2024-06-06 18 浏览
之前喺銅鑼灣已經食過一次了當時已經俾佢地個火山排骨吸引住知佢地最近開左分店 仲要係咁近我既 #尖沙咀一於去試下新店先 一去到已經滿座 好熱鬧喔火山排骨一上枱 仍然係咁吸晴咁震撼, 打卡真係一流 份量真係好多 同朋友Share就啱晒啦今次要左甜酸汁 酸酸甜甜好開胃 排骨食落都啖啖肉一D都唔柴蒜蓉牛油雞翼炸到香脆牛油蒜蓉超級香 有時食雞翼會guilty 怕肥唔食皮呢獲真係做唔到生蝦刺身生蝦肉質鮮嫩彈牙 搭配泰式風味的調味醬料 口感層次豐富冬陰功湯我地叫左細size, 但份量好足夠晒2個人食 每人仲都分到兩碗多DD對我黎講辣左D 但朋友就話好好飲炭燒豬頸肉豬頸肉好正 燒得好香一D都唔柴 夠嫩多汁 泰式蛋包炒金邊粉好大碟3隻大蝦味道甜甜地 配上辣椒碎/花生碎/青檸檬角 更加香口

之前喺銅鑼灣已經食過一次了
當時已經俾佢地個火山排骨吸引住
知佢地最近開左分店 仲要係咁近我既 #尖沙咀
一於去試下新店先

一去到已經滿座 好熱鬧喔

火山排骨
一上枱 仍然係咁吸晴咁震撼, 打卡真係一流
份量真係好多 同朋友Share就啱晒啦
今次要左甜酸汁 酸酸甜甜好開胃
排骨食落都啖啖肉一D都唔柴

蒜蓉牛油雞翼
呢獲真係做唔到

生蝦肉質鮮嫩彈牙 搭配泰式風味的調味醬料 口感層次豐富
冬陰功湯
我地叫左細size, 但份量好足
夠晒2個人食 每人仲都分到兩碗多DD
對我黎講辣左D 但朋友就話好好飲

炭燒豬頸肉
豬頸肉好正 燒得好香
一D都唔柴 夠嫩多汁

泰式蛋包炒金邊粉
好大碟3隻大蝦
味道甜甜地 配上辣椒碎/花生碎/青檸檬角 更加香口

🍽️ Milu Thai มิลู่ไทย (亞士厘道) (尖沙咀)📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓-今日嘅心情想食泰國嘢🇹🇭🇹🇭老公就帶咗我去尖沙咀,食一間超人氣嘅泰式餐廳❤️❤️❤️💫生蝦刺身($108 )每隻生蝦都大隻彈牙🤩🤩仲要厚肉又爽彈!入口涼浸浸,醬汁酸辣開胃😚😚😚我就最鍾意加埋生蒜片一齊擺入口🥳🥳口感同味道層次都會更加昇華😋😋簡直係一個完美嘅開胃菜啊💫生菜肉碎包($108 )又黎到我的最愛~~生菜包😍😍😍肉碎炒得好惹味,微微酸辣再加上洋蔥、香蔥等等嘅配料,令肉碎味道非常濃郁,包落個生菜度,層次豐富得來又好清爽🥳🥳🥳💫大頭蝦冬陰功湯( $128 )呢個冬陰功湯好有驚喜🤩🤩我哋冬陰功有一份執着,而呢個冬陰功湯濃郁得來,同泰國飲到嘅味好相似😋😋😋夠酸夠辣!而且配料好多,除咗有菇、蕃茄仔之外,仲有大大隻大頭蝦!🦐🦐重點係肉質爽彈😍😍終於俾我喺香港搵到最正嘅冬陰功啦🥳🥳🥳💫火山排骨(酸辣口味$228 )到咗今日嘅重頭戲😙😙火山排骨!上枱嘅時候真係俾佢嚇親呀!大份到有前臂長度咁高呀😝😝😝本身都驚食唔晒,但係食落就知要食晒佢簡直係輕鬆😋😋因為實在太好食啦🥳🥳🥳餐廳貼心咁樣提供咗手套,可以用手
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

💫生蝦刺身($108 )

💫生菜肉碎包($108 )

💫大頭蝦冬陰功湯( $128 )

