2023-05-02 931 浏览
很喜歡這裏的環境,日式禪意的設計,令人感到可以在繁忙的都市,享受一刻寧靜。很欣賞這裏咖啡和食物非常高質素,咖啡方面非常多元。就如最近很喜歡橙汁cold brew,非常適合夏天。也有Irish coffee、椰子cold brew、檸檬咖啡特飲等等,當然少不了手沖咖啡,咖啡豆選擇很多,質素相當高!另外還有非咖啡類的特飲,就如Matcha Latte, Hojicha Latte,茶香味濃,入口餘韻很長🙂另外這裏還有咖啡和酒,甚至cocktail 可供選擇👍🏻最近新出的抹茶Gin十分推薦,還有橙冰Margarita🍊,espresso martini🍸 等等。每次必吃的還有老闆娘的cheese cake,不同款式的味道,如抹茶黑芝麻芝士蛋糕、特濃朱古力芝士蛋糕、原味芝士蛋糕會配上cream,增加口感之餘,每款蛋糕的味道香濃之餘,蛋糕能保持芝士的軟滑,口感很滑,非常推薦!最後推薦的便是鹹點,不得不提各款的批,有牛肉批、雞肉批和Quiche,批的酥皮厚薄做得恰到好處,餡料到時店家自己親手做的,相當高質!這裏已成為我常常到訪的coffee shop❤️

手沖咖啡

Quiche
煙三文魚碎蛋soft  bread
Chicken  wrap
2023-03-31 347 浏览
估唔到喺屯門工業區竟然會有間咁京都風的咖啡店。入到裡面,感覺好似去咗第二個空間,沒有了街上的車聲,只有食客的輕鬆聊天和背景音樂的聲音。店員給我一塊木餐牌,之後就帶我去一張空枱坐。我直望見到投影機在播放日本不同景色的相片,令我回想上一次去日本的旅行。🥃 Espresso Tonic (HK$50).咖啡偏nutty,正是我喜歡的口味,配搭有氣的tonic梳打水,清爽呀😋🥧 Mikichen Pie (HK$95).是這裡的自家製牛肉批,上枱巳聞到香噴噴🤤.飽滿的批皮,切開裡面冒住煙,食到有碎牛肉、芝士、番茄,好豐富美味,飽到我食唔落甜品.伴有蔬菜沙律,呢個有驚喜因為沙律中有烤大啡菇切條,好好味😋食批中,店員會同的熟客聊天,感覺好親切友善。
估唔到喺屯門工業區竟然會有間咁京都風的咖啡店。

🥃 Espresso Tonic (HK$50)
Espresso  Tonic

🥧 Mikichen Pie (HK$95)
.是這裡的自家製牛肉批,上枱巳聞到香噴噴🤤

Mikichen  Pie

食批中,店員會同的熟客聊天,感覺好親切友善。
2023-02-11
Espresso  Tonic
Mikichen  Pie
2023-02-09 471 浏览
Kaffee Jen位於公司附近,平時早上經過聞到好香咖啡味餐廳入面地方唔大, 但有齊曬打卡嘅榻榻米坐位,有棵好大嘅櫻花,好岩打卡!仲有啲設計嘅書,設計文青感滿滿啊~Brunch 餐牌經常有更新,不變嘅係一樣大大份,食材用心,勁多沙律菜~所有食物都係即叫即整,所以要少少等候時間。兩次都係食鹹牛肉餡,鐘意佢夠厚同好大塊~ 今次食牛角包, 個包超鬆脆,仲熱熱地,好好味成個餐都好夠飽,想食個健康午餐嘅你超級推薦好𡃁好啱打卡~

