2019-01-31 2146 浏览
有個住晌大埔嘅老友,好耐無見,都差唔多大半年,佢話近半年忙到甩轆,我話有無咁誇呀!卒之,左度右度先度到一晚聚舊,為咗就佢方便少少,攞個中間位,就定晌沙田新城市,又貪其食肆選擇多。「Parkview」睇落幾有人氣,穩陣啲啩,但又唔使點排隊,睇過門口嘅餐牌,晚餐都喺百零蚊起錶而已,唔貴喎。內裡其實地方頗大,裝修唔算話好特別,一般西餐廳格局,但勝在地方企理闊落,又有啲梳化位,感覺舒服好坐。坐定定就再同朋友慢慢研究吓食乜嘢,前菜、餐湯、沙律、漢堡、全日早餐、意大利飯、意大利麵、扒類……等等種類嘅散點菜式,仲有埋兒童餐添。而晚餐時段,惠顧飯麵或扒類,加$48 / $68就能夠變成套餐。正當睇吓睇吓餐牌時,因為老友好想食扒,發覺二人餐仲吸引,一組扒類,一組意大利麵 / 飯類,各組揀一款,包埋自家製餐包、沙律或餐湯、甜品、餐飲,視乎所揀嘅肉類定價:$428-$598。此外,仲有一個限定嘅精選推介,澳洲M5和牛肉眼扒套餐,配是日餐湯、餐包、餐飲及Movenpic 雪糕,但定價唔平,每客要$528。但店員同我哋講,上述二人餐升咗級,餐牌中嘅西冷升級為肉眼,份量同為12oz,咁即喺俾多少少就成為二人餐,諗
,份量同為12oz,咁即喺俾多少少就成為二人餐,諗得過啦!
自家製餐包

睇樣有啲平平無奇,但搣開就知道喺唔同啲,有唔少合桃粒粒,而個包又好軟熟,微微暖,誠意十足喎。
是日沙律

小弟就揀咗沙律,食多啲菜健康啲嘛,而是日沙律只喺田園沙律,有啲沙律菜、青瓜、車厘茄咁,撈少少油醋,簡單清爽。
是日沙律
酥皮龍蝦湯 +$35

是日餐湯喺野菌湯,但友人超鍾意酥皮,寧願加錢升級轉為酥皮龍蝦湯。個湯做得唔差喎,龍蝦湯夠濃香,裡面仲有少龍蝦肉,而酥皮非常酥脆富油香,友人食到一枱都喺酥皮碎碎。
酥皮龍蝦湯
酥皮龍蝦湯
香煎北海道帶子野菌南瓜意大利飯

6款意大利麵 / 飯中,我哋都不約而同點中南瓜意大利飯。個飯賣相幾靚仔,不過,送到嚟嘅意大利飯明顯比較乾身,缺少意大利飯嗰份濕潤
香煎北海道帶子野菌南瓜意大利飯
還好嘅喺南瓜味好突出,而且,又混入唔少野菌,及刨上好多巴馬臣芝士,所以,整體味道喺唔錯嘅。
香煎北海道帶子野菌南瓜意大利飯
至於件北海道帶子,食得出喺刺身級嘅高質素貨色,只喺煎得未夠香口,有少少近乎食刺身嘅感覺添
澳洲M5和牛肉眼 (12oz) $598

12安士即喺12安士,件肉眼唔止厚,仲有成塊面咁大件,而且,煎出嚟睇落充滿油香,非常吸引。而醬汁都好特別,分別喺自家製紅酒蘑菇醬及法式芥末籽醬。
澳洲M5和牛肉眼
先切一小件肉眼試試,落刀已覺得好軟腍,切開一睇,肉心仲保持住嫩紅色,卻半點血水都無,火喉拿捏好,煎到恰到好處,入口真喺鬆軟而富肉汁,無論沾蘑菇醬,抑或芥末籽醬,都令肉香更突出,喺一件高質素嘅肉眼扒
,友人更大讚超好食。
澳洲M5和牛肉眼
伴菜則有點沙律菜、法邊豆及烤新薯,好穩陣嘅配搭,不過,啲烤薯望落無嘢,入口乾韌,喺焗好後仲擺晌烤爐內嘅結果,焗乾晒啲水份
澳洲M5和牛肉眼
套餐嘅甜品喺雪糕,但如果對雪糕無興趣嘅朋友,可考慮+$30改要件裝蛋糕,而款式可以睇睇近門口嘅餅櫃,是晚就帶5款供選擇,散點單賣要$58。
金莎朱古力餅 +$30