💫火山排骨(酸辣口味$228 )
到咗今日嘅重頭戲😙😙火山排骨!上枱嘅時候真係俾佢嚇親呀!大份到有前臂長度咁高呀😝😝😝本身都驚食唔晒,但係食落就知要食晒佢簡直係輕鬆😋😋因為實在太好食啦🥳🥳🥳餐廳貼心咁樣提供咗手套,可以用手撕開排骨😝😝而且肉質嫩滑,仲會食到軟骨同埋少少好好咬口嘅筋😆😆😆再加上酸酸辣辣嘅汁醬,食落超級Juicy惹味😚😚😚下次嚟一定要encore啊

💫泰式蛋包炒金邊粉($118)
呢個蛋包外型真係好靚😍😍薄薄嘅蛋皮包住炒得煙韌既金邊粉🤩🤩而且仲有青檸、花生碎同埋辣椒碎可以自己調味,成件事又惹味又開胃,甜甜辣辣嘅炒金邊粉,口感層次都咁豐富,真係令人難以抗拒啊😋😋😋 至於上面嘅炸蝦,金黃酥脆,老公大讚🥳🥳🥳

💫珍多冰( $36 )
椰奶味好濃郁,仲有綠色嘅條條珍多冰,好啱食咗辣嘢嘅時候解辣😋😋😋

💫龍眼冰( $36)
龍眼冰清甜解渴,一邊食辣嘢一邊飲,成件事真係好清爽啊🫶🏻🫶🏻🫶🏻

🌟餐廳真係好旺場,我哋7:30嚟到,成間餐廳已經滿晒🤣🤣🤣大家記得要book位啊

🌟職員好Nice,亦都好主動咁樣教我哋點樣食火山排骨同埋幫忙收拾💪🏻💪🏻非常主動very good

🌟座位寬敞,相信一班朋友嚟一齊食多啲唔同款式嘅食物,一定好開心嘅啫👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️

推薦指數:5/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀好去處 #尖沙咀必食 #MiluThai
同朋友慶祝生日,book位嘅時候職員同我講無收切餅費Book咗今日七點4位,我六點幾已經喺附近所以諗住擺低蛋糕先再落去行街一出lift 見幾個職員坐緊喺張枱傾緊冇人理我,然後有個職員企喺後面見到 但佢應該話唔到事,所以叫坐喺度嗰個行去收銀同我講嘢我話book咗七點 講到呢度咋,都冇等我繼續講落去 佢就即刻勁愕然 : 「下」跟住我話想擺低個蛋糕先 七點再嚟佢勁惡 冇尾音: 貴姓? 大佬,擺低個蛋糕啫都唔使咁惡㗎🤦🏻‍♀️18:55 一入去見到有兩張卡位都未有人坐(有幾張都係四人坐嘅) 職員一直帶我哋行去最入面嗰張四人枱 。生日嗰位係大肚婆 ,成日想去洗手間 但因為個位大入,佢都係食完 走嘅時候先去廁所 (因為洗手間係要行到出門口過咗幾部lift)2個朋友遲我哋10分鐘到, 佢哋都話去到門口職員睇到但完全冇人諗住理佢哋 😅 好彩我話定俾佢坐邊張枱 咁當然坐到最入係唔會有人理我哋啦,除咗上菜嗰時有人,想問佢拎多個匙羹,大肚婆想要杯水(我哋四個都有叫嘢飲) 都要等好耐先有人行入嚟 ( 落單用QR Code 所以唔唔使理人啩🤷🏻‍♀️)叫咗條燒魚,整得幾好啱啱好熟,其他食物就普通,芒果糯米飯啲芒果
同朋友慶祝生日,book位嘅時候職員同我講無收切餅費
跟住我話想擺低個蛋糕先 七點再嚟
佢勁惡 冇尾音: 貴姓?
大佬,擺低個蛋糕啫都唔使咁惡㗎🤦🏻‍♀️

叫咗條燒魚,整得幾好啱啱好熟,其他食物就普通,芒果糯米飯啲芒果係冇味嘅

食完想叫人幫我地上蛋糕都要自己行到出門口搵人,順便叫佢哋幫我執吓張枱
我個蛋糕點樣拎嚟 佢都就咁擺低喺枱面就轉身走咗,打開包裝拎個蛋糕出嚟嘅時候先醒起我地冇人有火機,又要行到出門口借 ,佢地態度又差 黑口黑面咁 ,點完蠟燭都要即刻拎返門口俾返佢先😅 ( 你地冇收切餅費啫 都有收服務費架 )

