2023-06-09 98 浏览
680蚊18道菜燒鳥omakase 食盡多道稀有雞部位,炭火慢燒,細心火候控制,好多位置我都係第一次食,好有驚喜,可能有啲人擔心話我唔食內臟啊或者係有啲地方未食過,會唔會覺得啲味唔慣呀,其實就唔使擔心嘅,食落都無異味,每一款都好好食,而且每一款都好有特色蕃茄前菜雞食道第一道菜已經好有特色,呢個部位係雞運動量最大的部位,特別有彈力及咬感。爽脆口感有咬口!雞冠口感出奇柔軟,骨膠原豐富,食落有d似花膠,軟中外脆,油脂分布軟多,好似啫喱咁雞頸肉雞肉味濃郁,咬落嚼勁,肥瘦均勻日本青椒仔一點都不辣,椒味非常濃郁!就係普通燒過已經風味十足雞橫膈膜雞胸下面橫膈膜位置,Q彈煙靭有嚼勁,油脂勁豐富,一食落口就覺得好香雞心味道濃郁,肉質堅韌雞舌頭骨比較多,要慢慢咁今,但食落真係好惹味頂天雞頸和雞背連接部位,肉質結實有彈性雞翼雞翼就食得多,必不可少雞膠軟骨外脆内脆,非常好嘅下酒菜雞肝富有鐵質,會煮到七八成熟,柔嫩多汁甜椒雞小腿屬於雞運動量最大的部位,結實而有彈性!月見雞肉串自家製雞肉串,師傅話佢哋嘅雞肉串係由生燒到熟,特別多汁甜番薯超級好食,好甜糯軟熟燒茄子勁多汁既茄子拉面湯底超級濃郁,幼身拉麵掛汁,食完好滿

蕃茄前菜

雞食道

雞頸肉
雞肉味濃郁,咬落嚼勁,肥瘦均勻

日本青椒仔
一點都不辣,椒味非常濃郁!就係普通燒過已經風味十足

雞橫膈膜

雞心
味道濃郁,肉質堅韌

雞舌頭
骨比較多,要慢慢咁今,但食落真係好惹味

頂天
雞頸和雞背連接部位,肉質結實有彈性

雞翼
雞翼就食得多,必不可少

雞膠軟骨
外脆内脆,非常好嘅下酒菜

雞肝
富有鐵質,會煮到七八成熟,柔嫩多汁

甜椒雞小腿
屬於雞運動量最大的部位,結實而有彈性!

月見雞肉串
自家製雞肉串,師傅話佢哋嘅雞肉串係由生燒到熟,特別多汁

甜番薯
超級好食,好甜糯軟熟

勁多汁既茄子

拉面
湯底超級濃郁,幼身拉麵掛汁,食完好滿足

甜品
最後可以選擇佢哋自家製嘅布丁,或者係柚子雪芭,我就選擇左柚子雪芭

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

IBURI smoke.sumibiyaki.bar (鰂魚涌)
鰂魚涌華蘭路25號柏克大廈地下G01號舖

2023-06-09 359 浏览
又發現另一間全燒鳥Omakase位於鰂魚涌IBURI🏮餐廳座位不多但乾淨企理😋坐低當然點番杯酒🤣食串燒必定飲生啤啦🍻睇吓總廚為我地準備18道甚麼菜式啦🥰首先來2個開胃前菜唯山水雲酸酸地好清新酒盗芝士🧀咸鮮味非常濃郁😋芝士吃落又香又滑餐廳主打都係雞肉同雞內臟🐔🍢串燒有雞冠🐓雞喉嚨、雞頸肉、高知縣青椒仔、雞頂天、雞下巴、雞翼、日本新式縣茄子、雞胶軟骨、雞腎銀皮、雞心、雞肝、燒番薯、京葱雞肉串、月見雞肉串第一次食燒雞冠*雞喉嚨*雞頸肉*雞頂天🤩一咬油脂爆開勁香口🐓*雞下巴只係尖部位不可吃,但口感好惹味🤤一試難忘😋仲有日本新式縣茄子,用上秘製醬汁吃落味道更加惹味依度雞肝暫時係史上最好食🙂師傅燒到7成熟,入口軟化燒番薯又香又甜京葱雞肉串用雞小腿部位,吃落又香口又嫩滑好鬼串燒結尾一定係🐔月見雞肉串自家製用新鮮雞肉,吃落會有口感鬆化的🥣雞白湯雜炊入面有白菇,本菇,蛋花,紅蘿蔔,好足料👍味道好濃郁但又不會油膩感🍜白雞湯拉麵師傅用昆布及三種鹽調製的,湯汁非常濃郁,但又不會過鹹😋🌽甜品北海道白粟米味道非常甜總括感覺餐廳總廚對烹調食物有好高要求,食得出每道菜都好用心去調製味道👍值得再來
坐低當然點番杯酒🤣食串燒必定飲生啤啦🍻
睇吓總廚為我地準備18道甚麼菜式啦🥰

