2022-07-05 27 浏览
兩個女仔👯‍♀️食飯最岩去Cafe,一天忙碌工作過去,絕對需要一間可以休休閒閒慢慢坐慢慢傾慢慢食既地方🤩今次黎左太和*POLARIS*餐廳裝修亮白簡約,座位間距適中唔壓迫我地叫左前菜,兩份主菜+$18 set(包餐湯、是日飲品),一份甜品餐湯:南瓜忌廉湯,南瓜濃度好似食緊糊仔咁,不加一滴水既feel🤣正前菜:檸檬蜂蜜糖潰蕃茄 ,食落好清新好開胃,蕃茄甜甜帶點微酸🥰主菜:藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉耳朵粉好有咬口唔太淋,滿有蟹肉蝦膏既鮮味,個忌廉汁十分creamy主菜:香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁五成熟的牛肉肉質剛剛好,塊塊都好厚肉,疊起起碼有成十舊入口牛香味好香濃,超juicy。細滑既薯蓉加上班尼迪蛋黃汁,口感豐富最期待既甜品:莓之戀人係雞蛋仔堆疊到座山咁,加上士多啤梨+雪糕+燕麥脆脆同Cream😍雞蛋仔好軟糯,粒粒實心滿蛋味🫶🏼食甜品真係好幸福🌟
今次黎左太和*POLARIS*

餐廳裝修亮白簡約,座位間距適中唔壓迫

主菜:藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉

主菜:香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁
五成熟的牛肉肉質剛剛好,塊塊都好厚肉,疊起起碼有成十舊

最期待既甜品:莓之戀人
雞蛋仔好軟糯,粒粒實心滿蛋味🫶🏼食甜品真係好幸福🌟
2022-06-30 314 浏览
晚餐意外食到用心製作嘅西餐,為勞碌嘅一日帶嚟好心情,所以話好嘅一餐真係好重要太和有間開咗冇耐嘅西餐,值得大家一試由雞蛋仔製法製成嘅窩夫,好夠質感,食落有點點椰香,淋上士多啤梨醬、忌廉、雪糕、燕麥同雲呢拿cream,味道有層次得嚟,全部都夾得埋,好和諧呀比目魚煎得外脆內嫩,真係叫食客們明白到,小心肉滑,滑到唔小心瀡入口,記得點吓檸檬牛油汁,中和到魚肉嘅油份。薯蓉份量多,而且十分香口,翠肉瓜夠爽口,太美妙喇貓耳朵煮得啱啱好,唔會太腍,彈性十足,蝦膏醬汁好rich,加上絲絲蟹肉,都有味力如大手,在暗中的撐大胃口味幾港女㗎,見到士多啤梨類飲品,忍唔住會嗌。呢杯真係滿足到打卡同好飲兩個願望,泡泡打得好綿,亦唔會過甜水果茶好啱怕甜嘅人飲,呢杯唔會勁甜,而且酸酸地咁,好開胃,仲有唔少生果喺裡面𠻹糖漬蕃茄好有驚喜,夏天食真係好消暑,甜絲絲好清新,上面仲刨咗啲檸檬絲,好味到崩潰是日餐湯係南瓜湯,賣相不錯,色水吸引,飲落夠實在,足料勁香南瓜味,好快就飲清光

太和有間開咗冇耐嘅西餐,值得大家一試

香煎比目魚•檸檬牛油汁

農場草莓乳酪明治牛奶
Polaris水果茶
Set
  • 南瓜湯
💎總評分:7.5/10-好少嚟大埔呢一區,不過某日收到cafe老闆DM誠意邀請試食,因為真係好有禮貌非常謙虛,即使遠D都照過嚟試下。撞正狂落大雨嘅weekend,附近小店食肆都唔多客人,唯獨呢間cafe依然滿座。以純白為主,牆上有綠色植物點綴,簡單樸素,整體環境舒適文青。睇過其他食評做功課,話餐廳質素堅係高,擺盤有心思,搞到小編點菜時都滿心期待。1️⃣ 檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $38模仿貝殼嘅白色器皿好多時喺fine dining嘅plating,用嚟放車厘茄馬上檔次高了。去皮車厘茄浸過檸檬汁同蜂蜜後,甜酸味理應突出,但加上自身嘅糖份,甜左D,但作為starter冰涼多汁都幾好。2️⃣ 虎蝦龍蝦汁扁意粉 $98 (Set+$18)隨餐附送嘅南瓜湯好creamy,好Rich南瓜味,絶非罐頭貨色,瞄到廚房入面好多butternut squash,相信係自家制顯得有誠意。以家喺Pasta上面放大蝦已經變得基本,以呢個價錢蝦肉唔梅但略嫌不夠爽口,幸好pasta sauce嘅龍蝦味夠重,pasta索晒汁,整體味道唔錯。3️⃣ 香烤美國prime封門柳 $248 (Set+$18)其實小編好少lunch會叫stea
💎總評分:7.5/10

