2017-07-23 178 浏览
星期六訓到12點起身,好肚餓想食野, 諗起平時搭車經過有間叫 meat king 既餐廳係萬豪酒店對面,一於去試下12點幾到,無book好彩仲有位星期六都有lunch set 抵讚又於出名漢堡扒,所以無叫lunch set, 叫左 一個1磅既原味漢堡扒同細 size既蒜茸牛油漢堡扒。其實每款漢堡扒都有 三個 size , 任君選擇推介一磅,真係好厚好juicy, 最重要係唔油,無肥肉,真材實料我地再加左 58蚊有沙律吧,生果,甜品,野飲任食,食到捧住個肚走,大滿足

12點幾到,無book好彩仲有位

星期六都有lunch set 抵讚

其實每款漢堡扒都有 三個 size , 任君選擇

2017-07-22
午餐
  • 原味漢堡扒
2017-07-23 181 浏览
話說成日睇日劇女主角一唔開心就食漢堡,又或者成日覺得朋友仔唔開心就要帶佢食漢堡,原來真係work!! 好似甜品既魔力但又多點溫度多點滿足!周六既lunch黎到呢條街,係正咖X弄對面,好易搵。係上樓式既日式餐廳,但一睇就好大好舒服!我地2個人1pm去到,個場唔爆,但見到佢都係安排2個人坐4人枱,而且本身D枱都好大,舒服!一坐低再仔細睇lunch menu,真係好抵,呢個main course個價錢已經包左全包既semi-buffet,即有salad/drink/dessert/bread/soup等,可惜lunch menu無我地是次meak king之行既目標漢堡扒,所以都係下次再食lunch menu :)我地點左1)足一磅招牌漢堡;2)S size既蒜香漢堡;一落完單waitress已提醒我地可以出去攞野食,gogogo!沙律有4款菜底,一堆蔬果配料(ie. cherry茄/青瓜/squash等),然後係小配料如“大紅豆”(你明既,果D大大粒紅色既豆)/好甜粟米/麵包粒/芝士粉/等等,仲有成8款沙律醬汁任君選擇!值得一提的是有堆“海藻”俾你加,一條條白色透明再撈埋海帶既野,食落好似

自助既沙律/飲品
沙律有4款菜底,一堆蔬果配料(ie. cherry茄/青瓜/squash等),然後係小配料如“大紅豆”(你明既,果D大大粒紅色既豆)/好甜粟米/麵包粒/芝士粉/等等,仲有成8款沙律醬汁任君選擇!值得一提的是有堆“海藻”俾你加,一條條白色透明再撈埋海帶既野,食落好似無乜味,但撈左芝麻醬係超好食!!個口感好似食淋身海蜇咁,好味!
餐湯有紅有白,我試下白湯:好香cream既味,係偏甜既忌廉湯,但湯底幾濃粟米粒都好甜(!應同沙律同一款),我自己加左D麵包粒粒,吸晒D湯味,正呢!

飲品方便都好多野揀!可以直接汽水機,又可以‘針’自家製既pink lemonade (好味,無正常lemonade咁酸,帶D甜味)/橙汁果D,又可以自己沖好幾款熱茶或大大包好幸福既熱可可(臨尾試左,仲可以自己加D 棉花糖添),又有最多人飲既汪阿姐,仲有雪糕添(chocolate/mango flavor,食得出係雀巢果隻xD所以無乜點食到),DIY起黎整個黑牛都仲得

自家製餐包
餐包:2個字‘鬆軟’, 個牛油好得意係花花型,上黎既時候個包仲幾熱,可以真係spread開D牛油,好味!雖然可以refill,但都係留肚食肉!

燈燈燈登!足一磅漢堡扒,真係好大好厚,上黎既時候圍住左個高身紙圈,俾你自己淋汁(btw, D汁都有4款揀)享受‘zaaaa'既果個moment,又唔驚彈到成身都係(秉乘住日本細心既服務態度)真係見到已經好興奮!

