幾好食📍蒜香雞翼 配 蜜糖芥末醬 $68雞翼就大家都鐘意食架啦🤣炸雞翼夠哂香口其實就已經好好食,配埋蜜糖芥末就更惹味呢款仲可以配辣番茄醬🥫份量就大約有5隻📍Keto黑芝麻豆腐芝士蛋糕 $65所有蛋糕都係每日新鮮自家製🥰 大約有6款呢個生酮蛋糕以羅漢果糖代替了一般嘅砂糖感覺幾健康🤣就算減緊肥食罪惡感都冇咁大一食落豆腐味超重,面頭灑上嘅芝麻味好香芝士就打到好滑🥳 成個組合估唔到都幾夾喎餐牌
//位於佐敦·提供生酮餐單🤡少鹽少糖嘅餐廳
主打生酮系列、意粉類、飯類、自家製甜品
餐廳裝潢都係以白色為主🤍環境都幾舒適架
連門口都有位坐😆可以帶寵物一齊CHILL下

*老闆同員工都勁好招呼👏🏻 呢一點值得讚下*
📍新酮草飼西冷配沙律(160g) $138

呢款西冷可配牛肝菌汁/黑椒汁,沙律或烚菜
我哋揀咗西冷黑椒汁,厚薄正常 唔會好多筋
而且調味啱啱好,唔好話好鹹🫶🏻整體都唔錯
仲會有半個牛油果🥑 沙律做配菜,都幾健康
📍牛肝菌黑松露雞柳意大利飯 $88

呢款牛肝菌飯要推介一下🫶🏻聞落真係超級香
相信呢個牛肝菌先係精華,可以增加香味嘛
啲雞柳都煮到幾淋😚撈埋啲飯食會更加豐富
個飯口感唔算太淋,反而有啲咬口都幾好食
📍蒜香雞翼 配 蜜糖芥末醬 $68

雞翼就大家都鐘意食架啦🤣炸雞翼夠哂香口
其實就已經好好食,配埋蜜糖芥末就更惹味
呢款仲可以配辣番茄醬🥫份量就大約有5隻
📍Keto黑芝麻豆腐芝士蛋糕 $65

所有蛋糕都係每日新鮮自家製🥰 大約有6款
呢個生酮蛋糕以羅漢果糖代替了一般嘅砂糖
感覺幾健康🤣就算減緊肥食罪惡感都冇咁大
一食落豆腐味超重,面頭灑上嘅芝麻味好香
芝士就打到好滑🥳 成個組合估唔到都幾夾喎
餐牌
2023-05-06 37 浏览
佐敦一向都多嘢食,近幾年開多咗好多Cafe、日本餐廳等等 ,今次就黎試呢間外表全白色、行簡約風嘅Cafe 🤍🤍👅 Set dinner ( $ 148 ) - 香煎蟹餅配蕃茄沙沙蟹肉被壓成一片,表面微微煎香,入口一刻蟹餅碎開,蟹肉分散係舌頭之上,帶來香濃嘅蟹肉味,蟹控應該要試下 🦀🦀至於蕃茄沙沙,新鮮微酸嘅蕃茄切成粒粒 🍅同沙律一齊食十分清新。 - 紐澳良雞扒意大利飯雞扒煎香後,表面灑上微辣既調味粉,香脆好滋味 💛 意大利飯比較濕潤,粒粒分明可辨,西蘭花味道鮮甜,一道菜齊哂各種營養所需 🤘🏻👅 草飼西冷扒( $ 138 )食肉獸之選,160G 嘅西冷扒煎香後加上黑椒汁食用,入口就知係靚牛扒 🥩 牛味濃郁。而意粉令人驚喜,望落乾身平平無奇,但入口就知有花工夫處理過,只因忌廉味濃厚,但又唔會顯得膩味重油脂 ❣️❣️👅 蒜香辣椒炒魷桶仔 ( $ 68 )開胃菜 😋 魷桶仔用蒜同辣椒炒過,有一定辣度,蒜香味出。👅 百香菠蘿蜜( $ 40 )影相來講打卡指數滿分 📷 浸泡完一輪倒一杯出嚟飲。本身以為係一杯平平無奇嘅花茶,但入口就品味到百香果嘅花香味,同茶混和係撲鼻盈香,微甜味道相當不錯 💓👅

