2019-09-30 400 浏览
Dacquoise 這個甜品響香港唔係好流行其實Dacquoise 係類似馬卡龍的甜品一樣係用杏仁和蛋白製成 本人之前響外國食過一次估唔到香港開左一間專賣Dacquoise 的小店今次就買左3件Dacquoise 同2件Mandeleine每件都有獨立包裝🍽榛子朱古力DacquoiseDacquoise 外皮好香外脆內軟 無macaron咁甜又唔會黏牙榛子朱古力味超濃仲有d榛子粒響入面🍽芝麻麻糬 Dacquoise 幾得意 中間有麻糬煙煙韌韌 增加口感🍽抹茶 Dacquoise 抹茶好香好濃 有回甘作為抹茶控 最愛呢隻味道🍽 雲呢拿 Mandeleine🍽黑松露 Mandeleine一打開袋已經好大陣黑松露味蛋糕微微濕潤加埋黑松露 鹹鹹甜甜幾有驚喜呢度d甜品細細件 包裝又靚很適合買來做散水餅
Dacquoise 這個甜品響香港唔係好流行

加埋黑松露 鹹鹹甜甜幾有驚喜

呢度d甜品細細件 包裝又靚
很適合買來做散水餅
外卖自取
$50 (其他)
2019-09-29 365 浏览
本身對可麗露都幾偏愛,朋友話灣仔開左間小店,係主打可麗露同埋Dacquoise,二話不說就去買黎試下,店內幾靚,以白色為主再加上好多花去點綴,好簡約,主要係做外賣,賣既野亦唔多,有可麗露,Dacquoise,檸檬餅同埋貝殼蛋糕,我地買左兩款Dacquoise,同埋兩款可麗露試,Dacquoise,我地分別叫左rum酒提子同埋雜莓味,rum酒提子唔錯,餅面做得好鬆化,中間夾層可能帶有麻糬所以口感好煙韌,提子充滿酒香,成個甜品又唔會太甜,好食。雜莓味道清新,又唔會太酸,但唔太特別,rum酒提子比較出色,可麗露分別試左伯爵茶同埋朱古力味,兩款都好好食,朱古力味好濃,不過可麗露個面略嫌硬左些少,雖然脆,但軟些少會好d,伯爵茶味就非常推介,伯爵茶香會慢慢滲出,非常好食,值得一試。總括呢間唔算平,但夠精緻好味,而且暫時香港有呢款甜品既地方唔多,值得一試。
外卖自取
隆重推薦灣仔這間法蘭西甜品店👍🏻本來只係閒逛而發現,但一吃就難忘!好食到已經推薦左幾個朋友快去食,食完都大讚🤤店面不大,但裝潢用心!裝飾品都好靚,店員都好好人,細心介紹甜點給我們。重點就是他們了!達克瓦兹(Dacquoise)真係超好吃達克瓦兹(Dacquoise)外表平平,但其實法式宮廷的經典甜品。日本更有人稱為「珍珠盤」。店員說口味會更新的店員說外層有點像馬卡龍但有不同,我一吃下去,只可以說係好吃十倍!我應該講左10幾次好好味😹男友也笑我真係好中意吃!如果5星滿分,呢個有10星其實其他甜點都好好食,其中馬德蓮係我食過最好吃的可麗露要焗一小時!有個整甜點的朋友說,這個最難整!我地買左一堆慢慢歎
隆重推薦灣仔這間法蘭西甜品店👍🏻
本來只係閒逛而發現,但一吃就難忘!
好食到已經推薦左幾個朋友快去食,食完都大讚🤤

店面不大,但裝潢用心!

裝飾品都好靚,店員都好好人,細心介紹甜點給我們。

重點就是他們了!達克瓦兹(Dacquoise)真係超好吃

店員說口味會更新的

焦糖奶油鹽達克瓦兹(Dacquoise)

如果5星滿分,呢個有10星

其實其他甜點都好好食,其中馬德蓮係我食過最好吃的

伯爵茶可麗露
可麗露要焗一小時!有個整甜點的朋友說,這個最難整!

