2021-10-30 140 浏览
❤️今朝瞓得晏咗🤭終於有機會去呢間餐廳食早餐🏡餐廳嘅環境可以望住個海,所以好舒服。除咗環境好之外,間餐廳嘅食物質素亦都非常之高,值得向大家推介一下👍..🥪燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋$63❤溫泉蛋好好食,牛肩胛又靚又諗,成份三文治都係好Juice,都好味😋..🥪慢煮雞胸牛油果溫泉蛋 $60❤雞胸好滑,配埋牛油果非常之好食😋因為我唔食得辣我見隔離枱食一個雞扒三文治個份量好大,若果你哋鍾意食香口嘅食物,我諗雞扒三文治應該幾啱你。..☕️泰金橘鮮檸檬 $22❤呢個有檸檬青檸喺裏面,所以味道好清好好飲,加埋望住過海,心情都靚晒。..☕️桂花烏龍 $18❤️呢個比想像中好飲,雖然佢只係一個茶包,但味道都唔錯。⭐️因為我唔鍾意食熱氣野,如果你哋鍾意食薯條🍟可以加$18就可以有埋薯條同埋有一罐罐裝汽水🥤..服務:⭐️⭐️⭐️⭐️ 衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿分)💰$163 / 2人(早餐)..📍荃灣海之戀商場一樓1005鋪
🥪燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋$63

🥪慢煮雞胸牛油果溫泉蛋 $60

❤雞胸好滑,配埋牛油果非常之好食😋

☕️泰金橘鮮檸檬 $22

☕️桂花烏龍 $18

❤️呢個比想像中好飲,雖然佢只係一個茶包,但味道都唔錯。

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為滿分)

💰$163 / 2人(早餐)
📍荃灣海之戀商場一樓1005鋪
呢間咁可愛既生命有限工司終於試咗喇😆🍞💛!海之戀分店好靚好靚!果然真係無令我失望🍞💛~整個餐廳環境黃色主題 感覺舒服 佈置超可愛 荷包蛋造型cushion 吐司卡位 風格好日系😆😆🍞🍞💛💛!餐廳坐位大約有7至8枱 點好餐就可以返位坐定定等食喇😆🍞!btw我真係好鐘意佢隻荷包蛋公仔😆🥚💛!太得意😆!🍞軟殼蟹親子滑蛋$68☆9/10:軟殼蟹完整一隻係度🦀!好足料!!!好多時啲同類餐廳叫呢款都係得最上層係有料 食到落底就無哂 但呢間真係食到尾都有!蟹身炸得超香脆🦀,滑蛋夠嫩~仲有蟹子可以咬~數量都多🤣真心食哂人地全家🤣!佢仲有塊生菜~可以中和返個油膩感,幾fresh🥬!同埋佢個吐司 好香牛油味 烘底好香脆 包既質感又鬆軟 真係正到不得了🍞🍞💛💛!🍞椒麻脆辣雞滑蛋$65☆8.5/10:重點係塊雞排🐔!呢份個雞排可以直接用巨型去形容🐔!咁大塊真係厚到唔知邊度咬起🤣😆!辣辣地 脆卜卜 超惹味🌶~不過就係感覺會好熱氣~(所以食完都即刻去飲涼茶哈哈🙈🙉🙊)個滑蛋同軟殼蟹個個一樣 都係咁嫩滑!我反而覺得呢份更加需要一塊菜🥬!如果有就好了!食落都好飽好heavy!兩份比較其實都好食 但個人更加鐘意軟殼蟹個
呢間咁可愛既生命有限工司終於試咗喇😆🍞💛!

海之戀分店好靚好靚!果然真係無令我失望🍞💛~
整個餐廳環境
餐廳坐位大約有7至8枱 點好餐就可以返位坐定定等食喇😆🍞!

btw我真係好鐘意佢隻荷包蛋公仔😆🥚💛!太得意😆!

🍞軟殼蟹親子滑蛋$68☆9/10:
軟殼蟹完整一隻係度🦀!好足料!!!
佢仲有塊生菜~可以中和返個油膩感,幾fresh🥬!

