2016-02-05 2134 浏览
是日好友為本人慶生 搞搞新意思 試新野😋平日六時多到達已有人在用餐😯由於我們只得兩個女子 胃口不大 只點了一個西班牙飯 一杯飲品和一份甜品🙆🏻 冰水果茶👉🏻眼見的水果只得紅青蘋果兩種 喝下去味道較淡不甜 實屬普通 墨汁西班牙海鮮飯(2人份)👉🏻我們兩人都不吃辣 所以點了墨汁的 上菜十分快 海鮮排排企 賣相一百分 飯的口感creamy不會太濕 內裡有黃椒和墨魚令整個飯不會太寡 兩個人份剛好 但吃完這個便容不下別的小菜了😂 抹茶麻糬窩夫(full)👉🏻這個等很有點久 賣相吸引 最適合相機食先 雖然內有mochi夾心的配搭新鮮 但亦因如此變得十分硬 很難咀嚼 而且蜜糖跟整道甜品也不太夾 不加也ok😯因為我生日的關係 我們想在碟邊寫happy birthday 卻要加$20 真的有點過份🌚結論:主菜比甜品和飲品做得較好 多人吃可試多些因為海鮮飯已很大份 想試其他已無胃😋
是日好友為本人慶生 搞搞新意思 試新野😋

平日六時多到達已有人在用餐😯

墨汁西班牙海鮮飯(2人份)

2016-02-03
2016-02-03 2062 浏览
老友生日,話想食西班牙菜,當然係立即係Open Rice度search啦,見到呢間La Postre得一個負評咁少,就決定去Book位啦!本來以為佢地去受歡迎,必定坐無虛席,結果去到,只係坐左一半座位,氣氛寧靜優雅,適合兩個人坐係度慢慢傾計!第一道菜當然係沙律啦,至於揀咩沙律,當然要有西班牙特色既黑毛豬沙律啦,平時就咁食黑毛豬,會唔係咁鍾意佢果種味道,但呢度配左生菜之後,非常夾,再加上薄身既芝士片,但醬汁比較辣,可能係西班牙風味既原因。然後就個人至愛,墨西哥玉米片,揀左牛肉醬放上面,份量夠足,水準之上!然後當然到肉類啦!叫左個豬仔脾黎食,燒得岩岩好,再加上佢配既醬,甜甜地既沙律醬,絕配!食西班牙菜點可以無西班牙海鮮飯呀?店家提供2種份量比我地,2/4人份,圖中係2人份既份量,味道辣辣地,好惹味,青口好食,但蝦略嫌唔夠彈牙,份量絕對足夠比2個人食!再加埋叫左2杯Cocktail,但因為無咩特別,同平時出邊既一樣就唔提及了!成張單加埋非常接近$1000,4個菜及2杯Cocktail,對於我黎講都幾貴,但值得既!

黑毛豬沙律
墨西哥玉米片
豬仔脾
西班牙海鮮飯

2016-01-21
  • 黑毛豬沙律
  • 豬仔脾
2016-01-27 3110 浏览
猶記得踏出校園那天,為即將投身社會而興𡚒,對未來充滿熱切的期盼,為自己要交第一次稅而自豪。經過現實的洗禮,有時候,很懷念從前的天真、年少的熱血。忙個半死,加上59年一遇的嚴寒,不支病倒,還得拖著疲累的身驅,苦苦地捱過討厭的星期一。煩厭的上司在耳邊喋喋不休,高八度的聲線罵個不停,人人自危,惶恐成為下一個受害者。電話無間斷地響,郵箱亦閃個不停,死線一個接一個,還有終極難題-比天高的銷售目標。廢寢忘餐,卻不得忘記每月一次的慶祝夜,簡直是雪上加霜。一臉病容,被帶到La Postre。升降機門一開,木板牆上掛著粉藍門牌,柔和的黃光,彷如魔法般,使人漸漸放鬆下來。天花掛著長長的燈吊燈,牆𤩹貼上海報,簡單的佈置營造輕鬆舒適的氣份。被帶高桌,靠窗而坐,正好看著窗外大型的窩夫,暫時放下工作的煩惱。幾頁餐牌,有tapas、沙律、湯、意大利飯、意粉、主菜和甜品。單是窩夫,有七個口味。選擇不多,但亦不少,不想再動腦筋,隨便點就好了。多得嬌滴可愛的店員,耐心又溫柔地為我們推介。仲夏水果茶 La Postre Fresh Fruit Tea寒冬之中,店員送上水果茶和蠟燭座。玻璃瓶內飄著水果,蘋果、青蘋果、菠蘿,橙

寒冬之中,店員送上水果茶和蠟燭座。玻璃瓶內飄著水果,蘋果、青蘋果、菠蘿,橙,色彩繽紛。甜甜的,少少稠,跟柚子蜜有幾分似。帶果香,但茶味不重。加水再沖,已變得淡而無味,水果也只餘下少之有少的果味。
荔枝莫希托 Lychee Mojito
從不認為酒可以消愁。一時瘋狂、忘我,換來累得不動的軀殻和讓人發狂的頭痛,不太值得。點了沒有酒精的mojito,糖份或許是更佳的減壓之選。

想必來自糖漿的荔枝味,都幾清新,甜度適中,且不覺人造。氣泡欠細密,好處是刺激喉嚨,更覺舒暢。雖然有薄荷葉,但喝不到mojito應有的薄荷清新。
西班牙脆片 Potato Sabor
Nacho有兩款,牛肉和蔬菜,另有西班牙脆片,分別在哪?

