2019-04-03 1339 浏览
位於尖沙咀圓方3樓平台R001號舖的McSorley’s Brewhouse & Grill, 主打美國菜,特是燒烤菜色頗為有名。餐廳樓高兩層,午膳時間有不少上班族來到吃午餐。點了一客招牌豚肉滋味拼盤 - All Pork Platter,包括有4款小吃,拼盤的賣相十分吸引,身為「食肉獸」可以很快便吃光食物了。拼盤即點即製,熱辣辣。個人頗喜愛煙燻手撕豬肉漢堡 - Smoked Pulled Pork Sliders,手撕豬肉的質感變得十分幼細,燒烤醬的味道十分濃郁,整體味道不錯。🥓第二款是意大利火腿伴大蝦 - Proscutto Ham Wrapped Prawns。這款大蝦味道鹹香,外面意大利火腿煎得微脆,裡面的蝦肉爽口彈牙。大蝦的尺寸約有半隻手掌般大,而且已預先拆了蝦殼,吃得很方便。另外兩款小吃:香草煙肉腸 - Roasted Pork & Herb Sausages,和串燒豬肉 - BBQ Pork Skewers的口感也頗Juicy,不會乾爭爭的,可見師傅烹煮小吃的時間拿捏得十分準確。旁邊還有一小盤燒烤醬,吃煙肉腸時點少許,令味道更加豐富和有層次。🍖美國重量級厚切炭烤戰斧豚肉扒

🥓

🍖

美國重量級厚切炭烤戰斧豚肉扒- Chargrilled US Tomahawk Pork Chop 來到了,賣相震撼,頗有霸氣。這款豚肉扒有三個口味,三款風格也頗不同。豚肉扒份量十足,兩個女孩分享一客也夠飽。

個人最喜愛這款用胡桃木煙熏過,面頭澆了波本威士忌燒烤醬口味的。這個口味最能帶出豚肉扒的肉味,還能嘗到酒味和燒烤醬味,但後兩者又不會太濃太搶風頭,蓋過了肉味。

豚肉扒不會太多筋,不會韌得咬不開,而且口感鬆化,充滿肉汁。盛得滿滿的脆薯條也是新鮮熱辣,脆卜卜。順便一提,吃到最後我直接拿著骨頭來吃,那種感覺真的是十分滿足和過癮。

試了另一款是意式蕃茄醬口味的,味道不會太酸,感覺清新,中和了少許豚肉的油膩感。面頭的是巴馬臣芝士和麵包糠,和豚肉同吃,口感變得脆脆的,頗有趣。

這個風格可能令蕃茄味蓋過了少許豚肉的味道,不過也值得一試。田園沙津的味道也頗清新,沙津醋的份量得宜。

平日的中午時段,可以試試餐廳的自助午餐,沙津和冷盤的選擇頗多。熱盤方面,個人最喜愛吃醬燒豬仔骨 - Baby Back Ribs,燒烤醬汁的味道十分濃郁,而且肉質鬆化。

自助午餐還有海鮮、甜品和水果等供應,頗為抵吃。
2019-04-01
  • 美國重量級厚切炭烤戰斧豚肉扒
偉大的高鐵通車後,為Elements帶來很多機遇。樓下的餐廳滿是人,於是想起平台層的餐廳群。 上次在澳門睇演唱會時吃過McSorley’s Ale House,決定在香港encore! 在Eatigo發現McSorley's Brewhouse & Grill訂座有主餐牌7折優惠,不假思索即刻訂位。 閒日晚上,也有不少人在happy hour。 樓下是酒吧,晚餐的則上樓上雅座。 很喜歡樓梯間的霓虹燈 "Eat Drink Relax repeat",就是我人生之道 樓上桌子不算多,空間也夠寬敞。我們正好對著吧枱。 選擇不算很多,但也夠全面。由海鮮到扒,還有七折,抵食好多。 McSorley's Ale $60 (HH) Eatigo七折不包括野飲,但仍然有Happy Hour價。 自家啤酒,味道没想像中濃,入口還蠻順滑。 燒龍蝦 $398 (半隻) 半隻龍蝦$400,其實有點貴,但有7折就值得一試。 龍蝦size不少,肉蠻厚,帶淡淡炭烤味,但略嫌不夠爽嫩。 12oz U.S. Prime Rib Eye $418 牛扒不算厚肉,但肉質鮮嫩,肉味甚濃。Media

