2020-05-15 49 浏览
店面幾有格調,係一個小小既空間都打左15分鐘卡(我地無霸住個空間架XD)伯爵朱古力堅果奶蓋茶:面層香濃既朱古力,但飲落唔會好濟,而且好大方俾得好厚,一路飲下面個茶唔會飲飲下無左朱支力~個茶底都幾好味藜麥燕麥堅果奶茶:口感好濃郁,每一啖都有豐富既果仁味,同奶茶既配搭感覺好似食緊一份早餐咁xd 鐘意nuts 既人應該會好滿意依杯飲品既誠意!餐廳用nuts黎做主要賣點,一開始覺得幾大膽,因為始終nuts都算係喜惡好分明既食物,但出奇地佢既飲品拿捏得幾平衝,例如朱古力果杯就唔會太強調nuts既味,另一杯就好岩重度nuts控~依間店係創新同融合間都做得幾好~

2020-05-07
  • 伯爵朱古力堅果奶蓋茶,藜麥燕麥堅果奶茶
2020-05-10 79 浏览
超級喜歡各種奶蓋,專門打卡這家店,朱古力奶蓋簡直太太太棒了,可惜兩口就吃完了,底下的茶我覺得有點苦,可能搭配奶蓋會好喝,可惜我已經單獨吃完了然後茶浪費了,有點貴一倍仲要46
然後茶浪費了,有點貴一倍仲要46
2020-05-10 68 浏览
星期日五點幾去到 本身已經諗好飲伯爵朱古力堅果奶蓋茶 見佢攞過獎同埋每日限定100杯 不過到店發現佢有另一個限定都好吸引喎 就係草莓堅果奶蓋茶! 因為係季節限定所以就揀咗草莓啦 朱古力伯爵唯有留番下次啦 飲品我一向嗌開走冰 原來呢杯係沙冰嚟嘅 冰度唔可以變 水果茶佢建議揀微甜 平時我會嗌走甜 而士多啤梨會有少少酸 所以我都揀咗微甜 雖然佢話士多啤梨可能要等耐少少 但係佢鋪頭太靚啦我相都未影完嘢飲就已經準備好啦 杯野粉紅色好靚呀🥰 堅果奶蓋超厚 堅果奶蓋有好香嘅果仁味 質地濃稠 上面仲會有花生碎 下面嘅草莓茶好清新 消暑一流! 不過同我想像中嘅沙冰有少少出入 我以為佢會有冰粒係入邊 但係又無喎飲落好smooth 正! 最近疫情關係唔想邊行邊飲 店內有少量企位 望住馬路飲都幾寫意 不過大部分人都係買外賣

不過到店發現佢有另一個限定都好吸引喎 就係草莓堅果奶蓋茶!

因為係季節限定所以就揀咗草莓啦
朱古力伯爵唯有留番下次啦

【支持黃店】適逢五一黃金週,當然要支持黃店啦!小安飲牛奶會不適,所以一直好想試這家由堅果奶為主的飲品店!(๑´ڡ`๑) 這款是台灣紅玉堅果奶蓋茶,職員都建議點微甜,因為奶蓋本身都好夠甜~堅果奶蓋真的好好飲!(*´∇`*) 首先其質感較一般奶蓋實身,其次每口奶蓋的確飲到有香濃堅果味~喜歡果仁的不要錯過!(*ฅ́˘ฅ̀*)♡ 而奶蓋一配茶飲會馬上融化,完全二合為一,毫無違和感。 而茶方面,紅玉是紅茶的一種,是台灣台茶十八號,本帶有肉桂香及薄荷香氣,不過這杯飲下去又不多覺,就覺得同一般紅茶差不多,哈哈~
【支持黃店】適逢五一黃金週,當然要支持黃店啦!