即使沒有至愛的guacamole和sour cream,換上其他配料,賣相同樣吸引。辣味玉米又脆又香口。把生蛋拌勻,玉米片上沾了黏稠的蛋白和蛋黃,入口濕潤有蛋香,多一份滋味,少一份熱氣。切成細粒的配料,青瓜清新,椒粒爽口帶草青,洋蔥香口,煙肉碎散發咸香。最喜歡辣得過癮的墨西哥辣椒,刺激味蕾。

原來稱作potato sabor另有玄機。玉米片之下,藏了切成薄片的薯仔,浸著流了下去的蛋液,薯香不重,但充滿風味。
香辣茄汁什錦海鮮 Basque Seafood Stew with Bread
大大的白色碟子,墊在木盤子上,份量不少,但賣相一般。中間的海鮮藏在一片紅海之中,帶子亦脫離貝殻,跳進茄汁暢泳。

蝦、青口、帶子、蜆,份量不少,但都是雪藏貨色,不算特別新鮮。不過,既然配重味的香辣茄汁,不用新鮮海鮮也可以理解,亦沒奢求清甜和味鮮。塗上牛油、撒上香草,焗得香脆的多士,幾脆亦夠香。茄汁夠稠,啖啖蕃茄蓉。稀爛的茄蓉應該來自罐頭,但口感不錯,辣度亦夠,尚算惹味。
海鮮蛋餅飯 Tortilla Seafood Rice
西班牙菜總少不了tortilla和paella,把蛋餅和飯合拼而成的海鮮蛋餅飯,創意可嘉。蛋餅上放了砌成心形的兩隻蝦,插著三隻蟹鉗,還有三隻青口。念頭一秒閃過,「這3隻青口⋯⋯ 雖則每天在辦公室掙扎求存⋯⋯」幸而我並不迷信。

蛋餅明顯地乾得過份,厚稠的忌廉幾香,但只能勉強添上濕度。無論蛋、薯仔和飯,都太乾,尤其是蛋。勝在尚有蛋和薯仔味,中間夾著的飯伴著忌廉汁吃,都幾香。最喜歡洋蔥絲,煮得夠腍,稍帶濕潤,而且炒出內在的清甜。
抹茶麻糬窩夫 Matcha Mochi Waffle (Half)
精緻的兩塊心形窩夫,伴上旁邊的綠茶蛋糕粒、紅豆和吉士,是夜賣相最佳的一道。

厚厚的窩夫,撒上糖粉,像鋪了層雪花,忽然有點浪漫。外層鬆脆,切開可以見到綠色的麻糬。一切美好,直至送進口中。窩夫脆而不硬,甜度不高,但欠蛋香。麻糬帶淡淡的綠茶味,可能太薄太少,不覺煙韌。蛋糕粒少少硬,是想做到brownie的效果吧,但味道一般,欠茶味。綠茶和原味的吉士不算甜,但味道就是差點甚麼的。很濕卻又很稠,使之堅挺,搖下搖下而不會倒塌。雲尼拿雪糕雪得過硬,忍不住用刀切來吃。

相比Espuma的麻糬窩夫,尚有一段距離。話雖如此,其實一早已被它的賣相俘虜了。
無花果脆批 Fig Tart
脆批只以雪糕、糖粉和盛著榛子的小杯點綴,卻有其誘人之處。

欣賞把無花果切成薄片的刀工,但同時無花果味不算太出,或者是要避免過份的甜。這個批皮實在無可挑剔。酥化無比。在口裡感受到酥皮一層一層地散開,薄脆得入口融化,香而不膩。
沉醉在脆批之中,耳邊傳來吱吱響,電話在震,破壞我短暫的美夢。換上一把故作專業的聲線,應酬一番。與此同時,仍在桌上的另一部電話,紅燈閃起。沒完沒了⋯⋯

食物有改善空間,但計及環境、氣氛、服務等,整齊而說,總算是頓不錯的晚餐。無謂再自欺欺人,心思根本不在這兒。雖想抽身,整理思緒,卻力不從心。甚麼都聽不入耳,想的、說的,都離不開工作。用了個多小時,極速完成晚餐,成功應付了這夜。半個小時後,再次回到熟悉的桌子,對著電腦,馬不停蹄。
2016-01-25
  • 無花果脆批
2016-01-26 1589 浏览
還記得上一次跟男友到La Postre 下午茶係行完PMQ 的綠色嘉年華過來,原先是想到川善茶居,但川善下午茶的時間卻偏偏排到出門口,所以誤打誤撞到 La Postre。今次再到 La Postre就是跟朋友吃晚飯,La Postre 設有好幾款是素食,但種類就是不多,不竟西班牙都是以海鮮見稱。西班牙沙律西班牙沙律用上粟米、紫椰菜、青瓜粒、洋蔥、蘿蔔絲切成小粒,顏色配搭十分繽紛吸引,配上祕製的沙律汁,酸中帶點微辣的,特別開胃。黑松露薯條炸得燙熱的脆薯條,外脆加粗直的口感,配上黑松露蛋黃醬,就是人見人愛的小食。唯獨黑松露蛋黃醬多多也不夠。Sexy Six必點之一把甜品放入長形的玻璃杯內,加上花筒,美得像藝術品一樣,是女生一見也很喜歡,一共有 7 款口味,跟朋友分享最為開心不過。以我就吃了藍莓芝士蛋糕,是紐約芝士蛋糕來,蛋糕質感不太膩,帶一點輕盈,藍莓帶一點酸。什果麻糬窩夫這裡的窩夫是可以點半份,上次吃了半份的抹茶麻糬窩夫已經叫人印象深刻。今次點了什果麻糬窩夫,外面烘的香脆,內裡乾坤是煙韌的麻糬。配上鮮果及雪糕球,多多也不夠,女生就是這樣的愛甜。
原先是想到川善茶居,但川善下午茶的時間卻偏偏排到出門口,
所以誤打誤撞到 La Postre。