閒日晚上,也有不少人在happy hour。

樓下是酒吧,晚餐的則上樓上雅座。

很喜歡樓梯間的霓虹燈

樓上桌子不算多,空間也夠寬敞。我們正好對著吧枱。

選擇不算很多,但也夠全面。由海鮮到扒,還有七折,抵食好多。

McSorley's Ale $60 (HH)

自家啤酒,味道没想像中濃,入口還蠻順滑。

燒龍蝦 $398 (半隻)

半隻龍蝦$400,其實有點貴,但有7折就值得一試。

龍蝦size不少,肉蠻厚,帶淡淡炭烤味,但略嫌不夠爽嫩。

12oz U.S. Prime Rib Eye $418

牛扒不算厚肉,但肉質鮮嫩,肉味甚濃。Media Rare也拿捏得宜,外脆內軟,炭烤感十足。比龍蝦更勝一籌。

Hot Chocolate Cake $88

没吃前菜,當然是要留肚吃甜品
招牌朱古力心太軟外軟內流心,朱古力味濃郁,2-3人share就剛剛好!配上雲呢拿雪糕,可以平衡朱古力蛋糕的甜膩,喜歡吃心太軟的朋友一定要試!
2019-02-20 269 浏览
在風和日麗的中午,走進圓方,在Civic square逛了一圈,就選擇了MacSolery's Brewery 的自助午餐,外面的環境很有外國feel, 餐廳內更是Irish Style, 侍應也多是菲律賓藉,英語溝通。顧客人數不多,非常寧靜,選了卡位,輕微陽光照射,在環境方面真要加分,完全不覺得是在一間普通的餐廳。Salad Bar 是一般的選擇,不同的蔬菜,火腿和芝士,冷盤有蝦,青囗和蜆,熱食有肉腸,小型漢堡包,焗薯和牛仔骨,也有燒牛肉等,款式不算多。甜品有餅和pudding, 一般水準,水果也有多款,以178元一位,每位可選飲品如檸檬茶,連加一都是大概200元有3小時的relaxing享受是不錯的選擇。

2019-02-11 199 浏览
年初二和好友到圓方食飯,原本揀呢度既原因係被這裡的海鮮湯和肉眼排所吸引,結果無令我地失望😋😋海鮮湯非常足料,肉眼排好有肉味,要特別讚讚個薯蓉,好滑好好食💙💜👍👍我地仲叫了海鮮盤,最好味就係隻龍蝦,又爽又好食。價錢就真係有點貴,但新年就食餐好吧😄😄最後送了一張coupon, 食$500,減$150
海鮮盤
海鮮湯
肉眼排
  • 肉眼排配薯蓉
2019-02-03 227 浏览
圓方畀人嘅感覺都幾高級,慶生嚟呢到應該都穩陣,今次幫友人慶生,就揀咗呢間酒吧餐廳。既然慶生,當然要食豪啲,我就揀咗McSorley’s Seafood Feast $598,呢個都幾足料,有龍蝦、蟹腳、生蠔、煙三文魚等等,擺盤望落好豪華咁,影相一流,其中煙三文魚仲要擺成一朵朵花咁樣,好靚啊~🌹另外叫咗australian lamb rack $368,呢個相對嚟講就失色少少,羊架有筋,薯條就還不錯~我哋怕唔夠飽,仲叫咗truffle & wild mushroom fettuccini $218,菇味濃郁,麵又掛汁,唔錯唔錯餐飲叫了piña colada $88,味道清新,計埋環境、服務,呢個價錢都ok啦~食完先發現原來用apps訂位會有折,蝕咗𠻹😤

