2019-07-25 344 浏览
約左朋友交換手信,朋友事先預訂左喺呢間餐廳度食晚餐。但去到先發現原來喺我經過無數次,每次都好奇好唔好食嘅旺角新之城地下餐廳😂😂岩啦,終於去試下。7點左右,唔算多人,店面細坐左8成到。裝修主要白色為主,燈光係偏黃,俾人感覺舒服。晚餐有set dinner, special menu,選擇都算唔少。最後決定揀一份Special menu, 一份2 courses dinner。 套餐嘅飲品選擇都幾特別。桂花龍眼烏龍茶: 雖然餐牌寫凍,但職員都俾我哋改熱飲。 不過茶味出唔到,成杯嘢飲好似水咁。玫瑰柚子蜜: 玫瑰直接泡係水面,作用應該就係散發下香氣?!已經好飲過烏龍茶,有柚子味嫁,哈哈套餐:香煎帶子配凱撒沙律:份量一d都唔少。帶子煎得剛剛好,而且都ok多帶子。沙律醬有撈勻,最怕食沙律啲醬撈唔匀烤安格斯牛柳配紅酒乾蔥蓉及烤椰菜花:第一眼見到個擺盤...嘩...好藝術啊...影吓相都唔錯嘅..牛扒其實有d細塊,兩個女仔share只係剛好。牛扒煎得都OK嘅,但有d位太熟蟹肉龍蝦汁麵:龍蝦汁味道同我平時食嗰啲有啲唔同,怪怪的~ 不過幾多蟹肉,呢度加分想近近地揾間餐廳同朋友傾下計,食完再行街,呢間都不錯
約左朋友交換手信,朋友事先預訂左喺呢間餐廳度食晚餐。

岩啦,終於去試下。

套餐嘅飲品選擇都幾特別。

套餐:

烤安格斯牛柳配紅酒乾蔥蓉及烤椰菜花:

想近近地揾間餐廳同朋友傾下計,食完再行街,呢間都不錯。
2019-06-30
2019-06-27 232 浏览
我同朋友相約食晚飯,呢間好近地鐵站,平時無留意呢間餐廳,只係路過就算,我比booking 時間早咗20分鐘嚟,見到有留位置畀我哋 ,餐牌上有4個都想試,但得2人肚,叫2個share, 我哋叫咗軟殼蟹意粉同埋帶子香蒜意粉,飲品就叫咗玫瑰柚子蜜同龍眼肉烏龍茶,食品買相不錯,味道亦比我預期好,服務員亦很親切,可能平日去,所以人不多,和朋友能坐了2小時多,我再多叫一客綠茶慕絲蛋糕,味道不甜,我很喜歡,還想再有下一次光顧,我哋經open rice訂仲有9折,所以覺得好抵
食品買相不錯,味道亦比我預期好,
服務員亦很親切,
可能平日去,所以人不多,
和朋友能坐了2小時多,
我再多叫一客綠茶慕絲蛋糕,
味道不甜,我很喜歡,
還想再有下一次光顧,
我哋經open rice
訂仲有9折,所以覺得好抵
2019-06-17 184 浏览
無影相添...Menu好簡單, 150蚊左右既set。 可以選沙律或湯。 有3個主菜選擇: 牛排, 豬排和燒香雞。 仲有飲品。叫了牛和豬, 同朋友share。牛排好軟滑, 5成熟剛好, 也滿有牛排香味。 呢個價錢食到呢個質素, 好有驚喜。豬排一點也不鞋, 仲有好多配菜, 好味。 帶子沙律份量不少, 帶子也大大粒, 雖然係切開左, 但應該有3大粒! 最後加左件綠茶蛋糕,也是很滿意的。環境幾好, 好適合朋友傾下講下。 而且店員好有禮貌, 坐了很久也沒有趕我走, 還主動幫我添水。旺角人來人往, 竟有可以慢慢食, 慢慢分享, 食物又有質素的餐廳,好正!
無影相添...