今次再到 La Postre就是跟朋友吃晚飯,
西班牙沙律
西班牙沙律用上粟米、紫椰菜、青瓜粒、洋蔥、蘿蔔絲切成小粒,
黑松露薯條
炸得燙熱的脆薯條,外脆加粗直的口感,
配上黑松露蛋黃醬,就是人見人愛的小食。
唯獨黑松露蛋黃醬多多也不夠。
必點之一
甜品放入長形的玻璃杯內,加上花筒,
美得像藝術品一樣,是女生一見也很喜歡,一共有 7 款口味,
跟朋友分享最為開心不過。
Sexy Six
以我就吃了藍莓芝士蛋糕,
什果麻糬窩夫
今次點了什果麻糬窩夫,外面烘的香脆,內裡乾坤是煙韌的麻糬。
配上鮮果及雪糕球,多多也不夠,女生就是這樣的愛甜。
2016-01-04
2016-01-17 1538 浏览
今晚朋友聚會 ,大家說想食西班牙餐 ,所以就來了這間 位於上環的餐廳嚐試,其實也不知道名字怎樣讀, 管他呢?好食就行!裝修充滿風情 ,不知道是否西班牙興這樣的decoration?除了一般座位外也設有4人高卡座檯面上放滿了好有趣的玩意, 就像是一個迷你小餐廳放在椅上, 我們這班巨人們一邊吃一邊鑑賞。其中有一張枱設在很接近出口的位置, 我覺得他完全是“面壁思過“的感覺, 坐在那用餐應該是很擠逼巴! 我們正說笑是給情侶們在的 ,好讓他們可以更近距離接觸。說著說著不消十分鐘真是有一對情侶坐那, 放眼望過去還見到他們在枱下手牽著手呢!?果然…… 我和朋友們都不禁相視而笑~~說著說著點的菜也上桌了 , 先來的是 橄欖油蒜片蝦配蒜蓉包 $108 Gambas AI Ajillo with Bread: 橄欖油我倒是沒舍興趣, 就輕輕淺嘗了一隻蝦, 肉質結實爽口 , 先賓活跳的口感, 倒是挺不錯吃! 帶著點點的辛辣味, 陪多士應該幾好食吧! 可是我們人太多 多士倒是搶不到來吃呢! gathering本該如此吧!再來是西班牙沙律 $118Gazpachi Salad: 五顏六色的十分花俏, 蔬菜很新鮮
除了一般座位外也設有4人高卡座
橄欖油蒜片蝦配蒜蓉包
西班牙沙律 Gazpachi Salad
再來是西班牙沙律 $118Gazpachi Salad: 五顏六色的十分花俏, 蔬菜很新鮮食起來“索索“聲的, 倍以粟米、青橄欖、頗 有特色。 可惜我對紫色的椰菜的味道不太恭維, 唯有說我和這沙律不太夾吧!
還好開胃前菜仲有這款 ,牛肉墨西哥玉米片 $98
Beef Nachos: 說得上墨西哥當然是帶辣辣的口感啦, 肉醬很香很惹味, 而且溝左一d芝士 ,拉絲效果很好。 再配合玉米片來吃, 薄脆的口感 ,令人停不到口呢! 我覺得呢道菜十分適合香港人口味呢!
我點了一杯青檸水蜜桃特飲, 準備的時間有點 ,長, 良久才盼到這杯沙冰特飲。而且飲的時候也有點失望, 青檸和水蜜桃的味道較淡, 令人就好像喝冰水一樣, 一味就是“凍“。
芝士煎蟹餅
還好有芝士煎蟹餅$ 168Crab Cake with cheese cheer me up 。
外型賣相非常突出, 有亂動亂竄不停在舞動的木魚, 還有一隻又一隻張牙舞爪的蟹手伸出來。 結實的蟹餅只有伸開手掌般的大小,蟹手下卻沒有發現到蟹身,可能是已經攪埋來煮或者純粹裝飾?
切開蟹餅來嚐,也沒有芝士拉絲的形態,金黃色的卻較似蛋餅的感覺,而且食的時候果然是濃濃的蛋味,如果對蟹的情感沒舍期望,其實也幾好食!不過同蟹好似有點距離……
西班牙海鮮墨汁飯
西班牙海鮮墨汁飯 $298 Squid ink Seafood Paella:賣相很漂亮,一來已經有令人砰然心動的感覺!而且大堆頭海鮮包括有海蝦、青口、帆立貝加上黑壓壓的墨魚汁,令人有置身於深海之感!
飯粒分明,外軟內硬,據說是西班牙飯的特質,不過對我來說卻有點像“生米“,還好墨魚汁黏口帶甜,而且海鮮夠鮮,整體尚算滿意。
Sexy Six
Sexy Six $208:倒是一款頗特別的甜品,有六個小瓶,有六種口味,包括了抹茶紅豆、特濃咖啡、藍莓、士多啤梨等!當然地立刻謀殺了不少菲林啦!
我就選擇了士多啤梨味了!吉士忌廉加士多啤梨,口感清新甜甜酸酸的,完全受到女士們所喜愛吧!味道就正常啦,沒有很甜,忌廉也一般滑,就是影相掙like好幫手囉!
西班牙油條 $58
Churros 卻倒是不錯。沒有花巧花招來得到大家的注視,因為大家已經沉迷在sexy six之中。外形和名字都令我聯想到中式的油炸鬼,相信弄法大同小異,以甜品上就加點沙糖加點朱古力醬吧了!
不過,吃起來感覺沒那麼多油,因為沒舍油膩氣味,而且帶小小脆口內鬆軟倒是有點像沙翁呢!
抹茶麻糬窩夫 78
Matcha Mochi Waffle
窩夫吃得多,但是夾了麻薯的環是第一次吃。 原來很好吃的! 在烘得非常脆的窩夫表層內, 竟然是煙煙韌韌的麻薯,再內裡,就是鬆軟的口感,一口有三重層次,感覺與別不同! 抹茶的清新更將味道昇華,一試令人愛上!
2015-12-28
西班牙海鮮墨汁飯
抹茶麻糬窩夫
較早前與友人去了上環覓食, 佢偶然也來這區, 所以今次由佢發板, 佢帶我去了LaPostre食飯.地方不是好大, 但是一個怖置幾精緻的餐廳.不論情侶或三五知己上來食飯傾計也是不錯選擇.我先點飲品.天氣寒冷, 我鍾意飲熱野, 而每次見到水果茶, 我多數也會點來一試, 今次也不例外, 我點了熱的仲夏水果茶.茶味不錯, 但不夠熱, 若水果味再濃郁一點會更好飲.我地點了牛肉墨西哥玉米片.玉米片夠薄身, 又夠香脆, 非常可口, 好自然不停咁食.玉米片上仲放上牛肉和芝士, 特別惹味.來這裡, 必定要試下這個.另外, 也點了西班牙豬仔脾和西班牙海鮮炒飯 (二人份量).西班牙豬仔脾.一份有五隻.豬仔脾肉質夠嫩滑, 肉汁也算豐富, 入口時完全不會覺得乾身.味道相對較濃, 好啱愛食濃味的我. 若鍾意食淡味一點的朋友, 可能覺得咸了小許.最後, 來一客西班牙海鮮炒飯 (二人份量).材料相當豐富, 包括大蝦, 扇貝和青口.我就試了青口. 青口幾彈牙. 而飯就帶點口感.甜品點了Sexy Six.上枱已被佢的賣相所吸引, 好食花咁, 我相信女孩子見到一定好鍾意.當中包括六款口味, 各人可以因應自己的喜愛而選擇其中

