2024-11-05 4 浏览
有朋友住喺大角咀附近,搵佢食個晚飯,發現呢間寶藏美食🙌🏻入到去見到個長頭髮姐姐應該係老闆娘,其他嘅員工應該係要用英文溝通,今次係老闆娘親自過嚟幫手落單。今次食咗佢哋個晚餐set,無論係前菜定係主菜都好好食🫶🏻 以下係特別推介嘅嘢食1️⃣$88 意式辣醬蝦配多士⭐️⭐️⭐️⭐️佢係有蒜蓉同埋海鮮醬嘅味道,配合上起嚟好惹味,呢個醬嘅味道出面比較少食,都幾有新鮮感,略嫌麵包硬咗少少🌝2️⃣$178 燒加拿大保濕厚豬扒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢個名好特別,好少聽到豬扒會叫保濕😂 但係食落覺得又幾符合佢個名,因為我係第一次食到豬扒係一啲都唔粗糙,佢係好嫩嘅豬扒,食落去有肉汁👍🏻呢個口感呢個質地我比💯,強烈建議大家一定要試3️⃣$58 芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️呢個芝士蛋糕係是日甜品,呢間餐廳既甜品一啲都唔馬虎,芝士蛋糕好有口感,配埋士多啤梨個感覺好突出,仲要有擺盤,完成度很高😹👍🏻4️⃣$65 Sunrise ⭐️⭐️⭐️呢個係朋友飲嘅,呢杯嘢飲好清爽,而且好解渴,飲落去係有淡淡嘅橙汁味,我自己係揀咗飲Sunset ,感覺上味道會強烈啲,所以我自己比較鍾意Sunrise📍Macroonies (大角咀)#香港 #大角咀 #大角咀美食 #香港美食 #
有朋友住喺大角咀附近,搵佢食個晚飯,發現呢間寶藏美食🙌🏻
1️⃣$88 意式辣醬蝦配多士⭐️⭐️⭐️⭐️
2️⃣$178 燒加拿大保濕厚豬扒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
3️⃣$58 芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️
4️⃣$65 Sunrise ⭐️⭐️⭐️

📍Macroonies (大角咀)

#香港 #大角咀 #大角咀美食 #香港美食 #西餐#mocktail #飲品 #大角咀西餐 #完成度高 #drink #drinks #foodie #foodblogger #meat #food #hk #hkig #hkfood #Macroonies #meat
#f4f #lfl #followforfollowback #likesforlike #instalike #likes4like #likers #followers
2024-11-02
  • 燒加拿大保濕厚豬扒
2024-10-30 89 浏览
已經去食過幾次才的起心肝寫食評。牛扒(要預訂)真心嫩到冇朋友,雞胸沙律唔係食草咁簡單,豬鞍濕潤唔柴,啤酒抵飲更不在話下。歡樂時光28蚊,非歡樂時光都只係$38;飲多D都唔係問題好多野都十分美味,主廚對食物超有heart
已經去食過幾次才的起心肝寫食評。
歡樂時光28蚊,非歡樂時光都只係$38;飲多D都唔係問題
好多野都十分美味,主廚對食物超有heart

• 龍蝦意粉
  • 濕豬鞍扒
  • 牛扒
2024-04-10 908 浏览
🍽西式 🥩扒房 🚹1-4人 💮小店——————星期日中午,嘉善街好多餐廳都無開,結果反而俾🐻🐻‍❄️意外搵到間有驚喜嘅西餐廳😆Signature Lunch Set🍴前菜湯or 沙律🥗or 蜜瓜火腿蜜瓜火腿比較少喺呢個價位嘅西餐廳出現😆🐻:仲食得出係靚蜜瓜👍🏽🐻‍❄️:沙律菜都幾新鮮🤣正正常常~🍞麵包+香草蕃茄醬俾咗好多片麵包😆味道正常發揮🐻:如果麵包可以烘埋就更好啦😝🍴主菜💯煎雞胸配芥末忌廉汁Pan Fired Chicken Breast with Mustard Cream Sauce $98雞胸好嫩🤤🤤,嫩到似食緊雞髀肉🍗多過雞胸,醬汁係重忌廉加微微芥末味🐻:雞胸唔係靠煮嘅時候勁落油,嚟令佢嫩嗰種👍🏽👍🏽🐻‍❄️:白肉配淡醬🤤食過減肥餐就知雞胸可以有幾「鞋」,好少食到呢度咁嫩🤤🥩燒美國肉眼扒(10安士)Grilled U.S. Ribeye 10oz$178牛扒🥩有水準,7成熟入面仲見到少少紅,牛扒應該有用鹽調過味,就咁食都少少咸,芥末醬有濃烈芥末味🐻‍❄️:like佢醬分開上,可以按自己口味調節點幾多👍🏽🐻:仲要擺得幾靚,有齊紅(🥩)、黃(🥔蓉)、綠(菜🥬)🐻:兩個主菜都有薯蓉同配
🍽西式 🥩扒房 🚹1-4人 💮小店
——————

