Mano (The L. Square)

2024-05-24 44 浏览
mano係意大利文「手」嘅意思,觀塘店主打手工 pizza,而今次到訪嘅銅鑼灣店則主打手工意粉,真係座無虛席!今次我地叫左set, 有湯同沙律沙律口感好得意,因為有豆同藜麥,但係個味道的比較草青😂之後我認為超好食嘅,澳洲西蘭花比一般西蘭花更容易煎得有焦脆口感,加少 少調味已經很好吃,原來蔬菜都可以很惹味。今次我哋叫咗牛扒,都剪得好好,裏面仲有好多肉汁手工意粉🍝呢份嘅煙靭度做得好好,但係啲汁唔係好掛到落去意粉。最後仲有甜品tiramisu 咖啡香味濃郁,食落幼滑,酒味相對較輕。

今次我地叫左set, 有湯同沙律
沙律口感好得意,因為有豆同藜麥,但係個味道的比較草青😂

今次我哋叫咗牛扒,都剪得好好,裏面仲有好多肉汁

手工意粉🍝
呢份嘅煙靭度做得好好,但係啲汁唔係好掛到落去意粉。

最後仲有甜品
tiramisu

咖啡香味濃郁,食落幼滑,酒味相對較輕。
▫️人氣爆燈嘅意大利餐廳🇮🇹💡 平日夜晚黎到都全場爆滿😲 餐廳主打手工意粉,餐牌望落唔算多選擇,但勝在食物夠吸引🤓✨🍄 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178▫️扁意粉非常透薄,食得出係手工製造👍🏻 比街外一般意粉軟淋,所以更掛汁😋 意粉充滿松露蘑菇香氣,仲有黑松露片幾有誠意😝🐮 意大利生切牛肉薄片 $168▫️生牛肉片好薄身,舖滿成個碟😛 堆滿火箭菜、芝士片同檸檬皮,口感豐富仲可以中和牛肉油膩感🍋🍝 卡邦尼扁意大利麵 $168▫️卡邦尼醬汁較稀,意粉同樣薄身掛汁💦 食落好creamy,只係略嫌鹹左少少🤏🏻🥂 Chardonnay $58/Gin Tonic $68▫️8pm前仲有happy hour!好抵飲😆

🍄 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178

🐮 意大利生切牛肉薄片 $168

🍝 卡邦尼扁意大利麵 $168

🥂 Chardonnay $58/
Gin Tonic $68
▫️8pm前仲有happy hour!好抵飲😆

2024-05-20 27 浏览
我今日放工後,順道約同好友去位於銅鑼灣駱克道459-461號 The L.Square 5樓的Mano 食晚餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個 Steak Tagliata 8oz ( 意大利牛柳配車匣茄火箭菜)$308,好友點左個Burrata Salad (布拉塔芝士蜜桃車厘茄沙律)$168,另外點左個 Mushrooms (忌廉牛油蒜香雜菌) $68。意大利牛柳(5成熟)煎得鮮嫩多汁,牛味濃郁;布拉塔芝士賣相吸引,味道清新獨特;雜菌炒得香氣撲鼻,牛油蒜香飽好味。

• 8oz Steak Tagliata
  • 忌廉牛油蒜香雜菌
  • Burrata Salad
2024-05-20 14 浏览
今日就同朋友去咗銅鑼灣Mano 食飯餐廳主打手工意粉, 環境好有氣氛8oz 意大利牛柳配車厘茄火箭菜牛柳份量十足,外層煎到微微焦香, 剛好五成熟, 切開呈粉嫩色, 而且油脂分怖平均, 肉質好腍身, 咬落超多肉汁, 配撘旁邊既車厘茄同火箭菜, 幾清新, 另外可以配撘自家製既芥末醬, 或者牛肝菌醬, 各有風味香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵意大利粉口感好煙韌, 索滿香濃既龍蝦汁, 面頭既帶子煎得香口, 味道鮮甜彈牙, 加埋三文魚籽口感更豐富
今日就同朋友去咗銅鑼灣Mano 食飯
餐廳主打手工意粉, 環境好有氣氛

8oz 意大利牛柳配車厘茄火箭菜

香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
意大利粉口感好煙韌, 索滿香濃既龍蝦汁,
2024-05-19 27 浏览
食物質素唔錯,私心推薦脆皮燒豬腩卷🥰 有少少似平時食乳豬嘅口感!環境人多熱鬧,未必適合浪漫拍拖,但對味道有追求嘅話應該唔會失望!✨意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆唔同部位各有風味,有啲位油脂豐腴,有啲位肉味濃郁,配埋蜜糖脆皮一齊拍入口,好食!而辣肉腸蘭度豆作為配料,令肉類增添鹹香點綴,唔會喧賓奪主,有昇華作用。✨烤牛油澳洲西蘭花苗 西蘭花苗煮得恰好,唔會太乾身,口感依然軟嫩。淡淡牛油香氣,芝士有畫龍點睛之效,如果芝士份量再多啲就更好。✨芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條 賣相吸引,芝士味十足,粗薯條酥脆,配搭蕃茄汁同芝士碎🧀