首先來2個開胃前菜
唯山水雲酸酸地好清新
酒盗芝士🧀咸鮮味非常濃郁😋芝士吃落又香又滑

餐廳主打都係雞肉同雞內臟🐔

仲有日本新式縣茄子,用上秘製醬汁吃落味道更加惹味

燒雞冠

雞下巴

依度雞肝暫時係史上最好食🙂師傅燒到7成熟,入口軟化
燒雞肝

燒番薯又香又甜

京葱雞肉串用雞小腿部位,吃落又香口又嫩滑好鬼

串燒結尾一定係🐔月見雞肉串
自家製用新鮮雞肉,吃落會有口感鬆化的

🥣雞白湯雜炊

🍜白雞湯拉麵
師傅用昆布及三種鹽調製的,湯汁非常濃郁,但又不會過鹹😋

🌽甜品
北海道白粟米味道非常甜

2023-06-07
燒雞冠
雞下巴
燒雞肝
微醺🍻時光就係收工可以同姊妹快樂聚餐飲下酒🥰今日黎到位於鰂魚涌地鐵附近開業不久既精緻備長炭串燒居酒屋IBURI 🏮餐廳外型以黑色走型格日本風😎食物係主打雞串燒仲包括一啲刁鑽部位我都係第一次食到🤤一齊睇下由總廚Anson準備既18道廚師發辦串燒啦😎開胃前菜😊淮山水雲及酒盜芝士🧀咸鮮味濃郁既盜加上忌廉芝士嘅清香😊一邊食會越想飲下酒🥰絕對係下酒良拌🥰生啤Suntory Premium就啱哂了😊🍢串燒🐣雞冠又稱雞花膠😊QQ彈彈一次愛上🥰雞喉一串要用上3隻雞份量🤪相當矜貴雞頂天係雞頸經常接觸陽光🌞背脊與頸既部位😬燒到外脆內暖🥰一咬落去雞肉汁完全爆發🤩雞下巴就似鴨舌既口感雞肝估唔到燒到7成熟剛剛好入口即化🤤雞心、雞頸肉鹽香嫩滑😊雞臀銀皮🐣雞校軟骨爽脆食到索索聲京蔥包住雞小腿肉😬蔥香撲鼻月見雞肉捧以新鮮雞肉弄製而成🤩由生燒至熟🤪最鍾意點埋蛋黃醬食味道豐富😬🍠燒番薯甜度極高👍🍆日本新潟縣茄子以自家醬照燒飽滿多汁雞白湯雜炊上面雞花形態超似木魚🥰入面有蛋花紅蘿蔔🥕白菇及本菇☺️白雞湯拉麵🍜心機之作淨係個湯底係以昆布及三種鹽調配多次而成🥰飲落唔會死咸但又感覺好濃雞湯味🤤麵質幼身爽滑👍甜品北海道白粟米🌽甜度清新

