2022-12-13 49 浏览
同朋友嚟到牛頭角健身,發現附近有一間裝修好靚嘅coffee shop,即刻同朋友走去試,估唔到環境優美,味道都唔錯啵!絕對值得大家同朋友週末去試吓!👍🏻👍🏻.1)煙三文魚牛油果班尼迪蛋 ($128)佢哋嘅班尼迪蛋值得一試!一咬入去留心嘅蛋漿就流晒出嚟,配埋非常鬆軟嘅Begal,芝士同煙三文魚,真係食過返尋味👍🏻.2) 雞胸凱撒沙律($78)減緊肥嘅我,叫咗呢個雞肉沙律,雞肉份量適中,同埋都幾有口感,而沙律嘅蔬菜都幾新鮮,啱晒相增肌減脂嘅朋友!😍😍😍.除此之外,我哋當然有試佢嘅咖啡,今次叫左Cafe Latte,除咗拉花夠晒靚,味道都唔錯!係忙裏偷閑嘅好選擇😊😀😀等緊經過牛頭角記住一試!

1)煙三文魚牛油果班尼迪蛋 ($128)

2) 雞胸凱撒沙律($78)

有一次係附近練舞,偶然下發現咗呢間Cafe。依家已經變咗常客,每次嚟都係為咗台北燉牛肉🥸✨餐廳環境闊落,光線充足,好適合慢慢坐低傾偈,或者開電腦做野,睇下書。仲見到有情侶坐喺梳化位一齊畫畫,好甜蜜💕而今個週末,亦都揀咗呢間Cafe同朋友一聚。Espresso Tonic ✨好奇之下叫嘅一杯咖啡,味道刺激,衝擊味蕾,玩味十足,即刻醒神哂🤯 味道層次複雜,入口先係濃烈又帶點苦既Espresso,隱約中有甜味,冰涼嘅快感佔據口腔,餘韻係微微酸味。說來慚愧,咁大個女先第一次試,好有趣嘅味道同體驗!台北燉牛肉✨每次嚟都必點嘅意粉,重口味得黎好開胃,會想一啖接一啖繼續食。每條意粉都蘸滿麻麻辣辣既醬汁同肉碎,辣度係舒服嘅微辣,食得好舒服🤤三文魚忌廉意粉✨正常發揮,忌廉味十分香濃。之前食過呢間嘅鹹蛋黃意粉都好出色,希望可以再出返😋😋😋

Espresso Tonic ✨

台北燉牛肉✨

三文魚忌廉意粉✨
正常發揮,忌廉味十分香濃。

之前食過呢間嘅鹹蛋黃意粉都好出色,希望可以再出返😋😋😋
2022-12-10 48 浏览
位於工商區的簡約cafe, 搵呢度主要係見到佢既地方好大,座位也寬敞,而且唔會有限時還枱,真係一個同朋友傾計聚會既好地方。裝修簡約,以白色,木色為主,感覺舒服。點左黑咖啡同cappuccino, 咖啡份量唔少,都係大杯,cappuccion既拉花仲要係獨角獸,好有心思。食物點左All Day Breakfast同埋台北燉牛肉意粉。All Day Breakfast既野食都係正常發揮,個多士係牛油煎白左,所以好香脆。本來好期待燉牛肉意粉,有少少麻辣味道,都幾特別,但牛肉無牛味,下面的肉碎好肥,食到底好多油,唔會推薦。清潔方面都要加強,我地坐既枱仲有少少食物碎屑,而且卡位最裡面的地下都沒有好好打掃,呢度有少少扣分。

