2024-02-16 213 浏览
朋友生日,揀左Marco's Oyster Bar and Grill 慶祝下。環境懷舊,溫暖的色調營造出一種舒適的氛圍。仲駐場歌手演唱英文歌曲,為整個餐廳增添了熱鬧的氣氛。我哋叫左一份套餐同意粉。黑糖餐飽牛肝菌湯湯濃郁而香味四溢,牛肝菌的香氣填滿整個餐廳。每啖充滿濃郁的菇香味同牛肝菌粒,好滿足煙三文魚沙律鮮嫩的三文魚搭配蔬菜和醬汁,唔錯。法式焗田螺 $58即叫即焗,蒜香牛肉味濃郁,螺肉好軟腍,薯蓉亦焗得很綿密。脆炸德國咸豬手 $308好大隻嘅豬手,金黃酥脆的外皮包著嫩滑嘅肉質,令人食指大動。 蒜片活蜆炒意粉 $168煮得剛好,彈牙有嚼勁,帶微辣。蜆肉的鮮甜和蒜片的香氣交織在一起,唔錯

我哋叫左一份套餐同意粉。
黑糖餐飽
牛肝菌湯

煙三文魚沙律
鮮嫩的三文魚搭配蔬菜和醬汁,唔錯。

法式焗田螺 $58
即叫即焗,蒜香牛肉味濃郁,螺肉好軟腍,薯蓉亦焗得很綿密。

脆炸德國咸豬手 $308
好大隻嘅豬手,金黃酥脆的外皮包著嫩滑嘅肉質,令人食指大動。

蒜片活蜆炒意粉 $168
2024-02-11 183 浏览
每次想食蠔就會嚟有好多款新鮮生蠔可以揀炸豬手 又脆又好食仲有蘑菇湯同tiramisu都係我必點👍🏻今次仲食香濃芝士味🧀嘅carbonara哩度嘅食物同氣氛都值得令人回訪🦪法國Fine De Claire ($28/隻)蠔肉肉色較淺、透明感,入口帶榛果香味、鮮甜,肥度適中,肉質有彈性、爽口。🦪法國Four Season($38/隻)蠔肉甜美,口味甘甜,質感綿滑。適合鍾意清新口味人仕。🦪蘇格蘭石蠔Scottish ($28/隻)秋冬天當造,殼小而蠔肉豐滿,肉質爽嫩鮮滑無渣,具有一股獨有鮮香。🔸蘑菇湯(跟餐)必叫!第一次飲過就愛上了!用咗意大利進口蘑菇,非常香濃有好多蘑菇粒,好滑、好creamy!🔸脆炸德國咸豬手配蜜糖黑椒汁($308)好好味!外皮炸到好似薯片咁脆、唔油中間油脂位爽口,而肉質彈牙,軟硬適中入味得嚟唔會死咸,好好食!😋🔸Carbonara($198)店員將意粉放入大舊芝士內、加埋酒點起火即炒濃濃嘅芝士香、咸香黑毛豬 仲有點酒香意粉彈牙 濃郁而不覺膩。
每次想食蠔就會嚟
有好多款新鮮生蠔可以揀
炸豬手 又脆又好食
仲有蘑菇湯同tiramisu都係我必點👍🏻
今次仲食香濃芝士味🧀嘅carbonara
哩度嘅食物同氣氛都值得令人回訪

🦪法國Fine De Claire ($28/隻)
🦪法國Four Season($38/隻)
蠔肉甜美,口味甘甜,質感綿滑。
適合鍾意清新口味人仕。
🦪蘇格蘭石蠔Scottish ($28/隻)

🔸蘑菇湯(跟餐)
必叫!第一次飲過就愛上了!
用咗意大利進口蘑菇,非常香濃
有好多蘑菇粒,好滑、好creamy!

