2018-11-18 313 浏览
越南菜是車媽媽十分喜愛的菜系,所以某小店由新蒲崗搬到太子再搬到灣仔我也樂於追隨!然而市場上有新店開幕我也當然要極速往潮聖! 今次到來11月才開業的Madam Saigon,品嚐以嶄新烹調技術和摩登別緻賣相的越南菜! 位於美麗華廣場1期低層地下的Madam Saigon,以型格黑、木裝潢襯托富越式風情的飾品,突顯傳統中的型格味道! 青檸梳打跟越南菜有多相襯不用多說吧!清新香氣十足加上開心的氣泡,令飯局氣氛更加高漲。 光看鮮蝦幻彩雜果米紙卷$88 / 6 件,配襯手工製糖藝品賣相精緻得還以為自己在吃Fine Dining呢!平時多數以軟殼蟹、芒果、扎肉等材料炮製!不過這兒的大廚就攪攪新意思,將蝦肉加生菜配上火龍果、哈蜜瓜、芒果、奇異果和士多啤梨,創製出貌美如花清新可人的鮮蝦幻彩雜果米紙卷! 另外醬汁亦一改傳統將魚露改成自家製士多啤梨和奇異果醬汁,令米紙卷的清香度大大提升,口味大逆轉之餘味道更是可愛的! 這味是虎蝦蓮藕苗沙律$118,用上越南虎蝦令沙律更見矜貴,那口感豐富的蓮藕苗來自越南,以醋和自家製魚露來調味而成! 越南虎蝦烹至焦香惹味帶幽幽的孜然香味,肉質爽彈而鮮甜很美味,而從來討我歡

越南虎蝦烹至焦香惹味帶幽幽的孜然香味,肉質爽彈而鮮甜很美味,而從來討我歡心的蓮藕苗口感超爽脆,微酸味道很醒神又可口。

Madam Saigon 春卷$68/4件,用了較一般更鬆脆的酥脆春卷皮來製作,春卷皮從越南抵港須即時處理確保韌性,一定要每天新鮮包製所以只會限量供應!

春卷餡料由傳統的豬肉改為更香口的火鴨絲,還有木耳絲、乾蔥和粉絲等豐富材料,配上爽脆生菜、九層塔,沾上少許餐廳自家製的鮮味魚露更添美味。

西貢浮萍餅$78/4件,特製米糕浮萍餅口感煙韌,配料由傳統蝦米升級至日本櫻花蝦,再配上香蔥、開邊綠豆和炸乾蔥,吃時加點自家調製的魚露滋味非凡!

大頭蝦冬蔭公湯$168 (大)、$148 (小),湯色橙紅惹火很誘人,湯內更有一整隻煎香的越南大頭蝦好吸引。

大頭蝦夠新鮮肉當然彈口,連蝦頭也帶上不少蝦膏很邪惡耶!而冬蔭公湯口味酸度挺強但就越喝越鮮味,這味道很合我口味呢!

這個越式薄餅$88是越南傳統街頭食品,一般會用豬肉、綠豆、芽菜作餡料,而餐廳就將之升級用五花腩、豬肉、蝦、芽菜、開邊綠豆和蔥絲作餡料,放在用上椰汁、啤酒和咖哩粉調製的香口薄餅中!

薄皮煎的透薄口感煙韌,邊邊還有微微的薄脆感,點點咖哩點香味很有趣,內裡還有滿滿的餡料很豐富耶,喜歡的更可用新鮮的生菜包裹來吃呢!

接下來是超抵吃的青胡椒燒雞$168/半隻,造法講究的燒鷄先要以越南盛產的青胡椒、八角和胡椒一起打碎,然後抹上雞身並醃製三天後才可焗製奉客,連骨頭也充斥惹味香口醃料的燒雞,外皮焦香兼肉質細嫩口味濃郁又夠入味很讚喔!

吃完勁正的青胡椒燒雞後,再來的是安南燒乳豬$268,選用越南的乳豬再用特製醬醃三天後將之先蒸後炸!乳豬皮燒得如薯片般香脆,略帶肥膏的乳豬吃下香而不膩,甘香油潤討人歡心!