足1磅!original 招牌漢堡

望真D,真係好大,男仔掌頭都無佢大!切開見到係偏白既肉,好軟綿,雖然佢咁厚但熟得好平均,中間係充滿肉汁架!唔好見佢厚又全熟,D肉.超.嫩!好香牛味之餘D肉係打到非常之滑,同西式既硬身漢堡扒style完全唔同,果然都係東方野岩我口味!呢份雖揀左柚子汁,但其實可以試D濃味D既醬油汁/黑椒, 因為佢一D都唔漏!
招牌足1磅漢堡
切開既招牌1磅漢堡~

我既蒜香小漢堡,但見到有足一磅既係隔離,完全唔怕唔夠食!蒜香版上面有放一pat調味牛油,D汁一淋落去D牛油溶晒,圍住漢堡,切落去再點埋D汁食,媽!好幸福啊

蒜香漢堡 S

誠意推介meat king,因為真係正!記得要食肉!如果2個人黎食不坊參考我地,叫一大一細既肉,叫唔同既醬汁,可以share住食double開心!
2017-07-22
自助既沙律/飲品
自家製餐包
足1磅!original 招牌漢堡
招牌足1磅漢堡
切開既招牌1磅漢堡~
蒜香漢堡 S
  • 足一磅招牌漢堡
2017-07-21 1134 浏览
日本過江龍來港開店並非新奇事,但一般以拉麵, 刺身或居酒居為主, 以日式漢堡扒作招徠的卻甚是罕有. 聽朋友介紹位於伊榮街的Meat King不錯, 雖然漢堡扒不是我的菜, 但老公卻是忠粉, 細看食評原來除了漢堡扒外, 亦有牛扒和Salad & Dessert bar, 食物的選擇並非單單局限於吃肉, 決定帶貪吃的女兒一同來吃.地點十分好找, 就在富豪酒店對面, 大大的螢光招牌, 窄窄的門口要走上長長的樓梯, 感覺較地鋪私密.​在入門處, 有一銅紅色磚牆和仿火爐, 帶着點點神秘感覺...這個"火爐"後來成為女兒的樂園, 在火爐前看了很久, 滿是新奇.​餐廳以木系傢俬為主, 配以簡約復古吊燈, 工整排列空間感濶落開揚. 餐廳佔地頗大, 坐位十分多, 距離也寛敞, 用餐的環境滿是輕鬆自成一各亦沒壓迫感. ​餐廳在大廈一樓, 窗外是銅鑼灣一偶景緻, 鬧市中的寧靜角落, 相映成趣.​我倒十分欣賞這兒的格局, 柔和氣氛, 舒適空間感, 能想像即使滿座也不會太嘈吵和壓迫感. ​餐廳闢了一條長廊為Salad & Dessert Bar, 如點任何主食再加$58都可以任食這裡的沙律, 甜品和飲品. 款式
​餐廳闢了一條長廊為Salad & Dessert Bar, 如點任何主食再加$58都可以任食這裡的沙律, 甜品和飲品. 款式不少, 而且大部份新鮮, 賣相也精緻, 五十多元換來視覺和口腹額外滿足感, 值不值得見仁見智了.
​沙律菜選擇很多, 配料也多, 而且十分爽鮮.
​就連沙律汁也有7-8款選擇, 除了常見的凱撤, 日式麻醬等, 還有比較特別的青芥末蛋黃醬, 清香的柚子胡椒醋和酸酸甜甜的紫蘇醬等. 不是食肉獸單單來吃沙律吧的食品也只要$98, 減肥中的女士們可會心動?
​多款不同小甜點, 能滿足小朋友和女生嗜甜的喜好.
​有粟米湯和味噌湯
​另外也有多款不同的果汁和飲品, 很Fresh
​這天供應的特飲是檸檬紫蘇汁, 酸酸甜甜的幾開胃, 味道天然沒太多糖份, 冰涼又健康.
​另外亦有雪糕供應, 我家小女的至愛, 唯一缺點是沒有refill, 明明只是8時多, 雪糕已所剩無幾也沒有再refill, 雪糕控有點失望.
​點了菜可自由在沙律櫃中取食物, 侍應亦端來一籃微暖的新鮮麵飽, 鬆軟可口. 沙律十分新鮮, 連海藻沙律也有供應, 而預先mix好的沙律通粉, 薯仔沙律等味道也新鮮清新. 醬汁我選了柚子汁, 但卻偏鹹, 影響了味道.
黑松露忌廉薯條 ($48)
主菜以外極力推介的小食, 四十多元有不少分量, 黑松露味突出, 鋪面的芝士碎也極多, 不計成本, 薯條也炸得香脆而不過火, 香濃惹味.
漢堡扒配牛柳粒 ($268)
想不到如此新派日式餐廳會選擇以牛頭鐵板上碟, 感覺如去了舊式扒房般. 醬汁有牛扒醬, 蜜糖醬, 柚子醬和照燒醬可選, 我選了柚子醬. 另外額外加$40可升級至安格斯牛, 但個人認為沒必要, 吃普通的就夠了.
​漢堡扒厚度有3-4cm, 保留了肉汁, 肉味也香濃鮮甜, 唯獨質感偏向鬆散, 亦少了一點焦香, 口感似肉餅多於漢堡扒, 坦白說並不能取悅我.
​相反反柳粒讓人驚喜, 粒粒厚度適中, 口感稔滑而有充分嚼勁, 肉味香, 一邊咀嚼一邊溢出香濃牛味, 相當惹味. 我們點了7成熟, 但在鐵板的熱力下再熟了一點, 所以有少少韌, 但整體影響不大, 沒有扣分.
安格斯西冷扒 ($299)
足足一磅的西冷扒, 食肉獸至愛. 西冷扒以網燒, 狀甚吸引, 另外貼心的附上熱石, 若嫌過生可以熱石再微微煎熟牛扒, 但火喉控制準繩, 要6成就是6成, 無需要額外加熱.

