2019-06-07 254 浏览
朋友結婚,出席飲宴個場係幾靚嘅,特別望上天花板呢度係幫你分好哂每碟嘢,咁就唔駛夾黎夾去,每碟份量都唔多,咁就可以樣樣都試到...最鐘意係香酥百花海鮮球,外殼唔算好熱,一咬開成堆蒸氣走出黎,又香又好食食食下已經勁飽,先發現原來仲有飯同麵,仲要一人兩碗最後甜品係幾有心思嘅,不過已經飽到食唔落
朋友結婚,出席飲宴

個場係幾靚嘅,特別望上天花板

食食下已經勁飽,先發現原來仲有飯同麵,仲要一人兩碗

最後甜品係幾有心思嘅,不過已經飽到食唔落
2019-06-07 947 浏览
女友最愛食半自助餐,但半自助晚餐唔係好多地方有,上網搵到呢間"My Day"近期推出石燒半自助晚餐,梗係要俾個surprise佢。餐廳位於美麗華商場食四方6樓,由於平時係用黎做婚宴場地,店內裝修得高貴浪漫,如果想book半自助晚餐,就要碰碰運氣睇下當晚有冇婚宴喇。自助前菜吧有好多選擇,沙律有羅馬生菜、生菜、粟米、蕃茄、煙肉粒等等,醬汁方面都有成4款揀,除咗沙律外,亦有煙三文魚、泰式鳳爪及海蜇等,其中海蜇非常入味及爽口,作為前菜一流。熟食有炸春卷、咖喱角、焗蠔及帶子,當中焗蠔以洋蔥及煙肉一齊焗,味道唔會太鹹,但始終黎緊有海鮮拼盤同主菜,都唔敢食得太多。湯有中湯及西湯選擇,西湯係甘筍忌廉湯,而中湯係淮山杞子螺頭煲雞湯,火喉十足,非常足料,飲落味精不多,唔會有口渴嘅感覺。食到咁上下,海鮮拼盤來了,有龍蝦、海蝦、翡翠螺、松葉蟹腳同青口,賣相非常吸引,每一樣都好新鮮,龍蝦肉質彈牙,亦都好重海水味,翡翠螺亦都好爽口,剩係呢個拼盤都已經值回票價。食完前菜及海鮮拼盤後,主菜嘅石燒終於登場了。我地分別揀咗燒挪威三文魚柳,象拔蚌,扇貝配忌廉麵豉汁及石燒肉眼扒配香草燒汁。店員會先將兩道菜輕微煮熟,再由我地自
食完前菜及海鮮拼盤後,主菜嘅石燒終於登場了。我地分別揀咗燒挪威三文魚柳,象拔蚌,扇貝配忌廉麵豉汁及石燒肉眼扒配香草燒汁。店員會先將兩道菜輕微煮熟,再由我地自己根據喜好放上石板燒來決定熟度。
燒挪威三文魚柳,象拔蚌,扇貝配忌廉麵豉汁 :
三文魚柳經石燒後,外皮燒得香脆,魚肉充滿石燒香味,忌廉麵豉汁味道香濃,但唔會蓋過三文魚鮮味,象拔蚌及扇貝經燒過後帶微焦,但肉質仍保持鮮嫩,伴碟嘅忌廉薯蓉味道微甜,配海鮮食一流。
石燒肉眼扒配香草燒汁 :
肉眼扒上檯時已經煮到2—3成熟,再由我地輕微燒過後已經可以入口,牛肉肉質鮮嫩多汁,牛味好濃,自己控制熟度真係最好。
食完主菜後雖然飽飽地,但見到咁精緻嘅甜品又點可以唔試呢?每一樣都唔會太甜,食多幾件都唔會覺得好漏。