記得配合用新鮮番茜、橄欖油、醋和黑椒鹽的自家製的番茜醬來品嚐,會令乳豬的味道更加標緻喔!

最後還點了海鮮檬$128,超濃香的蝦湯呈耀目橙紅色澤,喝一口味道層次也完全俘虜我的嘴巴,加上新鮮的鮮魷、帶子、蟹肉、鮮蝦、番茄和爽口彈牙的檬粉,真的超級滿足的一夜!!
2018-11-16
2018-11-03 442 浏览
今晚食左新美麗華新開的越南店龍眼冰, 少不了一杯冰涼飲品解解渴。唔想飲咁多汔水,透心涼的龍眼冰, 龍眼冰清甜又不肥膩, 食熱氣食物配龍眼冰是最佳選擇青胡椒燒雞, 青 胡 椒 跟 肉 一 起 煮 的 味 道 都 很 夾, 雞 有 一 朕 淡 淡 的 胡 椒 香 , 很 惹 味, 外皮香脆,肉質鮮甜實淨芥末籽虎蝦米紙卷, 口感厚实,现炸的酥脆, 滿嘴都是清新氣息madam saigon春卷, 越南春卷的米皮 薄如蟬翼, 非常脆口, 薄荷與紫蘇夾生菜一起食, 再蘸一點醬汁,味道酸酸甜甜,味道更富層次,
今晚食左新美麗華新開的越南店

2018-11-02 432 浏览
尖沙咀好多好野食,但好多都好貴or食西餐個d。今次黎到美麗華呢度就唔食平時食開既burgeroom ,簡左呢間既越南野。坐低之後,店員就黎斟水同俾餐牌我地。店員就介紹呢度既燒乳豬,話同平時食到既好大分別,就決定叫個黎試下!燒豬啖啖肉,塊皮又脆,食落唔太咸又燒得夠香。d肥膏係精華,燒左配肉一起食,口感真係一流!呢個燒豬$268,份量都算多,味道又正,值得一試!之後就叫左個豬耳扎肉雞絲河粉,豬耳扎肉食落爽爽地但比較多肥肉,雞絲正正常常。河粉勁滑又唔會吸哂油,湯底偏濃味,加左辣椒會更惹味。另外叫多左個軟殼蟹芒果米紙卷,有芒果可以解左個炸野既膩感👍🏻軟殻蟹都唔hea都幾多蟹肉🤤夜晚都算多人,食物質素高又坐得舒服,多d人黎會更好因為可以食多d野🤤

2018-10-29 328 浏览
今次係尖沙咀Mira mall 地庫有新發現👍🏻好有特色既越南餐廳 - Madam Saigon 今次2人一共點左4樣菜,逐一同大家介紹:1. 軟殼蟹紙米卷- 軟殻蟹炸得鬆化美味,配埋特別既酸甜汁非常開胃2. 什錦串燒唔使揀,牛豬雞3款都有晒!最正係食完之後重可以成塊菠蘿割埋佢黎食,潤一潤肺👍🏻3. 蕃茄蟹肉海鮮湯河呢個蕃茹湯好左好多蟹肉去淆,非常有鮮味👍🏻最後送連湯都一一清光4. 馬拉盞炒蓮藕最有創意既就係呢碟,店長極力推介👍🏻蓮藕唔係普通既蓮藕,幼幼長長,食落非常爽口,配馬拉盞炒好野味,以後唔使再叫通菜了☺️
今次係尖沙咀Mira mall 地庫有新發現👍🏻
好有特色既越南餐廳 - Madam Saigon
今次2人一共點左4樣菜,逐一同大家介紹:

