2018-03-20 764 浏览
原來香港有過百間美心西餅!!但係Maxim's Cake Lab就只係開左三間左右!!我感覺佢有別於其他美心餅店!!感覺更加高級,名貴, 同衛生!!麵包款式亦大有不同!!地方更寬敞, 舒適!!我今朝係九龍灣淘大商場嗰間 Maxim's Cake Lab 買左個奶皇卷!!講真$10好似有D貴!!不過其實我係俾佢外形吸引左!!成個日本雪山咁!!可能因為面頭灑左D糖霜的關係!!包包食落很香軟!!中間位置先有少許奶黄!!帶有粒粒蛋黃粒!!但可能奶黄嘅份量太少啦!!變左奶黄的香味同味道都不夠!!其實相反又變得無咁膩!!不過我都係鍾意有多D奶黄餡料!!咁先夠滿足嗎!!
2017-11-04 672 浏览
某人經過見到呢到出咗款新既千層蛋糕, 包括有三款口味, 提拉米蘇味, 抹茶味同柚子味, 分開咗2次買, 第一次試咗TILAMISU味, 之後就試咗柚子味, 柚子款個賣相好有高貴既感覺, 而Tilamisu既賣相就好似朱古力既千層蛋糕咁, 不過呢款千層蛋糕只得呢個size, 應該係5吋左右, 細細個雖然買嚟做生日蛋糕好似好寒酸咁, 但呢款蛋糕可以夠4個人食, 最多6個人囉!提拉米蘇千層蛋糕 - 千層做得好薄, 每層都夾咗薄薄既一層cream, 但其實成個蛋糕都好重咖啡味, 唔會好甜, 亦都唔算好膩, 不錯柚子千層蛋糕 - 賣相感覺好高貴, 每層千層都好明顯咁見到, 面層就啫咗好多mouses, 千層亦做得好薄, 而每層亦夾咗薄薄既一層柚子cream, 感覺好清新, 味道不錯總結 : 下次會試埋抹茶味

總結 : 下次會試埋抹茶味
2017-10-29
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2017-04-13 847 浏览
經過美心見到呢兩款新款撻忍唔住一試❤️-椰汁西米撻($10)-第一次見有西米撻🙊西米搭到成坐塔咁有趣就買左試下西米外層焗到少少硬身入面係軟身嘅 西米帶點小煙韌口感好特別好有趣😍食落有淡淡椰汁味 仲有丁點兒奶皇香❤️撻皮好脆身 牛油味幾重🤤估唔到西米咁整又幾正✨-蘋果金寶撻($13).本身只係有興趣食西米不過見到有蘋果金寶就一次過買埋點知好有驚喜😍😍😍❤️佢個crumble面做得 超 脆 身一咬落去脆到不得了🤤即使攤凍左先食 依然 好脆身脆到以為自己食梗曲奇🤤一度咬以為入面打梗仗 每啖都Crakkcrakk聲🤘🏿不得了🤘🏿脆身之餘牛油味極重 好香好香Crumble同撻皮融為一體 脆到嚇死人🤤撻中間有肉桂蘋果蘋果粒幾多下 宜且好爽口蘋果嘅香甜 加埋肉桂 又係不得了-一次過食曬兩件大滿足哈哈兩款都好正 而且又唔貴❤️-
經過美心見到呢兩款新款撻
忍唔住一試❤️
椰汁西米撻($10)

第一次見有西米撻🙊
西米搭到成坐塔咁有趣就買左試下
西米外層焗到少少硬身
入面係軟身嘅 西米帶點小煙韌
口感好特別好有趣😍
食落有淡淡椰汁味 仲有丁點兒奶皇香❤️
撻皮好脆身 牛油味幾重🤤
估唔到西米咁整又幾正✨
蘋果金寶撻($13)

本身只係有興趣食西米
蘋果嘅香甜 加埋肉桂 又係不得了
一次過食曬兩件大滿足哈哈
兩款都好正 而且又唔貴❤️
2016-12-25 888 浏览
終於喺熱潮慢慢過去嘅時候試到呢個唔洗排隊嘅美心cheese tart !門面裝修幾靚,比起普通美心西餅嘅店舖高級,感覺有啲似Crostini, 都係藍色,只係都會見到似曾相識美心西餅嘅蛋糕。軟心芝士撻外觀與各大出名芝士撻餅店的相約,可惜熱度一般,只是微暖,沒有我期待熱辣辣的感覺,所以表面好似凝固咗,有層「衣」,但一咬開依然流心,芝士味湧出,而且撻皮很脆,食完唔會好似BAKE 的咁膩!價錢親民,CP值高!如果係新鮮出爐就會更好!
軟心芝士撻

價錢親民,CP值高!
如果係新鮮出爐就會更好!
2016-12-24
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2016-12-22 630 浏览
芝士撻 ($14個, $70半打)我個人認為性價比幾高既cheese tart😚佢雖然無bake既芝士味咁濃 但佢都真心唔弱 而且個tart皮好重牛油香味 而且好鬆脆啊😋重要平均12蚊一個咋🤔勁抵食😍而且佢係真係流心架 係流心流心流心 好重要要講三次!😤😤😤😍😍😍叮一叮會更加好☺️香港近期好多cheese tart店 但都要20蚊之上一個 但佢只係12蚊就得啦 我覺得下午茶食一個都唔錯😆值得一試啊😋
芝士撻 ($14個, $70半打)

