2006-04-19 11 浏览
第一次光顧中環店如要上樓上座位需由側面大廈電梯進入地方唔大公眾假期星期五下晝一時多入座人客不多不過都係以外籍人士為主三個人叫左:Baked Dough Balls-仿似焗磨姑既面包仔, 配有三種dippings(牛油,香草醬同帶微辣的紅色醬)其中以香草醬最好味最夾Four Season Pizza (Mixed) - 餅底薄而脆,係一貫Pizza Express既出品焗芝士菠菜卷-有好濃烈的羊奶芝士味, 有相當多的菠菜, 如果怕羊奶味既, 一定受不了, 此菜亦相當漏埋單$230其實並不太飽, 只係漏不過食得呢D都預左未試過都應一試
第一次光顧中環店
人客不多
不過都係以外籍人士為主
三個人叫左:
埋單$230
其實並不太飽, 只係漏
不過食得呢D
都預左
未試過都應一試

2006-03-25 20 浏览
講緊既係佢既Cheese Platter:有四款cheese for tasting,其中仲有bleu cheese 同feta cheese;而佢serve 既dough balls 無論個樣同個味都似芝士波波。由於D dough balls 係即焗,「製作需時」,不過係值既。見到隔離檯叫既tiramisu 幾大份同幾高,賣相都唔錯...有無人可以留食評話過我知好唔好食/ 抵唔抵食?

2006-02-23 13 浏览
男朋友生日, 去了食dinner~叫了parma ham, 牛肉千層闊面,煙三文魚pizza, 整體味道不錯, 很傳統的制法, pizza很脆口很juicy~ parma ham的面包都係有好香口的味道, 一點也不馬夫~lemon tea更可免費添飲的, 食完都可以坐耐d~服務很好, 有禮貌
男朋友生日, 去了食dinner~
lemon tea更可免費添飲的, 食完都可以坐耐d~
服務很好, 有禮貌
2006-02-22 3 浏览
昨天同同事去試lunch。食一般, 並非如想像中那麼好。而且我地決定唔會再去呢間。服務態度極之差! 個supervisor全程口黑面黑! 聽到我地話唔叫飲同叫佢俾淸水我地即時面黑。個肥傳菜都係咁様。只係得個較後生的女仔比較好少少。
2006-02-12 8 浏览
周六o黎食dinner,上二樓non-smoking area,檯幾逼,同埋幾嘈,尤其當你隔離有檯大學生gathering果陣。叫左Pizze Siciliana,Baked Mushrooms,同Cannelloni。Baked Mushrooms 同Baked Dough Balls 一齊上,Dough Balls 超正,香脆煙韌,齋食都好味;反而Mushrooms只o係一般,總知淨叫Baked Dough Balls。Pizze Siciliana同Cannelloni一齊上,唉,即o係是但一樣會涼。先食左少少Cannelloni,o係蕃茄,豐富o既波菜同兩款芝士(ricotta/parmesan);口感就冇乜,一pat pat咁囉,不過鬼佬鐘意,唯有淺嚐;味道就大家都覺得唔錯,但非常溜。Pizze Siciliana餅晤夠薄,幾韌下,我prefer Alfredo果隻;味道好難唔okay o既,我畢竟o係鐘意食芝士o既,但o係唔覺有Anchovies喎,火腿o係次貨,and we can do without the artichokes。我食2/5,鬼佬3/5,再清埋d Ca

Baked Mushrooms 同Baked Dough Balls 一齊上,Dough Balls 超正,香脆煙韌,齋食都好味;反而Mushrooms只o係一般,總知淨叫Baked Dough Balls。Pizze Siciliana同Cannelloni一齊上,唉,即o係是但一樣會涼。先食左少少Cannelloni,o係蕃茄,豐富o既波菜同兩款芝士(ricotta/parmesan);口感就冇乜,一pat pat咁囉,不過鬼佬鐘意,唯有淺嚐;味道就大家都覺得唔錯,但非常溜。Pizze Siciliana餅晤夠薄,幾韌下,我prefer Alfredo果隻;味道好難唔okay o既,我畢竟o係鐘意食芝士o既,但o係唔覺有Anchovies喎,火腿o係次貨,and we can do without the artichokes。我食2/5,鬼佬3/5,再清埋d Cannelloni,真o係飽死左。