仲有啲設計嘅書,設計文青感滿滿啊~

所有食物都係即叫即整,所以要少少等候時間。
兩次都係食鹹牛肉餡,鐘意佢夠厚同好大塊~
今次食牛角包, 個包超鬆脆,仲熱熱地,好好味

Horseradish Sauce with Corn Beef

成個餐都好夠飽,想食個健康午餐嘅你超級推薦

好𡃁好啱打卡~
2023-02-03
#pb食在屯門 無限回訪的屯門溫馨小店☕️Happy New Year💕 2023年第一個post 我想介紹一間我間唔中都去嘅屯門cafe😍 佢位於屯門工廠區內 位置唔太方便 但係基本上次次去到都滿哂座(無論幾點去都好)可見佢嘅受歡迎程度🥰 店內只有6-7張枱 裝修好舒服 次次去到都坐到唔願走🤪 重點係熱情嘅老闆娘 次次去到都好nice 見親佢都好開心 真係好中意成間舖嘅氛圍❤️.輕食有muffin、牛角包等 我最中意食佢嘅banana bread😋 價錢$30-$42等😍 而佢都有唔同嘅brunch set 款式仲會定期換👍🏻 咖啡有手沖咖啡 亦有比較特別嘅椰子cold brew、Irish coffee、coffee cocktail等🥰🔹慢煮雞胸三文治🥪推介❤️ 個包係菠菜包 食落好軟熟😋 老闆娘希望大家可以食得健康d 又多d款式嘅包食 所以加入左幾款蔬菜包😍 慢煮雞胸好滑 而且份量都好多🥰 除左雞胸 仲有Parma ham、蕃茄、沙律菜等 全部都好新鮮👍🏻🔹紅酒燉牛肉批🥧推介❤️ 想試好耐😍 超級好食嘅批😋 燉牛肉好淋 而且用紅酒煮過好入味👍🏻 個批唔會過厚 而且好脆🥰🔹Earl Gr
#pb食在屯門
無限回訪的屯門溫馨小店☕️

🔹慢煮雞胸三文治🥪

🔹紅酒燉牛肉批🥧

🔹Earl Grey Latte☕️
Hidden Menu之一🤪 上次老闆娘俾我試完之後就愛上了😍 Earl Grey味好香濃 口感好滑👍🏻
🔹Flat White☕️
正常發揮🤪
整體✨ 無論環境、食物、服務都絕對會令人無限回訪嘅一間cafe😍 欣賞老闆、老闆娘嘅用心製作 次次出新品都好有驚喜🥰 你地要繼續加油呀❤️

Kaffee Jen (屯門)
屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖
午餐
2022-10-06 525 浏览
屯門工業區內的隱世cafe,超高樓底加木框玻璃大門,經過都會忍唔住想入去坐下.裝修走日式簡約木風格,連menu 都直接印咗係木板上面.加上採用暖色系黃燈,仲有日系紙吊燈,感覺好chill好舒服,每個位都可以輕鬆打卡☺️.野食主要以pastry & coffee 為主,味道中上,主要適合weekend入嚟大西北放鬆下***⭐️Hojicha Latte⭐️Matcha Latte***💰預算: 人均約HK$50
裝修走日式簡約木風格,連menu 都直接印咗係木板上面
***
⭐️Hojicha Latte
⭐️Matcha Latte
***
💰預算: 人均約HK$50
Ad Hoc 行山日舊的路線新的發現我倆極之愛好行山,但也不得不承認,行山後的用餐地點往往是締造錦上添花的來源!假如告訢你,在山徑上已取得超出預期的滿足感,下山後又遇上紓心的咖啡店,這不就是 A Perfect Day 麻!陽光非常猛烈的一天,在屯門云云的 Cafe 中選中你, 然後走在不熟悉、又以曾相識的工業區找㝷你,原來跟你一拍即合,無論氛圍、啡味和初心,Such A Perfect Date~我也有做的糖漬檸檬,太巧合了!好順利,等了十分鐘便可入座了,先跟晴天娃娃說聲 Bye Bye!雖然地方小小,但禪的氛圍確實令人很平和,可以讓人好好的享受咖啡!兩杯凍啡也有水準,炎熱夏天的解暑選擇!層次香氣並重的 Cold Brew Tonic HK$55清新爽朗的 Shakerato Kaffee HK$60這裡有麵包、三文治等輕食供應,不過最吸引我們的是自家製作的 Mikitchen Pie HK$95!個人認為做肉批真不是一般廚技可逹的事情,光就批皮而言,有的喜歡厚、有的喜歡薄,厚度也得與肉餡的比重協調,何為中庸?! 還有未算批皮的質感,餡料的製作、餡料份量的多寡與調味等,真的是傷透腦筋
Ad Hoc 行山日
舊的路線
新的發現

我也有做的糖漬檸檬,太巧合了!

兩杯凍啡也有水準,炎熱夏天的解暑選擇!
層次香氣並重的 Cold Brew Tonic HK$55

清新爽朗的 Shakerato Kaffee HK$60
個人認為做肉批真不是一般廚技可逹的事情,光就批皮而言,有的喜歡厚、有的喜歡薄,厚度也得與肉餡的比重協調,何為中庸?! 還有未算批皮的質感,餡料的製作、餡料份量的多寡與調味等,真的是傷透腦筋、考驗手藝之作!