其實,食完都唔喺好理解點樣「金莎」法,不過,由底而上,由朱古力海綿蛋糕、朱古力慕絲、朱古力軟漿所組成,味道本身其實喺唔錯,夠晒穩打穩紮。挑剔位喺面層嘅朱古力漿未見幼滑,而且,如果混入榛子碎晌蛋糕內,會否「金莎」啲呢?
金莎朱古力餅
意大利芝士餅 +$30

相反,呢件意大利芝士餅做到有水準,雖然,又喺無酒味版本,但馬卡風芝士打得輕盈柔滑,淡淡芝士配合溫和嘅咖啡香,中間嘅手指餅亦夠濕潤。
意大利芝士餅
特醇黑朱古力奶 +$15

不甘飲普通咖茶,大可以加錢轉其他特別飲品,友人就點咗一杯黑朱古力奶,外觀就平平無奇(其實可以加啲唂咕作點綴),雖然無講到用咩朱古力品牌,但飲落友人話果然好濃郁,味道帶微微甘苦。
特醇黑朱古力奶
鹽味焦糖鮮奶咖啡 +$15

配甜點,小弟都喺情歸鮮奶咖啡,焦糖系嘅更喺小弟心水。但老實講,杯鮮奶咖啡整體感覺就好一般,雖然入口仍感到醇香,帶少少鹹味及焦糖香,但口感未見均勻,拉花就明顯唔喺專賣咖啡店鋪嘅手勢喇。
鹽味焦糖鮮奶咖啡
服務方面,確喺幾唔錯,上菜嘅次序、速度都按步就班,添水、收碟都好到位,食到近尾,店員又會主動問你點咗餐飲未。而食物方面,整體而言,食得出用料喺有質素,好似啲帶子、肉眼都喺靚貨,不過,烹調上可以做得好啲。
2019-01-29 141 浏览
今天我們一家人到了沙田行街,晚上選擇了這間餐廳吃晚餐。因為剛吃完下午茶的關係,也不是太肚餓,所以我們三個人便叫了一個二人套餐。首先來的是餐湯,粟米忌廉湯裏面有一些粟米蓉,喝下去口感很好。餐湯會配上麵包, 麵包是熱烘烘的,相信是即場準備的。意粉方面叫了軟殼蟹意粉,超大隻的軟殼蟹放在意粉上,再配上幾塊芝士!!意粉的醬不會太酸,剛剛好。之後是我們的主菜,超超超大塊的和牛肉眼。因為有燒過的關係,肉眼非常香!😌我們叫了五成熟,切下去肉是紅色的,而且配上焗薯粒,再加上蔬菜及醬汁非常好味。甜品會有雪糕的,如果喜歡別的牌子可以加錢升級,這個雪糕的質素普通啦。
今天我們一家人到了沙田行街,晚上選擇了這間餐廳吃晚餐。

餐湯

餐湯會配上麵包, 麵包是熱烘烘的,相信是即場準備的。

軟殻蟹意粉

之後是我們的主菜,超超超大塊的和牛肉眼。

餐湯
2019-01-28 46 浏览
沙田看完戲後,就在商場吃晚餐晚飯時間,幾乎每一間都要排隊,門口看完餐牌後就選定了這間男友已鎖定了這款澳洲M5和牛肉眼扒先來是日餐湯,這晚是蟹肉忌廉南瓜湯本來想加錢轉酥皮湯,可惜太晚來賣光了南瓜湯質地濃稠,南瓜甜度自然,質感滑膩,更有不少蟹肉絲喝的時候毫無膩感,配上餐廳自家製麵包,不錯先吃感覺較輕怡的點了牛油果沙律配無花果及菲達芝士面上風乾火腿帶鹹香而不死咸,再加上無花果跟牛油果的天然甜度平衡感做得不錯,沙律菜也來得新鮮爽脆,不妨多吃澳洲M5和牛肉眼扒(10安士)五成熟的燒肉眼扒其厚薄適中,顏色粉嫩,令肉汁吃來更豐盈肉汁豐盈,肉質頗嫩近脂肪位更見甘香,令人吃得滿足三文魚明太子意粉三文魚煎很香口,更有不少明太子跟蟹籽吃前拌均勻,吃起來咸鮮味十足濃郁幼滑的忌廉汁掛在每一條具咬口的意粉上,非常滋味絕對是我期吃過最合口味的,希望能keep住水準! !雖胃納已撐著,但沒有甜品的晚上稱不上美滿自家製甜品質感輕怡,吃起來沒有太大膩感相信很快會再來!
沙田看完戲後,就在商場吃晚餐
晚飯時間,幾乎每一間都要排隊,門口看完餐牌後就選定了這間