開胃前菜😊淮山水雲及酒盜芝士🧀

🍢串燒🐣
雞冠又稱雞花膠😊QQ彈彈一次愛上🥰

雞喉一串要用上3隻雞份量🤪相當矜貴

雞下巴就似鴨舌既口感

雞肝估唔到燒到7成熟剛剛好入口即化🤤
雞心、雞頸肉鹽香嫩滑😊
雞臀銀皮🐣雞校軟骨爽脆食到索索聲

• 雞肝
  • 雞白湯拉麵
  • 雞喉
2023-04-25 1148 浏览
上次黎食,叫左個日式咖喱豬扒飯,喺Quarry Bay黎講都已經算貴食物方面:前菜:唔算新鮮,一般般,全部偏鹹主菜:份量唔多,唔飽肚,豬扒細過部iPhone 12,即叫即整,要等好耐有其他客人塊豬扒未熟曬,要再炸過同同事今次黎到,最平既set加左30%,平均加20%,最平都128,加一後最低140今次叫左雞肉親子丼主菜:本身食既時候都冇乜問題,食食下食到有碎骨,仲要係勁尖既,差啲咬到出血以前要早一個星期book,而家walk in都仲有位位置有啲迫,收走食物盤時會撞到客人既身體,叫餐到上餐等20分鐘,食完唔夠2分鐘就趕你走

食物方面:
前菜:唔算新鮮,一般般,全部偏鹹
有其他客人塊豬扒未熟曬,要再炸過

今次叫左雞肉親子丼

以前要早一個星期book,而家walk in都仲有位

雞肉親子丼
餐廳開業半年,以和風裝潢,座位唔多但好舒適😌是日平日夜晚都差不多滿座,氣氛熱熱鬧鬧🏮 店員仲特別為其中一位客人準備生日驚喜🎉,真係好有心💓建議可以早少少去,先點杯cocktail 或sake chill 下。廚師發辦,只需約$7xx ,就有21 道菜前菜四品:青瓜沙葛條、芝麻醬波菜、酒盗芝士、及水雲;以清新的菜式做開頭,仲可以佐酒。 而水雲是在串燒之後出,可以解膩12 款刁鑽位串燒🌟絕對有驚喜🥰餐廳採用日本備長炭火燒,難怪無咩油煙味雞類有雞喉嚨、雞腎、雞尾、雞中翼、月見雞肉捧、雞心室血管、雞冠、雞頸肉、雞生蠔,要同一時間燒不同部位,時間溫度都要拿捏得好,盡顯大廚功力👍例如雞生蠔,即雞腿肉最嫩部位,外皮烤至金黃色而且脆口,肉質保持柔軟多汁。 另外雞頸肉肥美豐腴嫩滑,雞冠外脆內軟至外亦可加購試埋提燈,烤至外皮帶脆,蛋黃軟嫩,仲有少少流心效果除了雞,還有香脆的燒日本柳葉魚、油香滿滿又爽彈的豬玻璃肉、矜貴獨一的牛舌芯、及羊架燒蔬菜類就日本車厘茄、日本小玉蔥及日本茄子至於主食有兩款,燒飯團配雞白湯、及雞白湯拉麵雞白湯要花兩日熬煮,而上面的雞花,是用日本阿波味雞雞胸風乾後刨出嚟。另一重點是拉麵上的

廚師發辦,只需約$7xx ,就有21 道菜

水雲

12 款刁鑽位串燒🌟絕對有驚喜🥰
餐廳採用日本備長炭火燒,難怪無咩油煙味
雞心室血管
雞尾
雞中翼
雞腎
雞喉嚨

另外雞頸肉肥美豐腴嫩滑,雞冠外脆內軟

提燈

日本柳葉魚
羊架

玻璃肉
燒蔬菜類就日本車厘茄、日本小玉蔥
及日本茄子
日本茄子
日本車厘茄

日本小玉蔥

至於主食有兩款,
燒飯團配雞白湯、及雞白湯拉麵
燒飯團配雞白湯

另一重點是拉麵上的自家製💕煙燻溏心蛋,入口有陣陣煙燻味,中間橙黃色的溏心蛋黃亦醇香好味
雞白湯拉麵

日本茄子
燒飯團配雞白湯
雞白湯拉麵
2023-03-16 1260 浏览
今日朋友請食生日飯,來到鰂魚涌一間專做日本Yakitori燒鳥既Omakase 餐廳🍢🍱,Yakitori日文為[ 焼き鳥],佢地主打用每雞既雞肉、內臟,串成一口大小既雞串,再用備長炭直火燒烤而成🔥。前菜南蠻醬配蔬菜條同黑魚子沙律鵝肝多士🥗,好精緻靚仔!南蠻醬濃郁醇香,配上新鮮脆口嘅蔬菜條,令人食指大動👌。黑魚子沙律鵝肝多士則係一個完美嘅組合,黑魚子帶嚟淡淡嘅咸味,鵝肝多士鬆軟香濃,沙律令整體味道更加清新爽口,令人回味無窮😋。之後就嚟到啲主角燒鳥🍢:雞頸肉:每隻雞只有一點點,由於脖子屬於經常運動的部位,處理得好可是相當多汁鮮美及爽口。燒雞冠:皮脆肉嫩,香氣四溢!外皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,入口即化👍。雞喉嚨:燒雞喉嚨,是一種非常珍貴的食材,很少有地方可以品嚐到。它的口感細緻,質地彈牙,經過炭火燒烤後,更是香氣四溢,回味無窮👌。雞翼尖:去曬啲骨淨返嗰啖肉,讓你感受到專業廚師的精湛技藝和對食材的敬重。這個部位通常只有一小塊肉,需要精心處理和烹調才能展現出它的完美口感。燒烤雞肉丸:將雞肉餡捏成丸狀,或更常見的長條棒狀烤製而成。本店將雞肉加入剁碎的雞軟骨增加口感,附顆生蛋黃沾著吃,更滑順香

之後就嚟到啲主角燒鳥🍢:

燒烤雞肉丸:將雞肉餡捏成丸狀,或更常見的長條棒狀烤製而成。本店將雞肉加入剁碎的雞軟骨增加口感,附顆生蛋黃沾著吃,更滑順香濃。稱之謂免治雞肉棒。雞掌心肉係第一次食🤤。

主食係一碗雞白湯,可以配飯團或者拉麵🍜。湯係加咗瑤柱乾、生蠔乾、沙甸魚乾、冬菇同埋昆布。最後熬成一碗琥珀色嘅湯,加上雞腳、雞胸口、雞骨熬煮13個鐘,反覆隔渣而成,味道濃郁🍲。

拉面上既木魚花
居然唔係木魚花,其實係用阿波尾雞嘅雞胸曬乾,然後片片刨出來既,更能增加雞味,飯團煙燻得啱啱好,有三種食法:直接食、泡水食同埋茶漬飯。煙燻味道同飯焦加返啲湯,食落口感覺更加豐富🍚。

其實仲有其他食物,真係不能盡錄,餐廳師傅對食材每一個烹調嘅細節執著,真係好瘋狂👨‍🍳,$640呢個價錢可以食到咁精緻既Omakase 晚餐,感覺真係值回票價💰。亦多謝我嘅好朋友請我食一餐咁正既晚餐,真係好開心😊。

啾咪😘😘😘
2023-02-09 1493 浏览
Highly recommend this place, it is a hidden gem! For $640 per person, you get appetizers, 12 skewers, rice bowl / chicken ramen and dessert. Skewers were charcoal grilled and were grilled perfectly. Everything was super juicy and tender, and would definitely revisit. Food quality was on point too. 🍽 Appetizers: Seasonal vegetables, karaage and beef tongue. Beef tongue was cooked perfectly!🍽 Skewers 💯 : everything was really good, there were some special items such as chicken crown and chicken ch

🍽 Skewers 💯 : everything was really good, there were some special items such as chicken crown and chicken chin (off-menu).
•Chicken crown – not a lot of places offer chicken crown in HK. Similar texture to tongue / mushroom.
•Chicken neck
•Chicken throat - yummy
•Ginko
•Chicken back and neck – so fatty and juicy
•Chicken softbone
•Chicken wing tip – very fatty as well
•Chicken with red onions – spicy and peppery flavor goes well with the chick
•Chicken chin – had such a distinct smell, personally, I do not enjoy this
•Shiitake mushroom
•Chicken wing – super good
•Chicken thigh with leeks
🍽 Homemade tsukune: made with chicken softbone and lightly glazed, I loved the texture
🍽 Chicken broth ramen 💯 – this was surprisingly good. The chicken broth was really rich and creamy, definitely worth ordering!
🍽 Homemade milk pudding