吃到一半,我和朋友已在討論下一次再來吃甚麼 非常滿足的一餐食物:5/5食物非常有水準,有驚喜!▪️烤澳洲草飼西冷一入口,充滿炭香味及牛味!已足以給予滿分味道和我在澳洲吃到的一樣!點了五成熟,真的做到五成熟,肉質粉嫩帶肉汁!我忍不住與朋友說:「這塊西冷完勝我上星期在別家吃的垃圾,而且價格也沒差多遠」(一想起那個就暴怒)▪️普羅旺斯羊架份量超大分為2大件,實際共4片羊架!七成熟能做到中間粉嫩,外圍全熟。我相信五成熟會更岀色!羊不會太羶,但帶有豐富肉汁,外皮脂肪層香脆▪️美國泰勒太平洋石蠔一碟4隻,經理說其中一隻體積較小,所以多送我們一隻入口帶海水咸味,吃過後有甘甜留在齒間!味道好,如果再大隻點就更滿足▪️蟹肉龍蝦湯有龍蝦及蟹肉的鮮甜,但不會過咸或帶甘苦味,有水準兩人分享一碗剛好,不會膩。▪️小食拼盤跟餐附上,有雞翼、燒牛肉薄片、巴馬火腿及沙律▪️法式橙酒疏乎厘跟雪糕疏乎厘挺身,有空氣感內裡軟滑、帶蛋白香,唯一要挑剔的是橙酒味道不突岀。‼️絕對值得再來‼️
吃到一半,我和朋友已在討論下一次再來吃甚麼
非常滿足的一餐

食物:5/5
食物非常有水準,有驚喜!

▪️烤澳洲草飼西冷
一入口,充滿炭香味及牛味!
已足以給予滿分

▪️普羅旺斯羊架
份量超大

▪️美國泰勒太平洋石蠔
一碟4隻,經理說其中一隻體積較小,所以多送我們一隻
入口帶海水咸味,吃過後有甘甜留在齒間!
味道好,如果再大隻點就更滿足

▪️蟹肉龍蝦湯
有龍蝦及蟹肉的鮮甜,但不會過咸或帶甘苦味,有水準
兩人分享一碗剛好,不會膩。

▪️小食拼盤
跟餐附上,有雞翼、燒牛肉薄片、巴馬火腿及沙律

▪️法式橙酒疏乎厘跟雪糕
疏乎厘挺身,有空氣感
內裡軟滑、帶蛋白香,唯一要挑剔的是橙酒味道不突岀。

‼️絕對值得再來‼️
2020-03-05 2792 浏览
早幾日有團體免費派口罩給長者就幫母親大人登記咗,今日有得幫佢拎,出開嚟就順便約埋兩小食完飯先返屋企啦亞女知我鍾意食生蠔就揀咗呢間試吓生蠔叫咗四款生蠔,分別喺:美國泰勒太平洋石蠔,體型巨大,肥大肉厚,海水味淡,肉質爽口法國黃金蠔,海水味適中,蠔肉飽滿,流帶子位鮮甜,肉質爽脆,口感帶少許果仁香法國芝華度,肉質肥美爽脆,蠔味濃郁,海水味突出法國皇家蠔,肉質鮮甜並帶有海藻氣味小食拼盤有油潤的巴馬火腿、鹹香的風乾牛肉片、嫩滑的烘烤雞翼、香草車厘茄、發達芝士、卡拉瑪塔橄欖、甜椒及沙律菜配埋意大利黑醋,作為前菜材料相當豐富今日餐湯椰菜花忌廉湯,質感幼滑香甜,入口好濃椰菜花味意大利辣肉腸煙肉薄餅餅底邊位夠香脆,超多芝士配埋辣肉腸及煙肉好邪惡呀真空慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬豬鞍肉質鬆化,肉味濃郁,油潤甘香,肉嫩多汁,配埋蘋果無花果醬更覺清新開胃餐飲晚市套餐包咖啡或茶,咖啡順滑,茶味香醇今日甜品套餐包上面款朱古力蛋糕甜品,蛋糕鬆軟濕潤,朱古力味香濃甘甜;下面款喺紅桑子焦糖布丁亞女話好想食所以叫埋,焦糖脆面配埋綿滑布丁,加上酸甜的紅桑莓,味道一流薄牛肉片配吞拿魚水瓜柳醬除咗套餐仲叫咗其他嘢食,呢款薄牛肉片外層