能夠花時間、花心機製作肉批,能讓我倆在這紓心的環境下享用,已是誠意的表現,多謝你,You made our Perfect Day!
2022-08-27
  • Cold Brew Tonic
  • Shakerato Kaffee
2022-09-19 441 浏览
屯門呢間隱世cafe 喺工業村嘅入面大廈地下,門口雖然唔顯眼細細間,但個精心設計嘅木框大門🪟加水泥牆都會令你經過想望下入面🤩一入去就覺得好靚,好似去左日本啲cafe 咁🇯🇵全間店唔大,用晒木系和式設計🎏非常簡潔清新令人好舒服好chill, 牆邊仲有榻榻米位置坐🎎最加分同令到成間cafe 有日式話有盞吊落嚟嘅🎐日式禪燈😍 連佢哋個menu 都係採用成塊木製嘅板去做,好有heart😳因為屬於小清新cafe 系列,所以呢度主打都係一啲輕食同埋各式咖啡🥧酥皮菠菜酥 $45個酥皮做得好好,厚得嚟係酥脆同有咬口,好香嘅牛油味,入面有菠菜白汁仲有啲芝士濕潤番成個批,好好食🌯凱撒沙律雞卷 $72即叫即整熱辣辣上台,雞卷入面嘅雞胸一啲都唔柴唔乾,醃有黑椒調味,入面仲有生菜同芝士,芝士因為係即整所以有流心同拉絲🧀 味道好夾,仲有沙律菜side dish🥗 其實都夠飽🧁chocolate chunks muffin $30呢個muffin 超朱古力🤤 會焗番熱先比你,個外層脆脆地但一咬落中間好濕濕好多熔咗嘅朱古力同榛子醬🍫 勁正☕️Hojicha Latte $48超濃焙茶味加埋牛奶好smooth, 完全冇開

🥧酥皮菠菜酥 $45

🌯凱撒沙律雞卷 $72

🧁chocolate chunks muffin $30

☕️Hojicha Latte $48
超濃焙茶味加埋牛奶好smooth, 完全冇開唔勻嘅粉粒👍🏻

☕️Iced Americano $38
咖啡幾fruity, 好香同新鮮
  • chocolate  chunk  muffin
  • 菠菜批
呢間應該係屯門數一數二高質cafe! 一心想去試佢既bagel🥯好可惜去到已經賣晒🥺!唯有試下佢既香蕉蛋糕同埋藍莓muffin🧁!嘩!香蕉蛋糕個皮脆脆地架😳Muffin 就有三隻味 覺得藍梅味有點唔夾 大家可以試下叫朱古力味🙈不過都係鬆軟好味既~咖啡叫左FlatWhite另外加左杯JenLemonade!Lemonade特別在於佢片檸檬係燒過架😳好有心機!咖啡好味呀💕細滑香濃 ☕️最岩咖啡迷妹去打卡❤️佢佈置相當有心思架🍶簡約木調配上日式榻榻木既cafe 真係好少有!私隱度 空間感十足👍🏻食物仲咁高質,仲唔快d去試!😛
嘩!香蕉蛋糕個皮脆脆地架😳

Lemonade特別在於佢片檸檬係燒過架😳好有心機!

咖啡好味呀💕細滑香濃 ☕️最岩咖啡迷妹去打卡❤️

佢佈置相當有心思架🍶

2022-09-13 231 浏览
屯門啲cafe多到開去工廠區🏭 雖然地點有啲僻📍 不過都算唔難揾嘅 始終屯門有輕鐵🚋 好多地方都容易到達閒日嚟唔使等位 好好彩 入面有大概六張枱 🍴好日系嘅裝修🎏 每日提供嘅三文治可能都會有唔同 叫咗佢嘅#hamandcheese #牛角包🥐同#Flatwhite ☕️試試 朋友就點咗plain bagel同 banana loaf cake 價錢有啲貴😮‍💨環境好舒服 店員都好有禮貌而且見天氣熱☀️就自動細心送上兩杯凍水🧊 如果有時間嚟飲杯咖啡加打吓卡都唔錯👍🏻💰Banana Loaf CakePlain Bagel $38Honey Ham Cheese Crossiant $72Flat White $40👉🏻Kaffee Jen屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖
閒日嚟唔使等位 好好彩 入面有大概六張枱 🍴