1. 軟殼蟹紙米卷
- 軟殻蟹炸得鬆化美味,配埋特別既酸甜汁非常開胃

2. 什錦串燒

3. 蕃茄蟹肉海鮮湯河
呢個蕃茹湯好左好多蟹肉去淆,非常有鮮味👍🏻
最後送連湯都一一清光

4. 馬拉盞炒蓮藕
最有創意既就係呢碟,店長極力推介👍🏻
2018-10-28 297 浏览
最新老婆收工收得夜,知道佢公司附近開左間新的越南菜,就一齊去試試啦。間店都幾大間,空間感又夠寬闊,首先order左老婆次次去食越南野都會叫的炸蝦餅。嘩!!炸到金黃色,又夠脆,最緊要係個皮炸得好溥蝦餅又彈牙,正。因為炸物出色,所以都叫了一個炸豆腐試試,很有水準。跟住叫左個芒果炸軟殼蟹卷,都係炸物,不過有芒果同青瓜絲包住,一d都唔覺得食緊炸物,反而有清爽的口感。之後叫左兩個有關於牛的食物,因為本人很愛吃牛。燒牛肉三文治同牛柳粒紅飯,起初望落去個三文台好似比較乾,但食落去其實好多汁,很美味牛柳粒紅飯的牛很有咬口,加上有點脆,正,配菜的蘆筍也很新鮮😊整個賣相都很吸引。老婆食完很滿足,差完電又上返去公司OT......
2018-10-23 300 浏览
公司樓下開左間新越南餐廳,今日又同同事發起冒險精神去試下佢,哈。。有九款午市套餐選擇,最平$68,另外有三款是日推介,套餐包咖啡茶,凍飲加$3,另收加一服務費。餐廳環境舒適寬敞,我地一坐下侍應便推介燒乳豬飯,於是我同同事叫2個午餐share。豬耳札肉牛丸金邊粉$68 - 牛丸彈牙多汁,有香濃牛肉味,食得出係用牛肉打造而成豬耳札肉好特別第一次食,豬耳同札肉好夾有爽脆口感金邊粉質地爽滑通透至於湯底好鮮甜,不太咸不太油讚安南即燒乳豬飯$98 - 本人第一次食越式燒乳豬,重要係乳豬脾,乳豬肉質肉厚嫩滑,皮薄而脆,不會帶多餘脂肪,味道不錯再點上秘制綠色醬份外惹味
豬耳札肉好特別第一次食,豬耳同札肉好夾有爽脆口感
金邊粉質地爽滑通透
至於湯底好鮮甜,不太咸不太油

,乳豬肉質肉厚嫩滑,皮薄而脆,不會帶多餘脂肪,味道不錯
再點上秘制綠色醬份外惹味
豬耳札肉拼牛丸金邊粉
燒乳豬
安南即燒乳豬飯
2018-10-23
豬耳札肉拼牛丸金邊粉
安南即燒乳豬飯
2018-10-23 3346 浏览
同親友原打算嚟美麗華地庫嘅「Fiat Caffe」食意大利菜,點知原來「Fiat Caffe」已經無咗,確實有點可惜,因為佢哋嘅出品真喺唔錯喎,可見做飲食都真喺唔易。取而代之,變身為一間賣越南菜嘅「Madam Saigon」,越南菜都啱我哋喎!餐廳採半開放形式,所以,部份4人枱就挨近出商場大堂。而內裡嘅裝修就走摩登路線,配上柔和燈光,但就不失越南風情,例如餐椅用上藤椅背,餐廳尾一幅巨型牆畫,正正喺帶上越南斗笠嘅少女。最稱心喺啲枱櫈排得唔逼,配合柔和燈光,讓人坐得舒服。不過,講到斗笠呢樣咁越南代表性嘅服飾,晌餐廳另一邊嘅卡位,就以斗笠為主,掛滿整幅牆,唔同顏色、唔同花款、唔同大細,喺餐廳嘅打卡位。餐牌一大張過底面兩版,因為喺熨膠面,有少少反光,希望大家都睇得清楚。菜式嘅種類就分為小食、沙律、米紙卷、鍋類、燒烤、湯類、小菜、素食、飯麵、湯河、凍檬、甜品、啤酒及多款冷熱特飲。數數吓,食物嘅種類都超過80多款,而飲品亦眼見選擇甚多且富特色,。越式黃金豆腐 $68餐牌標明喺一客6件,童叟無欺,底下仲有啲炸芋絲墊底,其實我都唔喺好知點為只「越式」,一心諗住會唔會喺香茅味呢?一小鉢炸豆腐粒,炸得色澤
餐廳採半開放形式,所以,部份4人枱就挨近出商場大堂。
,而飲品亦眼見選擇甚多且富特色,。
越式黃金豆腐 $68