第一次食呢間,冇咩值得再食多次 !
仲叫咗其他嘢但冇影到
又嚟Milu Thai嘞,今次嚟尖沙咀分店,感覺呢邊好似更多卡位,坐得好闊落!我見出面有露天位置,但天氣實在太熱,所以都係選擇坐喺室內邊嘆冷氣邊食好西😁生蝦刺身 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食泰菜當然要先來一碟生蝦,呢個喺唔需要考慮嘅🤭 生蝦新鮮爽口,我會配埋紅辣椒同埋生蒜片一齊食,呢度有苦瓜做伴碟,我本身怕苦,但試咗少少苦瓜又ok喎!柚子鮮蝦沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️柚子沙律要做得好食其實唔容易呀,尤其個沙律汁,要做到清爽、唔可以太甜~ 今次沙律做到晒我嘅要求,柚子多汁酸甜,配搭爽脆嘅鮮蝦,食完立即開胃,心情好好😁泰式春卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️春卷係我其中一樣好鍾意食嘅野,泰式春卷更加係至愛❣️ 春卷炸得勁香脆,入面配搭大量蔬菜絲同粉絲,當然沾埋泰式雞醬梗係無得輸啦👍🏻大頭蝦冬蔭功湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️叫咗個細份,但係唔止份量足,連辣度都好足呀😍 一般香港嘅冬蔭功都會遷就返個口味,唔會整得太辣,所以好多時都淨係飲到酸味!但呢度嘅冬蔭功,辣度十分狠勁,完全還原泰國風味,食得辣嘅一定覺得好過癮!火山排骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️終於嚟到今次成餐飯嘅主角啦😋 我唔係第一次喺度食火山排骨,但係每次見到咁巨型都覺得好震撼!大大舊排骨淋滿泰式青辣椒醬,醬入面

生蝦刺身 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

柚子鮮蝦沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

泰式春卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

大頭蝦冬蔭功湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️

火山排骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
終於嚟到今次成餐飯嘅主角啦😋 我唔係第一次喺度食火山排骨,但係每次見到咁巨型都覺得好震撼!大大舊排骨淋滿泰式青辣椒醬,醬入面有大量搗碎蒜頭和青辣椒,加上我最愛嘅芫荽,濃烈嘅味道又辣又惹味,真係不得不佩服呢款靈魂醬汁,有一種令人食唔停、過一排又會心掛掛嘅魔力❣️

泰式青咖喱燒羊架 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
燒羊架燒得剛剛好,保留住肉汁,加上羊架本身已經調好味,就算無沾青咖喱都已經好惹味🐑 沾咗青咖喱又係另一種食法,令羊架多咗一陣濃厚嘅椰奶味!對比今餐其他菜式,青咖喱嘅辣度只係BB級,對於冇咁食得辣嘅,我強烈推介✨

芒果糯米飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食泰菜點少得用芒果糯米飯做結尾,就算食飽咗都一定要食🤣 呢度足足有一個芒果,芒果酸甜味剛剛好,配上淋滿椰漿、暖粒粒嘅糯米飯,為呢餐飯提供一個完美嘅序幕🥰

泰式春卷
大頭蝦冬蔭功湯
泰式青咖喱燒羊架
芒果糯米飯
2024-05-25 33 浏览
火山排骨肉質軟腍,配埋酸辣汁一齊食,越食越開胃火焰燒雞 皮脆肉嫩 超好味咖喱三重奏一次過食晒紅、黃、青咖喱 每款都配有唔同既海鮮,仲有跟左一份蒜蓉包菠蘿海鮮炒飯飯粒粒分明,夾雜住菠蘿既香甜味,海鮮份量都唔小青木瓜沙律鍾意食辣既朋友一定要order 青檸茶 菠蘿梳打 都好飲
火山排骨
肉質軟腍,配埋酸辣汁一齊食,越食越開胃