Postre食飯.
地方不是好大, 但是一個怖置幾精緻的餐廳.
不論情侶或三五知己上來食飯傾計也是不錯選擇.

我先點飲品.

茶味不錯, 但不夠熱, 若水果味再濃郁一點會更好飲.

我地點了牛肉墨西哥玉米片.
牛肉墨西哥玉米片
玉米片夠薄身, 又夠香脆, 非常可口, 好自然不停咁食.

玉米片上仲放上牛肉和芝士, 特別惹味.
來這裡, 必定要試下這個.

另外, 也點了西班牙豬仔脾和西班牙海鮮炒飯 (二人份量).

西班牙豬仔脾.

一份有五隻.
西班牙豬仔脾

最後, 來一客西班牙海鮮炒飯 (二人份量).
材料相當豐富, 包括大蝦, 扇貝和青口.

我就試了青口. 青口幾彈牙. 而飯就帶點口感.
甜品點了Sexy Six.

當中包括六款口味, 各人可以因應自己的喜愛而選擇其中一款.

我自己就算了以下這款, 因為我鍾意食cream, 這個有好多cream,
入口感覺好滑身.
加上這是一層一層, 口感豐富, 而味道適中, 不會過甜, 啱晒我口味.

2016-01-14 1300 浏览
甜品中以窩夫深得我心, 但心目中有邊個窩夫令我印象難忘呢? 數數手指, 又好似廖廖可數......開飯團友又有新搞作, 俾佢地發掘到間有晚餐得來又有甜品既上樓小店, 三條友膽粗粗衝上去試新野, 實行做做先頭部隊XDDD坐低翻閱餐牌, 先來一個飲品, 今晚天氣有點涼, 要一壺熱的水果茶, 可惜壺下面個candle唔係幾夠強, 變相個水果茶只保持餘溫, 未如像想像中那般熱, 幸好水果茶甜中帶果甜, 甜完帶後有隱隱茶甘, 不錯的花茶呢~油浸蝦?! 此乃橄欖油蒜片蝦配蒜蓉多士, 一早講過食油都要識揀, 橄欖油比一般食油健康, 蝦反而細隻左DD, 食落雖然冇成口油之感, 但蒜味不吹, 卻有點到喉唔到肺既感覺.......西班牙豬仔骨, 一碟有六件, 佢地用左錫紙包住條骨, 落手落腳食都唔怕整污穢, 豬仔肉都幾嫩口, 好怕食好鞋既豬肉, 中間放有沙津醬, 單吃個味會比較單調, 建議沾少少沙津醬一齊食, 正好多~當然不少得今日我地來既目的!!! 綠茶窩夫, 佢並唔係咁普通一個綠茶窩夫, 佢內面有麻糬, 將原本香脆的窩夫再添加一種煙韌既口感, 拿, 綠茶呢樣野, 通常都有兩個極端, 一係整得好好食,
仲夏水果茶
橄欖油蒜片蝦配蒜萵蓉包
西班牙豬仔骨
綠茶麻糬窩夫
當然不少得今日我地來既目的!!! 綠茶窩夫, 佢並唔係咁普通一個綠茶窩夫, 佢內面有麻糬, 將原本香脆的窩夫再添加一種煙韌既口感, 拿, 綠茶呢樣野, 通常都有兩個極端, 一係整得好好食, 一係整到好難食, 原因係要掌握到綠茶既苦與甘的平衡, 實屬不易, 再者如果綠茶味, 只是單單甜味, 那不如不要有綠茶口味吧! 果然沒有令我失望, 少甜的綠茶口味, 卻帶點苦甘, 絕對是水準之上! 我地結果食唔到停囉XDDD
Sexy Six
女孩子當然想收到花, 如果以花既形態的甜品, 會否將你的心俘虜了? Sexy Six, 以六杯不同口味的甜品花出現, 當堂秒殺左唔少手機既memory, 作為敢言既「中女」一定影夠先食啦~我揀左blueberry同bowie口味, 前者充滿新鮮藍莓, 會較fresh同清新, 後者是濃郁的朱古力味, 甜度會較水果口味來得刺激, 其他四枝係strawberry, greentea,coffee & tiramisu(好似係....)
如果送花覺得貴, 不妨考慮下佢, 食得又睇得, 來緊情人節, 男士們, 唔好話我地女仔唔俾hints你
仲夏水果茶
綠茶麻糬窩夫
  • 綠茶窩夫
2016-01-10 1218 浏览
一個偶然來到 上環, 湊巧有點時間在這裡閒逛就遇見了這家西班牙餐廳。蒜片蝦了,蝦厚厚的油層之下,脆口的蒜蓉包伴食再添蒜香,味道一流我們點了黑松露薯條,份量好多薯條是超大條而且爽脆,炸得剛好金黃還有那兩碟黑松露醬,沾上醬食超可口西班牙豬仔骨,肉質嫩滑多汁,剛剛焗好,配上蜜糖一流抹茶麻糬窩夫要左個full set 糬窩夫,加埋個雪糕、紅豆同抹茶醬好正窩夫入口幾有口感,外表香脆的果仁粒配上開心果mosse, 不太甜, 味道很好
我們點了黑松露薯條,份量好多
薯條是超大條而且爽脆,炸得剛好金黃
還有那兩碟黑松露醬,沾上醬食超可口
西班牙豬仔骨,
肉質嫩滑多汁,剛剛焗好,配上蜜糖一流

