2018-10-22
以前去親九龍城就一定係食泰國菜,但其實呢度仲有好多好野食。今次同朋友約左喺城南道嘅一間Cafe晚餐,被佢嘅甜品吸引而黎。心大心細最後點左一個意粉Dinner Set同丹麥酥Pizza Set。荔枝綠茶 焦糖咖啡我點嘅C餐黑松露野菌意粉 $98跟set可選餐湯或沙津,我揀左當日嘅忌廉粟米湯,唔記得影相。講番意粉本身,初時以為係磨菇醬汁形式加埋黑松露嘅意粉,冇諗過係乾炒黑松露意粉,未試過咁食法,都我自己而言係幾新鮮。黑松露唔算多,所以味道唔係咁突出,但加埋野菌同炒得乾身嘅意粉麵條,總算香口。朋友點嘅夏威夷Pizza丹麥酥 $88其實就係丹麥酥上面加左菠蘿,煙肉同芝士,焗成香脆嘅口感,呢個係一流嘅配搭好好食。食得漏漏地嘅時候,再食一口伴碟嘅千島醬沙津中和番,就剛剛好喇。慢慢食下傾下就傾到人地關門本身仲因為甜品而黎,但最後食完意粉同丹麥酥已經覺得好飽,冇叫到甜品,朋友仲食剩半塊丹麥酥添。亦好彩冇叫2人餐,份量大到隔離枱2位女士係需要成大碟意粉打包走,但前菜嘅大啡菇望落個樣都幾好食,下次會叫位大食嘅朋友一齊去試! 或者4個人share再加小食拼盤都應該係唔錯嘅選擇。
荔枝綠茶
焦糖咖啡