火焰燒雞 皮脆肉嫩 超好味

菠蘿海鮮炒飯
飯粒粒分明,夾雜住菠蘿既香甜味,海鮮份量都唔小

青木瓜沙律
鍾意食辣既朋友一定要order

青檸茶 菠蘿梳打 都好飲
  • 火山排骨
  • 咖哩三重奏
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 火焰燒雞
人氣泰國菜Milu Thai @miluthaitst 由銅鑼灣開到來尖沙咀喇!尖沙咀店比銅鑼灣店更大更闊落,更特設室外位置,彩色霓虹燈箱座位設計,再加上多幅花花牆,繪畫牆等,超級好打卡呀~🔮火山排骨這道令我念念不忘,回頭再回頭的鎮店之寶~巨型火山排骨,每次來我都必點的,唔單只係我,基本上差唔多每台都會order的。上台時真係會令你覺得震撼,因為真係好大份,最大果塊排骨真係長過我手臂闊過我塊面,咁大塊要用手來食先係最滋味,排骨肉非常容易撕開,肉質軟香又腍,再淋上泰式青檸酸辣汁 (唔食得辣可以配甜酸汁),酸辣惹味,越食越開胃,正到我真係連骨都lur埋呀!🔮咖喱三重奏一次過可以試哂:紅,黃,綠咖喱,更可配上蒜蓉包蘸咖喱來食;三款咖哩原窩上配上不同的海鮮:青口,魷魚,軟殼蟹,扇貝,大蝦,炸魚塊,大大窩用料相當豐富新鮮;紅咖哩喱火辣,黃咖喱香甜,綠咖喱清香,總有一款啱你;而我就較偏愛綠咖喱,皆因除了那份清香的咖喱味外,更多添一份清新的椰香🔮椰汁雞湯椰香味濃郁得來又有淡淡的鮮雞味,湯頭還入南薑,檸檬葉,香茅,香葉,辣椒等,再加少少青檸提鮮,酸辣鮮,味道很有層次,再加上無骨雞柳,鮮嫩香滑,暖心又開

🔮火山排骨

🔮咖喱三重奏

🔮椰汁雞湯
椰香味濃郁得來又有淡淡的鮮雞味,湯頭還入南薑,檸檬葉,香茅,香葉,辣椒等,再加少少青檸提鮮,酸辣鮮,味道很有層次,再加上無骨雞柳,鮮嫩香滑,暖心又開胃~

🔮泰式蛋包金邊粉
份量足夠4人份呀!真心抵食~薄煎大大塊蛋餅,好似成張被咁樣包住pad thai ,上面仲有3隻脆炸大蝦,賣相相當吸引!味道正常發揮之上,甜甜地,加埋少少辣椒份和花生碎就更加香口惹味

🔮生菜肉碎包
我呢d食辣BB班,食完真係要飲番杯冰來解辣,不過真係越辣越想食,猪肉碎以蒜頭,乾蔥,香葉和其他泰式香料爆炒,整好個生菜包,一啖咬落去更有滿滿肉汁流出,超級惹味呀!必點推介之一

🔮泰式奶茶
好似我係泰國飲嘅味道,雖甜但茶香濃郁更可減辣
🔮龍眼冰
食咁多辣味,當然要來個龍眼冰下下火啦
2024-05-19 63 浏览
早了上去、可能早、較小人。名過於實服務一般、明白為何香港人北上、差太遠食物樣ok,打卡一流、味道真係好一搬、無驚喜。服務真係需改善、小人都無人理😓🥲QR code 落單、但有些事要搵服務員很難🙃
2024-05-18
庆祝纪念
生日
  • 咖哩三重奏
2024-05-19 38 浏览
我近幾日胃口都一般,老公就提議食泰國菜,酸酸辣辣惹味又開胃,咁就梗係要食返一直話想再去的𝗠𝗶𝗹𝘂 𝗧𝗵𝗮𝗶 ❥ 火山排骨|$228火山排骨一如上次都係超大份,肉質軟腍,配上酸酸辣辣的醬汁惹味又開胃❥ 泰式黃咖哩炒大頭蝦|$268大頭蝦好大隻,仲好貼心已經對半切開,輕鬆一夾就可以食到大大啖肉,加上豐富配料同惹味咖哩汁,正❥ 馬拉盞通菜|$88我從來未試過食到咁足料的馬拉盞炒通菜,味道啱啱好,少少辣又唔好太咸,老公話淨係個醬料都已經可以食到一大碗飯❥ 泰式明爐烏頭魚|$208我每次必店至愛泰國菜之一,原條烏頭以明爐保温,加上椰菜同肉碎,湯汁酸爽香濃,越煮越入味,女女今次自己一個人都食咗差不多半條魚,可想而知有幾好味可以近近響尖沙咀就食到親民泰國菜,坐位闊落,食物性價比高,本身好想試埋另一個招牌菜火焰燒雞,不過今次想食火車排骨又食唔到咁多,又要再等下次啦