我地買左一堆慢慢歎

2019-09-21
下午茶
達克瓦兹(Dacquoise)
焦糖奶油鹽達克瓦兹(Dacquoise)
伯爵茶可麗露
  • 達克瓦茲
  • Dacquoise
2019-09-28 1494 浏览
朋友吃過這裡的法式甜品後大讚,是日放工後決定一訪。店子在利東街附近,店面小小,有異國風情。到達後才知道除了招牌Dacquoise外,還有瑪德蓮、可麗露、檸檬小蛋糕、布列塔尼、費南雪等法式甜品。我選了伯爵茶Dacquoise、黑松露瑪德蓮、朱古力瑪德蓮、朱古力可麗露和布列塔尼各一件。每件甜品均有獨立包裝,附上小冰袋,還有大保冷袋裝著,不錯。黑朱古力瑪德蓮我在回家途中已經吃了,朱古力和牛油味平衡得很好,朱古力味突出但不過甜,整體濕潤度不錯,比我在香港吃過的另一間法式甜品店做得更好呢。另一件黑松露味瑪德蓮味道也非常香濃,用黑松露做甜品幾有驚喜。伯爵茶Dacquoise實在好吃的驚為天人,面層與馬卡龍一樣以杏仁、蛋白、糖霜等製成,但絲毫沒有馬卡龍那種痴牙和甜膩感,與濃郁芳香的伯爵茶buttercream同吃,說是在口腔裡繞樑三日也毫不誇張,有些Dacquoise是有兩種顏色的,店員也說部分味道會每月轉換,也真的很想試試其他口味。很幸福的感覺,朋友真的沒有介紹錯!第一次吃朱古力可麗露,店員說需時一小時才焗好,外層是香脆帶點厚實的,內裡輕微濕潤,質感對比強烈,整體吃下去是煙煙韌韌的。布列塔尼類似牛
朋友吃過這裡的法式甜品後大讚,是日放工後決定一訪。

店子在利東街附近,店面小小,有異國風情。

每件甜品均有獨立包裝,附上小冰袋,還有大保冷袋裝著,不錯。
布列塔尼類似牛油撻,牛油味比其他幾款甜品重,表面是脆脆的,裡面有點像椰撻的質感(但當然沒有椰子味啦),幾有趣,不過我較推介前面幾款甜品
在社交媒體分享有95折。
2019-09-18
  • 伯爵茶Dacquoise
2019-09-26 260 浏览
老公見我呢排為左份功課做到好辛苦,所以帶我去左間蛋糕舖,買番啲甜品番屋企食為我打下氣。舖頭嘅外觀已經好靚啦!入面裝修雪白色,明亮又簡潔,原來係一間法式甜品外賣店,怪不得每一件甜品都甘精緻!櫥櫃裝住一件件嘅比馬卡龍大件嘅糕餅,叫做達胡瓦兹Dacquoise ,有9款特色嘅口味同傳統口味任君選擇。店員會貼心提供冰種,保持甜品係冰凍狀態,提醒我地番到去最好雪一雪先再攞出嚟食。食之前,就要放係室溫解凍等大約10-15分鐘先好食,甘先可以試到最佳口感。每一件甜點的包裝都係好靚呀!我地最尾選左3款甜點番屋企食!黑松露瑪德蓮($20) 身為黑松露愛好者,見到呢個有趣配搭,當然要試一試。一打開包裝袋就已經傳出好香黑松露味! 瑪德蓮蛋糕咬落濕潤,濃濃牛油香味同黑松露味,食落咸咸甜甜都幾得意。(左) 芝麻麻糬達胡瓦兹 ($36) + (右)伯爵茶達胡瓦兹 ($36)達胡瓦兹外皮咬落酥脆,好香杏仁味,整體食落比馬卡龍無甘甜同香口D,夾住嘅餡係butter cream。- 伯爵茶butter cream 有濃郁茶香味,岩曬伯爵茶控呀!- 芝麻butter cream 非常香濃,中間夾住煙煙韌韌麻糬,令到口感更

舖頭嘅外觀已經好靚啦!

每一件甜點的包裝都係好靚呀!

我地最尾選左3款甜點番屋企食!

