2023-05-02 203 浏览
就到母親節🌺Homebake 以 ’Flower of Love’ 為主題,以花去表達對母親嘅愛意,送俾媽媽一束可以細味品嚐嘅花朵✅韓式裱花巴斯克芝士蛋糕用優質嘅日本雞蛋、法國淡忌廉同埋澳洲芝士,整出外酥內軟嘅巴斯克芝士蛋糕,仲有靚靚嘅韓式豆蓉花裝飾同金珠,送俾媽咪一個又靚又高貴嘅驚喜!✅茉莉桂花水晶拿破崙五層酥皮疊起,每層有256片薄酥皮,再加上香氣撲鼻嘅茉莉花忌廉。仲有甜甜嘅桂花糕果凍同食用花點✅士多啤梨軟芝士忌廉慕絲蛋糕粉紅色嘅忌廉玫瑰花款款,中間藏住法國士多啤梨慕絲、啫喱同埋中國白桃肉,口感層次分明,好甜又好食

✅韓式裱花巴斯克芝士蛋糕

✅茉莉桂花水晶拿破崙

✅士多啤梨軟芝士忌廉慕絲蛋糕

2023-04-29 322 浏览
仲有兩個星期就到母親節喇!因為下月要出trip, 所以打算提早同媽咪慶祝Mother’s day。Lunch hour係中環經過呢間餅店, 發現真係出咗母親節蛋糕, 丫妹仲搭單話幫佢買多個, 今晚同媽咪一齊慶祝!【韓式裱花巴斯克芝士蛋糕】HK$68餅底選用優質日本鮮雞蛋、法國淡忌廉同埋澳洲忌廉芝士製成, 烘至外焦內軟, 芝士味濃郁creamy, 面層為白豆蓉韓式裱花、金珠做裝飾,真係既可以打卡又好味!【士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕(6”) 】HK$308選用香甜多汁白桃肉製作, 配上鬆軟海綿蛋糕, 中層有法國士多啤梨啫喱, 外層淺粉紅色法國士多啤梨紅桑子慕絲, 同埋忌廉唧花, 溫馨幸福感爆棚。口感香滑, 每啖散發淡淡香甜士多啤梨味。【茉莉桂花水晶拿破崙(5”)】HK$368五層鬆脆千層酥夾以茉莉花忌廉、蜜桃果醬疊砌成,面層佈上桂花糕果凍、食用花、朱古力牌裝飾、金箔, 豐富又吸引,千層酥鬆脆, 茉莉花忌廉軟滑, 而且花味突出, 食完個口仲殘留著清香茉莉花味。整體味道唔太甜。配杯熱茶邊食就更加一流!
仲有兩個星期就到母親節喇!

【韓式裱花巴斯克芝士蛋糕】HK$68
餅底選用優質日本鮮雞蛋、法國淡忌廉同埋澳洲忌廉芝士製成,
真係既可以打卡又好味!

【士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕(6”) 】HK$308
士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕(6”)

【茉莉桂花水晶拿破崙(5”)】HK$368
五層鬆脆千層酥夾以茉莉花忌廉、蜜桃果醬疊砌成,
茉莉桂花水晶拿破崙(5”)
韓式裱花巴斯克芝士蛋糕
茉莉桂花水晶拿破崙(5”)
士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕(6”)
2023-04-29 156 浏览
中環逛街時被這間店的蛋糕櫃吸引,母親節Flower of Love 系列蛋糕,花朵象徵濃濃的愛,媽媽一定鍾意。茉莉桂花水晶拿破崙口感非常酥脆,每一層都夾著幼滑茉莉花忌廉,忌廉甜而不膩,頂層加有蜜桃果醬和香甜清新桂花糕,金箔點綴,喜歡茶香要試!士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕粉紅色配白色,感覺溫馨又浪漫,外層是軟芝士忌廉慕絲,中間夾著爽甜士多啤梨啫喱+白桃肉,鬆軟海綿蛋糕和法國士多啤梨紅桑子慕絲,口感香甜幼滑。韓式裱花巴斯克芝士蛋糕白豆蓉韓式裱花一個花形,芝士蛋糕有濃郁忌廉芝士香,加上金珠作裝飾點綴,外型更精緻!