最後配上即磨咖啡,為我地嘅晚餐劃上完美嘅句號。
2019-06-03
2019-06-03 221 浏览
今日要請Victor 仔食自助餐因為公司生意很好,我特意選了美麗華6樓的My Day, 一間平日很高級的婚禮包場的西餐場所,我早了去到,感覺真的很浪漫,尤其是空中花園,擧行婚宴真的很特別的!我和Victor 仔很喜歡這個半自助形式的自助餐,除了中西湯外,當然有一系列的沙律和甜品,没想到還到還有芝士帶子及煙肉生蠔,真的很窩心,煙肉生蠔很新鮮,我們一口氣吃了半打,真的很好吃!另外海鮮拼盤有大大隻龍蝦,蟹腳,大蝦,青口及海螺,鮮甜無比,但最好吃一定是龍蝦了,肉質鮮甜又爽口!石燒肉眼扒是自助的,己經有2至3成熟,自己放在板上熱辣辣地燒,肉汁很香,隨自己喜好多熟而燒的,Victor 仔的牛小排也很夠味,我們覺得很開心,一边聊天,一边吃烤牛排,真的很好玩,另外伴菜有蕃笳仔及薯仔,伴上燒汁,真的很滿足!另外甜品小小件,花款很多,但我最愛焦糖蛋糕及提拉米蘇,伴上冰凍的檸茶,感覺真的很愉快!

2019-06-03
2019-06-02 259 浏览
高溫石燒半自助晚餐新鮮歐陸沙律精美小吃及前菜自助餐bar 有不同的沙律菜,配菜有粟米麵包醬料,煙三文魚, 焗蠔,帶子很大隻和肉厚,淮山杞子螺頭煲雞 ,中湯非常足料,清甜,富雞和螺頭味!海鮮拼盤兩位起蝦,青口, 龍蝦,蟹腳,螺,濃厚鮮咸。侍應端上一個石燒板,由我們自由燒食物,非常特別。燒挪威三文魚柳,象拔蚌,扇貝配忌廉麵豉汁三文魚放在石燒上燒,良久便充滿石燒香味,三文魚滑又帶點脆口。忌廉薯仔是一片片的,很甜。石燒肉眼扒配香草燒汁廚師幫我們打牛燒至3成熟,自己再燒,感覺並不困難。牛肉很嫩,入口滿滿的牛味!食完主菜,當然要再挑戰甜品bar, 我最喜歡焦糖燉蛋,表面香脆焦糖,底下香甜燉蛋。即磨咖啡英式紅茶

高溫石燒半自助晚餐

新鮮歐陸沙律精美小吃及前菜

海鮮拼盤兩位起
蝦,青口, 龍蝦,蟹腳,螺,濃厚鮮咸。

侍應端上一個石燒板,由我們自由燒食物,非常特別。

燒挪威三文魚柳,象拔蚌,扇貝配忌廉麵豉汁

石燒肉眼扒配香草燒汁

即磨咖啡英式紅茶

• 美國頂級肉眼扒
一向好喜歡吃半自助餐, 因為可以隨意吃飽沙律和甜品,  到肚子半飽時, 再自選自菜, 一定能滿足肚子和味蕾~ 早前到了尖沙咀美麗華的MAY DAY, 婚宴場地的闗係, 每個小節位都佈置得美美的, 整個環境都顯得高貴、浪漫和清雅, 就算不在這裡擺酒, 只是吃飯都是人生一大樂事!要讚的還有服務員個個都笑容滿面, 殷勤又細心, 令人感覺舒暢! 這裡最近在做半自助餐,價錢超級相宜, 只而四百餘元, 就可以盡情享受美味的沙律、甜品、湯品BAR, 另外還可以自選石燒食物, 有齊牛、羊、豬、海鮮可選, 最后還有一杯餐茶, 個人覺得美味又超值!    坐下後, 先去到沙律BAR 盡情吃!食物多樣豐富, 有多達幾十款可選, 在這裡吃, 肚子都已半飽了! 煙三文魚大大盤, 口感豐富又美味~   冷盤竟然有海哲、涼拌青瓜及泰式的無骨鳯爪,海哲加了麻油,煙煙韌韌,超惹味,涼拌青瓜爽脆清新,無骨鳯爪香而不辣。個人最愛就是這裏的甜品,質素相當高,有5星級酒店水準,當中最好吃的要數抺茶蛋糕及薰衣草蛋糕,抺茶蛋糕充滿醇厚的抺茶香味,忌廉軟滑,奶油味濃郁,而薰衣草蛋糕在坊間很