​牛扒有一定厚度, 外層結實焦香, 而內裡仍嫩紅, 肉汁豐富, 香濃味美, 嚼勁十足, 而且完全沒渣不韌. 扒類的水準明顯超越漢堡扒類.
​最後是甜品環節, 果凍, 切餅水準也不錯, 但卻不見突出.
​愛咖啡之人不要錯過自助咖啡機沖調的咖啡, 香醇口感Rich奶泡綿密, 可媲美手調咖啡, 為這豐富晚餐帶來完美終結.
​Meat King主打是漢堡扒, 但肯定的是其他的食物更勝一籌, 這是諷刺但也是意外收獲. 單吃肉太單調, 配合沙律甜品感覺相當滿足. 食物整體是很不錯, 唯獨服務實在有需要改善. 首先是侍應多, 但效率低, 落Order舉了手好幾次也沒有人留意到, 但離遠卻見侍應們聚集在閒聊; 其次是不懂變通, 一板一眼. 說話我們帶着小女同行, 2歲小孩理論上不額外收費, 本來打算點個兒童餐給她開心下,怎料店員說如點兒童餐, 就要額外加錢才能吃沙律櫃的食品. 這實在我們啼笑皆非, 本來不用額外收費就可以吃, 反而我付錢點多個餐就要收費才能吃, 非常唔make sense...餐廳大部份是年輕女店員, 工作熱誠明顯欠奉, 難以令人有賓至如歸之感, 有改善的必要.
2017-06-13
2017-07-20 212 浏览
海膽北海道牛卷嫩滑肥牛包住滿滿既海膽,一啖一件勁鮮甜,加上秘製醬料,好好味,我地兩個瞬間KO成碟。鵝肝壽司鵝肝煎到剛剛好,夠肥夠厚,同壽司飯絕配,一D都唔油膩。安格斯肉眼扒上枱時5成熟左右,塊鐵會慢慢煮熟件牛扒,餐廳好貼心有一塊熱鐵,如果想熟D,可以放牛扒上去煮熟D。我鐘意6成熟,入口多汁嫩軟,濃濃牛肉味,10安士一陣間就食晒。半自助吧沙律吧 - 多種選擇又極新鮮,紅毛生菜、九芽菜、芝麻菜、西生菜、少有既海草沙律、菠蘿、車番茄、三色椒等等,非常豐富,配合8種醬汁(推介青芥末蛋黃醬同紫蘇汁,清新 惹味。輕甜品 - 自家製5款(芝士撻、朱克力撻、啫喱、布丁、甘薯同2款雪糕,細細件,試晒都唔濟。飲料 - 熱湯2種、Coca-cola 旗下汽水6種、新鮮果汁菜汁6種、叻啡或茶包(英式 Twinings 及日式),種類繁多加$58就可享用,性價比極高。環境位置就腳,地鐵站行5至7分鐘,2樓境觀開揚,裝修時尚,燈光明亮,座位舒適闊落,布置偏重西式,唔講唔知係日式餐廳。服務質素既細心又貼心,個塊小鐵板好搞鬼,俾我整熟塊扒、半自助吧附近有職員介紹同幫忙,不時添水,值得一讚。