茉莉桂花水晶拿破崙
口感非常酥脆,每一層都夾著幼滑茉莉花忌廉,忌廉甜而不膩,

頂層加有蜜桃果醬和香甜清新桂花糕,金箔點綴,喜歡茶香要試!

士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕
粉紅色配白色,感覺溫馨又浪漫,外層是軟芝士忌廉慕絲,

2023-04-26
15 分钟 (外卖自取)
2023-04-29 95 浏览
Homebake新出咗一系列母親節蛋糕3款蛋糕以Flower of Love為主題以花去表達對母親嘅愛意等大家可以係母親節與家人共享甜蜜時光🎂韓式裱花巴斯克芝士蛋糕 $68配上栩栩如生嘅韓式裱花造型蛋糕食到有濃郁芝士香味加上豆沙微甜清香最適合送給摰愛嘅母親大人🎂茉莉桂花水晶拿破崙 $368賣相精緻 面頭有桂花味水晶啫喱配上金箔點綴 更顯高貴千層酥皮口感酥脆鬆化 每一層都夾住茉莉桂花味忌廉 口感幼滑蛋糕足夠4-5人分享🎂士多啤梨軟芝士忌廉慕斯蛋糕 $308粉色忌廉玫瑰唧花賣相好夢幻切開係以白桃肉製成嘅海綿蛋糕 口感鬆軟加上夾層士多啤梨啫喱外層係士多啤梨紅桑子慕絲整體味道清新 好適合母親節慶祝用以花去表達對母親的愛意蛋糕夠哂大 適合一家食一齊分享
Homebake新出咗一系列母親節蛋糕

整體味道清新 好適合母親節慶祝用
以花去表達對母親的愛意
蛋糕夠哂大 適合一家食一齊分享

2023-04-29 110 浏览
有時候經過homebake 都會買下蛋糕仔,麵包都唔錯。蛋糕真係勁靚,母親節蛋糕以花朵為主, 女士一定喜歡。韓式裱花巴斯克芝士蛋糕巴斯克芝士蛋糕焦面夠啡,焦香感獨得,蛋糕入面夠綿滑,凍食都一樣很柔滑的口感。面層的韓式裱花很高貴,豆蓉微甜,食得既,比起用忌廉食落更健康。茉莉桂花水晶拿破崙鬆脆千層酥有五層,每層都有清香的茉莉花忌廉,我最喜歡桂花的清香,加上香甜桂花糕果凍和食用花裝飾,帶出清雅的感覺。食落去又脆口,加上香甜忌廉,富有口感。士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕爽爽喜歡呢個蛋糕,想唔到蛋糕仲有香甜的白桃果肉,海綿蛋糕很鬆軟,夾層有甜甜的法國士多啤梨啫喱,粉紅色的慕絲帶有果香,都係草莓及紅桑子,粉紅控真係要入手。

2023-04-27 1746 浏览
每次返工開會經過中環都會到Homebake 買麵包,位於中環皇后大道中33-33A號萬邦行地下B號舖。 這裏的麵包做得不錯👍🏻, 食過好多款都覺得好啱自己口味😋, 而今次就買蛋糕送給屋企人🎂, 適逢家裏有飯局,一次過就買三款😍,大家一齊分享下。有韓式裱花巴斯克芝士蛋糕$68、茉莉桂花水晶拿破崙$368、士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕$308。🔴士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕🎂 ~ 賣相以夢幻粉色為主🌸, 蛋糕有香甜的白桃肉🍑, 鬆軟的海綿蛋糕, 士多啤梨啫喱, 配上外層的士多啤梨紅桑子慕絲,面層有忌廉玫瑰唧花🌺, 高貴漂亮。 🔴韓式裱花巴斯克芝士蛋糕🧁 ~ 獨特優雅和奢華典雅的賣相,栩栩如生的韓式裱花造型🪷, 蛋糕的材料採用優質日本鮮雞蛋、法國淡忌廉和澳洲忌廉芝士製成, 口感外焦內軟。 🔴茉莉桂花水晶拿破崙🎂 ~ 蛋糕的賣相非常精美🌼, 有五層鬆脆的千層酥🤤, 茉莉花忌廉的幽雅清香味道, 配上香甜桂花糕果凍和食用花裝飾, 甜度適中。今次買了三款蛋糕, 大家都食得好開心🤗, 每一款都各具特色,Homebake新出的母親節產品(發售日期由2023年4月26日至5月14日) 每一款蛋糕上都有唧花和花

