2023-09-27 609 浏览
-「咖啡一向易學難精」呢間店我一直都好想試,因為從佢哋IG字裏行間感受到對咖啡的尊重,咖啡絕對係一門生意,但出品一定要有質素,今日經過所以一試。Iced long black好開心今日有雲南豆飲,一入口好重普洱茶味,之後有蜜香同埋提子味,整體味道好特別,風味好鮮明,尾段都好long lasting ,有少少回甘,層次算豐富。Colombia Kyoto grapeTasing note: Kyoto grape/ berries/ oblong Acidity: 💛💛Sweetness: 🤎🤎Bitterness. : 🖤🖤🖤🖤Aftertaste: 💚💚💚💚飲飲下提子味仲越突出,如果咖啡拎多小小前段,冇咁苦澀應該仲好飲。下次好想飲dirty 💖😋-
「咖啡一向易學難精」

Iced long black

Colombia Kyoto grape
Acidity: 💛💛
Sweetness: 🤎🤎
Bitterness. : 🖤🖤🖤🖤
Aftertaste: 💚💚💚💚

下次好想飲dirty 💖😋
外卖自取
喺牛頭角呢個位買$40一杯咖啡我覺得真係好貴不過好好飲……味道超驚喜入口就有濃郁莓果香氣和酸度好似仲有桂花香好似係好啱夏天飲係回味都有濃郁花果香不過店員好西面……
喺牛頭角呢個位買$40一杯咖啡
我覺得真係好貴
不過好好飲……
味道超驚喜
入口就有濃郁莓果香氣和酸度
好似仲有桂花香好似係
好啱夏天飲係回味都有濃郁花果香

不過店員好西面……
2023-02-25 695 浏览
原來On The Hill 除左土瓜灣同北角外,仲有九龍灣店呢頭咁近我,冇理由唔去試返杯掛😎🛎 $68 Deluxe Dirty 完美的一杯dirty☕️完美的分層👍🏻完美的味道👍🏻店員介紹Deluxe Dirty的奶會提取奶最精華的部分,所以會比普通的Dirty的奶更甜建議大啖飲,會更品嘗到咖啡同奶互相融合的錦密口感🤤🌐 環境/服務牛頭角店只開平日,週末會摸門釘🙈雖然只有少量座位,但好多人都會買外賣(上office),未必會坐低,所以我都坐左一陣😂可以慢慢品嘗靚啡~又或者可以過兩條馬路,去觀塘海濱坐住草地,睇住海咁嘆啡,都好chill😏❤️店員會細心解釋及介紹餐牌上的咖啡,很親切喔!
呢頭咁近我,冇理由唔去試返杯掛😎

🛎 $68 Deluxe Dirty
完美的一杯dirty☕️
完美的分層👍🏻
完美的味道👍🏻
建議大啖飲,會更品嘗到咖啡同奶互相融合的錦密口感🤤

🌐 環境/服務
牛頭角店只開平日,週末會摸門釘🙈
店員會細心解釋及介紹餐牌上的咖啡,很親切喔!
2022-04-19 1158 浏览
朋友推介嘅限定Deluxe Dirty。店家用料上乘用心特別嘅制作手法令奶同水分離,飲每一啖都唔同溫度唔同味道,口感豐富。就好似香水分前中後調,帶比你唔同驚喜。真心值得推介嘗試!
2022-04-14
用餐时段
下午茶
2021-11-28 1104 浏览
每次黎到都好鐘意飲佢地既咖啡,絕非「行貨」。佢地耐唔時就會換豆,好多間cafe因為懶得重新調教過部機/驚客唔鐘意新味,係會用死一兩款豆⋯所以呢到好有創意同誠意,係愛咖啡人必潮聖既地方!最近仲轉左geisha豆既combination, 好有層次既味道,大力推介!😀😀同佢地好有原則,只有一隻牛奶提供,因為想保持最配合隻豆既味。

