2019-08-21 68 浏览
星期五的晚上 想帶點甜的回家吃 慶祝又過了一星期和朋友聊天得知這兒有一間不錯的法式甜點好吧就一於去買吧~這兒是7:30關門哦 所以我7:00就到達了店員很有耐性的和我談天得知這間店舖賣的dacquoise 是法式宮廷點心 已杏仁蛋白為主要材料 是全港第一間哦買回去之後有七天保質期 放進冰箱就可以 要吃的時候解凍15分鐘就可以自己選了幾款口味 包裝精美以下幾款是我覺得的必食推介夏威夷菠蘿酸酸甜甜的 非常開胃 適合夏天的清新口味伯爵茶 香氣濃郁吃下去非常重的伯爵茶味抹茶 裏邊還有糯米糍 口感QQ 非常重的抹茶香 抹茶控不要錯過!芝麻 吃下去非常濃郁的芝麻味 很像在吃芝麻胡呢 這兒的甜點不太咸 又好吃 晚飯後吃好正呢!
星期五的晚上 想帶點甜的回家吃 慶祝又過了一星期

和朋友聊天得知這兒有一間不錯的法式甜點
好吧就一於去買吧~

這兒是7:30關門哦 所以我7:00就到達了

酸酸甜甜的 非常開胃 適合夏天的清新口味

伯爵茶

香氣濃郁吃下去非常重的伯爵茶味

抹茶
裏邊還有糯米糍 口感QQ 非常重的抹茶香 抹茶控不要錯過!

芝麻

吃下去非常濃郁的芝麻味 很像在吃芝麻胡呢

這兒的甜點不太咸 又好吃 晚飯後吃好正呢!

2019-08-18 868 浏览
週六有點抱恙,於是推了朋友的飯約。  正在家無聊滑手機,忽然叮叮叮叮的收到幾幅相片。原來朋友在灣仔,剛去完博覽。想起我鍾意食macaron,所以就專情跑到一家餅店,說是要買甜品給我🥰。還專情送過來我家,雖說是有車,但也真是太有心了。這家甜品店舖專賣跟macaron同樣是法國經典宮廷點心,同樣是以杏仁蛋白為主要材料嘅Dacquoise。Dacquoise的外皮比較酥脆,沒有macaron那麼甜和黐牙,內餡是butter cream, 今次朋友買了兩款口味給我,一款是檸檬柚子,另一款是rum酒葡萄。兩款都是很適合夏天的清新口味。我先試了檸檬柚子,酸酸甜甜很醒胃, 令原本因為不適而悶悶的我精神不少😊。另外還買了canele, 經過一個小時的烤焗,朱古力外皮好挺身好脆脆,裡面的抺茶餡是用了丸久小山園的抺茶粉做所以抺茶特別香濃。最後還有兩件小madeleines蛋糕, 朋友說是鹹的,很新鮮推介我試。我吃了其中一款, 有很重的風乾火腿味,很香很好吃,配了我至愛的手沖咖啡,周末太美好了。

2019-08-17
其他
  • 藍姆葡萄達克瓦茲
2019-08-16 87 浏览
今日女朋友指定想食甜品,我又想買啲特別啲比佢食,我去左灣仔有間法式甜品店買比佢食。法國藍帶廚師主理,用上傳統法國手藝,味道的確非常出色。餐廳環境好靚,打卡影相位好多。我買左幾款比女朋友試下。芝麻麻糬達克瓦茲。外層酥脆充滿牛油香,入口牛油味道清甜完全唔油膩。中間芝麻餡即時由冰箱取出即食,入口好似雪糕,口感非常特別。我仲買左芒果口味。芝麻味濃突出,芒果味果味非常重。可麗露入口鬆軟,唔會膩口,甜度輕輕唔重口味。另外試左兩款瑪德蓮,開心果味濃香,果仁味突出。
2019-08-16 68 浏览
初嚐法國甜品,原來Lovever Patisserie 係全港首間達克瓦茲專門店,我買了達克瓦茲(Dacquoise) 及 可麗露, 每樣少少,店員好nice, 送我一件瑪德蓮蛋糕。Dacquoise是法國經典甜品, 外脆內軟,香脆餅面是由蛋白、杏仁粉及糖粉製成的, 內裡口感如雪糕。夏日鮮芒果Dacquoise $36置室溫15分鐘後食,淡香芒果味, 不甜不膩,咬落去口感豐富。薄荷巧克力 Dacquoise $36薄荷涼浸浸配有微酒味巧克力,好fresh,但咬落比較硬。伯爵茶可麗露$32棕色厚厚外殼由糖焦而成,食落微硬,內餡口感則以麵包布丁。
店員好nice, 送我一件瑪德蓮蛋糕。