🍞椒麻脆辣雞滑蛋$65☆8.5/10:
重點係塊雞排🐔!
呢份個雞排可以直接用巨型去形容🐔!
咁大塊真係厚到唔知邊度咬起🤣😆!
辣辣地 脆卜卜 超惹味🌶~
不過就係感覺會好熱氣~
(所以食完都即刻去飲涼茶哈哈🙈🙉🙊)
個滑蛋同軟殼蟹個個一樣 都係咁嫩滑!
我反而覺得呢份更加需要一塊菜🥬!
如果有就好了!食落都好飽好heavy!
兩份比較其實都好食 但個人更加鐘意軟殼蟹個份😆💛🤣!

🍗惹味雞鎚(跟餐加$28連汽水)☆9/10:
雞鎚好味🐔😆!
雖然唔辣🌶❌
但炸得好香脆!
外脆內嫩 雞肉又好juicy多汁!
熱辣辣咬一啖
爽到爆炸😎!
好食過哂啲連鎖雞店哈哈😎!
下次要叫埋薯條!見到人地食都係好正咁🍟🍟🍟😆💛!

等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 軟殼蟹親子滑蛋紙盒吐司
前一日同男朋友去完staycation, check out 之後係海之戀行街經過見到又未食lunch 所以就入去試下。我地先係門口睇左menu 揀好食咩再入店order, 買完就可以坐低。因為係即叫即做,所以要啲時間,等吓都值得既。不過可能因為係星期六,中午12點幾坐爆左人,好彩近門口有張高枱岩岩好有位,座位普遍不太舒適,不過窗邊位置有得望街(係有太陽時比較曬)。好啦講返食物,我地叫左個軟殼蟹toast 加左個雞粒同飲品套餐(我地飲品叫左coke,所以癟乜好分享)。 個toast 入面有隻炒蛋,都幾嫩滑,仲有啲蛋汁。仲有啲菜同埋半個小青檸比我地滴落軟殼蟹到。至於主角軟殼蟹就正正常常,不過不失,有蟹膏🤤 熱熱地,都feel 到係即叫即整🥳🥳🥳至於太套餐個雞粒最遲上枱,熱辣辣,雞肉嫩滑一啲都唔老,有驚喜😎

2021-10-07 118 浏览
依間吐司店人流唔多,但其實望海既位,絕對適合相機食先既打卡愛好者,因為最入個排係望海。雖然係荃灣西既海,但都係海,食物質數都高,佢個四川雞扒都幾辣,所以有海有食物,仲有特色飲品,絕對要一試
2021-10-04 171 浏览
某個風光明媚的星期四走到海之戀商場的Life Toast,跟車爸爸吃了一場挺愜意的悠閒午餐。餐廳以可愛造型作裝潢黃澄澄的顏色令人看得很精神!加上充沛溫暖的陽光是和藍巴勒海峽景緻個不錯的地方。幸運地坐到餐廳內最美的高台麵包位置,更可俯瞰全場每個角落也是這天的小確幸。我們選了兩款吐司、雞翼一起分享,即叫即製的爆餡吐司賣相好吸引不過價位也挺高,那便要試過味道才評究竟值得吃否啦!車爸爸跟餐加上$10便可享受這杯熱泰柑桔鹹檸檬,是杯無糖的飲品試上一口又苦又澀怪難喝。另外再加跟餐$10點多一份惹味雞鎚,炸得夠香口調味很不錯,可惜有點油可幸肉質不鞋還可以吧!軟殼蟹親子滑蛋紙盒吐司索價$86我覺得有點貴,可幸吃下吐司香脆滑蛋嫩口,那軟殼蟹亦炸得酥香滴下酸柑汁更加可口,整體總算也沒有辜負那$86。另一客慢煮雞胸牛油果溫泉蛋紙盒吐司$60,這組合十分健康雞胸肉煮得挺嫩滑,配合熟度恰好的軟滑牛油果很對我口胃,咬破溫泉蛋蛋漿流入吐司中吃下味道更加豐富吸引!吃罷我覺得小店誠意可嘉用料亦頗有質素(飲品除外),加上餐廳環境跟裝潢也非常打卡able值得一試的。

