2023-05-04
Orchard 主打果釀烈酒Fruit Spirit,杯杯都經過老闆Alex 好多次既嘗試同Mix & Match 搵到最適合既味道。Alex 有豐富的調酒經驗,根據佢既經驗、創意加上不停咁嘗試,為不同style既雞尾酒帶出唔同既味道,為客人提供出獨特而高級的味道層次。 Orchard Sour Pear Eau De Vie - Plum Wine - Spiced Pear Stock - Ginger Honey - Lemon Pinot Noir - Cheese Foam 呢杯真係My Favourite!Alex 俾左一個shot pear基酒我試下,原本係勁哽,酒精濃度好高好難入口,但經過Alex既妙手一調,成個層次唔同晒。 雖然都係以梨酒做base,但變得好好飲,甜度適中之餘又不失酒味。上面果層goat cheese 好滑好綿密,真係好夾,我覺得超似奶蓋咁好特別。我忍唔住一飲勁大啖,係咁追酒飲添。絕對會為左呢一杯再返黎呢度❤️❤️🙈 BlissPlum Brandy - Sweet Potato liqueur - Falernum Pineapple
Orchard Sour
Bliss
Plum Brandy - Sweet Potato liqueur - Falernum Pineapple stock -
Pandan Citrus
呢款係用Plum白蘭地黎做基酒既,一飲有種好fresh既感覺,而且有種甘甘地既味道, 最上面仲有蕃薯乾,可以一路飲一路食,感覺好特別。佢地係酸酸甜甜既酒味又唔會太哽,易入口,女仔應該會鍾意❤️
Salted Margarita
Los Arcos Tequila - Kumquat Liqueur - Jalapeño - Salted Plum -Lime
Margarita 大家都飲得多,呢一款Margarita會帶俾你唔同既感覺。我本身有D驚Tequila既味,驚佢酒味好濃,然而呢一杯混合埋青檸,再加上粗鹽係杯邊,感覺又完全唔一樣。幾種口味加埋一齊,係一杯新既體驗。
雖然我酒量渣渣地,但係我好鍾意去唔同既酒吧飲酒,今次試完咁好味既Fruit Spirit,再聽到Alex既理念同詳細講解,我真係好有興趣下次再黎試晒唔同味既cocktail 添😍😍😍