coffee
2021-11-26
$38 (早餐)
coffee
2021-09-14 957 浏览
食完午餐富貴同事話想去睇吓D咖啡豆跟住帶咗我去呢個地方我都唔發現有間咖啡店喺呢度富貴同事話已經開咗有半年啦對於一個唔飲咖啡嘅人嚟講,唔知都唔出奇嘅😂富貴同事係一個咖啡控佢最鍾意就係Cold brew 我曾經喺佢嘅介紹底下試飲過一隻,不過都係麻麻地😂嗜甜如我嘅人應該唔會鍾意飲呢啲咖啡🙈Anyway, 佢今日又sell我話呢間咖啡好好飲尤其是如果係老闆親自沖正當富貴同事同老闆喺度交流緊邊隻咖啡好飲啲最後富貴同事當然有買咖啡豆而我係等待佢哋嘅時候忍唔住嗌左杯mocha試下😂都覺得呢間係有啲特別其實杯mocha都OK幾好飲,至少好飲過上次介紹嘅😂但係富貴同事話因為唔係老闆沖所以都係爭啲😅我呢啲冇咩研究真係唔係好識不過對我呢個外行人來講都覺得幾好飲咖啡控嘅朋友可以試下👍🏻
食完午餐
富貴同事話想去睇吓D咖啡豆
跟住帶咗我去呢個地方
我都唔發現有間咖啡店喺呢度
富貴同事話已經開咗有半年啦
對於一個唔飲咖啡嘅人嚟講,唔知都唔出奇嘅😂

富貴同事係一個咖啡控
佢最鍾意就係Cold brew
我曾經喺佢嘅介紹底下試飲過一隻,不過都係麻麻地😂
嗜甜如我嘅人應該唔會鍾意飲呢啲咖啡🙈

Anyway, 佢今日又sell我話呢間咖啡好好飲
尤其是如果係老闆親自沖

正當富貴同事同老闆喺度交流緊邊隻咖啡好飲啲
最後富貴同事當然有買咖啡豆
而我係等待佢哋嘅時候忍唔住嗌左杯mocha試下😂
都覺得呢間係有啲特別
其實杯mocha都OK幾好飲,至少好飲過上次介紹嘅😂
但係富貴同事話因為唔係老闆沖所以都係爭啲😅
我呢啲冇咩研究真係唔係好識
不過對我呢個外行人來講都覺得幾好飲
咖啡控嘅朋友可以試下👍🏻

2021-09-02
用餐时段
連Coffee也有限量版的限量版Dirty 在朋友嘅多番推介下,終於有時間偷走去試呢間Coffee Bar,去到第一句就問:「請問今日有冇Deluxe Dirty?」#DeluxeDirty HK$68終於有幸試到每日限量製作嘅Dirty🥰!Deluxe Dirty 嘅Deluxe在於所用嘅鮮奶係經過特別處理,將鮮奶和水份分離,提取奶最甜最精華嘅部分,所以飲落特別濃厚和甜🥛!整體都好好飲,冷熱分明得嚟,又好滑!而且漸層好靚,影完一輪相都仲Keep到📸,高質高質👍🏻!*絕對會返轉頭嘅Coffee Bar ☕📍On The Hill Coffee Bar (牛頭角店) 觀塘偉業街133號大堂
連Coffee也有限量版的限量版Dirty

#DeluxeDirty HK$68
終於有幸試到每日限量製作嘅Dirty🥰!

*絕對會返轉頭嘅Coffee Bar ☕

觀塘偉業街133號大堂
2021-05-26
這間咖啡店我bookmark了很久終於有幸嚐到每日限量製作的deluxe dirty超興奮(๑˃̵ᴗ˂̵)ﻭ▪️Deluxe dirty $68Deluxe的特別之處就是鮮奶經過特別處理店家用12小時將奶和水分離只提取奶最甜最精華的部分•̀.̫•́✧所以鮮奶喝下去真的很濃厚和幼滑!.面層的espresso屬fruity整杯dirty味道特別和難忘而且漸層超美💕非常打卡able.後記:幸運的小編遇上很nice的店家實在感受到他對咖啡的熱愛程度在此謝謝他的招待和cold brew又一間列入會回頭的好cafe💛

