2022-12-29 83 浏览
灣仔近利東街呢邊都有不少美食,呢間意大利菜小店由🧑🏻‍🍳意大利廚師主理,餐廳重有户外座位,涼涼地的天氣,坐外面都好舒服👍🏻.🍕Carbonara $198全部Pizza都係即叫即製,新鮮熱辣辣,而且12吋size剛剛好。薄餅餅底用上家傳配方秘製,食落真係比起坊間的香脆,但又唔會覺得乾。Pizza上面香濃的🧀芝士,加上惹味的奶油蛋黃醬汁、咸香的🥓煙肉、黑椒,真係好香濃惹味😋.🍝Tagliatelle Al Mare $189手工寬扁麵軟硬適中,無條都沾滿惹味的🦞龍蝦汁,入面重有不少新鮮彈牙的🦐蝦肉、紅蝦尾,龍蝦控必點。.🍰Homemade Tiramisu $78這個真的有驚喜,美味之餘,重係減少了90%糖分,食多左都不怕。手指餅包含有機意大利 Rimbo濃縮咖啡☕️,加上香滑的鮮忌廉 、朱古力粉、🍫朱古力、Rum酒,食落甜甜度適中又美味✨

🍕Carbonara $198

🍝Tagliatelle Al Mare $189

🍰Homemade Tiramisu $78
2022-12-22 1014 浏览
Warmest thoughts for a wonderful Christmas feast餐廳的格局活像佇立在米蘭街角的咖啡小酒館,讓你忙完整天工作後,晚上和朋友在此聚聚吃個pizza兼微醺chill一chill。餐廳旁戶外後巷有幾棵亮了燈飾的聖誕樹,伴隨的是節拍明快的音樂,入夜在outdoor用餐很有熱鬧的聖誕氣氛、有暖爐唔怕凍Tagliatelle Al Mare - Fresh tagliatelle, gambas & langostino tail in lobster sauce, topped with fresh herbs & cherry tomatoes > 新鮮手造的寬條麵極彈牙口感討好帶點蛋和小麥香,配龍蝦汁掛汁力強,海鮮食材有小龍蝦尾和大蝦、車厘茄和新鮮香草整體味道不俗。頗為喜這餐廳的調味不過重過鹹Hawaiana 12" - Tomato sauce, fior di latte mozzarella, pineapple, chicken breast, roasted Italian ham, red onion> 現時天氣冷必須

Tagliatelle Al Mare

Hawaiana 12"

> 現時天氣冷必須趁熱食比薩,餅底是較為脆而扎實。材料足很豐富,有我喜歡的菠蘿,水牛芝士香軟拉絲,意大利風乾火腿肉質柔軟甜而不過鹹,雞胸肉存在感不強,酸酸甜甜的蕃茄醬味道自然不人工化

Tiramisu (90% less sugar)
- Layers of ladyfingers soaked in organic Italian kimbo espresso with mascarpone cheese, eggs, splash of rum, darts cocoa powder. No sugar added, substituted with erythritol natural sweetner

> 餐廳採用赤藻糖醇代替砂糖,甜品味道果真是較一般蛋糕少甜、食多咗份量都唔多覺!個人覺得味道係唔錯份量亦好大夠兩個人食,馬斯卡彭芝士口感輕盈順滑,如果增加咖啡酒份量令手指餅嗦多啲就更好