❥ 火山排骨|$228

❥ 泰式黃咖哩炒大頭蝦|$268

❥ 馬拉盞通菜|$88

❥ 泰式明爐烏頭魚|$208

2024-05-18 40 浏览
店名: Milu Thai มิลู่ไทย 地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓舖尖東站L5出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5Milu Thai新開尖沙咀店,主打由泰藉大廚主理既地道泰菜😗而且當中既火山排骨更係打卡之選,非常巨大😍今次同朋友黎當然要試下😆火山排骨 (甜酸口味)❤️❤️❤️❤️❤️$228哩款火山排骨絕對係必點!尺寸非常巨大,而且多肉,肉質鬆軟,配上甜酸口味既醬汁😍令人愛不惜手,雖然尺寸巨型,但只要輕輕一扭,就輕鬆分開😋泰式海南雞 (半隻)❤️❤️❤️❤️$148哩款海南雞雖然半隻,但份量亦都非常足,外皮非常嫩滑,肉質亦非常鬆軟,配上醬汁,可以消除油膩感🤩泰式炒河 (乾炒,牛肉)❤️❤️❤️❤️$98炒河可以選擇乾炒或濕炒,肉類都可以選擇雞肉,牛肉,或者豬肉,食落非常有鑊氣🥳而且牛肉厚實😝飛天通菜❤️❤️❤️❤️$88通菜爽脆,味道非常開胃,而且辣度亦比一般炒菜稍為辣,值得一試😝炭燒豬頸肉❤️❤️❤️❤️$98豬頸肉肉質彈牙,而且香氣十足😌泰式鳳爪沙律❤️❤️❤️❤️$88哩款都係其中一款到泰國餐廳必叫既菜式,鳳爪加上酸酸甜甜既醬汁,以及菜類,令人格外開胃😉大頭蝦冬陰功湯 ❤️❤️❤️❤️$128哩款
店名: Milu Thai มิลู่ไทย

地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓舖
尖東站L5出口,行3分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