2016-01-10
2015.08.14 【8.14 繼續慶祝,"牙""擦"風味~滋味行TASTY ROAD】朋友A新工作落實,一班閨蜜自然替佢開心,MISS F知道我哋早兩日食過印度LUNCH,就提議擦一餐西班牙DINNER。就佢放工去上環上樓食,小餐廳裝修又有情調,播嘅歌居然有少時JESSICA嘅THE ONE LIKE YOU。(好FUSION呀!)三個女仔一個墟,首先當然係叫嘢飲,方便一邊傾偈,一邊等食,菠蘿MOJITO,甜甜冰冰。MISS F為人豪爽,佢話叫碟蠔做前菜,豪一豪佢是拉差炸蠔,香口嘢,非常啱我,外脆內軟,同我一樣。三個女仔叫兩份碳水化合物SHARE是常識吧,作為忌廉愛好者嘅我哋,瘋狂地叫咗芝士龍蝦忌廉飯同忌廉煙肉意粉,又CREAMY又香,好味到震,由於忌廉煙肉意粉係我叫,所以負責嘅我已經唔理忌廉飯,一味食意粉,正。我係唔會透露朋友A係BB豬嘅FANS,因此今晚枱上有西班牙豬仔骨,明顯唔關我同MISS F嘅事,不過,唔知係咪有炸蠔、飯同意粉呢啲珠玉在前,西班牙豬仔骨乾咗啲,唔夠JUICY,我就有啲失望啦。為第二個胃而叫嘅什果麻糬窩夫終於到啦,我係雞蛋仔、格仔餅同窩夫控,一去酒店食BUF