叫了牛和豬, 同朋友share。
豬排一點也不鞋, 仲有好多配菜, 好味。
最後加左件綠茶蛋糕,也是很滿意的。

2019-05-24 209 浏览
Cafe Main 1938Environment: ★★★★☆Service: ★★★★☆Taste: ★★★★☆ 早前於網上見到這間餐廳頗有名氣,食評不錯,便前來試試。餐廳位於旺角新之城,由旺角MTR步行前往算是十分方便。餐廳的佈置以白色為主調,由於是小本經營,因此裝修方面當然沒有連鎖西餐廳漂亮。餐廳最出名的是牛肩,可惜我到訪時卻已賣完,因此點了一個意粉和牛臉頰試試。1. 蟹肉帶子意粉($98)意粉的醬汁用的是龍蝦汁,有頗濃的龍蝦味,味道方面就是平日大家到西廳餐喝龍蝦湯的味道。意粉方面份量正常,不會過冧,但男生吃的話未必一個意粉夠飽。帶子方面有三粒,大小方面和一個5蚊銀差不多大,算是很康慨。味道方面,帶子外皮剪得夠香,裹面有肉汁,有帶子的鮮甜味,煎得不會過老,冰鮮帶子來說,無論來貨和烹調都不錯。蟹肉方面,算是結實,不似其他出面大多的蟹肉一咬即散成絲,亦算是有蟹的味道。這個意粉值得一試。2. 燴澳洲和牛臉頰伴紗薯,蒜子及蔬菜 ($158)牛臉頰大粉大約有半隻手掌,厚薄約一隻手指,咬下去很冧,口感方面有點像平日大家吃到的牛腩,牛肉的味道不算太濃。其他配菜方面,味道和一般西個人認為牛臉頰
Cafe Main 1938
Environment: ★★★★☆
Service: ★★★★☆
Taste: ★★★★☆

1. 蟹肉帶子意粉($98)

2. 燴澳洲和牛臉頰伴紗薯,蒜子及蔬菜 ($158)
牛臉頰大粉大約有半隻手掌,厚薄約一隻手指,咬下去很冧,口感方面有點像平日大家吃到的牛腩,牛肉的味道不算太濃。其他配菜方面,味道和一般西個人認為牛臉頰味道比較普通,建議除非很喜歡吃牛臉頰,否則不用點牛臉頰一試。

總結:
值得一試。蟹肉帶子意粉烹調得宜,如果大家喜歡吃帶子的話,餐廳亦有淨帶子意粉提供,價錢比較平之外,帶子數量亦更多。
蟹肉帶子意粉
燴澳洲和牛臉頰伴紗薯,蒜子及蔬菜
2019-05-24
蟹肉帶子意粉
2019-05-23 140 浏览
旺角係一個血併嘅地方, 道道都買到野, 又一邊行一邊有好多野食😁 但當你行街行到腳斷嘅時候, 真係要搵間餐廳坐吓😅好彩, 係人流密集嘅旺角搵到一間餐廳食個tea休息下😎$38 有一件cake, 又有一杯野飲,對我黎講絕對超值😉最緊要係休息下坐下😜藍莓芝士蛋糕 My favorite ❤️最愛係一口咬落去全口都係芝士個個感覺😎反而藍莓只係配角,不過餐廳好有心😉放咗幾粒藍莓裝飾一下💗咖啡❣️雖然個拉花唔係特別靚,但係甜品配熱咖啡真係好滿足💗

