2016-06-14 2403 浏览
講真,呢度嘅咖啡真係麻麻,佢嘅奶泡打得唔夠厚身唔夠豐盈,令到咖啡嘅泡好快就爆曬。講到味道呢方面呢,咖啡嘅味都唔夠濃,好明顯係咖啡豆唔夠香,又或者係咖啡同奶嘅比例失衡所致。希望下次會試到應有嘅水準。

2016-05-31 1683 浏览
無論您是藝文青,還是偽文青,也可以走進這個悠閒之地,喝一口咖啡,給自己放肆半天!餐廳位於電影中心內,格調已見不同。而且正正置於書店隔鄰,坐在高枱位置,可邊嗅著書卷味邊嘆杯心頭好!整間餐廳以木造傢具為主,配上白瓷磚,感覺簡潔而優雅。由於是午餐的關係,只點了一份Spaghetti Carbonara 卡邦尼意粉 ($78) 及一杯Iced Cappuccino 凍意大利泡沫咖啡 ($42)。餐廳採用半自助形式,先到櫃枱落Order及付款,然後店員會給你一個手繪圖案的數字牌,放在枱上靜候便可!不到10分鐘,侍應生便遞上飲料和食品!先來一口Cappuccino,泡沫尚算細緻,但咖啡味偏淡。Carbonara則算是水準之作,蛋香滿溢而且醬汁剛能掛麵!除煙肉片和蘑菇外,廚師更加入了乾煙肉粒,一口一口咬下去,脆脆的,令口感更豐富!份量剛好適合女生!餐廳還有花茶、漢堡、三文治等供應,各位藝文青偽文青準可找個午後時光來消磨一下!

Iced Cappuccino 凍意大利泡沫咖啡
Spaghetti Carbonara 卡邦尼意粉
2016-05-27
Iced Cappuccino 凍意大利泡沫咖啡
Spaghetti Carbonara 卡邦尼意粉
2016-05-02 3238 浏览
今日同兩個表妹約左去果欄閒逛!首站梗係要食左晏先啦....其實都下午茶 😂😂選左去戲院內既 Cafe Kurbrick!第一次黎...又唔知道完來係要自己搵位....岩位就坐底!冇人理你!今日3個人可以叫兩咸一甜 👍🏻👍🏻2塊 Menu 有水松板!都幾多選擇!首先黎左個甜點先 😂😂 什莓芝士餅,莓味好重,芝士味都好夠!不錯!我試得一啖!空肚都係想食左咸先 😂😂Spinach & Ricotta Cheese Ravioli in Mushroom Rose Cream Sauce 我簡稱佢係什菌意大利雲吞,呢個好新奇!個人認為不錯!尤其佢既醬汁可以就咁食 😋😋 雖然佢話係玫瑰汁!但我覺得似茄汁多d!亦都有豬肉醬!雲吞亦都好好味!個餡料係什菌!勁香菌味!值得一讚 👍🏻👍🏻我既選擇係 Truffle & Cheese Beef Burger 松露牛肉漢堡配英式香腸及原味薯條!松露味不夠...牛肉漢堡亦鬆散...失望!但腸仔唔錯!好香豬肉味同香草味一流!口感亦有彈性!唔錯!👍🏻👍🏻薯條...最後先到!個薯味都好夠!亦好脆身!
今日3個人可以叫兩咸一甜 👍🏻👍🏻
2077 浏览
2塊 Menu 有水松板!都幾多選擇!
Mix  berry  cake
Spinach  &  ricotta  cheese  ravioli  in  mushroom  rose  cream  sauce
Truffle  &  cheese  beef  burger
Burger with French fries
薯條...最後先到!個薯味都好夠!亦好脆身!
题外话/补充资料: 雖然明顯店員不夠...又或者係 STYLE !! 但可以主動接觸客人問下客人有咩需要會好少少...一個人要點菜同搵位...有少少呢 HEA...
2016-04-09
Mix  berry  cake
Burger with French fries
  • Spinach & Ricotta Cheese Ravioli in Mushroom Rose Cream Sauce
2016-05-02 836 浏览
係電影中心睇完戲都已經六點有多,女朋友話肚仔餓,作為廿四孝男友既我當然要識做,即刻搵好野俾佢食啦~ 相信好多男士都有試過,當附近有間M記同一間靚靚餐廳俾你揀,就算自己心入面有幾想食脆香雞翼,為左女友仔,都要同佢去間靚靚餐廳等佢呃下LIKE  所以我一出戲院就即刻轉入去KUBRICK 等我女友除左食得飽之外,仲可以做下(偽)文青,呃下LIKE 有聽過KUBRICK 既朋友都知佢係走文藝路線,店面細細,大約只有20個座位,用膳區旁係小型書店,經常可以看到有人係度打書釘。裝修同設計方面都係以簡樸為主,而且多用木質的家具,上至收銀處,下至號碼牌都不難看出是走木材路線,換句話說,就係100%文青或(偽)文青打卡聖地。除左裝修,食物方面其實亦有唔錯既水準,小弟每次尼都會至少叫一款包,因為佢D包絕對係誠意之作,今次就試左佢地自家製既OK牛肉漢堡。一上台,個BURGER 外觀唔錯,跟住沙律上,感覺幾FRESH~ 個沙律係以生菜同鮮茄混合製成,冇加任個醬料,但勝在新鮮,食落"索索"聲,可以減低食BURGER 既罪惡感。至於個BURGER,上下兩塊麵包係烘過至夾落去既,有烘底既BURGER,隔離間M叔叔就