亞女知我鍾意食生蠔就揀咗呢間試吓

生蠔

叫咗四款生蠔,分別喺:
美國泰勒太平洋石蠔,體型巨大,肥大肉厚,海水味淡,肉質爽口
法國芝華度,肉質肥美爽脆,蠔味濃郁,海水味突出
法國皇家蠔,肉質鮮甜並帶有海藻氣味

今日餐湯

椰菜花忌廉湯,質感幼滑香甜,入口好濃椰菜花味

意大利辣肉腸煙肉薄餅

餅底邊位夠香脆,超多芝士配埋辣肉腸及煙肉好邪惡呀

餐飲

晚市套餐包咖啡或茶,咖啡順滑,茶味香醇

今日甜品

薄牛肉片配吞拿魚水瓜柳醬

除咗套餐仲叫咗其他嘢食,呢款薄牛肉片外層烤炙內裡仍然粉嫩,配上酸甜的水瓜柳醬及鹹香的芝士,味道層次豐富

焗黑松露芝士通心粉

香濃的芝士醬汁加上彈滑的通粉配搭清香的黑松露醬,入口滿滿芝味

美國Aspen Ridge 天然安格斯肉眼扒

Aspen Ridge是指真正天然無激素,無抗生素,純素食飼養的安格斯牛種,肉眼扒表面烤得焦香,內裡仍粉嫩多汁,火候掌控得宜,口感軟腍,肉味香濃,入口脂香四溢

Strawberry Sparkling /Whiskey Sour Recipe

亞女話食生蠔點可以唔配酒,叫咗呢兩款酒精濃度唔高的俾我試吓,真識飲識食啦~🥰
Strawberry Sparkling用新鮮士多啤梨果肉結合鮮青檸汁的氣泡酒,入口清爽帶士多啤梨香氣
Whiskey Sour Recipe以威士忌配搭檸檬汁及砂糖製成入口酸酸甜甜,幾醒胃
2020-02-09
  • 真空慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬
  • 美國Aspen Ridge 天然安格斯肉眼扒
  • Strawberry Sparkling
  • 生蠔
2020-02-15 178 浏览
放工出左觀塘拎野順便食埋晚飯先番屋企美國泰勒太平洋石蠔/法國皇家蠔/法國黃金蠔/法國芝華度美國泰勒太平洋石蠔肉白嫩而且海水輕淺;法國皇家蠔肉飽滿鮮甜同時略帶海藻氛芳;法國黃金蠔肉厚嫩而且海水清洌;法國芝華度蠔肉質爽脆而且海水鹹鮮較重同時略帶礦物甘甜小食拼盤意大利巴馬火腿油潤而且牛肉薄片鹹香;雞翼烘烤香脆同時肉質保持嫩滑;香草番茄以及發達芝士配搭黑醋沙律整體清新薄牛肉片配吞拿魚水瓜柳醬牛肉邊沿經過燒炙切片輕薄透光而且色澤鮮紅配搭特調吞拿魚水瓜柳醬以及芝士沙律酸澀醒胃同時清爽輕盈今日餐湯椰菜花湯質感濃稠而且蔬菜清甜配搭忌廉幼滑唔錯焗黑松露芝士通心粉芝士通心粉絕對屬於必點經典酒吧菜式;芝士半融拉絲而且醬汁香濃濕潤創新配搭黑松露菌香細緻輕柔意大利辣肉腸煙肉薄餅意大利辣肉腸辛辣惹味配搭大量芝士煙肉夠哂邪惡;薄餅批底酥脆油膩感輕食多兩塊都唔覺飽滯真空慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬餐廳採用真空封存加速醃料滲透而且低溫慢煮可以分解結締組織同時保持食材原味;豬鞍厚切肉質粉嫩緊緻配搭蘋果無花果醬消膩減滯美國Aspen Ridge天然安格斯肉眼餐廳選用美國極佳級無激素天然認證安格斯牛肉眼肉質軟嫩而且油脂豐腴甘香油
放工出左觀塘拎野順便食埋晚飯先番屋企