男友已鎖定了這款澳洲M5和牛肉眼扒

先來是日餐湯,這晚是蟹肉忌廉南瓜湯
本來想加錢轉酥皮湯,可惜太晚來賣光了

南瓜湯質地濃稠,南瓜甜度自然,質感滑膩,更有不少蟹肉絲
喝的時候毫無膩感,配上餐廳自家製麵包,不錯

先吃感覺較輕怡的
點了牛油果沙律配無花果及菲達芝士

面上風乾火腿帶鹹香而不死咸,再加上無花果跟牛油果的天然甜度
平衡感做得不錯,沙律菜也來得新鮮爽脆,不妨多吃

澳洲M5和牛肉眼扒(10安士)

五成熟的燒肉眼扒
其厚薄適中,顏色粉嫩,令肉汁吃來更豐盈

肉汁豐盈,肉質頗嫩
近脂肪位更見甘香,令人吃得滿足

三文魚明太子意粉

三文魚煎很香口,更有不少明太子跟蟹籽
吃前拌均勻,吃起來咸鮮味十足

濃郁幼滑的忌廉汁掛在每一條具咬口的意粉上,非常滋味
絕對是我期吃過最合口味的,希望能keep住水準! !

雖胃納已撐著,但沒有甜品的晚上稱不上美滿

自家製甜品
質感輕怡,吃起來沒有太大膩感

相信很快會再來!
2019-01-12
1K
2019-01-27 85 浏览
今晚放工,相約朋友到這裡,見到都好多人排,加埋見到個蛋糕櫃,比啲美味蛋糕吸引了!望望餐牌有最愛嘅炸芝麻雞翼配水牛城汁$72,入口香脆有好香嘅芝麻味道,再加埋個水牛城汁入口就係雙重口味嘅感覺!而我叫了個慢煮伊比利亞黑毛豬鞍$228,可以加$68升級Deluxe配埋個自家製餐包、焗龍蝦酥皮湯、是日甜品同埋杯飲品,個焗酥皮龍蝦湯,酥皮香脆,加埋個濃郁嘅龍蝦湯入口真係絕佳配搭,跟住就係主菜慢煮伊比利亞黑毛豬鞍,雖然唔係好大份,但煮得好香軟滑嫩,入口肉質嫩滑軟熟,師傅手勢唔錯!啖啖肉入口時夠晒肉汁!最後上埋個是日甜品金莎朱古力餅,入口朱古力味道香濃,同食金莎嘅感覺差不多,呢個就更軟滑!再加埋杯野莓冰茶,真係十分滿足!
再加埋杯野莓冰茶,真係十分滿足!
2019-01-25 97 浏览
要到沙田的Ikea買家居用品,順便到沙田午餐,近近的就到了新城市廣場用餐. 見到這間Parkview人氣都幾旺盛,而且門外的蛋糕櫃都幾吸引,就進去一試. 午市套餐選擇頗多,由burger, 意大利飯、意粉以及扒類都有,更奉送餐湯/ 沙律、餐包及餐飲,也加可配蛋糕及轉配特飲,總能挑選到喜歡的食物~ 沙律 跟餐沙律菜很新鮮,還配以油潤的煙三文魚,作為前菜剛剛好. 餐包 奉送的餐包熱烘而鬆軟,配上牛油已很滋味. 龍蝦蘆筍配鮮製意大利寬麵 ($158) 龍蝦肉爽口又富鮮味,配以有嚼勁的鮮製意大利寬麵,味道清新不過鹹,也不錯! 烤美國肉眼牛扒 ($248) 要了5成熟的肉眼牛扒,烤得剛剛好,內裡粉嫩肉汁滿滿,配以特製的紅酒蘑菇醬及法式芥末籽醬,更為滋味~ 青檸梳打/ 野莓冰茶 (轉配加$15) 酸酸的青檸梳打冰涼又解膩; 友人的野莓冰茶看似也頗吸引. 金莎朱古力蛋糕/ 咖啡蛋糕 (跟餐加$30) 當日甜品共有4款選擇,選了朱古力& 咖啡蛋糕. 前者朱古力味濃郁且軟滑,後者海綿蛋糕咖啡味香濃,吃過甜品感覺很滿足. 沙田正街18號新城市廣場一期1樓1

沙律
跟餐沙律菜很新鮮,還配以油潤的煙三文魚,作為前菜剛剛好.