2021-07-15
2021-09-15 258 浏览
今日同朋友去行 donki donki, 就順便海之戀食埋嘢, 但原來果度餐廳嘅價錢都偏貴, 唔想太超支, 所以揀咗呢間選擇都比我預期嘅多, 有非常吸引嘅軟殼蟹, 但我喜歡吃辣, 所以揀咗麻大辣雞扒包都要等大約十分鐘先做好, 店員送上時經已見到塊雞扒超巨型, 仲聞到好香急不及待咬啖雞扒, 非常脆又香口, 仲好夠辣很惹味!不過由於雞扒太大塊, 所以較難同件三文治一齊食, 所以我食咗一半雞扒先, 再食塊三文治最後其實都好膩, 食唔哂, 各剩半份, 可能二人 share 會好D,  絕對推介
急不及待咬啖雞扒, 非常脆又香口, 仲好夠辣很惹味!
2021-09-14
2021-09-13 156 浏览
「生命有限工司」Life Toast 係一間韓式紙盒吐司專門店,之前銅鑼灣分店已經大受歡迎,今次荃灣分店更加新設咗一個超級靚嘅望海打卡位,黃昏嚟仲可以睇埋日落添‼️So chill😌到底呢個韓式紙盒吐司🍞有幾厲害呢?佢哋嘅吐司全部都即叫即整,而且仲非常足料😍同埋佢哋唔係用兩塊麵包夾住啲食物,而係用一塊厚吐司喺中間切開將食物夾喺入面,男朋友話呢個設計好好,因為咁樣就可以防止一路食一路跌返出嚟👍🏻超級讚男朋友叫咗個香草腸脆薯餅芝士滑蛋吐司🍞脆薯餅香脆可口,芝士滑蛋有芝士味之餘雞蛋真係炒到好滑🍳我說叫咗個黑松露大啡菇滑蛋吐司🍞黑松露味係超香,男朋友坐到面都聞到,大啡菇好juice 🤤 勁好食唯有美中不足係因為太足料,所以食到有啲「喱Hea」🥸 (OK 哩個唔係缺點好嗎😂)跟餐仲有紫菜薯條🍟同埋一罐汽水,薯條係粗身果種,超脆又夠熱,好好味😋

男朋友叫咗個香草腸脆薯餅芝士滑蛋吐司🍞
脆薯餅香脆可口,芝士滑蛋有芝士味之餘雞蛋真係炒到好滑🍳

我說叫咗個黑松露大啡菇滑蛋吐司🍞

2021-09-11 101 浏览
近期係ig 成日都見到人望住個海打卡,經過明查暗訪之後,終於搵到係荃灣海之戀既Life Toast!去到店面門口已經好多人排隊,而且要海景打卡位,仲要預先預約定,所以今次去到都冇得坐打卡位。只可以坐普通位,不過興幸既係Life Toast既食物都相當高質。叫左椒麻脆辣雞滑蛋紙盒吐司同軟殼蟹親子滑蛋紙盒吐司,性格比非常高,味道層次分明,而且椒麻脆辣雞味道都幾特色。另外仲叫左兩個桂花鳥龍,一個完美嘅打卡圖就出現左啦如果下次再黎都會再幫襯!

另外仲叫左兩個桂花鳥龍,一個完美嘅打卡圖就出現左啦

如果下次再黎都會再幫襯!
2021-07-15
等候时间
20 分钟 (堂食)
成間舖頭以雞蛋同黃色為主💛係玻璃睇到海景⛴大概有四個位係落地玻璃隔離😚環境十分舒適同光猛🌞超適合影相🤪極度推介朝早或者晏晝去😳🔸軟殼蟹親子滑蛋吐司🦀 $68個包有軟殻蟹,菜,蟹籽,炒蛋🥪口感好豐富🙌🏻軟殼蟹好脆仲有蟹膏係中間🦀再加埋個包甜甜地🍞整體超夾🤩就咁睇覺得唔係好大但食到最尾已經好食🤭🔸泡菜豚五花芝士滑蛋吐司🥪 $60包裏面有豬肉,泡菜,炒蛋,芝士,生菜🍞泡菜酸酸地令成個包好惹味😋但就有d辣🌶唔食得辣就唔好揀呢個啦💁🏻‍♀️🔸海苔薯條🍟(升級套餐 $18 加罐裝飲品)薯條好夠味唔使加番茄醬🥫都OK🙆🏻‍♀️每一條薯條都有海苔🍘有啲似shake shake 薯條🍟🔸香辣雞粒🍗 (升級套餐$28加罐裝飲品)雞粒就有d辣🌶相對薯條比較普通🤫🔸桂花烏龍 (套餐加$6)有得揀熱或者涷,桂花味唔係太重🍵但都足夠嘅😙個罐可以拎走🤤好味度 : 9/10🔙回頭率 : 8.5/10