台北燉牛肉意粉 (辛) $118.0回頭率超高嘅一個意粉🍝比起平時嘅肉醬唔同係有辛辣麻香嘅味道🌶️附上牛肉碎同埋牛肉片🥩啖啖牛香肉質鮮嫩意粉上面仲有好多芝士碎🧀做整體嘅鹹甜調味意粉嘅面質煙靭爽彈👍🏻份量亦超多,夠飽肚😜黑松露北海道帶子奶油燉飯 $148.0另一個小編嘅至愛整體燉飯有淡淡嘅黑松露味但係奶油嘅味道感覺較重🥛飯粒比較煙靭偏硬配上好creamy嘅奶油同埋芝士🧀整體感覺比較膩💞如果配一杯冰凍嘅茶會更合適🧃北海道帶子有三粒厚肉鮮甜火候控制得好好入面仲係保持住鮮嫩嘅口感😘牛頭角嘅樂感分店環境較大善用落地玻璃採光相信晏晝入嚟更加舒適👍🏻Lagom Kaffe (牛頭角)牛頭角觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
台北燉牛肉意粉 (辛) $118.0

啖啖牛香肉質鮮嫩
意粉上面仲有好多芝士碎🧀
做整體嘅鹹甜調味
意粉嘅面質煙靭爽彈👍🏻
份量亦超多,夠飽肚😜

黑松露北海道帶子奶油燉飯 $148.0

入面仲係保持住鮮嫩嘅口感😘

牛頭角嘅樂感分店環境較大
善用落地玻璃採光
相信晏晝入嚟更加舒適👍🏻

Lagom Kaffe (牛頭角)
牛頭角觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
2022-12-04
  • 松露干貝意粉
  • 台北燉牛肉意粉(辛)
2022-12-02 54 浏览
觀塘又多一間文青cafe,鄰近牛頭角地鐵站,想chill 一chill 又多一個聚腳點! 好鐘意呢度開揚嘅木系風格,全店以落地玻璃設計,有唔同卡位同梳化位,好岩飲嘢傾計傾公事,空間感十足超闊落😆我地用QR code 點餐見有中午行政套餐連餐飲,幾抵食 😋揀左全日早餐($146)+ hot flat white ($18),all day breakfast 夠豐富走傳統英式風格,分量十足,太陽蛋打孖上🍳,流心蛋夾住自家製麥包🤩炒雜菌、煙肉、煎肉腸夠熱香口有肉汁+沙律菜加點藍莓🫐夠新鮮🥗台北燉牛肉意粉 ($136)推介呢款招牌菜,用免治牛肉及花椒油作醬汁,topping幾塊牛小排,食落有驚喜,少少辛辣好惹味😍嘆埋咖啡☕️,享受一下輕鬆小時光😌

嘆埋咖啡☕️,享受一下輕鬆小時光😌
2022-12-02
2022-11-28 44 浏览
餐廳位於宏利廣場1樓,在商廈裏面,而周圍都係商業大廈。餐廳非常寬敞,樓底高,日照好光猛,坐得舒服台北燉牛肉意粉:牛肉好嫩滑,意粉係麻辣風味,好特別之處係1d都唔辣🤣但食到果種味道黑松露北海道帶子奶油燉飯:飯好濃黑松露味,有奶粉、藜麥係面,帶子都煎過好香口,飯一粒粒好有咬口野食俾10分,反而呢度d咖啡一般,dirty 色淺,好似latte又唔係latte然後個拉花係😂😂?我相信咖啡師已經盡左力😅
餐廳位於宏利廣場1樓,在商廈裏面,而周圍都係商業大廈。

餐廳非常寬敞,樓底高,日照好光猛,坐得舒服

Dirty

然後個拉花係😂😂?我相信咖啡師已經盡左力😅

• 台北燉牛肉意粉
  • 台北燉牛肉意粉(辛)
2022-11-27 31 浏览
食完就有滿足快樂既感覺=樂感🥰朋友成日話牛頭角/觀塘呢頭要食呢間樂感餐廳 🍴今日就試一試佢!呢到用QR code 落單 方便不已1.巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉🍝- 巴馬火腿好脆好薄 👍直頭有入口即溶既口感- 個意粉口感岩岩好 - 牛肝菌汁好香 每一條意粉都十分平均地沾上呢個汁🥳- 加埋啲香葉☘️+菇一齊食 就中和了油膩感覺 😛- 意粉上仲有芝士粉 更加好味2. 全日早餐🍳- 食材十分豐富 包左 香腸、蛋🥚、煙肉🥓、 沙律🥗、 菇、薯餅、2個包 - 個包好香脆!且已塗上牛油🧈所以好香口- 沙律好開胃 👍十分fresh- 同埋煙肉唔係好肥 食落去唔膩- 總括嚟講 好飽肚同埋價錢親民 3. 朱古力心太軟配雪米糍🍫- 擺面十分精緻 🥰- 真係有流心效果 且心太軟外脆內軟 溝埋雪米糍冰火交融 真係完美😛- 仲有消化餅碎同埋士多啤梨 🍓誠意十足呢到服務滿分 💯且地方闊落 環境幾好 食物不錯 建議大家想食喔!
食完就有滿足快樂既感覺=樂感🥰