Signature Lunch Set
🍴前菜
湯or 沙律🥗or 蜜瓜火腿

蜜瓜火腿比較少喺呢個價位嘅西餐廳出現😆
🐻:仲食得出係靚蜜瓜👍🏽

🐻‍❄️:沙律菜都幾新鮮🤣正正常常~

🍞麵包+香草蕃茄醬

俾咗好多片麵包😆味道正常發揮
🐻:如果麵包可以烘埋就更好啦😝

🍴主菜
煎雞胸配芥末忌廉汁

🐻:雞胸唔係靠煮嘅時候勁落油,嚟令佢嫩嗰種👍🏽👍🏽

🥩燒美國肉眼扒(10安士)
Grilled U.S. Ribeye 10oz
燒美國肉眼扒(10安士)

🐻‍❄️:like佢醬分開上,可以按自己口味調節點幾多👍🏽
🐻:仲要擺得幾靚,有齊紅(🥩)、黃(🥔蓉)、綠(菜🥬)

🐻:兩個主菜都有薯蓉同配菜做伴碟,薯蓉好creamy,配菜俾好多,伴碟都幾好食🤣🤣

🫖☕️飲品
~飲品都唔隨便架🤣🤣

🐻‍❄️:☕️凍咖啡可以自己加糖同奶,或者直接當美式飲🤣

🐻:🫖熱檸茶仲有個壺俾你斟😝

Tiramisù
Lunch set +$26

餐廳自家製嘅Tiramisù,好Cream,酒味唔重,軟身濕潤,偏甜😝

星期日中午人少少,可以慢慢坐,💁🏽‍♀️服務💁‍♂️非常好,waiter會過嚟了解吓意見感受,成餐飯非常舒適👍🏽😬

結論:📍位置比較偏僻,但為咗嫩雞胸,值得再嚟😆
2024-03-31
煎雞胸配芥末忌廉汁
燒美國肉眼扒(10安士)
CP 值超高隱世小店,值得一去再去我已去過5、6次,每次都去食set lunch,每次水準都能夠保持, CP值超高,看得出廚師用心製作,餐廳侍應也很nice,值得一去再去。尤其是在香港銀行返工的,平日出示員工證仲有9次,真的超抵食。首先來過熱騰騰的餐包,除了可以點橄欖油之外,仲可以點蕃茄醬。前菜可選擇餐湯、沙律或parma ham + 哈密瓜,餐湯通常是南瓜湯,沙律很新鮮,份量也不少,parma ham+哈密瓜 也有兩大塊,還有火箭菜伴碟,三樣都很好。主菜方面,我都有試過大蝦意粉、帶子扁意粉、pizza、牛扒、香煎鱸魚,樣樣都很有水準。最後嘆杯香濃咖啡,有時Earl Grey,感覺像在酒店嘆茶,很寫意很chill,一個滿足的週末。
CP 值超高隱世小店,值得一去再去

