2019-11-08 995 浏览
幫朋友慶祝生日,見呢度剛剛裝修完,就過來試下晚餐,呢度環境幾清靜,最啱同朋友食飯傾偈,裝修後顯得非常優雅時尚,燈光比起之前更光猛,一坐低店員已經放底左杯welcome drink點左一份set dinner +$88生蠔4隻蠔肉質清爽,柔滑肥美,海水味較淡呢度係set dinner入面既小食拼盤雖然係一人set,但份量可以2個人share今日餐湯係紫薯湯,第一次見另外點左雜菌松露忌廉湯,每一口都有好香既松露味藍青口龍蝦汁扁意粉藍青口軟腍飽滿,扁意粉煮得岩岩好,配上濃郁既龍蝦汁會有食完想再食既感覺百里香焗紙包原條鱸魚好少見到西餐廳會有整條魚上枱,雖然做法簡單但又可以做到原汁原味,加上檸檬同百里香的清香,好令人開胃,特別一讚,魚肉好滑身,焗得剛剛好店員仲主動幫忙起骨,做法純熟,好快手就將整條魚骨抽起給朋友小驚喜,襯朋友未來到,先落order心太軟,再跟店員要求可否加"Happy birthday"字眼,他們非常配合,將要求一一達到,服務抵讚,朋友見到都好開心另外set dinner既甜品Chocolate Brownie

點左一份set dinner +$88生蠔4隻

蠔肉質清爽,柔滑肥美,海水味較淡

呢度係set dinner入面既小食拼盤
雖然係一人set,但份量可以2個人share

今日餐湯係紫薯湯,第一次見

另外點左雜菌松露忌廉湯,每一口都有好香既松露味

藍青口龍蝦汁扁意粉
藍青口軟腍飽滿,扁意粉煮得岩岩好,配上濃郁既龍蝦汁
會有食完想再食既感覺

百里香焗紙包原條鱸魚

店員仲主動幫忙起骨,做法純熟,好快手就將整條魚骨抽起

• 心太軟
2019-11-06 219 浏览
同男朋友行過觀塘一間餐廳見裝修幾trendy🤩就吸引左入去醫肚叫左一碟生蠔啲生蠔又大又新鮮😍😍好正🐮Beef Wellington $288一直都好試威靈頓牛柳今次終於比我試到啦❤️❤️出面酥皮包住啲牛柳食落口感一流唔會好膩😌🐮U.S. Star Ranch Black Angus Stirloin (10 oz) $268好好味嘅黑毛安格斯西冷邊度恰到好處、唔會太老❤️食落仲好juicy🥰🐔Buffalo Chicken Wings 6pcs $68好特別嘅水牛雞翼酸酸辣辣咁勁開胃 同惹味🍫朱古力心太軟配雜莓 $72好難得心太軟做到流心效果😌好好味🍎蘋果奶酥跟吉士醬及雲呢拿雪糕 $68熱辣辣嘅apple crumble加凍冰冰嘅🍨一齊食 冷暖冰火的享受🙈🙈🙈🙈Apple crumble啲脆脆好脆值得一大讚❤️❤️❤️
同男朋友行過觀塘一間餐廳

出面酥皮包住啲牛柳
食落口感一流
唔會好膩😌

好好味嘅黑毛安格斯西冷
邊度恰到好處、唔會太老❤️
食落仲好juicy🥰

冷暖冰火的享受🙈🙈🙈🙈
Apple crumble啲脆脆好脆
值得一大讚❤️❤️❤️
2019-10-31 900 浏览
見工人姐姐湊呀仔湊得幾好,同老公放心哂,一於偷偷地閃岀去食反個晚飯先老公揀左MGB by Manhattan Grill Bar話好耐無食下西餐,貪佢夠方便,泊車喺APM行過隔離就係,食完飯仲可以行下一田先反去!餐廳都幾大,店員安排我地坐卡位,夠哂闊落,仲有outdoor既坐位,好細心!我地嗌左個set dinner,好抵喎!一個慢煮豬鞍set dinner都只係288加一,又有小食拼盤又有餐湯,又有main course,有甜品有野飲,我地仲加左88蚊要4隻美國泰勒太平洋石蠔,啲蠔好新鮮,夠爽脆!啱哂老公!小食拼盤有雞翼,Parma ham,風乾牛肉,香草車厘茄,芝士,焗紅椒同少少黑醋沙律,好豐富,好少可有set dinner會有小食拼盤,多數一個salad就算,好有誠意,又好食!我地另外加左18蚊升級做蟹肉龍蝦湯好香濃,啖啖蟹肉,正!慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬豬鞍夠哂稔,蘋果無花果醬可以中和口腔內既油膩,再食多啖肉,更加帶岀豬鞍香濃既肉味,呢個配搭一流!另外加多杯可樂,嗌多個蒜香蝸牛同埋牛油果pizza已經夠哂食蒜香蝸牛好滑好香,最好味係下面個薯蓉,吸收哂啲油份,好好食,好香呀!牛油

我地另外加左18蚊升級做蟹肉龍蝦湯
好香濃,啖啖蟹肉,正!

慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬

蒜香蝸牛

牛油果pizza
唔係就咁舖牛油果片喺個面度咁簡單,仲有牛肉果蓉喺芝士個底度,啖啖都充滿住牛油果既香味,好好食!

最愛甜品既老公見到個甜品menu直頭雙眼發光咁濟
嗌左個特濃朱古力蛋糕
口感好結實好豐富,老公最愛呢種結實口感既食物!啱哂佢!酥皮熱情果配野莓醬呢啲輕盈口感既就最啱我!

酥皮熱情果配野莓醬
酸maymay既熱情果配上蛋白脆脆,一酸一甜,清新又好味!下次泥一定要再嗌呢個!
  • 慢煮豬鞍扒配蘋果無花果醬
  • 牛油果pizza
2019-10-28 213 浏览
同一班閏蜜慶祝生日👭呢度既環境一流 燈光微暗 好適合傾心事我地一入去人不是太多 所以好似包場咁薯條很脆 最值得推薦是肉眼扒肉質很嫩 很有質素👍🏻整個餐廳都很有feel 很浪漫🌹
同一班閏蜜慶祝生日👭
呢度既環境一流 燈光微暗 好適合傾心事
我地一入去人不是太多 所以好似包場咁
薯條很脆 最值得推薦是肉眼扒
肉質很嫩 很有質素👍🏻
整個餐廳都很有feel 很浪漫🌹
2019-09-25 339 浏览
雖然寫就寫BRUNCH 但其實係人地既LUCNH 哈哈哈哈~~~叫一個MAIN COURSE 就可以食自助SALAD BAR 有小食,有甜品MAIN COURSE 變咗不是重點呢~~~哈哈哈 因為淨係SALAD BAR 都好好食啦~~~~ 大家都不斷食, 半自助形式確實吸引 有各式新鮮生果, 唔會出曬水, 件件大細都平均既~~~~ 仲有幾色啫喱糖,椰絲撒面更帶香氣煙三文魚唔會好鹹, 微微鹹, 沙律菜無苦澀味,混上少少醬汁,可以更開胃 亦都有燒蔬菜選擇 MAIN COURSE 意粉都唔會好細碟 海鮮足料 最後當然食埋甜品啦 甜品有好幾款選擇 奶凍就最得小朋友歡心 順帶一提SALAD BAR 有幾款不同既醬汁 味道不錯 對醬汁有要求的都要試下啊~~~
雖然寫就寫BRUNCH
但其實係人地既LUCNH
哈哈哈哈~~~

有小食,有甜品

MAIN COURSE 變咗不是重點呢~~~哈哈哈
因為淨係SALAD BAR 都好好食啦~~~~
大家都不斷食, 半自助形式確實吸引

有各式新鮮生果, 唔會出曬水, 件件大細都平均既~~~~
仲有幾色啫喱糖,椰絲撒面更帶香氣

煙三文魚唔會好鹹, 微微鹹,
沙律菜無苦澀味,混上少少醬汁,可以更開胃
亦都有燒蔬菜選擇

MAIN COURSE 意粉都唔會好細碟
海鮮足料

最後當然食埋甜品
甜品有好幾款選擇

奶凍就最得小朋友歡心

順帶一提SALAD BAR 有幾款不同既醬汁
味道不錯
對醬汁有要求的都要試下啊~~~
午餐
2019-09-16 1601 浏览
經過呢間餐廳幾次, 每次都覺得入面既環境好有FEEL, 今次終於有機會約朋友一齊黎呢道食喇~~餐廳地點好近觀塘地鐵站, 交通算好方便~~室內環境燈光昏暗, 滿滿浪漫氣氛好適合家庭朋友聚餐或情侶約會~~呢道餐牌有分set dinner or 散叫~~2人餐~~散叫都有唔少選~有starter, soup, main, sides, dessert~~仲有好多款既飲品, 酒精/非酒精!!甜品類~~Virgin Daiquiri (Lychee) $48似一杯荔枝冰, 荔枝味好出, 好fresh~Chocolate Banana $48香蕉味較朱古力味濃, 好滑好Creamy烤銀鱈魚伴青口忌廉汁 $208銀鱈魚質感較結實, 肉質幼嫩!忌廉汁香濃幼滑, 調得好好味~~青口大大隻, 配忌廉汁味道超夾!美國頂級肉眼 10oz $328賣相不錯~~點5成熟, 但好似overcook左肉質尚算幼嫩同夠juicy~ 牛味濃郁!特濃朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $72伴碟精緻~朱古力心太軟滿滿流心, 可口怡人~同埋雪糕一齊食, 冷熱交加焗蘋果金寶伴雲呢拿雪糕 $68好好味既甜品~ 金寶又香又脆, 超正!!!蘋