Peach Mojito Virgin
- Peach juice, lime, soda, mint leaves, peach pieces on ice

> 呢杯cocktail味道清新、有香甜桃味和醒神嘅薄荷葉,酒精度低

Tagliatelle Al Mare/Peach Mojito Virgin
Hawaiana
庆祝纪念
圣诞节
Hawaiana
2022-12-22 92 浏览
🐭 米奇老豬Vol. 297 🐷[PALA]意大利一直都係老豬好嚮往去旅行嘅地方今次收到 @pala.hk 嘅邀請試食當日被安排坐室外座位 勁有異國情調(雖然偶爾會有一兩隻🪰🥹)仲撞到熱情好客嘅🇮🇹老闆主動幫我地影相咁啱幾位店員同其他幾台客都係講英文 真係好似去左旅行咁 😆.🐖🐖《Gamba Garlic》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$198💰呢個蒜油大蝦係鐵板上嘅🔥坐喺室外位置吹住涼風食 好好feel 👍🏻蝦肉微彈牙 (如果再大隻d就好啦🤭)蒜片同洋蔥調味好香又惹味加d🍋汁又再清新d 無咁重口~用伴碟嘅pizza bread浸落d汁到勁邪惡 但好正👻.🐖🐖《Pizza Oceano》🐖🐖🛑8.8/10🛑 💰$228💰pizza嘅邊邊薄而脆 🤩中央批底部分有滿滿嘅芝士 增添煙韌感 🆙除左做到拉絲芝士效果之外仲好多汁添 🤤 (不過龍蝦味就唔多覺)雖然老豬平時唔食得辣 但呢個係辣而不麻而且入口唔覺得辣 不過食到第三塊就開始有辣嘅後勁🤭係類似paprika辣椒粉果種 辣得來香口推薦🌟.🐖🐖《Tiramisu》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$88💰呢款tiramisu啱曬為食又怕肥嘅💃因為係90%
🐭 米奇老豬Vol. 297 🐷
[PALA]
意大利一直都係老豬好嚮往去旅行嘅地方
今次收到 @pala.hk 嘅邀請試食
當日被安排坐室外座位 勁有異國情調
(雖然偶爾會有一兩隻🪰🥹)
仲撞到熱情好客嘅🇮🇹老闆主動幫我地影相
咁啱幾位店員同其他幾台客都係講英文
真係好似去左旅行咁 😆
🐖🐖《Gamba Garlic》🐖🐖
🛑8.2/10🛑 💰$198💰
呢個蒜油大蝦係鐵板上嘅🔥
坐喺室外位置吹住涼風食 好好feel 👍🏻
蝦肉微彈牙 (如果再大隻d就好啦🤭)
蒜片同洋蔥調味好香又惹味
加d🍋汁又再清新d 無咁重口~
用伴碟嘅pizza bread浸落d汁到勁邪惡 但好正👻
🐖🐖《Pizza Oceano》🐖🐖
🛑8.8/10🛑 💰$228💰
pizza嘅邊邊薄而脆 🤩
中央批底部分有滿滿嘅芝士 增添煙韌感 🆙
除左做到拉絲芝士效果之外
仲好多汁添 🤤 (不過龍蝦味就唔多覺)
雖然老豬平時唔食得辣 但呢個係辣而不麻
而且入口唔覺得辣
不過食到第三塊就開始有辣嘅後勁🤭
係類似paprika辣椒粉果種 辣得來香口
推薦🌟
🐖🐖《Tiramisu》🐖🐖
🛑8.2/10🛑 💰$88💰
呢款tiramisu啱曬為食又怕肥嘅💃
因為係90% less sugar㗎!
mascarpone cream同蛋糕嘅比例大概係2:3
忌廉口感軟滑 濃稠度適中
不過老豬男友就覺得唔夠重酒味
蛋糕係類似海綿蛋糕 唔係老豬最憎嘅濕手指餅 🥳
有淡淡嘅咖啡同可可粉味~
仲有d黑朱古力粒粒添~
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.4/10
服務:8.6/10
環境:8/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (想試埋d細pala 😚)

📍 PALA📍
灣仔廈門街7-17號百旺都中心地下A號舖

#米奇老豬_灣仔區
#米奇老豬_蛋糕
#米奇老豬_西式

#palahk #灣仔美食 #銅鑼灣美食 #灣仔餐廳 #灣仔外賣 #意大利菜 #意大利美食 #披薩 #芝士批 #拉絲芝士 #芝士控 #低糖蛋糕 #低卡蛋糕 #提拉米蘇 #香港美食 #澱粉控 #麵包控 #tiramisuhk #pizzahuthk #pizzahk #motherofpizza #pizzamaru #doughbros #wanchaifood #causewaybayfood #italianfood #italianpizza
用餐优惠
試食活動
2022-12-22 130 浏览
聖誕月, 香港不同景點都佈置了聖誕節日佈置, 約咗朋友今晚放工去灣仔囍帖街打卡, 順道係附近搵間餐廳嘆個dinner。行過另一邊寧靜街道, 有間主打意大利薄餅、西餐小店。室內有極少量座位, 還有露天座位區域, 燈光襯托下, 有點不一樣的香港味道。Menu上每款食物都列明了詳細食材, 夠哂清晰。而玻璃廚窗內放了數款長形切件PIZZA, 人少可以每款點一件share食, 可以一次過試哂唔同款式。落order後, 店員會先將pizza翻熱再上檯。PIZZA餅底口感硬脆, 有如傳統法包嘅厚實口感。【CARBONARA】HK$58味道主要黎自芝士同埋煙肉, 鹹香惹味。【ARRABBIAIA】HK$58傳統食材配搭, 辣肉腸、mozzarella同埋茄醬, 整體味道唔會太重口味; 自行再加辣椒片提升味道。【GARDEN OF MUSHROOM】HK$68菇味濃郁, 有茄醬底做調味, 滲出少少橄欖油香。【MARGHERIA】HK$45Mozzarella配上茄醬, 簡單配搭, 但味道偏淡。【TAGLIATELLE AL MARE】HK$198寬條麵有些少口感, 龍蝦汁有淡淡鹹香味, 配上兩款蝦, 一