2020-05-07 50 浏览
We ordered two of their recommended drinks with the nutty cream 奶蓋- we both especially like the green tea (四季春)with nutty cream on top and black sugar jelly. The staff was friendly and reminded me that the tea could burn my tongue (as I ordered a hot one). We found that the nutty cream is extra yummy if u put the drink in the fridge for a while before drinking
2020-05-06 60 浏览
終於嚟飲人氣NUTTEA lar!!!! .用上堅果整奶蓋同整奶,真係好吸引!叫左杯超推介嘅earl grey choco奶蓋😋上面奶蓋好creamy!!! 加左可可粉係上面食落就好似cheese cake 咁,真係好正!食左幾啖可以連埋下面earl grey一齊飲,茶味香醇!濃埋一齊飲就再順滑d🥰🥰.另外一杯叫左草莓堅果奶🍓🍓 飲到超濃草莓味,果然係真材實料😻叫左半糖覺得剛剛好😽
終於嚟飲人氣NUTTEA lar!!!!

用上堅果整奶蓋同整奶,真係好吸引!
另外一杯叫左草莓堅果奶🍓🍓
飲到超濃草莓味,果然係真材實料😻叫左半糖覺得剛剛好😽
2020-05-06 34 浏览
經過門口見到海報寫住「五大堅果缺一不可」,覺得非常之有親切感,然後好自然咁行左入去。用五種堅果打成奶蓋,不含牛奶、奶精,適合純素人士。雖然我唔係素食者,對奶亦唔敏感,但平時都會堅果當零食,試下無妨。🍴伯爵朱古力堅果奶蓋茶 HK$46每日限定100杯,好慶幸有份飲。原來飲杯茶都有三步曲咁講究,首先用膠鏟嗒下奶蓋,質感堅挺且滑,堅果味同朱古力味濃郁,果然堅料。跟住應該要用45度飲下奶蓋加茶嘅層次,但我懶得開蓋,直接用紙飲筒飲伯爵茶,茶味唔算濃,但幾清香。最後撈匀黎飲,味道好夾,入口順滑豐富。🍴香蕉燕麥堅果奶 HK$38用新鮮香蕉製成嘅飲品,味道當然係天然嘅香甜,口感似奶昔,加啲燕麥更有咬口,朋友飲完成杯話有啲飽,細食嘅人可以飲佢做代餐,係低卡低糖高纖嘅健康之選。📍NUTTEA鰂魚涌海光街36號地下2號舖

🍴伯爵朱古力堅果奶蓋茶 HK$46

🍴香蕉燕麥堅果奶 HK$38

📍NUTTEA
鰂魚涌海光街36號地下2號舖
2020-05-06 25 浏览
💛💛💛💛💛💛呢間標榜健康嘅台式飲品一直都想試只不過個地點有啲唔就腳終於襯五一黃金週去試試叫咗杯奶蓋四季春$34平時都有飲開植物奶以為會係差唔多味點知一飲 嘩~~~好creamy好榛子味似繽紛樂入面嘅cream不過就mousse狀無咁甜無咁膩大推介👍👍👍佢會附送一個小鏟畀你食d奶蓋 **店內有少量文宣
💛💛💛💛💛💛
呢間標榜健康嘅台式飲品
一直都想試
只不過個地點有啲唔就腳
終於襯五一黃金週去試試

叫咗杯奶蓋四季春$34
平時都有飲開植物奶
以為會係差唔多味
點知一飲 嘩~~~
好creamy好榛子味
似繽紛樂入面嘅cream
不過就mousse狀
無咁甜無咁膩
大推介👍👍👍
佢會附送一個小鏟畀你食d奶蓋