1️⃣ 檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $38
2️⃣ 虎蝦龍蝦汁扁意粉 $98 (Set+$18)
虎蝦龍蝦汁扁意粉
其實小編好少lunch會叫steak,但店員話佢個賣相唔錯好啱影相,正中要點。封門柳5成熟,切落去時血水連肉汁滲出,未至於入口即溶但沒有嚡口同好韌嘅情況,配egg benefit sauce出奇地夾,攤開竟然有成10塊,底下係薯粒同薯蓉,份量比想像中多。以呢個價錢食steak唔算貴,但同一價錢喺cafe食個lunch可能偏高價位,好視乎個人價值觀但最緊要係佢好食。
4️⃣ 黑白森林 $88
甜品係呢度嘅特色之一,自家製雞蛋仔好邪惡地配以朱古力曲奇雪糕,再灑上Oreo脆脆,好食到停唔到口,但係強烈建議要兩個人share,share the food share the guilt~雞蛋仔仲有鹹食版本,用腐乳三文魚等配菜,變做正餐都得!
農場草莓乳酪明治牛奶 $46;POLARIS水果茶 $48
牛奶有香濃奶味,草莓味唔但都好飲。小編怕肥叫咗水果茶,走甜少冰,走甜關系更能飲出茶底嘅茶味。
假日都有lunch set,主食只需+$18就包餐湯&是日飲品,仲可以半價轉特飲!Overall用餐驗滿意,未能與自稱「小弟」嘅老闆見面,探店後得知原來佢喺廚房忙到無停手,親力親為,認真誠意十足。加油呀!
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 轉角有個咪錶場,今次小編好彩,一去到就搵到位,相信平時應該唔駛等好耐。
2022-06-19
  • 檸檬蜂蜜糖漬蕃茄
  • 黑白森林
1K
2022-06-26 40 浏览
“香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁”($268)“藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉”($108)“莓之戀人”($88)“檸檬蜂蜜糖漬蕃茄”($38)“農場草莓乳酪明治牛奶”(+$23)“薄荷檸檬四季春”(+$19)搵食搵到入大埔太和😆嚟咗呢間街坊人氣小店Polaris☺️晚市主食+$18就可以轉set包咗餐湯同是日飲品/半價特飲,都幾抵是日餐湯係南瓜湯,味道好濃郁🎃貪得意叫咗份前菜檸檬蜂蜜糖漬蕃茄🍋🍅味道酸甜得嚟又帶檸檬清香,好開胃😍主食首先揀咗香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁🐮份量比想像中多而且每片都好厚身🤤封門柳肉質腍滑😋配上微酸嘅班尼迪汁又幾夾😚牛肉下面仲有薯蓉,口感幼滑又唔膩☺️另一份主食就要咗藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉🦐🦀個汁十分creamy☺️加上蟹肉同蝦膏嘅鮮甜味🥰貓耳朵食落煙韌,每粒都裝滿啲汁好正😝呢間餐廳仲有一樣名物就係佢嘅甜品😍有2款甜品都用上雞蛋仔做底😝我地就叫咗莓之戀人🍓有士多啤梨,藍莓,雪糕,當然唔少得主角雞蛋仔😆雞蛋仔鬆脆,蛋香味濃☺️加上雲呢拿雪糕真係好邪惡🤤飲品方面選擇咗草莓乳酪明治牛奶,薄荷檸檬四季春草莓嗰杯味道香甜🍓另一杯就夠哂清爽🍋
“香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁”($268)
“藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉”($108)
“莓之戀人”($88)
“檸檬蜂蜜糖漬蕃茄”($38)
“農場草莓乳酪明治牛奶”(+$23)
“薄荷檸檬四季春”(+$19)

搵食搵到入大埔太和😆
嚟咗呢間街坊人氣小店Polaris☺️
晚市主食+$18就可以轉set
包咗餐湯同是日飲品/半價特飲,都幾抵

是日餐湯係南瓜湯,味道好濃郁🎃
貪得意叫咗份前菜檸檬蜂蜜糖漬蕃茄🍋🍅
味道酸甜得嚟又帶檸檬清香,好開胃😍

主食首先揀咗香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁🐮
份量比想像中多而且每片都好厚身🤤
封門柳肉質腍滑😋配上微酸嘅班尼迪汁又幾夾😚
牛肉下面仲有薯蓉,口感幼滑又唔膩☺️
另一份主食就要咗藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉🦐🦀
個汁十分creamy☺️加上蟹肉同蝦膏嘅鮮甜味🥰
貓耳朵食落煙韌,每粒都裝滿啲汁好正😝

