2022-04-10 163 浏览
♨️Loop Kulture 深水埗鴨寮街90號地舖@loopkulture ❤️放在口袋已久的一間cafe,地下工業大自然風,上層露營feel為主,我就揀咗坐樓下光猛d,食物以輕食為主唔多選擇,志在黎打下卡chill下📍Latte 📍Flat white📍牛油果無花果酸種麵包健康的麵包及材料,個cream好食酸酸地醒胃👍🏻食物:7.5/10抵食:7.5/10環境:8/10。。。#食在深水埗 #深水埗美食 #香港美食 #shumshuipofood #美食推薦 #美食日記 #coffeeshop #coffeetime #coffeeholic #coffeelover #coffeeart #coffeegram #coffeeaddict #酸種麵包 #sourdoughbread #chill #chillvibes #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #foodporn #foodblogger #foodphotography #foodstagram #foodpics #foodblog #foodiegram #foodiel
♨️Loop Kulture
@loopkulture

📍Latte
📍Flat white
📍牛油果無花果酸種麵包
健康的麵包及材料,個cream好食酸酸地醒胃👍🏻

食物:7.5/10
抵食:7.5/10
環境:8/10

#食在深水埗 #深水埗美食 #香港美食 #shumshuipofood #美食推薦 #美食日記 #coffeeshop #coffeetime #coffeeholic #coffeelover #coffeeart #coffeegram #coffeeaddict #酸種麵包 #sourdoughbread #chill #chillvibes #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #foodporn #foodblogger #foodphotography #foodstagram #foodpics #foodblog #foodiegram #foodielife
2022-04-10 151 浏览
Visited on a weekday and it wasn’t busy at all. Love the greenery and decor. Staff were friendly from start to finish- sincere and attentive without being overbearing.I ordered a Cinnamon Viennese, which was absolutely divine. I don’t know how authentic of a Viennese coffee this is, but what I do know is that this tastes really good and that’s all I care about

Cinnamon  Viennese
Cinnamon  Viennese
2022-04-05 159 浏览
一心為左佢既toast而黎 ....但當日3點黎到呢到全部toast都已經賣晒(假日)🙈🙈咁我地就嗌左個煙三文魚水波蛋配酸種麵包,開心果牛油果奶昔,mocha同埋焙茶latte(ice)🤤🤤最最最有驚喜竟然係個開心果牛油果奶昔......勁香開心果味!!!!反而牛油果味唔重,所以怕食牛油果既朋友都可以一試!!!!絕對係足料!!好濃郁冇兒戲!!!2位朋友都一致會為左呢杯奶昔返轉頭🤣🤣🤣🤣🤣🤣而個sourdough同mocha就不過不失~但朋友話個焙茶latte好淡....冇乜焙茶味~但佢好得意,杯latte係無糖,佢有個棉花糖比你自己調味,呢個係幾得意既🤩BTW,staff服務都好好!見我地3個女仔想影相,好主動過黎幫我地影,so sweet!🥰🙏
一心為左佢既toast而黎 ....
但當日3點黎到呢到全部toast都已經賣晒(假日)🙈🙈
而個sourdough同mocha就不過不失~
開心果牛油果奶昔
開心果牛油果奶昔
2022-03-30 157 浏览
以前覺得西式french toast通常要去酒店先食到 好開心而家多咗café會做🤩#焦糖香蕉樹頭麵包 💰HKD118(Rating:6.8/10)french toast有兩款 另一款fruity啲 而呢款就有焦糖同伯爵茶gelato等邪惡啲嘅元素😎焦糖香蕉/無花果/番石榴等配搭落去都好夾 👍toast有三塊 蛋液均勻 不過食落蛋香唔夠重 好在冇過甜 配maple syrup 剛剛好😌質感都moist😗我覺得外脆內軟嘅程度可加強伯爵茶gelato絕對係加分位 茶味夠 為菜式加多層味道🥳質感就真心唔似gelato 似一般雪糕😹其實整體ok 但期望好高 所以驚艷不了我 亦可能因為食過觀塘嗰間實在太好食 大份啲兼平廿幾蚊🥸(之前開過post)#泰茶蛋糕 💰HKD38(Rating:5/10)係店員特登同我哋講當日特別供應嘅蛋糕 不過問極都答唔到我地係咩類型嘅蛋糕 所以買完都唔知到底係芝士蛋糕定戚風etc🤣到上菜嗰下先知係pound cake 上面有泰茶醬🤪 Size幾迷你 對比旁邊粒🍓就知 不過味道緊要啲 好彩都係冇過甜😎蛋糕質感係超級乾 有少少唔知開心定唔開心好 因為食落感覺冇一般pou