一向好喜歡吃半自助餐, 因為可以隨意吃飽沙律和甜品
到肚子半飽時, 再自選自菜, 一定能滿足肚子和味蕾~

煙三文魚大大盤, 口感豐富又美味~

個人最愛就是這裏的甜品,質素相當高,有5星級酒店水準,當中最好吃的要數抺茶蛋糕及薰衣草蛋糕,抺茶蛋糕充滿醇厚的抺茶香味,忌廉軟滑,奶油味濃郁,而薰衣草蛋糕在坊間很難吃,所以值得一試,蛋糕口感細滑,薰衣草香味突出。

湯品方面,分了西式及中式兩款,我推介淮山雞肉螺頭湯,湯內真的有大量雞肉及配料,可說是材料十足,帶有濃厚雞肉香味,味道就像平日在家喝到的媽媽愛心老火湯,最重要是味精不足,喝後不會有口渴的感覺。

半自助晚餐每位奉送海鮮頭盤,包括半隻龍蝦、蝦、青口、長腳蟹、螺肉等等,朋友更打趣地表示單單吃這個頭盤就已經能回本。

龍蝦大大隻,絶不欺場,龍蝦內還有大量蝦膏,味道甘香、肉質爽甜,相當鮮味。

長腳蟹味道鮮甜,不會有重重的鹹水味,而螺肉同樣是非常彈牙,咬口十足。

菜有5款,價錢由$428起,而我與好友都點了石燒肉眼扒配香草燒汁來吃。

原來所謂的石燒,要自己動手燒的,肉眼扒的生熟程度就可以隨自己喜好來調教。

先以香草牛油熱鍋,再放上肉眼扒,香噴噴的牛油味道及肉香即時傳來,不用10熱石就極速將肉眼扒燒熱,可以開餐了。

肉眼口感嫰滑,肉汁豐富,脂香豐腴,甘香鮮味,我特別愛那種香草牛油味,有提鮮作用,亦令牛肉味道更純、更濃厚。

服務員送上忌廉洋葸甜品給我們, 着我們試試, 果真很美味很creamy!

My Day
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方6樓601號舖
2018-11-14 1965 浏览
11月2号喺open rice訂咗位,幫朋友23号慶生。當天已confirm咗booking, 有埋booking number, forward埋俾朋友。今日心血來潮上open rice睇吓,點知個status話booking已cancelled,原因係已滿。剛打去問,佢話當日有婚宴。我11月1号打去問時,佢哋都明明話11月9号同23号都冇event,16号就有。佢哋竟然完全冇通知過我而自動取消我booking。上次同朋友食過幾好,諗往再去。咁嘅服務,已black list呢間嘢,永不幫襯。
一班朋友gathering , 一早book 左6:30,點知話有fuction 所以改7:30,不過我地都ok . 坐低後,我地開始食半自助餐既食物,沙律,中西湯,煙三文魚,熱食,甜品,都幾好!不過吾知果日係米吾太多人,沒有再refill 煙三文魚了。Service 都幾好,成日幫我地斟水,收碟,幾有禮貌!👏🏻👏🏻👏🏻來了頭盤,海鮮拼盤,每人半個龍蝦,蝦,蟹腳,青口各一隻,一般啦,冇乜味。之後,我幾見open rice 推介魚柳聖子果個main course$368 . 最緊要係,七個人七月魚柳聖子main course 😓 真係feeling crazy ! 魚柳皮煎得幾香脆,魚湯在柳下,其實可以再熱D。整體尖沙嘴有個地方食下野,傾下計,都幾好。場地搞下簡單的婚宴都幾靚㗎!