餐包
奉送的餐包熱烘而鬆軟,配上牛油已很滋味.

龍蝦蘆筍配鮮製意大利寬麵 ($158)

烤美國肉眼牛扒 ($248)

青檸梳打/ 野莓冰茶 (轉配加$15)
酸酸的青檸梳打冰涼又解膩; 友人的野莓冰茶看似也頗吸引.

金莎朱古力蛋糕/ 咖啡蛋糕 (跟餐加$30)

沙田正街18號新城市廣場一期1樓117號舖

2019-01-22 130 浏览
行完一田。好肚餓搵下野食先。🤕其他好多都要等位。於是就入左呢間西餐廳🙃見價錢又ok叫左個牛扒7成熟同意大利飯。眼見坐無虛席。但感覺侍應好似茶餐廳伙記😧翻枱速度驚人😱😱點知上菜速度簡直嚇死🤔🤔🤔5分鐘上餐湯8分鐘上麵包10分鐘內上埋牛扒😧😧仲快過大家樂😐12分鐘上埋意大利飯😮😮😮😮牛扒完全熟哂🙄好un真系忍5到要換😠意大利飯冇味完全5系意大利飯🤐所有野都冇乜味。5知食左d 甘我相信最好味系個麵包因爲系熱ga我地未飲完湯已經要收個碗。成日行黎收碟🙄🙄甘嘅價錢我俾大家樂仲開心至少個牛扒系熱😐真系好想知系未所有野都系整定👽☠️
行完一田。好肚餓搵下野食先。🤕
其他好多都要等位。
於是就入左呢間西餐廳🙃
見價錢又ok

叫左個牛扒7成熟同意大利飯。眼見坐無虛席。
但感覺侍應好似茶餐廳伙記😧
真系忍5到要換😠
意大利飯冇味完全5系意大利飯🤐
所有野都冇乜味。5知食左d 甘
我相信最好味系個麵包因爲系熱ga
我地未飲完湯已經要收個碗。
成日行黎收碟🙄🙄
甘嘅價錢我俾大家樂仲開心
至少個牛扒系熱😐
真系好想知系未所有野都系整定👽☠️
2019-01-20 57 浏览
今晚同舊同事兼好友慶祝生日,帶佢食餐好~我地黎左沙田間 PARKVIEW 食西餐 =] 一開始餐包,食落鬆軟又好味~叫左個酥皮龍蝦湯,入面真材實料,真係有龍蝦肉架,酥皮又鬆脆!另外叫左特級初榨橄欖油煮青口配薯條,青口鮮甜肥美,著條又脆又香,如果多D 薯條就好~仲叫左個牛油果沙律配無花果及菲達芝士,無花果又甜又健康,而牛油果熟得岩岩好.而個水牛城雞翼好正,D肉又香又嫩~仲炸到唔熱氣!個MAIN 叫左個澳洲M5和牛肉眼扒SHARE 大家食,我地揀左剛剛7成熟,好鮮嫩,口感又軟滑,肉汁juicy,真心要推介!最後仲有MOVIEPICK 朱古力雪粒,好滿足呀!下次可以再黎,估唔到PARKVIEW 都幾唔錯,唔係好明點解咁多負評~
今晚同舊同事兼好友慶祝生日,帶佢食餐好~
而個水牛城雞翼好正,D肉又香又嫩~仲炸到唔熱氣!

最後仲有MOVIEPICK 朱古力雪粒,好滿足呀!