3. 朱古力心太軟配雪米糍🍫

- 擺面十分精緻 🥰
- 仲有消化餅碎同埋士多啤梨 🍓誠意十足

2022-11-27 33 浏览
呢度嘅環境好舒服,面積夠大,又有落地玻璃、大大張梳化卡位,坐多陣兩個都好舒服。呢度嘅食物本身唔算多,但係勝在水準高 ,唔算話太貴,好有class 既感覺🫡🥰我去嗌咗三樣嘢,分別係-✅煙三文魚牛油果莎莎 班尼迪克蛋$128.0見到個外貌已經覺得好吸引,有豐富嘅蛋汁,甜而不漏,仲有好新鮮嘅三文魚;係我最鍾意食嘅早餐選擇,至於個包底,整到好脆,整體食落嘅口感真係不錯!伴碟嘅仲有啲沙律🥗係誠意嘅製作❣️✅巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉 $98.0聽聞呢度嘅意粉好高質,見到台台都差唔多有嗌所以我哋都揀咗個意粉!有別於一般嘅製作,呢度嘅牛肝菌汁好濃郁同埋深色,加埋Parma ham 呢個組合又幾有趣!意粉嘅質地煮得合適😄✅雞胸凱薩沙律 $78.0最後食多咗個沙律,今年興食雞胸,呢度嘅雞好口感都不錯~加埋啲菜,令到呢一餐嘅選擇都好balanced !

我去嗌咗三樣嘢,分別係-
✅煙三文魚牛油果莎莎 班尼迪克蛋
$128.0

✅巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉 $98.0

✅雞胸凱薩沙律 $78.0
2022-11-24 43 浏览
IG follow @foodie.mama_hk仲有食物及環境片睇添😍☕️喺我心目中,Café有兩種1. 真Café allow你嗌一杯咖啡、一件cake坐喺度半日思考人生,店員都唔會啤你。(個人會加埋落地大玻璃、叉電位、Free wifi同坐得舒服呢幾個元素😝)2. 假Café 俾靚靚網紅打卡post ig,勁多人排隊,但限時1.5小時食飯Deadline fighter嘅我決定今日探訪全牛頭角最靚景嘅落地大玻璃café渡過我嘅Lunch and deadline project。2:00入座食Lunch,成功坐到6:00,仲嗌多咗件cake邊做嘢邊食,staff都無唔老脾,態度好好👍🏻🍝台北燉牛肉意粉 $141 (包飲品)牛肉肉質及調味唔錯,生熟程度適中。意粉配上麻辣牛肉醬做醬汁,好夾,可以形容為西台fusion野,特別餸,出邊冇食過🐠炸魚薯條 $98炸魚份量多,新鮮,好食😋個炸魚醬食到係M記魚柳包個醬的味道再加咗蛋黃,同多料版!薯條🍟都好好食😋配甜茄汁,要減肥嘅sis小心太好食而中伏😂☕️Flat White Oat Milk (Included)有拉花,溫度適中,正常café發揮
IG follow @foodie.mama_hk
仲有食物及環境片睇添😍

☕️喺我心目中,Café有兩種

🍝台北燉牛肉意粉 $141 (包飲品)