食完先發現原來用apps訂位會有折,蝕咗𠻹😤
  • 麥時利海鮮拼盤
2019-01-14 2824 浏览
終於到了下班的時候,今天的心情,就像天上的雨雲一樣,心情不佳,總想自己一個人靜下來,不經不覺地走上了圓方的3樓平台,本來只是想坐一下,但原來有不少開放式的餐廳,我便選擇了一間較寧靜的進去享用一個人的晚餐!我進入了McSorley‘s Brewhouse & Grill,裝修充滿愛爾蘭特色設計的酒吧,座落窗邊位置還能欣賞九龍站附近的美景。燈光柔和,餐桌寬敞舒適。這次我享用的是美國頂級12安士西冷牛扒。我選擇牛扒的熟度是五成熟,餐廳廚師精心做法將牛扒煎香,切開牛扒後見牛肉為粉紅狀態,中心曾紅色,帶有少量血水。每吃一口牛肉都能感受到當中的柔軟和牛味香,口感細緻,肉汁更鎖緊在牛肉中,令人一食便愛上,更有回味無窮的感覺。牛扒上更配上一塊牛油,牛油再加上每一淡的牛肉 ,感覺自己身處外國享用中,絕對不是一般餐廳美國西冷牛扒能夠比美的!另外更有配菜是薯條🍟,薯條炸得一點油膩感都沒有,不會像其他快餐店的薯條一樣,薯條高温快炸鎖住薯條水分,外面脆脆。內面鬆軟。薯條配上廚師精心調配的3種醬汁。每一種醬汁都有自己的風采。增加薯條的味道感。而飲品方面,我叫了Irland-Guinness,是屬於黑啤的種類,,略

這次我享用的是美國頂級12安士西冷牛扒。

而飲品方面,我叫了Irland-Guinness,是屬於黑啤的種類,,略带甜味比一般啤酒口感強烈且富層次。再配上牛扒,簡直令人十分滿足,心情也有一個完美的句號畫上了!

在餐廳的下層更可一邊享用晚餐一邊看球賽🏀就算和朋友都可以在此暢所欲言,可以令生活更加點色彩!
2019-01-14
2019-01-02 243 浏览
有時兩個女仔都會想去啲有feel又chill嘅餐廳好朋友好耐無一齊食個靚飯,今次就專程入圓方食正野!呢到環境好正,有露天位置可以飲杯野裝修幾靚,岩哂特別日子嚟餐牌選擇幾多我地叫咗Fish & Chips同一份12oz Ribeye最後仲叫咗甜品!先一人一支手工啤!我試咗本地嘅咸檸啤,好特別入口真係有食咸檸嘅感覺,咸酸嘅味道又出奇同主菜幾夾!Fish & Chips超級大份!魚都有兩大塊!炸漿夠薄脆,魚肉實淨厚身,唔會有雪味。加埋沙律醬食好夾薯條份量又係巨多,夠哂咸香配埋啲啤酒一流牛扒要咗五成熟!面頭加上牛油勁邪惡,仲有薯蓉配埋牛扒煎得剛好,肉粉嫩多汁肉質都夠哂嫩,唔會煎得過咗火薯蓉好creamy,有香濃嘅牛油同奶香兩個人share岩岩好最後點少得甜品!店員推介心太軟,即叫即整又真係好流心,加埋雪糕一凍一熱!朱古力味好重,唔會太甜,好滿足!
有時兩個女仔都會想去啲有feel又chill嘅餐廳
好朋友好耐無一齊食個靚飯,今次就專程入圓方食正野!

呢到環境好正,有露天位置可以飲杯野
裝修幾靚,岩哂特別日子嚟

餐牌選擇幾多

最後仲叫咗甜品

先一人一支手工啤!

我試咗本地嘅咸檸啤,好特別
入口真係有食咸檸嘅感覺,咸酸嘅味道又出奇同主菜幾夾!

Fish & Chips

超級大份!魚都有兩大塊!

炸漿夠薄脆,魚肉實淨厚身,唔會有雪味。
加埋沙律醬食好夾
薯條份量又係巨多,夠哂咸香
配埋啲啤酒一流

牛扒要咗五成熟!