2016-10-15 629 浏览
呢間係美心旗下高級版既西餅店, 呢到啲蛋糕款同西餅款靚過美心西餅好多, 賣相都好吸引, 今次同事生日揀咗呢款蛋糕, 外層既忌廉好滑同口感好油, 士多啤梨好新鮮, 每粒面層都有一少片金薄, 而切開蛋糕內層係一層蛋糕一層士多啤梨碎粒, 味道可口, 不會太膩, 不錯既選擇
2016-08-06
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2016-07-09 777 浏览
朱古力流心撻 $14.芝士就食得多 流心朱古力高真係第一次食🙈食之前係冇期望 just try.描準新鮮出爐即刻買個黎食☺️店員都有提示小心朱古力會爆晒出黎❗️果然一咬入口朱古力醬係咁流出黎😱感覺就係好甜好溜 同我預期中一模一樣😬 然後心諗應該真係冇下次.不過依然有體育精神完全哩場賽事 呑落肚🙈其實可能係我覺得麻麻地太甜芝士撻 $14 .食過一次覺得ok又唔使排隊 所以買返屋企俾屋企人嘗試下 其實係預左老人家唔好哩d野所以買價錢較為大衆化既美心系列 當然不出我所料老人家係唔好哩d野🙈🙈🙈.而我覺得雖然撻皮冇咁硬 應該用鬆化黎形容 而芝士味反而乳酪感更重 其實同bake係兩種不同既感受 當然bake既口感係更滑啦 不過我覺得cake lab都能夠交足功課.不過唔知點解用焗爐焗完反而會變左芝士蛋糕質感唔流心😂⁉️其實我唔好半熟既質感
朱古力流心撻 $14

芝士撻 $14

外卖自取
流心芝士撻雖然熱潮已過,但對我而言,只要是好味的東西,幾時吃也不會過時。早已聽聞美心集團旗下的CAKE LAB推出港版流心芝士撻,質素不錯,性價比高,是日碰巧CAKE LAB朱古力芝士撻($14)新鮮出爐,立即買了半打(HK$70)回家。論流心度,回家微波爐翻叮後確實不錯,一咬朱古力就開始傾瀉而出,但朱古力只屬普通質素,味道偏甜,和芝士一起配搭略嫌膩滯,食完一整個感覺非常guilty。曲奇撻皮亦有待改善,牛油味不夠香濃,亦不夠香脆,質感偏淋。雖然價錢的確相宜,我亦真的很想支持港版,但日版實在贏幾條街,無得輸。

2016-05-24 430 浏览
<濃厚朱古力芝士撻>-$14/1,買5送1芝士撻潮轉到朱古力撻潮,美心果然都唔執輸,所以👶🏼都唔會執輸試真佢😤朱古力撻同芝士撻一樣size,撻皮都一樣好鬆脆,幾有牛油香,厚薄岩岩好,但就無帝京咁實在🤔。至於朱古力餡係幾軟心(👶🏼之後整番熱食係流心d架!),🍫味道超濃又唔會太甜,似係用左dark choc。如果唔話有芝士其實食唔出,不過咁,嗒真d就會試到臨尾有些少酸味同滯,應該就係來至🧀啦😌.講真呢個撻好食!而且比市面上既都平,真係值得一試👍🏼。當然la,👶🏼始終覺得佢既芝士撻最好食😋

<濃厚朱古力芝士撻>-$14/1,買5送1

2016-04-24 224 浏览
看樣子對他並沒什麼期待,朱古力非偏甜,如果是黑朱古力相信會更好吃。只咬一口,朱古力已不斷流出來,在街邊吃會有點不方便,撻皮不算厚。相比芝士撻,朱古力撻更出色,可以一試。
2016-04-24 581 浏览
2016年4月19日 (星期二) 4:00pm 本人第 2 次惠顧 由於上次吃過,味道極佳,所以今次決定一口氣買下 6 個,享受『買五送一』的優惠。流心芝士撻或朱古力撻 HK$14 一個,優惠價 HK$70 半打,一個平均只需 HK$11.6。 店員熱心地解說可以自由配搭,毋須全部都選擇同一款式。剛好本人也想嘗試一吓朱古力的味道如何,於是要了 5 個芝士撻和 1 個朱古力撻。 店舖以藍、白色為主,設有開放式廚房,裝修具歐陸風格,走高格調的西餅路線。 燈光昏黃,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相頗精緻,但麵包種類不算多,看起來該店應該是採取『貴精不貴多』的策略。 先購票,後取芝士撻。當中一個店員負責包裝,兩個負責收錢,速度順暢。 不用排隊【最佳食法】:1) 當天以常溫享用2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕3) 焗爐加熱,外脆內軟。 朱古力撻 - 朱古力味濃厚,質感呈慕斯狀,香濃又幼滑,不會太甜膩。牛油曲奇撻的外皮呈扭紋形狀,具有濃郁的牛油香味,吃時感覺鬆脆。熱愛朱古力的人士,必定喜歡,絕不能錯過啊~ 內外餡料皆一致地滑溜,不是呈流心,是呈慕斯雪糕狀,創新有趣! 流心芝士撻 - 以澳洲忌廉芝
2016年4月19日 (星期二) 4:00pm