✨意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆

✨烤牛油澳洲西蘭花苗

✨芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條
賣相吸引,芝士味十足,粗薯條酥脆,配搭蕃茄汁同芝士碎🧀
2024-05-18 42 浏览
朋友話呢間意大利菜不錯,今日就去試試,餐廳採用半開放廚房,而且都幾滿座😎🔸芝士肉醬千層麵 (HK$188)好耐無食千層麵啦,自家製有滿滿嘅蕃茄肉醬同芝士 ,好經典🍝🔸芝士焗牛肝菌脆炸雞胸配薯條 (HK$288)呢個雞胸都好有工序,將牛肚箘釀入雞扒,上面仲有滿滿嘅芝士,肉質食落都唔柴,配埋即炸薯條,雖然熱氣但都係要食🤪🔸 忌廉牛油蒜香雜菌(HK$68)牛油忌廉味好濃郁,可以將啲菇放係香脆多士,味道都好match🔸 Strawberry Rosemary Lemonada(HK$58)呢杯士多啤梨主題嘅mocktail,甜甜酸酸,好有夏日feel🍹

🔸芝士肉醬千層麵 (HK$188)
好耐無食千層麵啦,自家製有滿滿嘅蕃茄肉醬同芝士 ,好經典🍝

🔸芝士焗牛肝菌脆炸雞胸配薯條 (HK$288)

🔸 忌廉牛油蒜香雜菌(HK$68)

2024-05-16 130 浏览
這間西餐廳位於銅鑼灣的The L. Square,主打高質精緻的意大利菜,包括手工意粉及牛扒等。店內環境寬敞舒適,開放式廚房能欣賞到廚房製作過程,裝潢如置身於意大利的型格小餐館。午市時段設有十款套餐,跟餐包括汽水或茶,可以優惠價升級咖啡,以及加配前菜、沙律、餐湯及甜品。10oz燒紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜 - $218大大塊肉眼扒中間有著明顯的油花,紐西蘭產天然放牧特別嫩滑,肉質緊緻且富嚼勁,牛味清香且肉汁豐富,配肉汁及芥末醬,還有烤椰菜花及薯角平衡膩感。1/2 MANO燒春雞配烤蔬菜 - $108半邊法式燒春雞即叫即焗非常新鮮,金黃焦脆的雞皮塗滿惹味的香烤醬汁,切開雪白的雞肉流出濃濃肉汁極嫩滑,可轉配薯條。甜品 +$20是日為傳統Tiramisu,幼滑細膩的mascarpone芝士富奶香,濕潤的手指餅吸滿咖啡汁,再撒滿濃郁的朱古力粉,層次極豐富。凍檸檬茶另配糖水自行控制甜度。熱鮮奶咖啡 +$12順滑的鮮奶平衡醇厚的咖啡回甘。
10oz燒紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜 - $218
1/2 MANO燒春雞配烤蔬菜 - $108
甜品 +$20
凍檸檬茶
凍檸檬茶
另配糖水自行控制甜度。
熱鮮奶咖啡
熱鮮奶咖啡
熱鮮奶咖啡 +$12
順滑的鮮奶平衡醇厚的咖啡回甘。
2024-05-14
午餐
2024-05-15 37 浏览
mano係意大利文「手」嘅意思,觀塘店主打手工pizza,而今次到訪嘅銅鑼灣店則主打手工意粉,星期一晚都座無虛席呢。𖦹 mano meatballs $138必點推薦!自家製意式肉丸有三大粒,入面洋蔥、大蒜同羅勒,加上酸甜嘅蕃茄醬汁,非常開胃。𖦹 black truffle mushroom tagliatelle $178手工闊麵掛汁能力強,每條手工意粉都沾滿蘑菇醬,加上面頭一堆即刨嘅黑松露片,truffle味超濃郁!𖦹 seared scallop tagliatelle $238比起truffle意粉呢個比較失色,麵條煮得過軟唔夠煙韌,醬汁亦較淡,好彩帶子夠厚身,加入三文魚籽令口感更豐富。𖦹 tiramisu $78咖啡香味濃郁,食落幼滑,酒味相對較輕。