Menu上每款食物都列明了詳細食材, 夠哂清晰。

PIZZA餅底口感硬脆, 有如傳統法包嘅厚實口感。

【CARBONARA】HK$58

味道主要黎自芝士同埋煙肉, 鹹香惹味。
MARGHERIA

【ARRABBIAIA】HK$58
ARRABBIAIA

【GARDEN OF MUSHROOM】HK$68
菇味濃郁, 有茄醬底做調味, 滲出少少橄欖油香。
GARDEN OF MUSHROOM

【MARGHERIA】HK$45
Mozzarella配上茄醬, 簡單配搭, 但味道偏淡。
MARGHERIA

【TAGLIATELLE AL MARE】HK$198
寬條麵有些少口感, 龍蝦汁有淡淡鹹香味, 配上兩款蝦, 一款係已去殼嘅爽口蝦, 另一款連殼上嘅海蜇蝦, 不過呢款蝦肉口感不是爽口實肉。
TAGLIATELLE AL MARE

兩款自家品牌果汁, 選用有機生果製成, HK$35/樽
但味道極淡, 健康之選。
2022-12-21
ARRABBIAIA
GARDEN OF MUSHROOM
喺利東街隔離嘅廈門街 有幾間小店餐廳呢間吸引到我 皆因佢有個户外坐位!將巷仔打理好 推開鐵閘就好似後花園咁嗰日去天氣少少涼 坐出面好舒服 好chill😌🤍𝗚𝗻𝗼𝗰𝗰𝗵𝗶 𝗦𝗽𝗲𝗮𝗸($𝟭𝟰𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬突然想食gnocchi🥹軟糯得來少少煙韌靠煙肉同洋蔥嘅汁去調味 幾好食 但份量比想像中少 個人都係鍾意creamy sauce做法夠啲 可以掛到多啲醬汁 🤍𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮($𝟭𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬幾特別! 將carbonara整落Pizza又真係冇食過 主打羅馬式Pizza 啖啖蛋香同芝士 仲有啲煙肉片 超香口個餅底比較薄身同脆口 似餅乾(?)嘅批邊🤍𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂($𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬佢嘅賣點係90% less sugar 以天然赤藻糖醇取代糖感覺上食完都冇咁大罪惡咁! 用有機意大利Kimbo特濃咖啡整 味道比較出蛋香味相對就冇咁出 手指餅可以再濕啲整體唔錯 但覺得太多可可粉喺面 扣咗分!有機會再試下其他款嘅pasta同pizza仲有賣其他肉類海鮮 亦有好多素食選擇坐得舒服 有少少喺外國chill嘅感覺 打卡都

喺利東街隔離嘅廈門街 有幾間小店餐廳
呢間吸引到我 皆因佢有個户外坐位!
將巷仔打理好 推開鐵閘就好似後花園咁
嗰日去天氣少少涼 坐出面好舒服 好chill😌

突然想食gnocchi🥹軟糯得來少少煙韌
靠煙肉同洋蔥嘅汁去調味 幾好食 但份量比想像中少

幾特別! 將carbonara整落Pizza又真係冇食過
主打羅馬式Pizza 啖啖蛋香同芝士 仲有啲煙肉片 超香口
個餅底比較薄身同脆口 似餅乾(?)嘅批邊

感覺上食完都冇咁大罪惡咁!
用有機意大利Kimbo特濃咖啡整 味道比較出
蛋香味相對就冇咁出 手指餅可以再濕啲
整體唔錯 但覺得太多可可粉喺面 扣咗分!

