2023-06-16 31 浏览
一間裡裡外外都充滿日式風格嘅文青隱世cafe。裡面仲有一個小庭園可以俾客人自由打卡影相。好似真係去左旅行咁。黑松露蟹肉沾醬配多士$108黑松露同蟹肉撈埋嘅蛋黃醬,黑松露夠哂香,蟹肉嘅份量亦都夠足料。味道好清爽,配多士食真係食到停唔到口,呢個一定要叫。和牛吐司$124和牛處理得相當好,肉味濃郁,熟度亦都控制得恰到好處。洋蔥汁提升左牛肉嘅味道,令到多士食落每一口都好滿足。蛤蜊巧濃湯配麵包$78日式西餐嘅周打蜆湯,蜆肉嘅鮮味完全融入湯裡面,有小小蔬菜嘅甜味,加有薯蓉嘅配合,令到口感更加豐富。火箭菜沙律$56清清嘅一個沙律,火箭菜相當新鮮無苦澀味,配埋小小嘅甜黑醋同芝士碎,食落都唔單調。檸檬蛋黃醬藍莓pancake $78呢度另一個名物,呢款係錦田店限定就一定要試下。pancake 好軟熟,上碟嘅時候熱度仲好夠,同檸檬雪芭一冷一熱嘅配合得好沖擊。蛋黃醬令到成個甜品味道同口感都好平衡。Dirty $48Long black $38呢度嘅咖啡真心出色,冰係用老冰就值得一讚,大熱天時唔會一下子融哂冰,搞到咖啡淡哂。咖啡嘅味道完全歸功於呢度咖啡師嘅功力。唔食嘢淨係嘆下咖啡都值得嚟享受下休閒嘅下午。

黑松露蟹肉沾醬配多士$108

• 黑松露蟹肉沾醬配吐司
  • 和牛吐司
  • Dirty
2023-06-08 48 浏览
最鍾意可以榻榻米嘅cafe,望到出面嘅日式庭園景色,好似返左鄉下咁!無花果pancake $78Dutch baby pancake 屬軟身,好重蛋香,配料有蜜糖,核桃增加口感,令到無花果更加清甜!黃豆粉年糕pancake $78Pancake 上碟時熱辣辣,加左香濃黑糖蜜嘅年糕有咬口,配上雪糕球食,係冰火交融嘅滋味!嘢飲方面叫左matcha latte $48同dirty,matcha latte $42 香濃幼滑,dirty睇住佢由分明嘅layer 至到融合埋一齊相當治癒,不過略嫌細杯。店內嘅座位較少,望庭園嘅位只得2-3台,坐門口area 都可以入去庭園影相,如果想庭園位就建議平日去!