🔸軟殼蟹親子滑蛋吐司🦀 $68
軟殼蟹親子滑蛋吐司🦀^_^

🔸泡菜豚五花芝士滑蛋吐司🥪 $60
泡菜豚五花芝士滑蛋吐司

🔸海苔薯條🍟(升級套餐 $18 加罐裝飲品)

🔸香辣雞粒🍗 (升級套餐$28加罐裝飲品)
雞粒就有d辣🌶相對薯條比較普通🤫

🔸桂花烏龍 (套餐加$6)
有得揀熱或者涷,桂花味唔係太重🍵但都足夠嘅😙個罐可以拎走
桂花烏龍

🤤好味度 : 9/10
🔙回頭率 : 8.5/10
軟殼蟹親子滑蛋吐司🦀^_^
泡菜豚五花芝士滑蛋吐司
桂花烏龍
  • 軟殼蟹親子滑蛋紙盒吐司
2021-09-07 95 浏览
我地兩個叫咗牛油果雞胸肉吐司、軟殼蟹雞蛋吐司 配上薯條同埋牛油粟米同埋zero coke,其實味道都唔錯,類似韓國Isaac Toast一樣。環境方面,有兩個位係望到海景,但日頭黎先見到,夜晚太黑,有一個位係見到雞蛋卡通,十分可愛🥰
2021-09-01 155 浏览
見到樓下最近開左間食Toast開舖頭,餐廳logo同裝修都好得意,所以趁lunch time就走左落去食~佢d toast有好多款唔同嘅餡揀,好似芝士煙肉/ 薯餅滑蛋/ 椒麻脆辣雞等等,全部都好似好好食哈哈,我最後叫左個軟殼蟹親子滑蛋toast,套餐再加左一個薯條小食同可樂,賣相靚又好食,係一個人食lunch嘅好去處

軟殼蟹親子滑蛋toast 套餐($86)個toast係搽左牛油在烘,所以一咬落去好脆口,同埋入面d餡好足料,大大隻軟殼蟹係入邊,都炸得好脆,滑蛋炒得幾好,唔會炒到老晒,上面有d蟹子鹹鹹地幾提味,重有舊青檸仔比你jit落軟殼蟹度解下膩,塊菜都幾大塊,不過個人覺得如果菜可以再多少少就perfect~

整體質素非常唔錯,缺點係食嘅時候會幾le hea下哈哈,套餐個紫菜薯條都炸得幾脆,因為佢係即叫即整,所以熱辣辣好好味,其實都幾大份,如果行行下街突然想食個滿足嘅lunch or下午茶就啱晒喇

軟殼蟹親子滑蛋toast 套餐($86)

2021-08-31 79 浏览
逛海之戀商場 無意間發現依間賣TOAST的店一睇門面就知道係打卡店XD人人都爭住等打卡位(靠窗邊的位置)而我肚仔打緊鼓 有位就坐 唔理咁多嚕可以係坐位用電話掃描QRCODE自助點餐 慢慢睇慢慢揀岩哂我依個有選擇困難的人因為樣樣都吸引 樣樣都想試最後order左 1) 軟殻蟹親子滑蛋 2) 椒麻脆辣雞滑蛋 3) 泰柑桔鮮檸檬梳打水 4) 桂花烏龍所有餐點都係即叫即整雖然等的時間都耐 但都係值得的軟殻蟹同雞扒都炸得非常酥脆 完全唔油膩唔好睇佢細細份 飽足感十足
人人都爭住等打卡位(靠窗邊的位置)
而我肚仔打緊鼓 有位就坐 唔理咁多嚕