面頭加上牛油勁邪惡,仲有薯蓉配埋
牛扒煎得剛好,肉粉嫩多汁

肉質都夠哂嫩,唔會煎得過咗火
薯蓉好creamy,有香濃嘅牛油同奶香
兩個人share岩岩好

最後點少得甜品

店員推介心太軟,即叫即整
又真係好流心,加埋雪糕一凍一熱!
朱古力味好重,唔會太甜,好滿足!
2018-12-09 288 浏览
Bored, unhappy, rude staffNo concession on the menu if you want to change something Unclean tablesHave to ask for kids menu because apparently if you have kids that’s not an obvious move from staffFood ok, nothing special.They removed pub item from the menu (no more nachos )
Bored, unhappy, rude staff
Unclean tables

Food ok, nothing special.

2018-12-09
  • Salmon
2018-12-04 384 浏览
今晚約左男朋友圓方睇戲,佢竟然book左餐廳dinner ,令我好驚喜!佢揀嘅係位於圓方3樓平台嘅McSorley’s brewhouae & Grill,環境真心冇得輸,地方好大,下層傾向酒吧格局,較熱鬧。如想靜靜地享用晚餐,坐樓上會較適合。美國頂級12安士西冷牛扒 $388點了7成熟,牛扒果然係靚貨,肉質鮮嫩細緻,味道濃厚,重點係美味多汁!伴以熱辣辣的薯條,非常滿足!新鮮生蠔 $268/6隻生蠔亦值得推介,共有三款不同產地的靚貨,非常新鮮爽口!配乾蔥紅酒醋 及 雞尾酒醬,味道一流!香焗芝士通心粉 $62細細一盤,但「芝心」程度爆登,好邪惡!招牌香濃朱古力蛋糕 $88招牌甜品,朱古力味極濃郁,配埋雪糕,冰火交融,好正!特色奶昔 $68Massey Dacta $75(150ml)Sauvignon Blanc — Marlborough. New Zealand Aromas of tropical & Citrus fruit with a palate of passion fruit & lemongrass 整體來講,呢餐性價比十分高,食物水準好,環境又靚,情侶之間來浪漫一下

美國頂級12安士西冷牛扒 $388

新鮮生蠔 $268/6隻

香焗芝士通心粉 $62
細細一盤,但「芝心」程度爆登,好邪惡!

招牌香濃朱古力蛋糕 $88
招牌甜品,朱古力味極濃郁,配埋雪糕,冰火交融,好正!

特色奶昔 $68
Massey Dacta $75(150ml)

整體來講,呢餐性價比十分高,食物水準好,環境又靚,情侶之間來浪漫一下真不錯!
2018-11-22
用餐时段
人越大對生活品質越高,希望放工後嚐點精緻的,放鬆Chill下。今次我們選了於圓方Elements平台的一間Brewhouse,貪它的氣氛一流,如置身歐洲般的愜意❤️煙三文魚及羊奶芝士配酵母包煙三文魚肥美新鮮,配上羊奶芝士,羶香濃郁,愛爾蘭菜的味道在一啖一啖中品嚐出來,但少許不足是麵包偏軟身,個人喜愛香脆有口感的吧~~12安士肉眼扒我們選了medium rare的肉眼扒,因為我倆都喜愛不太熟而口感腍軟的😋😋 賣相十分吸引,食落肉味頗重,肉質卻帶韌,需要多番咀嚼,配上黑松露牛油,令牛肉更為香口,可以挽回一點吧。吃得出伴碟的薯條是新鮮即炸,外脆內軟,薯味十足!招牌海鮮扁意粉這個Seafood linguine是以red pepper sauce烹調,配上多種海鮮:龍蝦、青口及大蝦等,鮮味而帶點少chilly的香口,口感豐富不要看它portion不大,因醬汁濃郁而越食越飽肚!海鹽黑胡椒炸魷魚我倆對於這海鹽個黑胡椒炸魷魚有點少失望😥 粉漿有點厚,而且炸得不太香脆,偏腍軟。味道方面,幸好有檸檬汁、海鹽黑胡椒及蛋黃醬搭救,不過不失吧....當日都有一兩枱外國人拿起啤酒,興高采烈地用餐,我倆卻靜靜安坐於

12安士肉眼扒

12安士肉眼扒

招牌海鮮扁意粉

不要看它portion不大,因醬汁濃郁而越食越飽肚!

