2023-03-29 35 浏览
抹茶拿鐵飲落去好香濃,而且唔會太甜,有濃厚嘅抹茶味,加埋牛奶嘅香甜,一飲就愛上。另外,朋友點了焙茶拿鐵,口感醇厚。😆我地點左黑松露蟹肉沾醬配吐司,混合左黑松露嘅香氣同蟹肉嘅鮮甜,塗在新鮮焗出黎嘅多士上非常美味😋我地再點左和牛吐司,用咗優質嘅和牛,口感好嫩滑,加埋蔬菜同特製醬汁,不會太油膩。🐄抹茶紅豆班戟係呢度好受歡迎嘅甜品,班戟好鬆軟,紅豆餡香甜,抹茶醬汁濃郁,熱辣辣嘅班戟配上放係中心凍冰冰嘅雪糕球,有種冰火交融嘅感覺,建議大家一定要點。🍦巴斯克芝士蛋糕只係寫黑板上,唔係主餐牌入面 但非常好食,絕對唔可以錯過。蛋糕口感綿密,芝士味道香濃。另外,佢地嘅Scone都好食,可以配士多啤梨醬或者cream cheese一齊食🧀
🍞波特蘑菇吐司 $98個包外脆內軟,外皮有啲種子增加口感,個醬用左brie cheese而成,好重忌廉味,面頭亦灑上Parmesan 既芝士,帶啲芝士既鹹味,加埋黑松露,成個醬昇華左💚配埋火箭菜,波特蘑菇,成整好夾無得輸😆✨✨✨✨✨✨✨🥞黃豆粉年糕 $48由黑糖蜜,日本年糕,黃豆粉而成,好香黃豆粉味,上面加埋雲呢拿雪糕🍦熱同凍加埋食口感好得意,pancake配上年糕口感煙韌,甜度都啱啱好唔會好膩,頭大大推🤤🤤✨✨✨✨✨✨✨🧀芝士拼盤 $218依個芝士拼盤震撼到頭大🤪首先有蜜糖既合桃,杏脯,提子乾,然後有ham & cheese&無花果配法包🥖當中有3款cheese:brie cheese 軟芝士帶有啲奶味,goat cheese 比想像中冇咁重羊奶味,emmental cheese 唔重芝士味唔算膩, 而火腿唔會過鹹,配埋法包食真係棒棒🤤🤤無花果帶少甜但可以解芝士既膩✨✨✨✨✨✨✨☕️Dirty $48雖然杯dirty無咗層次感,不過值得一叫黎飲,好香奶味同埋開頭奶味比較重,但後帶咖啡味☺️好香咖啡味亦唔會苦澀✨✨✨✨✨✨✨☕️Iced Long black $38飲落有果味,後隨咖啡豆既烘

🍞波特蘑菇吐司 $98
🥞黃豆粉年糕 $48
🧀芝士拼盤 $218
☕️Dirty $48
☕️Iced Long black $38
飲落有果味,後隨咖啡豆既烘焙味,解膩一流☺️
✨✨✨✨✨✨✨
整體而言,成個感覺都好日系,加埋店內嘅榻榻米&外面嘅環境,打卡100分👏🏻但緊記遵守店員講嘅規則,唔好攞嘢飲嘢食出去,唔好越過白色線,唔係嘅話就會噴水,同埋記得閂門,因為外面有蚊🤪
另外食物質素都好高質,尤其係個吐司同埋黃豆粉pancake🥞影相真係一流,真係好relax 🥰返工咁辛苦緊係要同愛人/朋友世外桃源一下💚
這餐廳默默待在我的吃貨食單中良久,今日終於的起心肝請了半天假,和友人一齊去錦上路這cafe吃它頗有名氣的pancake。 •地方不難找,從錦上路出口沿著一直路,拐個彎就到。滿滿日式風的門面,甫到已有一種假日的悠閑感。平日的餐廳也要排隊,好在剛好能坐在裡面日式房間中。暗爽暗叫好彩。•我倆做足功課,未打開餐牌我們已知道要點什麼😂 pancake人人盛讚,必點!Matcha with Adzukis Beans Dutch Baby Pancake$78 抹茶紅豆雪糕pancake 🥞碟子未送到枱,店員剛走入這房間,香氣已撲鼻而來。沒半點誇張,好濃郁的香氣。拍了幾張相已禁不住拿起刀叉開始進食😂 抹茶紅豆加雪糕,不敗的組合。Pancake熱烘烘軟綿綿,抹茶的甘香味加紅豆甜香,紅豆甜度適中,熱pancake中又感受到凍冰冰的雪糕,雪尼拿味穩穩擔當著配角,不會搶過紅豆味,相配得宜。一下子已被吃清光😛 •Black truffles crab dip with toasts $108 黑松露蟹肉蘸醬配多士 🍞賣相沒特別的吸睛,原以為普普通通的麵包。點上醬汁準備放入口,未放入口已嗅到黑松露的香氣。有驚