**店內有少量文宣
2020-05-05 40 浏览
公司附近一家主打堅果奶的飲品店,飯後和同事試試看。飲品款式多,除了堅果奶外還有茶飲,價錢也合理。堅果富含營養,而堅果奶蓋用五種堅果冷壓而成,健康滿分,也適合不愛奶製品的人士。第一次就先試試他們的主打-伯爵朱古力堅果奶蓋茶,同事則點了草莓堅果奶。用附送的小匙試一口奶蓋,堅果奶蓋口感綿滑,慢慢在口中融化,堅果的香氣讓人一口接一口地品嘗。堅果奶蓋配上伯爵茶恰到好處,帶有柑橘的特殊清香,口味層次豐富,能中和奶蓋的膩感,喝完一整杯也不覺得膩。也試了一口同事的草莓堅果奶,果仁味香濃,帶淡淡的鹹香,口感細膩順滑,配搭水果味道也很清新。 外賣下單有優惠,也很方便,之後可以和同事一起下單,外送又多一個選擇了。
公司附近一家主打堅果奶的飲品店,飯後和同事試試看。

飲品款式多,除了堅果奶外還有茶飲,價錢也合理。

2020-05-04
午餐
2020-05-04 51 浏览
"沒有牛奶,沒有奶精,以五種堅果烘烤冷萃的堅果奶。" 堅果奶取代牛奶黎沖野飲岩晒對牛奶敏感嘅人士🥰, 堅果奶有腰果,夏威夷果仁,榛果,核桃同埋杏仁, 好健康吾洗驚飲D 添加劑野落肚。入到去鋪頭design得好靚, 睇得出係有比心機去設過. 比LIKE💖. 點左兩杯嘢飲, 草莓堅果奶蓋茶同葡萄堅果奶"草莓堅果奶蓋"草莓堅果奶蓋佢俾咗一支細剷仔我可以將啲奶蓋剷來食, 好得意。奶蓋好挺身,可以一啖一啖咁食,香甜嘅奶蓋有少少鹹令味道更加豐富層次更加突出👍🏻。飲落去有果仁香而且唔油膩, 仲有一粒粒嘅果仁。有粒粒士多啤梨蓉同酸酸甜甜士多啤梨既天然嘅味道。好中意💓"葡萄堅果奶"葡萄堅果奶係葡萄mix 堅果奶,可以更加清楚咁飲到堅果奶嘅原味道。
"沒有牛奶,沒有奶精,以五種堅果烘烤冷萃的堅果奶。"

"草莓堅果奶蓋"
草莓堅果奶蓋
草莓堅果奶蓋

"葡萄堅果奶"
葡萄堅果奶
2020-05-04
2020-05-01 54 浏览
2020年4月30日星期四聽日係公眾假期嘅第一天專登落去鰂魚涌光顧香港人嘅小店,疫情肆虐幾個月,一定要大大力支持香港小店。呢一間舖頭雖然唔係喺大街但係都唔難搵。呢一間係專賣堅果飲品嘅店舖,第二次嚟呢間舖頭。今日點左一杯芒果綠茶配堅果奶蓋,堅果奶蓋可以用一個小小嘅匙羹慢慢品嚐,非常有特色奶蓋亦都唔會太甜食完香濃嘅奶蓋之後再品嚐芒果綠茶,非常好飲消暑一流$42一杯非常抵飲冇一啖都會食到芒果,啱晒鍾意食芒果嘅我
2020年4月30日星期四
食完香濃嘅奶蓋之後再品嚐芒果綠茶,非常好飲消暑一流
$42一杯非常抵飲冇一啖都會食到芒果,啱晒鍾意食芒果嘅我
2020-05-01 39 浏览
對奶類敏感嘅人,唔鍾意牛奶嘅人,對奶蓋都避之則吉,但係呢度嘅堅果奶,打出嚟好creamy, 又冇牛奶味,又一定唔會敏感,仲有淡淡的堅果味,奶蓋要用匙羹「不」來食。飲完仲好飽,溝落甘甘地嘅茶到,好夾。
飲完仲好飽,溝落甘甘地嘅茶到,好夾。
2020-03-02
外卖自取
好難得係香港見到用堅果製作既奶,配搭好創新,例如有香蕉燕麥、藜麥燕麥。重點係冇牛奶冇奶精,好健康。店鋪裝修清新簡潔,放左好多唔同種類既堅果擺設,有1、2個位可以坐住等飲品。叫左香芋堅果奶($38),四季春堅果奶蓋茶($34)。第一啖飲,超濃榛子味,就好似食緊金莎咁。之後個口感就係超多芋頭蓉粒,芋頭打到好綿,非常足料。芋頭味一d都唔假,因為真係真材實料。叫左微糖,所以唔甜,個人覺得甜唔甜都唔會影響飲品效果,因為微糖一樣好飲。飲幾啖之後,就好有飽足感。鍾意食芋頭既人,必叫。堅果製作既奶蓋夠特別,先用小鏟子鏟起奶蓋試一試,鹹鹹既幼滑cream加埋粒粒堅果,好獨特但出奇地好飲。然後再飲奶蓋加四季春,入口先係香滑既cream,之後就係fresh既口感,鹹味cream令茶味更加突出。攪拌再用飲管飲,會有口感上既衝擊,吸到小小cream又飲到堅果味既茶。如果就咁食奶蓋,可能會覺得膩,但再飲啖茶,就解左,jeng。整體,好值得飲堅果奶,比起平時飲既既手搖/手調飲品,更健康,而家用料講究,好欣賞店舖花心思利用堅果調製奶類及茶類飲品。