👅 Set dinner ( $ 148 )
- 香煎蟹餅配蕃茄沙沙

- 紐澳良雞扒意大利飯

👅 草飼西冷扒( $ 138 )

👅 蒜香辣椒炒魷桶仔 ( $ 68 )
開胃菜 😋 魷桶仔用蒜同辣椒炒過,有一定辣度,蒜香味出。

👅 百香菠蘿蜜( $ 40 )

👅 鴨腳木蜜黑咖啡 ( $ 46 )
一拎上手就聞到蜜糖味,飲落去先有一陣淡淡既蜜味,然後湧現好香濃既咖啡味。兩者既味道完美混合,並不會一方覆蓋另一方,出色既一杯咖啡,適合一啲比較抗拒齋啡咁澀咁苦嘅人飲 ☕️

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
📍佐敦廟街285號地舖

#HeartJordan #Heartfromhome #HeartC #Heartattention #heartcoffeehk #jordancoffee #heartcoffee #brunch #coffeetime #coffeehk #ketomenu #ketocoffee #hongkongcoffeeshop #healthynewyear #heartcoffeehk #佐敦 #佐敦咖啡 #好有heart

2023-05-06
用餐时段
  • 鴨腳木蜜黑咖啡
2023-05-06 33 浏览
呢間裝修十分簡約嘅Heart Coffee位於佐敦,Menu 睇落都幾吸引。我地叫左:意大利煙肉雜菌鴨絲卡邦尼意粉 ($108, 8/10): 意粉口感煙韌,鴨絲同煙腩條嘅油香,加埋有濃郁嘅蛋黃香嘅蛋汁,呢個Carbonara 的確做得唔錯洋蔥湯 ($68, 8/10): 份量十足,夠2個人share! 面包上面嘅芝士令個湯十分咸香之餘,亦品嚐到洋蔥嘅甜味蒜香辣椒炒魷桶仔($68, 8.5/10): 魷桶仔爽口彈牙,個汁有啲似泰式嘅酸辣汁,幾開胃惹味黑芝麻豆腐芝士蛋糕 ($65, 8/10): 黑芝麻同豆腐味幾濃,而且非常滑。雖然芝士味唔算好重,係一件幾輕盈嘅飯後甜品Carrot Cake ($48, 8.5/10): 味道有驚喜,一直以為Carrot Cake 係好實,點知質地幾鬆軟,有好香紅蘿蔔味,上面嘅Nuts, 紅莓乾同cream cheese 亦令蛋糕食落更加層次💰人均: $200📍Heart Coffee (佐敦)佐敦廟街285號地舖

💰人均: $200

📍Heart Coffee (佐敦)
佐敦廟街285號地舖
2023-04-29
  • Carrot Cake
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ Heart Coffee ☆ #佐敦 🔥佐敦純白簡約風cafe☕ ✨生酮菜單健康又美味✨ 佐敦一直都係出名多優質又唔貴嘅cafe🫶🏻 小編上星期就去左哩間少有名氣嘅heart coffee ☕️ 環境舒服,純白色嘅裝修簡潔又利落🤍▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ 牛油果蟹肉意粉 $108 (+$25 有餐湯同埋飲品) 哩個意粉幾特別~ 係平時比較少見以牛油果cream sauce料理嘅意粉🥑 整體味道幾creamy,用料都幾豐富幾多蟹肉🦀️ 牛油果味唔算太突出,另外檸檬汁為哩個意粉提鮮🍋 更加清新!➺ 香煎紐澳良雞扒 配意粉 $98 (+$25 有餐湯同埋飲品) 小編相對之下比較鍾意個牛油果意粉🤣 因為佢個意粉係港式西餐嗰種冇調味過嘅意粉🥹 如果餐廳炒一炒或者加啲調味會好食好多🥺 不過雞排份量都有幾多~ 同埋煎得幾香!➺ Keto Black Sesame Tofu Cheesecake $65 小編人生第一次食Keto蛋糕,本身都已經預左會唔好食同埋奇怪🤣 (純素蛋糕小編成日中伏…)但係出乎意料芝麻味幾香,豆腐
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ Heart Coffee ☆ #佐敦

🔥佐敦純白簡約風cafe☕
✨生酮菜單健康又美味✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

➺ 牛油果蟹肉意粉 $108 (+$25 有餐湯同埋飲品)