這間咖啡店我bookmark了很久

Deluxe  dirty

▪️Deluxe dirty $68
Deluxe的特別之處就是鮮奶經過特別處理
店家用12小時將奶和水分離
只提取奶最甜最精華的部分•̀.̫•́✧
所以鮮奶喝下去真的很濃厚和幼滑!
面層的espresso屬fruity
整杯dirty味道特別和難忘
而且漸層超美💕非常打卡able
後記:幸運的小編遇上很nice的店家
實在感受到他對咖啡的熱愛程度
在此謝謝他的招待和cold brew
又一間列入會回頭的好cafe💛
Cold  brew
Deluxe  dirty
觀塘工廠區一向給人又逼又多車又嘈又大塵的感覺,原來行遠少少去到牛頭角那邊的偉業街,搵到一間隱身在商廈大堂的咖啡小店,平日不會太逼人,可以舒舒服服避開繁囂嘆杯靚咖啡。這天要去觀塘整指甲,於是早一個站在牛頭角下車,飲杯咖啡hae一陣再行過去。由牛頭角站 B6 出口出來,直行到偉業街,一轉彎見到第一棟商廈,行入大堂就搵到咖啡店,唔小心可能會錯過呢。on the hill 這個咖啡品牌已經開到第三間分店,另外兩間在北角土瓜灣,牛頭角這間座位不多,以喝咖啡為主。據說這家主打 dirty,有興趣可以試下,我都係好悶咁飲 Latte。位處商廈大堂一小角,裝修也很簡約。牛頭角這邊的偉業街比較悠閒一點,外面也沒太多人或車,不似觀塘那邊咁繁亂。Latte HK$38這邊的 Espresso 底味道幾有層次幾特別,有可可味也有果香,喝起來感覺很有性格。小杯的是店員請我飲的 Cold Brew,喝起來像果茶又真係有點雲呢拿雪糕味,我平常比較少飲 cold brew,原來味道可以咁有趣。每到午飯時間觀塘牛頭角到處都是人頭,想找個安靜一點的地方坐下飲杯咖啡,介紹這間 on the hill coffee 給你。

位處商廈大堂一小角,裝修也很簡約。

Latte HK$38

2021-04-19
今日放假來到嘆啡,行到去觀塘的海濱花園附近,又來到on the hill coffee bar,除了北角及土瓜灣之外,原來觀塘都開咗分店,但此店與其他分店的house blend 豆都不同,主要的產地是雲南的日曬豆及Ethiopia 的gitoto莊園,製法都是主要用袋或者鐵桶做一個醃釀的方法去發酵,迫咖啡豆的香氣及味道出來 ,我點了一杯long black($33),飲落有好strong 酒感味,散發著提子乾及草莓的果酸及香氣,微酸中又少少甜感,可是飲落層次冇咩變化,飲一杯就ok既
2021-04-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-03-16 425 浏览
牛頭角觀塘區coffee shop唔少,但係要飲到一杯質素高嘅咖啡真係唔多,係我嘅角度飲一杯齋啡先試到杯咖啡好唔好味。今次嚟咗一間有啲隱蔽嘅coffee shop,我知道佢有另外兩間分店但係我冇試過。其實佢門面同埋可以坐嘅地方都好細,主要係接待啲附近返工買Takeaway嘅人,如果你想坐嘅話都有位嘅。我去之前先打咗電話去間舖問佢收唔收八達通或者信用卡,因為OpenRice話佢淨係收現金。個男職員好有禮貌咁同我講佢哋八達通信用卡都收,咁我就去咗間鋪買咖啡。我有朋友飲過佢杯Deluxe Dirty,話好好飲。但係個咖啡師哥哥話佢浸咗隻cold brew會有重嘅vanilla & Bailey 味,搞到我好想試。佢仲話聽日會轉味轉橙味。我係一個好鍾意飲齋啡嘅人,所以對咖啡要求好高。佢杯cold brew有微甘但係好creamy,今次飲完有啲想幫襯買咖啡豆。之後哥哥再俾左儲印仔卡,我又多咗佢理由去飲多啲。不過我認為佢個價錢係觀塘來講都幾進取,$68一杯cold brew。我相信一分錢一分貨,我係接受到呢個價錢嘅。希望呢佢返工嘅人都接受到啦!

Cold  Brew

2021-03-16
Cold  Brew
𝙾𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚕𝚕嘅第三間分店🪨呢間暫時只提供飲品喔~佢地喺商業大廈入面㗎 大家唔好行過龍𝚖𝚒𝚜𝚜左佢🤫依家未開夠一個月對我黎講都係新店🤣追唔切呀大佬🤫.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🍽.𝙳𝚎𝚕𝚞𝚡𝚎 𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 奶同啡層次比起一般很分明的𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢 入口也很濃滑喔!𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟺𝟶當日空肚嘅關係 揀左杯朱古力🍫飲落去朱古力味十分充足而且超香滑的!
𝙾𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚕𝚕嘅第三間分店🪨
呢間暫時只提供飲品喔~
佢地喺商業大廈入面㗎 大家唔好行過龍𝚖𝚒𝚜𝚜左佢🤫

依家未開夠一個月對我黎講都係新店🤣
追唔切呀大佬🤫

𝙳𝚎𝚕𝚞𝚡𝚎 𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢
奶同啡層次比起一般很分明的𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢
入口也很濃滑喔!
Deluxe  Dirty

𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟺𝟶