2018-05-24 141 浏览
尋晚約左位好姐妹放工後去銅鑼灣食飯,因為想坐得舒舒服服傾下計,又想食下東南亞菜式,於是去openrice 發掘下好餐廳,見JK Kitchen 嘅評分都幾高,就決定訂枱試下餐廳位置都幾易搵,係Times Square 附近的樓上舖,雖然舖面唔算好大,但感覺好令人舒適悠閒,幾有少女感覺,等位嘅地方有幾扇裝飾窗,可以影相呃like 餐廳安排左個卡位俾我地,座位好闊,兩個人可以有私人空間傾下計,坐得好舒服😌,而店內牆上都掛左不同嘅越南油畫及裝飾,加添主題特色我地7點前已經入座,暫時唔算好多客,環境靜靜地,店員好有禮貌地為我地遞上餐牌,介紹一下餐廳嘅菜式,我亦見門外有一塊黑板寫上廚師推介我地嚟之前睇過網上多數人都讚蕃茄蟹肉湯檬好味,就即刻決定點呢樣,另外再加一個JK炸拼,可以包羅萬有試多種小食,每人再點左一杯飲品食物好快送到,首先有最期待嘅蕃茄蟹肉湯檬,材料好豐富,除左成碗檬粉都有蟹肉外,仲有蟹肉丸同札肉,蕃茄味十足,不過我覺得湯底有少少過鹹,如果清淡D就完美喇再嚟就係JK炸拼,小食款式有春卷、牛油雞翼、魚餅、蔗蝦及薯仔絲蝦,每款有兩件,最適合朋友一起齊分享,另外拼盤有兩款醬汁可以俾大家自由選

蕃茄蟹肉湯檬

JK炸拼

JK炸拼

再嚟就係JK炸拼,小食款式有春卷、牛油雞翼、魚餅、蔗蝦及薯仔絲蝦,每款有兩件,最適合朋友一起齊分享,另外拼盤有兩款醬汁可以俾大家自由選擇

五款小食中我最鍾意蔗蝦
,食落啖啖肉,好似一次過食左幾隻蝦咁;而魚餅有一種香料嘅味道,好特別;春卷炸得香脆;但我覺得雞翼同薯仔絲蝦略為淡味,而拼盤附上嘅醬汁就較為普通

茉莉奶茶

香芋奶茶

餐牌上寫住只要惠顧晚市任何食品,每位客人首杯飲品都會半價,我地兩個分別點左苿莉奶茶及香芋奶茶,味道清清地,一邊食炸嘢一邊飲就最好,下次可以加5蚊要埋珍珠,相信口感會更豐富

三色彩虹啫喱

我地本來覺得已經好飽,諗住唔叫甜品,但店員主動送上兩杯三色彩虹🌈啫喱,裡面仲有椰果,話係店主親手整嘅,見到呢種啫喱即刻勾起細個時嘅回憶,好有媽媽嘅感覺
,食完甜品為呢餐劃上完美句號

餐廳嘅環境好舒適,店員亦好主動同笑容親切,服務態度一流,大家都可以嚟打下卡幫襯呀
2018-05-23
蕃茄蟹肉湯檬
三色彩虹啫喱
2018-05-13 83 浏览
好友推薦下,終於一嘗這間樓上越南菜。餐價方面,大部分菜式只需70-80元,對銅鑼灣區黎講,算得上很化算。餐廳裏大部分的座位都是卡位,我們亦安排坐二人卡位,整潔得黎亦很有空間感。因為大家都很餓,一口氣叫了四道菜,這裏的食物份量很大,下次二人黎的話叫需叫三道菜。最推薦的是生牛肉湯河,食得出湯底係無味精,很重牛味,牛肉也很軟滑,是在街市也難買到的好貨色。另外紙米蝦卷也相當出色,皮很薄,但材料豐富和很多元化,蝦經過炸和調味,與米紙券很配合。最令我驚喜是珍珠奶茶,少甜得黎個菜味很濃,珍珠又不太甜,相比很多台灣餐廳更高水準。