海鹽黑胡椒炸魷魚

海鹽黑胡椒炸魷魚

當日都有一兩枱外國人拿起啤酒,興高采烈地用餐,我倆卻靜靜安坐於角落,燈光昏暗,朦朧帶美般,吃著愛爾蘭小菜,享受著我們的小天地💛💛
2018-12-01 263 浏览
1. Buffalo wing 水牛城雞翼根據傳統做法將雞翼炸完淋上醬汁。味道濃厚,小小辣,一試難忘。2. Seafood linguine 龍龍的海鮮醬汁,加上彈牙的蝦肉,青口和其他海鮮材料,味道非常豐富。意粉煮得非常爽口!兩人份量剛剛好,小編極度推介3. Herb salmon fillet 三文魚厚身 無腥味 食落相當有口感魚皮煎得金黃脆脆 魚身煮嘅時間剛剛好 扣住肉汁4. 12oz ribeye肉眼份量相當十足 叫五成熟 果然我講得出 佢做得做🥳🥳 好好食 勁想encore丫!!!!!
1. Buffalo wing

2. Seafood linguine

3. Herb salmon fillet
三文魚厚身 無腥味 食落相當有口感
魚皮煎得金黃脆脆 魚身煮嘅時間剛剛好 扣住肉汁

4. 12oz ribeye
肉眼份量相當十足 叫五成熟 果然我講得出 佢做得做🥳🥳
好好食 勁想encore丫!!!!!

2018-11-30 210 浏览
有朋友喺東涌置業,上星期賀佢入伙入咗去搵佢,夜晚時分因為新屋好多嘢都未搞掂,於是就直接落去佢樓下食晚飯一去到佢樓下餐廳區就見到好多外國形式經營嘅餐廳,即係有戶外地方俾人飲下酒吹下水,朋友話之前食過呢間一次覺得好正所以就帶我黎品嚐一下佢所有食物都唔算太貴,呢個份量咁大嘅前菜炸墨魚好似都係120左右,新鮮炸起,而且墨魚非常新鮮,食過其他鋪頭會有少少腥臭味,另外佢哋嘅醬料都唔吝嗇俾咗兩大盤我哋點,抵讚另外我都叫咗呢個卡邦尼薄餅share, 意粉就食得多,配搭薄餅真係第一次,冇諗過煙肉白汁會同餅底咁夾,好食!叫咗個細份嘅兩個男人食完都已經好飽結果兩個男人食到飽晒仲飲咗啤酒,每人埋單都係150 ,其實真係好抵,另外重點講佢哋嘅侍應都好好服務態度,每個對答都面帶微笑,呢間餐廳令我對東涌加分

2018-11-29 2184 浏览
朋友食過這餐廳讚口不絕,已經好想試,可惜上次來到比人包了場, 失望而回😥😥今天到西九龍站送完朋友,再去食,終於得償所願👏👏餐廳分上下兩層, 下層是 bar restaurant, 提供 wine and snack, happy hour 仲有折頭,啱哂放工一族可以飲酒吹水 relax食餐要上多一層,梯間會見到呢句醒世名言,做人真係要食,飲,放鬆, 不斷循環 😍😍樓上地方闊落, 餐枱大大張, 完全沒有逼迫感, 燈光昏黃, 襯托著小小燭光, 令人心情輕鬆🤗🤗卡坐還可以看到街外夜景燈飾先 order 了飲品,Virgin Colada( 菠蘿汁 + 椰子汁)Mcsorley Fruit Fizz ( 雪碧+ 青蘋果汁), 兩種口味都帶酸, 餐前飲好適合周打魚海鮮湯 湯料豐富,大大隻蝦, 龍蝦粒、蜆肉、三文魚和烤酵母包, 湯入口 creamy, 餸多個湯, 簡直一流新鮮生蠔蠔新鮮,加上秘製乾蔥紅酒醋汁,更帶出肉質的鮮甜美味白酒青口除了青口還有兩塊烤酵母包可以點汁食,perfect青口肉吸收了白酒香味,加上洋蔥和少許忌廉, 味道一流烤澳洲羊架要求 medium rare熟度, 恰到好處, 唔