服務比人感覺好cool,同埋問要水果時佢問我要sparkling or mineral water,我叫左前者,但其實可以叫ice water,佢咁問有d misleading 囉。加埋個Italian beer,每人二百蚊有找,食到咁飽,都算抵。
2006-01-29 11 浏览
其實我不算真正到過這間食店只是吃過朋友外賣給我的薄餅以前吃慣香港式的薄餅都是很厚,材料很多,很膩,很熱氣一個薄餅只吃四份一便好像已經吃不下其他東西了這次吃的薄餅,已忘記了名字雖然很薄身(薄餅嘛)但一點不覺膩,也不覺熱氣像是海鮮類的配料,新鮮的茄汁感覺很清新薄薄的一片,正宗的薄餅是否應該是這個樣子呢?不得而知總之就是覺得很好吃有機會希望可以親自來這裡吃東西
其實我不算真正到過這間食店
只是吃過朋友外賣給我的薄餅
以前吃慣香港式的薄餅
都是很厚,材料很多,很膩,很熱氣
一個薄餅只吃四份一
便好像已經吃不下其他東西了
這次吃的薄餅,已忘記了名字
雖然很薄身(薄餅嘛)
但一點不覺膩,也不覺熱氣
像是海鮮類的配料,
新鮮的茄汁
感覺很清新
薄薄的一片,
正宗的薄餅是否應該是這個樣子呢?
不得而知
總之就是覺得很好吃
有機會希望可以親自來這裡吃東西
星期四晚同男友去完Harbour City 買野, 在沒有計劃既情況下去左尖咀亞士厘道搵食....無意中在亞士厘道尾見到個圓型既LOGO....睇真D, 原來係Pizza Express既新店. 於是好開心地同男友一齊入內..因我倆不嬲都鍾意去佢到食Pizza及cheese cake。店內裝修- 入到去即見到個開放式櫥房, 可能新開張無耐, 好新淨。D櫥師一如以往穿著似"美國監犯"既黑白間條制服..好得意^_^ 每一張檯既空間尚算可接受, 不竟尖沙咀地租貴呢. 整個餐廳都有小許植物點綴...白色的牆身, 棕色的裝飾, 銀色配白色的餐卓...加上暗淡的燈光, 既平實又有mood.食物- 我同男友因食量少, 所以吾敢叫太多。只叫左個Four Seasons pizza及一碟細既"Tuna"沙律...一個pizza有4種味道, 有微酸既蕃茄, 蘑菇, 魚干, 辣肉腸, 橄欖...等等好在個pizza細細地, 吾係我地都食吾哂呀!個批底好脆, 夠香口, 味道方面洽到好處。Salad方面, 最好味就係佢伴碟既小麵包...軟軟熟, 又煙煙筋,好有咬口..另外d 菜好fresh, 連d煮過既蕃茄都好

食物- 我同男友因食量少, 所以吾敢叫太多。只叫左個Four Seasons pizza及一碟細既"Tuna"沙律...一個pizza有4種味道, 有微酸既蕃茄, 蘑菇, 魚干, 辣肉腸, 橄欖...等等好在個pizza細細地, 吾係我地都食吾哂呀!個批底好脆, 夠香口, 味道方面洽到好處。Salad方面, 最好味就係佢伴碟既小麵包...軟軟熟, 又煙煙筋,好有咬口..另外d 菜好fresh, 連d煮過既蕃茄都好有咬口...吾錯!