至於個BURGER,上下兩塊麵包係烘過至夾落去既,有烘底既BURGER,隔離間M叔叔就一定做唔到啦,KUBRICK 既包一向係自動烘底,而且烘得好香脆,咬落去果陣仲會有"索"一聲,絕無欺場
 不過今次既敗筆主要出係塊漢堡扒度,雖然塊肉既份量唔細,但食落好乾冇肉汁,仲要有D鞋口
 雖然個包可以幫佢拎返唔少分,但BURGER 既靈魂必然係係塊肉度,所以對佢地依個自家製BURGER有D失望~
另外叫左薯條,薯條係即炸既,熱辣辣咁上,好香脆,但又唔太油膩,冇話食到成口油,炸得幾好,加上佢雖然唔係厚切,但亦唔算幼,食落比較有口感,薯味亦濃,唔錯

其實如果唔係BK 左台食放題,我地可能會叫多一兩樣食物尼食既,可惜今次要留肚,期待下一次尼食可以見到佢地保持到質素之餘亦有所進步
2016-05-01
$60 (其他)
2016-04-19 831 浏览
好久以前就想到這cafe 坐一坐了,今次終於下定決心專程坐車過來,希望悠閒的在這裡裝作偽文青一下hahamenu的飲料林琅滿目,最後選了這個香港什少碰上的bailey chocolate, 見到杯面上以綿花糖和可可粉點綴的厚厚忌廉,一整個便覺得溶化了,急不及待的呷一口,感受那綿滑厚實的忌廉質感,bailey chocolate 徐徐隨著忌廉吸啜入口中,最愛用這種喝台式奶蓋飲料的方法喝這種充滿層次感的飲品,不用飲管,大口大口的呷,這才能真正感受其質感!這是一位台灣朋友教我的hehe 這裡的baileys chocolate ,酒味不重,朱古力質感唔會過分濃 ,但好夠味,跟厚厚的cream配再一起便不太漏,我是一整杯喝完的啊,還被人喝止我吃cream呢 ,哈哈。baileys chocolate 非常好,另外咸食也是不錯,這個蜜糖芥末醬烤雞柳三文治,我嘗了一口,沒有認真咀嚼,不過已經試到那個source 非常吸引人味覺,好好味!而且好重牛油味,好邪惡呀~~接著是奇異薑蜜蘇打,嚐了幾口,蘇打其實不覺得有奇異果味,但有薑蜜味道,感覺清新而滋潤,絕對是夏天的好選擇!overall, 這裡樓底高,