呢間餐廳仲有一樣名物就係佢嘅甜品😍
有2款甜品都用上雞蛋仔做底😝
我地就叫咗莓之戀人🍓
有士多啤梨,藍莓,雪糕,當然唔少得主角雞蛋仔😆
雞蛋仔鬆脆,蛋香味濃☺️
加上雲呢拿雪糕真係好邪惡🤤

飲品方面選擇咗草莓乳酪明治牛奶,薄荷檸檬四季春
草莓嗰杯味道香甜🍓另一杯就夠哂清爽🍋
2022-06-25 158 浏览
話說真係好耐冇去大埔搵食喇,呢間Polaris開業都冇一段小小嘅時間,鄰近太和站行10分鐘就到。Cafe裝修行北歐節約風,配合埋一啲掛牆綠色植物裝飾俾到大家節單自然嘅家居感覺☺️食物質素更加係令人喜出望外添呀!。。🔘檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 | $38評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 一個幾好食嘅前菜小點,樣有少少似冰糖葫蘆咁。去左皮嘅蕃茄仔吸收晒蜜糖同檸檬味,而且甜甜酸酸咁極度開胃☺️浸泡過嘅蕃茄仔已經好腍身,口感不錯呀!。。🔘南瓜忌廉湯 | +$18評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 用左原隻南瓜打成嘅南瓜忌廉湯,南瓜味十足,質感都好豐富,唔會加入太多水令到好似湯水咁👍🏼。。🔘香煎刺身帶子龍蝦汁意大利飯 | $188評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 用龍蝦汁煮成金黃色嘅意大利飯😍齋睇賣相都已經好吸引,每啖意大利飯都吸收左龍蝦汁,香濃好味😍帶子用牛油煎過,再灑上鹽嚟吊一吊味,肉質鮮嫩又夠晒大粒。。。🔘慢煮美國豬肋骨。香燈BBQ燒烤醬 | $188評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 原條嘅豬肋骨首先用慢煮嘅方法整至7,8成熟,肉質就會保持到水分同腍身。然後再塗上香燈BBQ燒烤醬放入焗爐烤製,成份豬肋骨都入晒味🫢加上有薯條同沙律菜伴碟

🔘檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 | $38

評分: 🌕🌕🌕🌗🌑

慢煮美國豬肋骨。香燈BBQ燒烤醬

🔘慢煮美國豬肋骨。香燈BBQ燒烤醬 | $188
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 原條嘅豬肋骨首先用慢煮嘅方法整至7,8成熟,肉質就會保持到水分同腍身。然後再塗上香燈BBQ燒烤醬放入焗爐烤製,成份豬肋骨都入晒味🫢加上有薯條同沙律菜伴碟,份量真係十足,一個人係一定食唔晒架🤣

🔘黑白森林 | $88
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗
評語: 一份用話新鮮滾熱辣製成嘅雞蛋仔炮製而成嘅甜品😍加入Oreo碎、朱古力醬🍫、朱古力雪糕,表面再插上兩條KitKat朱古力,無論賣相同味道都係十分吸引😍

🔻店員良好服務態度,好殷勤有禮!
🔻太和站行十分鐘就到
🔻晚市都幾多人,記得預約左先💁🏻‍♀️
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️
香煎刺身帶子龍蝦汁意大利飯
慢煮美國豬肋骨。香燈BBQ燒烤醬
2022-06-22 19 浏览
大埔友朋友約晚飯 帶我去她的新飯堂位於太和的Polaris 簡潔的歐陸風裝修食物非常用心 價錢相宜 的確值得推介檸檬蜂蜜糖漬蕃茄非常適合夏天的餐前小食冷盤檸檬香氣濃 味道酸酸甜甜 非常開胃南瓜湯非常幼滑 味道濃郁香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁封門柳火鍋就常常吃 西餐煮法還是第一次試煎至七成熟後牛肉味極濃 肉質柔軟多汁配上班尼迪醬都幾夾慢煮加拿大保濕豬鞍配青蘋果醬大大力推介!是我吃過最好吃的豬鞍!肉質非常軟嫩纖維細緻 充滿肉汁青蘋果醬和紅莓汁微酸 正好中和豬鞍的油膩感莓之戀人用港式雞蛋仔創成西式吃法雞蛋仔外層極脆 內裡紥實配上中間的雲尼拿雪糕 一冷一熱草莓藍莓酸酸甜甜 甜品水準極高晚餐可以用半價點特飲特別推介水果茶 橙汁為基底再加上桃 士多啤梨 味道清新不死甜
大埔友朋友約晚飯 帶我去她的新飯堂