茉莉桂花水晶拿破崙

(發售日期由2023年4月26日至5月14日) 每一款蛋糕上都有唧花和花朵🌸🌺🌼, 最啱用嚟送給母親表達對她們的愛意🥰。

庆祝纪念
纪念日
2023-04-26 133 浏览
母親節就黎到,作為人地既女,心抱同埋阿媽三個角色真係每年都為依個節日諗爆頭蛋糕同花一定唔少得!估唔到Homebake 今年出左三款好岩母親節主題"Flower of Love"既蛋糕,同家人表達愛意🍰韓式裱花巴斯克芝士蛋糕蛋糕用既係最流行既巴斯克芝士蛋糕~外面焦香內裡鬆軟~面頭用左白豆蓉韓式裱花同金珠裝飾! 款式優雅,好似真花一樣濃郁既芝士香加上豆沙既微甜🍰茉莉桂花水晶拿破崙總共有5層鬆脆千層酥!每層再配上茉莉花忌廉同蜜桃果醬,唔會太過甜膩,再加上香甜桂花糕果凍同食用花裝飾等真係岩哂送比媽媽打卡~🍰士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕面頭係忌廉唧花配上白珍珠好清雅蛋糕主要係士多啤梨紅桑子慕絲配上士多啤梨啫喱同白桃肉慕絲,士多啤梨酸甜味配上白桃既清甜味,無論係顏色定味道都好夾!

蛋糕同花一定唔少得!

🍰韓式裱花巴斯克芝士蛋糕
蛋糕用既係最流行既巴斯克芝士蛋糕~外面焦香內裡鬆軟~
面頭用左白豆蓉韓式裱花同金珠裝飾!
款式優雅,好似真花一樣
濃郁既芝士香加上豆沙既微甜

🍰茉莉桂花水晶拿破崙
總共有5層鬆脆千層酥!
真係岩哂送比媽媽打卡~

🍰士多啤梨軟芝士忌廉幕斯蛋糕
面頭係忌廉唧花配上白珍珠好清雅
2023-03-23 649 浏览
位於中環都幾多人幫襯嘅麵包舖出面蛋糕櫃有勁多款蛋糕、拿破崙等突然見到呢個賣相脹卜卜嘅 雪山冰包😂好似都幾吸引,成個蜜瓜包咁 買嚟試試佢有原味、朱古力味、抹茶味 25@1 $45@2 不過當日就賣晒朱古力味了,唯有試另外兩款其實都幾大個,食完好飽好滯 🤣鐘意食cream嘅朋友可以試下佢原味係買俾朋友,所以呢到就冇評價了而綠茶味都唔算好重,只係有淡淡綠茶味咬左一啖發覺個包都算軟熟,唔會話好硬嘅但我諗如果放入雪櫃雪凍,佢應該會更加好食
位於中環都幾多人幫襯嘅麵包舖
出面蛋糕櫃有勁多款蛋糕、拿破崙等
突然見到呢個賣相脹卜卜嘅 雪山冰包😂
好似都幾吸引,成個蜜瓜包咁 買嚟試試佢