iced bailey's chocolate
蜜糖芥末醬烤雞柳三文治
奇異薑蜜soda
overall, 這裡樓底高,感覺寬敞,飲品有character,食物質素亦不俗,有書睇,有飾品賣,毗鄰更是電影中心,絕對文青必須要一遊阿!😀
2016-04-02
下午茶
iced bailey's chocolate
奇異薑蜜soda
2016-04-16 2158 浏览
這幾天總覺得我右邊頸有點痛,後來發現我應該是落枕了,於是今天男朋友陪我去整骨。整骨診所在油麻地,我們決定提早少許出附近吃了lunch再去。我在幾年前光顧過這間cafe Kubrick,覺得味道不錯,於是提議再度光顧。 餐廳位於油麻地電影中心地舖,裡面有半間是書店,另外半邊是cafe, 枱椅都是用很有質感的實木造的,牆上則貼了藝術照片代替牆紙,室內照明以自然光和吊燈為主,店裡還在窗邊放了很多盤裁作裝飾,整體格局富有文青氣息。餐牌在我幾年前來的時候是訂裝成書的,現在卻變成了貼在厚水松板上了。由於我現在的食家級別只可以upload 12張照片,所以就不upload menu了。這裡飲品種類豐富,令人花多眼亂,餐點款式卻挺少的。我們都有點餓了,點了兩個主菜和兩款飲品:熱和凍百利朱古力、蒜香蕃茄醬雜菌螺絲粉和蒜香蕃茄醬雜菌螺絲粉。 凍百利朱古力 ($52):忌廉很香甜,打得很厚很綿密,有點像軟雪糕,還混了一點朱古力味粟米片以增加口感。可惜朱古力味太淡,沒百利味,混了太多水開稀了,味道和McCafe廿多元的凍棉花糖朱古力差不多,很失望。

凍百利朱古力
熱百利朱古力
熱百利朱古力 ($50):不熱,只是微溫,朱古力和百利味比凍的濃少許,這杯雖然沒有加粟米片,但整體上比凍的好喝多了。
煙三文魚忌廉汁意粉
煙三文魚忌廉汁意粉 ($85):很大片煙三文魚,帶著微微的煙燻香氣,咸味入口會慢慢的化開,和creamy香甜的忌廉汁簡直是絕配。忌廉汁煮得濃而不膩,還加入了巴馬臣芝士,令意粉更加香滑。洋蔥則為其增添了爽脆的口感和清新的味道。如加入芝士粉,則令整體香味更上一層樓,大讚!
蒜香蕃茄醬雜菌螺絲粉
蒜香蕃茄醬雜菌螺絲粉 ($75):等了45分鐘才上菜😓⋯⋯配料全為素菜,包括蕃茄、紅蘿蔔、三色椒、茄子、粟米仔、蘆筍、雜菌等等。蔬菜為螺絲粉帶來爽脆的口感,而且整道菜少油,十分健康。蕃茄汁很濃,味道偏酸,還帶著陣陣蒜香,很開胃。但一個人吃光一整碟就會覺得實在太酸了,建議和朋友分來吃就好。

其實這餐廳原意是想學台灣的cafe般,營造一個慢活的空間,如果人少的時候,的確是可以慢慢的享受悠閒時光的。可惜這裡太受歡迎了,甚至有很多不同國籍的客人慕名而來,大家都對空位虎視眈眈的,只喝一杯飲料就賴一整天的話,確實不是太好,偏偏這種客人又不少⋯⋯

另外,在點餐櫃檯雖然有足夠的員工,連同水吧,總共有5人左右,但真正在場內為客人服務的就只有兩位員工,收拾桌子和上菜速度都較慢,應該有點應接不暇了。

2016-04-16
2016-01-27 1945 浏览
最近看過magazine 介紹此地, 包含電影, 文化, 藝術, café 所以也來一試!快餐店自助模式, 要先購食物, 用膳區後有一列列書架, 有d 雜亂, 位不多, 如旁邊有人等位, 會不自在。café 總是 游閒感覺, 連服務生都好游閒, 檯面一堆冇人收 , 雲吞半個鍾先有得食, 但食物唔錯! 文化地方, 名子也優雅:蕃茄醬雞肉螺絲粉蕃茄醬濃度是我喜愛的, 醬汁滲有香草味, 螺絲粉軟硬也恰到好處,配上青瓜, 紅蘿蔔, 好味 玫瑰汁菠菜利可塔芝士釀意式雲吞名子很吸引, 賣相差少少, 似蓋了張厚厚的被, 但味道驚喜, 意式代表,芝士, 香草, 蕃茄,一一程現, 整個番茄汁非常好味, 濃濃番茄味, Ricott cheese當然令汁更香, 雲吞煮得剛剛好,雖然份量不算多,  但熱熱的送上... 加上等到超餓, 一下吃光, 哈哈 食物水準高, 今次雖然慢d, 但是值得等待!