好彩, 係人流密集嘅旺角搵到一間餐廳食個tea休息下😎

藍莓芝士蛋糕 My favorite ❤️

咖啡❣️雖然個拉花唔係特別靚,但係甜品配熱咖啡真係好滿足💗

2019-05-13
2019-05-03 150 浏览
昨天食完午餐已念念不忘,心想要儘快再試一下餐牌上的煎三文魚。所以,今天我又再度來了。滿心期待,幸好沒有令我失望。一上桌已經聞到香味,急不及待切下去,感覺到魚皮煎得香脆。淺嘗一口,果然香脆,魚肉切開看似有點乾,但食落口雖未至於juicy和滑,但也不乾,將魚肉和配菜連醬汁一起食剛剛好。這件三文魚扒的份量,也是物超所值,估計自己買回家煎也差不多這個午餐價錢。但現在還包括了湯(今天是雜菜湯)和飲品(今天我選了菊花乾果茶),我完全被收服了,這個餐廳一定是必定翻食名單中的其中一間。現在只要憑發現票,一星內再去進餐,就有9折優惠,本來已經是免收加一,今天這個魚扒只需要$63-,真是沒話說了,因為只顅着食就夠了

香煎三文魚配芳香蔬菜及芥末子汁

2019-04-30
香煎三文魚配芳香蔬菜及芥末子汁
2019-05-02 135 浏览
我的午餐系列~第21篇無意中見到OpenRice 有這間餐廳,見到其他人的食後感都說好味,我就來試一下吧。餐廳地方不大,在商場內的一個店舖。採取全透明的玻璃和主色用白色的設計,增強空間感。今天就先試了他的牛面頰肉,嘩,肉的份量很足,不是輕飄飄的感覺。一刀切下,感覺到肉貿很淋,食落口很軟熟,不會硬實,而且還可以食到滿口骨膠原,不經不覺就食完了。說實話,這個價錢加這個質素,我覺得是超合理,簡直令我感到幸運
我的午餐系列~第21篇
2019-04-29
2019-04-25 85 浏览
位於新之地下,位置唔吸引,路過未必留意到間餐廳。看似平平無奇,但食得出廚師用心製作。首先,我哋試咗個龍蝦湯,真係有好多龍蝦肉,超濃郁。凱撒沙律配帶子,帶子香煎表面,外脆內嫩,成個沙律都好新鮮。主菜叫咗牛柳五成熟,同個汁好夾,個牛柳超厚身,$168 Set dinner, 算高質,不過熟咗少少但係依然都覺得嫩滑,仲有個叫左個燒春雞,比左兩脾位,煎得幾香,無雪味。成個餐唔使$200到食到高級餐廳質素,我覺得超值
首先,我哋試咗個龍蝦湯,真係有好多龍蝦肉,超濃郁。
凱撒沙律配帶子,帶子香煎表面,外脆內嫩,成個沙律都好新鮮。
成個餐唔使$200到食到高級餐廳質素,我覺得超值
  • 煎帶子及蝦香蒜意粉
  • 卡邦尼意粉
  • 龍蝦湯
2019-04-01 147 浏览
今日同姊妹做mk妹,未行街前先去填肚,見新之城樓下就有間cafe,決定試下。餐廳環境舒適,最鍾意佢個花牆,美美的。個menu都整得好典雅呢南瓜湯-味道香濃,好多南瓜係入面,感覺好有營養烤安格斯牛柳配紅酒乾蔥蓉$148-成個藝術品咁,擺碟好有心呀!食落牛柳超腍,肉夠厚有口感,想食濃味啲可以用蔥蓉調味,正!烤安格斯西冷牛扒伴烤椰菜花及洋葱土豆$158-牛扒好腍易切開,醬汁睇落好濃但食落咸度剛好,配菜椰菜花好香口,土豆口感有啲似薯角但唔係炸,比薯角更健康估唔到shopping嘅地方都有咁高質嘅食物,環境亦唔差,真心推介大家去試試佢。