🐠炸魚薯條 $98
薯條🍟都好好食😋配甜茄汁,要減肥嘅sis小心太好食而中伏😂

有拉花,溫度適中,正常café發揮

🍰Tiramisu $38
正常發揮,配咖啡perfect match

一間餐廳,有好嘅音樂bg好重要(我一個做餐廳嘅朋友教我😝)Lagom做到,令到坐喺度係舒服嘅,不過suggest可以播外語歌,會襯番啲個café style

所有野連食物、咖啡、員工、環境都接近完美。唯獨是個冷氣兜頭吹真係有啲凍。不過又坦白講淨係個景都已經值回票價👍🏻(個人認為🤣)
2022-11-23
  • 炸魚薯條
2022-11-20 2353 浏览
同朋友來到Lagom Kaffe (牛頭角) , 呢間上網睇見都係好紅的打卡餐廳,野食唔單止好食,仲好岩相機食 📷佢近牛頭角地鐵站,行五分鐘就到宏利廣場,佢在一樓,場地好大,餐廳仲一邊播啲音樂。但可能今日係星期日,比較少員工返工,所以現場唔會太滿。佢有卡位亦都有普通座位,整體環境令人覺得好寫意😉卡位風景:雖然落單已經見到食物相,但食物嚟到嘅時候都好驚訝個Benedict egg竟然咁大份而且仲要係有兩大舊! !佢嘅麵包好明顯係烘咗,所以仲係好脆,暖暖地咁,而且上邊嘅煙三文魚份量都唔少,而且仲有啲魚子喺上邊,又有牛油果的醬,令個口感更加豐富火腿芝士漩渦酥,睇樣以為係甜,實際係鹹, 餐廳幫你整熱咗,如果配一啲奶昔或者咖啡相信會好夾👍🏻好鬆軟,兩個人分嚟食吓就啱啱好😋😋朱古力心太軟嘅朱古力味好濃,切開嗰時,中間個心朱古力醬流晒出嚟,上面白色嗰個係雪糕糯米糍。熱辣辣嘅心太軟令到雪米糍嘅皮變得煙煙韌韌,但係裏面嘅雪糕又冇融到,將雪米糍嘅好味程度最大化

卡位風景:

2022-11-20
2022-11-19 79 浏览
最近工作壓力太大,真心需要搵個地方食下嘢輕鬆下😊朋友介紹左依間餐廳,環境非常大而且坐落去好舒服,落地玻璃望出去見到藍天白雲、眼前還有樹,望落去心情都變得放鬆左👍😊食物質素亦都不錯😊芒果雞肉韓式辣醬三文治———餡料十分豐富,有好大塊既雞肉扒、芒果、芝士、番茄、生菜等,配合韓式辣醬,外層方包亦都非常脆軟,非常美味👍😋炸魚薯條———炸魚完全係即炸狀態,外層薄脆,魚肉非常嫩滑多汁,而且份量也十分多👍,薯條份量也很多,亦都好香脆,還配有沙律菜👍,份量多之餘依都非常豐富👍😍京都抹茶鮮奶(熱)——抹茶味道濃郁而且飲落去好香滑,拉花都好靚👍😊Cafe latte(凍)——好大杯,飲落去味道不錯👍😍整體而言,依間餐廳環境絕對一流👍,想舒緩壓力,輕鬆無煩惱既話,絕對會推介大家到依間餐廳,而且除左環境靚之外,食物質素都真心唔錯👍😊
最近工作壓力太大,真心需要搵個地方食下嘢輕鬆下😊
Cafe latte(凍)——好大杯,飲落去味道不錯👍😍
2022-11-13 125 浏览
呢日想轉換一下工作環境,諗起牛頭角有間cafe 都好多人介紹下,咁不如去試吓啦!🤭😅第一眼見真係以為冇開門,可能因為係平日又過咗最繁忙的早餐時間,好在見到有食客🤣所以先敢入去入面夠大,光線充足,坐喺度幾個鐘飲咖啡食嘢做野,都幾好架最初☕️係俾咖啡吸引而想黎嘅決定叫個慢煮雞肉蕃茄通😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻滿分呀!😍真係好味,雞肉好滑嫩,如果通粉湯底可以再熱少少會更溫飽。主角到😆莫卡咖啡🤭仲以為呢個有拉花添,不過唔緊要啦😆☕️☕️☕️💡真係好味啊😌甜度剛剛好,朱古力味足夠但又不會影響到咖啡味🎉可能係brunch 時間,所以唔夠飽要食多個牛角包先得🫣牛角包有加熱過👍🏻中間唔係空心,相反係好實在,好香牛油味。咁呢個價錢食一個Brunch,值唔值得,就大家自己決定啦!