黑松露瑪德蓮($20)
身為黑松露愛好者,見到呢個有趣配搭,當然要試一試。

- 芝麻butter cream 非常香濃,中間夾住煙煙韌韌麻糬,令到口感更豐富!
2019-09-26 244 浏览
#法式甜點#灣仔咁大個女 第一次食Dacquoise (達克瓦茲)係十七世紀法國宮廷經典甜點店主係日本遇上 再為此學整Dacquoise 係香港開埋店香港人最關心既問題係 會唔會太甜我都問左句 印象中 法式甜點 係好甜 好就似馬卡龍 食一粒 已經夠晒數 店員話 因應港人口味 刻意減甜 好有心意呀!而每個月 只推出十款, 因為季節調整最近推出奶酒味 聽個名 都好興奮除左Dacquoise , 重有其他甜點雖然店鋪細細 但甜點種類好多 再講講佢既包裝 簡約設計 特顯高尚1)抹茶麻糬達克瓦茲 $36抺茶富有回甘清香 裏面夾住QQ既麻糬,再配上達克瓦茲既酥脆外皮 2種口感互相配合2)綜合莓果達克瓦茲 $36酸酸帶果味 甜而不膩 個人比較偏好3)Baileys奶酒可可脆脆達克瓦茲 $36新式口味 食落勁香奶酒味4)小山圓抹茶可麗露 $32一直都好想食可麗露 以為佢似心太軟既咁既食落係似蛋糕仔既 5)香草瑪德蓮 $20蛋糕口感扎實 香草味濃 散發陣陣奶油香既
#法式甜點
#灣仔

咁大個女 第一次食Dacquoise (達克瓦茲)
係十七世紀法國宮廷經典甜點
店主係日本遇上 再為此學整Dacquoise 係香港開埋店
香港人最關心既問題係 會唔會太甜
我都問左句 印象中 法式甜點 係好甜
好就似馬卡龍 食一粒 已經夠晒數
店員話 因應港人口味 刻意減甜
好有心意呀!

而每個月 只推出十款, 因為季節調整
最近推出奶酒味 聽個名 都好興奮

除左Dacquoise , 重有其他甜點
雖然店鋪細細 但甜點種類好多

再講講佢既包裝
簡約設計 特顯高尚

1)抹茶麻糬達克瓦茲 $36

抺茶富有回甘清香 裏面夾住QQ既麻糬,
再配上達克瓦茲既酥脆外皮 2種口感互相配合

食落係似蛋糕仔既

5)香草瑪德蓮 $20

蛋糕口感扎實 香草味濃 散發陣陣奶油香既

2019-09-24 1034 浏览
朋友即將生日,想買點特別的生日禮物,上網搜尋了這家法式甜品店,朋友收到後非常開心埋,還跟我一起即場品嘗!店舖裝修以白色為主,簡潔清新,店內只擺放了一個廚櫃展示甜品。店員很熱心地介紹產品,店內所售的全都是法式甜品,各有特色。我訂了兩款Dacquoise,一款是芝麻味,另一款是焦糖奶油味。這個甜品是類似馬卡龍,都是用上蛋白、杏仁粉和糖霜造成,但口感較鬆脆,沒有馬卡龍般煙韌,餡料則是buttercream。而且訂製還可選擇要不同顏色的外層,色彩繽紛,看得令人賞心悅目。芝麻餡吃下有粒粒芝麻,口感豐富,有點像中式湯圓的芝麻餡。想不到中式餡料和法式甜品也可以相映成趣。焦糖奶油味焦糖味濃郁,加入奶油令質感更柔滑。Dacquoise 是需存放於雪櫃內,從雪櫃取出後5分鐘吃,口感猶如在吃雪糕。單是這個甜品就值得我再來了,平時吃的馬卡龍都很甜,吃一個已經很足夠。但這個不會過甜,而且在不同時間吃又可以有不同口感,很特別。伯爵茶可德露,店員說這個甜點需要用焗爐焗1小時,非常花時間。由於焗的時間很長,所以外層脆硬,內層有點像蜂巢組織,口感帶煙韌,伯爵茶味清香。黑松露瑪德蓮,一打開包裝已經聞到好香的黑松露味,瑪德