2023-12-19 1062 浏览
MACROONIES以意大利及美國菜式為主,店名除了呼應意大利通心粉(macaroni)之外,其實更取自”my cronies”的諧音,小店規模雖不及連鎖餐廳,但的而且確老闆與食客的關係更為密切,有如親朋好友一樣。自家秘製雞翼 ($78)雞翼炸得皮脆肉嫩,配以牧場沙律醬甜中帶酸更加清爽。意大利地道辣肉腸薄餅 ($98)有別於一般辣肉腸薄餅一樣舖上切片辣肉腸,反而選用辣肉腸醬(Nduja),由豬肉、脂肪、香草、辣椒等製成,香辣惹味之餘份外油潤豐腴,批底薄脆再加上紫洋蔥、火箭菜、車厘茄及水牛芝士實而不華。海鮮意大利飯 ($148)意大利飯加入魚湯、牛油及巴馬臣芝士烹煮口感綿密濃稠,真材實料舖滿蟹肉、帆立貝、蝦及三文魚子盡顯鮮甜,尤其是帆立貝表面略經煎香而中心保持鮮嫩無比。香蒜白酒大蜆扁意粉 ($138)蜆肉粒粒飽滿鮮甜亦不帶沙,意粉軟硬適中配以香蒜白酒忌廉汁微辣溫順。Cranberry Juice ($38)

自家秘製雞翼 ($78)
自家秘製雞翼
雞翼炸得皮脆肉嫩,配以牧場沙律醬甜中帶酸更加清爽。

意大利地道辣肉腸薄餅 ($98)
意大利地道辣肉腸薄餅

海鮮意大利飯 ($148)
海鮮意大利飯

香蒜白酒大蜆扁意粉 ($138)
香蒜白酒大蜆扁意粉

Cranberry Juice ($38)
Cranberry Juice
自家秘製雞翼
Cranberry Juice
今晚慶祝朋友生日朋友搬左去大角咀利奧坊介紹樓下有間高質西餐反正奧運站搭地鐵也很方便就去呢度啦餐廳裝修行工業風,坐得舒服適合朋友相聚傾計既好地方重點係街坊價有高級西餐水準認真講我會回頭再食😗😗//自家秘製雞翼 $68//秘製雞翼即點即炸外層炸至金黃香脆夠乾身咬落去係爆汁雞肉嫩滑好Juicy點埋個醬汁更加惹味 //真.卡邦尼意粉 $98//俾個真字吸引左敢強調係真既卡邦尼一定要試!果然無令我失望 😍正宗既卡邦尼意粉係唔會落忌廉只會用蛋黃都同樣可以有creamy既口感而且意粉仍然保持到嚼勁 呢個意粉掛滿蛋黃好靚真係做到好掛汁而唔太濕配料有意式煙肉、洋蔥、大蒜、大量芝士碎入口口感充滿蛋味同濃郁既芝士味係好地道風味既Carbonara一定要回頭再食!! 必試!!!👍👍 //烤美國肉眼扒 $228//我們叫了5成熟陣陣炭燒香味係自己煮無辦法做到的程度外層烤至焦香裡面肉色粉嫩入口鮮嫩多汁 😋兩百幾蚊有如此高質既牛扒好滿足 //Stella Artois $58//我地仲叫左啤酒 配雞翼和肉類慶祝同朋友聚舊好機會
今晚慶祝朋友生日
朋友搬左去大角咀利奧坊
介紹樓下有間高質西餐
反正奧運站搭地鐵也很方便就去呢度啦
餐廳裝修行工業風,坐得舒服
適合朋友相聚傾計既好地方

雞肉嫩滑好Juicy
點埋個醬汁更加惹味

//真.卡邦尼意粉 $98//
俾個真字吸引左
敢強調係真既卡邦尼一定要試!
果然無令我失望 😍
正宗既卡邦尼意粉係唔會落忌廉只會用蛋黃
都同樣可以有creamy既口感
而且意粉仍然保持到嚼勁
呢個意粉掛滿蛋黃好靚
真係做到好掛汁而唔太濕
配料有意式煙肉、洋蔥、大蒜、大量芝士碎
入口口感充滿蛋味同濃郁既芝士味