Life band - 因平時我地只會去Pacific place, Great內既分店(已closed)..所以這裡最帶比我倆驚喜既就係佢有life band表演。當晚約8:30 -9點就有band表演...3個人中有兩個彈結他, 1個吹Saxophone...正! 好有情調呀?! 最衰我地坐正係band位側邊, 比較noise...想傾密計或sweet sweet談情, 睇怕要在tea time時間較合適lor!

服務- 由入去既一刻開始, d侍應都好有禮貌, 不過做野既速度就慢左d。可能人手吾多夠la...! 攪到我honey以為佢地miss左我地既request (e.g. 叫左d水...好耐都未到?!) 食完野, 埋單前, 我honey叫左佢地加水...不過最終無人再理我地...?!在以前, 金鐘店吾會敢架...要咩有咩...好好service的。

Overall - 除左d service有d吾係幾完善外, 大致上都吾錯, 講食物都能保持水準...以敢既價錢, 仲有life band表演...已算超值lor
2005-11-10 4 浏览
之前係london見過呢間pizza express, 上次黎中環見到呢間野就好想試下喎, 所以今次又要食番餐勁啦我地安排左坐係地下個層, 佢上層同下層氣氛好唔同, 下層causal上層就silent, 不過廚房都係一樣, 但toilet係二樓, 所以坐下層有d唔方便叫左2個pizza, 一個係四季pizza另一個係煙三文魚酸忌廉pizza, 煙三文魚好大塊又新鮮, sour cream都幾滑但係太多啦, 搞到好似好濕咁。四季pizza中的咸真係好鬼咸, 好似咸左d, 個d水欖就同pizza個味好夾, 但係整體來講, 呢個批比較咸左d啦! 其實而家好多餐廳都有homemade pizza, 呢度個味道唔錯, 但係個批底做得太薄, 食個陣有d搖搖欲壟, 同埋好似好易斷咁, 所以太薄都未必太好~service就ok啦, 下層d枱setting密左d, 可以闊d的話就可以感覺會好d, 係店內望出去雖然係馬路邊, 但個感覺都好舒服, 食物味道都唔錯, 可以再去~~

2005-10-19 5 浏览
本來一條心去食Jamie Oliver 口中的Junk food -- 炸魚薯條, 去到Chippy 門口,是日休息. 結果比多少少, 去左n 年無去的Pizza Express.收工逃離老銅呢個鋼筋森林,周日入夜之後,同老銅係兩回事, 無須等位,無須訂檯,直行直入.或者之前iPOD 熱播Supersonic,餐飲都係Gin加Tonic算. 樽裝湯力,實在少見.質感同罐裝無甚分別.首先頭盤,黎個意大利雲吞作熱身. 質感豐富,細食的話,齋吃呢個都夠皮.兩個人撈亂兩個Pizza,先黎個比較清淡的Mozzarella pizza. 真係夠清淡.我唔多識食芝士, 水牛芝士對我黎講,絕對算最愛之一.貪其夠百搭, 用黎做Pizza又得,做Pasta 又得,囉黎搽麵包,搽餅,又得. 要我食Goat cheese, 真係多謝喇.之後到味濃的西西里薄餅. 雅支竹搭火腿橄欖, 命根反而在幾條銀魚柳內.不過整條上,搞到唔係pizza每一部份都咁咸.眼闊肚窄,想試埋費倫天拿同柏爾馬pizza 都唔得.

不過整條上,搞到唔係pizza每一部份都咁咸.