南瓜湯-味道香濃,好多南瓜係入面,感覺好有營養

烤安格斯牛柳配紅酒乾蔥蓉
烤安格斯牛柳配紅酒乾蔥蓉

烤安格斯西冷牛扒伴烤椰菜花及洋葱土豆

2019-03-30
  • 烤安格斯牛柳配紅酒乾蔥蓉
2019-03-30 85 浏览
我同老公行經旺角一個商場地下見到一間餐廳,裡面坐唔算大,裝修唔算豪華,田園沙拉,黑色黑松露意大利粉,紅燒安格斯牛排,味道比出名餐廳相比有點出乎意料地非常美味,服務也非常好,結帳可以接受PayMe ...非常方便
呢間廚師煮嘅西餐非常之高水準, 尤其是係午餐, 係超抵同埋食物嘅質素好高. 啲湯係我飲過西式湯最好飲, 佢嘅主菜樣樣都好好味, 連平時三文魚煎完會乾, 佢係做到外脆內軟, 係非常之難得. 我老公話嗰個沙律整得好好味,同埋嗰杯cappuccino咖啡又好好飲. 我三次飲湯都覺得 每一款都係我飲過最好嘅西湯, 同埋去嘅餐飲都係好特別. 我通常食完呢覺得好味, 都會讚廚師 畀佢鼓勵,希望呢間西餐廳能夠永遠經營落去. 我其實係好懒同好少寫食評嘅, 但係我覺得係值得我去寫. 我其實係一個唔鍾意食西餐嘅人,但係自從試完呢間之後,就鍾意咗呢間餐廳. 你哋一定要去試下, 包你地食過返尋味!
2019-03-23
  • 樣樣都有一定既水準,快餐價,酒店質素!
2019-03-24 76 浏览
今日有新發現,原來旺角新之城都有平靚正嘅西餐食,就是這間Main1938Cafe!佢哋一個lunch set都係$70 ,份量唔少,行開旺角有想靜靜地食嘢,絕對係一個好選擇。我叫咗set lunch, 餐湯係松露蘑菇忌廉湯,味道非常好,裡面充滿蘑菇蓉,好飲。主菜點了鍋烤法國春雞及紐倫堡腸配燴煙肉青豆:法國春雞燒得好味,個屁好脆、金黃色,紐倫堡腸味道都唔錯,呢道菜啱晒我啲食肉獸。碗碟仲有好多青豆、香煎薯仔、煙肉,個汁都好夾春雞同紐倫堡腸。桂花龍眼烏龍真係有好多粒龍眼肉同桂花碎,味道清甜,帶有陣陣桂花香。我哋另外加錢叫左蛋糕,基本上兩個蛋糕都超好味。綠茶慕絲蛋糕非常鬆軟,小小creamy,中間又有果肉,伴碟的士多啤梨又大大粒,好好食呀!雙色朱古力慕絲蛋糕都好出色,慕絲非常香滑,朱古力味香濃,一樣有幾粒大大粒嘅士多啤梨。你要我揀邊隻蛋糕好食啲,我會話打和啦, Super !

主菜點了

2019-03-18 82 浏览
成日行旺中,不過就成日都冇機會幫襯lee間餐廳!今次終於可以試下了!餐廳環境尚算舒適!而且食物的味道都唔錯!雖然唔系全部都話非常好食,不過系可以接受的味道,當中當然有好好味/一般的,然而,整體的水平我覺得系可以接受的食物質素!另外~分量也絕對足夠!最令我驚喜的是,餐廳可以比我地坐好耐,直到我地離開!中間完全冇催客~  而且仲會不停咁refill D水比我地,真係太貼心了蒜香帶子意粉,好野味!好想,好好食!燒春雞,雞肉唔算hi,不過D 汁我覺得差D,hmm,稍微有dd失望好似系黑白松露意粉,不過我朋友就話好食,我自己覺得味道稍微冇咁蒜香嘅咁野味,感覺比較平淡一dd,我諗見仁見智啦~整體而言,都系一間唔錯嘅餐廳,值得去再幫襯的

蒜香帶子意粉,好野味!好想,好好食!