海鮮拼盤

魚柳皮煎得幾香脆,魚湯在柳下,其實可以再熱D。

整體尖沙嘴有個地方食下野,傾下計,都幾好。
場地搞下簡單的婚宴都幾靚㗎!
2018-11-09
2018-11-06 1419 浏览
好友生日,想搵間靚環境餐廳,可以儘情食,食物質素 ok , 地點方便,5 駛睇餐牌價錢……突然想起呢間餐廳,上網睇睇食評,幾 ok 喎,綜合條件,呢間應是不錯選擇 , 因晚餐是以半自助型式 , 就試一試啦 。講真,環境真係一流,打咭……正 , 每枱空間都算廣闊 , 枱上擺設優雅,幾有情調,可惜全部 4 人枱,位置接近門口 ,美中不足 。前菜就隨意自取,有沙律,中西式湯,中湯超咸冷盤有火腿,煙三文魚,海捷,熱食有焗帶子及貴妃蚌等,呢兩樣味道都 ok, 有迷你甜品 ,生果, 樣樣都有啲 ……講真,只有磨菇湯 ,帶子及貴妃蚌是 ok , 其他都係麻麻地。主菜朋友叫了肉眼扒 ,我就叫鱸魚 ,份量是足夠,不過 2 樣味道真係不合格 , 魚……魚皮好燶+乾 ,魚皮同魚係獨立體,質感幾“鞋“ , 有大量既汁,正確講係濃湯浸魚 , 都幾fusion ,肉眼扒……朋友說味道係麻麻,可以食淨一半 ,有薯條伴菜,但好好乾。2 人會送海鮮拼盤一個,打咭一流,賣相出衆,可惜…… 龍蝦好“鞋“加上堅韌如橡皮,長腳蟹冇味 (可能雪得太耐+極度不新鮮) 蝦都係冇味,青口我冇食,不識評論 。未上主菜前,先送上麵包一碟
前菜就隨意自取,有沙律,中西式湯,中湯超咸
未上主菜前,先送上麵包一碟,朋友極愛食麵包,都覺得 5 好食
,評心以論 , 呢間餐廳打咭的確一流,食物就三流 ,以平均埋單每人若 $400 價位,自己衡量值 5 值

最後想講…… 真是不明白,食評竟然幾多好評,什麼高質半自助餐 , 海鮮幾鮮甜…… 重伏

2018-11-05
2018-10-11 947 浏览
難得假日與好姊妹聚會, 當然要選擇一個環境寧靜優雅的地方HIGH TEA暢談之前試過在MY DAY LUNCH, 食物質素也不錯餐廳環境佈置得好靚, O係到擺婚宴都係一個好選擇, 而且有室外花園証婚場地真心推介比計劃結婚的朋友仔所以再來試一下TEA SET加上TEA SET 2位用都只係$328, 好抵食TEA SET一黎到見到好多粉紅色~好靚呀~粉紅控即時心心眼總結原來我跟姊妹們都最愛吃鹹點所以鹹點一上到檯就秒清左而且推介以下這款上面係有一片流心雞蛋, 下面係PARMA HAM+薯蓉卷外型賣相可愛, 食落仲好好味真係想O的CAKE換晒呢款鹹點甜點方面, 粉紅控首選試左粉紅色的心心眼及MACARON2款外型好別緻Macaron偏甜了一點心心眼CAKE好靚呀, 食落都有點意外驚喜, 中間帶點酸的果JAM味道很吸引也不會太甜及膩最後食左咁多甜品, 要飲返o的茶消滯一下Order左2個TEA SET, 每個TEA SET有一壺茶我地選擇左EARL GRAY TEA 及 士多啤梨茶在這裡與姊妹TEA GATHERING渡過了一個愉快寧靜的下午, 十分滿足
真心推介比計劃結婚的朋友仔
所以再來試一下TEA SET