有機會再試下其他款嘅pasta同pizza
仲有賣其他肉類海鮮 亦有好多素食選擇
坐得舒服 有少少喺外國chill嘅感覺 打卡都會幾靚☺️
2022-12-20 135 浏览
近著灣仔站的利東一帶有眾多外國特色的小店,其中這間意大利餐廳由外國人親自主理,提供正宗意大利薄餅、意粉及麵包,更免收加一服務費。 店內分為室內及室外空間,擺放林林總總的酒品,亦有自家製的飲品,店員服務亦很熱情。 Carbonara - $198 即叫即製的十二吋薄餅,源用家傳秘製食譜,薄薄的薄餅酥脆無比,批邊更鬆脆得帶點炭香,餅皮中心保持柔軟濕潤,塗滿幼滑的奶油蛋黃,水牛和羅馬綿羊兩款芝士散發強烈的鹹香,更有香脆煙韌的意大利煙肉和豬頰肉培根增添油香。 Tagliatelle Al Mare - $198 新鮮寬條麵煙韌彈牙,掛滿濃稠的龍蝦汁,混合新鮮香草和車厘茄酸酸甜甜更清新,還有數隻去殼去腸的蝦肉及開邊的海蜇蝦,新鮮得爽滑彈牙,充滿海水鮮甜。 Tiramisu - $88 少糖版本更加健康。蘸滿糖霜的意大利手指餅,吸飽有機意大利Kimbo特濃咖啡及Rum酒,變得柔軟濕潤,大量幼滑的Mascarpone Cheese富濃濃奶香,再撒滿可可粉,口感好豐富。 有機野生藍莓維他命水 - $35 自家製的六款Infused Water之一,不添加任何糖份,純粹以有機野生藍莓浸泡,帶微微果香,感

Carbonara - $198

Tagliatelle Al Mare - $198

Tiramisu - $88
有機野生藍莓維他命水

有機野生藍莓維他命水 - $35
自家製的六款Infused Water之一,不添加任何糖份,純粹以有機野生藍莓浸泡,帶微微果香,感覺清新又健康。
2022-12-19
❀ PALA #灣仔 ❀❗️灣仔鬧市內的綠洲 休閒意大利小餐館❗️——————————————————再訪呢間位於灣仔嘅意大利休閒餐館😆店舖雖小,但有齊室內室外位置,有種繁囂市道嘅秘密花園感覺。主打pizza,特別在於可以散件形式咁叫切成一個長方形!另外當然亦有傳統意大利意粉🍝。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Gnocchi Speck $168 (4.1/5)發現香港而家越來越多gnocchi,但真係好耐未食過咁有咬口,超鍾意佢個口感!簡簡單單配上芝士煙肉已經超好食🤘🏻.☞ Porchetta $168 (4.1/5)酥炸豬腩肉烹調得恰到好處,外皮脆卜卜,內裏依然juicy🥰充滿鹹香味,配搭芥末醬一齊夠曬惹味!☞ Pizza Oceano 12 inch $228 (4.1/5)嚟到當然要食pizza🍕 視乎口味,可以散件嗌或者要原個12吋。表面有數款海鮮,用芝士、辣椒油調味,加上海鮮嘅鮮甜,比想像中香口惹味,係坊間較少見到嘅出色味道😚不過餅底就係薄身,好似餅乾咁,鍾意食厚底嘅就未必啱。.☞ Tiramisu (90% less sugar) $88 (3.5/5)減糖嘅Tiramisu識落更加健康~

❀ PALA #灣仔 ❀
❗️灣仔鬧市內的綠洲 休閒意大利小餐館❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Gnocchi Speck $168 (4.1/5)
簡簡單單配上芝士煙肉已經超好食🤘🏻
Gnocchi Speck

☞ Porchetta $168 (4.1/5)
酥炸豬腩肉烹調得恰到好處,外皮脆卜卜,內裏依然juicy🥰
充滿鹹香味,配搭芥末醬一齊夠曬惹味!
Porchetta