火山排骨 (甜酸口味)❤️❤️❤️❤️❤️

泰式海南雞 (半隻)❤️❤️❤️❤️

泰式炒河 (乾炒,牛肉)❤️❤️❤️❤️

飛天通菜❤️❤️❤️❤️

炭燒豬頸肉❤️❤️❤️❤️
豬頸肉肉質彈牙,而且香氣十足😌

泰式鳳爪沙律❤️❤️❤️❤️

大頭蝦冬陰功湯 ❤️❤️❤️❤️
哩款亦係泰式菜既經典菜式,辣度比一般冬陰功湯為辣😗而大頭蝦亦都切為一半,方便食用,湯亦非常開胃😍

椰青❤️❤️❤️❤️❤️
椰青上枱時,幾乎滿瀉,份量十足,而且非常清新,非常適合解膩😍
天氣一熱就唸起泰國既美食🤤近排知道MILU THAI 係尖沙咀新分店開業🥳趁住放假 即刻拉埋朋友陪我去試吓🙈等我話俾你地知有咩必叫菜品啦😋.🍴火山排骨呢個超推介💯外表真係好似火山咁🌋而且超級足料‼️一上菜嘅時候大到嚇親🫨排骨全部大大件 而且超多肉😋個汁酸酸甜甜食落好開胃🤤.🍴炭燒豬頸肉豬頸肉都推介‼️整到表面焦香 但肉質依然保持夠嫩😆啖啖肉 好味又多汁👍🏻.🍴蒜蓉牛油雞翼蒜蓉牛油🧈令到雞翼超惹味一上床已經聞到香噴噴😶‍🌫️食落超香超可口🫢.🍴大頭蝦冬陰功湯食泰國嘢又點少得冬陰功湯🙈我叫咗呢個係細size但係細size都超足料😳同朋友2個人食 每人都可以分到兩碗🫣.🍴蒜蓉通菜 食太多肉都會想食返少少蔬菜🥬今次我就叫咗呢個蒜蓉通菜其實仲有 馬拉盞 飛天 清炒三款口味而我叫呢一款蒜蓉都好夠味😋.🍴香煎薄餅次次食泰國嘢薄餅都係我必點嘅菜品鬆脆可口 點任何汁都可以好入味😬.🍹泰式奶茶,,荔枝梳打2杯都好好飲👍🏻平時喺其他地方飲泰式奶茶都會覺得好甜佢哋嘅奶茶啱啱好 兩杯都唔會太甜🥳.地點方便📍尖沙咀站A出口一出步行3分鐘就到鍾意食泰國嘢嘅唔好錯過啦🥰
天氣一熱就唸起泰國既美食🤤
而我叫呢一款蒜蓉都好夠味😋
🍴香煎薄餅
次次食泰國嘢薄餅都係我必點嘅菜品
鬆脆可口 點任何汁都可以好入味😬
🍹泰式奶茶,,荔枝梳打
2杯都好好飲👍🏻
平時喺其他地方飲泰式奶茶都會覺得好甜
佢哋嘅奶茶啱啱好 兩杯都唔會太甜🥳
地點方便📍
尖沙咀站A出口一出步行3分鐘就到
鍾意食泰國嘢嘅唔好錯過啦🥰
2024-05-14 26 浏览
呢間餐廳主打泰國菜, 價錢仲幾親民tim😳平時同朋友gathering 我都係揀佢, 中意佢有特大卡位! 🌟🐷炭燒豬頸肉 $98豬頸肉帶有陣陣嘅油香味, 而且燒得仲岩岩好! 🌟🍢泰式串燒 $108牛肉、豬肉、雞肉各有兩串,每串都啖啖肉, 點埋沙嗲汁絕對無得輸! 🌟🥬馬拉盞通菜 $88通菜份量都好多, 而且炒得有鑊氣,食落仲幾爽脆tim! 🌟🍞蒜蓉包 $48蒜蓉包大大條,咬落去真係卜卜聲 ! 🌟🐔椰汁雞湯 $118非常足料, 入面有唔少雞肉同菇! 椰香味幾出下! 2-3人share都無問題! 🌟🐷泰式豬肉炒河 $98每次食泰國菜必點, 炒得好香, 仲夠惹味! 性價比之選!

🌟🐷炭燒豬頸肉 $98
豬頸肉帶有陣陣嘅油香味, 而且燒得仲岩岩好!

🌟🍢泰式串燒 $108

🌟🥬馬拉盞通菜 $88
通菜份量都好多, 而且炒得有鑊氣,食落仲幾爽脆tim!

🌟🍞蒜蓉包 $48
蒜蓉包大大條,咬落去真係卜卜聲 !

🌟🐔椰汁雞湯 $118

🌟🐷泰式豬肉炒河 $98
每次食泰國菜必點, 炒得好香, 仲夠惹味! 性價比之選!
2024-05-11 35 浏览
每當講起食泰國料理,食物又可以打卡嘅餐廳,肯定非Mulithai莫屬,價錢又夠親民,相信亦都成為了不少人前來食泰菜的選擇。😍🍽️🇹🇭尖沙咀分店設有室內和室外的位置,室外還有一個個彩色的房子,一班朋友想坐得寬闊,坐戶外都係一個唔錯的選擇。🔴🟡🟢柚子鮮蝦沙律($98),柚子、鮮蝦、生菜、紫洋蔥撈泰式甜酸汁,酸酸甜甜,好開胃,是幾好的開胃前菜。🍊🥗🦐菠蘿炒飯($108),好經典之選,價錢黎講是好抵,份量又夠大份,炒飯充滿菠蘿的香味,還有好多腰果、肉鬆,而炒飯入面食到有不少海鮮,相當足料。🍍🦑🦐🍚🔥鮮檸檬肉碎明爐烏頭($208),明爐烏頭舖上了大量的香蔥、芫荽、香茅,配料是多到完全地覆蓋了整條烏頭魚。店員會過來點火,待火完全熄滅後(約10分鐘),就可以開始起筷了。魚肉是極之嫩滑,而且烏頭本身大條又肥美,食到魚身的下半部分,魚肉完全浸入了青檸和香茅汁的味道,越食越回味。旁邊還有豬肉碎球、香菇、娃娃菜等配料同樣製作出色,非常入味。🐟🔥🌿火焰烤雞($208),店員先將原隻烤雞原整地送到我地的枱面上,然後淋上一層油再點火,整團火焰圍在烤雞,呢個過程真係好值得拍下。之後店員就會將烤雞拎入廚房切件。烤雞的外

鮮檸檬肉碎明爐烏頭

菠蘿炒飯

火焰烤雞($208),店員先將原隻烤雞原整地送到我地的枱面上,然後淋上一層油再點火,整團火焰圍在烤雞,呢個過程真係好值得拍下。之後店員就會將烤雞拎入廚房切件。烤雞的外皮好脆,每件雞件的肉質好嫩滑,配上很有特色的酸辣醬,真係食到唔停口。🐥🔥🤤

火山排骨($228),餐廳配上甜酸口味或酸辣口味兩種,有辣有唔辣的選擇。整盤排骨超有氣勢,每一塊都大大舊,打卡確實是一流的菜式。排骨經多個小時炆煮,肉嫩骨香,骨的中心位置輕輕一啪,就可以分開,真是方便易食。酸甜淋上排骨上,味道好匹配,🗻🔥🥩🤩
椰汁冰

椰汁冰($34),食東南亞菜點可以無叫特式飲品,食完濃味嘅泰國菜飲返淡椰香奶滑的椰汁冰,絕對有冰爽涼快的感覺。🥥🍹😌
鮮檸檬肉碎明爐烏頭
菠蘿炒飯
椰汁冰
  • 火焰烤雞
最近睇好多人都食🌋火山排骨~好吸引!我好鍾意食泰國菜,所以星期日我地一家都去咗食miluthai 尖沙咀分店,卡位坐得好舒服,亦有戶外座位,食完我同屋企人都話一致話會再encore!🙌🏻🌋火山排骨呢個係餐廳招牌菜式,超震撼份量,差啲食唔晒🤣排骨軟腍鬆化,可以揀甜辣汁同埋酸辣汁,我哋揀咗甜辣,酸酸甜甜好好食,仲好貼心有手套同埋濕紙巾,仲有個小垃圾桶可以擺骨👍🏻🔥火焰燒雞一上枱店員會淋酒再點火,未食已經好吸睛,視覺效果滿分💯打完卡之後店員會幫手切雞,雞皮好香,入邊雞肉嫩滑亦夠味,亦有附上秘製酸辣醬汁,點完味道更加好🍍菠蘿海鮮炒飯🦑🦐炒飯開邊菠蘿裝住,上邊有滿滿腰果同埋肉鬆,配料亦都10分豐富有魷魚、蝦、蜆等等海鮮,配上酸酸甜甜嘅菠蘿,好快清晒🦀青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包呢個真係勁出色,有香濃椰汁味又唔會太辣,軟殼蟹份量好多,配料有豆角、西蘭花、茄子等。仲附上脆脆蒜蓉包,仲有牛油香,麵包吸上青咖喱汁,好好味🫓薄餅夠脆同埋有層次,唔會成手油立立🥤龍眼冰&菠蘿梳打龍眼冰有滿滿果肉,唔會太甜,菠蘿梳打好fresh,但甜度可以稍降