小編人生第一次食Keto蛋糕,本身都已經預左會唔好食同埋奇怪🤣 (純素蛋糕小編成日中伏…)但係出乎意料芝麻味幾香,豆腐嘅清香都幾突出~ 質感有啲似芝麻豆腐布丁,都幾得意!🔥

➺ 海鮮周打湯

餐湯用料十足,飲落雖然唔係好濃稠嗰種chowder~ 但係海鮮、洋蔥同埋薯仔份量都好多🦞🧅🥔 口味略顯偏鹹~

➺ Matcha Latte

哩度嘅latte art真係超級靚~ 同埋超級有心思~ 好多餐廳都因為多單只會拉心心❤️ 但係哩度竟然拉unicorn… 🦄️ 真係做壞規矩!

➺ Iced Americano

咖啡味道就中規中矩,不過不失🤣

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體而言,午餐黎講餐廳性價比都幾高~ 出面平平地一杯latte都五六十蚊🥹 哩度加$25 就有餐湯同埋自選飲品!推薦大家午餐過黎食!

🤍整體味道:3.5/5

星期一至六:08:00 - 21:00
星期日:08:00 - 18:00

#heysiri_jordan
#heysiri_cafe

#HeartJordan #Heartfromhome #HeartC #Heartattention #heartcoffeehk #jordancoffee #heartcoffee #brunch #coffeetime #coffeehk #ketomenu #ketocoffee #hongkongcoffeeshop #healthynewyear #heartcoffeehk #佐敦咖啡 #好有heart #佐敦美食 #佐敦cafe #佐敦必食 #生酮飲食 #keto #ketodiet #hkcafe #cafe推薦
牛油果蟹肉意粉
牛油果蟹肉意粉
位於佐敦的Heart Coffee☕️真是名副其實用心❤️經營,設有專屬生酮的menu,由主菜、飲品到甜品都照顧到,而且有不少選擇,簡直是生酮人士的福音!餐廳走純白文青路線,店內有綠色植物作點綴,感覺簡約舒適,還有少量座位設於室外,打卡一流。一般掛著「生酮」二字的餐廳或食品,價錢立即加倍,難得這裡的生酮食物竟與menu內的其他食物價錢相若,而重點是食物質素真心高,連生酮食物也可以做得如此美味,下次有機會一定會再光顧。🥦西蘭花湯 ($48)加$25升級有餐湯或沙律+飲品,餐湯是西蘭花湯,口感綿密有飽肚感。🫖鮮忌廉伯爵茶(熱) ($50)餐飲可選menu內任何飲品,連keto drinks也有自己一頁menu,不喝咖啡的我選擇不多,這個鮮忌廉伯爵茶味道比較普通。🐔生酮香煎紐澳良香料雞扒 ($98)雞扒有兩大塊,外皮煎得香脆,內裡肉質juicy嫩滑,香料調味得很惹味,配菜可以選沙律或烚菜,我選了後者,有翠肉瓜、粟米仔、白蘿蔔和雜菇。🦆慢煮鴨脾配沙律 ($99)朋友點的鴨脾外皮香脆,肉質鬆軟,伴碟的沙律菜份量很多。🍰Carrot Cake ($48)原本不打算破酮,但見很多人推介他們的Carrot

🥦西蘭花湯 ($48)

🫖鮮忌廉伯爵茶(熱) ($50)

🐔生酮香煎紐澳良香料雞扒 ($98)

🦆慢煮鴨脾配沙律 ($99)
朋友點的鴨脾外皮香脆,肉質鬆軟,伴碟的沙律菜份量很多。

🍰Carrot Cake ($48)
原本不打算破酮,但見很多人推介他們的Carrot cake,而且這款蛋糕真是相當罕見,還是抗拒不了。蛋糕質感紮實但又不會太乾,中間塗上一層厚厚的cream cheese,再加上果乾和香脆的果仁,味道豐富有層次感。

✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧

☕️Heart Coffee
📍佐敦廟街285號地舖

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

#jordancoffee #heartcoffeehk
#ketohk #hkketo #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkcoffee #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkbakery #hkdessert #hkfoodlover #hkfoodblog #hkbakery #hkphotography #hkdaily #hkgirl #hkig #hkigfood #hkiger #hkiggirl #hongkonger #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkonginsta #香港美食 #香港打卡 #生酮香港