2018-05-10
2018-05-12 49 浏览
一場來到銅鑼灣就係找食的好時間來到登龍街咁岩有間越南野喺度排傳單就想去試吓。一向對食越南野有要求的我, 第一次坐落你間餐廳度感覺幾舒服裝修好骨子好靚。個餐牌設計幾新穎走年輕人路線,食物都有好多選擇。先來一點避風塘炒蜆😭蜆肉大大粒所謂好味。 將來就係落咗少少椒鹽好鬼醒胃青咖喱牛腩青咖喱好香好濃烈咖喱味,食落又唔係泰勒喎牛腩炆得好琳但但都好味什麼位。 認識到係越南方的感覺。我想約難看了啖啖肉滋味嘢未再來買的越南小食一流服務
一場來到銅鑼灣就係找食的好時間

來到登龍街咁岩有間越南野喺度排傳單就想去試吓。

個餐牌設計幾新穎走年輕人路線,食物都有好多選擇。

我想約難看了啖啖肉滋味嘢未

再來買的越南小食一流服務

2018-05-12 48 浏览
裝潢柔和清新, 空間感充足, 鬧市中有個寧靜的環境享受越菜的好地方, 同朋友可以慢慢食慢慢暢談。同時價錢合理, 店員亦提供貼心服務。首要推介係珍珠奶茶, 估不到茶味濃郁, 好細滑, 珍珠煙韌。越菜餐廳珍珠奶茶會做得咁出色, 甜度亦剛剛好。生牛肉湯河, 店員話湯底無味精, 確實食完唔口渴。值得一讚係牛肉嘅質素, 重牛肉味, 生牛肉片切得夠薄, 完全唔會鞋口。米紙卷包括生菜, 粉絲, 蝦, 幾清淡, 點了魚露之後, 鹹味剛剛好。牛油雞翼外層有牛油香 唔算太油膩環境+服務俾足滿分

牛油雞翼外層有牛油香 唔算太油膩

環境+服務俾足滿分
2018-05-07 55 浏览
想喺寸金尺土嘅銅鑼灣搵一間靜靜地可以坐耐少少又舒服嘅餐廳真係好難。今日有啲重要事傾,多得朋友介紹咗呢間越南餐廳。去到餐廳門口見到呢個牌,我諗應該係好多名人嘅簽名掛。不過我對於名人冇興趣,所以一個簽名都認唔到。餐廳嘅裝修走小清新路線,又充滿少女情懷。一入到餐廳就見到張bar枱,幾有氣氛嘅。呢度老闆同埋員工都好有人情味,普通嘅餐廳可能情願擺多幾張枱,有bar枱就方便食客同老闆傾計。餐牌在此:我地叫左兩個餐,蕃茄蟹肉湯檬($80),加$5轉珍珠奶茶,另加$25配越南春卷。精選生熟牛肉湯河($68),唔洗加錢配薑蜜。加一另計。珍珠奶茶口感濃郁,細滑,茶奶平衡,珍珠煙韌。冇諗過越菜餐廳嘅珍珠奶茶會做得咁出色。薑蜜就未算辣,味偏甜。跟餐嘅春卷油唔多,放咗一陣仍然脆卜卜。入口香脆,微溫,豬肉多汁,肥瘦剛好。配上酸酸甜甜嘅醬汁,先係脆香,酸甜,然後咀嚼豬肉,鹹香,鮮嫩,味道有層次。蕃茄蟹肉湯檬大大碗,湯底蕃茄香醒胃,洋蔥同蔥都落得夠,但蟹味未夠出色。以$80加一嘅價錢,三粒蟹丸三舊扎肉未算抵食,勝在鮮味。精選生熟牛肉湯河,湯鮮料足,食完唔口渴。值得一讚嘅係牛肉嘅質素。生牛肉片切得夠薄,慢慢咁熟,又唔會

餐牌在此:

薑蜜就未算辣,味偏甜。

精選生熟牛肉湯河,湯鮮料足,食完唔口渴。值得一讚嘅係牛肉嘅質素。生牛肉片切得夠薄,慢慢咁熟,又唔會過老。熟牛肉夠厚切,唔韌又唔肥。無論係生定熟牛肉,都一樣咁有肉味。
2018-05-07 43 浏览
一到餐廳門口,就比幾道百葉窗吸引住,好有度假既感覺,令人放鬆。餐廳裝修精緻,有心思,而且環境闊落,不論係拍拖,同閨密談心,,仲有一大班朋友聚會都好合適。餐廳食物選擇非常多,而且好多元化,總有一款岩心水。香茅燒牛肉撈㩚 $78燒牛肉份量都多,薄薄的,牛味濃郁。撈㩚既汁有淡淡的酸甜味。餐廳將醬汁係分開上,可以按個人喜好落自己想要既份量。越式馬拉盞豬頸肉炒通菜 $78通菜新鮮爽口,份量好多,大大碟!通菜加上馬拉盞,辣椒同蒜頭炒,都幾入味。豬頸肉份量都唔算少,焗得岩岩,保留到肉汁。啤酒333 $18(半價)食住越菜飲啤酒,爽呀!餐廳好細心,將酒杯都雪凍,值得一讚!整體落單到送食物速度都好快, 價格相宜, 抵食!
餐廳食物選擇非常多,而且好多元化,總有一款岩心水。

香茅燒牛肉撈㩚 $78
燒牛肉份量都多,薄薄的,牛味濃郁。
撈㩚既汁有淡淡的酸甜味。
餐廳將醬汁係分開上,可以按個人喜好落自己想要既份量。

越式馬拉盞豬頸肉炒通菜 $78
通菜新鮮爽口,份量好多,大大碟!
通菜加上馬拉盞,辣椒同蒜頭炒,都幾入味。
豬頸肉份量都唔算少,焗得岩岩,保留到肉汁。

啤酒333 $18(半價)
食住越菜飲啤酒,爽呀!
餐廳好細心,將酒杯都雪凍,值得一讚!

整體落單到送食物速度都好快, 價格相宜, 抵食!
2018-05-06 39 浏览
銅鑼灣地鋪食店固然多,但絕對唔可以忽略樓上鋪!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)入到去成個餐廳嘅格調都好舒服,餐牌同埋周圍嘅傢俬都帶岀好relax既格調。餐牌選擇唔少,最欣賞佢既就係飲品o(*////▽////*)q,因為有珍珠奶茶!我嗌左個豬頸肉撈檬,茉莉奶茶加珍珠,雖然加珍珠要+$5,但超高質素,值得一試(=゚ω゚)ノ豬頸肉撈檬既酸汁係另外上,俾個碗仔裝住,仲意幾多自己落,e碗嘢既份量比我想像中多(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),超級足夠,超滿意,豬頸肉既口感不錯,冇咩脂肪亦唔肥,而且豬頸肉既份量都唔少!我嗌左茉莉奶茶加珍珠,d奶茶好香好滑,珍珠煙韌,而且有口感唔過甜ε-(´∀`; ),所以泥到e到既朋友記住試下丫!

2018-05-03 52 浏览
而家嘅越南嘢 統一都清一色喺地下鋪而且大部分都係用個越字嚟做 餐廳名顯得好單調呢間jk kitchen 就咁睇都唔知道原來係食越南嘢 唔好畀佢外表好靚嘅裝修呃到其實入面並唔係食西餐以係食越南嘢一睇餐牌啲價錢喺銅鑼灣嚟講都算係經濟實惠起碼五十幾蚊就已經可以有碗湯河呢個價錢去任何一間越南嘢其實都係差唔多價錢 而且加特飲都唔係好貴款式又多選擇又多 其實都幾寫意環境方面就當然舒適一張枱同一張枱距離嘅位置有足夠 而且空間又大完全唔覺得迫餐牌方面嘢食嘅選擇都唔少 大部分正宗越南菜有嘅菜式呢度都有 而且有啲款佢會做得更加優秀或者進行改款不過完全唔會影響 口味外觀呢下係值得讚嘅既然而家越南嘢 咁多間餐廳搞下新意思其實可能仲好咁今次頭盤就嗌咗個串燒除咗泰國野有串燒越南啲串燒其實都幾好㗎咁要咗個串燒雞 兩吋就三十幾蚊 價錢方面啱啱好喇, 味道其實同平時食開嗰啲都冇乜大分別保持到嗰個水準所以係值得推介嘅之後主菜我今次就要咗個牛肉撈檬 佢想賽嗰陣時仲會連埋一碗撈檬汁或者叫撈檬湯咁味道係酸酸哋嘅咁其實你話做開胃嘅一餐係完全符合曬就同平時食嘅嘢好唔同成個感覺係好清新 好fresh 而且完全唔會話好咸又或者冇味又或

既然而家越南嘢 咁多間餐廳搞下新意思其實可能仲好

咁味道係酸酸哋嘅咁其實你話做開胃嘅一餐係完全符合曬就同平時食嘅嘢好唔同成個感覺係好清新 好fresh 而且完全唔會話好咸又或者冇味又或者好辣 味道調教得真係啱啱好餸嘅份量都唔少㗎牛肉都大大話話有十幾片真心一讚

至於飲品方面大約就二十幾蚊一杯咁佢又都有啲特色可以畀你加珍珠更加珍珠就要加五蚊

咁我就要咗個香芋珍珠奶茶咁 呢個就反而普普通通啦。。。但係啲珍珠就真係要點名一讚因為真係好煙韌好好味 老實講同天仁茗茶的珍珠都有啲錢所以呢一個都算係一個賣點

整體嚟講兩個人都係食咗 一百幾二百蚊其實計番勻都好抵 有時間嘅話可以試下呢間嫁
2018-05-03
午餐
  • 珍珠奶茶
  • 米紙卷
  • 越式炸春卷
一直都好喜歡吃的美食,特別係pho🍜🍜男朋友知道我喜歡吃,特意為我找來這一家位於銅鑼灣的越南餐廳😋餐廳主要以黃色和藍色為主,感覺非常有生氣,雖然地方不算很大,但坐位闊落,好讓我們下班後有一個舒適的環境去享受晚餐。說到食品種類,可以說這裡是麻雀雖小,但五臟俱全,你說得出的這裡都必定有!而我當然是為了pho🍜而來呢!我們一共叫了四道菜,分別是香茅煎魚餅、生牛肉河、大蝦柚子沙律和蟹肉紮肉炒粉絲。首先是魚餅,它外皮煎得非常金香,而且魚肉非常新鮮,口感非常q彈!😋大蝦柚子沙律那很大份,廚師非常大方的放滿蝦和大量的柚子,令我胃口即時大開!而另外蟹肉紮肉炒粉絲是用了黑粉絲去煮成,口感非常好,不會太林或太硬,而且蟹肉成份也非常多!而最後我最期待的便是生牛肉湯河⋯店員一送到枱面時已經充滿非常濃的牛肉香味,加上九層塔和辣椒更帶出牛香!而牛肉方便也非常多,口感不會un 而且滿滿都是牛香味!這家餐廳除了食物不錯外,這裡的店員也非常體貼,會為你提供食物的資訊、還不時問合不合胃口!我相信不久的將來也會再來呢!

我相信不久的將來也會再來呢!
2018-04-27 62 浏览
近來喜歡越式美食,在銅鑼灣覓有特色越食,不是有太多的選擇,友人説 JK Kitchen 不錯,就試試吧!一出𨋢門,看見店舖的招牌,很精緻漂亮。再看廚師推介,價錢合理,也有不同的選擇,於是決定入內幫襯。JK 炸拼,蔗蝦炸得恰到好處!蝦膠彈牙,啖啖肉,配以蜜糖,非常可口。鳳尾蝦揸得非常鬆脆,圍邊的薯圈,非常香口。炸魚餅不是太多芫荽,啱晒不吃青的我。燒雞送上枱時,香氣撲鼻,是燒雞的香脆味!入口時,燒雞肉是嫩滑的,不會因燒而變得乾,此外,配製的醬汁,和雞肉十分配合,據老闆講,醬汁是自己調配的。十分好味。扎肉及飯焦配合得好好味,乾蒜及蔥油配合飯焦,非常好吃,飯焦脆脆的,扎肉香口,到現在也是回味中。美食怎能不配特飲呢?啤酒和青檸七起,是不錯的選擇。老闆送上特色奶凍甜品,奶味香滑,加上是免費的,分外覺得美味。室內外的裝修,有格調,也見出店主的用心,非常適合與朋友談天的好地方。不同的越式菜式,也很想試,下次必定再來。

一出𨋢門,看見店舖的招牌,很精緻漂亮。

再看廚師推介,價錢合理,也有不同的選擇,於是決定入內幫襯。

鳳尾蝦揸得非常鬆脆,圍邊的薯圈,非常香口
。炸魚餅不是太多芫荽,啱晒不吃青的我。

美食怎能不配特飲呢?啤酒和青檸七起,是不錯的選擇。

不同的越式菜式,也很想試,下次必定再來。
2018-03-15
  • 越式燒鷄
2018-04-27 41 浏览
在銅鑼灣鬧市中尋找美食,去到一間JK kitchen越南餐廳,位於商業大廈的樓層。餐廳佈置十分清雅,有好多越南色的油畫及擺設, 地方不算太大,但相當幽靜,三五知己可以慢慢聊天。越南老闆娘炒米粉$78,酥香的炸蒜蓉再配合香菜的配料,加上煙韌的米粉,令人垂涎欲滴。扎肉撈檬粉$68,將惹味花生碎及其它配料,與主角扎肉撈埋一齊食,十分惹味。士多啤梨窩夫$68 ,士多啤梨雪糕配格仔心形窩夫,賣相非常靚,口感非常軟綿綿,不似有些甜品屋的窩夫,價錢貴,食落去一陣風,空空的。黝長的走廊,百葉的窗門,環境幽靜及舒適。越南風格的油畫加上精緻擺設 ,令人好像置身在越南河內的餐廳。每日都有廚師推介,價錢都相當優惠。

越南老闆娘炒米粉$78

黝長的走廊,百葉的窗門,環境幽靜及舒適。

每日都有廚師推介,價錢都相當優惠。

2018-04-16
2018-04-15 66 浏览
補習完就嚟到登龍街食晏,想食下清d嘅嘢所以就嚟到jk食越菜啦🕺🏻🕺🏻🕺🏻 餐廳走一個小清新路線嘅,可以坐耐d hea hea~我地就先嗌左個豬頸肉撈檬粉🐽68蚊一碗,可以加25蚊轉set,包個小食同飲品🍥🍥 豬頸肉都幾多,又幾有咬口,而且燒得剛好,幾juicy😛😛佢亦附有d汁可以撈落去,個汁就偏酸左d🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 粉都幾多下,入面有d青瓜絲同蘿蔔絲,好fresh!! 另一個要左香茅雞扒撈檬🐥🐥香茅非常惹味,雞皮好香脆,雞肉好嫩滑多汁!配上檬粉食可以互相配合番,中和個口感🧚🏻‍♀️ 小食一個要左牛油雞翼,都幾大隻!而且好香牛油味嘅,肉質又厚實🤤🤤 另一個小食要左串燒雞串🐥🐥 幾香花生味,不過有d咸,撈落檬粉食會好d🥗🥗