鵝肝壽司
鵝肝煎到剛剛好,夠肥夠厚,同壽司飯絕配,一D都唔油膩。
鵝肝壽司

半自助吧
加$58就可享用,性價比極高。
沙律

庆祝纪念
纪念日
  • 鵝肝壽司
2017-07-19 141 浏览
充滿西式感的日式餐廳~環境非常舒適(可能因為是樓上店桌子等都比較大 很寬敞我們點了海膽北海道牛卷,溫泉蛋他他汁漢堡扒,紫蘇葉漢堡扒等等海膽牛卷十分好吃,完全是驚喜的小食它是一口吃的形式 配搭得十分出色,海膽鮮甜亦有特出牛肉的鮮味 口感嫩滑而漢堡扒是用牛肉和豬肉一起製成,入口鬆軟 而且可以鎖着肉汁。溫泉蛋自然是正常,一切下去蛋漿源源不絕地流出開始時以為未會飽,誰知吃到一半才覺份量是足夠的 女生點180g都足矣若大家是食肉控就超級適合了(哈哈)紫蘇葉的配搭則較為清新和開胃~我還點了這裡的自家製酸菜嗯~也是我們很喜歡吃的!酸菜的賣相居然挺漂亮看着都吸引~種類比較多 有不同的酸度這裡有自助沙律助(心心眼),加上種類很多 聽說是日本老闆(特別喜歡吃蔬菜呢 嘿)其實經常外出用餐都以高脂肪 多肉為主,所以我真的挺喜歡這裡它幾乎全都是有機菜,甚至醬汁也多款式 (有我愛的紫蘇汁啊!)更甚的是 除了沙律還有蛋糕,果汁等等提供我一路吃都很興奮~~飽滿地離開
充滿西式感的日式餐廳~環境非常舒適(可能因為是樓上店
桌子等都比較大 很寬敞

海膽牛卷十分好吃,完全是驚喜的小食

溫泉蛋自然是正常,一切下去蛋漿源源不絕地流出

若大家是食肉控就超級適合了(哈哈)

紫蘇葉的配搭則較為清新和開胃~我還點了這裡的自家製酸菜

嗯~也是我們很喜歡吃的!酸菜的賣相居然挺漂亮

看着都吸引~種類比較多 有不同的酸度

其實經常外出用餐都以高脂肪 多肉為主,所以我真的挺喜歡這裡

更甚的是 除了沙律還有蛋糕,果汁等等提供

我一路吃都很興奮~~飽滿地離開
2017-06-21
  • 海膽北海道牛卷
2017-07-19 166 浏览
呢一間係一間日式嘅西餐廳,大家可以選擇一個餐或者單叫。而每個餐都可以揀唔同g嘅肉量,又或者係加錢升級,在可以加多啲錢加個半自助餐。 香蒜牛油牛肉漢堡扒 $198 280g 再加左$40升級做安格斯牛肉,呢個味道比想像中有啲出入,醬汁比較濃同埋鹹,遮蓋左牛肉嘅味道同埋蒜香味,搞到試唔到安格斯嘅肉味。但食得出肉質非常之林同多肉汁。可以選擇配飯、意粉或者薯菜,配飯或者意粉就啱啱好一個晚飯嘅份量。 松露忌廉集菌牛堡 $158 180g 同樣加左$40升級做安格斯牛肉,忌廉汁非常重松露味,加上牛肉味道啱啱好,唔會遮蓋左牛肉嘅鮮味,食得出牛味亦都食得出菇菌味。而配料都有非常之多嘅菌類,啱晒鍾意食菇嘅大家。提提大家仲可以加$10叫多一碗白飯,咁就可以再飽啲啦。

2017-07-10
2017-07-17 883 浏览
比朋友放飛機,好睇老公即刻黎陪我。銅鑼灣附近四圍兜下,見到Meat King個招牌好醒神。行過去原來要上樓的,上樓後仲驚喜,有個好有氣氛的火爐,像真度十足。Meat King 果然店如其名,食物都係以肉類為主,岩哂一眾食肉獸。漢堡扒係佢地的主打,當然要一試,我地二人只敢挑戰細份量。另外仲有一樣好吸引的,就係自助沙律吧。由細到大,由當年的Pizza Hut開始,已經好鍾意自助沙律吧,每次食都好興奮。呢度只係$58/位,就有齊湯、沙律、飲品同甜品。佢地的沙律吧好企理,擺放得好好,好似酒店的早餐甘。外表好精彩,睇見都開心。食過沙律就係打大佬的時候,鐵板上的漢堡扒甚有睇頭。原來細份都甘大!!大份的是細份的2.5倍,完成到一整份的人絕對值得封為Meat King。漢堡扒雖然大,但肉質都算嫩。最正的食法是加上蛋醬同燒汁,好惹味。另外吉列豬扒同青口都唔錯。豬扒同樣超級大份。青口份量正常,酒味濃。最後雖然好飽,但都忍唔住拎多一round甜品。仲有一樣野值得一讚,店員有笑容,服務周到。或者呢d就係日本過江龍的特色,日本人親自管治,果然唔同d。
比朋友放飛機,好睇老公即刻黎陪我。

銅鑼灣附近四圍兜下,見到Meat King個招牌好醒神。

漢堡扒係佢地的主打,當然要一試,我地二人只敢挑戰細份量。

外表好精彩,睇見都開心。

食過沙律就係打大佬的時候,鐵板上的漢堡扒甚有睇頭。

另外吉列豬扒同青口都唔錯。

豬扒同樣超級大份。

青口份量正常,酒味濃。

最後雖然好飽,但都忍唔住拎多一round甜品

2017-07-14
2017-07-16 142 浏览
個人推介指數分6.5(10分為滿分) - 本來以為是美式的扒房, 進去才知道是日式的漢堡扒專門店, 頗有點新鮮感. 環境舒適, 保留足夠的空間給食客聊聊天. 食物方面有別於西式的味道, 鐘意和食的朋友應該會感滿意.店內外的佈置充滿濃濃的美式風情, 令人不期然想起美洲的牛仔來, 腦裡就是想着啖啖的香肉.未品嚐香肉前, 先被那沙拉甜品飲品自助吧所吸引.  新鮮的疏菜固然為胃部打打底, 最令我欣賞的是那檸檬紫蘇汁, 又酸又甜, 正好為進食大量肉類而作出準備一輪熱身過後, 吃肉的MOTOR可以開動了.我和友人點了以下食物, 份量也比我想像中GIANT.先來的是黑松露忌廉薯條, 我敢說這道小食可以說是全晚的最佳之選. 除了價錢優惠外, 味道簡直是一絶. 雖然也想到黑松露加濃濃的忌廉是很配合, 但真沒想到是那麼夾, 超級惹味, 我一個人最後吃了一大半, 真的停不了. 再來是美國安格斯西冷扒, 足足有十安士重, 份量十足. 切開肉塊, 裡面當真能做到我要求的五成熟, 內質細嫩, 味道和口感, 相比起這裡的招牌漢堡扒更為出色.以這樣的價錢, 很少吃到這樣質數的西冷扒, 着實不容易. 最後是本店的招牌菜

一輪熱身過後, 吃肉的MOTOR可以開動了.

我和友人點了以下食物, 份量也比我想像中GIANT.
最後是本店的招牌菜,我點了漢堡了拼牛排.  先說牛排, 比起安格斯的肉味和口感, 確遜了一點, 但不味道還是不錯. 至於靈魂漢堡扒, 肉汁非常多,或許這就是和風的煮法, 有點像吃了一粒大肉丸.如果漢堡扒能薄一點, 會更岩我口味.

整体來說, 食物沒有讓我失望, 服務方面, 可能是客人比較多, 客人或需耐心等候服務員的服務.
2017-06-15
2017-07-15 137 浏览
Recommended by a friend, I decided to try if the food is good. LocationAbout 3 minutes walk from Exit F of Causeway Bay MTR station, the shop is easy to find. Decoration on 2nd floor is a fusion of Japanese and Western, grand and spacious. Salad barI added the semi-buffet set for $58 including soups, salad, juice and ice cream. I enjoyed particularly the salad and fresh juice. The salad variety is comprehensive and with 6 sauces to choose from, while my favorite juice is mixed vegetable favor. L

Location

Salad bar
I added the semi-buffet set for $58 including soups, salad, juice and ice cream. I enjoyed particularly the salad and fresh juice. The salad variety is comprehensive and with 6 sauces to choose from, while my favorite juice is mixed vegetable favor. Last but not least, the ice cream is tasty as well.

Meat
The US Angus Striploin Stead (10oz) with Demi-Grace sauce is a good match. The meat is served on a metal plate with 50% done, after I finished my onion soup and salad, the meat is almost 75% done. If you are a meat lover, strongly suggest consuming the steak as soon as they are served. They also provide a small piece of hot stone if you consider your steak too raw. Very considerate and I would give it a bonus point.