朋友A新工作落實,一班閨蜜自然替佢開心,

就佢放工去上環上樓食,小餐廳裝修又有情調,

三個女仔一個墟,

首先當然係叫嘢飲,

方便一邊傾偈,一邊等食,

菠蘿MOJITO,甜甜冰冰。
MISS F為人豪爽,

佢話叫碟蠔做前菜,豪一豪佢

是拉差炸蠔,香口嘢,

非常啱我,外脆內軟,同我一樣。
三個女仔叫兩份碳水化合物SHARE是常識吧,

又CREAMY又香,好味到震,

我係唔會透露朋友A係BB豬嘅FANS,

因此今晚枱上有西班牙豬仔骨,明顯唔關我同MISS F嘅事,

不過,唔知係咪有炸蠔、飯同意粉呢啲珠玉在前,

西班牙豬仔骨乾咗啲,唔夠JUICY,我就有啲失望啦。
為第二個胃而叫嘅什果麻糬窩夫終於到啦,

我係雞蛋仔、格仔餅同窩夫控,

一去酒店食BUFFET,有大廚即整窩夫的話,

我一定留肚食兩三個窩夫。

第一次食有麻糬嘅窩夫,感覺好得意,

煙煙韌韌,幾有趣。
好好的晚餐,帶住美好的祝願,工作順利,友誼永固。
2015-08-14
  • 菠蘿MOJITO
  • 芝士龍蝦忌廉飯
  • 拉差炸蠔
2016-01-09 1063 浏览
聖誕和朋友相聚來到上環這家西班牙餐廳, 貪呢度環境唔錯西班牙沙律以多種蔬菜混合而成, 有微辣及偏酸的醋香, 非常開胃欖油蒜片蝦, 蝦肉爽脆, 即使泡浸滿滿的欖油也不覺油膩玉米片香脆可口, 拈上帶有香辣口味的肉醬來吃, 真的食唔停口, 用來佐酒是一流的小吃本身對呢個芝士煎蟹餅十分期待, 但點知蟹鉗勁細隻, 冇咩蟹肉及蟹味, 蛋餅唔錯但仍欠芝士的香濃度, 非常失望西班牙海鮮飯同樣令我失望, 飯唔夠入味, 吃不出墨汁的香味反面豬仔骨很有驚喜, 肉質嫩滑, 一d都唔鞋身, 而且多汁西班牙油條炸得酥脆, 但一d都唔油膩, 表面灑滿砂糖但卻出奇地一d都唔甜, 拈上濃濃的朱古力醬真的很美味外脆內軟的窩夫裡面佈滿麻薯, 咬一口已經吃到麻薯餡, 非常足料, 濃濃抹茶甘香可中和甜品的甜度, 不會令人吃到膩的感覺Sexy Sir共有6款不同口味, 個賣相已經羸晒, 以為得個樣, 但原來味道同樣出色, 雖然用上多cream但一d都唔甜膩, 而且有多款不同口味迎合不同人的需要, 例如espresso口味, 啱晒唔多食甜品的人
聖誕和朋友相聚來到上環這家西班牙餐廳, 貪呢度環境唔錯
西班牙沙律
欖油蒜片蝦, 蝦肉爽脆, 即使泡浸滿滿的欖油也不覺油膩
欖油蒜片蝦配蒜蓉包
芝士煎蟹餅
西班牙海鮮飯同樣令我失望, 飯唔夠入味, 吃不出墨汁的香味
西部海鮮墨汁飯
反面豬仔骨很有驚喜, 肉質嫩滑, 一d都唔鞋身, 而且多汁
西班牙豬仔骨
抹茶麻薯窩夫
2015-12-28
2016-01-07 1525 浏览
各種各樣的年終聚會進行得如火如荼,熱烈趕逼,年間忙,年尾更忙。說到食,個個都不遺餘力,這邊親人飯聚完,那頭朋友又相約。只是地點總在餐廳裏,活動常為飲食樂,不斷的一場又一場循環。不想吃得太重口味,太過飽滯多量,還是去Cafe算數,少少地食啲輕便野亦可。  很久之前已經聽說過的La Postre是為其一選擇,供應的是西班牙菜。剛開業的時候見不少朋友有去過,然而評價不一,有些捧高,有些貶低。加上如此的風格概念,這兒肯定不是香港的第一家,提及此,通常想到的都不是它。兜兜轉轉,對常見的那家生膩時,在這邊來個初嘗試好了。香蒜辣螺片配蒜蓉包 $108  平時食西班牙菜見得多的就是蒜片蝦了,不過要說做得到位的,又似乎不多。然而這回連用料也來個變革,將蝦換成螺,看來比起蝦的更多料。從厚厚的油層之下取得螺肉,結實爽彈之餘,也略帶甜意。辣嗎?除非特意去吃辣椒塊吧,否則就只是香口的那種微辣。原本螺肉的蒜香其實頗淡,以脆口的蒜蓉包伴食,再添蒜香,作為加成。牛肉墨西哥玉米片 $98  提到香口惹味,又怎會不想起Nachos呢?最好就加多多芝士,牽起絲來……正!求求其,如果在家自己食就只是買一包回來直接拆開包裝袋就
香蒜辣螺片配蒜蓉包
香蒜辣螺片配蒜蓉包 $108

牛肉墨西哥玉米片 $98

提到香口惹味,又怎會不想起Nachos呢?最好就加多多芝士,牽起絲來……正!求求其,如果在家自己食就只是買一包回來直接拆開包裝袋就食。要沾醬嗎?牛油果醬或是酸忌廉都不錯啦,要不然點肉醬又如何?直接將牛肉大手挺放於玉米片之上,幸好還未有讓其濕淋軟化而變得韌口。牛肉的酸辣香潤嚼感加上玉米片本有的調味,是為這次清得最快,最搶手的小食。
芝士煎蟹餅 $168

小鍋盛上的蛋餅不只是圓圓一底,橙紅的蟹鉗仔圍邊而出,頓時添趣,為賣相加分。其實那蟹鉗讓人聯想到中式飲宴的常見菜式--百花釀蟹鉗。不像平常吃蛋餅般從中切分,偏要玩野,扯出蟹鉗,原來還連著絲絲清甜蟹肉。蛋餅不算厚身,好在沒有老得粗糙,蛋香仍存。中心有些少芝士,但若然要以此作噱頭招徠的話,卻又太過誇大了。
無花果脆批
無花果脆批 $79

不怕會盛量過頭。無花果脆批實為輕食之選,不是指輕盈,我指份量上啦。不過見其小小酥皮薄批之上是鋪上了幾片色澤鮮亮的無花果肉,似乎也是靠譜的表面的雲尼拿雪糕漸漸溶化,成了雲尼拿汁一般的存在,且略帶清新涼意。旁邊的果仁攜來硬脆咬口,配上溫和甜柔的無花果批,恰到好處。
Sexy Six $208

西班牙菜加咖啡廳,不期然會思及Espuma,事實上兩家的菜式也差不多。這邊亦有甜品花,基於好奇兩家之間的分別,我們也點了一份。其實每次看到這些頭重腳輕的甜品花就怕會反出來,打爛玻璃,吃都要吃得小心翼翼的。一上桌,有幾款已經名花有主,不想老作吹噓,就只寫嚐到的這三款。首先是芝士蛋糕,略帶粉感的芝士蛋糕切成細方塊放入甜品杯,優點大概是少膩了。對蘋果金寶份外抱期望,這個是足料得很,蘋果片超多,但注意酒味濃烈啊。而La Postre的朱古力布朗尼比較乾爽,不是濕軟稔身又甜膩過火的,反而來得清新。

小店位置沒有那品牌般遍佈港九,就只是一家,唯一的舖位。說到店面,面積就已經是細小得多,也比較逼狹,你大可以視之為cozy。其實這些都不打緊,因為食物質素及味道確是比連鎖店要好半分。雖然不能說優勝個百倍,但是要說味道的話,的確會偏向La Postre。可惜……太慢了,效率是個問題,只有等,吃的也不多,更沒有再多時間去續下場。明白的,小店客流不定,人手安排太多又會多冗員,唉……又是個難題啊。