, 雲吞半個鍾先有得食, 但食物唔錯!

文化地方, 名子也優雅:

玫瑰汁菠菜利可塔芝士釀意式雲吞

食物水準高, 今次雖然慢d, 但是值得等待!
玫瑰汁菠菜利可塔芝士釀意式雲吞
59年來最凍o既一日...寒流加冰雨襲港...依然約o左朋友去果欄買近期大熱Tasmania車厘子~ 見有時間一於同老公嚟呢度食個late lunch...我地去到都兩點幾...諗住過o左lunch time會少d人...點知都全店滿座~ 我地都等o左一陣先有位...由於今日係十五...我同老公都叫o左素食一齊share~蒜香蓄茄雜菜螺絲粉: 熱辣辣~ 配料多~ 有好多菇~ 蕃茄醬又夠多~ 意粉好彈牙~ 是日麵包配雜菜卡門貝爾芝士: 呢個芝士非常好食~ 熱o個陣軟棉棉~ 就算凍o左都唔會硬晒~而且雜菜種類都好多~ 有細細條粟米~ 椰菜...菇同蘿蔔~ 全部都好juicy好好味~ 個包真係好軟熟~ 甜甜地好好味~ 不過我就食唔出係咩味... 甘筍定蕃茄? 哈哈~白咖啡:老公點o左個白咖啡~ 佢鍾意苦苦地唔落糖~ 我覺得d咖啡夠晒香~ 但我都係鍾意d甜o既咖啡~ 維也納咖啡:第一次試呢款咖啡~ 上面一大堆cream~ 好鍾意佢上面d cream係凍ge...下面d咖啡就熱~ 一冷一熱...一甜一苦...o係口入面溝埋個味o岩o岩好~雖然飲咁多cream好guilty...但係真係幾好味的~
59年來最凍o既一日...寒流加冰雨襲港...
依然約o左朋友去果欄買近期大熱Tasmania車厘子~
見有時間一於同老公嚟呢度食個late lunch...

點知都全店滿座~ 我地都等o左一陣先有位...
由於今日係十五...我同老公都叫o左素食一齊share~

蒜香蓄茄雜菜螺絲粉:

是日麵包配雜菜卡門貝爾芝士:
而且雜菜種類都好多~ 有細細條粟米~ 椰菜...菇同蘿蔔~
全部都好juicy好好味~
個包真係好軟熟~ 甜甜地好好味~
不過我就食唔出係咩味... 甘筍定蕃茄? 哈哈~

白咖啡:
老公點o左個白咖啡~ 佢鍾意苦苦地唔落糖~
我覺得d咖啡夠晒香~ 但我都係鍾意d甜o既咖啡~

維也納咖啡:
第一次試呢款咖啡~ 上面一大堆cream~
好鍾意佢上面d cream係凍ge...下面d咖啡就熱~
一冷一熱...一甜一苦...o係口入面溝埋個味o岩o岩好~
雖然飲咁多cream好guilty...但係真係幾好味的~ 值得一試!!!

甘筍蛋糕:
原先想叫薯條但賣晒...一於叫件cake做甜品
有埋好得意o既朱古力醬伴碟~ 食都食得開心d~
蛋糕係比較硬身o既一種~ 入面有好多甘筍粒同nuts~
味道唔會太甜~ 而且好大件~
旁邊仲有d cream可以點~ 唔錯~

呢間餐廳食物新鮮選擇多~
咖啡都有d幾特式o既~ 連Bailey's coffee都有~
有好多款沙律~ 素食意粉都有幾款~
連算三文治都有素o既選擇~
真係照顧到唔同需要o既人~ 係有d估唔到ge~