我地仲叫左啤酒 配雞翼和肉類
慶祝同朋友聚舊好機會

• 真.卡邦尼意粉
2023-12-09 601 浏览
大角咀HSBC大廈附近,利澳坊商場下邊,有間餐廳,放工之後飲啤酒非常之抵😜,lunchtime 都好好食嘅餐廳銀行員工同事仲有特價喎通常我都會過嚟叫set lunch, 或者放工同同事過嚟飲嘢。我試過意大利粉、薄餅,以及芝士蛋糕都唔錯平時都會附送一啲麵包,作為前菜,有冇嚟講我會沾大量橄欖油,唔使用牛油其實比較健康,今日仲有新鮮蕃茄蓉😋烤美國肉眼扒餐🥩今次都係食個set lunch, 我就叫咗個烤美國肉眼扒,配上長長哋嘅長柄西蘭花🥦,其實喺超市自己買都幾貴㗎!外型纖幼修長,比普通西蘭花更加清甜及美味。一般如果係西餐廳嘅配菜會係依種或者蘆筍。牛扒我叫咗五成熟,香口好味,而且肉質鬆軟,而且肉味濃厚,肥瘦適中。配上凍咖啡😜烤嫩雞肉沙律🥗我朋友就叫咗個健康嘅烤嫩雞肉沙律,需要點啊健康,但係打兩個醬汁加埋脆果仁、青蘋果、聖女瓜、提子等等,味道豐富有層次,而且蔬菜新鮮健康炸魷魚圈圈🦑另外叫左一個好鍾意食嘅炸魷魚圈圈🦑,新鮮嘅魷魚非常之好食,炸咗就特別香口。張床都非常之特別有青瓜、香草、他他像、檸檬、新鮮嘅口味青清可以配合炸魷魚食用。

銀行員工同事仲有特價喎

烤美國肉眼扒餐🥩

配上凍咖啡😜

烤嫩雞肉沙律🥗

炸魷魚圈圈🦑

• 啤酒
2023-12-01 326 浏览
外國朋友話好耐冇食西餐,帶佢黎香港地既西餐廳試試佢,餐廳夠多選擇✌️真。卡邦尼意粉$108,餐廳真係用蛋汁去煮,而唔係忌廉白汁,從賣相已經好吸引,鮮黃色蛋漿同意粉完美blend,意粉硬度啱啱好,煙肉煎香過因此更有嚼勁,芝士粉調味就更一流,好耐冇食過咁高質既卡邦尼意粉🍝香蒜白酒大蜆扁意粉$138,大蜆份量非常多,而且完全無沙,味道鮮甜肥美,用白酒同香蒜炒過,一上枱已經聞到好香🤙意大利巴馬火腿薄餅$88,即叫即焗,薄邊香脆,配蕃茄仔、火箭菜、巴馬火腿、芝士等,簡單材料做出惹味pizza,個人中意佢用簿底做餅底,好食啲😆香煎帶子配蟹肉忌廉汁配脆多士$118,蟹肉忌廉汁多士好creamy,菜式賣相美觀,每隻帶子睇得出廚封煎技巧高超,帶子表面微焦,但同時內裡肉質保持濕潤,夾脆多士、蟹肉忌廉汁同步食,口感層次豐富❤️

2023-12-01 207 浏览
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹大蝦香辣蒜片意粉🍝意粉用蒜片調味炒到好香,食落非常惹味😋辣辣地配埋兩隻大蝦無得輸😍烤美國肉眼扒🥩肉眼扒超大塊🤩我哋叫咗七成熟食落仲有啲肉汁唔會乾,配埋個醬汁酸酸地幾開胃😋另外佢啲薯蓉同配菜特別烹調過都煮得好入味好好味🤤意式芝士蛋糕🧁手工制既Tiramisu,食落好有層次感同埋有浸甜甜地嘅酒味😆🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