本人第 2 次惠顧

不用排隊

【最佳食法】:

1) 當天以常溫享用

2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕

3) 焗爐加熱,外脆內軟。
朱古力撻 + 流心芝士撻
朱古力撻質感幼滑細緻,非流心;而芝士撻卻擁有 2 種質感,表層彷如軟綿綿的蛋糕,內層包裹著流心的芝士,層次分明,口感豐富。兩款撻類皆以錫紙托底,達到保溫效果,所以回到家時,仍然覺得溫暖的。
上次買 2 個,用紙袋載著,今次買 6 個,終於提供盒子。不過 ... 設計就很普通了!
2016-04-19
外卖自取
$11.6 (下午茶)
2016-03-19 323 浏览
很久沒有去淘大,原來淘大開了很多食店,想不到 Maxim's Cake Lab都在,一早已聽聞這款流心芝士撻好好食,而且14元一個,又不貴,我和朋友都各自買了一個。回到家,我沒有加熱都有流心的效果。撻皮有少許散, 芝士撻餡好軟滑,味道微酸。

2016-03-17
2016-03-17 295 浏览
剛好經過九龍灣,記得這裡有間cake lab開了不久,便想過去看看!一進鋪頭已經被芝士撻吸引!$14一件,買五送一,一口氣買下12件芝士撻!說真的,食開芝士撻都知閒閒地要20蚊一件,$14真的太抵了!回家後沒有加熱的情況下吃了一件....也太流心了吧....撻皮鬆脆有牛油香...芝士帶有一點酸酸的味道,不會很漏!一個字:正!比起其他要廿蚊件的芝士撻,真的好吃很多!絕對會再幫襯!

比起其他要廿蚊件的芝士撻,真的好吃很多!

絕對會再幫襯!
芝士撻
2016-03-17
芝士撻
2016-03-06 346 浏览
2016年3月5日 (星期六) 4:00pm 店舖以藍、白色為主,設有開放式廚房,裝修具歐陸風格,走高格調的西餅路線。 燈光昏黃,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相頗精緻,但麵包種類不算多,看起來該店應該是採取『貴精不貴多』的策略。 先購票,後取芝士撻。當中一個店員負責包裝,兩個負責收錢,速度順暢。 不用排隊 【最佳食法】:1) 當天以常溫享用2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕3) 焗爐加熱,外脆內軟。 錫紙托底,達到保溫效果,所以回到家時,仍然覺得溫暖的。 流心芝士撻 - 以澳洲忌廉芝士製成,外表金黃帶微焦,芝士香氣撲鼻而來,於是買了2個回家享用。牛油曲奇撻的外皮呈扭紋形狀,具有濃郁的牛油香味,吃時感覺鬆脆。中央的芝士被烤得外面焦香,內裏卻呈流心狀,每啖都充滿芝士味,但不會覺得膩滯,質素屬佳品,絕對不比兩大人氣芝士撻專門店遜色,別具一派的特色,非常適合香港人對芝士撻口味的要求。【推介之選】❤❤❤ 芝士香滑無比,餡料呈流心狀,一咬時便立即流出來,溫溫熱熱的,芝士味道非常濃厚 ❤《 門面 》:

2016年3月5日 (星期六) 4:00pm

不用排隊

【最佳食法】:

1) 當天以常溫享用

2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕

3) 焗爐加熱,外脆內軟。
流心芝士撻
錫紙托底,達到保溫效果,所以回到家時,仍然覺得溫暖的。

《 門面 》:

2016-03-05
2016-02-12 365 浏览
食完晚餐,想買個甜品先至滿足,呢間餅店未試過,應該係美心西餅嘅高級路線, 簡潔藍色門面,光猛乾淨!在櫥窗睇到啲蛋榚嘅造型幾靚! 入內排隊,店員有禮逐個客招呼!到我時講低兩款餅,店員用個盒裝好交比我,兩個餅都有紙盒!白色紙盒簡潔實淨!仲比埋膠叉! 幸福開心果($34)賣相靚,頂端紅桑子新鮮,酸酸甜甜解膩!蛋糕鬆軟但偏甜,忌廉都偏甜!食唔出開心果味道,只有甜味! 瑰麗草莓($34)粉紅色花型賣相一樣靚,蛋榚鬆軟,粉紅色忌廉好甜,一樣食唔出士多啤梨味!中央棗紅色蛋糕以為好酸,但都只有甜味!兩款蛋糕嘅主要材料都突出唔到味道,所以今次試食係失望架!賣相就好靚,味道就失望!
簡潔藍色門面,光猛乾淨!在櫥窗睇到啲蛋榚嘅造型幾靚!

2016-01-17
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$43 (宵夜)