無花果pancake $78

黃豆粉年糕pancake $78

2023-06-05 38 浏览
><Bookmark咗呢間cafe好耐平日去唔洗同人迫 Chill足成個晏晝都得錦田大街入去 頓時有種別有洞天嘅感覺Portobello Mushroom Toast(98)滿滿嘅火箭菜 有陣陣芝麻香氣唔苦澀大啡菇多汁肉厚 吐司嗦晒醬汁仍煙韌黑松露蟹肉沾醬配吐司(108)另外嗌多嗰dip with toast 黑松露醬清淡優雅 凍凍地幾啱夏日冇胃口時食Lemon Curd Dutch Baby Pancake(78)錦田分店限定味道 檸檬curd酸酸甜甜班戟邊位脆身 內裏鬆軟富蛋香加上一大球雪糕 很滿足豆腐巴斯克芝士蛋糕(38)混入豆腐嘅basque burnt cheesecake食起上嚟冇咁漏 平衡咗膩意 Oolong Scone(30)翻熱過嘅scone 牛油香氣撲鼻而來烏龍茶味都有 平時配clotted cream jam spread估唔到會配埋一小樽杏脯jamDirty(48)由各自分明嘅layer 慢慢到互相融合很治癒咖啡香濃幼滑細緻MIKAN Soda(48)擺盤很日式 有冰另上蜜柑橘子香 然後就係氣泡水清爽><><
Bookmark咗呢間cafe好耐
平日去唔洗同人迫 Chill足成個晏晝都得
錦田大街入去 頓時有種別有洞天嘅感覺
Portobello Mushroom Toast(98)
滿滿嘅火箭菜 有陣陣芝麻香氣唔苦澀
大啡菇多汁肉厚 吐司嗦晒醬汁仍煙韌
黑松露蟹肉沾醬配吐司(108)
另外嗌多嗰dip with toast
黑松露醬清淡優雅 凍凍地
幾啱夏日冇胃口時食
錦田分店限定味道 檸檬curd酸酸甜甜
班戟邊位脆身 內裏鬆軟富蛋香
加上一大球雪糕 很滿足
豆腐巴斯克芝士蛋糕(38)
混入豆腐嘅basque burnt cheesecake
食起上嚟冇咁漏 平衡咗膩意
Oolong Scone(30)
翻熱過嘅scone 牛油香氣撲鼻而來
估唔到會配埋一小樽杏脯jam
Dirty(48)
由各自分明嘅layer
慢慢到互相融合很治癒
咖啡香濃幼滑細緻
MIKAN Soda(48)
擺盤很日式 有冰另上
蜜柑橘子香 然後就係氣泡水清爽
><><><><><><><><><><
Kachimushi
元朗錦田永隆圍77號地舖
位於錦田的Kachimushi日式庭院CAFE 🍵喺西貢過江龍,錦田店以和風白色小屋為特色,門口已經係人氣打卡位!📸 店內設有榻榻米座位,環境舒適,放上木系擺設,讓人彷彿身處在日本😍在和式庭園用餐,出奇地充滿寧靜優雅氣氛,必定令人驚喜的打卡位,讓人十分放鬆,好有身處日本的感覺😎蟹肉薯仔沙律 $62呢道充滿日式風味嘅薯仔沙律配上新鮮蟹肉,沙律醬汁酸甜可口,與眾不同,讓人愛不釋口😂和牛吐司$124和牛燒得岩岩好😋肉質夠嫩多汁,搭配清新嘅火箭菜炒香嘅洋蔥,味道非常平衡🌮𝐃𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 $78 (抹茶+紅豆)呢道傳統的荷蘭餅,店員做到外層酥脆,內裡鬆軟,融合雪糕一齊食,口感非常豐富😜喜歡唔太甜,這凸起的圓形蛋糕造型,看起來已好誘人😁巴斯克芝士蛋糕 $38 原味&烏龍值得推薦的甜點🍰蛋糕外層焦香酥脆,但帶有濃郁芝士口感,甜度適中,與手上DIRTY咖啡一起享用,非常適合呢!!Flat White $38DIRTY $48當你想感受到日本旅遊的感覺,體驗一下日本的風情,Kachimushi錦田店絕對是一個不容你錯過的地方🤩🤩

蟹肉薯仔沙律 $62

巴斯克芝士蛋糕 $38 原味&烏龍
Flat White $38
DIRTY $48
2023-06-03
2023-05-29 34 浏览
週末朋友帶我去錦田這間日系餐廳,西鐵錦上路站步行大約10分鐘就可以到,不但有靚景可以打卡,食物質數都好有驚喜。黑鬆露蟹肉沾醬配吐司$108🥖外層烤到微脆,裡面鬆軟又帶點韌勁的酸種麵包,是我喜歡的口感,配上滿滿蟹肉與芝士及黑松露製成的沾醬,真的超級好吃。檸檬🍋蛋黃醬Ducth baby pancake$78🍳去過荷蘭🇳🇱嘅朋友都未吃過這個名為「荷蘭寶貝鬆餅」嘅pancake,焗過嘅餅底上鋪滿蛋黃醬加上檸檬的微酸提升了味道,加上雪櫃球有點冰火交融的感覺,好特別。波特蘑菇🍄吐司🍞 $98蘑菇用忌廉煮過,醬汁沾滿外脆內軟的歐包,非常yummy!飲品就點了Dirty☕$48及抹茶鮮奶🍵$38兩杯的味道都不錯,打卡不可少。蛤蜊巧達濃湯配麵包$78🫕蛤蜊肥美,湯底濃郁,配麵包是不錯的選擇。吃飽飽還可以出去外面庭院拍照📸打卡,是週末半天遊的好地方。

黑鬆露蟹肉沾醬配吐司$108🥖

檸檬🍋蛋黃醬Ducth baby pancake$78🍳

波特蘑菇🍄吐司🍞 $98
蘑菇用忌廉煮過,醬汁沾滿外脆內軟的歐包,非常yummy!