餐廳地點好近觀塘地鐵站, 交通算好方便~~
室內環境燈光昏暗, 滿滿浪漫氣氛

好適合家庭朋友聚餐或情侶約會~~

呢道餐牌有分set dinner or 散叫~~
2人餐~~
散叫都有唔少選~
仲有好多款既飲品, 酒精/非酒精!!
甜品類~~
Virgin Daiquiri (Lychee) $48
似一杯荔枝冰, 荔枝味好出, 好fresh~
Chocolate Banana $48
香蕉味較朱古力味濃, 好滑好Creamy
烤銀鱈魚伴青口忌廉汁 $208
銀鱈魚質感較結實, 肉質幼嫩!
忌廉汁香濃幼滑, 調得好好味~~
青口大大隻, 配忌廉汁味道超夾!

美國頂級肉眼 10oz $328
賣相不錯~~
點5成熟, 但好似overcook左

肉質尚算幼嫩同夠juicy~ 牛味濃郁!

特濃朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $72
伴碟精緻~
朱古力心太軟滿滿流心, 可口怡人~
同埋雪糕一齊食, 冷熱交加

焗蘋果金寶伴雲呢拿雪糕 $68
好好味既甜品
金寶又香又脆, 超正!!!
蘋果酸酸甜甜, 做飯後甜品最適合不過

• 焗蘋果金寶伴雲呢拿雪糕
  • 烤銀鱈魚伴青口忌廉汁
There are many restaurants in Kwuntong, some are located in factory buildings, some in the shabby areas and some in some nice areas.MGB by Manhattan is located in a prime position, close to the MTR so with a good spot you would expect them to whip up top notch or if not some above average dishes.We tried quite a few dishes and the Beef Wellington for one is what I would recommend.The pastry was baked just right and the beef inside was moist and tender.

2019-09-08 412 浏览
今日生日 男朋友本身BooK 左一間灣仔既法國餐廳因為餐廳私人問題 所以臨時取消我地booking即時係Open Rice search 西餐廳 出左喱間野佢有Dinner Set不過一d都唔吸引我同男朋友 所以叫左a la carte 西班牙火腿蜜瓜美國威靈頓牛扒 Medium Rare龍蝦意大利飯Fruit PunchHouse Red Wine生日送🎂 brownieTotal $916被破壞既生日餐 冇下次嚟食!唔係價錢問題 係間餐廳水準唔值!服務唔得!!!share plate由頭到尾冇換過 野食食哂又唔收普通cafe都好過佢!
今日生日 男朋友本身BooK 左一間灣仔既法國餐廳

Fruit Punch
House Red Wine

生日送🎂 brownie

Total $916

被破壞既生日餐 冇下次嚟食!
唔係價錢問題 係間餐廳水準唔值!
服務唔得!!!
share plate由頭到尾冇換過 野食食哂又唔收
普通cafe都好過佢!
西班牙火腿哈密瓜
庆祝纪念
生日
brownies
2019-09-05 1164 浏览
又收到閨蜜嘅推介觀塘嘅呢間「MANHATTAN GRILL & BAR」環境好,食物好,服務好最岩情侶黎慢慢歎個晚餐所以今日就同肥🐽探一究竟🙆‍♀️.餐廳位置便利,係APM 格離嘅商場3樓裝修以黑色格調為主,配上昏暗嘅燈光果然有情調又夠RELAX😎最入面係開放式廚房可以一覽廚師嘅功架仲設有室外區係自然風下歎美食,另有一番風味呢.我地叫左個二人套餐$588有齊前菜,餐湯,兩款MAIN,餐飲同甜品真係好抵食呀😍.新鮮嘅沙律菜配上芒果粒,牛油果,蕃茄仔等淋上酸梅汁,開胃又醒神🥰.以甘荀打成嘅湯,濃稠度更高入口軟綿幼滑,味道濃中帶甜,口感十足👍.以鮮蕃茄製成嘅蕃茄蓉味道自然亦吾會過酸蕃茄蓉份量仲好足添同扁意粉攪拌後,條條都沾滿左茄蓉😍蕃茄嘅微酸帶點香辣,令人胃口大開😋仲有茄子同青椒粒,口感豐富!大蝦咬落爽口又彈~.雞扒大大件,目測有一個手掌咁大😎用左香草做醃料,再烤至香脆雞肉口感嫩滑又多汁,不錯👍旁邊仲有薯條做拌菜雖然係幼身薯條,但口感會更香脆灑上迷迭香,令味道更立體P.S. 呢個意大利走地雞係不含激素同抗生素架所以真係健康又好味🥰.其實係心太軟🙈外層朱古力蛋糕好鬆脆中間一切,濃郁嘅朱古力漿就慢

又收到閨蜜嘅推介
觀塘嘅呢間「MANHATTAN GRILL & BAR」
環境好,食物好,服務好
最岩情侶黎慢慢歎個晚餐
所以今日就同肥🐽探一究竟🙆‍♀️
餐廳位置便利,係APM 格離嘅商場3樓
裝修以黑色格調為主,配上昏暗嘅燈光
果然有情調又夠RELAX😎
最入面係開放式廚房
可以一覽廚師嘅功架
仲設有室外區
係自然風下歎美食,另有一番風味呢

我地叫左個二人套餐$588
有齊前菜,餐湯,兩款MAIN,餐飲同甜品
真係好抵食呀😍

新鮮嘅沙律菜配上芒果粒,牛油果,蕃茄仔等
淋上酸梅汁,開胃又醒神🥰

以甘荀打成嘅湯,濃稠度更高
入口軟綿幼滑,味道濃中帶甜,口感十足👍

以鮮蕃茄製成嘅蕃茄蓉
味道自然亦吾會過酸
蕃茄蓉份量仲好足添
同扁意粉攪拌後,條條都沾滿左茄蓉😍
蕃茄嘅微酸帶點香辣,令人胃口大開😋
仲有茄子同青椒粒,口感豐富!
大蝦咬落爽口又彈~

雞扒大大件,目測有一個手掌咁大😎
用左香草做醃料,再烤至香脆
雞肉口感嫩滑又多汁,不錯👍
旁邊仲有薯條做拌菜
雖然係幼身薯條,但口感會更香脆
灑上迷迭香,令味道更立體
P.S. 呢個意大利走地雞係不含激素同抗生素架
所以真係健康又好味🥰

其實係心太軟🙈
外層朱古力蛋糕好鬆脆
中間一切,濃郁嘅朱古力漿就慢慢流出,好正
配合埋雲尼拿雪糕
一濃一香,好配搭🥰

迷迭香排包焗好非常香脆
表面蕃茄醬同大量嘅芝士
咬落鬆化又有茄醬嘅酸香
更有半溶芝士嘅柔軟,大讚呀💕

2019-09-03
  • 特濃朱古力心太軟
2019-09-05 208 浏览
首先叫咗四隻生蠔,全部都好新鮮。Taylor Pacific Rock , USA Virginica, Huitre 及Royale France Gillardeau。鮮甜大隻,有海水味。再叫左Parma ham 蜜瓜配沙律, Parma ham 味道有鹹香,配蜜瓜就清新啲,好好食;而且仲有沙律。另外,叫咗小食拼盤:有雞翼,雞翼整得幾有蜜糖香。德國腸味道都煎得幾香,我幾鍾意食。焗薯皮亦都係我至愛,皮焗得脆脆地,而且上面有啲煙肉。另外仲有炸芝士入面係留心拉絲。牛扒係烤過,所以烤過既香味。叫咗5成剛剛好,肉質唔會太老,有少少血水出,好食。薯條非常香脆。甜品叫咗朱古力蛋糕及檸檬撻,檸檬味道稍為酸左少少,幾開胃。朱古力蛋糕就好好食,入面好有層次,朱古力味香濃。餐廳食物質素高,值得再去。
首先叫咗四隻生蠔,全部都好新鮮。

餐廳食物質素高,值得再去。
2019-09-05 181 浏览
Manhattan Grill & Bar 喺觀塘APM隔離,一聽個名就知道係食美國菜。1664撲鼻的花香,是1664的最大賣點!Lychee Smoothies口感細滑,有很香甜的荔枝味!精選生蠔每日新鮮到貨的,Size不算大,海水味和蠔濃郁,新鮮就是一切!焗薯皮薯皮塞滿了芝士和煙肉,香口又滿足,呢個Starter真係正!Marilyn秘制雞翼標榜是走地雞雞翼,不含添加激素和抗生素,食得放心!旁邊的醬汁酸酸辣辣的,點雞翼食超惹味!燒豬腩配蘋果蓉主菜伴有沙律和薯條,感覺抵食!豬腩皮脆肉嫩,而且有好香嘅酒味,個Sauce除咗有蘋果味之外,仲充滿住酒的香氣,肥而不膩!美國安格斯牛肉芝士漢堡同樣是跟沙律和薯條,超級大份,真正美國人Size!半溶的芝士緊緊的包著半熟的漢堡肉,勁濃郁嘅芝士味,鐘意之芝士嘅朋友千萬不要錯過!Side Dish: 蒜蓉炒羽衣甘藍好吃又健康!

撲鼻的花香,是1664的最大賣點!

Lychee Smoothies
口感細滑,有很香甜的荔枝味!

精選生蠔

焗薯皮

Marilyn秘制雞翼

燒豬腩配蘋果蓉
主菜伴有沙律和薯條,感覺抵食!

美國安格斯牛肉芝士漢堡
同樣是跟沙律和薯條,超級大份,真正美國人Size!

Side Dish: 蒜蓉炒羽衣甘藍
好吃又健康!
2019-09-01 179 浏览
今日同女友到觀塘行街食飯,經過OPC樓下見大排長龍,估計不少餐廳聚集於此,便在Openrice搜尋一下,其中3/F的曼克頓餐廳的生蠔及牛扒頗吸引,位置亦不錯以扶手電梯便可直達,於是上去了解一下菜單及餐廳環境。原來餐廳有分露天及室內位置,而且燈光偏暗,頗有情調,好適合飲酒及吹水人士。另外,餐廳上列出之食物亦不錯,以西式作主打,包括有水牛城鷄翼,焗蟹肉海鮮餅,羽衣甘藍龍蝦沙律,意大利飯意粉,牛扒牛柳,各國品種的生蠔。睇過菜單後,我們決定點了下列菜式: 四款法國及美國的生蠔,秘製鷄翼,美國威靈頓牛柳,蟹肉龍蝦湯,安格斯牛肉漢堡及白酒等。先說四款生蠔,質量非常好,新鮮光淨肥厚,海水咸度適中,個人非常欣賞。另外鷄翼同龍蝦湯都屬中上水平。漢堡7成熟,肉質和肉汁都剛好,味道不錯。至於威靈頓牛柳又是另一個值得推薦的菜式,酥皮咸度剛好配上牛柳令美味度立即提升,而且這款菜用了頗長時間才完成,足見廚師落足心力去製作。廚師的心思,新鮮美味的食材,加上環境氣氛一流,這夜食得很滿足。
  • 威靈頓牛柳
  • 蟹肉龍蝦湯
  • 法國黃金蠔
  • 水牛城辣雞翼(6隻)
2019-08-31 150 浏览
觀塘區想找間清靜又帶點兒浪漫💕的餐廳真的不多,朋友介紹來這裡,我同Honey上來試試,一進餐廳我已喜歡這裡的環境,還有露天座位👍我哋六點已到揀了座酒吧,因為酒吧不用限時交檯👍👍整晚只有我倆感覺像包場Happy hour時間酒類買一送一,對我兩個酒鬼來說當然是happy &happy啦,喝完一杯又一杯🍷🥃都忘了拍照📷,下酒菜雞奕,焗牛肉批,羊架味道都是頂呱呱👍結果一頓飯吃了四個鍾
2019-08-31 171 浏览
The food were not as great as I expected them to be. Most importantly was the hygiene issue. Spotted cockroach on the dessert bar and alerted the staff. They just acted quite natural and not feeling surprised at all. Then when we took the black sesame soup, noted something in the soup too. Alerted the staff and they didn’t feel unapologetic at all. Not even an apology! Better skip this place where possible.
2019-08-31
2019-08-26 175 浏览
觀塘對我0黎講係幾好0既食飯地方,因交通方便食物又多選擇Friend 選呢間餐廳環境好好,樓底算高,有indoor & outdoor ,其實我想坐outdoor, 但怕落雨,indoor 檯與檯之間都幾夠空間,不過檯Size 就細0的,上菜唔太夠位擺。生蠔有法國之華度同皇家蠔,2款都新鮮,個人鍾意皇家蠔,因為大隻0的,有口感嘛!點了個筍,好味點了威靈頓牛,一般般,薯條係幼身,我都係鍾意粗薯條多0的甜品點0左焗蘋果金寶伴雲呢拿雪糕,不過話無,所以轉0左朱古力蛋糕,朱古力味濃,不過口感一般般。
點了個筍,好味
點了威靈頓牛,一般般,薯條係幼身,我都係鍾意粗薯條多0的