🔸脆炸德國咸豬手配蜜糖黑椒汁($308)
好好味!
外皮炸到好似薯片咁脆、唔油
中間油脂位爽口,而肉質彈牙,軟硬適中
入味得嚟唔會死咸,好好食!😋

🔸Carbonara($198)
店員將意粉放入大舊芝士內、加埋酒
點起火即炒
濃濃嘅芝士香、咸香黑毛豬 仲有點酒香
意粉彈牙 濃郁而不覺膩。
用餐优惠
現金券
2024-02-01 154 浏览
喜愛生蠔的人自然愛不釋手,而我就是其中一個。因為幫襯過港灣豪庭的Marco’s Oyster Bar & Grill,十分滿足,自然亦想試下其他分店,於是這天特地相約同是生蠔愛好者的朋友,一起到彩鴻酒店,質素表現亦令我們十分滿意,大飽口福~Scottish 蘇格蘭生蠔($28/隻)蘇格蘭生蠔以其肉質鮮嫩、口感豐富和濃郁的海洋風味而聞名。蠔肉鮮嫩多汁的,有著豐富的海洋風味,並帶有一定的鹹味Cartiera南非生蠔($28/隻)南非生蠔的特點是肉質鮮美,口感豐富,帶有一定的甜味和鮮味。Fine De Claire法國生蠔($28/隻)Fine De Claire以其優質的品質和口感受到讚譽。這種生蠔擁有豐滿的肉質、濃郁的海洋風味和柔軟的質地,是許多生蠔愛好者的首選。Gillardeau法國生蠔($28/隻)Gillardeau也以其高品質和獨特的風味而聞名,具有豐滿的肉質、濃郁的海洋風味和平衡的鹽味,是非常受歡迎的選擇,絕對值得一試!煙三文魚沙律煙燻三文魚搭配新鮮的蔬菜,三文魚的煙燻風味和魚肉的柔軟口感相互融合,加上沙律的清爽和調味醬料的點綴,給予這道菜品豐富的口感和層次。脆炸德國鹹豬手(
Scottish 蘇格蘭生蠔($28/隻)
Cartiera南非生蠔($28/隻)
南非生蠔的特點是肉質鮮美,口感豐富,帶有一定的甜味和鮮味。
Fine De Claire法國生蠔($28/隻)
Gillardeau法國生蠔($28/隻)

煙三文魚沙律
脆炸德國鹹豬手($288)
德國鹹豬手經過炸製後,表皮酥脆帶有咬勁,內部則保持著豬肉的嫩滑和鮮美。德國鹹豬手是一道經典的德國菜,通常搭配蘸料和配菜一同享用。
意大利雲吞配黑松露忌廉汁($158)
意大利雲吞小巧且口感彈牙,經過精心包裹和烹調,搭配著濃郁的黑松露忌廉汁,呈現出美味的口感和豐富的口味,味道豐富而且濃郁。隨著你咬下雲吞,黑松露忌廉汁會在口中展開,帶來豐富的奶油和黑松露的香氣。
Marco's Oyster Bar & Grill (彩鴻酒店) (佐敦)
地址:佐敦西貢街23號彩鴻酒店1樓
2024-01-22 252 浏览
餐廳座落在佐敦一間酒店的一樓,歐陸風格設計。還有外籍駐場歌手,以英文抒情歌曲為主,增添不少浪漫氣氛。  ✨️ 煙三文魚沙律煙三文魚肉質細嫩,配以新鮮沙律菜作為前菜。✨️ 牛肝菌忌廉湯濃稠的牛肝菌忌廉湯帶濃郁的牛肝菌味道。還有爽口的牛肝菌粒粒,熱呼呼的,不錯。✨️ 紐西蘭羊架我們點了七成熟。羊肉肉質細嫩,沒有很重的羊騷味;添上帶微甜的薄荷醬,帶來清新口味。✨️ 海鮮意大利飯海鮮種類不少,蝦、蜆、青口和魷魚,還有龍蝦鉗,新鮮味美。口感煙韌的意大利飯吸收了海鮮的鮮甜味,也不錯。🍹 凍檸檬茶清爽不澀。
餐廳座落在佐敦一間酒店的一樓,歐陸風格設計。
還有外籍駐場歌手,以英文抒情歌曲為主,增添不少浪漫氣氛。
2095 浏览
1981 浏览