整體而言,都系一間唔錯嘅餐廳,值得去再幫襯的
2019-03-15
用餐优惠
優惠券
2019-03-12 71 浏览
星期日同兩位妹妹去旺角行街街,我就負責「搵食」。新之城地下有間新開餐廳,望望餐牌都差唔多兩點半都仲有set lunch食,啲主食仲好似幾吸引,一set只係$70咁抵食,一於try try。是日餐湯係【意大利雜菜湯】,湯入面有大量蘿蔔、洋蔥、番茄,仲有芝士碎提味。酸酸哋夠晒開胃。熱飲有果茶、膠囊咖啡等等。呢幾日仲係凍凍地我又有啲傷風喉痛,我就㨂咗【菊花乾果茶】,淡淡菊花香潤一潤喉。【紅燒安格斯牛面頰配牛油胡蘿蔔】有三大件牛面頰肉,一刀切落去好容易就分開,肉質極軟腍而且肉味豐富,配上紅燒汁更加滋味。【鍋烤法國春雞及紐倫堡腸配燴煙肉青豆】法國春雞俾咗雞脾位,肉質嫩滑,鍋烤出嚟好香口;紐倫堡腸就皮脆而肉汁豐富,好惹味。配菜有煙肉青豆同洋蔥薯仔,唔係一般平價餐廳只俾薯條薯菜咁「寡」,而且份量都唔少,抵食。【蟹肉及帶子配龍蝦汁意大利粉$118】我哋三個都鍾意食海鮮,蟹同龍蝦就更加唔可以錯過,呢個雖然唔係set lunch但忍唔住要叫。上碟見到三大粒帶子同六舊蟹肉,阿妹忍唔住問「啲蟹肉咁多咁抵食?啲蟹肉係咪係咪真蟹肉嚟架?」。講咁多做乜,等我幫你試吓啦,蟹肉唔單止真仲要肉質鮮爽;試埋個帶子,封煎得香

【蟹肉及帶子配龍蝦汁意大利粉$118】我哋三個都鍾意食海鮮,蟹同龍蝦就更加唔可以錯過,呢個雖然唔係set lunch但忍唔住要叫。上碟見到三大粒帶子同六舊蟹肉,阿妹忍唔住問「啲蟹肉咁多咁抵食?啲蟹肉係咪係咪真蟹肉嚟架?」。講咁多做乜,等我幫你試吓啦,蟹肉唔單止真仲要肉質鮮爽;試埋個帶子,封煎得香口爽甜。最緊要係個意粉係淋滿咗龍蝦汁,夠晒惹味。

喺旺角食個茶仔午餐都差不多$50,味道唔會好得去邊之餘仲要隨時俾侍應笑笑口叫你走。呢度喺正旺角最潮區域,仲要咁高CP值,實在搵唔到唔翻兜嘅理由~
2019-03-12 63 浏览
今日同女朋友行街,想帶佢食下西餐,由於小弟仲係讀緊書,唔係太多錢,但又想帶女朋友食下好野,就比我搵到呢間隱世西餐。佢係位於旺角呢個香港旺區,本應係食盡水貨大陸客的水,但這餐廳的食物價錢一D都唔食水深,仲係平民好野添呀!首先,我點左個慢煮澳洲M7和牛肩伴紗薯,牛油甘荀及脆片,食西餐緊係要食牛喇!佢煮得好嫩而且又好入味,差D就忍唔住想叫多份!不過比女朋友禁住左 哈哈!之後就係蟹肉及帶子配龍蝦汁意大利粉,本身以為同出面既差唔多,但你地自己睇下,佢既帶子係有幾大粒!而且配埋蟹肉同龍蝦汁原來係咁夾架!我一定會帶女朋友再黎多次,食埋佢既甜品同其他野,不過今次真係好飽,完全諗唔到佢既份量係咁大咁足!!!

2019-03-07