大蝦香辣蒜片意粉🍝

烤美國肉眼扒🥩

意式芝士蛋糕🧁

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2023-11-29
2023-11-29 181 浏览
今日同爸爸到大角咀吃飯選了這間位於利奧坊新開的西式餐廳。環境舒適,座位闊落,不太嘈吵,是聊天的好地方。這次叫了以下食品1.Nduja Pizza($98)辣肉腸薄餅批脆卜卜,餡料豐富,有滿滿的辣肉腸醬汁,且帶點拉絲,非常惹味。2.Macroonies Wings($78)自家製雞翼炸得十分香脆,外脆內軟,雞肉多汁,且醃料非常濃郁,非常惹味,是助酒佳品3.Baked Whole Seabass($198)原條鱸魚,肉質鮮嫩,魚上有大量的蕃茄,醬汁,肉碎粒,非常惹味,配上旁邊的檸檬汁,層次更豐富。4.Tiramisu($58)飯後必須點一道甜品,選了這道Tiramisu,帶有冧酒及淡淡的咖啡香,餅底濕潤, Creamy。為者餐畫上完美的句號5.Black Label ($55)
今日同爸爸到大角咀吃飯

選了這間位於利奧坊新開的西式餐廳。

環境舒適,座位闊落,不太嘈吵,是聊天的好地方。

這次叫了以下食品

1.Nduja Pizza($98)

2.Macroonies Wings($78)

3.Baked Whole Seabass($198)

原條鱸魚,肉質鮮嫩,

4.Tiramisu($58)

5.Black Label ($55)
2023-11-28
2023-11-28 245 浏览
出色西餐廳大角嘴呢間西餐廳真係不得了,好好食,好出色!忍唔住同朋友一去再去。兩個人幾百蚊已經食得好滿足了!叫左個巴馬ham pizza ,pizza 底厚薄適中,好脆,ham 加芝士咸香十足,好好味。另外牛肉沙律都好好食,雜菜配牛肉絲,配特制醬汁,風味十足呢!最正個豬肋排,燒得剛剛好!咬落去肉質好捻又入味,個配菜薯條係我食過最好食的,鬆化得不得了,真係好想問下師傅到底點整的😂。仲有個火腿蜜瓜,中規中矩,但也不錯。呢間真心推介!
出色西餐廳
這間西餐廳環境開揚,舒服寧靜,lunch set 幾抵食,有頭盤,主菜及餐飲都只是一百多。下單後立即送上一籃麵包,可以配埋蕃茄醬、黑醋和橄欖油。頭盤有餐湯/ 田園沙律 /巴馬火腿卷哈密瓜之選。巴馬火腿卷哈密瓜是推介。鮮龍蝦意粉,有半隻龍蝦在內都只是$168, 賣相吸引,龍蝦新鮮彈牙,意粉份量頗多,軟硬度剛好,帶點咬口,醬汁充滿龍蝦鮮味,掛在每條意粉上,好味。意式大蜆濃湯$108, 大硯粒粒有肉,鮮甜無沙,濃湯鮮甜,充滿洋蔥及蕃茜香味,配上烘過的多士來食,有驚喜。最後配上咖啡作餐茶,很滿足。

下單後立即送上一籃麵包,可以配埋蕃茄醬、黑醋和橄欖油。

最後配上咖啡作餐茶,很滿足。

2023-11-25
2023-11-26 140 浏览
大角咀係近年新興嘅搵食聚會熱點,區內有唔少街坊小店、打卡文青Cafe,而且隔一段時間嚟到,都會見到新店開張,選擇夠晒多。今次嚟到以意大利為主嘅西餐多國菜MACROONIES,餐廳價錢親民,味道仲要勁啱口味,係CP值高嘅驚喜選擇。自家秘制雞翼用上秘制嘅腌料再將雞翼生炸,落完order即刻炸,所以新鮮炸起嘅雞翼夠晒熱辣辣,而且金黃色嘅脆皮鎖住juicy嘅肉汁,值得推介。蕃茄羅勒水牛芝士薄餅兩個人想食薄餅,又驚太大塊?MACROONIES嘅薄餅只有8寸,兩個人食啱啱好,如果多人嘅話,更加可以叫多幾款齊齊share!呢個蕃茄羅勒水牛芝士薄餅,上面鋪滿好多火箭菜同一層厚厚嘅水牛芝士,加上酸酸甜甜嘅蕃茄醬,味道啱啱好,唔會太溜。至於薄餅係薄批,脆卜卜非常滋味。真卡邦尼意粉原來真同假嘅分別,在於醬汁上!正宗嘅卡邦尼意粉係唔落忌廉,只係以蛋黃打成醬汁,再加上芝士同埋煙肉粒,味道非常creamy,但又唔會令人覺得好油膩。烤美國肉眼扒(8安士)店員推介五成熟,上枱嘅時候,肉眼扒大大塊,肉味香濃,至於肉質軟腍,配上芥辣醬一齊食,可以更加帶出牛扒香味!意式芝士蛋糕Tiramisu係餐廳嘅名物,當然要留肚食甜品