French  Toast
French  Toast

#泰茶蛋糕 💰HKD38(Rating:5/10)

係店員特登同我哋講當日特別供應嘅蛋糕 不過問極都答唔到我地係咩類型嘅蛋糕 所以買完都唔知到底係芝士蛋糕定戚風etc🤣到上菜嗰下先知係pound cake 上面有泰茶醬🤪 Size幾迷你 對比旁邊粒🍓就知 不過味道緊要啲 好彩都係冇過甜😎蛋糕質感係超級乾 有少少唔知開心定唔開心好 因為食落感覺冇一般pound cake咁邪惡油膩(講真我麻麻地pound cake)有茶香但茶甘味可更強
Thai  Tea  Cake
2022-03-29 218 浏览
這天在鴨寮街購物,路過一間咖啡店,被門前的綠色盆栽吸引住。咖啡店主打健康飲食,店內售賣來自世界各地的食品和生活用品,而且鼓勵食客自備器具盛載。餐廳有款咖啡特飲叫Loop,店員捧來三杯飲品,最大杯的是椰子水加椰子冰,加了幾篇椰子皮,另外兩杯分別是帶果味的濃縮咖啡和椰奶。店員建議我先加濃縮咖啡試味,再倒入椰奶攪拌飲用。最後製成品有淡淡的椰子味,清新怡人。咖啡店主打健康飲食,所以餐單上其中一款輕食是素食雞塊配煙椒醬。雞塊是即叫即炸,上碟時還散發著新鮮炸物的味道,只是煙椒醬顏色和味道比較似千島醬,辣味不強。另外我又點了一份巴馬火腿莎莎配酸種麵包,餐廳提供了兩款酸種麵包,盛沙律菜的烤得比較脆,盛蕃茄莎莎、巴馬火腿和哈密瓜的是黑麥酸種麵包。盤碟有一杯自家製雪糕,店員建議我伴麵包一齊食,雪糕有好濃烈的哈密瓜口味,好清甜好好味。Loop $55巴馬火腿莎莎配酸種麵包  $118香炸素食雞塊配煙椒醬 $48

Loop

香炸素食雞塊配煙椒醬

Loop $55
巴馬火腿莎莎配酸種麵包  $118
香炸素食雞塊配煙椒醬 $48
Loop
香炸素食雞塊配煙椒醬
巴馬火腿莎莎配酸種麵包
🍌𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗽𝗮𝗶𝗻 𝗯𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗱𝘂 ($𝟭𝟭𝟴)望到個french toast咁靚就已經超開心 🥰 有好多水果配襯 好refreshing!! 主打有兩大條caramelised既香蕉 😚跟著toast就比較特別 平時應該係兩片咁 不過呢到算係兩 chunks (?) 好大塊 aha🤗feel 到蛋漿好重手😉 食落比較滯少少 同埋偏甜 不過好彩揀左coffee味雪糕 味道平衡得幾好😋overall 都幾值得試一試 相對其他淨係sell minimalistic design 的個樣既cafe黎講呢間算好高質❤️食物質素高 領外環境超自然好療癒🍂係一堆深水埗既cafe之中鶴立雞群👍🏻期待再去!♕ ʀᴀᴛɪɴɢs ♕😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻👍🏻💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻☞︎ ᴜsᴇғᴜʟ ɪɴғᴏʀᴍᴀᴛɪᴏɴ🙅🏻‍♀️ service charge🙋🏻‍♀️ time limit (2 hours during peak)🙅🏻‍♀️ reservations➪ ᴀᴅᴅʀᴇss📍 L