🌋火山排骨

🔥火焰燒雞

🍍菠蘿海鮮炒飯🦑🦐

🦀青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包

🫓薄餅
夠脆同埋有層次,唔會成手油立立

🥤龍眼冰&菠蘿梳打
尖沙咀美味高質泰菜, 性價比高, 晚餐食到飽飽人均都係兩百💫『火山排骨』HK$228一嚟到, 好震撼, 成座山咁🏔️排骨表面有少少烤過痕跡, 入面好鬆軟, 離哂骨🙌🏻要左酸辣汁, 用好多青蔥芫荽做, 好清爽! 汁可以要求分開上, 食到尾都唔會浸到啲排骨淋哂!『火焰燒雞』HK$208另一道打卡食物, 原隻雞串係個座上枱, 侍應係底到點火, 雞下方火焰燒下燒下, 好有效果!燒雞皮夠脆口, 肉夠多汁, 味道好有泰式醃料香茅、南薑等味道🌟醬汁唔係甜甜個種泰式燒雞醬, 用左偏辣個種🔥仲惹味💥『泰式明爐烏頭魚』HK$208食泰國嘢必食一道菜, 特別鐘意依種充滿泰式香料嘅蒸魚🐟係烏頭好大一條, 真係4-5人都夠食🌊湯好清甜, 飲左好多!!『炒通菜』HK$88可選炒菜口味(飛天、馬拉盞等), 揀左蒜蓉, 菜炒得夠味, 又唔過鹹, 而且好大一碟!『椰汁冰』HK$34 『青檸梳打』HK$34 好大杯, 食泰國嘢必食一道菜, 特別鐘意依種充滿泰式香料嘅蒸魚🐟係烏頭好大一條, 真係4-5人都夠食🌊湯好清甜, 飲左好多!!一杯都好夠飲, 味道都好好飲『白飯』HK$15『芒果糯米飯』HK$88本身已經好飽, 但見到

『火山排骨』HK$228

『火焰燒雞』HK$208

『泰式明爐烏頭魚』HK$208

『炒通菜』HK$88

『椰汁冰』HK$34 『青檸梳打』HK$34

『白飯』HK$15

『芒果糯米飯』HK$88
本身已經好飽, 但見到芒果糯米飯, 都係叫左試下🥳好彩有叫!!! 嚟到都係好大份, 一整個大芒果, 芒果好夠甜同芒果味, 椰漿好足🥥重點係, 糯米飯𢳂開見到有煙, 好夠熱!! 食落好夠軟糯, 食到飽飽都食左好多🤗

小總結, 價錢正常泰國嘢, 加一服務費, 但店員好殷勤, 有紙巾濕紙巾, 係加一但係有服務嘅餐廳! 食物份量好大, 位好好坐, 好啱一班朋友聚會🫡

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Milu Thai มิลู่ไทย @miluthaitst
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

#MrsLong #hk #Longs #influencer #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers

2024-05-09 27 浏览
尖沙咀核心地段 旺中帶靜嘅亞士厘道發掘到呢間專食泰國菜嘅餐廳 去過之後絕對可以媲美九龍城嘅小曼谷🥰入夜之後呢度人頭湧湧 全部都係一大班朋友嚟聚餐 必點嘅菜式一定係呢個火山排骨 喺QR code嘅餐單上面可以自由選擇甜辣定係酸辣冇乜胃口嘅我梗係點酸辣啦!唔使5分鐘個火山排骨就出場啦真係好有排場 成件事好有骨氣酸辣醬汁覆蓋20厘米高嘅排骨簡直大過我塊面 擔啖排骨肉用手套慢慢撕落嚟 好有風味 之後叫咗個泰式明爐烏頭魚 有鮮檸檬肉碎同埋青檸酸辣有辣有唔辣 我就揀咗開胃之選青檸酸辣加埋烏頭魚味道好匹配 明火煮食 令到條魚保持熱度 肉質又好ok 四個人食份量亦啱啱好 由於太辣嘅關係 真係頂唔順🥵都係叫咗個冰凍椰青 椰青汁夠清甜即時解辣!椰青個口仲開到好大 方便飲用食過一輪主菜之後最後甜品一定要叫芒果糯米飯糯米飯夠熱😋再加埋超多呂宋芒鮮甜多汁 果肉又滑溜 確實回味無窮!
尖沙咀核心地段

全部都係一大班朋友嚟聚餐
必點嘅菜式一定係呢個火山排骨

喺QR code嘅餐單上面
可以自由選擇甜辣定係酸辣
冇乜胃口嘅我梗係點酸辣啦!
唔使5分鐘個火山排骨就出場啦

食過一輪主菜
之後最後甜品
一定要叫芒果糯米飯
糯米飯夠熱😋再加埋超多呂宋芒
鮮甜多汁 果肉又滑溜 確實回味無窮!
2024-05-07
等候时间
5 分钟 (堂食)