Overall
The service is excellent, there is always staff around the buffet area to help you through. I am bringing my family for dinner soon.
2017-06-24
2017-07-12 106 浏览
我同朋友都愛食肉見到有新餐廳 一於仆去食佢既menu睇到花多眼亂決定左好耐 一於一個食雞一個食牛香蒜牛油漢堡扒$158厚切雞扒$118加$58就可以跟餐包左一份麵包同自助餐如果只係食自助餐價錢係$98麵包聽講係自家制 鬆軟好咬簡單塗上牛油就已經好好食我朋友就鐘意點湯食介紹返個自助餐 佢有好多選擇我本身無諗住加個自助餐架後尾自己出去行左一個圈覺得唔食自助餐好似好蝕底橫掂都係加多$58/位 就無乜所謂啦自助餐方面有沙律可選佢既選擇多過酒店好多菜,配料,醬汁任均選擇有d醬我聽都未聽過 可以一試另外 仲有碎蛋薯仔沙律 呑拿魚通粉同香蒜辣椒天使麵個天使麵我食左幾次 辣辣地我幾鐘意飲品方面 汽水就一定走唔甩有可樂雪碧橙汁汽水是常識吧如果唔想飲有汽飲料 仲有烏龍茶綠茶同果汁食左好多前菜 主菜終於要黎啦牛果個有個汁配 個汁淋落鐵板鍋到滋滋聲我無份食但聽到都開心 聽朋友講口感好juicy至於我份雞扒都好大份外面脆脆地 煎到岩岩好入面既雞肉好滑至於甜品方面 我地就無食到因為實在太飽啦!總括黎講 呢間野岩哂食肉獸黎食因為主菜夠大份之餘 仲有半自助餐任飲任食都唔嬲食到甘飽又坐得舒服 仲想點喎
我同朋友都愛食肉

覺得唔食自助餐好似好蝕底
橫掂都係加多$58/位 就無乜所謂啦

自助餐方面有沙律可選
佢既選擇多過酒店好多
菜,配料,醬汁任均選擇
有d醬我聽都未聽過 可以一試

至於我份雞扒都好大份
外面脆脆地 煎到岩岩好
入面既雞肉好滑

至於甜品方面 我地就無食到
因為實在太飽啦!

總括黎講 呢間野岩哂食肉獸黎食
因為主菜夠大份之餘 仲有半自助餐任飲任食都唔嬲
食到甘飽又坐得舒服 仲想點喎
2017-07-09 117 浏览
大雨下行街有點搵自己笨既感覺呢排落雨落到顛左,有遮都無用......實在無曬行街興緻,唯有轉去室內食返餐啦餐廳reception 喺樓下門口,上一層樓梯見到呢個靚靚招牌心情有點好轉可能太大雨加上過左午餐時間,餐廳只有兩三枱客,靜靜地Salad bar 好精緻,擺放整齊乾淨,有沙律菜,湯,甜品蛋糕仔,自助咖啡機......加$58轉set就ok 好新鮮既靚靚saladMeat King original hamburger $148招牌菜,果然無令人失望,蕃茄洋蔥配juicy牛肉, 薯條當然停唔到口
大雨下行街有點搵自己笨既感覺

可能太大雨加上過左午餐時間,餐廳只有兩三枱客,靜靜地

好新鮮既靚靚salad

2017-07-08 451 浏览
好友知道我愛食漢堡, 便介紹了一間位於銅鑼灣的Meat King食飯. 一踏入店內, 已見到靠牆的一邊放滿了各式各樣的沙律, 甜品, 飲品等. 最後, 我點了芝士漢堡扒, 重量有標準, 大份和一磅重, 我選了標準. 客人可以加$18配白飯或自家烘焙麵包餐. 想豐富一些可以加$58為全包餐, 有齊沙律, 湯, 甜品, 飲品, 飯或麵包任食. 我當然選擇全包餐. 我先食沙律. 蔬菜夠新鮮爽脆, 而且醬汁仲有好多選擇, 令人眼花撩亂. 仲有雜菌和薯仔粟米, 非常豐富. 再飲一碗洋蒽湯. 芝士漢堡扒上枱, 由於用鐵板上, 所以先圍住紙. 醬汁由客人自己混入去, 我選了牛扒醬汁. 漢堡好厚身, 而且漢堡面放滿了芝士醬, 芝士迷見到一定好開心. 食漢堡我鍾意配飯, 友人則選了包. 這裡的飯是採用日本國產米, 口感特別不同. 漢堡切開後, 見到厚厚的牛肉, 特別吸引. 肉質完全不乾身, 幾鬆軟, 與芝士好夾, 雙重口感. 食完主菜, 飲番杯伯爵茶中和一下. 最後, 當然要食甜品. 當中最鍾意食Tiramisu. 食埋甜品, 特別滿足.