𖦹 mano meatballs $138

𖦹 tiramisu $78

咖啡香味濃郁,食落幼滑,酒味相對較輕。
  • 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵
今日約咗個好耐冇見嘅大學同學一齊食個晚餐就遲收工,方便揀咗銅鑼灣搵食。餐廳非常有氣氛,好多客人都來慶祝生日,飲紅酒🍷。而家餐廳做緊優惠,有個$888-2人餐。有餐湯、主食2樣、甜品,飲品買一送一。 用Openrice booking 2人仲做緊六折優惠,Main menu 都有75折。8oz Steak Tagliata 意大利牛柳意大利牛柳非常腍,超濃牛肉味,煮到剛剛好似手掌肉身咁軟腍腍。再點埋餐廳特製嘅牛肝菌汁更加添肉味。不喜歡牛肝菌汁也可以點芥末醬食,層次更多。另外,再配車厘茄乾同火箭菜,非常清新健康。Mano Lasagne 意大利千層麵即整即焗非常新鮮,有好多肉碎。千層麵外脆內軟,有咬口,意粉每一個位都已經吸收晒所有肉嘅鮮味。每食一啖意粉都好似食緊豬肉咁,好有層次,好夠味。Tiramisu餐廳用玻璃杯裝住Tiramisu,感覺超大份可以兩個朋友一齊share來食。芝士味唔會過重,帶點咖啡同酒味,口感剛剛又滑敢柔軟,唔會太硬,濕度剛剛好,喜歡咖啡的人必食。

餐廳非常有氣氛,好多客人都來慶祝生日,飲紅酒🍷。

8oz Steak Tagliata 意大利牛柳

Mano Lasagne 意大利千層麵

2024-05-06
  • Tiramisu
  • 芝士肉醬千層麵
  • 8oz Steak Tagliata
2024-05-14 27 浏览
母親節打算跟家人一起食午餐 所以經open rice 預約75折優惠去到餐廳先發現原來係午餐menu先有75折食物份量非常細份 100蚊先得少量意粉 而且沒有配菜 食完其實都不太飽 整體上價錢貴 食物質素不住 細份 性價比低 服務質素還好 會有店員問食物體驗如何 環境還好 要搭枱 除非你唔介意坐高木枱 高枱會冇得挨 食完食物其實只有澱粉質 因為成個午餐得意粉最後 book完黎到 先跟我地講好多菜式都無了 可以選擇款式不多 整體失望唔會再黎了
去到餐廳先發現原來係午餐menu先有75折
服務質素還好 會有店員問食物體驗如何
2024-05-14 49 浏览
前晚心血來潮想食Pasta,係openrice見到一間人氣幾高的意大利菜,餐廳提供披薩、牛扒、手工意粉等菜式;裝修時尚簡約,充滿現代感,環境舒適,桌子上放置蠟燭燈,氣氛浪漫🌹🍄忌廉牛油蒜香炒雜菌由新鮮的雜菌搭配濃鬱的忌廉牛油及蒜頭烹調而成,將蘑菇及醬汁放上烤吐司吃,味道濃厚而不膩,都幾開胃🍝 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵賣相唔只打卡able,味道仲好驚喜;帶子外脆內軟,加入三文魚籽及濃郁的龍蝦汁,配上口感彈牙的手工意粉,色香味俱全🥩Steak Tagliata 8oz 意大利牛柳配車厘茄火焰菜餐廳熱門菜之一,牛柳肉質鮮嫩,車厘茄及火箭菜的配搭十分健康,因為我都幾鍾意食辣,所以都點咗啲芥辣醬,口感味道更多元化🍰提拉米蘇來到sweet ending,點可以錯過餐廳既Signature Tiramisu ,佢咖啡香味濃郁,奶油幼滑,再配以用酒浸過的海綿蛋糕,口感豐富📍Mano (The L. Square) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓

🍄忌廉牛油蒜香炒雜菌

🍝 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵

🍰提拉米蘇

📍Mano (The L. Square) (銅鑼灣)
  • 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
  • 忌廉牛油蒜香雜菌
  • Tiramisu
𓊔 𓊔Mano,意大利文指「手」。這裏主打正宗、簡單的意大利菜式。之前幾次到訪他們觀塘總店,到訪銅鑼灣分店還是首次。室內裝修用上黑胡桃木配黃銅燈具,牆上髹上粉色藝術漆,柔和溫馨。座位不算太多。這次平日晚上到訪都已經滿座,可見在區內口碑不錯。𓇤 Caesar Salad $108新鮮沙律菜配香脆麵包粒,再加上大大塊的鹹香火腿,令整碟凱撒沙律風味更豐富。𓇤 Mano Meatballs $138必點推薦!自家製意式肉丸三大顆,肉質沒有腥味,加上開胃酸甜的蕃茄醬汁,是很醒胃的前菜!𓇤 Broccolini $68長柄西蘭花比一般西蘭花更容易煎得有焦脆口感,加少少調味已經很好吃,原來蔬菜都可以很惹味。𓇤 Seared Scallop Tagliatelle $238這裡的扁寬麵比較軟身,很掛汁。加上刺身級的厚身帶子,鮮味又滿足。總括而言,這裏是一家有情調的意大利小館。價錢合理,菜式精緻,值得一試。𓊔 𓊔