💰Banana Loaf Cake
Plain Bagel $38
Flat White $40

👉🏻Kaffee Jen
屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖
2022-08-25 288 浏览
好耐之前見到有人介紹呢間cafe嘅裝修好日式應該好想黎❣️終於今次的起心肝去咗😂Cafe 嘅坐位唔係好多但比人好舒適🫧🔺煙三文魚碎蛋軟包🥪$80有3種包可以選擇包括有貝果,酸種麵包同軟包選擇👀今次就叫咗軟包,包有烘過,脆脆地✨而碎蛋份量超多,沙律醬同蛋比例都好好😆煙三魚都有兩大塊,成個包都好夾🙌🏻旁邊嘅沙律🥗有菜,青瓜同車厘茄,個醬之前見到話係乳酪但個人覺得唔太覺🤔覺得比較似凱撒沙律多啲😳🔺涷朱古力🍫$45第一啖覺得朱古力唔出但慢慢朱古力更出🤭但我就覺得唔夠甜,可能個人比較鐘意甜嘢🤣

🔺煙三文魚碎蛋軟包🥪$80

🔺涷朱古力🍫$45
店內寧靜放鬆嘅環境、同店外林立嘅工業大廈及冬菇亭,就好似兩個世界一樣。嗰個暖暖嘅蘋果批🍎酥皮鬆脆,甜酸恰好,由於太美味嘅關係,我 5 分鐘就將佢食晒🤭 (完全同呢度慢活嘅禪意背道而馳😛) ... Flat White 奶啡比例平均,好出色👍🏻呢度真係一個很適合匿埋休息下嘅 cafe☕好值得回訪👍🏻👍🏻(Btw 店員細心有禮👍🏻值得讚)

Apple Turnover

(Btw 店員細心有禮👍🏻值得讚)
2022-07-16 184 浏览
喝了一杯味道很好的mocha ,咖啡拉花得好靚~沒想到在工業區中,竟然隱藏這樣休閒的咖啡店驚喜地發現這間小店,店員服務態度很好。牛角包的牛油味很重,但吃下來不會很油膩。一切都比想像中美好
喝了一杯味道很好的mocha ,
咖啡拉花得好靚~
沒想到在工業區中,竟然隱藏這樣休閒的咖啡店

驚喜地發現這間小店,
店員服務態度很好。
牛角包的牛油味很重,但吃下來不會很油膩。一切都比想像中美好
2022-07-16
2022-07-02 248 浏览
🍫Iced Chocolate💰$45😈身為屯門牛我最希望屯門可以開多啲良心小店Cafe☕️有時都想近近係屯門坐下Cafe同朋友Hea下😈今日就去左屯門工廠區個頭搵到呢間KaffeeJen☕️佢呢啲裝修都係木色同埋有種禪寺既感覺💛佢入面都有好多位置可提供同埋佢有啲位係要除鞋有塌塌MI🧘🏼‍♀️幾得意同埋佢環境都好簡潔😝我今日飲左杯Iced Chocolate🍫佢Size唔算大杯😝但係我就覺得佢個朱古力好濃同飲落唔會有苦澀味😝大家飲之前都記得攪勻先飲🧏🏼‍♀️佢入面櫃都有啲小甜品同輕食提供
🍫Iced Chocolate
💰$45
2022-06-28 227 浏览
屯門人經過工業區🏭竟然開咗間日系CafeBookmark咗有時間要過嚟嘆吓啡原來呢邊重建後開了不少的小店日系禪院派坐榻榻米,扮吓自己返咗鄉下咁餐牌係刻喺塊木上面都幾特別燈光恰到好處係酒精搓手液有點搶Focus天氣好熱忍唔住叫咗杯dirty奶好滑Espresso ☕️ 夠晒香濃邊傾計邊等佢慢慢沉落去,係幾靚 係幾Chill咁 朋友叫左杯 Latte繁囂中偷閑冇諗過工業區🏭中會有靜土 Staff 都好Nice又熱情 ❤️‍🔥環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️
屯門人經過工業區🏭

天氣好熱
忍唔住叫咗杯dirty
奶好滑
Espresso ☕️ 夠晒香濃
邊傾計邊等佢慢慢沉落去,係幾靚
係幾Chill咁

2022-06-03
Dirty
Dirty  and  latte
2022-06-12 263 浏览
好耐沒入屯門,今次去之前特登搵下有邊間近西鐵站既。最後就揀左呢間日系既咖啡店黎試。門口比較細,差啲miss左🤭 入到去店員好nice,仲續一介紹左個menu,order完就可以自己搵番個靚位坐低。鋪頭雖然唔係好大,但幾乾淨舒適。影相都真係幾靚😊咖啡我今次揀左Oat Milk Latte,咖啡味幾香濃,奶同咖啡好夾,拉花都幾好,我鍾意😍另外,仲叫左個Apple Turnover黎試下,味道都ok既,不過不失啦~
門口比較細,差啲miss左🤭

Oat Milk Latte

Apple Turnover