2019-01-19
2019-01-18 73 浏览
沙田新城市呢度都係一個熱門放電處,是日一家大小來到行下街,玩下史露比同宜x傢俬,晚餐就到了地下飲食區解決。呢度餐廳眾多,見近近地又濶落,就黎左Parkview。時間尚早未需要等位,店員好好咁安排左走廊枱比我地,有位放bb車之餘,小朋友又有空間走動,之後仲有小禮物同氣球,小朋友開心,大人都食得輕鬆啲。朱古力咖啡($34)&熱檸水($34)要了杯朱古力咖啡,朱古力味比咖啡濃,都幾好飲,熱檸水就無乜特別啦。墨西哥粟米片伴肉醬($78)餐牌只寫了伴肉醬,但其實仲有酸忌廉同牛油果醬,大大盤熱辣辣,肉醬茄味濃,牛油果醬香滑,粟米片脆口,加埋酸忌廉同芝士碎好正特級初炸橄欖油煮青口配薯條($72)另一款前菜要左青口薯條,青口鮮甜,用香草醬煮幾正,薯條香脆,係粗條黎薯味特別濃。牛油果沙律配無花果及菲達芝士($108)仲叫左沙律,沙律菜爽脆,醬汁係蜜糖芥末,酸酸甜甜夠開胃,再多點芝士同牛油果就好了正宗美式牛肉漢堡伴薯條($128)主食之一係漢堡包,大大個配薯條,唔好睇個薯條細細桶,入面塞到滿哂有好多條㗎,個茄汁加左糖,酸得黎有甜味,小朋友勁愛漢堡肉幾juicy,仲有厚切蕃茄同生菜,正。英式全日早餐($83

朱古力咖啡($34)&熱檸水($34)
墨西哥粟米片伴肉醬($78)

特級初炸橄欖油煮青口配薯條($72)
牛油果沙律配無花果及菲達芝士($108)

正宗美式牛肉漢堡伴薯條($128)

漢堡肉幾juicy,仲有厚切蕃茄同生菜,正。
英式全日早餐($83)
另一樣要左All day breakfast,樣樣有啲呢個價錢幾抵食,豬肉腸同炒蘑菇最正,可惜雞蛋只有太陽蛋或反蛋可選,無炒蛋添。
迷你芭菲盤($82)
有點意猶未盡問問店員有無甜品叫,佢話只有下午茶先有甜品,見我地咁早黎就比埋我地叫,但pancake同蛋糕都無啦,咁芭菲杯都好吖,想食下甜野

一客有三款,芒果,士多啤梨同朱古力,入面球雪糕係雲呢拿味,配上果醬同粟米片等,最特別係入面有麵包粒,煙煙韌韌又鹹鹹地幾得意喎,好味

食完大概七點左右,已經超多人等位,人氣爆棚呢~
2019-01-06
1K
2019-01-15 120 浏览
陪大少爺玩完公園,玩到餓了,一家人來到這裡吃一餐。這麼多餐廳,到處都是人龍,真是不知道原來香港地這麼多人假日湧出來用膳(笑)其實要吃哪一家,最主要是要讓大少爺坐得舒服,最好是一家bb friendly的店。環觀四周,Parkview最多一家大細,感覺親切一點,食客多有小朋友用餐,大家比較包容,相信帶小孩的家長應該明白(苦笑)這裡有highchair有小朋友餐具,服務員對小朋友也很友善,會送小玩具給小朋友(我們拿了拉鏈車仔)小朋友專注玩車,好像真的少了滋擾(笑)大人終於可以放心用餐啦~菜單上的食物,加$45好轉作餐,價錢合理。是日餐湯是磨菇湯,配暖和又鬆軟的餐包,好味!餐茶OK,若要喝特飲(拿鐵等等)則要另加$15。散點了一份軟殼蟹沙律,軟殼蟹厚肉,現在看著照片都覺得好肚餓...墨西哥粟米片,配三款醬汁:牛油果,酸忌廉、辣茄醬,三款都很不錯,最愛的是牛油果,感覺特別開胃。上面灑了芝士碎,因為是先烤焗脆片,再加上醬汁和芝士,就沒有拉絲的效果啦,不過好處是脆片比較香脆,不會變得軟稔稔!這一份特意叫給大少爺,薯條加茄汁,沒有小孩能夠抵擋!漢堡是美食牛肉煲,牛味十足,肉汁不俗,調味恰當。麵包亦有

餐茶OK,若要喝特飲(拿鐵等等)則要另加$15。

這一份特意叫給大少爺,薯條加茄汁,沒有小孩能夠抵擋!漢堡是美食牛肉煲,牛味十足,肉汁不俗,調味恰當。麵包亦有烤過,表面脆脆的,唯獨是好像放了一陣子,包底變得好煙韌,有少許美中不足。(我猜就是當天超爆門,廚房忙番天,唯有大量預先烤定麵包吧。)