飲品就點了Dirty☕$48及抹茶鮮奶🍵$38
兩杯的味道都不錯,打卡不可少。

蛤蜊巧達濃湯配麵包$78🫕
蛤蜊肥美,湯底濃郁,配麵包是不錯的選擇。

吃飽飽還可以出去外面庭院拍照📸打卡,是週末半天遊的好地方。

📍元朗𝚈𝚞𝚎𝚗 𝙻𝚘𝚗𝚐 (錦田) / 西貢𝚂𝚊𝚒 𝙺𝚞𝚗𝚐❝世外桃源•日系庭園•榻榻米Cafe🎋食物有水準! 黃豆粉Pancake•豆腐Basque❞假日想係香港explore下平時好少去既地方🥳今次黎錦田 專程到訪呢間日系cafe😍前舖木系文青風 後舖日式庭園風 仲有榻榻米同露天平台🎋打卡食物同樣掂❤️置身日本一樣!🙌🏻(西貢都有分店! 好似更多會去西貢分店呢)🥞黃豆粉年糕𝐃𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 $78 (4.5/5)好好食呢❤️dutch pancake軟身重蛋香 熱辣辣 配上黃豆粉同黑糖醬 仲有煙韌年糕🍡加上一球凍冰冰既雲尼拿雪糕🍨成個combo好正 超中意!🫶🏻另外仲有抹茶紅豆味 但揀黃豆粉呢款絕對冇後悔!😝🍰豆腐巴斯克芝士蛋糕 $38 (4/5)一見有豆腐同basque呢個combo即刻衝💨因為好少見! 食落有淡淡豆腐香 後來既芝士味更重 但呢個豆香既程度對我黎講已經滿意😋帶點豆腐既grainy感又有basque既軟滑!🤤🍄波特蘑菇吐司 $98 (4/5)令我諗起baked既人氣OMG蘑菇toast! 食落都好相似🤤🫶🏻🍵玄米茶 𝐆𝐞𝐧𝐦𝐚𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (
❝世外桃源•日系庭園•榻榻米Cafe🎋
食物有水準! 黃豆粉Pancake•豆腐Basque❞

黃豆粉年糕Pancake

豆腐巴斯克芝士蛋糕

🍰豆腐巴斯克芝士蛋糕 $38 (4/5)

波特蘑菇吐司

🍄波特蘑菇吐司 $98 (4/5)

🍵玄米茶 𝐆𝐞𝐧𝐦𝐚𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (H) $38
☕️𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 (C) $46
好少見玄米茶latte😯所以一試 好香濃唔甜 會想再厚身d~ 呢個價錢唔算太貴 還好! 但我諗我都係會中意matcha latte多d🙈😝

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Kachimushi
▪️元朗錦田永隆圍77號地舖
▪️西貢市場街35號

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_元朗 #joys_西貢

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
黃豆粉年糕Pancake
波特蘑菇吐司
2023-05-27 53 浏览
(/ω\)元朗錦田 坐住榻榻米嘆pancake🥞錦田人氣咖啡店 來到門外都好多人出面等候 好在我們有做網上預約 提早到也要跟原定時間才可入座門前室外有少量位置 室內近門口有餐桌和椅子 或再入是榻榻米區幸運被安排榻榻米靠門窗位置 最佳拍照位📷🤤 望住出面日式庭園 真的很寫意 🎐下單要到門口的收銀處 人均$150 點了🥞 黃豆粉年糕 $78 👍上餐時陣陣蛋香味 年糕軟且煙靭 pancake焗得好鬆軟 配埋雲呢拿雪糕🍦好好味🤤🍞 黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108 👍以為普通黑松露醬 點知啖啖蟹肉 有驚喜 配埋多士 幾開胃☕️ Iced Mocha $46 正常🍵 Iced Genmaicha $42 一般 可能冰嘅關係比較多玄米粉癡喺底 元朗錦田 坐住榻榻米嘆pancake🥞錦田人氣咖啡店 來到門外都好多人出面等候 好在我們有做網上預約 提早到也要跟原定時間才可入座門前室外有少量位置 室內近門口有餐桌和椅子 或再入是榻榻米區幸運被安排榻榻米靠門窗位置 最佳拍照位📷🤤 望住出面日式庭園 真的很寫意 🎐下單要到門口的收銀處 人均$150 點了🥞 黃豆粉年糕 $78 👍上餐時陣陣蛋香味 年糕軟且煙靭
(/ω\)元朗錦田 坐住榻榻米嘆pancake🥞