不過餅底就係薄身,好似餅乾咁,鍾意食厚底嘅就未必啱。
Pizza Oceano 12 inch

減糖嘅Tiramisu識落更加健康~
不過略嫌咖啡酒嘅份量唔係好多,整體主要係Mascarpone cheese,味道單一咗少少🙈

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
絕對係間價錢合理味道唔錯嘅意大利小餐館,雖然餐廳細細,但能夠做到意大利傳統味道😆
Gnocchi Speck
Porchetta
Tiramisu
小店係外國人主理,喺利東街隔離舖頭細細,主要嘅枱都擺咗喺露天巷仔裏面,好有歐洲街頭感覺!非常意外,驚喜好食!🍴 PIZZA CARBONARA $198 (9/10)個Pizza喺薄批,只係比卡紙厚少少,都非常香脆,食落係有麵粉嘅香同埋口感,自家制發酵嘅麵團先有嘅味道,煙肉非常鹹香,有煙燻過嘅香味,芝士味都好香濃,好有創意將CARBONARA變成Pizza!好好食!🍴 Tagliatelle Al Mare $198 (10/10)手工意粉食落非常輕盈,唔使點樣咬就已經散開咗,有少少彈牙,非常掛汁,好香濃嘅龍蝦味,應該用咗蝦頭去炒香,好鮮!蝦肉都好爽口,有蝦味,入邊有啲酸酸地嘅蕃茄好開胃,賴尿蝦爽口鮮甜,真心勁好食!🍴Tiramisu $88 (5/10)都幾大件,上面有一層可可粉入邊係有四層 ,兩層蛋糕兩層忌廉,忌廉嘅比例比蛋糕多,佢同傳統Tiramisu嘅味道唔一樣,忌廉比較似港式忌廉蛋糕嗰種,唔夠奶香唔算輕盈,蛋糕唔夠濕潤,唔夠酒香!完全唔似意大利嘅Tiramisu😂唔甜但唔香!推薦指數: 9/10Pizza同意粉真係超級好食!好有意式風味,反而個甜品就麻麻哋啦,如果淨係食主菜真

🍴 PIZZA CARBONARA $198 (9/10)

🍴Tiramisu $88 (5/10)

推薦指數: 9/10
Pizza同意粉真係超級好食!好有意式風味,反而個甜品就麻麻哋啦,如果淨係食主菜真係都有九分😆😆
2022-12-04 60 浏览
一間好有心提供蛋奶素+純素餐廳, 唔同diet 嘅朋友終於可以坐埋一台。員工友善,耐心解答問題味道天然,絕對係岩whole food 主意人仕, 係真正去享受食物本味之選! 餐牌選擇多,份量vs.價錢唔算細, 一定再去
。員工友善,耐心解答問題
2022-12-03
今次同大家一齊去到「廈門」,位於灣仔嘅廈門街有一間充滿異國風情嘅意大利pizza 店🤩🤩 除咗一整個圓形pizza 咁叫,仲可以散件形式咁樣買,四四方方咁又靚又方便食👍當然唔少得意粉,雞翼小食同甜品等嘅西方美食啦😍 講到餐廳最迷人嘅地方莫過於佢地嘅環境佈置,雖然餐廳唔算大,但簡約整齊,仲有露天嘅座位,啱晒聚會relax 一下🥳 而且店員同老細都好親切友善,仲會同客人閒聊幾句,好有外國風味🇮🇹==============================〖 𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐀𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞🍝 〗💰𝟏𝟖𝟗 | 🜸𝟑.𝟑/𝟓依個係由龍蝦汁同蝦肉製成嘅寬條面,龍蝦汁味道非常濃郁,一上枱香味撲鼻而來,我差啲以為真係有龍蝦係我前面。寬條面口感偏稔同少少硬,可以煙韌多少少🤏 但勝在夠掛汁,龍蝦汁仲混合左香草同蕃茄蓉,好香口!加埋爽口嘅蝦肉,都幾唔錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)〖 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚🍕 〗💰𝟏𝟔𝟗 | 🜸𝟑.𝟔/𝟓Carbonara 意粉食得多啦,今次改改食法。依個pizza 用左傳統嘅Carbonara 煮法,有大量嘅蛋黃醬,甜中又帶有咸蛋黃味,再加上有啲風乾左嘅煙肉同黑椒曬係面,好惹味! P

𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐀𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞
𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐀𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞

〖 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚🍕 〗💰𝟏𝟔𝟗 | 🜸𝟑.𝟔/𝟓
Carbonara 意粉食得多啦,今次改改食法。依個pizza 用左傳統嘅Carbonara 煮法,有大量嘅蛋黃醬,甜中又帶有咸蛋黃味,再加上有啲風乾左嘅煙肉同黑椒曬係面,好惹味! Pizza 加入左Mozzarella 同Romano 兩種cheese ,充滿濃濃芝士味,pizza 個底比較薄啊,食落仲有少少脆身*^O^*

〖 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮☕️ 〗💰𝟕𝟖 | 🜸 𝟐.𝟖/𝟓
Mascarpone cheese 同lady finger 比例1:1.5
如果有多少少mascarpone cheese ,口感應該會更佳!Lady fingers略嫌冇酒味 咖啡味淡吾夠濕潤 不過都好整體都順滑細膩,最欣賞佢地面頭有一層厚厚嘅可可粉同朱古力粒,味道更有變化。
Tiramisu

〖 𝐈𝐧𝐟𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫💧 〗💰𝟑𝟓 | 🜸𝟑.𝟓/𝟓
想chill drink 唔一定要飲酒嘅🤭好似我啱啱18歲,唔想飲咁多酒,可以試下依兩款水果風味嘅水
𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 & 𝐋𝐢𝐦𝐞

◈ 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 & 𝐋𝐢𝐦𝐞🥒
淡淡嘅青瓜味,飲落好清新,有種好心曠神怡嘅感覺,又唔怕太青草味!