一小鉢炸豆腐粒,炸得色澤金黃均勻,入口外脆內軟,裡面嘅豆腐真喺好軟滑。至於味道喺點?入口覺得主要喺淮鹽味,感覺有啲似細個晌快餐店食炸雞翼,嗰時喺興灑淮鹽嘅。整體食味唔錯,不過,好食就好食,但跟我期待嘅「越式」有啲落差,哈哈!
越式黃金豆腐
越式黃金豆腐
火車頭湯河粉 $108

湯河類有眾多選擇,揀「火車頭」純粹覺得佢夠代表性,像大多數越南店嘅慣例,除河粉,仲可揀金邊粉或檬粉。
叫得火車頭就梗喺大陣容啦,底下唔只滑溜嘅河粉多,仲有齊生牛肉、牛腩片、牛根丸、牛筋、牛栢葉,而且,樣樣都打孖上,啱晒一碗兩個人「些牙」,再者,用料不賴,生牛肉好嫩滑,牛腩片鬆化有肉香,牛丸彈牙,更有種好似安格斯嘅肉味添,牛筋炆又腍又滑,牛栢葉就好爽口。此外,個牛骨湯底都超正,濃而不膩,深而不濁
順化鮮茄牛腩煲 $118

親友九月先去過一趟越南中部,包括蜆港及會安,但就正正無去順化,呢一道順化鮮茄牛腩煲會唔會俾到啲慰藉佢呢?
而鍋類食品都可以另配白飯(+$14)、蝦片或鍋巴(+$20)、蒜蓉牛油法包或印度薄餅(+$42),配鍋巴我哋就覺得夾得嚟又有特色。
咪睇佢一小鍋,又只喺得半滿,其實牛腩嘅份量真喺唔少,但最緊要炆得夠正,啲牛腩咬落好鬆化,既有肉香,又帶點脂肪,而且,個汁底亦好香濃,配以脆到咔咔聲嘅鍋巴,食得過癮
順化鮮茄牛腩煲
順化鮮茄牛腩煲
椰青糕(6件)$38

暫時所見,甜品只得4款,當中,以椰青糕最感興趣,一來印象中未試過,二來以椰青做甜品,預期唔會差得去邊。
啲椰青糕做得好的骰,以花同葉作成外型,入口確喺滿滿清甜嘅椰青味,底下仲有少少椰青肉添,而口感,極似大菜糕一類。加片大葉墊底做襯托,令成碟甜點都唔會過於單調。
椰青糕
總結一下,餐廳嘅環境好,食物有水準,以尖沙咀而言,定價亦唔算高,難得呢度較靜侷方便傾偈嘛!服務亦好到位,添水、換碟都做足,印象最深,喺前枱做接待位靚女,直頭好似喺餐廳公關咁,知我影相,特意話我知有幅「斗笠牆」,否則都錯過呢個打卡位呀!
2018-10-20 347 浏览
今日孖住愛人到尖沙咀美麗華,誤打誤撞去一期Basement 食越南菜,裝飾平實,坐位舒適,食物用心,用料獨特,此時此刻仲在回味中😋安南即燒乳豬飯 $98,Signature menu,唔係成日有,當日賣完就無,乳豬份量唔細,豬皮燒得香脆,皮下脂肪少,加上酸酸地嘅香草醬,好食並抵食👏🏼豬耳扎肉拼越南蒸粉包 $78,好鐘意件豬耳扎肉,我本身對扎肉一般,但呢間係我食過最好食,厚切已非一般,仲要含有豬耳碎,好有𡁻口👍🏼馬拉盞蓮藕苗 $88,蓮藕根部最嫩位置,好少地方有得食,爽爽脆脆,加埋馬拉盞一齊炒好惹味🤤愛人想食雞翼,侍應推介蒜蓉牛油雞全翼 $72,真係無介紹錯,三大隻雞翼,每隻開二,共六件,連埋大量香脆黃金蒜,食得滿足,而我就至欣賞薦底嘅炸芋頭絲,食到牛油及芋頭香味,真係有D衝動想打包返屋企攞嚟煲劇食🤣Lunch menu 用$14追加甜品兩件,有三款選擇,以下係椰青糕,好清甜椰青味,少少份量,大大滿足👍🏼