呢度雖然有一半位書店...但其實坐位都唔算少~
鍾意可以慢慢睇書...或者傾計...或者一個人嘆茶~
o係呢d環境之下特別relax特別溫暖...
完全唔記得o左出面得幾度...又落雨...
唔怪之得咁o既天氣都有咁多人啦~
2016-01-24
  • 維也納咖啡
2015-09-03 3651 浏览
真的...沒想到...在這裡奉上了我的「第一次」...哈哈,別想歪,說的不是其他,只是初次品嚐墨魚汁意粉的體驗罷了。* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *和好友F相約到油麻地看戲,趁電影仍未開始的一段小空檔,經他大力推介之下,第一次坐了在Kubrick的座位上。凍百利咖啡 - $45 (會員價)加入百利甜酒 (Bailey's) 的咖啡在外國普遍流行,香港卻不是每一間Café都有供應,所以便點了這個試試。具體來說像是一杯層次感很豐富的特飲:上層是撒了棉花糖和可可粉的香甜忌廉、中間是甜中帶苦的百利甜酒、最底的就是純粹苦味的咖啡。我很喜歡這種漸變。既可以分開來喝、混在一起也任君喜好的隨性飲品,就是這杯咖啡的最大特色。基本上,個人感覺可以當作甜品來享用。意大利墨魚汁麵 - $80 (會員價)初入眼簾之時,碟上如鋼琴鍵般黑與白的配色、像極了魔鬼和天使一起隆重登場,為我帶來極大的視覺震撼。而且這魔鬼 (墨魚汁) 和 天使 (墨魚肉)還是同出一源,神魔相爭,在
真的...沒想到...在這裡奉上了我的「第一次」...

凍百利咖啡 - $45 (會員價)

我很喜歡這種漸變

基本上,個人感覺可以當作甜品來享用。
意大利墨魚汁麵 - $80 (會員價)

初入眼簾之時,碟上如鋼琴鍵般黑與白的配色、像極了魔鬼和天使一起隆重登場,為我帶來極大的視覺震撼。而且這魔鬼 (墨魚汁) 和 天使 (墨魚肉)還是同出一源,神魔相爭,在以味蕾搭成的舞臺上必有一番惡鬥。

帶著腥香 (閣下沒看錯,當時的確是聞到帶有一點海鮮腥味的複雜香氣) 的墨魚汁意粉甫入口便全化為陣陣濃郁的忌廉味,超有趣的反差感瞬間將我整個人都淹沒了。

「是黑色的卡邦尼意粉!」我在心裡不禁大叫起來。

接著當然便是一頓風卷殘雲般的猛吃,美味充實了整個口腔,大腦無間斷地接收著「好吃」的訊號,止不下來。

無視於墨魚肉的淡然無味,我沒頭沒腦地埋首在「墨」的世界中,不能自拔。

直至看到了下圖所呈現的景象,叉子便馬上停住了。
「好大的一灘油呀!」我哀號著,心情直線下降。
忙不迭將吃剩下來的意粉撥在餐碟的一邊,只見那灘淌下來的油愈積愈大,我的臉色似乎也愈來愈黑。

「之前來吃了幾次,也從未見過這麼一灘油的。」好友補充道,無異於狠狠地再給我一刀。

不得已,只有硬著頭皮吃完餘下的麵食,之前所建構起來的好感頓時煙消雲散。

後記:

漫漫人生,每個人或多或少,總有機會獻出自己的「第一次」。這些初次的體會,很多都伴隨著不太美好的回憶和情感。即使當初想像得如何美好,到面對現實的時候總是會感到落差,幻想終歸破滅,最後僅留下一點茫然和失落。