叫左香芋堅果奶($38)四季春堅果奶蓋茶($34)

2020-04-29
2020-04-30 53 浏览
NUTTEA來自台灣,主打以堅果製作奶蓋的純素飲品專門店。我當然要叫堅果奶蓋啦!叫左招牌芒果堅果奶蓋+葡萄堅果奶蓋,5分鐘就到喇!奶蓋系列的話,店員會俾專用小鏟子, 可以直接將奶蓋「鏟起來」,一口一口品嘗,好可愛。堅果奶蓋茶真係第一次飲!招牌奶蓋用上堅果製造,厚重的奶蓋質感似忌廉,入口先有微微鹹味,隨即是滿滿的堅果香味,仲有一粒粒既堅果粒響上面。芒果有新鮮芒果肉和茶,葡萄味道清甜,帶有葡萄的香氣跟甜度,相當驚喜。飲完真係好飽肚,配果茶都幾有趣。好飲!

叫左招牌芒果堅果奶蓋+葡萄堅果奶蓋,5分鐘就到喇!

2020-04-22
外卖自取
2020-04-28 1583 浏览
放工約左朋友係鰂魚涌食飯,行過見到間歐陸風裝修既奶蓋茶店,小店<Nuttea>賣既係堅果奶蓋茶,奶蓋茶就飲過啦,不過堅果奶蓋茶真係第一次見,立即同朋友入去試下新野!!<繽紛火龍果奶蓋茶 $38>紅色既火龍果本身已經好有益,今次仲要crossover 奶蓋,加埋個超級少女味既紫紅色,真係未入口已經充滿住視覺享受。上層既堅果奶蓋好厚好creamy, 味道帶少少芝士味,鹹鹹甜甜咁,配合埋火龍果汁茶,火龍果味道清甜,真係又清新又解渴!!~ <伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46>我本身都好鐘意伯爵茶,詁吾到當伯爵茶遇上朱古力堅果奶蓋,都可以甘好飲。上層既朱古力堅果奶蓋,有d似cream狀moose, 好厚好soft~帶朱古力味道,上面有些碎朱古力粉,當上層既朱古力味,混合埋下面部分嘅伯爵茶,可以中和朱古力嘅甜,又帶著茶味嘅清新,絕對係雙重享受!!~今次小店賣既堅果奶蓋茶,標榜嘅係沒有奶精的堅果奶,係真正既堅果奶茶。五大堅果包括有:杏仁,核桃,夏威夷果仁,榛果,腰果等,好飲得來又健康,值得一試吖!!~

<繽紛火龍果奶蓋茶 $38>

<伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46>