✨️ 煙三文魚沙律
煙三文魚沙律
煙三文魚肉質細嫩,配以新鮮沙律菜作為前菜。

✨️ 牛肝菌忌廉湯
✨️ 紐西蘭羊架
紐西蘭羊架
我們點了七成熟。
✨️ 海鮮意大利飯
海鮮意大利飯
海鮮種類不少,蝦、蜆、青口和魷魚,還有龍蝦鉗,新鮮味美。
口感煙韌的意大利飯吸收了海鮮的鮮甜味,也不錯。
🍹 凍檸檬茶
凍檸檬茶
清爽不澀。
2024-01-15
紐西蘭羊架
海鮮意大利飯
凍檸檬茶
2024-01-19 123 浏览
原來係佐敦有間懷舊歐陸式餐廳,就係間酒店入面,一入去就見到好多裝飾,天花掛滿星星吊飾,好有氣氛! 我地既晚餐叫左兩份套餐,一份係法國鵝肝拼牛柳餐,一份就係Special Menu既脆炸德國咸豬手套餐! 🍽️.🥩法國鵝肝拼牛柳餐▫️三文魚撻撻 ▫️法國龍蝦濃湯▫️鵝肝拼牛柳▫️咖啡或茶 - 叫左凍檸水三文魚撻撻係前菜,仲有沙律,滿滿的三文魚蓉放在脆多士上,好有口感,配大量沙律菜! 龍蝦湯幾鮮! 主菜有一小件鵝肝同一片牛柳,牛柳幾厚身,本身仲有一碗黑椒醬汁,旁伴大量薯條同沙律.🍖脆炸德國咸豬手套餐▫️煙三文魚沙律▫️牛肝菌忌廉湯▫️脆炸德國咸豬手▫️咖啡或茶 - 叫左凍奶茶煙三文魚沙律份量幾多;牛肝菌忌廉湯有驚喜! 味道好濃郁,而且裡面都有粒粒牛肝菌。主菜既脆炸德國咸豬手好大碟,份量多,咸豬手連皮炸得脆,旁伴大量薯條同沙律菜,附有茄汁同芥末。凍奶茶幾好飲,我幾鍾意!
🥩法國鵝肝拼牛柳餐

▫️脆炸德國咸豬手
▫️咖啡或茶 - 叫左凍奶茶

2024-01-09
2024-01-18 96 浏览
今次我行過Marco's Oyster Bar & Grill,內裏嘅熱鬧搞作不禁吸引住我!雖然店面揚名,但我決定試下佢哋嘅美食「真功夫」到底幾掂。首先,個餐單上嘅生蠔選擇多到眼花撩亂,我就隨便揀咗幾款最晒支噃。食落真係做到鮮甜彈牙,啖啖肉感,個海味清新得嚟唔腥,啖啖海洋嘅滋味。嗰碗「純正卡邦尼意粉」,真係一試難忘!表演般嘅煮法,加上個cheese wheel嘅戲劇效果,已經先贏晒半壘。攪拌得啱啱好嘅意粉吸曬個醬汁,芝士香撲鼻又順滑,啖啖都是重量級嘅享受。最後,個「自家製Tiramisu」呢,雖然無乜特別,但都算係個甜蜜嘅收尾。調酒師重拳出擊嘅意粉同蠔,已經令人滿意得返屋企數星🌃,真係食得開心,食得滿足!終極心得:生蠔新鮮,意粉香濃,氣氛瀟灑,確實係個值得嚟探險嘅好地方! 🍝🎶🌊