加上TEA SET 2位用都只係$328, 好抵食
Sweetness of my eyes Tea set

總結原來我跟姊妹們都最愛吃鹹點
所以鹹點一上到檯就秒清左

而且推介以下這款
上面係有一片流心雞蛋, 下面係PARMA HAM+薯蓉卷
外型賣相可愛, 食落仲好好味
真係想O的CAKE換晒呢款鹹點

甜點方面, 粉紅控首選試左粉紅色的心心眼及MACARON

2款外型好別緻
Macaron偏甜了一點
也不會太甜及膩

最後食左咁多甜品, 要飲返o的茶消滯一下
我地選擇左EARL GRAY TEA 及 士多啤梨茶

2018-10-01
Sweetness of my eyes Tea set
  • Parma ham薯蓉卷
2018-09-10 727 浏览
職員服務熱誠有禮!非常細心、男朋友生日,主動安排送上生日cake !Main dish 食物質素高!推介steak 及 魚翅撈飯!salad bar 就一般la!環境舒適寛躺!餐廳位置方便!
職員服務熱誠有禮!
非常細心、男朋友生日,主動安排送上生日cake !

環境舒適寛躺!
  • 海鮮拼盤
  • 美國頂級肉眼扒
  • 海鮮
2018-09-06 600 浏览
男朋友生日,早幾日訂位,比驚喜佢,我正正考慮半自助唔知點慶祝生日好,接綫員就馬上話可以加20蚊就有一個生日蝶,上面會寫字,我即刻話好。我地比原定時間早到,嚇見得我地到場,侍應們只招呼我地兩位,莫名有種尷尬,講野唔敢大聲。到食完,我仲諗緊生日蝶係點樣出現之際,幾位侍應就拎出生日蝶,仲講左句生日快樂比我男朋友。好靚,我都覺得好驚喜直到食足一個鐘,先有另一枱人到場,到我地食緊生日蝶,都仲係得兩枱客。好可惜當日出面露台裝修,參觀唔到結婚場地同埋日落。味道上唔錯,海鮮盤新鮮,出面自助吧選擇多,冷盤有齊我鍾意嘅野,有泰式鳳爪有啲意外,而中湯落足料,非常濃味。唯一只包一杯野食。出面係無飲料提供。

好可惜當日出面露台裝修,參觀唔到結婚場地同埋日落。

2018-08-31 5778 浏览
星期五晚當然要食好D,加上各大店舖都做緊清貨大減價,真係要食得好之餘,都要揀緊時間去血拼先得,所以今晚我就揀咗去尖沙咀食飯,同老公講完後,佢就訂咗呢間餐廳這間餐廳我地之前都食過,一家人都覺得唔錯,環境氣氛一流外,更係好乾淨,最適合有點點潔癖既阿囡同我,今晚到來,發覺餐牌轉咗,細看下主要都係主菜唔同晒,前菜都是跟之前差不多,但都是很合我口味!呢個2人份的海鮮拼盤仍舊好OK!大大隻龍蝦、長腳蟹、青口同海蝦全都好新鮮,食落又鮮甜彈牙,作為前菜黎講真係100分,食完個胃開晒~作為肉食主義的老公大人就當然揀咗佢最愛既牛扒!呢件扒份量十足又厚身!肉質濃香,牛香十足,加上大廚煎得很好,完全去將當中既肉汁封鎖在內,食落質感仍是很嫩滑,而配菜的炸薯條更是新鮮即炸熱辣辣,很是脆口,沾上酸度剛好的茄汁食,更是好味到不得了!我就較喜歡海鮮,所以食完海鮮盤都仍未夠喉!哈哈~這個鱸魚柳拼蟶子皇伴車厘茄黑水欖羅勒魚湯就係我心水,所以一睇餐牌揀主菜時已經揀好,蟶子皇真係幾大隻,又好鮮味,另鱸魚柳亦煎得剛好,上枱一會兒仍保留到外脆內嫩,而且咬落仲好有魚本身的鮮甜味道,真係煮得唔錯食吓影吓又食吓後,好快又過咗2個鐘,食得