有原味、朱古力味、抹茶味 25@1 $45@2

不過當日就賣晒朱古力味了,唯有試另外兩款

其實都幾大個,食完好飽好滯 🤣
鐘意食cream嘅朋友可以試下佢
原味係買俾朋友,所以呢到就冇評價了
而綠茶味都唔算好重,只係有淡淡綠茶味
咬左一啖發覺個包都算軟熟,唔會話好硬嘅
但我諗如果放入雪櫃雪凍,佢應該會更加好食
2023-03-08 722 浏览
大愛巴斯克蛋糕既我 一直都搜羅緊唔同既巴斯克蛋糕試 無意中係網上見到有人推介依間 就去試下位置方面係中環後街 唔算太難搵 出左地鐵站既經巷仔往後街 就係正商業中心地舖 店內除左巴斯克蛋糕、一般原個蛋糕、麵包外 原來仲有個salad bar 方便附近既番工一族 。 店舖都幾歡迎 都有唔少人黎幫襯。 黎番主題:巴斯克蛋糕 。 依間舖有幾款唔同口味既巴斯克蛋糕🍰 除左原味 仲有曲奇忌廉巴斯克芝士蛋糕、朱古力咖啡雲石巴斯克芝士蛋糕、海鹽焦糖巴斯克芝士蛋糕 ,總共4款口味 價錢大概係$34-36左右 size都唔細 尚算合理 。今次叫左「曲奇忌廉巴斯克芝士蛋糕」($36) 。 巴斯克蛋糕上加曲奇做裝飾 賣相都唔錯。 味道方面, 切開就睇到係滿滿既Oreo曲奇 芝士味相當濃厚 比想像中冇咁甜 岩岩好 值得一試下次有機會 會試埋海鹽焦糖味🫣😂😂

芝士味相當濃厚
比想像中冇咁甜 岩岩好
值得一試

下次有機會 會試埋海鹽焦糖味🫣😂😂
曲奇忌廉巴斯克芝士蛋糕
午餐
曲奇忌廉巴斯克芝士蛋糕
2023-02-23 628 浏览
買左杯凍黑糖珠奶烏龍茶,入面竟然冇放珍珠,勁離譜,整野飲嘅人發緊夢,明明都唔多人等野飲,我去拎野飲時只得2個人,都可以放漏。宜家買野飲都要小心檢查埋裡面有冇放bubble, 尤其呢間店舖整野飲嘅員工好求其,有時掛住傾偈。杯野飲冇放珍珠真係冇乜味,失敗中嘅失敗,寧願自己買黑糖同鮮奶去沖,買呢杯野本來就係為左食入面d bubble。打去投訴,有個講英文嘅職員話下次會比返多d bubble 我,但呢間野我係唔會再幫襯。

凍黑糖珠奶烏龍茶
2023-02-23
2 分钟 (外卖自取)
2023-02-13 645 浏览
早食早享受,使咩等到情人節!同喜歡嘅人一齊就日日都係情人節啦!同屋企人、朋友都一樣可以sweet住食!開心咪得囉~!見到homebake呢兩個蛋糕咁靚,真係心動!忍唔住要即買!因為得返現貨至14/2咋!🌹Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕 💲68靚靚玫瑰花朱古力裝飾,而巴斯克芝士蛋糕採用優質日本鮮雞蛋、法國淡忌廉及澳洲忌廉芝士製成,外焦內軟,令人一試難忘~!🍓🫐Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕 (5”)💲248以新鮮士多啤梨、藍莓、紅桑子馬卡龍做topping~ 中間就係sponge cake、新鮮士多啤梨芝士忌廉 (紐西蘭) 、士多啤梨啫喱(法國士多啤梨蓉)及新鮮士多啤梨~~!
早食早享受,使咩等到情人節!

同喜歡嘅人一齊就日日都係情人節啦!
同屋企人、朋友都一樣可以sweet住食!
開心咪得囉~!

見到homebake呢兩個蛋糕咁靚,真係心動!

忍唔住要即買!因為得返現貨至14/2咋!

🌹Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕 💲68

🍓🫐Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕 (5”)💲248

2023-02-08
2023-02-12 486 浏览
女仔永遠抵受唔住甜點嘅誘惑路過中環Homebake麵包店,成日俾佢香噴噴嘅香氣吸引🥰最近見有最新嘅甜蜜限定~新出情人節Floral Love系列Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕~表面以玫瑰花朱古力做裝飾,外焦內軟Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕~粉紅色充滿少女心,表面 Topping有新鮮士多啤梨、藍莓 和香脆嘅紅桑子馬卡龍,中間夾層海綿蛋糕、芝士忌廉和新鮮士多啤梨啫喱果蓉,整體入口唔會太甜,清新怡人,好高質!

Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕
~表面以玫瑰花朱古力做裝飾,外焦內軟

Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕
2023-02-12 340 浏览
夜晚喺中環食完飯想買個甜品返屋企食,朋友推介我嚟呢一間買, 因為佢食過好好食,而且全港係得呢度有呢間舖頭,冇其他分店。咁嚟到中環就梗係幫襯下佢啦。 佢嘅門面裝修得好簡潔,清清楚楚擺曬啲甜品蛋糕喺度。唔會令人覺得眼花繚亂。不過大家要嚟買呢就要早啲啦。佢好似八點鐘就收舖今晚我就啱啱趕得切喺最後一分鐘幫襯佢職員姐姐都冇因為我阻住佢收工而黑面,只係溫馨提醒我只能收電子支付。重點係佢啲芝士蛋糕好好食,而且有三款咁多。我因為第一次嚟買,而且係咁趕急嘅情況下我只買咗一個 。焦糖芝士蛋糕$34晚上臨收舖有特價96蚊有三個。後悔冇買多幾個。好香嘅雲呢拿同埋芝士味,而且食完唔滯,阿女仲問我做咩唔買多幾個我下次識做啦我會買多幾個返嚟試
今晚我就啱啱趕得切喺最後一分鐘幫襯佢

我下次識做啦我會買多幾個返嚟試

2023-02-11 258 浏览
💗Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕 外焦內軟軟哋,真係一試難忘配上玫瑰花🌹盛放造型,感覺很浪漫溫馨🍓Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕海綿蛋糕配上法國士多啤梨🍓啫喱仲有紐西蘭軟芝士忌廉夾層,清新怡人蛋糕🍰口感鬆軟,每啖都充滿濃郁莓香外面夢幻漸變粉色,感覺自身滿滿的浪漫氛圍之中,甜度適中 ,一切都剛剛好Floral Love🌹玫瑰巴斯克芝士蛋糕 法國淡忌廉好creamy ,外焦內軟,令人一試難忘,配上玫瑰花🌹盛放造型,獨特優雅每啖食出蛋香味,芝士味香濃但唔會好漏,原來玫瑰花係糖造可以就甘食裝飾又靚,迷李嘅芝士蛋糕 🍰一人份量岩岩好 🍓Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕 6至8人份量,海綿蛋糕配上法國士多啤梨🍓啫喱食落去每一口都有草莓粒仲有淡淡香濃軟芝士忌廉係夾層度,感覺清新怡人,蛋糕🍰口感鬆軟,每啖都充滿濃士多啤梨🍓味,外面漸變粉色,感覺好浪漫好夢幻
💗Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕

外焦內軟軟哋,真係一試難忘
配上玫瑰花🌹盛放造型,感覺很浪漫溫馨

🍓Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕

海綿蛋糕配上法國士多啤梨🍓啫喱
仲有紐西蘭軟芝士忌廉夾層,清新怡人
蛋糕🍰口感鬆軟,每啖都充滿濃郁莓香

2023-02-11 148 浏览
原來老公都有驚喜俾我,他話在中環店見到甘靚,知道我喜歡pink pink蛋糕就買咗Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕 5吋蛋糕兩個人分享就岩岩好,海綿蛋糕配上法國士多啤梨啫喱及夾層仲有cream cream ,果香滿滿,芝味無窮,蛋糕很鬆軟。草莓香味真係濃郁,加上紅桑子味粉色系馬卡龍作裝飾和夢幻的漸變粉色外型,十分討好。食起來都有好多草莓,每一口都有草莓粒,唔錯Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕 外焦內軟,吃起來很濃的蛋香味,芝士味都香滑的,用料都唔錯,玫瑰花是糖造的,就甘食就好甜,裝飾好靚,蛋糕好的骰,一個人都食得曬。

Berry Love士多啤梨忌廉蛋糕

Floral Love玫瑰巴斯克芝士蛋糕