𓊔 𓊔

2024-05-10
  • 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
  • 自家製意式肉丸
2024-05-13 44 浏览
好開心可以和阿仔撐枱腳,所以揀咗間靚靚餐廳,慢慢歎一餐意大利菜!🥣Soup of the Day : 蘑菇湯蘑菇湯夠濃,每一啖都好似食緊好多蘑菇,仲有Dash of cream 可增添香濃感。🐮 Beef carpaccio 以為頭盤會係細細碟,原來佢嘅生牛肉鋪滿成個碟,連中間沙律菜下面都仲有牛肉,沙律菜新鮮,好味又滿足😌 🥩 Steak tagliata 8oz意大利牛柳配sun dried tomatoes 🍅 & 火箭菜沙律,煎封牛柳肉質嫩滑,每一啖都好有肉味,仲保留到肉汁!最鍾意呢種啖啖肉嘅口感!🧀 🍟 Parmesan Fries 薯條炸得金黃色,炸得很香脆,鋪面嘅芝士焗到脆卜卜,好似薯片咁好食。非常滿足的一餐!

🥣Soup of the Day : 蘑菇湯

🐮 Beef carpaccio

🥩 Steak tagliata 8oz

🧀 🍟 Parmesan Fries

非常滿足的一餐!
Soup  of  the  day:  Mushroom  soup
Beef  carpaccio
Parmesan  Fries
Steak tagliata
Beef  carpaccio
Parmesan  Fries
Steak tagliata
2024-05-10 334 浏览
最愛手工意粉的我走到一人氣意大利餐廳晚膳小店時尚簡約富現代感,燈光柔和,讓人感到休閑、愉悅裝修精緻,全場爆滿但座位闊落,店員服務態度有禮貌店名的意大利文乃「手」的意思,觀塘海濱匯店主打傳統意大利薄餅,銅鑼灣店則主打手工意大利麵食是日餐湯為蘑菇忌廉湯,質感幼滑帶有香濃菇味主菜意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆外層脆卜卜新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵質地柔韌,沒有過度粘膩配菜忌廉牛油蒜香雜菌配烘得香脆的香草麵包
最愛手工意粉的我走到一人氣意大利餐廳晚膳
小店時尚簡約富現代感,燈光柔和,讓人感到休閑、愉悅
裝修精緻,全場爆滿但座位闊落,店員服務態度有禮貌
是日餐湯為蘑菇忌廉湯,質感幼滑帶有香濃菇味
是日餐湯
主菜意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆外層脆卜卜
意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆
新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵質地柔韌,沒有過度粘膩
新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵
意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆
新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵
忌廉牛油蒜香雜菌
2024-05-10 40 浏览
同老公成日周圍搵好嘢食!我特別鍾意食意大利菜,老公就帶我嚟呢到,話價錢實惠又好味!我哋就啱時間12點開門就去到,所以未有人,我覺得個環境好靚好浪漫。因為早到所以可以坐到又靚又舒服嘅梳化位。午餐都好多選擇,樣樣都好想食!而家每日仲會有做 promotion,有特定菜式有優惠㗎!我就叫咗是日特價優惠:$88 包湯 + 飲品。呢個係 #紅酒燴牛面肉蘑菇意大利飯 ,上枱真係超級香。個燴飯底好開胃,而牛面肉好淋,好易咬到。兩樣加埋超級 match!而我個特價餐包湯,老公就另外加 $18 要餐湯。老公就鍾意食魚,所以叫咗 #香煎盲曹伴香草醬配普羅旺斯燉菜,見到就知又係一味開胃的餸菜。盲曹煎得好香,配埋燉菜 + 茄汁底,真係好食到停唔到口。飲品老公叫咗 #可樂,我就加咗 $12 叫凍咖啡。總結:浪漫嘅餐廳環境,價錢實惠嘅意大利菜,意想不到的好味!下次一定再嚟試多啲其他美食。

因為早到所以可以坐到又靚又舒服嘅梳化位。

而我個特價餐包湯,老公就另外加 $18 要餐湯。

盲曹煎得好香,配埋燉菜 + 茄汁底,真係好食到停唔到口。

飲品老公叫咗 #可樂,我就加咗 $12 叫凍咖啡。

2024-05-06