2023-04-12
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒❝米芝蓮2星🌟法國菜🇫🇷🍴價格甚至比3星高?!❞St Regis酒店入面既米芝蓮2星法國菜🌟🌟價錢甚至比某d三星更高! 一直都唔捨得食 趁慶祝生日 同朋友黎lunch 試下值唔值! 的確環境好靚 白淨清新風🤍座位寬敞坐得舒服☺️有幾位外國藉店員服務周到(又靚仔😜)淨係外在環境已經加晒分👍🏻不過focus番餐飲方而 我就覺得整體唔算抵食 一試無妨 但未到好驚艷🙈會想留quota食其他三星/試其他更抵食又正既一星!🫢🍴𝐀𝐥𝐥𝐮𝐫𝐞 - 𝟑 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 $1088 先送上3款以海鮮為主題既finger-bite appetisers同refreshing juice🥂😚另外bread basket有3款包(pretzel bun, brioche, sourdough)🍞同herb crisp🤤配champaign butter同caviar butter🧈開左個靚頭~-𝘾𝙤𝙡𝙙 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨-▪️𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘴𝘦𝘢 𝘶𝘳𝘤𝘩𝘪𝘯 𝘣𝘰𝘹 +$580▪️𝘈𝘭𝘢𝘴𝘬𝘢𝘯 𝘒𝘪𝘯𝘨 𝘊𝘳𝘢𝘣 "𝘈 𝘓𝘢 𝘕𝘢𝘨𝘦"🌟難得黎到點都要試下Signature既海膽盒 雖然
❝米芝蓮2星🌟法國菜🇫🇷🍴價格甚至比3星高?!❞
🍴𝐀𝐥𝐥𝐮𝐫𝐞 - 𝟑 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 $1088
-𝘾𝙤𝙡𝙙 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨-
難得黎到點都要試下Signature既海膽盒 雖然要加+$580真係唔平🤥海膽新鮮 但對於對海膽腥味好sensitive既我而言 都略有明礬既臭味🙈不過都好creamy 配鮮甜紅蝦同小茴香🦐🌿另一個帝王蟹配蠔凍更正! 夠鮮甜🤤額外仲有個蟹肉夾鬆餅🦀👍🏻
-𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨-
▪️𝘒𝘪𝘯𝘮𝘦𝘥𝘢𝘪 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘰𝘯𝘦🌟
▪️𝘊𝘩𝘢𝘳𝘤𝘰𝘢𝘭 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘬 𝘳𝘢𝘤𝘬
金目鯛立鱗燒魚質嫩滑 魚鱗油燒得卜卜脆 配上惹味香料肉醬同burrata cream好正🤤當日冇晒Allure menu本來有既法國鵪鶉🥹轉左signature menu既豬肉 呢個就有d失望啦🥲4塊薄豬鞍肉 冇咩特別🤥
-𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩𝙨-
▪️𝘊𝘩𝘢𝘴𝘴𝘦𝘭𝘢𝘴 𝘨𝘳𝘢𝘱𝘦, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘤𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳 & 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘰𝘳𝘣𝘦𝘵🌟
▪️𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘱𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨, 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘰𝘳𝘣𝘦𝘵, 𝘦𝘴𝘱𝘶𝘮𝘢 & 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘱𝘰𝘮𝘦𝘭𝘰🌟
抹茶雪芭撻配白露葡萄同檸檬魚子醬🍵整體望落白雪雪帶淡綠色 但抹茶味都好香濃!😚特別係雪芭同面頭既啫喱條😍同白露葡萄好夾 夠清甜! 魚子醬反而唔係好食得出~
另一款𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘱𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨充滿雲呢拿香甜 配洋甘菊sorbet帶茶花香 中間有爆炸糖同柚子粒 柚子粒我地覺得太甘澀🙈
最後附上coffee/tea☕️當然仲有𝙋𝙚𝙩𝙞𝙩𝙚 𝙁𝙤𝙪𝙧! 成架車推出黎😳有多款糖果, 朱古力, 黑森林蛋糕, macarons! 任揀✌🏻除左糖果既其他都有試 macaron有草莓, 洋甘菊, 芝麻,伯爵奶茶味🌟推薦芝麻同洋甘菊!😚🍫朱古力都有好多款 試左抹茶檸檬🍋同芒果🥭都好食!
꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍L'Envol
灣仔港灣徑1號香港瑞吉酒店3樓
🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_灣仔
🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_michelin