夏日鮮芒果Dacquoise $36

置室溫15分鐘後食,淡香芒果味, 不甜不膩,
咬落去口感豐富。

薄荷巧克力 Dacquoise $36

薄荷涼浸浸配有微酒味巧克力,好fresh,但咬落比較硬。

伯爵茶可麗露$32

棕色厚厚外殼由糖焦而成,食落微硬,內餡口感則以麵包布丁。

2019-08-16 63 浏览
全港首家達克瓦茲專門店係灣仔行過一間靚靚cake shop💓原來係賣法式甜品經店員詳細介紹原來主打達克瓦茲(Dacquoise),起源是十七世紀法國宮廷經典點心 🙈❤️Mixed Berry Dacquoise $36同macron 一樣,主要成份係杏仁粉,外型似三文治,搭配mix berry奶油霜餡料,食落可感受到餅殼濃厚的杏仁味,表層酥脆,食落酸酸甜甜,口感比macron 更豐富有層次❤️🧁Earl Grey Canel $32外脆內軟,質感好特別❤️ 唔會太甜🍋Grandma's Mini Lemon Cake $26出面有層甜霜,唔會太酸,食落重檸檬酸味加埋蛋糕的蛋味🥚,幾好味
全港首家達克瓦茲專門店

係灣仔行過一間靚靚cake shop💓
原來係賣法式甜品

❤️Mixed Berry Dacquoise $36

🧁Earl Grey Canel $32
外脆內軟,質感好特別❤️ 唔會太甜

2019-08-15 50 浏览
芒果味 $38 這個東東,做法有點似馬卡龍,但有些許蛋糕口感,甜度亦調較過,輕甜,較啱香港人口味。個人覺得味道與口感像" 雪糕三文治", 可以一試,但未必會試第二次。。

芒果味 $38

2019-08-14 53 浏览
Dacqouise達克瓦茲,這款近年開始多香港人留意的法式甜點,外型就像夾心餅乾般,同為馬卡龍的法式蛋白杏仁甜點則相對地精緻得多。這店是香港首間售賣達克瓦茲的店舖。這天終於買了幾件嚐嚐。店員耐心地講解這款甜點及食用方法,在櫥櫃前逛了好幾圈的我,最後點了薄荷朱古力、夏威夷鳳梨及青檸柚子口味,另外還點了幾件瑪德蓮蛋糕。達克瓦茲售價為$36,設有迷你款$30,其餅乾的用色則更色彩繽紛。青檸柚子達克瓦茲 (左); 薄荷朱古力達克瓦茲 (右)薄荷朱古力達克瓦茲加入了酒,酒香提升了朱古力味道的層次,選擇凍食的我,奶油霜的餡料真的像在吃雪糕般,好特別喔(*¯︶¯*)夏威夷鳳梨達克瓦茲; 青檸柚子達克瓦茲兩款果味的達克瓦茲,味道相對地清新輕盈,酸酸甜甜的好開胃,裡頭更有果醬/果肉餡料,口感豐富( ´▽`)瑪德蓮蛋糕蛋糕濕潤鬆軟,且充滿牛油香;個人最喜歡朱古力瑪德蓮,因其味道濃郁,不會太甜。吃過達克瓦茲後真的對它改觀了,比起馬卡龍,達克瓦茲不論是味道/口感,都更豐富呢。以後散水餅又多了一個選擇了(*¯︶¯*)

這店是香港首間售賣達克瓦茲的店舖。這天終於買了幾件嚐嚐。

迷你達克瓦茲

青檸柚子達克瓦茲 (左); 薄荷朱古力達克瓦茲 (右)