◈ 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐖𝐢𝐥𝐝 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲🫐
名副其實嘅有機,入口有滿滿嘅藍苺味,冇落任何添加糖,微微嘅果甜味,健康之選!
𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐖𝐢𝐥𝐝 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10

☎️ 𝟲𝟵𝟳𝟵 𝟭𝟯𝟯𝟮
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_灣仔
⌫ #eatwithnous_西式

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #tiramisu #carbonara #pizza #hkdaily #cheese #pala #hongkong #foodoftheday #薄餅 #美食 #相機食先 #吃貨 #打卡 #手機食先 #灣仔美食 #小店
𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 & 𝐋𝐢𝐦𝐞
  • Carbonara Pizza
忙裏偷閑 尋找意大利🇮🇹星期日晚悠閒嘅晚上, 俾我發掘到一間性價比好高, 由意大利🇮🇹廚師團隊打理嘅餐廳 👨🏻‍🍳 除咗好味道, 環境舒服, 價錢亦好公道😊 香港要搵到正宗又好味嘅意大利餐廳, 一般都比較貴! 但係呢 間餐廳, 除咗服務周到之外, 仲要保留左外國傳統, 唔硬性收加一, 值得一讚😊Tagliatell Al Mare 龍蝦汁海鮮闊扁面 $189用上自家製發酵左72小時既麵團所做既新鮮闊條麵, 蝦都用上2種 : 大蝦 & 海螯蝦, 再配上濃度適中嘅龍蝦汁, 簡直係絕配! 麵條好彈牙 而且low gluten 好健康 ❤️Carbonara Pizza 卡邦尼薄餅 $178同一般喺其他地方食到嘅pizza好唔同, 佢地係正宗既意大利Roman style 既薄餅, 好大個, 好薄,而且好鬆脆, 記得要趁熱食, toppings 好好味, 但2個人食就有d 飽, 岩多人一齊share 😋Tiramisu (90% less sugar) $78有時食tiramisu 會食到好漏同埋覺得太甜, 但呢個係less sugar (係90%less sugar), 好貼心, 岩哂d 又
忙裏偷閑 尋找意大利🇮🇹

Carbonara Pizza 卡邦尼薄餅 $178

Tiramisu (90% less sugar) $78
有時食tiramisu 會食到好漏同埋覺得太甜, 但呢個係less sugar (係90%less sugar), 好貼心, 岩哂d 又想食甜野又怕肥既女仔 🥰 strongly recommend

Peach Mojito (virgin) $60
Great choice! Chill 下, 一定要飲杯嘢, 雖然揀咗冇酒精, 但係好refresh! Peach overloaded! 🍑

整體評分
食物:🧡🧡🧡🧡🧡
服務:🧡🧡🧡🧡🧡
環境:🧡🧡🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡🧡🧡
(以正宗意大利菜來說, 性價比高)
回頭指數:🧡🧡🧡🧡🧡
  • Tiramisu
  • Tagliatelle al Mare
2022-11-15 52 浏览
行山早左完所以就搵間cafe 飲下野 再叫左兩個pizza 細細份 送下酒✨Arrabbiata $58有啲辣椒仲有辣肉腸嘅香辣味好惹味 個薄餅都幾脆✨Carbonara $58幾重芝士香味 不過覺得蛋黃香味就差左啲 薄餅底非常脆👍🍹Peach Mojito Virgin $60呢杯係冇酒精嘅 桃味都幾好 因為有soda 所以都好清新 行完山飲啱晒😋🍹Peach Mojito $80呢杯就有酒精 好飲啲 👍總括黎講味道唔錯 可以黎小酌 我地坐喺室外環境都好chill 好舒服 服務仲好好 係咁問我地洗唔洗要水😂味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰人均~$130 (唔收+1)

✨Arrabbiata $58

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰人均~$130 (唔收+1)
1K
2022-11-15 48 浏览
“Bresaola”($198)“Gamba Garlic”($168)“Tiramisu”($78)“Cranberry/Blueberry Infused Water”($35)灣仔利東街附近有間充滿意式風情嘅餐廳宜家天氣唔熱唔凍最岩坐喺戶外位用餐☺️呢道主打嘅當然係各款正宗意式薄餅啦🍕另外都有唔少意粉,小食,甜品提供Pizza我地就選擇咗12" Bresaola用上風乾牛肉🐮,水牛芝士,巴馬芝士,火箭菜批底又薄又脆,食完都唔怕會太膩☺️2個人share份量岩岩好😚如果唔想叫全個pizza,呢道都有件裝pizza提供款式可以去counter個櫥窗選擇就算一個人自己嚟食pizza都冇問題😉我地另外點咗份Gamba Garlic🧄🦐蝦肉新鮮彈牙,配上超香濃嘅蒜,洋蔥,橄欖油真係超級惹味🤤用配嘅麵包點啲汁嚟食一流😚最後點少得甜品🥰見唔少人都推介呢道嘅Tiramisu所以叫咗份😆呢道嘅Tiramisu用上少糖配方,所以食落好輕盈☺️Mascarpone cheese口感細滑☺️食哂全件都冇罪惡感好正😝
“Bresaola”($198)
“Gamba Garlic”($168)
“Tiramisu”($78)

灣仔利東街附近有間充滿意式風情嘅餐廳
宜家天氣唔熱唔凍最岩坐喺戶外位用餐☺️
呢道主打嘅當然係各款正宗意式薄餅啦🍕
另外都有唔少意粉,小食,甜品提供
Pizza我地就選擇咗12" Bresaola
用上風乾牛肉🐮,水牛芝士,巴馬芝士,火箭菜
批底又薄又脆,食完都唔怕會太膩☺️
2個人share份量岩岩好😚
如果唔想叫全個pizza,呢道都有件裝pizza提供
款式可以去counter個櫥窗選擇
就算一個人自己嚟食pizza都冇問題😉
我地另外點咗份Gamba Garlic🧄🦐
蝦肉新鮮彈牙,配上超香濃嘅蒜,洋蔥,橄欖油
真係超級惹味🤤用配嘅麵包點啲汁嚟食一流😚
最後點少得甜品🥰
見唔少人都推介呢道嘅Tiramisu所以叫咗份😆
呢道嘅Tiramisu用上少糖配方,所以食落好輕盈☺️
Mascarpone cheese口感細滑☺️
食哂全件都冇罪惡感好正😝
2K
🇮🇹灣仔巷仔中嘅意大利🇮🇹朋友喺金鐘返工成日都話冇嘢好食 要覓食都成日要去到灣仔嗰邊 最近發掘到一間由意大利廚師打理嘅餐廳👨🏻‍🍳 最出名食佢哋嘅Pizza同埋包包 身為澱粉質愛好者嘅我 一定要搵佢食吓啦😙 佢嘅Menu仲好貼心 除咗意大利文之間 有英文同埋中文👍🏻-🦞Tagliatelle al Mare 龍蝦汁海鮮寬扁麵$189由手工新鮮製嘅寬扁麵條 配上由蝦肉同紅蝦尾同埋龍蝦汁所整成嘅意粉醬 幾掛汁 每條麵條都沾滿淡淡海鮮嘅鮮甜🌊 蝦肉都幾新鮮幾彈牙 仲配上好多唔同嘅香草 風味十足👍🏻-🍕Arrabiata Pizza 辣肉腸蕃茄薄餅 $158薄餅上邊用咗辣蕃茄醬加好多mozzarella cheese🧀即叫即焗新鮮出爐 絕對做到邪惡拉絲嘅效果😈批底係偏薄嘅正宗意大利薄餅 邊邊好脆口😙 辣肉腸好大塊 仲要上盤嘅時候加咗自家製嘅橄欖油 香味充滿😋-🍰Homemade Tiramisu $78呢款擺盤深得我心 homemade feel十足casual得嚟又花足心意 喺浸過少少咖啡嘅手指餅上面 放咗一層好厚好綿滑嘅鮮忌廉 再鋪滿朱古力粉同埋朱古力片 甜同甘嘅比例啱啱好 如果手指餅可以
🇮🇹灣仔巷仔中嘅意大利🇮🇹

🍕Arrabiata Pizza 辣肉腸蕃茄薄餅 $158

🍰Homemade Tiramisu $78
呢款擺盤深得我心 homemade feel十足casual得嚟又花足心意 喺浸過少少咖啡嘅手指餅上面 放咗一層好厚好綿滑嘅鮮忌廉 再鋪滿朱古力粉同埋朱古力片 甜同甘嘅比例啱啱好 如果手指餅可以再浸耐啲就會100分😘