店舖裝修以白色為主,簡潔清新,店內只擺放了一個廚櫃展示甜品

店員很熱心地介紹產品,店內所售的全都是法式甜品,各有特色。

黑松露瑪德蓮,一打開包裝已經聞到好香的黑松露味,瑪德蓮烤至金黃色,外層微脆,蛋糕濕潤,甜甜鹹鹹挺有趣。朱古力味也有濃濃的可可味。

如果店舖可以訂做生日蛋糕就更好了。我一定會每次都買來作朋友的生日禮物。
庆祝纪念
生日
  • 焦糖奶油達克瓦茲
經過大王東街,給這家精緻的小店深深吸引著! 細看原來是家餅店,門面及室內設計以白色為主,玻璃門上的白木襯金色邊框及金色店名,雅緻中見貴氣!加上花藝擺設,充滿法國氣息!進去看看,玻璃飾櫃裏外,放了多款精緻甜點,配多款不同味道的醬料。店主說 Lovever 的甜點以達克瓦茲為主,原本是傳統法國宮廷蛋糕的其中一層,口感獨特。由於發現本港竟然沒有這類甜點,就決定引入香港,創立了首家達克瓦茲專賣店,銷售這種自家製作的甜點。另有一款達克瓦茲,顏色較鮮豔,體積較小,需要預訂的。還有其他法式甜點包括瑪德蓮 (Madeleine)、可麗霜 (Canel é)、 費南雪等 (Financier) 、布列塔尼 (Brenton Biscuit)、小蛋糕 (Mini Cake) 等。最後買了幾款達克瓦茲和瑪德蓮回家吃。達克瓦茲(Dacquoise) 起源於十七世紀法國宮廷經典點心,以發源地法國西南部的溫泉鄉「達茲」而得名。抹茶麻糬達克瓦茲 $36~紫薯達克瓦茲 $36~榛果巧克力達克瓦茲 $36 ~兩層脆餅輕盈鬆脆,有蛋白味和杏仁香。據說烘焙前會在表面撒上糖霜,利用高溫形成顆粒狀脆皮。中間夾著柔軟幼滑醬料,口
經過大王東街,給這家精緻的小店深深吸引著!

加上花藝擺設,充滿法國氣息!

另有一款達克瓦茲,顏色較鮮豔,體積較小,需要預訂的。

最後買了幾款達克瓦茲和瑪德蓮回家吃。

抹茶麻糬達克瓦茲 $36~
紫薯達克瓦茲 $36~
榛果巧克力達克瓦茲 $36 ~
兩層脆餅輕盈鬆脆,有蛋白味和杏仁香。據說烘焙前會在表面撒上糖霜,利用高溫形成顆粒狀脆皮。中間夾著柔軟幼滑醬料,口感層次豐富! 3款醬料各有特色:

抹茶麻糬的抹茶味香濃,以香濃的小山園青嵐抹茶做,加上糯米糍,軟滑柔韌。

紫薯醬香軟幼滑,紫紅色很吸引!

榛果巧克力醬混合兩種valrhona 朱古力及cellebaut榛果醬,採用70% 黑朱古力,香濃軟滑、低甜偏甘味,加上烤榛果碎,有點脆脆的嚼勁!

店內有溫馨提示的小卡,建議達克瓦茲保存於攝氏0-4度的冰箱,食用前取出解凍約15 分鐘,讓醬料回軟, 口感更佳。

義式香料佐黑胡椒培根瑪德蓮 $22 ~
鬆軟的瑪德蓮甜中帶鹹, 饀中有煙肉碎,味道層次豐富 ! 香煎煙肉配義式香草及生磨黑胡椒,十分惹味! 是Lovever首款咸點。

巧克力瑪德蓮 $18 ~
深啡色的瑪德蓮,朱古力味非常香醇濃郁。以大量法國 Valrhona 法芙娜無糖可可粉及優質朱古力製成。

全人手製作,預訂可選擇兩天至一個月內到舖取貨或送貨。網上訂購,包裝方面,提供五個、六個、十個、十二個的禮盒包裝,很適合送禮。並附上精美冰袋,可保存溫度二小時,方便帶回家享用,或存放冰箱。
  • 巧克力瑪德蓮
  • 義式香料佐黑胡椒培根瑪德蓮
  • 榛果巧克力達克瓦茲
  • 抹茶麻糬達克瓦茲
1K
2019-09-19 134 浏览
下午茶時段食好咩,我推介大家食一個全港首家達克瓦茲專門店「Lovever Patisserie 」,位於灣仔的一間甜品店。係IG睇就睇得多,但食就未試過,今次同埋愛吃甜的朋友嚟到「Lovever Patisserie 」享受一個十七世紀法國宮廷經典風味嘅“達克瓦絲”(Dacquoise)。 達克瓦茲表層是用蛋白同杏仁粉造成再撕上糖粉,質感酥脆,咬落柔軟,搭配不同味道嘅奶油霜,口感豐富得好有層次。棒果巧克力達克瓦茲 - 巧克力濃厚,棒果香口。綜合莓果達克瓦茲 - 個人比較喜歡莓類生果,微酸帶果甜,非常醒胃。伯爵茶達克瓦茲口 - 茶味清香,輕盈不太濃。Baileys 奶酒可可脆脆達克瓦茲 - 酒味比重,愛Baileys的朋友不感失望。每月會供應不同味道,千其唔好錯過你喜歡嘅味道囉!