男人的浪漫,一份有齊牛排,羊架,司華力腸,大蝦,少許沙律菜和三塊焗薯。我沒有試吃,原因是老公不用15分鐘就清碟,相信應該是很對胃啦(笑)

我就偏愛煎三文魚!餐牌上的三文魚扒售罄,轉了這款明太子三文魚加三文魚子意粉,一樣好味~三文魚煎得剛剛用,內裡的肉還是粉紅色的。忌廉汁不多也不少,包著意粉,而且內裡藏著明太子醬,微辣,一粒粒的口感,意粉彈牙,好味得想encore!就食物來說,Parkview不算特別出眾,中規中矩,勝在走親子,如果座一旁的話位置蠻寬的,小朋友走動一下都可以,服務沒話說,值得回頭光顧!
2019-01-13 49 浏览
好唔錯嘅西餐廳👍可以值得一試,叫咗軟殼蟹沙律,沙律菜好新鮮,食完都好想叫多個🤤真係好好食,而我叫多一個西冷牛扒係七成熟,食落岩岩好,唔會太老,有牛味,最鍾意佢個紅酒汁🥳
好唔錯嘅西餐廳👍可以值得一試,
而我叫多一個西冷牛扒係七成熟,食落岩岩好,
唔會太老,有牛味,最鍾意佢個紅酒汁🥳
  • 西冷牛扒
2019-01-12 56 浏览
Park view Cafe點解會去食:2018-11-07 以一個司儀嘅身份,同兩個朋友食飯,就住佢哋嘅婚禮俾啲意見,幫佢安排一下,本身諗住搵間餐廳好好地咁慢慢食慢慢傾,點知新城市間間餐廳都好鬼多人,咁岩遇到呢間有四人枱所以走入去食喇食物新鮮程度:⭐⭐⭐️⭐️炸軟殼蟹漢堡配薯條:隻軟殼蟹好夠大隻,揸得啱啱好,唔會太油,鬆脆香口,成個漢堡食落去令人好深刻印象食物合適溫度:⭐⭐⭐️塊牛扒就唔知點解等咗好耐先來,都反而唔係熱辣辣喎,感受到佢似乎攤左一陣先拎出嚟,所以呢度扣咁少少分,不過塊牛扒都算係幾好食!有牛味,熟成程度滿意!食物驚喜程度:⭐最特別就係一間唔平嘅餐廳,都好似坐喺條街度食緊!—————————————————服務員態度:⭐️⭐️⭐️只能講簡單兩句,佢哋太忙啦,同埋佢哋對眼成日帶到睇過龍,完!—————————————————最重要系。。。我會唔會再去?重遊指數:⭐⭐⭐️
Park view Cafe

點解會去食:

食物新鮮程度:⭐⭐⭐️⭐️

食物合適溫度:⭐⭐⭐️

食物驚喜程度:⭐
最特別就係一間唔平嘅餐廳,都好似坐喺條街度食緊!

—————————————————
服務員態度:⭐️⭐️⭐️

—————————————————
最重要系。。。我會唔會再去?
重遊指數:⭐⭐⭐️
終於等到星期五,黎個Happy Friday同男朋友慶祝一下升職🥳星期五七點到呢間餐廳,排左陣隊就安排到坐位。一坐低,侍應就好好甘介紹呢期主打嘅澳洲M5和牛🤩急不及待就即刻點餐🤤我地點左支餐紅酒慶祝一下升職加人工呢件大事🍷好驚喜呀,侍應帶住我地點果支紅酒,簡單介紹一下,就開酒比你試下。最重要系,有醒酒器呀!!! 好貼心嘅服務呀 真系不得不讚揚一下。我地兩個人,點左2個mains 加一份小食,同埋一份蛋糕,份量岩岩好🥰龍蝦酥皮湯 蘑菇湯龍蝦酥皮湯味道非常濃郁,仲有粒粒嘅龍蝦肉,佢既酥皮勝在比平常薄唔會太膩。芝麻水牛城雞翼水牛城雞翼係我嘅至愛,呢度嘅雞翼仲揸到啱啱好入邊仲好滑同好juicy, yummy!澳洲M5和牛終於等到主角出場啦!!食和牛記緊唔好要太熟,所以我哋叫咗五成熟。切出嚟真係粉紅色架!牛味不太濃不過勁juicy勁香油花! 龍蝦闊條麵龍蝦闊條麵個龍蝦都可以,但係估唔到個面先係主角,佢嘅面係新鮮製,蛋味好出,仲煮到al dente。Delicious Cheesecake 餐廳經理介紹佢哋嘅蛋糕同甜品都係由前酒店甜品師傅主理嘅。不過我覺得相對主菜,佢就略為失色。不得不提呢間餐廳嘅