就如我這次的體驗一樣。
题外话/补充资料: 雖然吃不出那灘是什麼油,但即使是健康度100%的橄欖油也好,亦會大大破壞進食的口感。建議店家真的要好好把關,就算不憂沒有生意,始終客人少一個便是一個,是追不回來的。
2015-09-02
  • 凍百利咖啡
2015-07-17 4020 浏览
今日約了一家之煮在電影中心睇戲,睇之前也要食點東西~剛巧Entertainer 在Kubrick 有主菜買一送一的優惠,當然不要浪費優惠卷呀!六時前到達,人流不是很旺盛,所以可以輕易入座呀~下午茶供應至六時,早到一埗的我們其實可以點下午茶,不過我們見a la carte 餐點比較吸引,所以最後我們決定散點兩份主菜,但我們又想食甜點,那就再點一份cake set 下午茶吧,有一件蛋糕一杯飲料~點好餐,就可以坐定定等美食啦~ 這時候可以好好欣賞一下小店子~ 很喜歡Kubrick的環境,小店的一邊是書店,另一邊是餐廳,店內種滿了可愛的小盆栽,看著令人身心舒暢呀~等了一會兒,店員就為我們送上餐飲-- 熱杏仁忌廉蜜茶~以很可愛的玻璃杯子奉上,面層是豐厚綿密的杏仁忌廉,底下是甜蜜帶甘香的茶,熱烘烘的蜜茶,暖胃非常!時蘿忌廉汁煙三文魚意粉 ($88),店方毫不吝嗇的放上一大片煙三文魚,光是這點已經夠吸引了!肥美油脂豐富的煙三文魚跟煙韌的意粉真的是最好的朋友!加上濃稠厚身的忌廉汁,真的很美味呀!另一份主菜,我們想點薄餅,一家之煮不太喜歡肉,所以選了素食的烤雜菜黑橄欖迷你薄餅 (free)~ 脆身的薄餅

六時前到達,人流不是很旺盛,所以可以輕易入座呀~

等了一會兒,店員就為我們送上餐飲-- 熱杏仁忌廉蜜茶
時蘿忌廉汁煙三文魚意粉
另一份主菜,我們想點薄餅,一家之煮不太喜歡肉,所以選了素食的烤雜菜黑橄欖迷你薄餅 (free)~ 脆身的薄餅用了三色椒、洋蔥、番茄、蘑菇跟黑橄欖等作餡兒,雖然是素食,但味道豐富非常!
烤雜菜黑橄欖迷你薄餅
下午茶的Cake set,可以從餅櫃上選取任何一件餅,今次我們就選了外貌最平實的New York Cheese Cake ($68)~ 雪白的芝士蛋糕,質感厚實綿密,芝味甚濃,加上面層的酸忌廉,令蛋糕味道更為豐富美味~ 這件外表平平無奇的蛋糕,著實為我們帶來驚喜呀!
New York Cheese Cake
老實說,在食Kubrick 之前,以為這餐廳只是環境漂亮舒服,有點對食物沒有什麼期望,但整頓下來,卻甚為滿意,無論飲品主菜還是甜點,質素都甚佳,真的令我們喜出望外呀!!

用了Entertainter 的主菜買一送一的優惠,食了那麼多,都只是$150,抵食!! 加上味道不錯,環境很好,絕對可以Encore呀!!
用餐优惠
優惠券
時蘿忌廉汁煙三文魚意粉
New York Cheese Cake
2015-07-12 3805 浏览
一個人,不一定是孤獨,獨樂樂,也有它當中的樂趣。這天,我在Kubrick,實現一個人的快樂。Kubrick就在百老匯電影中心毗鄰,電影總是與文化脫不了關係,直覺就是很文青的咖啡店。事實也是如此 - 咖啡店被一列列書架懷抱着,也有售賣藝術精品的區域。木調的陳設,感覺自然質樸,落地玻璃窗把日光源源引進,環境十分舒適。這兒實在很適合一個人放空,食客大都是一個人來,選坐店中央的的高桌,一坐就是數個小時。這天的我也是一個人,在Kubrick的文藝氣息包圍下,感覺十分放鬆。      對玫瑰香氣情有獨鍾,因此選了玫瑰咖啡($45)論成品的精緻度,Kubrick可算是數一數二的了。極具藝術美感的心型拉花旁綴上細碎的玫瑰花瓣,很美。    更美好的是這兒選用公平貿易有機埃塞俄比亞咖啡豆,除補助當地農民以外,也資助了當地的貧童,甚具意義。再說這咖啡豆子入口甘醇,酸度適中,加上自然的玫瑰花香,質素相當不俗。    時值晚上,看餐牌上供應的主食也挺吸引,也嚐嚐它的出品吧!選了玫瑰汁菠菜利可塔芝士釀意式雲吞($86),一向對咖啡店的主食期望不高,但這Ravioli卻令我喜出望外,味道相當不俗,感覺Kubric
一個人,不一定是孤獨,
獨樂樂,也有它當中的樂趣
這天,我在Kubrick,實現一個人的快樂。
Kubrick就在百老匯電影中心毗鄰,
電影總是與文化脫不了關係,直覺就是很文青咖啡店
這兒實在很適合一個人放空
食客大都是一個人來,選坐店中央的的高桌,一坐就是數個小時。