迷你夏威夷鳳梨達克瓦茲

夏威夷鳳梨達克瓦茲; 青檸柚子達克瓦茲

瑪德蓮

瑪德蓮蛋糕

以後散水餅又多了一個選擇了(*¯︶¯*)
2019-08-08
下午茶
迷你達克瓦茲
迷你夏威夷鳳梨達克瓦茲
瑪德蓮
  • 青檸柚子達克瓦茲
  • 夏威夷鳳梨達克瓦茲
2019-08-14 64 浏览
朋友家中敘會,各人買了一些食物齊齊分享。食物當中最另我好奇的是一盒蛋糕之類,包裝精美,每件都是各別包裝,非常衛生。原來是法國的一種甜品叫達克瓦茲,賣相有點似馬卡龍,味道卻比馬卡龍好味得多。玄米茶飮得多,但是達克瓦茲運用了玄米茶這種的原素做了夾心忌廉,那焦香的味道非常濃厚,軟滑的口感似雪糕。外層脆內裡軟,又不是想像中甜。又嚐了另一款蘭姆葡萄達克瓦茲,蘭姆酒味突出,每粒葡萄都充滿著酒香。以後又多一款甜品可選擇了。

朋友家中敘會,各人買了一些食物齊齊分享。

2019-08-12
$40 (其他)
之前介紹過Lovever Patisserie 既 Dacquiose ,個種外酥內軟既口感真係一試難忘。達克瓦茲 (Dacquiose)食過抹茶麻糬同伯爵茶口味,總結就是茶味冇得輸,超濃的説!今個月新口味係焙茶爆米香,焙茶係我最喜歡既茶所以一定入手!茶味濃之餘蓋過buttercream既牛油膻味,不過中間既爆米谷唔太脆,仲有點硬。可麗露 (Canelé)之前食過伯爵茶可麗露茶味都好濃,唔知今次個抹茶可麗露係咪失手,冇乜抹茶味。不過依舊皮超脆,唔會硬,內裏軟腍腍好似布丁咁,好喜歡!布列塔尼酥餅 (Galettes)入口奶香濃牛油味好重,甜中帶鹹,質感較鬆散,味道好像藍罐曲奇。

達克瓦茲 (Dacquiose)

可麗露 (Canelé)

布列塔尼酥餅 (Galettes)
2019-08-13 47 浏览
依間店係香港第一間達克瓦茲專門店 佢地由網店開始 我個時係網上面見過佢地嘅廣告已經覺得好吸引 但成日都懶得order🤣 後來知道佢地係灣仔開咗實體店 今次經過灣仔一定要try try佢!! ✨Hojicha Dacquoise $36 ✨Rum & Raisin Dacquoise $36其實Dacquoise係Macaroon啲fd👭但佢比Macaroon更加鬆脆入面嘅奶油餡料有味得黎又唔會太甜明符其實嘅外脆內軟🤪今次我試咗Hojicha同埋Rum & Raisin Hojicha好重茶香味 一啲都唔膩而Rum & Raisin都幾重酒香味 食嘅時候真係有啲微醺嘅感覺☺️✨Chocolate Madeleine $18 食開甜品嘅人一定識貝殼蛋糕依間店嘅Madeleine非常鬆軟每一啖都有超濃郁嘅朱古力味🍫依間店嘅食物質素都好高👍🏻個人認為用黎送禮或自食都好好 外形又cute味道又高質而且價錢都reasonable👌🏻絕對值得encore🤣

✨Hojicha Dacquoise $36

絕對值得encore🤣
2019-08-09
外卖送餐
2019-08-12 73 浏览
話說經過大王東街 諗住店員姐姐話每個月都有新味 決定入去睇下有咩味☺️今次先知原來Dacquoise,同Canele Madeline 個d 係唔同師傅整架!芝麻麻糬達卡瓦茲 ($38)食落口第一啖.....嘩.....好香芝麻味呀😭😭😭 仲有粒粒mochi係入面 雖然唔係好多mochi 但呢個size geh dessert 有mochi食都已經好感動 仲要d mochi整得好高質😭😭😭 況且呢個Dacquoise好特別 係心形 haha 其他個d都係陀圓形的!見到仲有焙茶味既 好想試😭 但已經買左太多 下次要再食!希望芝麻味可以last耐d😭-Canele ($32)點都要食我最愛既canele ☺️☺️ 真係最好味既canele 沒有之中!真係外脆內軟架 強烈推薦大家要試試呢😚 -Madeline ($18 each)叫左4隻唔同味既Madeline 有vanilla, lemon, pistachio同matcha 個人最鐘意pistachio同matcha! Matcha個個幾重抹茶味 有少少回甘咁 而pistachio就有淡淡既開心果味 為我對madeline帶來左新既衝擊😳 但

芝麻麻糬達卡瓦茲 ($38)

Canele ($32)
Madeline ($18 each)
叫左4隻唔同味既Madeline 有vanilla, lemon, pistachio同matcha 個人最鐘意pistachio同matcha! Matcha個個幾重抹茶味 有少少回甘咁 而pistachio就有淡淡既開心果味 為我對madeline帶來左新既衝擊😳 但我依家太晏先返到屋企 搞到佢出左d油😭
2019-08-12 64 浏览
其實唔係特別鍾意食甜品,但你知啦女人好善變,間唔中又會無啦啦想食甜野,再加上呢排心情都唔好,就比自己有個藉口去放縱一下。今次放工經過呢間甜品專門店,一於入去試吓平時法國貴族除咗食馬卡龍之外仲會食啲咩高貴嘅甜品🤪呢間甜品店係全港首家達克瓦茲專門店。達克瓦茲(Dacquoise)起源是十七世紀法國宮廷經典點心,LOVEVER 的達克瓦茲裡面使用非常大量的杏仁粉,所以食用時,可以感受到餅殼的非常濃厚的香氣,表層酥脆內部柔軟輕盈,搭配不同奶油霜餡料,口感豐富有層次。店舖每隔一排就會更換唔同嘅口味,所以大家每次黎都好似拆禮物咁期待着新嘅口味💕由於甜品無添加防腐劑所以需要保存喺雪櫃入面,食嘅時候再解凍10至15分鐘,建議大家盡快食完,如果唔係過咗期就浪費左㗎啦🥰各款 冧酒提子因為我係一個酒鬼,所以見到冧酒提子就好不猶豫叫咗一個來試。冧酒味雖然好濃郁,但又唔會好苦,加埋甜甜地嘅提子乾🍇中和返,好好食。而且佢個餅殻感覺有啲似馬卡龍,但係馬卡龍好痴牙而且好甜好甜,唔係人人都頂得順。如果同我一樣唔鍾意死甜,呢個甜品就好啱你。餅殻鬆軟,空氣感好重,而且夾住內餡就好似雪糕三文治咁口感豐富。青檸柚子青檸嘅微酸配

各款

冧酒提子

青檸柚子
青檸嘅微酸配埋柚子嘅清甜,味道好夾,唔會覺得好有甜品個種漏既感覺。最啱一啲鍾意食甜品但又想食啲清新,果味重嘅朋友。

薄荷朱古力
我平時唔係太鍾意食薄荷味嘅甜品,但今次一場嚟到就專登揀咗薄荷朱古力,結果比我預期嘅好食好多。薄荷味令朱古力食落冇咁滯,而且薄荷味唔會好似牙膏咁強烈,值得推介!

黑糖麻薯
好好食呀,口感好煙un!黑糖唔係平時飲珍珠奶茶嗰種死甜,而係淡淡嘅黑糖香味,加埋麻薯粒粒成個口感好豐富,鍾意食mochi既大家一定要買來試吓🥰

2019-08-10 54 浏览
大王東街有間好grand嘅法式甜點店,裝修得好girly ~ 入面專賣一種叫dacquoise嘅法式小甜品,可以話係唯一一間專賣店添!呢種甜品做法複雜,時間又長,所以佢一件只賣36蚊係幾抵食!.今次揀左4個味,先講抹茶啦😌 用上左高級抹茶粉,食落抹茶味十足,口感有d似雪糕,入面仲有麻糬,煙煙韌韌嘅,配上外層酥酥餅底,食落口感係非常豐富,上面仲有d糖粉,小小嘅點綴已經足夠💖💖.另一個係berry~ 食落小小酸酸地,充滿Berry 嘅香味,食完都唔會膩呀!😍.新口味係黑糖,幾夾呢個餅底,黑糖味亦幾足,個cream 特別滑🌹🌹💁🏻‍♀️ .另一個新味係薄荷朱古力!幾特別 朱古力味濃而不甜膩🐽

今次揀左4個味,先講抹茶啦😌

另一個新味係薄荷朱古力!幾特別 朱古力味濃而不甜膩🐽
2019-08-10 36 浏览
話說轉黎灣仔都好幾個月,附近餐廳暫時都未重覆食過實在太多花款,連cafe都好多non-chain options. 呢日飲某”網紅”cafe N.X.X,見隔離有間細細既白色小店,原來係賣法式甜點,基本上清一色都係「dacquoise」,便試試咩料到之前曾經係某d cookbook見過dacquoise,但就唔係單獨一樣甜品,似係做蛋白餅或用黎做餅底/夾心既西餅所用。店內妹妹細心解釋,佢好似馬卡龍咁用杏仁粉整,但會加麵粉,做成外脆內軟既口感。把心一橫決定試4款味,橫掂可以放雪櫃2/3日,妹妹仲幫我(d dacquoise)包得好靚添!(有一刻諗緊如果又要派散水餅,似乎係唔錯既選擇)試左4款迷你版,餡料分別係芒果、菠蘿、抹茶,同mint chocolate; 基本上款款都好正!!首先個餅本身,的確同馬卡龍有異曲同工之妙,不!過! 絕對無馬卡龍咁甜,亦都濕潤好多、大同軟好多,唔似馬卡龍咁一陣甜風後痴牙就無左(學chapman 話齋,香港人食甜品最緊要係唔甜!)佢既甜度非常適中,唔知係咪根據港人口味改良左呢?到餡: *mint chocolate 既mint真係好似雪糕版咁,冰冰涼涼,朱古力
話說轉黎灣仔都好幾個月,附近餐廳暫時都未重覆食過

(有一刻諗緊如果又要派散水餅,似乎係唔錯既選擇

佢既甜度非常適中,唔知係咪根據港人口味改良左呢?

到餡:
*mint chocolate 既mint真係好似雪糕版咁,冰冰涼涼,朱古力係黑朱黎,好濃味;
*芒果出乎意料地好食!仲有好香甜既真.果肉係中間,有驚喜!
*菠蘿係雪葩既感覺,酸甜又消暑!
*最後抺茶本來諗住都係好甜果d,點知好濃茶味,有d 似via txxyo 熱賣既果種抹茶雪糕味道!

餡料唔知用咩整,雪凍既話係硬的,但解凍10分鐘就好似雪糕咁,唔重既cream味,帶點牛油香又好滑咁⋯上網search recipe但實在太多花款,工序又好複雜,睇黎自製dacquoise無望

唯有多d幫襯啦
  • 芒果dacquoise
2019-08-10 38 浏览
幾年前香港興起Macaron熱潮由一間餅店慢慢去到好多餅店都有賣好多唔同味嘅Macaron而今次就有法國宮廷經典點心Dacquoise達克瓦茲喺香港咁罕見嘅法式甜點可以喺灣仔嘅Lovever Patisserie搵到唔知會唔會可以帶起一個Dacquoise熱潮呢?其實講起MacaronDacquoise有啲似Macaron放大版都係兩個皮包住中間個餡不過當然個皮係完全唔同嘅佢係粒狀脆皮 再加左啲糖粉喺面餅皮非常酥脆 中間係唔同味嘅牛油忌廉而我今次就買左3隻味黎試抹茶麻糬達克瓦茲焙茶達克瓦茲芝麻麻糬達克瓦茲加左麻糬真係一絕一咬落去覺得外面好脆之後就以為佢中間係cream 好腍咁啦 點知食食下去到中心位置有麻糬又多一層口感好似抹茶麻糬達克瓦茲本身牛油忌廉抹茶味都好濃加埋麻糬 口感煙韌 味道香濃芝麻麻糬達克瓦茲係重點推介佢個麻糬仲要有餡有芝麻醬留出黎 三層口感佢除左有Dacquoise仲有其他法式甜點於是亦都買左3個瑪德蓮黑松露瑪德蓮義式香料佐黑胡椒培根瑪德蓮開心果瑪德蓮黑松露同義式香料佐黑胡椒培根味好特別冇諗過可以係瑪德蓮嘅味而且個味好出題外話 鋪頭佈置好靚擺放左唔少精緻嘅裝飾另外佢個包裝
幾年前香港興起Macaron熱潮
由一間餅店慢慢去到好多餅店都有賣好多唔同味嘅Macaron
而今次就有法國宮廷經典點心Dacquoise達克瓦茲

喺香港咁罕見嘅法式甜點
可以喺灣仔嘅Lovever Patisserie搵到
唔知會唔會可以帶起一個Dacquoise熱潮呢?

其實講起Macaron
Dacquoise有啲似Macaron放大版