棒果巧克力達克瓦茲 - 巧克力濃厚,棒果香口。

伯爵茶達克瓦茲口 - 茶味清香,輕盈不太濃。

每月會供應不同味道,千其唔好錯過你喜歡嘅味道囉!

2019-09-18 129 浏览
之前放工行經這條街,見到呢間舖頭買的甜品好似好特別,上網睇睇,原來係賣Dacquoise,即係法式甜點!見今日放工有D時間就去左買D返屋企試試。Dacquoise有幾款唔同的口味,買左兩款返去試試。另外見佢有D現成的糕點買,也買了少少返去試試。抹茶麻糬Dacquoise($36),Dacquoise我外層口感像我喜歡食的一種餅乾,有點酥皮的感覺,所以好鬆軟,餅面有層糖霜,但唔會好甜!Dacquoise中間有抹茶味的Cream及麻糬,有好濃的抹茶味,帶有甘味,而麻糬煙煙韌韌,好有層次!Baileys奶酒可可脆脆Dacquoise($36),Baileys味係近期好多甜品都會有的味道,而這款的cream有淡淡的Baileys味,口感有點像雪糕,內裡還有可可脆脆,口感好豐富!小山圓抹茶瑪德蓮($18),平時睇D宮廷式的外國劇集都會見到呢款糕點,而這裡的瑪德蓮口感鬆軟,這款抹茶味食到有抹茶的回甘味,但因為蛋糕本身也有甜味,能夠中和返!意式香料佐黑胡椒培根瑪德蓮($22),蛋糕內有煙肉肉碎,咸咸甜甜,口感好特別,是一款未曾試過的口味!這裡的甜點細細件,又有獨立包裝,幾岩用黎做散水餅,而且味道都唔
抹茶麻糬Dacquoise
Baileys  Dacquoise

這裡的甜點細細件,又有獨立包裝,幾岩用黎做散水餅,而且味道都唔錯,唔怕失禮!
2019-09-17
抹茶麻糬Dacquoise
Baileys  Dacquoise
2019-09-17 183 浏览
中秋節跟各位長輩吃飯自然要送上一份心意。今年沒有刻意去訂月餅,想著要找點特別的,便找了這香港首家售賣達克瓦茲的專門店。店面裝潢簡約而帶法式少女風,原來除了達克瓦茲還有售賣各種法式糕餅,真的是充滿法國風情。中秋佳節有各種各類的甜點,我也不敢買太多怕吃不完,最重要的還是心意!店員有細心提醒可以先放冰箱保存,吃之前再解凍5-10分鐘左右,口感會有點像冰淇淋。芝麻麻糬達克瓦茲 Sesame Mochi Daquoise $36達克瓦茲是17世紀的法國宮廷甜點。試了幾款口味這個芝麻麻糬的最有特色,台灣的芝麻加上口感Q韌的糯米糍,外酥內軟的口感很特別呢。另外的口味全數進了長輩們的肚子,大家都很滿足呢!

芝麻麻糬達克瓦茲

另外的口味全數進了長輩們的肚子,大家都很滿足呢!
芝麻麻糬達克瓦茲
2019-09-17 137 浏览
今日經過灣仔,想買D甜品番屋企食,見到呢個店舖門面好吸引,行入去見到十分雅緻既裝潢,再望住玻璃櫃既甜品,真係深深比佢吸引住。開始慢慢了解下店舖所賣既法式甜點,員店見我好感興趣,就熱情咁介紹到達克瓦茲呢款甜品。簡左3個味道,分別係Earl grey,baileys,同mango,達克瓦茲既外層有D似馬卡龍,更右外酥內軟,比較脆身,內層夾住唔同口味既奶油霜,好香滑。mango,真係有粒芒果係到,果味香濃,好夠甜。Earl grey既茶味好特出,口感更似食緊雪糕。每一個都獨立包裝,非常乾淨衛生,買走番去最好盡快放入雪櫃,盒內仲有冰袋,番屋企既路途中都唔洗咁擔心,真係好貼心既服務!

