2024-11-03
今日同大家去食手工拉麵小籠包。sensory ZERO 集團今年年初開左一間新式上海菜店,佢地手工製作既拉麵同小籠包。開業半年仲獲得米芝蓮必食認證添😮。最近佢地就推出限定秋日蟹粉系列🍁,有一系列好吸引既中式美食😃。餐廳位置都幾方便,由黃竹坑站B出口,穿過天橋🌉就有出口直到都會中心2座1樓,餐廳就喺sensory ZERO 旁邊👍🏻。餐廳係用咗簡約木系裝修,而且係開放型空間,所以都幾寬敞舒適。啲碗碟都好靚好精緻。今次我地試咗佢哋限定蟹粉系列嘅兩款-「蟹粉小籠包」同「蟹粉拌麵」。呢度拌麵係手工拉麵,再倒上金黃綿密既蟹粉,入口味道鮮甜濃郁。蟹粉蟹膏沾滿麵條,非常滿足😌。而每一粒小籠包都係店員新鮮手工包,新鮮出爐熱焫焫,好飽滿!每一隻都鋪上蟹粉,咬落爆哂蟹粉湯汁添😊。今次我地仲試埋「CLS三代同堂蝦蝦蝦麵」。一碗手工麵就有齊櫻花蝦、鮮蝦同埋蝦籽,直接聞都已經覺得好香。鮮蝦🦐食落好爽脆彈牙,3樣一齊食口感好豐富👍🏻。大家可以倒入鮮甜雞湯,一齊食就無咁乾身,味道會更濃郁。呢度既甜品都幾特別。「燕麥奶木瓜薏米雪耳雪蓮子」食落都好足料又唔會好甜。因為落咗燕麥奶同埋薏米,飲落都幾香😃。「紅豆沙鍋餅」係幾
呢度既甜品都幾特別。「燕麥奶木瓜薏米雪耳雪蓮子」食落都好足料又唔會好甜。因為落咗燕麥奶同埋薏米,飲落都幾香😃。「紅豆沙鍋餅」係幾有驚喜
。外層食落幾香脆,中間係用咗北海道十勝紅豆🫘,比一般紅豆口感更綿密,味道香甜而唔油膩。
店員都好細心,額外提供左已預熱碗比我地Share食。呢度提供茶唔係傳統中國茶葉,飲落好清香,又可以解膩。整體嚟講,我覺得呢度食物味道唔錯😌,幾有水準,而且食物🥘配搭都好用心❤️。我推薦大家嚟試下😉。而秋日蟹粉系列🍁係季節限定,同埋只限黃竹坑店,有興趣嘅朋友就把握機會嚟試啦~~