美國泰勒太平洋石蠔/法國皇家蠔/法國黃金蠔/法國芝華度

薄牛肉片配吞拿魚水瓜柳醬

今日餐湯

椰菜花湯質感濃稠而且蔬菜清甜配搭忌廉幼滑唔錯

焗黑松露芝士通心粉

意大利辣肉腸煙肉薄餅

美國Aspen Ridge天然安格斯肉眼

餐廳選用美國極佳級無激素天然認證安格斯牛肉眼肉質軟嫩而且油脂豐腴甘香油花細密均勻;溫度以及時間完美掌握五成熟切開依然紅潤

今日甜品

朱古力蛋糕質感鬆軟配搭特濃朱古力夾層濃苦甘甜

紅桑子焦糖布丁

布丁質感綿密軟滑而且焦糖金黃薄脆配搭紅桑柔平衡酸甜

咖啡/茶

晚市套餐奉送咖啡或茶亦可以優惠價享用酒類

Strawberry Sparkling/Whiskey Sour Recipe

氣泡酒作基調揉合士多啤梨果肉以及鮮青檸汁適合配搭生蠔;基調選用威士忌酒簡單配搭鮮檸檬汁以及砂糖製成酸酒
2020-02-09
  • 法國芝華度
  • 美國Aspen Ridge天然安格斯肉眼
  • Strawberry Sparkling
2020-02-10 191 浏览
環境浪漫有情調,座位寬敞,坐得舒適。法國皇家蠔 (No.1 )飽滿肥美,入口甘甜柔滑,海水味適中。法國芝華度蠔味相當濃郁,質感爽脆肥美,海水味重。大蒜薯仔湯入口帶有香濃的薯仔味,湯質濃稠,綿滑中蘊含幼沙的薯蓉,口感特別,很好喝。普羅旺斯羊架 ($288)外表金黃酥脆,肉質細緻軟嫩多汁,沒有羊羶味,鬆脆美味。熱騰騰的薯條酥脆香口,可口美味。烤澳洲草飼西冷 ($298)火侯控得恰到好處,五成熟的西冷呈粉嫩色,相當吸引。牛肉軟嫩有彈性,鮮美多汁,有濃郁的牛肉香味。自家製Cheesecake入口細緻滑溜,口感軟綿柔滑,濃烈芝士味中帶有微酸,味道清新,非常美味。
環境浪漫有情調,座位寬敞,坐得舒適。
法國皇家蠔 (No.1 )
法國皇家蠔 (No.1)
飽滿肥美,入口甘甜柔滑,海水味適中。
法國皇家蠔 (No.1)
法國芝華度

蠔味相當濃郁,質感爽脆肥美,海水味重。
大蒜薯仔湯
普羅旺斯羊架 ($288)
普羅旺斯羊架

外表金黃酥脆,肉質細緻軟嫩多汁,沒有羊羶味,鬆脆美味。
普羅旺斯羊架
熱騰騰的薯條酥脆香口,可口美味。
烤澳洲草飼西冷 ($298)
烤澳洲草飼西冷
烤澳洲草飼西冷
自家製Cheesecake
  • 法國皇家蠔 (No.1)
  • 法國芝華度
  • 大蒜薯仔湯
  • 普羅旺斯羊架
  • 烤澳洲草飼西冷
  • 自家製Cheesecake
2020-02-09 228 浏览
今晚男友㨂左呢間餐廳提前食情人節大餐😋安排左卡座位置,環境闊落坐得舒服。✨今日行完山真係好肚餓xD, 我哋揀咗set dinner 再自選生蠔同side dish~~✨餐湯薯蓉湯好好味,質地唔會太杰身,飲完唔怕會怕飽肚。另外加$18 轉左個蟹肉龍蝦湯,龍蝦味超濃,而且仲食到一絲絲既蟹肉。✨小食拼盤都幾豐富,沙律有我最鍾意既火箭菜,配埋酸甜黑醋汁好好味,車厘茄好甜咬落去勁爆汁。Parma ham 同牛肉夠咸香,芝士粒稍咸,最啱撈埋落沙律落食。雞翼熱辣辣幾香乾蔥味,不過調味再濃d就更加正✨美國泰勒太平洋石蠔: 呢款雖然細細粒,海水味比較淡,但食落爽口同埋勁鮮味,真係超正!✨法國黃金蠔:呢款海水味濃好多,肉質厚而味甜,充滿海洋既味道。個人鍾意美國果款多d, 海水味無咁搶,鮮味突出,食番一打都綽綽有餘🤫✨焦糖甘荀:第一次試呢個配搭估唔到都幾得意,甘荀仔夠腍身,索晒焦糖汁幾香甜。✨慢煮豬鞍配蘋果無花果醬:過豬鞍真係超級厚,邊位富油香,食落好爽口同有炭燒既香味。蘋果無花果醬食到粒粒果肉,味道幾清新。✨拌碟薯仔好香口,如果蔬菜可以配蘆筍,蘑菇,車厘茄,瓜果d~成個present就更加吸引。✨藍青口龍
今晚男友㨂左呢間餐廳提前食情人節大餐😋
安排左卡座位置,環境闊落坐得舒服。

龍蝦湯,薯蓉湯

慢煮豬鞍配蘋果無花果醬

✨藍青口龍蝦汁扁意粉: 扁意粉煙煙韌韌夠爽口彈牙,淡淡既龍蝦汁香而不膩,加埋面頭芝士片幾香,青口仲有好多粒添~~

✨最後食埋個甜品真係超飽,勁濃郁既朱古力蛋糕,面頭個cream 仲超滑,今晚真係好滿足🥰
慢煮豬鞍配蘋果無花果醬
2020-01-26 2968 浏览
一來到觀塘通常都只會到apm走走、食野,但其實行多幾步,已經有好野食,今日就來到一亞太中心,電梯上兩層到3樓,食番一頓美味晚餐。入門口已見到Bar枱,見到餐廳提供了不同餐酒及雞尾酒,而且地方環境闊絡,非常適合happy hour,拍拖聊天的好地方。店中更有提供Set Dinner,可供客人挑選。美國泰勒太平洋石蠔Set Dinner 只需加$88,便可享用4隻太平洋石蠔,入口鮮甜滑溜,富有海水味。小食拼盤以簡單的小食拼盤,為我作開胃既頭盤。蟹肉龍蝦湯蟹肉/龍蝦非常足料,蟹肉鮮甜,龍蝦湯香濃。真空慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬豬鞍扒足足有一吋厚,但輕輕一下,便可把肉切開,肉質嫩滑軟腍,肉汁豐富,配上蘋果無花果醬更覺清新開胃。是日甜品奶凍入口超軟彈,清甜而不膩,真係越食越想食。蘋果奶酥吉士醬及雲呢拿雪糕即叫即焗的蘋果奶酥賣相精緻,食落香脆可口,加上有香甜的蘋果果肉,酸酸甜甜,吃下又不會有太膩的感覺。旁邊更有雲呢拿雪糕作伴,加添一起一同進食,更添其層次,冷冷熱熱、冰火享受,正。

店中更有提供Set Dinner,可供客人挑選。

小食拼盤
以簡單的小食拼盤,為我作開胃既頭盤。

蟹肉龍蝦湯
蟹肉/龍蝦非常足料,蟹肉鮮甜,龍蝦湯香濃。

是日甜品
奶凍入口超軟彈,清甜而不膩,真係越食越想食。
奶凍

奶凍
2020-01-19 1734 浏览
威頓靈牛柳外層有一層酥皮包裹著就好似一個隔熱層似的保持著牛柳的溫度,切開個時仲要煙走出黎添🤤我地叫咗7成熟牛柳,食落軟腍之餘,又好有咬口,連埋酥皮一齊食更加口感豐富😋雖然呢個價錢唔係跟餐,但係以質素來講真係值得.慢煮豬鞍切得好厚身,質地好軟腍值得一讚係慢煮可以保持豬肉嘅新鮮同埋香味而隨餐亦附送一小碗無花果醬,但我就覺得就咁食已經唔錯呀😝估唔到跟餐前菜都好豐富😝有巴馬火腿、燒牛肉、沙律菜、雞翼、同水牛芝士比較驚喜嘅係巴馬火腿好重煙熏味,同埋燒牛肉夠曬稔.生蠔嘅大細雖然不一(平均兩隻大兩隻小),但用料絕對新鮮🌿佢食落去感覺好軟滑Creamy,而且無咩蠔腥味🤤怕海水味嘅朋友仲可以落埋檸檬汁或者旁邊嘅醬汁,都一樣好鮮味🥳同埋佢底下有冰鎮住保持住個溫度架~.紅桑子布丁的醬汁是偏向微酸,而牛奶凍則是偏甜但當兩者混在一起吃時便中和對方的酸甜食落很易入口😋.朱古力心太軟,絕對係是日甜品MVP 👑心太軟外層焗到微脆,內層則比較鬆軟口感像是一個較實淨的蛋糕,而且外脆內軟再配埋入面幼滑的朱古力醬一齊食,夠曬沖擊味覺同埋個流心效果做得唔錯👍在切開個時入面的朱古力醬真係慢慢流出來,成個過程好治癒~.蘋果奶酥入面

威頓靈牛柳外層有一層酥皮包裹著
雖然呢個價錢唔係跟餐,但係以質素來講真係值得
真空慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬
慢煮豬鞍切得好厚身,質地好軟腍
值得一讚係慢煮可以保持豬肉嘅新鮮同埋香味
而隨餐亦附送一小碗無花果醬,但我就覺得就咁食已經唔錯呀😝
前菜

估唔到跟餐前菜都好豐富😝
有巴馬火腿、燒牛肉、沙律菜、雞翼、同水牛芝士
比較驚喜嘅係巴馬火腿好重煙熏味,同埋燒牛肉夠曬稔
美國泰勒太平洋石蠔

生蠔嘅大細雖然不一(平均兩隻大兩隻小),但用料絕對新鮮🌿
佢食落去感覺好軟滑Creamy,而且無咩蠔腥味🤤
同埋佢底下有冰鎮住保持住個溫度架~
紅桑子布丁

紅桑子布丁的醬汁是偏向微酸,而牛奶凍則是偏甜
但當兩者混在一起吃時便中和對方的酸甜
食落很易入口😋
朱古力心太軟配雜莓

朱古力心太軟,絕對係是日甜品MVP 👑
心太軟外層焗到微脆,內層則比較鬆軟
口感像是一個較實淨的蛋糕,而且外脆內軟
再配埋入面幼滑的朱古力醬一齊食,夠曬沖擊味覺
同埋個流心效果做得唔錯👍
在切開個時入面的朱古力醬真係慢慢流出來,成個過程好治癒~
蘋果奶酥跟吉士醬及雲呢拿雪糕
蘋果奶酥入面的果蓉有微微的蘋果香
果蓉的質感被焗到軟淋淋狀,好易入口
再配埋面頭脆卜卜的奶酥碎,整體口感好豐富😚
同埋以上呢兩個甜品都包埋雲呢拿雪糕
可以比我地一啖熱一啖凍咁食

朱古力心太軟配雜莓
蘋果奶酥跟吉士醬及雲呢拿雪糕
2020-01-16 168 浏览
第一次恵顧本餐廳,三人分別點了三個晚餐,有前菜,主菜,甜品及餐飲。食物大致上不錯,唯獨西冷牛扒的掌握有待改善,原本order五成熟,但是切開的時候只得兩至三成。另外,三人共惠顧了九百多元
2020-01-14 1582 浏览
好耐之前來過MGB一次食lunch, 最近知佢重新裝修,咁就帶埋女友嚟食下大餐!而家既裝修更有美式餐廳的感覺,坐位同樣闊落,人多人少都可以安排到!想静静地食下飯傾下計,窗口邊既坐位就啱晒!呢度主打牛肉美食同各式酒類,今晚我哋order左一個set dinner, 小食同pizza! set dinner的小食首先出場,估唔到小食都咁豐富,有兩片風乾火腿,雞翼,水牛芝士等,爽口既沙律菜配上油醋汁都幾開胃!今晚餐湯是京蔥薯仔湯,薯仔味濃郁,帶點甜,唔錯我哋跟餐加$28有多一份炸雞塊配意大利油醋汁,帶點油膩既炸雞,配上油醋汁同爽口沙律菜,即時平衡返!辣辣地既好大隻既水牛成雞翼,好快送到檯上,外皮都幾香脆,個人覺得如果個汁再辣d仲好,不過而家都幾惹味!烤澳洲草飼西冷扒(七成熟) 賣相唔錯,陣陣焦香味令我流晒口水,炸得白雪雪幾脆既薯條,可以證明佢哋既油幾乾淨!切開入面鮮嫩既牛肉加上豐富既肉汁,入口鬆軟,諗起都流晒口水!夏威夷薄餅熱辣辣跟住西冷牛扒上檯,芝士十足,極易拉出芝士絲,配上菠蘿同煙肉同香脆既餅皮,我足足食左幾塊!嚟到甜品時間首先地中海橙片芝士餅,賣相非常吸引,芝士味濃郁,加香酸酸地

想静静地食下飯傾下計,窗口邊既坐位就啱晒!

今晚餐湯是京蔥薯仔湯,薯仔味濃郁,帶點甜,唔錯

嚟到甜品時間首先地中海橙片芝士餅,賣相非常吸引,芝士味濃郁,加香酸酸地既橙片,甜得嚟又會帶點酸,幾好味!

最後有朱古力慕絲餅,朱古力味十足,香濃既朱古力夾層,同外面既朱古力相映成趣,口感十足!

• 夏威夷薄餅
  • 澳洲草飼西冷
2020-01-10 1220 浏览
WOW😍鼎鼎大名的Beef Wellington呀‼️又到普世歡騰的聖誕喇!🎅🏼諗緊去邊樹食聖誕大餐好?🤷🏻‍♀️一於去嘆威靈頓牛排啦!😛 威靈頓牛排🐮 ($288)Beef Wellington平時食都要過千蚊😮今次300蚊唔洗就食到喇!🤑真心好抵呀!👏🏻👏🏻👏🏻 一切開,牛排呈嫩粉紅色♥️由金黃色外層酥皮擁抱著☺️Medium的牛排火候控制一流🔥咬落肉質鮮嫩多汁💦軟腍中又有嚼勁👄牛排完全唔會過熟鞋口🙏🏼確實非常有驚喜呀!😍 金黃色酥皮帶微微煙韌口感💪🏻與牛排肉汁融為一體💯 配上熱辣辣的脆薯條🍟一眾「肉怪」又點可以錯過呢!😂 燒帶子配開心果布丁🍮 ($102)賣相好似分子料理好吸引呀😍仙氣泡沫包圍着烤帶子😋頂層佈滿開心果粒🥜十足藝術品一樣!💗 燒帶子鮮甜具光澤🤩底層細心配上嫩滑布丁🍮散發陣陣蛋香🍳口感層次level up!🥰 法式橙酒梳乎厘跟雪糕🥃($68)WOW~梳乎厘膨漲感十足😍足足升起左3cm有多呀!🤩Soufflé空氣感亦非常岀色!👍🏻用匙羹吉落去係會彈番上黎架‼️ 梳乎厘滲出淡淡橙酒香🍹入口即化。非常軟熟👄最佳配搭是雲呢拿雲糕🍦冷熱交融。兩者互相輝映👅係完美的句號
WOW😍鼎鼎大名的Beef Wellington呀‼️
又到普世歡騰的聖誕喇!🎅🏼
諗緊去邊樹食聖誕大餐好?🤷🏻‍♀️
一於去嘆威靈頓牛排啦!😛

威靈頓牛排🐮 ($288)
Beef Wellington平時食都要過千蚊😮
今次300蚊唔洗就食到喇!🤑
真心好抵呀!👏🏻👏🏻👏🏻

一切開,牛排呈嫩粉紅色♥️
由金黃色外層酥皮擁抱著☺️

金黃色酥皮帶微微煙韌口感💪🏻
與牛排肉汁融為一體💯

配上熱辣辣的脆薯條🍟
一眾「肉怪」又點可以錯過呢!😂

燒帶子配開心果布丁🍮 ($102)
賣相好似分子料理好吸引呀😍
仙氣泡沫包圍着烤帶子😋
頂層佈滿開心果粒🥜
十足藝術品一樣!💗

燒帶子鮮甜具光澤🤩
底層細心配上嫩滑布丁🍮
散發陣陣蛋香🍳
口感層次level up!🥰

法式橙酒梳乎厘跟雪糕🥃($68)
WOW~梳乎厘膨漲感十足😍
足足升起左3cm有多呀!🤩
Soufflé空氣感亦非常岀色!👍🏻
用匙羹吉落去係會彈番上黎架‼️

梳乎厘滲出淡淡橙酒香🍹
入口即化。非常軟熟👄
最佳配搭是雲呢拿雲糕🍦
冷熱交融。兩者互相輝映👅
係完美的句號呀!👻
2019-12-10
  • 威靈頓牛柳
2020-01-06 528 浏览
聖誕節必備環節當然要食個聖誕大餐喇今次去左觀塘食扒一黎到已經比個裝修吸引左,放左好多霓虹燈仲有特色插畫,好有style👍🏻呢度有室內同室外,出面坐好似幾chill 但天氣凍凍地,我都係留翻室內😂叫左個威靈頓牛柳,外皮係好脆既酥皮,配上五成熟既牛柳,第一次食,口感都幾有特色之後叫左安格斯西冷,都係配左薯條同沙律菜,個醬汁好鮮,點黎食幾夾另外叫左個芝士蟹肉蘆筍,比左好多芝士,一開始見唔到蟹肉,原來係哂個底😂牛油炒蘑菇,呢隻菇係本身帶有d苦味個種,我自己本身就中意有口感滑身d個種,但因為唔知個種菇叫咩名,所以叫個陣都係撞下彩睇下係咪自己中意個種菇😂最後叫左兩個甜品,一個係心太軟,佢上個陣已經切開左少少比你,所以影相會令d,成餐飯呢個係我既No.1蘋果奶酥呢個平時好似好少見就試下,我估佢係用青蘋果肉,因為係偏酸,如果中意食酸酸甜甜既甜品呢個會幾啱你,同樣都係配雲呢哪雪糕,如果可以有其他味道揀就好😂最後埋單每人$400左右,可以食到咁多野都唔錯
聖誕節必備環節當然要食個聖誕大餐喇

今次去左觀塘食扒

一黎到已經比個裝修吸引左,放左好多霓虹燈

仲有特色插畫,好有style👍🏻

安格斯西冷

芝士蟹肉蘆筍

牛油炒蘑菇

心太軟

蘋果奶酥

最後埋單每人$400左右,可以食到咁多野都唔錯

心太軟
今日係男朋友生日週嘅最後一餐生日飯,當然係帶佢哋食佢最喜歡嘅西餐啦!入到黎呢度嘅環境都幾靚㗎,好有情調,影相打卡都唔錯㗎!我哋嗌左兩個set dinner,佢會跟咗一個小食拼盤,有兩塊ham,一牛一豬,都好香好軟身,唔會又硬又乾。另外仲有隻雞翼都做到好軟身好入味。我比較喜歡佢個黑醋沙律,酸酸甜甜好開胃。然後我哋加咗$18 upgrade咗做龍蝦湯,佢個龍蝦湯超級濃味,而且仲有啲蟹肉,不過個人覺得鹹咗少少。另外我哋仲加咗$88有四隻太平洋生蠔,呢款生蠔比較鮮甜,口感比較清爽,但就冇海水味,不過我覺得呢種口感都幾適合我,同埋價錢都好抵食。我嘅main course就揀咗穀飼西冷牛扒,佢跟咗啲薯條,佢呢種有新薯條我覺得幾好食,係用完個薯仔切條炸成。我哋嗌左三成熟,上到嚟見到牛扒表面都煎到乾身,但一切開就好Juicy。另一個main course 男朋友就揀咗辣肉腸Pizza,呢個Pizza表面嘅芝士可以拉絲,而且個包邊亦都脆到好似餅乾咁,男朋友表示滿意。佢個餐仲包左甜品同飲品,佢個甜品係朱古力蛋糕,佢蛋糕與蛋糕之間隔住嘅唔係cream,而係濃郁嘅朱古力醬。但係味道唔會太甜,蛋糕底都做到軟熟效

佢個餐仲包左甜品同飲品,佢個甜品係朱古力蛋糕,佢蛋糕與蛋糕之間隔住嘅唔係cream,而係濃郁嘅朱古力醬。但係味道唔會太甜,蛋糕底都做到軟熟效果,唔錯。

男朋友仲嗌左杯朱古力飲。

佢跟餐嘅甜品實在太細份,滿足唔到大食嘅我。所以我仲另外嗌咗個心太軟。

我鍾意食心太軟係因為我一切開就會有流心效果俾我欣賞。佢呢個朱古力唔會太甜或者太苦,味道啱啱好,加埋個雲呢拿雪糕,好滿足。

另外一個甜品我就揀咗野莓布甸,焗熟咗嘅野莓都係第一次食,冇咗佢原本比較酸嘅味道。而佢呢個布甸亦都好重蛋味,口感十分creamy。
2020-01-05
生日
2020-01-05 179 浏览
2019/12/31book左MGB食晚餐,侍應服務態度幾好環境舒適。叫左四隻生蠔,覺得麻麻。龍蝦🦞湯唔錯,飲落好香,又有蟹肉起入面,!🤔特色雞翼就普普通通,但依個價錢都唔係好貴,都抵食。西冷就叫左五成熟,掌握火候岩岩好,燒得好靚,推薦!橙香梳乎厘雖然等左幾耐,但好好食😋啖啖橙香,值得一試
2019-12-31
2019-12-27 219 浏览
同好朋友慶生,佢想食西餐所以選擇了再去MGB,餐牌好似同之前有點不同。叫了兩個set dinner($238-298),仲加左生蠔添!其中食左「法國皇家蠔」,好大隻好有海水味,另一隻「法國黃金蠔」則是鮮甜,兩隻蠔都算大。Set dinner有小食拼盤和餐湯,拼盤有沙律菜、雞翼、Parma ham、芝士等,唔錯既配搭。主菜我們揀左真空慢煮豬鞍扒配無花果醬($288),近來我幾鍾意食豬鞍,呢個厚切得來又唔韌,配埋個醬兩加好味。另一個烤澳洲草飼西冷($298),幾大塊仲有好香既烤肉味!薯條都好味。晚餐仲包埋甜品,其實好抵食,我仲趁朋友行開時叫佢寫埋生日字!很好呢!朱古力蛋糕帶著濃烈朱古力味,唔錯!朋友仲叫左杯cucumber lime soda,係佢最鍾意的清新味道!

法國皇家蠔

法國皇家蠔
真空慢煮豬鞍扒配無花果醬
cucumber lime soda
2019-12-24 205 浏览
漏開胃菜,上完我更加希望佢冇上,海鮮拼盤既汁勁大浸草青味。主菜叫牛扒,牛味少兼且有炭燒苦味,另一個主菜係火雞卷,份量少到似開胃菜咁。食完同冇食一樣。野飲叫佢早上,食完主菜都未到,仲夠膽死問我地落左野飲未。班人馬戲團請尼架?咁既能力根本垃圾。埋單都要千幾,咁既價錢食咁9樣既野,我寧願食麥記。依次係人生最伏既一次。我地係食平安夜menu,我唔知平日係咪咁痴線,不過佢地既服務同食物已經令我貼錢都唔想去食。

2019-12-24
平安夜