♕ ʀᴀᴛɪɴɢs ♕

☞︎ ᴜsᴇғᴜʟ ɪɴғᴏʀᴍᴀᴛɪᴏɴ
🙅🏻‍♀️ service charge
🙅🏻‍♀️ reservations

➪ ᴀᴅᴅʀᴇss
📍 Loop Kulture (深水埗)
深水埗鴨寮街90號地舖
Caramelised  pain  banana  perdu
Loop Kulture既佈置偏向森林系🌵🌵成間cafe佈滿咗唔同種類既植物🌴🪴cafe入面既枱櫈都係木系為主調🪵帶比人一種舒適休閒既感覺(●´ω`●)ゞ✿ 焦糖香蕉樹頭麵包 Caramelized banana pain perdu $118呢個樹頭麵包食落就好似麵包布甸咁🍞等咗二十幾分鐘新鮮出爐 淋上楓糖漿再配埋上面冰凍既伯爵茶gelato一齊食🍨 一凍一熱好好味 伴碟既香蕉面頭有一層薄薄既焦糖脆🍌同埋啲無花果一齊食 成個口感更加豐富 推介呀🤎✿ 香辣北非蛋配酸種麵包 Loop Shakshuka $98醬汁用咗洋蔥🧅、彩椒、番茄🍅、辣椒🌶同feta cheese🧀整成 上面再放咗一隻半熟蛋🫕mix埋一齊黎點酸種麵包食好惹味👅📍Loop Kulture深水埗鴨寮街90號地舖評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♥/5💰cp值:♥♥♥♥/5🤟🏻回頭率:♥♥♥♥/5

📍Loop Kulture

評分ʕ •̀ o •́ ʔ
👅味道:♥♥♥♥/5
💰cp值:♥♥♥♥/5
🤟🏻回頭率:♥♥♥♥/5
2022-03-05 90 浏览
閒日下晝嚟到呢間cafe,比門口嘅halloween decoration吸引咗!一入去包咗場,員工好friend咁吹住水實驗緊新嘢飲,成個感覺巧chill巧舒服~Avocado & fig toast $98食物一到,哇!好似碟藝術品咁!😍有牛油果嗰塊係sourdough,牛油果熟度剛好;但另一主角無花果得三舊仔,這真的是fig toast嗎🥲 酸種包好脆,但烘太耐有啲硬,切到鋸木咁;不過牛油果無花果加toast呢個配搭點都唔會差~另一塊係黑麥包,個包幾香!上面係調咗味嘅沙律菜,夾埋食又幾好味佢哋仲送咗一小球嘅無花果雪糕!texture似雪芭,微酸但無花果味唔太出,不過用包點嚟食又幾得意der整體味道正常,但擺盤真係💯Matcha latte $46係我近期飲過最好飲嘅matcha latte!拉花真是巧令令,抹味豐盈濃厚,同奶味水乳交融,dap完帶有回甘;有樣有奶有內涵!kimochiii喔~ 美中不足係飲到底有少少粉粒,不過成杯都係高質呢位好坐,茶好飲~ 當日喺道度過咗一個鐘好舒服嘅me time,呢間cafe我一定會回頭呢 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

Avocado & fig toast $98
食物一到,哇!好似碟藝術品咁!😍
整體味道正常,但擺盤真係💯

Matcha latte $46

2022-02-25 75 浏览
又黎到Cafe聖地嘅深水埗😛附近有好多適合打卡嘅餐廳😚今次黎到田園風嘅loop Kulture!嗌左個yogurt同signature pancakes 🥞 Yogurt感覺好fresh toppings 加左好多唔同嘅生果🍓🍇🍎🫐🍑加上椰子片🥥口感好豐富另外pancake都好fluffy 另外有糖漿可以加 不過略嫌甜左小小😳不過整體黎講 味道都幾好 推薦~~

不過整體黎講 味道都幾好 推薦~~
  • 焦糖香蕉法式吐司
2022-01-30 90 浏览
深水埗有好多好有特色、適合放鬆心情嘅cafe。呢間loop kulture都唔例外。當日到深水埗隨意走走,諗住搵間cafe坐吓食吓嘢。經過呢間loop kulture 被環境佈置吸引了,就立馬決定食呢間!睇餐牌見到好有特色嘅酸種包,未試過,就叫咗個三文魚酸種包試試!好好味!層次豐富,仲有開胃菜解膩,好細心。再叫杯特色椰子咖啡,重回越南嘅感覺!好想旅行!!見到每枱都必叫嘅焦糖香蕉吐司配伯爵茶雪糕,果然好正!擺盤設計好靚,十分符合整個環境主題!店員仲好細心咁介紹食物嘅配搭、進食次序。兩個人食嘅份量剛好👍🏻推介!坐喺度睇啡街境,同朋友傾吓偈,整個氣氛好舒服❤️好適合繁忙嘅香港人坐下來靜靜享受。

2022-01-23
同朋友想坐低傾計誤打誤撞搵到呢一間cafe😍仲可以上樓上坐🤩一上到去忍唔住嘩岀左聲🤣因為成個露營setting好正😍又大又舒服😎個staff話隨便影相🤣講嘢大聲d都唔驚😆😆🍴焦糖香蕉法式吐司 $98見到好多人黎到都嗌既招牌甜品😋即叫即整✨吐司熱辣辣,外脆內軟🤤加埋朱古力雪糕同焦糖脆皮香蕉味道好夾,口感一流😋仲好貼心另上糖漿👍可以自己調味又唔會浸淋吐司🥰🍹熱情果青桔梳打 $52野飲特別推介依款🥰因為好好飲😆食甜野又可以解膩👍睇相都見到d冰係熱情果汁🍹唔怕溶晒無味🥰

🍴焦糖香蕉法式吐司 $98

🍹熱情果青桔梳打 $52
位於深水埗嘅草園風Cafe,店內設計有好多環保元素,除咗Cafe之外亦有賣環保產品,推廣走塑♻️👏🏻焦糖香蕉樹頭麵包($118)係口感超好嘅Gelato!! 伯爵茶味🥰French toast 每一面都用牛油同蛋汁煎到焦香,仲有焦糖脆片,大滿足!牛油果無花果配酸種麵包($98)有一大一細嘅麵包,主食就係牛油果同埋無花果,小清新嘅感覺🌱另一個就配沙律同紅石榴~仲有配青檸雪葩,超開胃😝煙三文魚椰菜花配酸種麵包($128)椰菜花係打成茸成為一種健康嘅醬~煙三文魚份量多亦好味👏🏻配草莓雪葩,不過不失啦特濃抹茶鮮奶($48)有木塞嘅玻璃杯咁上~外表滿分! 抹茶味好濃郁,整體味道偏甜~

焦糖香蕉樹頭麵包($118)
係口感超好嘅Gelato!! 伯爵茶味🥰

牛油果無花果配酸種麵包($98)

煙三文魚椰菜花配酸種麵包($128)

特濃抹茶鮮奶($48)
2022-01-04 76 浏览
我好鐘意呢間cafe的裝修,室內有好多植物,好似去咗郊外,嚟到呢度心情放輕鬆咗好多。你坐底咗就會俾menu, 要去收銀俾錢叫野食,另外d餐具要自助的。不過,d野飲同野食唔使自己出去攞,有職員放餐。我叫咗coconut coffee 同香蕉蕉糖麵包。個耶子咖啡嚟嘅時候係所有野分開裝,方便調自己鐘意的味道,多d甜少d甜,多d耶子味定多d咖啡味,比例可以隨心調教,最緊要係啱自己口味。 另外個麵包有d似日式多士,佢吸咗好多蛋汁,好香,入面有軟但外面係脆ga, 十級推介!!!

• 焦糖香蕉樹頭麵包
  • Loop
2021-12-28 86 浏览
香港地少人多,每寸空間大家都很善用,兩層嘅cafe 難得只放幾張檯,樓底又高,市區嚟講空間感好足。冬至公司有得早放,weekday 比我預期中多人,坐咗7成。我地就坐樓上,有一個wild camp 嘅佈置,好有渡假感, 好啱打咭📷。自己落樓下order 同俾錢,有職員送餐。點咗latte, mocha 同雜果Perdu ,Perdu 要等30mins , 賣相好靚,仲有x Mas 嘅牌, 包上配一個雪糕球,下面嘅Perdu 軟熟而邪惡🤤,好好味,不過旁邊嘅士多啤梨同藍莓就有啲酸😑

自己落樓下order 同俾錢,有職員送餐。

2021-12-21
3K
2021-12-23 50 浏览
鴨寮街我以為只有買二手店,平價嘢…原有不少文靑咖啡店進駐了。呢間咖啡店隨了咖啡,輕食,還有雜貸買。Cappuccino 賣相唔係好專業,起碼拉番一個最簡單的心型都冇。見綱上相片ok, 但今日不知😓。質感比較稀,味道尚算ok 。與店員溝通過後,換來一杯正常的。賣相跟之前差好遠,作為一間專業咖啡店,應該係咁,只屬個人意見。味道亦調較過,濃厚,回甘。牛油果,無花果多士牛油果和無花果都係我的至愛。Sourdough 麵包不錯。伴碟有雪糕和沙律。整體來講是好的,願意接受意見和即時回應。
呢間咖啡店隨了咖啡,輕食,還有雜貸買。

Cappuccino
質感比較稀,味道尚算ok 。
與店員溝通過後,換來一杯正常的。
味道亦調較過,濃厚,回甘。

牛油果,無花果多士
牛油果和無花果都係我的至愛。
Sourdough 麵包不錯。
伴碟有雪糕和沙律。

整體來講是好的,願意接受意見和即時回應。

2021-12-22