2019-09-14 923 浏览
中秋佳節除左食月餅,仲可以食下呢排既新發現呢間Lovever既法式甜點。之前係網上見過好多關於呢度既野,感覺吸引,所以就每樣買左啲番屋企試真啲。店員吩咐要盡快將Dacquoise放入雪櫃,仲特登比左冰袋我,超貼心!<Baileys with Crunchy Chocolate Dacquoise> ($36)/<Sesame Mochi Dacquoise> ($36)達克瓦茲我第一次見,原來係用左蛋白粉同杏仁粉整出面個兩層,這係外酥內軟到一個地步係落上手影相係要用陰力先唔會整凹,哈哈。中間主要係用左奶油霜同甜酒既代表Baileys打成,仲落左朱古力脆脆去增加口感。我一咬落去就吱左一半落隻碟度,好在有用碟墊住。旁邊呢個就用左台灣既芝麻,中間落左糯米磁。一開始以為成個餡都係麻糬質地,點知原來主要都係奶油霜,中間只有一粒細細粒麻糬,有少許失望。不過中間一爆汁效果,食到黎麻糬既時候突然爆左啲濃濃既芝麻汁出黎,又係好在有碟墊住哈。<Matcha Madeleine> ($20)呢個用左低筋麵粉,所以口感軟糯。抹茶味無得頂,勁香,好似出面啲抹茶專門

<Matcha Madeleine> ($20)
呢個用左低筋麵粉,所以口感軟糯。抹茶味無得頂,勁香,好似出面啲抹茶專門店啲甜品一樣,因為落左小山圓既清嵐。

<Hazelnut Financier> ($18)
呢個用左高筋麵粉,所以比較有咬口。

<Matcha Canele> ($32)
用左小山圓抹茶可麗露,原來焗左一個鐘架,所以外脆內軟。

呢度既甜點甜度都適中,唔會爆甜,適合愛健康既大家。而且全部獨立包裝,幾衛生。
2019-09-13
下午茶
2019-09-13 147 浏览
尼間既法式甜點-dacquoise係社交平台見到好多foodie推介,機緣巧合下就試一試先!款式好多,介幾特別咖~買左幾款試試!Bailey($36)係咁多款最好味既一款,食我出好有bailey酒味,中間仲有朱古力脆脆啊!非常有口感!冧酒提子($36)尼個酒味比bailey相對冇咁濃,再帶點甜味~食落有一粒粒既提子乾啊,好match伯爵茶($36)伯爵茶味幾濃喎😋👍Dacquoise係到款法式甜點,食落唔會好甜~尼間d cream仲要超級滑!推薦比大家試!
款式好多,介幾特別咖~買左幾款試試!
Bailey($36)

冧酒提子($36)
尼個酒味比bailey相對冇咁濃,再帶點甜味~食
落有一粒粒既提子乾啊,好match

伯爵茶($36)
伯爵茶味幾濃喎😋👍

2019-09-12 113 浏览
不知道大家有聽過達克瓦茲嗎?Lovever Patisserie是全港首家實體店出售達克瓦茲的 查查網上才知道是法國宮廷經典甜品 口感外酥內軟 形狀挺特別的 一嘗就愛上了 表層有薄薄的砂糖 所以甜度會稍高一點 但是內餡的奶油不會很膩 好吃 新口味有黑糖跟芒果 黑糖比較偏甜 而芒果相對有驚喜 鮮味重喔 另外要推薦一下可麗露 $32 我是可麗露的愛好者 而且香港不多地方有售賣 或者是口感不好 而lovever 絕對給我一個很大的驚喜 上次嘗了原味,巧克力和抹茶 這次居然有新口味 伯爵茶味的 茶味很濃 外殼沾滿焦糖的味道 油亮油亮的 就算放了幾小時都還保持新鮮 好幸福喔 沒有不買的理由 另外小山園抹茶瑪德蓮$18 凸顯微微甘苦抹茶本身的香氣與味道 口感不錯 整體來說沒有吃過的朋友一定要來試試 絕對不會空手而回