2018-10-18 336 浏览
美麗華一期新開越南餐廳,環境很好,地點亦非常就腳,我在尖沙咀下班後,過來很方便小食及主菜很多選擇,店員很細心介紹菜式,最後點了胡椒10頭大虎蝦、馬拉盞蓮藕苗及冬陰公海鮮炒飯。胡椒虎蝦先上,濃濃胡椒香撲鼻,配上一絲絲炸脆了的芋頭絲,虎蝦有手掌咁大,撲上薄薄的粉漿,沾上胡椒粒,惹味香口,加上啖啖肉,忍不住一隻接一隻跟住就係冬陰公海鮮炒飯,味道不會過咸,適量的冬陰公醬,配上新鮮的海鮮,帶有一絲絲甜味,非常好味馬拉盞蓮藕苗,是店員推介,今次係第一次食,很爽,很嫩,感覺像在吃粗身的蔥段的質感。最後點埋芒果糯米飯,芒果清甜。菜牌上還有很多菜式想試,下次要叫多兩個朋友黎先得

胡椒虎蝦

冬陰公海鮮炒飯

馬拉盞蓮藕苗
芒果糯米飯

最後點埋芒果糯米飯,芒果清甜。
菜牌上還有很多菜式想試,下次要叫多兩個朋友黎先得
2018-10-18
胡椒虎蝦
冬陰公海鮮炒飯
馬拉盞蓮藕苗
芒果糯米飯
2018-10-17 2473 浏览
喺尖沙咀美麗華商場行街街, 見到有間新開嘅越南餐廳, 膽粗粗入去試新嘢😅鮮蝦柚子沙律,啲蝦好大隻又爽口👍 西柚好清甜 😍墊係底嘅仲以為係麵添,咁特別🤔咬落口爽爽地又覺得似芽菜😂再咬下添,感覺又以為係蘿蔔絲🙄同男朋友爭拗咗一輪 😜有個侍應行埋嚟話我知,原來呢啲係蓮藕苗😁我見識少😐未聽過添😝口感好特別 👍今日又增知識喇🤩芥末籽虎蝦米紙卷,賣相靚到呢…梗係相機食先啦😅post上去facebook,實有好多個like啦🤗芥末籽味濃,米紙卷口感清爽,絕配👍蝦頭炸到香香,但仲食到內裡香濃嘅蝦膏,廚師真了得👍辣椒膏炒蜆配鍋巴, 啲蜆好大隻好肥美,粒粒脹卜卜,辣椒膏啲味好濃,但係唔係太辣,配上香脆嘅鍋巴,好快就俾我地ko曬啦😝食越南餐,點少得食個椰汁西米糕呢~Sweet ending 嘛😍差些漏講我呢杯椰汁綠豆冰,椰汁好香,吾會太甜,食完辣椒膏炒蜆飲返啖,透心涼👍餐廳環境好正,有優雅嘅卡位,仲有活動嘅方檯,有幾多人嚟都得,見側面後生仔,嚟完一pair又一 pair,侍應就將張檯泊埋一齊,好方便呢~呢度嘅侍應好好禮貌,又介紹餐廳特別食物,還提醒我們在餐廳內打咭影相🤗呢幅壁畫真係好靚😍仲有七彩繽紛嘅越南

咬落口爽爽地又覺得似芽菜😂再咬下添,感覺又以為係蘿蔔絲🙄
同男朋友爭拗咗一輪 😜

芥末籽虎蝦米紙卷,賣相靚到呢…
梗係相機食先啦😅
post上去facebook,實有好多個like啦🤗
芥末籽味濃,米紙卷口感清爽,絕配👍
蝦頭炸到香香,但仲食到內裡香濃嘅蝦膏,廚師真了得👍

呢幅壁畫真係好靚😍

仲有七彩繽紛嘅越南帽,真係好特別,我地都影左吾少相啦😜

2018-10-16
  • 虎蝦柚子沙律