抹茶紅豆雪糕pancake 🥞
抹茶紅豆雪糕Dutch baby  pancake

黑松露蟹肉蘸醬配多士 🍞
賣相沒特別的吸睛,原以為普普通通的麵包。點上醬汁準備放入口,未放入口已嗅到黑松露的香氣。有驚喜。醬汁好濃郁,濃郁得來不是那種死咸creamy味,黑松露的香配上蟹肉的鮮,口感豐富層次分明,吃不出蟹肉但有那種蟹鮮味,配上酥脆的吐司,
不錯~
黑松露蟹肉醬配toasts

Portobello mushroom open toast $98
滿滿的火箭菜🥬,看不見大菇,彷彿火箭菜才是主角😂 但這火箭菜確實好好食!連我平時不愛吃火箭菜都覺得好食。十分鮮甜,沒有平時吃到的草青味。🍄大啡菇也不錯,配上頗酥脆的麵包,和友人吃得津津有味。
大茹open  toast

Kinako Mochi Dutch Baby Pancake $78
黃豆粉年糕pancake 🥞
念念不忘剛剛吃的綠茶紅豆pancake,又點了這款pancake試試。黃豆粒配上pancake原來也非常match,日式年糕煙煙韌韌,配上pancake軟綿綿,有層次的柔軟鬆軟口感,同樣好食!滿足!

黃豆粉年糕Dutch baby  pancake

DIRTY COFFEE $48 ☕️
來到cafe不能不點杯coffee吧~ 上網看到人人推薦dirty,當然要跟風點來嚐嚐。賣相好就不在話下,杯杯dirty賣相都不錯。這杯的特別之處在於咖啡味特香濃,一入口喝到那濃郁的咖啡香,
配上少少凍的奶,清爽口感,推介!

Dirty  coffee

舒舒服服邊吃邊聊天,渡過了一個非常愜意的下午。環境舒服,店員有禮,食物質素高,重要是價錢合理,下次會再來!
果然如網上說的comments,這cafe打卡得,食物亦得
推介!

As usual, menu for ref

抹茶紅豆雪糕Dutch baby  pancake
黑松露蟹肉醬配toasts
大茹open  toast
黃豆粉年糕Dutch baby  pancake
Dirty  coffee
ෆ⃛ Kachimushi ෆ⃛呢間位於錦田嘅cafe經常見到啲人打卡,佢出邊嘅日式庭院設計非常iconic🎐 錦田都係屬於比較偏遠啲嘅位置再加埋佢嘅和風裝修真係有去咗一個小旅行嘅感覺⚘🫧♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 和牛吐司 $124 ♪ 吐司上面鋪滿火箭菜🥬和牛均勻咁係吐司上邊啖啖都食到,中間仲夾住係芝士同洋蔥,和牛軟腍但肉味未算好濃郁,食晒一個都飽肚ᕙ ᕗ ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 黑松露蟹肉沾醬配麵包 $108 ♪ 麵包同樣係酸種吐司,非常煙靭,黑松露蟹肉醬用上奶油等整成,所以係好creamy ,🦀蟹肉嘅份量好多,反而黑松露味就唔算突出ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.75 / 5 黃豆粉年糕 $78 ♪ 應該係呢間Cafe嘅其中一個必嗌菜式❕❗️年糕以pancake咁樣上係超級熱辣辣的!♨︎ 上面仲有一球雪糕,年糕非常軟糯Q彈,連埋雪糕🍦食會有冰火交融嘅感覺,面頭仲有一層黃豆粉,同年糕係絕配再多啲都可以!ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.5 / 5 蜜柑sparkling jui
ෆ⃛ Kachimushi ෆ⃛

 和牛吐司 $124 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 黑松露蟹肉沾醬配麵包 $108 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.75 / 5