龍蝦酥皮湯 蘑菇湯

芝麻水牛城雞翼

澳洲M5和牛

龍蝦闊條麵

Cheesecake

不得不提呢間餐廳嘅員工服務真係好貼心好有禮貌。要俾個讚
2019-01-12 98 浏览
2019年都可以話係有個好開始,因為月頭就收到公司發放嘅B仔,一於要去慶祝一下,首先去沙田睇返場戲,然後就喺附近嘆番個西餐慶祝一下!老公趁著我 shopping 嘅時候, 佢就揀咗 Parkview 比較坐得舒服嘅餐廳,仲話要開支紅酒 hyper 下!老公咁有興致我當然奉陪啦!店長好有耐心咁為我地推介 house red wine 🍷 一於信佢嘅專業,價錢公道唔使 $500。醒酒大概15分鐘,一邊傾吓計一邊睇下 menu,因為無時間限制,所以可以慢慢嘆!見其他食客都有叫到牛扒,質素應該都唔差吧!比佢嘅澳洲 M5 和牛肉眼扒吸引了,紅酒牛扒夢幻組合,之後果然有驚喜!牛油花豐富,脂肪分佈均勻,靠近胸部嘅肌肉特別嫩滑, 簡單的 rosemary 調味就已經突顯到牛肉嘅原汁原味。Medium 剛剛好熟度,當然每個人嘅口味唔同,我對面位先生就覺得 raw 左啲,我就覺得 just fit ! 入口柔軟多汁,和牛肉味濃郁。南瓜蟹肉忌廉湯同餐包都係新鮮製作,有誠意的表現。侍應服務亦都好細心。另一個主菜就係西班牙伊比利黑毛豬,喺西班牙做豬真係出晒名好過做人,放入口嘅食物有嚴格要求。店長說來自西班牙的I

另一個主菜就係西班牙伊比利黑毛豬,喺西班牙做豬真係出晒名好過做人,放入口嘅食物有嚴格要求。店長說來自西班牙的Iberico豬是吃橡果的,我又長知識了!

怪不得入口有獨特的果香風味,煎封肉汁再烤焗,肉質結實而且油脂豐潤均勻,優質食材果然不同凡響,伴上燒汁更加惹味。

吃到最後又到甜品時間,見到 slice cake 賣相好吸引,我們選擇了金莎朱古力同埋咖啡蛋糕🍰味道濃郁,蛋糕質地軟綿綿,每一啖都回味無窮。

之前都冇諗過新城市廣場有咁高質嘅和牛食,以後又多一個開飯好去處了。飲飽食醉迎接新的工作天。
庆祝纪念
团年饭
  • 澳洲 M5 和牛肉眼扒
2019-01-10 75 浏览
晚上經過葵芳看到好多餐廳都要排隊,於是我們就選了平時都不會去的PARKVIEW吃飯,為什麼我們一直都不會去,這是因為這裡的價錢有點貴,平均都要$120一個菜。這一次就來試試吧,但沒想到是,這裡的食物很普通,服務態度普通。首先上的是一個前菜,是餐包,甜甜地,幾開胃。我們叫的是晚市一人套餐,分別叫了蜆肉蒜香橄欖油意大利粉,還有蟹肉龍葵菇意大利飯。我的意大利粉味道很淡,橄欖油的味道很少,而且量也得少,汁不太濃滑。。我朋友的意大利飯味道也很淡,蟹肉無味,飯的味也有點勉強。

首先上的是一個前菜,是餐包,甜甜地,幾開胃。

2019-01-10 40 浏览
近日食得太多肉,所以想食得清D、健康D!今日决定食個沙律餐先先黎個磨菇湯好味,好滑再有個餐包(之前有多款可以揀,但今次唔知點解無問,直接上枱)再黎,三文魚沙律,菜好新鮮,清甜最後,凍檸茶(糖水自己落,甜度自己調配)

先黎個磨菇湯好味,好滑
再有個餐包(之前有多款可以揀,但今次唔知點解無問,直接上枱
再黎,三文魚沙律,菜好新鮮,清甜

最後,凍檸茶(糖水自己落,甜度自己調配)