香蒜辣螺片配蒜蓉包
2016-01-04 949 浏览
今年的生日飯,諗唔到食咩~ 2015年5月由西班牙回來後也沒吃過西班牙菜,於是同家人黎這裡試一試~ book左晚上8:00六位,一入去就坐低,唔使等。我們望了望餐牌,其實這裡的食品也頗貴~ 份量也不算多,以性價比來說不算高~ 我們先點了一Jar Red Sangria ($288)~ 有6杯~ jar入面都有好多水果,不過呢~ 個侍應倒酒技巧需有待改善...我們點了: 黑松露薯條、西班牙蛋餅、西班牙海鮮飯(2人份)、芝士龍蝦忌廉意粉、牛柳配鮑魚沙律、黑松露忌廉蘑菇飯,最後唔夠再加個西班牙豬仔脾~ 個黑松露薯條個醬幾好味~ 而且薯條即炸,好脆口~ 當然都好熱氣...~  之後黎個西班牙蛋餅就扣分啦~ 其實佢個蛋餅入面係蛋汁,個味都唔錯,但就多蛋殼囉... 咁0岩我界左6份,D蛋殼集中響其中一份,有成半隻蛋既蛋殼響度,我媽媽食左勁嬲,即時同個侍應講,初時侍應個態度懶懶閒咁話幫我們反映,以為佢唔會做D咩,點知有個女仔走出黎講對唔住,話會送個窩夫比我們,同埋全單9折。果下我們係有驚喜既~ 因為佢肯作出賠償之餘,個賠償比我們預期既多~ 所以原本嬲嬲地,而家掉返轉想讚佢地服務好~ 不過呢... 如
西班牙蛋餅
不過呢... 如果個廚師小心D就唔使咁囉~
龍蝦忌廉意粉
黑松露忌廉蘑菇飯
飯意粉因為都係用忌廉煮,所以比較漏,龍蝦可以食既部份唔算多~ 有半隻,算係咁啦~
西班牙海鮮飯(2人)
但個西班牙海鮮飯比我們想像中辣,如果辣度降低少少就好D
牛仔柳配鮑魚沙律
西班牙豬仔脾
個豬仔脾超好味~ 啖啖肉,唔會太咸,焗得剛剛好,肉質唔hai,反而呢個最好味~
蜜糖雜果窩夫
最後食埋個免費既mix fruit waffle,呢度既窩夫都出名,果然好食~ 佢有鮮無花果同桑莓,呢D都係窩夫中較少見的生果,所以都抵食~ 呢個原價好似都要$1XX。我們免左個窩夫打左個9折,合計每人都要$250~ 如果份量大D,會抵D~
2015-12-16
龍蝦忌廉意粉
牛仔柳配鮑魚沙律
蜜糖雜果窩夫
  • 西班牙豬仔骨,雜果窩夫
我們一行十三人, 一星期前BOOK檯, 到達時因其他客人不多, 都可很快入座.星期日, 我們叫了9個午餐, 再點了豬手, nichos, 3 個整份的Waffle. 午餐來的磨蘑菇忌廉湯, 外貌沒有驚喜, 但一"筆"... 生粉都未溶哂..... 味道跟一般罐頭湯無異.湯可以不飲, 跟餐的湯...都不會有太大期望!我們叫了的餡餅, nichos, 豬手味道是不錯的.但4個不同名字的意粉, 來到時根本味道意粉的汁顏色,味道都係一樣咁滯... 因為全部食物都SHARE食, 大家都認為汁底應該一樣, 只是加的黑椒份多少有點不同! >?<4個意粉整體味道只屬一般, 其實在西班牙餐廳的意粉跟一般常吃的意大利粉應該要有少許區別吧~如果是茶餐廳就不會有期望, 但以此門面, 又百零蚊一個午餐來說.... 確實有點流~ 翠華可能仲好少少.最後的3個味道的waffle 甜品味道不錯, waffle頗香脆, 水果新鮮, 造型賣相都可以呃LIKE~ 整餐飯都好壞參半, 原本絕不值得花數十字再提... 但真係有一點是不吐不快...我們點9個餐, 在一開始, 食物未到齊時, 只有坐在角落的一個爸爸
湯可以不飲, 跟餐的湯...都不會有太大期望!
我們叫了的餡餅, nichos, 豬手味道是不錯的.
我們點9個餐, 在一開始, 食物未到齊時, 只有坐在角落的一個爸爸為囝囝點了一杯飲品, 而其他人因未吃進餐就未order餐飲, 但到我們吃罷, 可能大夥兒太投入傾談, 就把餐飲遺忘了, 亦可能因男士們都額外叫了啤酒, 而女士又顧著孩子罷... 而最後侍應也沒有一句提醒!!
埋單2千幾, 雖然我們漏叫了餐飲並不是餐廳的責任, 但正常情況下, 於當日用餐至一半時已沒有其他客人了, 而2位侍應姐姐也一直於樓面由頭到尾serve開我地, 直至我們叫結賬亦未有提醒有餐飲未叫就確實有點奇怪~~ 都算啦... 餐飲都不是重點來的.
後來走後才大家恍然剛才未叫餐飲.... 朋友本想致電查詢, 但侍應卻反問如我們不清楚, 如何會有人叫了一杯餐飲.... 朋友聽後便覺得此回答不太友善, 亦有點氣結. 希望餐廳在服務方面可以更細心吧.