2024-01-05 154 浏览
能滿足食生蠔及鋸扒既西餐廳,#Marco's Oyster Bar & Grill 可以成為其中一個選擇,餐廳位於彩鴻酒店入面一樓位置。餐廳地方大,座位多,亦有吧台,晚上還點起枱上既蠟燭,整體氣氛好有懷舊情懷!牛肝菌忌廉湯用菇菌打碎來煮成湯,睇顏色就知佢濃郁,菇菌粒粒好多,每啖都有菇粒,口感超creamy又滑溜,非常好味。另外也送上黑糖麵包,拎上手仲熱辣辣,黑糖味道啱啱好,就算唔搽牛油都好好食!厚切極品黑毛豬鞍扒豬鞍扒肉質厚實,整體肉質偏粉偏乾,係近骨位先叫剛剛好,味道可以。海鮮長通粉呢個擺盤靚已經贏咗🤙🏼再加埋佢個蟹鉗!長通粉裏有濃郁蕃茄汁味,食落都好足料!Fruit Punch飲品以原價收費,多種熱帶水果汁做基底,味道酸酸甜甜。呢度仲有特價生蠔,以單價售$18 - 38一隻蠔,但今日實在太飽喇,如果下次有機會,我都會再嚟呢度試下佢D生蠔!

厚切極品黑毛豬鞍扒

海鮮長通粉
呢個擺盤靚已經贏咗🤙🏼再加埋佢個蟹鉗
!長通粉裏有濃郁蕃茄汁味,食落都好足料!

Fruit Punch
飲品以原價收費,多種熱帶水果汁做基底,味道酸酸甜甜。

2024-01-03 139 浏览
這間是位於佐敦西貢街的彩鴻酒店餐廳Marco's Oyster Bar & Grill , 其員工的服務態度極差, 請求他們拿餐具, 5分鐘都未攞到, 於是我自己出去攞, 有一位女員工叫紅姐向我講:“乜你呢位顧客咁麻煩嫁!” 我當堂呆左, 之後食嘢期間又睥住我, 又催我食完未......難道這就是香港酒店的服務嗎? 香港嘅旅遊業真係有賴佢地! 我發誓以後再唔會再嚟!
2024-01-03
2023-12-25 129 浏览
臨近聖誕,同老婆搵左間餐廳預早慶祝,擇左呢間平靚正既西餐,都幫襯左好多年!水準keep到好食又唔太貴!。🥢法國鵝肝拼豬鞍扒餐 $298:呢個鵝肝拼豬鞍扒餐,頭盤係:三文魚撻撻,三文魚鮮嫩多汁,撻底香脆,配搭上鮮美嘅三文魚,味道鮮美。餐湯係法國龍蝦濃湯,濃郁嘅龍蝦香味充滿口腔,令人回味無窮。法國鵝肝拼豬鞍扒主菜大大份,煮到熟成度岩岩好,咬落有質感又有咬勁,十分出色!。🥢黑松露野菌Pizza $178:呢度pizza必點!黑松露野菌Pizza價錢相對平,但一樣高質!佢嘅特色就係黑松露同野菌,黑松露嘅香氣馥郁,配合新鮮嘅野菌,增添咗披薩嘅風味,底部薄脆,配料豐富。。

🥢法國鵝肝拼豬鞍扒餐 $298:

🥢黑松露野菌Pizza $178:
2023-12-23 89 浏览
今日同朋友到佐敦食飯,到達餐廳不需要等位就可以入座。我們叫了一個脆炸德國咸豬手餐追加一個法式焗田螺和提拉米蘇。另外叫了一個煙三文魚天使麵 。首先上的是餐的沙律加三文魚撻撻,三文魚的鮮甜又有油香,而沙律清新。再來是牛肝菌忌廉湯,菌香味道濃郁而且連綿,口感有點碎菌粒口感不錯 。之後上的是法式焗田螺,田螺軟滑而味道有點牛油香再加上螺肉有點鮮甜 。接住脆炸德國咸豬手,咸豬手外皮香脆,而肉又不會好咸,再配上黑椒汁味道帶點香辣 。另外還有薯菜作配菜 。再來是煙三文魚天使麵,帶有忌廉芝士香濃的麵身,爽口彈牙再加上煙三文魚的香咸,整體味道不錯 。最後提拉米蘇,甜度適中,入口即融,有朱古力味。整體而言,服務態度好,食物美味 。
今日同朋友到佐敦食飯,到達餐廳不需要等位就可以入座。

最後提拉米蘇,甜度適中,入口即融,有朱古力味。

整體而言,服務態度好,食物美味 。
2023-12-11
今次去左Marco’s Oyster Bar & Grill試食晚餐,幾滿足我嘅味蕾探險!首先,法國生蠔幾款口味一試,由淡而鮮到濃郁海味,每隻生蠔都新鮮爆汁,啲海水味真係正,好食到停唔到口👍!蕃茄水牛芝士沙律嘅份量慷慨,個芝士好濃郁,加上啲香草,簡直香味四溢,咬落去彈牙又清新。跟住,白酒煮蜆就更加得意,蜆肉竟然咁新鮮,每一啖都係真材實料,夠晒彈性!我最鍾意嘅一定係純正意大利卡邦尼意粉,濃郁芝士味同煙韌perfect嘅意粉結合得咁完美,每滴醬汁都包裹住啲意粉,簡直幾富貴,口感一流🍝!至於辣肉腸薄餅,啲意大利餅底做得啱啱好,唔會太厚,散發出啲蕃茄醬同芝士嘅香氣,又惹味,啲辣肉腸咬落有勁,真係想一啖再一啖!總之,今次食得好滿足,下次仲想再嚟呢度大快朵頤🎉!

2023-12-09 112 浏览
Marco's Oyster Bar & Grill 位於彩鴻酒店入面,鄰近佐敦地鐵站,餐廳環境有格調,保留懷舊西餐廳風格,現場更有駐場歌手唱歌,邊彈邊唱,更會主動詢問客人點唱,非常有氣氛。另外座位寬敞,坐得舒適,今晚跟友入點了以下菜式,每款都高質素,價錢亦相宜,有氣氛,環境又好,食物質素亦高,值得再光顧。💙脆炸德國咸豬手豬手份量頗多,炸得脆口之餘又沒有半點油膩感,而且調味上不會過鹹,即時不用沾醬汁已經很有味道,能夠食到食材原味道。而豬皮位置脆口,而肥肉位彈牙,豬手肉質軟熟,炸過後仍然保持嫩滑。而配菜薯條亦炸得香脆,不油膩,灑上少少海鹽及黑椒,再加上茄汁就已經很滋味。💙四季薄餅此薄餅為餐廳推介,上面有意大利紅腸、蘑菇、蕃茄以及巴馬火腿。兩款肉類的鹹香跟蘑菇香濃味以及番茄清甜味道匹配,鹹甜味道平衡得宜。另外餅底亦值得一讚 ,手工薄餅餅底剛出爐熱騰騰,邊位口感薄脆,而裏面軟熟,煙韌又有咬口,高質素。💙 沙律、餐湯、紐約芝士餅甜品為套餐另外再加$20,煙三文魚沙律以及餐湯正常發揮,蘑菇湯味道香濃,蘑菇香味十足,較外面西餐廳做得更為出色。另外芝士餅香滑,甜度剛剛好,上面灑上 彩色糖粒加添一份童

💙脆炸德國咸豬手

💙四季薄餅

💙 沙律、餐湯、紐約芝士餅
甜品為套餐另外再加$20,煙三文魚沙律以及餐湯正常發揮,蘑菇湯味道香濃,蘑菇香味十足,較外面西餐廳做得更為出色。另外芝士餅香滑,甜度剛剛好,上面灑上 彩色糖粒加添一份童真。
2023-12-04
  • 四季薄餅
  • 脆炸德國鹹豬手
2023-12-08 108 浏览
同朋友慶生日,找了間懷舊又舒適的餐廳,餐廳內有現場結他伴奏,坐位分隔很舒適。頭盤是3款味道的法國生蠔,由淡至濃的海水味,每款新鮮,鮮甜好味。蕃茄水牛芝士沙律,好大件的水牛芝士加上香草,清香的芝士味,很好味。白酒煮蜆,蜆肉非常新鮮,啖啖肉,味道香濃好味。純正意大利卡邦尼意粉,煙韌適中的意粉,放在36個月醃製的芝士內,再加入意大利煙肉,每條意粉都沾滿芝士,非常濃郁味香。辣肉腸薄餅,意大利餅底,厚薄適中,簡單加上蕃茄醬,芝士及辣肉腸,味道已經很好,很多汁,好味。