客人可以加$18配白飯或自家烘焙麵包餐. 想豐富一些可以加$58為全包餐, 有齊沙律, , 甜品, 飲品, 飯或麵包任食.

我當然選擇全包餐.

我先食沙律.

蔬菜夠新鮮爽脆, 而且醬汁仲有好多選擇, 令人眼花撩亂.

仲有雜菌和薯仔粟米, 非常豐富.

再飲一碗洋蒽湯.

芝士漢堡扒上枱, 由於用鐵板上, 所以先圍住紙.

醬汁由客人自己混入去, 我選了牛扒醬汁.

芝士漢堡扒

食漢堡我鍾意配飯, 友人則選了包.

這裡的飯是採用日本國產米, 口感特別不同.

漢堡切開後, 見到厚厚的牛肉, 特別吸引.

芝士漢堡扒

肉質完全不乾身, 幾鬆軟, 與芝士好夾, 雙重口感.

食完主菜, 飲番杯伯爵茶中和一下.

最後, 當然要食甜品.

當中最鍾意食Tiramisu.

食埋甜品, 特別滿足.
芝士漢堡扒
兩個哈日族的情侶,早前終於可以來到呢個日本過江龍的餐廳食飯啦~這間餐廳主打是鐵板漢堡及扒類的,身邊有位愛食漢堡扒的男友,點可以唔黎試下!地點位置銅鑼灣,也是在MTR站不到10分鐘的路程,遠遠都看見那張牛牛大BANNER,不難找吧!由於用餐時間尚早,所以不在等位就可以入座~這裡地方很闊落,基本上大部份都是卡位的座位,半開放式的廚房可以看到廚房內的工作情況,予人乾淨整潔舒適的感覺!坐下來先看看菜單~這類除了有主打的漢堡及扒類,還有不同的特色小食選擇~打開主餐牌,就看到它們一比一的漢堡,也設有Side Dish Buffet提供~點選任何主菜可以加相應價錢配有不同的Side Dish,我們就每人加了HK$58,盡情享用Side Dish Buffet!沙律區:有各式的新鮮沙律菜不停供應,可以自行揀選自己岩食的食材~還有不少醬汁的選擇及冷盤豆類等~甜品水果區:有幾款不同的甜品及新鮮水果湯品區:備有兩款西式的湯品,分別有粟米湯及洋蔥湯飲品區:飲品的選擇很多,有汽水機、不同的新鮮果汁、咖啡機及茶包等選擇~雪糕區:也設有雪糕櫃,也有不同的Topping,可以自己配搭!點了主菜後,我地就先去Side

由於用餐時間尚早,所以不在等位就可以入座~

坐下來先看看菜單~

這類除了有主打的漢堡及扒類,還有不同的特色小食選擇~

還有不少醬汁的選擇及冷盤豆類等~

甜品水果區:有幾款不同的甜品及新鮮水果

湯品區:備有兩款西式的湯品,分別有粟米湯及洋蔥湯

點了主菜後,我地就先去Side Dish Buffet取了一點回來試下~

這個栗米湯自行加了一點多士脆脆粒,湯的質地好細滑濃厚,很甜的栗米味,配上脆脆多士粒好有口感!

自行配搭的新鮮沙律,它的沙律菜很新鮮,職員源源不絕的補給的,唔需要同人爭!

說時遲那時快,我們點的主菜到已經上枱了~

松露忌廉雜菌漢堡 – 180G(HK$158)

它們的漢堡有不同的份量Size選擇,而180g是正常的Size,當然份量重一點金額會有所不同~
看到熱騰騰出煙的鐵板上漢堡,口水不自主地流下了~

這份松露忌廉雜菌漢堡,漢堡上滿是大量的雜菌,旁邊伴有粟米及其他雜菜~

漢堡肉質十分鬆軟,而且食落好Juicy多汁,牛味濃郁~
而旁邊伴上松露醬汁,十分惹味,淡淡的松露醬汁,再配上雜菌,不會有肥油膩感!

黑松露忌廉薯條(HK$48)

這份黑松露忌廉薯條是另外單點的,份量十分多,幼身的薯條炸得金黃香脆,油份已經瀝乾,所以食落唔覺太油膩~配上濃郁的黑松露醬汁,十分惹味!

雖然已經食到好飽,不過也會試試它們的甜品
最特別的就是朱古力撻,朱古力味十分香濃,作為朱古力愛好者也十分滿意,不過如果可以再熱食一點會更加美味!

小小Jelly杯是兩味漸層,好特別!
题外话/补充资料: 後記: 這一餐十分滿足,漢堡扒十分有水準,多汁鬆軟,而Side Dish Buffet的食物種類選擇十分多~ 只加HK$58我絕對覺得十分值得,大部份的食物也是十分高質,不是”是但”之作,職員也無限量的Refill食物,未埋單已經跟男友說下次要再來,大滿足!
2017-06-24
遊日時在大阪難波一帶覓食,還記得有一餐是吃鐵板漢堡,本以為是全日本最正宗最好吃的,最近遊走香港銅鑼灣一帶,在富豪香港酒店對面看見這家Meat King,得悉由日本人在港開設的餐廳,那是時候出動要看個究竟,試試其食物質素。 地理位置不難找,抬頭一望,看得見大大的招牌。 位子十分寬敞舒適。 看見餐牌的鐵板漢堡照片十分吸引,款款都想吃,這回真是選擇困難症發作了。 點個鐵板漢堡,只要加HK$58就可以同時享用外面的沙律吧、甜品、餐飲,還有飯及餐包,全餐宴十分超值喔! 外面的甜品吧款式很多,賣相吸引,乾淨整潔。 餐湯有兩款供應,我取了洋蔥湯,說實話無論湯、沙律、甜品、飲品等,水準不錯,能媲美酒店自助餐。 餐廳很貼心,附有即棄圍巾,都不用擔心會弄污身上衣物。 這個芝士漢堡鐵板,夠邪惡了吧! 賣相很吸引,送來時吱吱咋咋的烹煎聲,熱辣辣的香噴噴。 漢堡扒很厚身,有入口即溶口感,肉質軟滑,油膩感不重,包裹著的芝士存在了濃郁的芝士香。實在太好吃太開胃了,我點了個白飯配,哈! 另一款漢堡 + 雞扒,附有秘製醬汁。 邪惡的漢堡就連老公的那塊都要搶吃xd 雞扒口感

地理位置不難找,抬頭一望,看得見大大的招牌。

位子十分寬敞舒適。

外面的甜品吧款式很多,賣相吸引,乾淨整潔。

餐廳很貼心,附有即棄圍巾,都不用擔心會弄污身上衣物。

另一款漢堡 + 雞扒,附有秘製醬汁。

邪惡的漢堡就連老公的那塊都要搶吃xd

雞扒口感不錯,彈牙不膩,又不會太乾身,面層舖滿了茄醬,令味道提升,雞肉新鮮,吃不出雪藏味。

题外话/补充资料: 總括這家Meat King無論環境、位子、服務、食物供應款式及食物水準都很好,坦白說還比我在日本難波時的那個更好吃呀! 我又找到一個值得回購的飯堂了。
2017-06-28
  • 芝士漢堡
  • 漢堡+雞扒
2017-07-07 116 浏览
Onsen Egg Hamburg with Tartar Sauce | 溫泉蛋他他汁漢堡扒.Meat King主角 漢堡扒! 有三個份量可選 最少的Standard 180g 已經很夠食 畢竟是肉 二人分享就剛剛好😚 切開溫泉蛋 有蛋汁緩緩流下 而漢堡扒並不是很有肉汁有口感那一款 反而是比較鬆軟 有點點像手打的感覺 口感不乾 配上他他汁 令人一口接一口😋 加$98 就可以食埋出面既salad/drink/dessert bar 同飯或包 種類多 都很豐富😏 甜品仲有雪糕 但當日太飽就沒試到了 不得不提曰的是餐包 微暖軟熟 牛油香很重 好食👍🏼Sea Urchin Rolled in Hokkaido Beef | 北海道海膽牛肉卷.每天限量的海膽牛肉卷😍 一客三件 海膽份量比想像中多 除了面層之外 內裏也卷著份量不少的海膽😏 海膽不腥苦 微鮮甜😋 牛肉口感柔軟 牛味不算重 剛好與海膽相配 加上一塊紫蘇葉和醬汁 整體味道很不錯😚Foie Gras Sushi | 鵝肝壽司.另一款每日限量的是鵝肝壽司😏 一客4件 鵝肝雖然油香未算好豐腴 但勝在厚身 算是大塊的了😚 油脂滲到飯裏 的確很

Foie Gras Sushi | 鵝肝壽司.
另一款每日限量的是鵝肝壽司😏 一客4件 鵝肝雖然油香未算好豐腴 但勝在厚身 算是大塊的了😚 油脂滲到飯裏 的確很邪惡🤤 不過飯很鬆散 一夾便散開! 但整體價錢又不貴 一試也可😋