餐廳走一個小清新路線嘅,可以坐耐d hea hea~

另一個要左香茅雞扒撈檬🐥🐥

2018-04-14 49 浏览
已經食過幾次既越南餐廳,一入去環境好舒服用左藍白色做主題,仲貼左d 生活照係牆,好似一個溫馨屋企。我地兩個人試唔到太多食物,印象中比上次多左好多食物選擇,我地叫左個庶蝦做小食蝦好彈牙,又唔會好油膩,庶仲有好多汁又鮮甜。我地跟住一人叫左一個粉,番茄蟹肉湯濛同串燒雞撈濛,初初諗住轉湯河,但職員提議依個湯底同河粉無咁夾,好彩佢有提醒,如果唔係配河粉就未必咁好食,番茄蟹肉湯底較厚身,用河粉會好滯,蟹肉好多,而且同個湯好夾,值得試下,另外串燒雞都好juice, 唔會乾巴巴。當然我地每一餐都會叫菜食,今次馬拉盞通菜,夠晒味好香,成餐都食得好滿足,最後仲有甜品送,係荔枝啫喱。依間餐廳靜靜地,都幾適合慢慢坐低傾下計,而且職員都好親切
已經食過幾次既越南餐廳,一入去環境好舒服
用左藍白色做主題,仲貼左d 生活照係牆,好似一個溫馨屋企。

2018-04-14 44 浏览
hi今日來到銅鑼灣想試吓成績爛嘢,喺銅鑼灣地鐵站登龍街附近上樓有一家深海越南野。修己特別新聞簡潔服務員都係後生仔女。 呢度食越南野的餐廳,首先當然要叫返返越南春卷。呢份越南春卷原汁原味鮮蝦大大粒鄙薄喊靚。配上秘製醬汁一班咬落去停唔到口囉越南牛腩金邊粉,金邊粉細細地亂畫可口咬下彈牙。牛腩炆得好好味好入味,咬落牛肉味囉。 食得出應該係葉制左好耐的。店舖座位闊落裝修橘子清新簡潔,服務員態度認真,再叫番杯越南特製咖啡提提神走開認真工作啦。
hi

修己特別新聞簡潔服務員都係後生仔女。

呢度食越南野的餐廳,首先當然要叫返返越南春卷。

呢份越南春卷原汁原味鮮蝦大大粒鄙薄喊靚。

配上秘製醬汁一班咬落去停唔到口囉

越南牛腩金邊粉,金邊粉細細地亂畫可口咬下彈牙。

2018-04-14 51 浏览
又黎搵食啦!每次係銅鑼灣搵食都有一個煩惱,邊到都咁多人,好難搵位,又逼,好難選擇到又坐得舒服,又可以靜靜地傾下計既地方!今次揀左個有驚喜既地方呀!佢個logo設計好靚呀!門口既裝修比人既感覺好舒服,唔似係銅鑼灣鬧市中!第一感覺已經好好!同朋友二個人黎,可以慢慢食野仲可以暢談暢談!生熟牛肉河-都幾大碗下!份量都好足!第一啖當然試下個湯底先啦,清甜好有肉味既湯底!無味精,河粉質感係我鐘意既,牛肉質素亦好高!加上芽菜同生洋蔥,口感豐富,有多層次既口感同味道,全部放埋一齊好夾!牛肉決無hea你,就咁睇都知質素好!仲有二款不一樣既牛肉!老闆娘炒米-好野味,味道濃郁,炒得乾爽,仲有彩椒,豬頸肉,蔥,好香口,唔會太油,旁邊既酸蘿蔔都好好味呀!我地仲加左個越南春卷,熱辣辣,好脆味,入面既料好豐富,唔乾身,有汁家,加上佢既醬汁,酸酸甜甜咁!仲好味,早知叫多條食啦!

今次揀左個有驚喜既地方呀!佢個logo設計好靚呀!

牛肉決無hea你,就咁睇都知質素好!仲有二款不一樣既牛肉!

2018-01-17
下午茶