白酒煮蜆,蜆肉非常新鮮,啖啖肉,味道香濃好味。

2023-12-03 82 浏览
朋友約我在佐敦吃飯,我說今晚想吃西餐,就帶我試一間有特色的廳餐。餐廳位於彩鴻酒店一樓,見到店内極具懷舊風情意式feel,裝飾充滿了歐陸色彩並有繪畫,四週還放有酒櫃和美酒。餐廳主打生蠔,並且還有彈結他的歌手現場演唱懷舊英文歌曲,邊吃美食邊聽好歌氣氛十分之好。☺️💢先來一個前菜法式焗田螺,一盤共六粒下面用薯蓉墊底, 田螺肉質感柔軟牛油香味濃郁,薯蓉焗得表面金黃香脆,内裡軟糯綿綿每啖滿載傳統西餐口味。😘💢套餐湯是牛肝菌蘑菇湯,打碎了的牛肝菌令其味道極濃郁芳香,充滿了整碗湯中既creamy又滑溜,非常好味。鬆軟又暖暖的餐包🧆,只是簡單地塗抹上了少許的牛油,口感和滋味立刻提升。德國咸豬手🐖原隻上枱,並且還切好給你亨用十分貼心。豬手用脆炸方式烹調,令外皮酥脆鬆化不油膩,内裡肉質嫩滑鮮美豐盈有汁,豬手肉味道鹹淡得宜不會偏鹹,配上了濃稠的黑椒醬汁十分夾滋味立即提升。😋💢另外一個意大利海鮮飯,首先見到碩大的龍蝦肉鉗🦞,還有魷魚🦑和很多蜆肉,大大隻的蜆肉鮮甜肥美。米飯顆粒分明又柔軟,浸泡在湯汁中令每粒飯都吸滿鮮味。😍餐飲要了一杯凍檸水正常的出品。💢加$20元Set dinner甜品要了一個自家製的 tira
creamy又滑溜,非常好味。
餐飲要了一杯凍檸水正常的出品。
💢加$20元Set dinner甜品要了一個自家製的 tiramisu,表面是一層厚的朱古力,内裡混和濃郁的芝士味非常甜蜜。
🔷️今次的晚餐很有懷舊意式風情,現場歌手演唱頗有浪漫氣氛,加上店員的親切服務,給我的印象非常之好,下次定會再來試其主打生蠔美食。
2023-11-14
  • 脆炸德國咸豬手
2023-11-29 262 浏览
這家餐廳真的有驚喜!這裡的環境真的很浪漫優美。走進餐廳時,我被柔和的燈光和精心佈置的環境所吸引,感覺非常溫馨舒適。而且,他們還有現場音樂表演!一位音樂家手持結他,走到每個客人旁邊彈唱,讓整個用餐過程充滿了愉快的氛圍。你還可以點歌,他會即興演唱,非常好聽。讓我特別推薦一下他們的鵝肝,味道真的是一流。每一口都散發著濃郁的香氣,口感豐富。他們的生蠔也很不錯,還有半價優惠,超值。不管你喜歡清淡還是帶點海水味的重口味,這裡都能滿足你的需求。另外,他們的牛扒也相當美味。烹調得恰到好處,口感嫩滑多汁,真的很讓人愉悅。最後,他們的自製提拉米蘇是我用餐的完美結尾。這款甜點輕盈細緻,帶著濃郁的咖啡和可可風味,每一口都令人陶醉。
這家餐廳真的有驚喜!

鵝肝多士

生蠔