食吓影吓又食吓後,好快又過咗2個鐘,食得滿意又開心,之後就當然又係今夜重頭戲之血拼尖沙咀喇~~
2018-08-17
媽啊!我得咗la!人生第一次魚翅撈飯,仲加埋鮑魚蟹肉,連個飯都用瑤柱蛋白炒飯,即刻覺得這就是人生感覺!至尊魚翅鮑魚蟹肉撈飯介紹返~半自助晚餐海鮮頭盤有龍蝦、長腳蟹等海鮮,見到頭盤都回本唔少海鮮新鮮,肉質彈牙,酸甜醬汁帶出更多鮮味極度推介自助熱盤嘅白汁煙肉貴妃蚌,食咗成10隻,啖啖肉勁鮮味!又一回本之選!脆皮炸雞配瑤柱蛋白炒飯惹味脆皮外層包著幼滑雞肉,送飯食一流甜品大推麵包布丁,食咗幾轉食物由六星級得獎酒店大廚主理,高質無容置疑,歐陸氣派環境、夢幻色調佈置,尤如貴族品嚐美食,當一晚貴婦何樂而不為

至尊魚翅鮑魚蟹肉撈飯

海鮮新鮮,肉質彈牙,酸甜醬汁帶出更多鮮味

脆皮炸雞配瑤柱蛋白炒飯

惹味脆皮外層包著幼滑雞肉,送飯食一流

甜品大推麵包布丁,食咗幾轉

• 至尊魚翅鮑魚蟹肉撈飯
  • 海鮮拼盤
  • 甜品
2018-08-18 425 浏览
My Day Dining 環境一流。semi buffet好食又多選擇,佢啲main course真係樣樣都想試,最後揀左鮑魚魚翅蟹肉撈飯同Boston lobster with spaghetti 🍝 甜品選擇多又好味,個螺頭煲雞湯好正,飲左兩大碗。呢度好適合fine dining ,白色格調配有classic嘅英文背景音樂,正啊😍😍 今日美中不足係因為之前得太飽,搞到好多嘢都未試得哂。有下次再嚟過啦!❤️😬😬
甜品選擇多又好味,個螺頭煲雞湯好正,飲左兩大碗。
2018-08-17 419 浏览
之前因為幫BB搵百日宴場地的時候已經嚟過呢間餐廳睇過,已經俾佢呢度嘅環境裝修所吸引,今次、我哋就真係過嚟食嘢啦!My Day Dining 位於鬧市中知名商場的歐陸氣派宴會場地,擁有極佳的優雅室內外環境,講下啲食物先!今次我我哋係食半自助餐、主菜叫咗個德國豬手(好多⋯⋯好大份、最後食唔晒要打包)同埋魚翅鮑魚飯(個汁整得幾好,我食晒)、佢仲跟咗個海鮮拼盤俾我哋、每人有龍蝦半隻、🦐一隻,青口一隻、長腳蟹鉗一條。另外可以自己出去自助形式拎嘢食、種類尚算豐富、有象拔蚌仔、多款沙律及前菜小食。我最鍾意呢度嘅服務、因為當日我帶左Bb, 服務員好細心地為我們安排BB枱、招呼非常好!所以我覺得呢度服務員水準都唔錯!#MyDayDining #半自助歺#吃貨

同埋魚翅鮑魚飯(個汁整得幾好,我食晒)

所以我覺得呢度服務員水準都唔錯!

#MyDayDining #半自助歺
#吃貨