☕️ Iced Mocha $46 正常
2023-01-29
黃豆粉年糕
2023-05-25 40 浏览
今日放假入咗元朗探朋友,同佢行咗陣街諗住搵啲好嘢食,朋友帶我去咗錦田一間西餐廳。Kachinushi 餐廳位置喺錦田永隆圍77號地舖,入到餐廳地方都非常闊落,好有日本風,有榻榻米坐望住出面嘅環境非常舒適。蟹肉薯仔沙律 62元,加Wagyu Beef ,parma ham , 薯仔沙律賣相幾吸引,配上蟹肉入口味道特別鮮甜,一梳梳嘅蟹肉同薯仔味道非常配搭,無論口感同層次都做得好好,薯仔仲夠晒飽肚黑松露蟹肉沾醬配吐司 108元,剛剛焗好嘅吐司入口香脆鬆軟,特別有口感,黑松露醬香味獨特,配上蟹肉嘅鮮味,令到整體嘅味道更加有層次。火箭菜沙律56元加 wagyu beef ,portobello mushroom, fig,parma ham, 呢個沙律材料非常豐富,火箭菜非常新鮮,爽脆鮮甜,沙律醋味道特別開胃, 牛肉煎到啱啱好牛肉味好香,肉質嫩滑,脂肪同牛肉嘅比例平均,大啡菇味道香甜,食落去特別有口感。無花果簡直將味道提升,酸酸甜甜,特別開胃,配上沙律牛肉味道非常配搭,仲夠晒健康
2023-05-19 43 浏览
今日見有時間就捐窿捐罅同媽媽去搵間幾好feel 既cafe 歎下咖啡食下野黎到錦田一間日系cafe.入面行簡約日本風,設有榻榻米座位(含最低消),隔離落地玻璃出面有個小庭院,好似去左日本歎茶咁,份外舒適寫意蛤蜊巧達湯配麵包$78有幾隻蛤蜊,肥美無沙,濃湯好香又夠thick,用黎yam麵包煙煙韌韌中帶一點濕甜,更易入口無花果吐司$88無花果好新鮮又鮮甜,芝士羶中帶有陣陣香味,風乾火腿鹹香味十足,火箭菜又可中和鹹味。幾樣配菜放入口味道豐富又清新,強烈推薦和牛吐司$124和牛燒到好靚,好香牛肉味,肉質柔嫩又無揸,配埋好淋既洋蔥芝士同火箭菜一齊食好唔錯黃豆粉年糕班㦸$78pancake 外酥內creamy,同冰凍嘅雲呢拿雪糕mix 埋一齊食,外冷內暖,好似慢慢向口腔溶化咁,口感特別,甜中帶有一絲幸福同滿足Iced dirty$48咖啡味濃郁,由濃到淡,唔會苦澀,口感順滑Latte$38拉花精緻,咖啡同牛奶嘅比例幾好,唔會太甜,帶有咖啡香味

蛤蜊巧達湯配麵包$78
無花果吐司

無花果吐司$88

黃豆粉年糕班㦸

黃豆粉年糕班㦸$78

Iced dirty$48
咖啡味濃郁,由濃到淡,唔會苦澀,口感順滑

Latte$38
拉花精緻,咖啡同牛奶嘅比例幾好,唔會太甜,帶有咖啡香味
2023-05-17
無花果吐司
黃豆粉年糕班㦸
2023-05-09 36 浏览
非高峰時段日式座位有最低收費150元1人。不想再回來、不明白什麼會這樣。飲料對我來說並不出眾,獲得了價值150的飲料,平均飲料價格38-45,一個人可以消費多少
2023-05-08 32 浏览
• KACHIMUSHI 真係一間高質Cafe,除了裝修有格調,環境舒適,食物和咖啡款式多,又好食;Cafe 位置交通亦很方便,它位於錦田市中心,錦田郵政局對面。這個小花園,可以讓大家一邊飲住咖啡☕️一邊吹吓水打吓卡🤭(Iced) Dirty $48Dirty 咖啡的味道由濃到淡,由深到淺,就是我最喜歡的原因。店員將咖啡送上來的時候,就已經聞到淡淡的咖啡香味,一小口一小口喝起來,咖啡嘅香味在口腔內迴盪。Truffle Grab Dip w/ toast 黑松露蟹肉沾醬多士$108Toast 焗得熱辣辣,醬裡是滿滿的蟹肉,有蟹肉的鮮味之餘,再加入黑松露,增加了味道嘅層次。Arugula salad 火箭,菜沙律 $56嫩嫩的火箭菜,加上芝士碎,還有黑醋,這樣配搭的沙律就已經是最好的,既清新又健康。無花果班戟 $78Pancake 個面燶燶的滿有焦糖的味道,一球果仁雪糕,再加上無花果,吃的時候一併放在口裏,又冷又熱,又甜又有無花果的清香味道,實在衝擊味蕾。Wagyu beef 牛肉吐司 $124牛肉五成熟,與吐司中間放了一層芝士和一層洋蔥🧅,味道有層次,上面加上火箭菜,可以減輕肉類嘅油膩,