 黃豆粉年糕 $78 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.5 / 5

 蜜柑sparkling juice $48 ♪
蜜柑sparkling juice係原枝之上同冰分開,唔會太甜比較清新,帶點柑桔的香味,適合食咗好多麵包作為一個refresh🧚🏻

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 玄米茶鮮奶 $38 ♪
玄米茶latte比較少見,比起抹茶同焙茶冇咁苦澀 多咗一份米綠茶香,鮮奶嘅味道比較重,怕茶味latte太甘嘅可以試吓✨

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.25 / 5

 Dirty $48♪
Dirty係為我呢啲怕飲好苦嘅咖啡嘅人嘅福音🥹咖啡同奶嘅比例好適中,飲落非常之smooth☕️

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.25 / 5

✎ 總括:Cafe主要都係以輕食為主,裝修非常之舒適寫意,大家可以去錦田一日遊,Dutch baby toast 係必嗌!
✼ 加一服務費
ෆ̈ Kachimushi (元朗)
✇ 地址:元朗錦田永隆圍77號地舖

Follow ig for more reviews: eatwithnnat✨
最近係元朗發現了一家極高質既咖啡廳,試咗佢哋嘅四款菜式同兩款飲品,感覺不錯,而且環境都幾舒適,裝修上有著塌塌米風格同埋一個小庭園。整體空間都好明亮,採光幾好,打卡一流!🤩首先係和牛吐司,絕對係招牌菜之一😋材料有和牛、芝士、火箭菜同焦糖洋蔥。味道好夾,和牛肉質柔軟,加上焦糖洋蔥(煮到好腍身)嘅甜味同芝士嘅香味,同埋火箭菜嘅清新口感,食落好開胃🤪其次黑松露蟹肉沾醬配吐司,味道好rich,蟹肉肥美鮮甜,配埋黑松露醬嘅濃郁香味,再加埋芝士嘅香濃味道,味道好正,一定要試吓!😍仲要份量勁多,每舊吐司都杯左勁大羹但都仲有,吐司則少脆,有麥味,淡淡地配濃郁既醬,幾match不錯😁第三款係無花果pancake,佢有無花果、核桃同蜜糖,味道唔錯,pancake邊邊位煎得少少脆,鬆軟口感好好食🤭配埋核桃粒同蜜糖嘅香甜味,層次豐富,加上無花果嘅香味同清新口感,係好特別既味覺享受。🤤dirty coffee同抹茶鮮奶都好好飲。dirty coffee係結合咗凍鮮奶同熱咖啡,飲落有層次感同滑順口感☺️;抹茶鮮奶味道清新唔會太甜,抹茶味都突出🤓最後係蟹肉薯仔波特磨菇沙律,個沙律好有質感,薯仔一粒粒有咬口😳蘑菇勁大舊好

最後係蟹肉薯仔波特磨菇沙律,個沙律好有質感,薯仔一粒粒有咬口😳蘑菇勁大舊好重野菌味,食落多汁又軟嫩,加上蟹肉嘅鮮味,配埋薯仔嘅香脆口感同適量醋汁,美味可口😜

總括黎講,元朗極高質cafe嘅菜式好有水準,味道都好好,環境休閒舒適😽加上飲品都好好飲,整體餐廳氣氛同服務態度都好好,好推薦大家嚟試下😝係繁忙既工作中享受一下輕鬆既下午時光!
2023-03-13 23 浏览
元朗錦田小白屋Cafe kachimushi 遠離市區嘅獨立屋Cafe俾人一種真係放緊假嘅感覺,裝修有別於一般嘅Cafe,好似去咗外國旅行咁,餐廳仲有自己嘅小庭院,環境舒適。我同朋友揀咗和牛吐司、松露蟹肉沾醬、蛤蜊湯配麵包、檸檬蛋黃醬藍莓班戟、dirty 同埋Matcha latte。當中最出色嘅黑松露蟹肉沾醬,醬係凍凍地嘅,但係黑松露同蟹肉味都出,配上烤好咗嘅法包,好好食。其次就係和牛吐司,牛肉俾得大方,肉質唔韌,配上火箭菜搭配,感覺輕盈清新。麵包方面,都係有咬口嘅麵包,唔會比肉汁整淋,幾好食。檸檬醬蛋黃藍莓pancake個酸味太突出,如果降低酸味同埋甜味應該會比較好。整體來講,都係值得一去嘅打卡Cafe,環境舒適,味道有質素,會想encore。#西貢過江龍Cafe #人氣Pancake #高質Cafe
元朗錦田小白屋Cafe kachimushi

#西貢過江龍Cafe #人氣Pancake #高質Cafe
2023-03-10 35 浏览
難得同老公一齊放假,之前見到唔少有格調嘅cafe進駐錦田,今日就去錦田遠離煩囂,慢活一下⋯餐廳以日式風格為主調,入面設有榻榻米,望住個小庭園,真係好chill,好舒服!黑松露蟹肉沾醬配吐司吐司稍為烘烤,口感鬆軟,帶點煙靭⋯蟹肉份量絕不吝嗇,而且黑松露嘅香味唔會蓋過蟹肉嘅鮮味,非常好吃。蟹肉薯仔沙律加配波特蘑菇綿密嘅薯蓉配上鮮味嘅蟹肉,配搭清新⋯無花果吐司吐司上加上火箭菜、火腿、芝士同無花果,再配上黑醋sauce,無花果好甜,好fresh!咬落口感清爽,好好味!Dutch Baby Pancake - 檸檬蛋黃醬德式鬆餅唔太厚身,蛋香十足,配搭檸檬蛋黃醬,味道酸酸甜甜好開胃⋯加上雪糕一齊食,一冷一熱,口感一流!Dirty估唔到咁好飲,口感由濃到淡,由濃郁嘅Espresso到奶味嘅甘甜,非常奇妙⋯烏龍茶鮮奶茶味香醇回甘,配搭鮮奶,感覺唔錯。如果想享受美食又想休閒chill一個下午,Kachimushi絕對係一個唔錯嘅選擇!

蟹肉薯仔沙律加配波特蘑菇
綿密嘅薯蓉配上鮮味嘅蟹肉,配搭清新⋯

Dutch Baby Pancake - 檸檬蛋黃醬

烏龍茶鮮奶
茶味香醇回甘,配搭鮮奶,感覺唔錯。

2023-03-08
午餐
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
  • 無花果吐司
  • Dirty
2023-03-10 296 浏览
高質必去打卡cafe好有日式風格既cafe,有塌塌米座位,又有小庭園,加上打卡一流,飲杯咖啡坐一個晏就真係好寫意舒服。🥕和牛吐司$124⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️和牛中間仲係嫩粉紅,食落口十分嫩滑重牛味,吐司加上埃文達芝士好正,仲有好多新鮮既火箭草。🥕無花果吐司$88⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️無花果勁甜夠新鮮,風乾火腿夠鹹再搭上吐司同埋無花果醬汁,依種鹹甜鹹甜又出奇地夾。🥕黑松露蟹肉沾醬配吐司$108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️滿滿既黑松露蟹肉沾醬,勁多蟹肉,黑松露味道都出,每一塊吐司都可以佈滿醬得黎又不會鹹,仲味道十分出,好邪惡!🥕檸檬蛋黃醬$78⭐️⭐️⭐️☆☆檸檬雪糕再配上檸檬蛋黃醬,仲有一塊檸檬,🐰比較食得酸既都感覺酸左少少,不過真係好重檸檬香,勁開胃。🥕Affogato$54⭐️⭐️⭐️⭐️☆雲呢拿雪糕倒上咖啡,令咖啡有雪糕既甜再有奶香,令咖啡更香滑。🥕Dirty$48⭐️⭐️⭐️⭐️☆一上枱咖啡味撲鼻而來,飲落咖啡味十分濃郁,入口香醇幼滑。======詳情======Kachimushi元朗錦田永隆圍77號地舖👣可以係大欖隧道轉車站或者錦上路站轉坐251B巴士係錦田郵局落車,過對面馬路就係啦~================#香港美食指南  #
高質必去打卡cafe

🥕和牛吐司$124⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕無花果吐司$88⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕黑松露蟹肉沾醬配吐司$108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕檸檬蛋黃醬$78⭐️⭐️⭐️☆☆

檸檬蛋黃醬

🥕Affogato$54⭐️⭐️⭐️⭐️☆

🥕Dirty$48⭐️⭐️⭐️⭐️☆
一上枱咖啡味撲鼻而來,飲落咖啡味十分濃郁,入口香醇幼滑。

======詳情======
Kachimushi
元朗錦田永隆圍77號地舖
================
#香港美食指南  #hkfoodie #hkfood #hkeat #yummy #相機食先 #吃貨 #吃貨日常 #RR吃貨 #美食 #香港美食 #元朗好去處 #元朗美食 #RR元朗  #RR咖啡店  #咖啡店 #元朗咖啡 #錦田 #打卡 #蟹肉 #黑松露 #黑松露蟹肉 #cafe #和牛 #無花果 #無花果吐司 #和牛吐司 #pancake #元朗名店 #Kachimushi
Dirty
繼KACHIMUSHI第一間西貢店鋪開業後,呢間過江龍名店第二間店鋪估唔到會係錦田。其實位置都十分方便,餐廳位於錦田郵政局斜對面,一個凹入去既位置你會見到一間好和風既日系咖啡室 😄🚘溫馨提示揸車既朋友可以考慮泊係前少少惠康果邊有一個露天停車場,十分方便。剩係睇個門面,就夠哂吸引!簡約風嘅開放式白色外牆!咖啡室門口擺放左大量木系傢俬,相信星期六日黎既話會連門口都坐滿人呀,幸好小編今次係平日中午時份黎到,都唔需要等位。進入咖啡室室內後會見到一幅灰色牆,牆上寫滿左今日既精選餐湯/ 咖啡豆/ 甜品,非常有心思,店內裝修都好和風精緻,令到客人好舒服,而且店內仲內有乾坤!小編就揀左坐入少少,有一個和風客廳嘅位置!鋪滿榻榻米地墊,想坐呢區嘅朋友就記得要除鞋先入啊!餐廳都好貼心準備定拖鞋俾大家出去點餐/去洗手間!另外大家仲可以行出去戶外花園打咭!絕對可以秒速去轉日本🎌咖啡室餐單方面,我地揀左:牛肉吐司 $124 🍞 睇相就知道係靚和牛,吐司上邊仲加左火箭菜,亦都有芝士底,一咬落去先發覺原來和牛同吐司係咁夾味,不得了,推薦一定要叫!烤比爾芝士 $68 🥪呢個吐司亦係驚喜之作,芝士係慢烤過,中間用餐刀切開

咖啡室餐單方面,我地揀左:

牛肉吐司 $124 🍞

烤比爾芝士 $68 🥪
呢個吐司亦係驚喜之作,芝士係慢烤過,中間用餐刀切開後係流心芝士,將吐司直接沾上芝士又得,搽係吐司面又得👅 小編推薦要切開埋烤過既芝士邊,好好食

波特蘑菇吐司 $98🥖
磨菇吐司係芝士底,用上大啡菇同火箭菜係面,另外都有蛋黃醬同碎芝士片,食素既朋友我地十分推薦你叫呢款,都係出色之作

Cappuccino $38
(lced) Dirty $48
咖啡師拉花好精美,泡沫感出色 👍🏼

檸檬蛩黄醬藍莓班戟 $78
小編十分喜歡呢種日本Pancake, 店鋪用鐵盤裝上甜品,可以保持溫度,亦可增加賣相,店員亦好細心叫我地小心鐵盤會熱。檸檬蛋黃醬酸酸甜甜,加埋中間有一球雲呢拿雪糕,都係非常出色,高度推薦比大家

總括嚟講,呢間西貢過江龍一如以往嘅高水平出品,今次進軍元朗錦田,真係揸車人士同埋元朗附近居民嘅福音。小編都已經比呢間Cafe深深吸引住 💯

• 和牛吐司
  • 波特蘑菇吐司
2023-02-25 35 浏览
今日放假,特登同女朋友去拍拖,聽朋友介紹喺元朗嗰間好特別好舒服嘅Cafe,即刻帶佢去試吓。kachimushi 地址喺錦田永隆為77號地舖,喺元朗搭小巴過去,原來真係好方便幾分鐘就到,去到錦田郵政局對面就搵到間Cafe店°餐廳地方雖然唔係好大,但係感覺非常舒適,有一種好寧靜好舒服嘅感覺。松露蟹肉粘醬,將蟹肉醬搽上麵包,除咗食到麵包好酥脆,仲有陣陣嘅蟹肉香味,一絲絲嘅蟹肉食落去都有好有口感,估唔到蟹肉味同黑松露味可以咁夾。火箭菜沙律,加蘑菇 ,火箭菜非常新鮮,食落去好爽甜味道,加上芝士粉同沙律汁令到味道更加有層次,蘑菇亦都燒到啱啱好。蟹肉薯仔沙律加牛肉,呢個薯仔沙律,我真係好鍾意食,入口有陣陣嘅蟹香味同薯蓉作為一體,無論口感同味道都非常出色,牛肉肉質都好嫩滑,配搭埋薯蓉,令到味道更加有層次。檸檬蛋黃醬藍莓班戟,班戟做到好香脆,檸檬汁同藍莓令到味道更加香更加清新,熱辣辣,整體嘅味道真係好夾。咖啡都係重點嘅推介,無論外觀同埋味道都做得好出色,咖啡味道又香又濃,入口好幼滑。放假去到咁舒服嘅地方食一個午餐,真係叉滿電,令人身心都好放鬆。
2023-02-25 1133 浏览
趁平日放假,天氣唔太凍又唔太熱,同朋友搵咗間打卡cafe chill下嚟呢度係因為可以坐榻榻米,好日式呢。檸檬蛋黃醬 Dutch Baby Pancake $78和牛吐司 $128無花果吐司 $88DIRTY $48蟹肉薯仔沙律 $62梅子Sparkling Juice $48第一次食Dutch baby pancake,根據google: 佢係"荷蘭寶貝鬆餅,其別稱有德式鬆餅、鐵鍋鬆餅、德式布丁、俾斯麥布丁或荷蘭泡芙, 是一種美國人發明的烘烤麵團類甜品,通常供應於美國西海岸,其口感介於美式鬆餅、約克布丁和泡芙三者之間。"又幾得意呢!唔係太甜酸酸地,好好食😋,雪糕配搭埋一齊口感好正。個沙律就好大兜,啲醬汁酸酸甜甜好有清香味,好多蟹肉絲,薯仔唔係太腍或太冰凍,襯埋一齊食好夾。個擺盤賣相開頭睇好似雪糕咖啡好濃郁Pancake可以後上好細心,因為佢話有雪糕,咁就唔驚融無花果多士未食入口已經feel到個種鬆化,一切落去已經好爽脆嘅聲音。有薄薄ham,無花果嘅顏色好靚好新鮮,配埋啲火箭菜好健康個toast有少少暖,無花果酸而多汁,有啲黑醋香味和牛吐司有啲洋蔥,食得出係靚和牛另外服務方面都值得一讚

嚟呢度係因為可以坐榻榻米,好日式呢。

檸檬蛋黃醬 Dutch Baby Pancake $78

和牛吐司 $128

無花果吐司 $88

DIRTY $48

蟹肉薯仔沙律 $62

梅子Sparkling Juice $48

咖啡好濃郁

Pancake可以後上好細心,因為佢話有雪糕,咁就唔驚融

個toast有少少暖,無花果酸而多汁,有啲黑醋香味

和牛吐司
有啲洋蔥,食得出係靚和牛

另外服務方面都值得一讚。之前睇到有啲人話呢間態度惡劣,都有少少擔心。見到隔籬枱走咗之後佢哋都好勤力好快咁樣清潔,噴到消毒酒精味好香🤣🤣👍🏻好安心

我放咗上面張相之後,即刻好幾個朋友pm問係邊度嚟,話想去、好靚
係靚嘅!

2023-02-23
2023-02-13 51 浏览
治瘉心靈之錦田之旅😚me time 好地方前排一直好忙 都近乎荒廢了AC最近再黎放鬆 遠離一下市區突然令我有番記錄既初心🫶🏻呢度可以話係我既秘密基地可能都有好多朋友仔黎過🤣裝飾好日系 樓高兩層 但上面個層我就暫時都未見開放 以前最初黎無咁多人 慢慢越黎越多人 ☁️如果想坐榻榻米 都要預番一定等候時間 如果時間容許 平日放自己半日假黎 work life balance😆😆☁️如果唔想等 其實門口都好貼心有齊cushion 同檯 一樣可以打卡 望住藍天白雲 放空一下✊🏻每次黎到 都會order matcha latte黑松露蟹肉吐司 黑松露蟹肉比例1:1 恰到好處 ✊🏻每碟吐司係cafe 入面都會變成藝術品擺盤配上環境格調 身心的確治癒簡單食材 以吐司為主 其中一個配搭大啡菇✊🏻無花果pancake 我都推介 配上雪糕🫶🏻#慢活#cafe#kachimushi#錦田#遠離市區#日系#世外庭園#秘密基地#hkig#foodie#japanesestyle#cafe#coffee#matcha#yuenlong#hkfoodie#大西北#daydreamer#metime#enjoy
治瘉心靈之錦田之旅😚