對玫瑰香氣情有獨鍾,因此選了玫瑰咖啡($45)
論成品的精緻度,Kubrick可算是數一數二的了。
極具藝術美感心型拉花旁綴上細碎的玫瑰花瓣,很美。
玫瑰咖啡

更美好的是這兒選用公平貿易有機埃塞俄比亞咖啡豆
除補助當地農民以外,也資助了當地的貧童,甚具意義
再說這咖啡豆子入口甘醇酸度適中,加上自然的玫瑰花香,質素相當不俗。

時值晚上,看餐牌上供應的主食也挺吸引,也嚐嚐它的出品吧!
但這Ravioli卻令我喜出望外,味道相當不俗,感覺Kubrick不是單純的咖啡店而已。
玫瑰汁菠菜利可塔芝士釀意式雲吞

濃濃的醬汁瀰漫著蕃茄、
芝士、香草、忌廉的香氣,酸酸甜甜的,
味道鮮美,再加上新鮮沙律菜,感覺清新健康

意式雲吞份量不少
作為主食感覺十分飽足,外皮滿有蛋香
內裏的Ricotta Cheese為軟芝士,口感軟滑且富奶香,與波菜十分搭配

在Kubrick,一杯咖啡,一個空間,就能呆上好一陣子
時間彷彿凝住了,無須思考,不用說話,享受獨處的寧靜
推介給喜歡一個人的你。
2015-07-05
玫瑰咖啡
玫瑰汁菠菜利可塔芝士釀意式雲吞
從等舅父請我們看我們看不懂的電影,到自己有錢買票看自己以為懂看的電影。從有能耐坐足八小時眼也不眨煲十誡,還因太震撼竟徹夜難眠,到對任何一百二十分鐘以上扮高深所謂藝術電影零容忍,更因其欺世盜名忿忿不平。從貪慕虛榮碧麗宮的華麗敞大,到洗盡鉛華重內涵不重外表的影都,終於等到有書店有咖啡室有資料室的百老滙電影中心出現,十多年來他還不倒是奇蹟,更是這個妖獸都市所剩不多的福氣。我愛喝咖啡,卻不愛咖啡店的咖啡,也十分不喜歡那種看和被看的氣氛,多年來都和Kubrick 緣慳。今天烈日當空,人意志變得薄弱,躲進Kubrick,随便點了pork sandwich 和carbonara,原以為是不過了了,但竟是水準之作,令人喜出望,sandwich 的pork 其實是歐陸式的火腿,一疊,再加生菜、烘融了的cheddar cheese,新鮮熱辣,十分不錯。carbonara 是每條意粉也coat 滿芝士和煙肉香味,軟硬也恰到好處,難得。吃出胃口,再添一件檸檬蛋糕,原以為$38一件就衹是一件蛋糕,怎知送來的是用朱古力醬畫花,再配一團鮮忌廉的檸檬蛋糕,誠意可嘉,蛋糕也十分香軟,超值。

2015-06-27
2015-06-25 2793 浏览
真係一間文青cafe,半間店係書局文具,半間店係餐廳.望住d書食飯又幾正.餐廳位於一個屋村ge地面,我好擔心佢係深入內部搵佢吾到,不過其實佢係係一舍當眼位,好彩.店內坐左好多人,但都咁岩比我搵到個兩人位.半快餐式的,買野自己行去叫,然後會比個號碼牌你放係台,就會有服務員拎野食黎比你.我地係5號牌~~等緊野食期間我就四維行,睇下書,參觀下咁.書係for賣,吾可以拎去食野個到睇住食,我估.好多文青書!!青年人作ge,諷刺時弊ge書,幾好睇.吾算等左好耐,食物就一一上台.卡邦尼意粉$72今次衣位朋友係勁鐘意食卡邦尼,同親佢食飯都係叫卡邦尼,而佢竟然話衣個卡邦尼係佢食過最好味ge卡邦尼!! 我本身都吾好白汁野,但佢衣碟野真係好味.佢甜得黎又吾會好over,d面煮得岩岩好,上面d烤脆左ge紅色煙肉碎又係好正,然後d配料都好好味...我真係第一次覺得白汁野都好味...100分!蜜糖芥末醬烤蒜意大利包$68個包係有烤過,邊邊是脆的,不過食食下覺得個包有d痴口,太乾.個烤雞好好味,不過我同朋友都淨係食到蜜糖味,其實蜜糖芥末...係咩味?包包入面d菜菜都好好味,整體都幾好.雪糕朱古力$45 吾會太甜,個
真係一間文青cafe,半間店係書局文具,半間店係餐廳.
望住d書食飯又幾正.
店內坐左好多人,但都咁岩比我搵到個兩人位.
我地係5號牌~~