這個小花園,可以讓大家一邊飲住咖啡☕️一邊吹吓水打吓卡🤭

(Iced) Dirty $48

Arugula salad 火箭,菜沙律 $56

無花果班戟 $78

Wagyu beef 牛肉吐司 $124
牛肉五成熟,與吐司中間放了一層芝士和一層洋蔥🧅,味道有層次,上面加上火箭菜,可以減輕肉類嘅油膩,令你吃整個也不會覺得有邪惡感🤭🤭🤭
2023-04-29 32 浏览
今日約咗朋友傾計想搵一個坐得舒服嘅地方到訪錦田嘅kachimushi係上水坐18號小巴,係錦田郵政局落車一落車就見到餐廳店面外面純白色設計已經好適合打卡一入餐廳,映入眼簾係咖啡機同簡約風裝修的木製桌椅可以選擇坐木製的桌椅/靠近外面戶外的塌塌米塌塌米區域嘅佈置甚有和風,𣊬間到達日本而戶外的日式庭園亦佈置得很有味道飲品揀左Latte同Mocha Latte兩杯Latte都味道不俗,唔會過甜,賣相亦好好嘢食就揀左烤比爾芝士配吐司同和牛吐司烤比爾芝士配吐司有大量融化軟糯的吐司,入口軟滑,配有濃烈嘅乳味,口感溫和佐以口感較硬嘅吐司而和牛吐司有油香四溢嘅半生熟和牛配以帶有甘味的火箭菜,適當中和和牛的油膩感甜品選擇咗錦田分店限定的檸檬蛋黃醬味,pancake口感鬆軟,味道酸甜適中有機會想試其他味道
今日約咗朋友傾計
想搵一個坐得舒服嘅地方
到訪錦田嘅kachimushi
係上水坐18號小巴,係錦田郵政局落車
一落車就見到餐廳
店面外面純白色設計已經好適合打卡
一入餐廳,映入眼簾係咖啡機同簡約風裝修的木製桌椅
可以選擇坐木製的桌椅/靠近外面戶外的塌塌米
塌塌米區域嘅佈置甚有和風,𣊬間到達日本
而戶外的日式庭園亦佈置得很有味道
飲品揀左Latte同Mocha Latte
兩杯Latte都味道不俗,唔會過甜,賣相亦好好
嘢食就揀左烤比爾芝士配吐司同和牛吐司
有機會想試其他味道
2023-04-21 70 浏览
終於去咗錦上路呢間元朗最強嘅Cafe😝入面有榻榻米座位坐得好闊落,整體感覺都好好!黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108上網見到呢個黑松露蟹肉吐司係最多人食😝所以我一定要跟隊!!! 佢哋個吐司係酸種麵包,所以食落去有咬口非常鬆軟,佢哋烘到脆卜卜,黑松露蟹肉有少少芝士香好好食。黑松露蟹肉嘅份量好多,就算八件多士都好夠食😝😝。和牛吐司$124係誠意之作,都係用咗靚嘅麵包烘熱,上面有芝士、半山熟嘅和牛煎得好靚,上面嘅火箭菜有少少醋同橄欖油嘅香味。整體感覺都好好非常之日式~啲和牛好軟滑好香。巴斯克蛋糕原味/豆腐由於太想食甜嘢,同朋友仔一人叫咗一件😝兩樣各有特色,原味會比較甜,但係芝士味出啲,佢哋嘅蛋糕入邊係軟心,近排真係好流行,佢哋都做到,非常驚喜❤️❤️至於豆腐味係冇咁甜嘅,豆腐味道好香!飲品方面,我哋都好鍾意見到靚靚拉花,Latte中規中矩,Matcha Latte好大杯😝好香抹茶味

黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108

和牛吐司

巴斯克蛋糕原味/豆腐
巴斯克蛋糕

午餐
和牛吐司
巴斯克蛋糕
2023-04-12 40 浏览
朋友介紹元朗錦田有一間日系cafe值得一試,趁今日平日放假就去悠閒一下及打卡 我們搭西鐵到錦上路站下車,再搭68號小巴,一個站就到。或者步行10分鐘左右都可以,不是太遠。一落小巴就看見這別樹一格白色小屋,充滿日系的風格,鋪頭前很有寫意的座位。 最期待的榻榻米座位,好彩有位。不怪得餐廳坐落在錦田,因為這裏真的很清幽,日系榻榻米配上看見藍天的日式園庭,彷如置身於日本小店。 除了環境清幽自在,食物及coffee質素都不錯。看見咖啡師製作認真的態度,就知他們挺專業。lced Cappuccino $42 (右)比我想像中更Igable,奶及咖啡味的比例恰到好處 Dirty $48 left (左)很濃鬱的咖啡味,十分提神 Open toast 和牛吐司 $124推薦必吃,和牛煮得剛剛好,很juicy,非常柔軟的牛肉。不過今天沒有火箭菜,平時上面會有的。 Open toast 波特磨菇吐司 $98應該是有兩款芝士,一款是blue cheese,但不是非常霸味的那一種,另一種是富有口感的硬芝士,但不知什麼名稱。配上煮得軟淋淋但有口感的蘑菇,一樣沒有火箭菜。 兩款Dutch baby pancake

最期待的榻榻米座位,好彩有位。

lced Cappuccino $42 (右)
比我想像中更Igable,奶及咖啡味的比例恰到好處
Dirty $48 left (左)
很濃鬱的咖啡味,十分提神

Open toast 和牛吐司 $124

Open toast 波特磨菇吐司 $98

兩款Dutch baby pancake
檸檬蛋黃醬藍莓班戟 $78
Pancake的價格性價比十分高,熱辣辣的遞上來。酸酸甜甜十分醒胃。

黃豆粉年粽班戟 $78
來到日系cafe,當然也點一個日系甜品Mochi。煙煙靭靭
2023-04-08 22 浏览
Kachimushi (元朗)元朗錦田永隆圍77號地舖Overall: 8/10✨——-環境好好既餐廳一去到個下覺得好有禪意,餐廳每個角落,連廁所都好靚好別緻。最正係坐係塌塌米睇住個庭園食嘢。食物大部分都好好食,份量多,當晚餐都冇問題。但飲品同員工服務態度就有待改善😅———1️⃣烤比爾芝士配吐司 Baked Brie Cheese with Toasts ($68)老闆超豪氣,將一整個手心大細既比爾芝士連外皮,加6小塊麵包一齊上碟。入面係半融既 芝士,好易就搽到係麵包到。芝士唔會死鹹,乳味濃郁,係就甘放入口都好食既軟芝士。好好食。😋評分:9/10-2️⃣ 黃豆粉年糕班戟Dutch Baby Pancake ($78)Pancake唔係熱香餅個種,而係似梳乎厘咁軟綿綿,中間夾住薄薄一層年糕,On Top放滿了黃豆粉同一球雲呢拿雪糕,夾埋一齊食好似食緊麻糬蛋糕咁。😋評分:8/10-3️⃣ 波特蘑菇吐司 Portobello Mushroom ($98)吐司雖然賣相一般,但勝在有波特蘑菇肥大肉厚、比爾芝士芝士松露醬夠多汁唔會太Dry。 Topping有火箭菜做個平衡,都唔錯😋評分:7/10-4️⃣巴斯克芝士
Kachimushi (元朗)
元朗錦田永隆圍77號地舖
Overall: 8/10✨
——-
環境好好既餐廳
但飲品同員工服務態度就有待改善😅
———
😋評分:9/10
黃豆粉同一球雲呢拿雪糕,夾埋一齊食好似食緊麻糬蛋糕咁。
😋評分:8/10

😋評分:7/10
4️⃣巴斯克芝士蛋糕 ($38)
味道就同坊間買到既味一樣,都算順滑,但其他野太好食,佢就顯得平平淡淡。
😋評分:7/10
飲品方面就冇食物咁高質
Ice Dirty ($48) 紋理唔清晰,味道一般,飲落同Lattle冇咩分別。
😐評分: 5.5/10
Lattle ($38) 濃縮咖啡與牛奶都唔係好濃,味道還好。
😐評分: 6/ 10
抹茶鮮奶 Matcha Lattle ($38) 抹茶味道重,拉花明顯精緻。味道偏苦,奶味較淡。
😐評分: 6/10
——