封門柳火鍋就常常吃 西餐煮法還是第一次試
煎至七成熟後牛肉味極濃 肉質柔軟多汁
配上班尼迪醬都幾夾

慢煮加拿大保濕豬鞍配青蘋果醬
大大力推介!是我吃過最好吃的豬鞍!
肉質非常軟嫩纖維細緻 充滿肉汁

晚餐可以用半價點特飲
特別推介水果茶 橙汁為基底
再加上桃 士多啤梨 味道清新不死甜
2022-06-20 25 浏览
呢間小店真係令人有意外驚喜,餐廳唔算好大,但裝修簡單舒服,不過座位有小小迫蜂蜜車厘茄:好清新好開胃嘅前菜,漬得好入味,酸酸甜甜主食+$18就可以升級成套餐,可以有餐湯同埋飲品南瓜湯:超級好飲,飲到南瓜嘅香甜,濃稠度剛好,食到沙沙地嘅南瓜口感煎帶子龍蝦🦞汁意大利飯:要先讚下意大利飯嘅口感,少少硬身,好正宗嘅硬度同濕度,個龍蝦汁好香濃,又做到唔太濕,剛剛好每粒米飯都包住個汁,正封門柳配薯蓉:封門柳有肉汁,肉味濃,口感軟身唔韌。薯蓉食到一粒粒嘅薯仔🥔,好有誠意士多啤梨蛋雞仔甜品:雞蛋仔焗到好香脆,好濃嘅蛋香,同入面嘅雲尼拿雪糕好夾,幾飽都要食埋佢

蜂蜜車厘茄:好清新好開胃嘅前菜,漬得好入味,酸酸甜甜

主食+$18就可以升級成套餐,可以有餐湯同埋飲品

2022-06-19 39 浏览
⭐️黑松露醬炸薯條($48)❤️7.5基本上呢個組合唔會出事🙊 薯條同埋黑松露醬嘅份量都好慷慨~⭐️玫瑰蜜糖雞翼($48)❤️9.0雞翼真係好有驚喜😍 5隻都大大隻,雞皮超級薄脆!而且好入味蜜糖味好重,帶少少玫瑰花味,好食👍🏻⭐️藍花蟹肉蝦膏貓耳朵意粉($108) ❤️8.5貓耳朵意粉唔係成日見到,食落好煙韌,而且佢嘅形狀令佢好易沾多啲意粉醬👍🏻 醬汁亦十分creamy惹味,好正🤤⭐️莓之戀人($88)❤️6.0甜品就令人有啲失望....食落其實同出面街邊小食嘅雞蛋仔+ 雪糕同cream唔大分別😢 味道其實都唔錯,但就冇乜特別同埋係想像中嘅味道,個人認為唔使特登留quota俾佢🙈⭐️小山園日式焙茶($48,跟餐半價)❤️7.5呢杯焙茶牛奶都幾濃~ 不過偏甜少少🤣

⭐️黑松露醬炸薯條($48)❤️7.5
基本上呢個組合唔會出事🙊 薯條同埋黑松露醬嘅份量都好慷慨~

⭐️玫瑰蜜糖雞翼($48)❤️9.0

⭐️藍花蟹肉蝦膏貓耳朵意粉($108) ❤️8.5

⭐️莓之戀人($88)❤️6.0

⭐️小山園日式焙茶($48,跟餐半價)❤️7.5
呢杯焙茶牛奶都幾濃~ 不過偏甜少少🤣
🍽 ℙ𝕠𝕝𝕒𝕣𝕚𝕤 🍽 𝘎𝘶𝘪𝘥𝘦𝘴 𝘱𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 𝘸𝘩𝘰 𝘢𝘳𝘦 𝘭𝘰𝘴𝘵 𝘪𝘯 𝘥𝘢𝘳𝘬𝘯𝘦𝘴𝘴 環境係清新風格🍀有少少文青牆上掛左d 植物🪴成個感覺好fresh🌴留係到坐好舒適🥤☕️Dirty熱天真係要飲黎醒醒晨🌞非常不錯☺️ 不會苦雖然係凍咖啡🧊但係都有好香咖啡味☺️🫕南瓜湯買相唔錯😳Creamy🧈而且冇南瓜嘅青味甜甜咸咸😌暖住個胃就開餐啦🥴🦀🦐🍝藍花蟹肉蝦膏貓耳朵蟹肉佈滿左每粒貓耳朵🦀😚有蝦膏輕微嘅咸味🦞配上creamy 嘅醬🍦好好食🥹 非常強烈推介🫶🏻
🍽 ℙ𝕠𝕝𝕒𝕣𝕚𝕤 🍽