Matcha  latte
無花果pancake
黑松露蟹肉吐司
2023-02-12 531 浏览
在錦田問過幾個人,也是推介這間咖啡店,可能係錦田最有水準的咖啡店。今日見店內由三位年輕人在處理,因不是太餓,只選了兩杯手沖及一客麵包籃。Honduras 帶有蜜桃、檸檬皮…等香味;Ethipion Guji 則帶有朱古力、雲呢拿香,放涼了還有陣陣酒香味,幾有特色。麵包籃有三款麵包,最喜歡帶有無花果味那款(圖片左上角),好吃又鬆軟,而且焗返熱才上枱,更是貼心!食店內堂位置,更打造成日式庭院設計,在這裏品嘗咖啡,可能會更加輕鬆自在,但要留意有最低消費。有機會到錦田,不妨過嚟試吓!#麵包籃 $52#PourOverHonduras $74#PourOverEthipionGuji $74#Kachimushi地址: 元朗錦田永隆圍77號地舖電話: 27210275

有機會到錦田,不妨過嚟試吓!

#麵包籃 $52

電話: 27210275
2023-02-04
  • 麵包籃
  • 無花果吐司
很高化了妝的男侍應感覺不太友善戴眼鏡嗰個就好服務餐廳入面打卡位好似容納唔到好多人😂不過好似都幾令既咖啡無乜特別 吾會覺得好好飲 一點都5香Cohee studio 好點 個人認為蛋糕一般 應該5會再黎😂不過價錢真系抵既
很高化了妝的男侍應感覺不太友善
應該5會再黎😂

不過價錢真系抵既
是日甜品芝士蛋糕
2023-01-29 110 浏览
啱啱過完新年,難得平日放假,約咗朋友去錦田行吓食吓Cafe☕️ 今次揀咗呢間西貢過江龍嘅日系必去Cafe😍 喺錦田市中心附近~平時都比較少嚟呢邊,其實呢度嘅街上小巷建築物密度較低,配上調色,都有少少日本小區嘅感覺啊☺️🌿入到去鋪面都好似一般文清Cafe咁樣以白色為主調,店員帶我哋再行入去內部日式裝修嘅位置,入到去好似真係去咗日本嘅餐廳咁,要除鞋進入,坐塌塌米位置☺️ 我哋係星期五中午去嘅,可能平日好多人都要返工,好好彩可以坐到呢個位!(如果想指定坐呢個位,都有得網上預約㗎!🤍)黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108我最欣賞呢個蟹肉吐司🥹 真係好好食!!!而且沾醬份量好足夠,每一舊麵包都可以盡情地沾上好多好多蟹肉🦀 每一啖都好滿足🤭👍🏻蟹肉薯仔沙律加Parma Ham $77呢個沙律比想像中有驚喜,因為朋友話點呢一個薯仔沙律嘅時候其實我麻麻哋鍾意食凍嘅薯仔,但係佢呢個薯仔係比較似薯蓉,壓成做好似三球雪糕球咁樣,好得意🍨 唔似平時薯仔沙律雪硬咗好實嗰種感覺!再配上黑醋沙律汁,完全打破咗我對薯仔沙律嘅印象🥹🥹波特蘑菇吐司 $98檸檬蛋黃醬 Dutch Baby Pancake $78第一次食呢種人氣pan

黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108
我最欣賞呢個蟹肉吐司🥹 真係好好食!!!

蟹肉薯仔沙律加Parma Ham $77
蟹肉薯仔沙律加Parma Ham

波特蘑菇吐司 $98
波特蘑菇吐司

檸檬蛋黃醬 Dutch Baby Pancake $78
第一次食呢種人氣pancake!😳 我哋揀咗檸檬蛋黃醬味,酸酸甜甜嘅配搭🍋 食落感覺好Fresh😍
檸檬蛋黃醬 Dutch Baby Pancake

ICE DIRTY☕️
Ice  Dirty

HOJICHA🫖
Hojicha

座位出面有個落地玻璃門,打造成一個日本家居後庭園的風景⛩️ 如果還未有決定去旅行的朋友,週末來過一個靜靜的下午都不錯啊。

2023-01-27
蟹肉薯仔沙律加Parma Ham