眼闊肚窄,想試埋費倫天拿同柏爾馬pizza 都唔得.
2005-09-21 8 浏览
很久以前來過,當時覺得這裏的薄餅都幾好,但餅底唔夠厚(我們比較喜歡厚底的);昨晚經過,忽然又想食,便和辣椒女二個來再試試。昨晚都好多人,窗口邊的位已經沒有了,只好坐中間位。我們叫了雞肉凱撒沙律、意大利傳統薄餅、菠菜千層寬麵和凍檸茶(可添飲)。雞肉凱撒沙律- 雞胸肉味道一般、烘麵包粒好脆、沙律醬味道都幾濃、焗麵包球好有口感、又鬆軟,作為飯前開胃菜又真係幾好。意大利傳統薄餅- 薄餅底好有口感,唔會好薄像餅乾一樣,面的mozzarella如能夠再多一點就最好了,蕃茄汁味道幾好,但就多了點。我們兩個也比較喜歡傳統式的那種,唔多喜歡太多料的那種(一般香港人喜歡的口味)。這裏的薄餅都唔錯,值得再試。菠菜千層寬麵- 寬麵幾滑,蕃茄味太濃,完全食唔出有菠菜味,味道就真係好一般。凍檸茶(可添飲) - 自已自由落糖漿,唔喜歡太甜的朋友就最好了,可惜檸檬唔係太靚,味道普通。
昨晚都好多人,窗口邊的位已經沒有了,只好坐中間位。

2005-09-07 0 浏览
前幾日同朋友o黎食晚飯, 9點幾去到, 叫左一個煙三文魚pizza同埋燒雞caesar salad...caesar salad都係咁上下啦, 不過佢特別之處係除左必有既脆麵包外, 另有一舊舊既麵包(應該係芝士味), d包都幾好味架~煙三文魚pizza好脆好香, 佢o個pizza上面放左d綠色既野, 唔知係乜呢? 不過幾好味喎... 呢個係我so far食咁多間餐廳入面, 最好味既煙三文魚pizza...呢度環境唔錯, 同朋友吹水吹到11點9, 因為越坐覺得冷氣越大先走... 重有要提一提既係呢度既lemon tea可以無限添飲~total食左好似二百七十幾...
total食左好似二百七十幾...
2005-09-05 5 浏览
Well, the environment is nice but we think that the food is better than those local Pizza Restaurants (Chain stores) but if comparing to those really fuzzy Pizza Restaurants like Habitu or even California Pizza, it is not up to that standard yet. Suggest to go to 2/F to sit as you can watch people walking on Central escalator. And at least you could find a washroom (G/F has no washroom). And remember to order Ice Tea as it has unlimited refill !!! Quite noisy though but the decoration can g

Suggest to go to 2/F to sit as you can watch people walking on Central escalator. And at least you could find a washroom (G/F has no washroom). And remember to order Ice Tea as it has unlimited refill !!! Quite noisy though but the decoration can give you quite a good feeling.

One thing, Waiter services are the best there !!
(非会员)
2005-07-31 4 浏览
The food was acceptable. The major problem is the restaurant is too noisy. I went on a Friday evening and the noise was just unbelievable, due probably to the low ceiling on the 2nd floor. I had to shout to my friends and it was so bad that we didn't bother to talk.
2005-07-12 8 浏览
星期日下晝5點幾去完朋友嘅Baptism,剩低6個人去咗呢度「下午茶」(呢度喺冇tea-set嘅)。大家叫咗D 汽水, iced tea 同coffee飲,朋友重叫咗一個pizza, topping 喺grilled assorted capsicum (燈籠椒)。我都係第一次嚟,覺得個pizza 好正–一D都唔覺肥膩而且熱辣辣,個批底係薄身嗰隻….食完呢個重再叫多一個–今次嘅topping 有芝士,茄醬同sliced mushroom, 效果一樣咁出色, 唔好諗住有芝士會「漏」,D 芝士同茄醬已混為一體,可能因此balance咗,加上D 蘑菇….美味!!估唔到D齋Pizza可以咁好味!p.s. Iced tea 有free refill

p.s. Iced tea 有free refill
2005-05-12 15 浏览
這間pizza express 係我公司d 鬼佬designer 勁鐘意去的餐廳,佢地次次由美國飛黎香港同我地做野都會黎這裡食野。今次由我最愛既designer matt 點菜,他為我們點了些沙律和pizza。其實我覺得味道很不錯,但它的pizza 和正宗的意大利pizza 相比還一段距離,因為它的皮還是不夠薄呢!