🥂Infused Water 自家製維他命水 $35
識咗咁多Carbs 都要扮吓健康嘅🤣 見佢地有賣自家製飲品 當然要試吓啦 Mint&Lime同Spirulina(螺旋藻)都好fresh好解膩 最緊要係無添加糖 飲品嘅調味全部都係來自水果 夠晒天然🥰
Infused  Water

📍 PALA
灣仔廈門街7-17號百旺都中心地下A號舖
Infused  Water
🇮🇹🇮🇹帶你品嚐正宗意大利風味,位於灣仔廈門街的PALA,就在利東街附近相當熱鬧,一直人氣爆燈,時常full Booking,想食都唔係一件容易嘅事,好彩今日係平日比較易book位👍🏻小店完全係仿照意大利街頭文化,店舖細細,大部份座位都係Outdoor or 向街,好有外國街頭feel,旁邊有一條小後巷就是這裏的秘密花園,坐在這裏一邊飲酒,食pizza,傾偈,品嚐最正宗的意大利風味,渡過非常開心的一晚💛這裏嘅招牌菜當然是原個即叫即焗嘅意大利Pizza🍕但我就非常喜歡佢哋有供應件裝嘅Pizza,每日款式都唔同,當日去到見到counter放住什麼款式,就是當日推介,好似今日我哋兩個女仔就可以試四款唔同既口味,好開心🍕▪️MARGHERITA $ 45蕃茄醬,水牛芝士,新鮮羅勒最原始簡單嘅材料嘅意大利口味pizza,餅底是最正宗的,香脆又帶點煙靭蓬鬆感,拉絲嘅水牛芝士配合新鮮茄膏,最愛羅勒嘅味道,好食🍕▪️GARDEN OF MUSHROOM $ 58素食之選,非常多材料,蘑菇,金菇,大啡菇,洋蔥,大蒜,芫荽,橄欖,香茄,口感豐富,尤其是菇類味道好香濃,非常Juicy,就算有冇肉都係咁好食🍕▪️C

🍕▪️MARGHERITA $ 45
蕃茄醬,水牛芝士,新鮮羅勒

🍕▪️GARDEN OF MUSHROOM $ 58

🍕▪️CARBONARA $ 58
最期待的,因為喜歡carbonara,變咗做pizza,味道如此相近,材料有意大利煙肉,豬頰肉培根,水牛芝士,羊芝士,奶油蛋黃醬,黑胡椒粉,極度香濃嘅芝士味道,肥美嘅煙肉,加上香脆嘅餅底,非常合拍,推薦

🍕▪️ARRABBIATA $ 58
我的最愛,有誰食薄餅不喜歡意大利辣肉腸,意大利辣肉腸,水牛芝士,鮮茄膏,自家製香辣橄欖油,好鍾意呢度㗎辣肉腸煙煙韌韌,好香煙燻味道,加上紅辣椒和青辣椒和香辣橄欖油,辣勁十足,相當惹味

🥗CAPRESE $ 88
必食嘅前菜,最傳統嘅意大利沙律,新鮮就是好味,羅馬番茄,芝麻葉水牛芝士,配意大利青醬,新鮮羅勒,有機橄欖油,非常正宗,這裏嘅味道沒什麼可以挑剔

🦐Gamba Garlic $ 168
爽口彈牙既烤大蝦被橄欖油,洋蔥,新鮮的歐芹黑胡椒粉包圍,每一隻蝦食既時候記得加晒所有配料,特別喜歡橄欖油的油香,有兩件海鹽薩Pizza 麵包,點上橄欖油醬汁非常好食

🥂Caldora, Chardonnay $ 298
Full body, fruity, balanced.
在這種環境暢飲,配合美味嘅食物是一件快樂嘅事,點了一支帶果香嘅白酒,非常易入口,一邊飲酒一邊傾計好快就飲晒

🍰TIRAMISU $ 78
全晚最期待嘅甜品,當然要食佢哋最有名嘅Tiramisu,用上有機意大利Kimbo特濃咖啡覆蓋層層意大利手指餅配馬斯卡布尼芝士,雞蛋,蘭姆酒,可可粉,非常香滑,濃濃咖啡香,暫時係我食過最好味嘅🇮🇹🇮🇹

✨必定會回訪的餐廳,好喜歡呢度嘅環境,悠然自得,食物質素係正宗意大利嘅風味,非常高質而且價錢又唔貴,實在係飲酒傾偈嘅好地方

• Tiramisu
  • CAPRESE