等緊野食期間我就四維行,睇下書,參觀下咁.
書係for賣,吾可以拎去食野個到睇住食,我估.
好多文青書!!青年人作ge,諷刺時弊ge書,幾好睇.

吾算等左好耐,食物就一一上台.

卡邦尼意粉$72
100分!
卡邦尼意粉
蜜糖芥末醬烤蒜意大利包$68
包包入面d菜菜都好好味,整體都幾好.

雪糕朱古力$45
吾會太甜,個雪糕幾正,係靚雪糕,甜甜的有奶味,good.

朱古力咖啡$38
朋友覺得不過不失.
收據.

間店有一面係掛滿中國畫,好有feel!
基本上文青ge感覺都係源於衣d書,書,書同書...
除左書同雜誌,仲有d文具,明信片,小卡賣.
間野其實都幾大.
2015-06-23
卡邦尼意粉
  • 雪糕朱古力
2015-06-23 2434 浏览
小妹甚少到油麻地吃飯,平時到油麻地旺角多數也是主攻街頭小食,這次來到油麻地,透過openrice找到這間cafe,貌似不錯,所以就去試試看。餐廳在百老匯電影中心,這次也是小妹首次到這裡逛逛,不難去,一出地鐵站走十分鐘內就到了,這店分了兩部份,左面是書店,右面是餐廳。我是平日約7點多到的,餐廳是咖啡廳自由找位子的形式,一進去就有位子了,人不算多,我們二人坐了四人的位子(因我們都不喜歡坐bar高椅子),但如果是獨自來的話,高椅子也是不錯的自閉位子,而且每個位子也有電源插,比起一般咖啡店方便多了。首先是飲料:整體來說不錯,但可惜只有一個size供選擇。再來是小食+主菜:二人基本上叫兩個主菜已經夠吃了, 薯角份量不小, 我們二人也吃不完最後還是忍不住點了蛋糕:

這店分了兩部份,左面是書店,右面是餐廳。
我是平日約7點多到的,餐廳是咖啡廳自由找位子的形式,

首先是飲料:
杏仁忌廉香蜜冰茶 Iced Honey Tea with Almond Flavor & Whipped Cream
Cafe Vienna
整體來說不錯,但可惜只有一個size供選擇。

再來是小食+主菜:
薯角
蜜糖芥末醬烤雞柳烤蒜意大利扁包 Honey Mustard Grilled Chicken With Roasted Garlic Panini
卡邦尼意粉 Spaghetti Carbonara

薯角
卡邦尼意粉 Spaghetti Carbonara
檸檬芝士蛋糕 Lemon Cheesecake
2015-06-09 2817 浏览
Kubrick is a bookstore café, merging the books area with the dinning area. I guess Hong Kong doesn't have much bookstore coffee shops and I was quite amazed by the number of people who dropped by and stayed in the reading corner. There are electric sockets provided so it is definetly a good place to sit long. Yet, I doubt that it is a suitable place for studying. It was okay in daytime but not in the evening, as it got dim and warm lights.The mocha( $38) was okay and the amount of cream on t
Mocha

The mocha( $38) was okay and the amount of cream on top is satisfying for me.
Unfortunatly, the stove was under construction so I wont be able to try their pasta. I have also tried their New York cheese cake and it was okay.
But overall, it is a nice relaxing place with all these beautifully decorated interior design.
Mocha