今天到西九龍站送完朋友,再去食,終於得償所願👏👏

食餐要上多一層,梯間會見到呢句醒世名言
,做人真係要食,飲,放鬆, 不斷循環 😍😍

卡坐還可以看到街外夜景燈飾

周打魚海鮮湯

新鮮生蠔

蠔新鮮,加上秘製乾蔥紅酒醋汁,更帶出肉質的鮮甜美味

白酒青口

除了青口還有兩塊烤酵母包可以點汁食,perfect

青口肉吸收了白酒香味,加上洋蔥和少許忌廉, 味道一流

烤澳洲羊架

要求 medium rare熟度, 恰到好處, 唔會韌
,肉味濃,配薯蓉當果醬搽在肉上一齊食,別有一番滋味。

享受完這個豐富晚餐,還可以欣賞夜景, 非常滿足😃😃
  • 烤羊架, 週打魚海鮮湯, 白酒青口
2018-11-28 235 浏览
結婚4周年,諗住住一家三口去慶祝,點知中伏。叫左一客腸仔配薯蓉,安格斯牛漢堡,得個咸字,咸到苦。不知是否故意將食物整到甘咸,令人要叫飲品。芝士焗通心粉,朱古力蛋糕配雪糕,就比較正常,好食。但當晚回家後先生就肚痾,我第二朝都胃痛,腸痛,又肚痾。而且侍應人手不足,叫好耐先有人理,侍應黎到又黑面,講野又細聲。
結婚4周年,諗住住一家三口去慶祝,點知中伏。
叫左一客腸仔配薯蓉,安格斯牛漢堡,

芝士焗通心粉,朱古力蛋糕配雪糕,就比較正常,好食。

但當晚回家後先生就肚痾,我第二朝都胃痛,腸痛,又肚痾。

2018-11-26 231 浏览
今日係星期三,番完工真係好攰,但因為今日係週年紀念,所以男朋友就book左呢間餐廳🍴同我食。間餐廳喺圓方嘅,我一開頭都覺得會唔會好遠好難去,但係依家有地鐵站,所以就好方便啦。一坐底,我地就叫咗12安士嘅肉眼牛扒,雖然價錢比較貴,但我哋叫咗七成熟,但係佢真係好準確,因為我男朋友係唔識好生嘅牛肉嘅,但係佢真係煮到連佢都入口度,同埋佢嗰啲薯蓉,同埋蛋黃醬配合得好好,一開頭我哋仲怕唔夠食,但係原來真係飽到痴線呀!之後我哋就叫咗一個黑松路嘅蘑菇意粉,我本身係一個黑松露嘅大粉絲,佢今次呢個份量都好多,而且黑松露味好足,但係冇乜特別,反而有少少油膩!之後我就叫左我最鍾意食嘅mac and cheese!!雖然佢$62 ,但係份量真係好少,但反而令我哋覺得更加好食!不過大家食嘅時候真係要小心啲,因為佢係新鮮焗完出嚟,所以我都唔小心俾佢”辣”親!但佢啲芝士係真係拉斯同埋芝士味好足,真係好好食。因為見到台台都叫薯條嘅關係,我哋都叫咗一個薯條試吓。佢係一個芝士粉薯條,但係用左新鮮嘅薯仔整出嚟嘅,CP值都幾高。話明係紀念日,我哋梗係要叫杯就試吓啦,呢間鋪頭最出名就係威士忌,我哋就叫咗whisky sour,佢

話明係紀念日,我哋梗係要叫杯就試吓啦,呢間鋪頭最出名就係威士忌,我哋就叫咗whisky sour,佢一開始有啲酸,但係飲落去之後真係好帖,仲帶啲酒味,真係好好飲,同埋都可以代表到我哋嘅關係啊!哈哈