軟殻蟹同雞扒都炸得非常酥脆 完全唔油膩
唔好睇佢細細份 飽足感十足
2021-08-31
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 軟殻蟹親子滑蛋
  • 椒麻脆辣雞滑蛋
2021-08-25 186 浏览
餐廳入面有唔少打卡位,好適合情侶或者朋友一起來食飯兼影相📸️本身以為可能好多人會需要排隊,點知星期六大約12:15黎都唔洗等位!🤙🏿香草腸脆薯餅芝士滑蛋多士 $58黑松露大啡菇滑蛋多士 $50兩個多士都好好食!麵包外脆內軟,一咬落口充滿牛油香,滑蛋作為配角好加分,而其他配料既分佈都好細心,一半配料會擺係面(方便打卡),食到中間見到淨係得蛋本身有d失望,點知有一半配料係底!!實在太開心!!最有心思既係食到最後發現個多士唔係兩塊麵包夾埋?而係一塊厚麵包切開,不過唔係完全切開!!所以餡料非常juicy都唔會漏汁!!大推大推!!😋😋海苔薯條 (跟餐+$18)薯條的粗度係m記同mos burger中間🤣外脆內軟,鹹淡適中,推薦!黃金紫薯餅 (跟餐+$12)薯餅就唔係好食到紫薯既味,整體來說不過不失,可一不可再⚠️

香草腸脆薯餅芝士滑蛋多士 $58
黑松露大啡菇滑蛋多士 $50

海苔薯條 (跟餐+$18)

黃金紫薯餅 (跟餐+$12)

薯餅就唔係好食到紫薯既味,整體來說不過不失,可一不可再⚠️

香草腸脆薯餅芝士滑蛋多士
黑松露大啡菇滑蛋多士
2021-08-25
香草腸脆薯餅芝士滑蛋多士
黑松露大啡菇滑蛋多士
雙重芝士拉絲煙肉滑蛋Price:$58📌超足料嘅toast!小妹唔想食炸野就嗌咗呢個試下😜舊toast厚到唔可以一次咬到哂,2邊都有好大塊芝士😚麵包烘過,外脆內軟,仲好香麵包味,食落仲有啲甜甜地🥰滑蛋好軟滑,仲有煎得好香嘅煙肉,煙肉比較腍身,唔係煎得好脆嗰隻🧐食到中間仲有啲溶咗嘅芝士,真係可以拉絲㗎😍😍雖然有好多芝士,食到最尾都唔覺好漏,但好飽😂
雙重芝士拉絲煙肉滑蛋
Price:$58

2021-08-22 149 浏览
之前行過海之戀經過呢間餐廳就覺得佢裝修佈置好可愛,啱晒鍾意打卡嘅人。直望入去餐廳有個好大嘅多士打卡位!但係就係得一個,想坐到呢張枱要早啲去霸位!今次再路過就決定要試吓佢。今次我哋四位,星期六兩點幾去到都唔使等位,俾我哋坐到最後一張枱。同埋佢流量都算快。依家佢用QR code落單,直接online俾埋錢,佢先會開始煮。慢煮雞胸溫泉蛋牛油果 $78香草腸最薯餅芝士滑蛋 $76*呢兩個套餐係配薯條同汽水!其他嘢就要加錢!睇到其他人話服務麻麻地,我覺得還可以,正正常常,冇話差嘅!嘢食方面就反而麻麻哋。食咗第一個薯餅蛋包,味道還可以,但係覺得麵包太多醬,有啲肥膩。食到個麵包濕濕咁。雞胸牛油果嗰個味道以為會淡啲,但係佢哋個醬又係好鬼膩。食到唔想食!同埋個雞胸係凍㗎,講真有啲失望!

慢煮雞胸溫泉蛋牛油果 $78
香草腸最薯餅芝士滑蛋 $76
*呢兩個套餐係配薯條同汽水!其他嘢就要加錢!