入面夠大,光線充足,坐喺度幾個鐘飲咖啡食嘢做野,都幾好架

最初☕️係俾咖啡吸引而想黎嘅

主角到😆莫卡咖啡🤭仲以為呢個有拉花添,不過唔緊要啦😆

可能係brunch 時間,所以唔夠飽要食多個牛角包先得🫣
牛角包有加熱過👍🏻中間唔係空心,相反係好實在,好香牛油味。

咁呢個價錢食一個Brunch,值唔值得,就大家自己決定啦!
2022-11-11
2022-11-13 84 浏览
之後嚟過幾次,食物同環境都唔錯,因為有停車場(星期六、日停車場仲平啲),間中都會嚟試吓。之前喺OpenRice 見到裝修中,所以無嚟到,今日(13/11)再次幫襯,發覺無乜裝修過,只係入口擺位唔同咗。叫得做Kaffee,理應有番咁上下,所以叫番杯Flat White試吓,嚟到見到真係有驚喜,個拉花簡直係業餘水準,-個看似係心形嘅拉花。幸好其他食物都不差,只係得幾枱客,叫咗個All day breakfast都要等半粒鐘啫!
2022-11-13
$150 (早餐)
2022-10-01 149 浏览
🐗烤牛肉芝士伍斯花花生醬汁三文治本來睇menu嘅圖對依個三文治完全無興趣但因為想吃light d 唔想吃意粉/飯類就試一試佢真實賣相比menu上嘅圖吸引好多牛肉滿佈成片多士 份量都較大從無想過有花生醬配牛肉依種配搭(除沙爹牛外真係諗唔到)竟然出乎意料地夾 好食~
🐗烤牛肉芝士伍斯花花生醬汁三文治

本來睇menu嘅圖對依個三文治完全無興趣
但因為想吃light d 唔想吃意粉/飯類
就試一試佢

真實賣相比menu上嘅圖吸引好多
牛肉滿佈成片多士 份量都較大
從無想過有花生醬配牛肉依種配搭(除沙爹牛外真係諗唔到)
竟然出乎意料地夾 好食~
"Lagom" 源自瑞典語,意思為「不多不少 剛剛好」。 餐廳亦都採用呢個概念,為食客打造舒適平衡嘅空間感。枱與枱之間有相對嘅距離,以木和花草為主的瑞典裝修, 採用自然光,感覺休閒舒適, 亦都不設時限。今次就同兩位同事,嚟試吓呢度嘅lunch, 分別叫咗3樣主菜。炸魚薯條$98,炸魚份量算多,有四大件。魚肉🐟嫩滑濕潤,炸粉唔厚,夠脆口, 做到好鬆脆。配菜有粗薯條同沙律,粗薯條口感十分滿足,外脆內軟, 配埋自家制辣醬汁, 有另一種風味。全日早餐$128,有香腸,薯餅,煎雙蛋,大啡菇,沙律菜,多士, 每樣🧀🍞🍳放埋一齊,賣相吸引。煎蛋散上芝士,腸仔帶少少辣,迷你多士烘到金黃色, 再配埋個玉桂醬,味道很特別。香煎特大帆立貝伴明太子燉飯$128,三粒大大粒立貝🐚,煎得夠香,彈牙鮮甜,燉飯濃稠軟綿有咬口, 明太子均勻滲喺燉飯🥘。❤️整體來說, 食物剛剛好。環境氣氛適合傾偈, 空間感舒適。❤️🤭如果想睇更多餐廳介紹,可以去Instagram: @miss_bite_more🤭
炸魚薯條
全日早餐