2015-12-27
今晚Si又和閨密們聚餐,選址在上環一間小餐廳,人客不算多,但地方尚算雅緻,比較像一家樓上cafe。店員安排Si坐在窗邊位置的高櫈,老實說座位不算太舒服,但其他座位枱與枱之間的距離又比較近,好像私隱度比較低,所以就默默接受了高枱高櫈。食物種類不算很多,應該是主要給客人甜點輕食談談天吧點了黑毛豬沙律,黑毛豬只有兩塊,三個人不夠分(淚)又點了黑松露薯條,薯條是超大條的說,份量好像有一個超級大的薯仔。最主要還是那兩碟黑松露醬,如果沒有它就變成吃炸薯仔了。這是西班牙脆片,其實滿像平時吃的nachos,不過這個脆片上打了隻生雞蛋,Si對生雞蛋沒有特別喜愛,不過賣相是挺好看的。這是黑松露忌廉蘑菇飯,賣相好像比較濕了點,不過入口感覺滿香滑的,飯沒有很硬,而且味道剛剛好。閨密說她要吃點肉,但餐牌上肉類選擇不多,點的是西班牙豬仔骨,肉質嫩滑多汁,而且剛剛焗好,新鮮熱辣呢!飲品方面,紅白酒的種類只有幾款,Si點了枝紅的,不過最後都是不夠飲,又再點了杯Sangria,這杯東西賣相好看而且大大杯,不過味道活像一杯雜果賓治,一點酒味都喝不到,只有甜味,挺失望的。甜品方面,窩心的閨密一早就預定了這款名為sexy s
今晚Si又和閨密們聚餐,
選址在上環一間小餐廳,
人客不算多,
但地方尚算雅緻,
比較像一家樓上cafe。
店員安排Si坐在窗邊位置的高櫈,
老實說座位不算太舒服,
但其他座位枱與枱之間的距離又比較近,
好像私隱度比較低,
所以就默默接受了高枱高櫈。
食物種類不算很多,
應該是主要給客人甜點輕食談談天吧
點了黑毛豬沙律,
黑毛豬只有兩塊,
三個人不夠分(淚)
又點了黑松露薯條,
薯條是超大條的說,
份量好像有一個超級大的薯仔。
最主要還是那兩碟黑松露醬,
如果沒有它就變成吃炸薯仔了。
這是西班牙脆片,
其實滿像平時吃的nachos,
不過這個脆片上打了隻生雞蛋,
Si對生雞蛋沒有特別喜愛,
不過賣相是挺好看的。
這是黑松露忌廉蘑菇飯,
賣相好像比較濕了點,
不過入口感覺滿香滑的,
飯沒有很硬,
而且味道剛剛好。
閨密說她要吃點肉,
但餐牌上肉類選擇不多,
點的是西班牙豬仔骨,
肉質嫩滑多汁,
而且剛剛焗好,新鮮熱辣呢!
飲品方面,
紅白酒的種類只有幾款,
Si點了枝紅的,
不過最後都是不夠飲,
又再點了杯Sangria,
這杯東西賣相好看而且大大杯,
不過味道活像一杯雜果賓治,
一點酒味都喝不到,
只有甜味,
挺失望的。
甜品方面,
窩心的閨密一早就預定了這款名為sexy six的甜點,
本以為份量好像一枝枝test tube,
但事實是一個個酒杯!
三個人吃六個人份量呢(驚)
店員介紹六枝分別是綠茶紅豆、肉桂蘋果、士多啤梨慕絲、藍梅芝士餅、橙味果凍及香蕉朱古力蛋糕,
其中三枝有酒精,
三枝沒有,
不過Si就完全吃不出酒味啦!
賣相比味道高分,
用來拍照比較好看,
如果下次會再來,
都寧願試其他甜點了。
2015-12-03
2015-12-18 1566 浏览
其實上環個頭都真係幾多野食而且天黑食到天光天光再食返到天黑都得今日就上樓食個靚晚餐 是日晚餐食西班牙菜不過間野入面佈置比較簡潔同埋唔係走西班牙既熱情路線比較靜同暗少少但幾岩幾個日上黎自己傾下計食野所以幾個人叫左少少野食食住吹下水西班牙沙律($118)一開波一定係食少少沙律同個胃熱下身先 =P呢個沙律本身有D 辣不過係少少辛辣,唔食辣既我都接受到同埋沙律本身係由唔同既燈籠椒合成仲有少少蕃茄同紫洋蔥,都易入口西班牙海鮮飯(@268/2人份呢個飯好過癮插晒D 海鮮係上面,有蝦、青口、蟹鉗下面個飯先最特別外面用蛋包住,入面係一層層咁有飯同薯蓉係入面個口感幾特別,同埋每一口都有蛋 XD抹茶麻糬窩夫($108/FULL)最後一定係追個甜品要左個full set 都幾大份入口幾有Q感入口個下加埋個雪糕、紅豆同抹茶醬幾好正糖漿可以唔加都得第時可以走上黎淨食麻糬窩夫 XD抹茶紅豆拿鐵($48)其實一路食野都叫左杯野飲不過杯野茶味唔算濃好有奶味,不太對口味 =P但係幾soft
其實上環個頭都真係幾多野食
比較靜同暗少少
但幾岩幾個日上黎自己傾下計食野
所以幾個人叫左少少野食
食住吹下水
西班牙沙律($118)
一開波一定係食少少沙律
同個胃熱下身先 =P
呢個沙律本身有D 辣
不過係少少辛辣,唔食辣既我都接受到
同埋沙律本身係由唔同既燈籠椒合成
仲有少少蕃茄同紫洋蔥,都易入口
西班牙海鮮飯(@268/2人份
呢個飯好過癮
插晒D 海鮮係上面,有蝦、青口、蟹鉗
下面個飯先最特別
外面用蛋包住,入面係一層層咁
有飯同薯蓉係入面
個口感幾特別,同埋每一口都有蛋 XD
抹茶麻糬窩夫($108/FULL)
最後一定係追個甜品
要左個full set 都幾大份
入口幾有Q感
入口個下加埋個雪糕、紅豆同抹茶醬幾好正
糖漿可以唔加都得
第時可以走上黎淨食麻糬窩夫 XD
抹茶紅豆拿鐵($48)
其實一路食野都叫左杯野飲
不過杯野茶味唔算濃
好有奶味,不太對口味 =P
但係幾soft

2015-11-13