意式芝士蛋糕
Tiramisu係餐廳嘅名物,當然要留肚食甜品啦!當用叉一吉落去個下,就已經聞到蛋糕滲出香濃嘅咖啡酒,放入口除咗有酒香之餘,仲會有甘香嘅可可粉,配埋甜甜嘅士多啤梨,可以中和返酒同可可嘅苦澀味,極具層次。
2023-11-20
2023-11-25 145 浏览
小弟油尖旺區工作,有晚公司大伙人為同事Farewell,有同事推介落大角咀某間西餐廳食,一心只諗着純粹慶祝,但點知令有驚喜。餐廳位置在接近大角嘴頭,油站對面附近,條街比較清靜,不過Google Maps好易找到.餐廳枱數唔多,記得好似得五至六張枱,老闆娘熱情招呼,坐低後我們首先差唔多Menu上之小食全部嗌晒🤣🤣另外叫咗牛扒, 兩款意大利粉, pizza同一些沙律等等….我寫食評, 通常都係講整體,唔會太細緻描述每款餸菜的程度,但餐廳就係整體質素好高,個chef好有心機整每一道菜. 可以咁講,出邊亦會食到這裏的菜式,但它比出邊的餐廳更用心、細緻和好食.另外本人推介最後之desert ~~ tiramisu , 個口味超級啱我,同埋真係好食. 佢係濕嗰隻同埋佢加咗酒, 酒香味同口感超夾同超好食,食完可以再叫😆😆因為佢在大角咀比較偏遠,價錢會平點,但相反比出邊更加好食. 那晚我哋七個人食咗$2050,但應該連甜品嗌咗14-16 款野,超底值得

2023-11-13
  • Tiramisu
2023-11-24 134 浏览
舊地重遊,為的是要跟老友聚聚舊,早已面貌全非的大角咀,新店琳立,macroonies 也是新面孔,今晚一於嚐一下!西餐廳凝聚著酒吧格局,愛好杯中物的,不能錯過先來意式香軟芝士牛油果蕃茄沙律 $128,一份輕盈高質的醒胃前菜以優質Burrata Cheese 為主角,奶香撲鼻,無比鬆軟;再伴以牛油果和車厘茄及黑醋汁作點綴,開胃醒神。另一份小食是意大利冷肉拼盤 $108三款意大利火腿:Prosciutto San Daniele, Salami, Bresaola. 有咸香煙韌,有肥美幼滑,也有細嫩彈牙,各式其色的好味道。主食是意大利地道辣肉腸薄餅 $88香脆餅底被香濃芝士覆蓋,是意式薄餅的吸引力來源。伴以辣肉腸、蕃茄及火箭菜等配料,百吃不厭。最後來客烤BBQ豬肋骨$138作為今晚的主角,壓軸登場的豬肋骨香滑鬆軟,燒烤醬十分鮮甜惹味。配菜薯條也焗得十分香脆,跟豬肋骨配搭完美。美食加上跟老朋友聊不盡的話題,快活不過!

西餐廳凝聚著酒吧格局,愛好杯中物的,不能錯過

另一份小食是意大利冷肉拼盤 $108

主食是意大利地道辣肉腸薄餅 $88

香脆餅底被香濃芝士覆蓋,是意式薄餅的吸引力來源。

伴以辣肉腸、蕃茄及火箭菜等配料,百吃不厭。

最後來客烤BBQ豬肋骨$138

配菜薯條也焗得十分香脆,跟豬肋骨配搭完美。

美食加上跟老朋友聊不盡的話題,快活不過!