南瓜湯
藍花蟹肉蝦膏貓耳朵
  • 藍蟹肉蝦膏貓耳朵
2022-06-18 200 浏览
今日午餐試左間新野🤭整體感覺都好好,坐位闊落坐得寬敞😋lunch仲有special menu,飲品值得一讚! 午餐set轉特飲半價~門口見到餐廳有個promotion好正❤️❤️❤️✨✨✨凡於平日中午時段1430-1700光顧一份午餐或甜品加配鮮奶咖啡,美式咖啡,泡沫咖啡,即可免費添飲。❁ 慢煮美國豬肋骨 •香橙BBQ燒烤醬 $188豬肋骨份量好多🤭醬汁酸酸甜甜之外,仲有陣花香味。搞到我係咁問朋友仔到底咩味,睇返餐牌原來係香橙味,好正。豬肋骨比較淋身(好重要) 咁就唔會食得好辛苦😌伴碟嘅薯條即炸,每條都好脆熱辣辣!❁ 虎蝦龍蝦汁扁意粉 $88虎蝦大大隻,成件蝦肉可以起出嚟🦐爽口彈牙。意粉方面配料豐富,軟硬度適中,賣相勁靚,師傅卷得咁有心思❤️唔捨得整散佢😝淡淡鹹香好味道。農場草莓乳酪明治牛奶 $46草莓醬份量控制得好好,成杯飲品唔會太甜,牛奶香味亦都好突出~丸久龍膽宇治抹茶鮮奶 $48用咗靚嘅抹茶粉🤗溝得均勻,同樣兩者比例控制得好好👍🏻📍 Polaris (太和)太和大埔太和路15號太和中心9號舖#太和 #太和cafe #太和chill #太和coffee #約會餐廳 #拍拖 #太和西餐

❁ 慢煮美國豬肋骨 •香橙BBQ燒烤醬 $188

❁ 虎蝦龍蝦汁扁意粉 $88

農場草莓乳酪明治牛奶 $46

丸久龍膽宇治抹茶鮮奶 $48
用咗靚嘅抹茶粉🤗溝得均勻,同樣兩者比例控制得好好👍🏻

📍 Polaris (太和)
太和大埔太和路15號太和中心9號舖

• 農場草莓乳酪明治牛奶
  • 慢煮美國豬肋骨 •香橙BBQ燒烤醬
2022-06-17 52 浏览
【太和】Polaris Polaris 北極星,簡約裝潢,木系傢俬配襯白色牆身,不得不說由名字去到餐廳內所有設計都充滿着北歐風味。侍應們服務非常周到,入座後先介紹餐牌,湯、前菜、主食及甜品都一律為食客推介,第一次嚟食嘅客人無需煩惱。是日餐湯係蘑菇湯,蘑菇味香濃,湯亦都打得夠滑,好飲而且有誠意!(上一次嚟飲嘅南瓜亦非常出色😍)✨藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108呢個意粉我已經第二次嚟食,個人十分推薦!意粉硬度適中(唔鍾意食冧意粉),醬汁亦好好地掛好喺每一粒耳朵粉中,第一印象很吸引。藍花蟹肉份量意外的多,另外有巴馬臣芝士碎放面,顯得整個味道更有層次。✨慢煮香煎羊架檸檬薄荷汁 $198淡粉紅色嘅羊架,未食已經令人垂涎三尺。利用慢煮手法,使肉質變軟而且嫩,口感很好。檸檬薄荷汁除了減輕羊羶味(同場不吃羊的朋友也接受到👍🏻),更有助解油膩感,食嘅時候都不覺得有負擔。👉🏻由於新舖關係,餐廳好注重食客嘅意見。結帳時,會咨詢用餐感受,加分!希望可以一直保持水準,愈做愈好✨📍Polaris太和大埔太和路15號太和中心9號舖
【太和】Polaris

✨藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108

✨慢煮香煎羊架檸檬薄荷汁 $198

📍Polaris
太和大埔太和路15號太和中心9號舖
對於我呢個大埔人嚟講,依家先第一次食呢間餐廳真係實在太遲🥹🥹呢間係比較附太和火車站嘅小店西餐餐,鋪頭都係行小清新風格,好有cafe feel。今次食晚餐,加$18就可以轉set,有前菜、飲品同湯。呢間餐廳真係好好推介俾大家,因為好多樣野都好出色,包括前菜,係醃咗幾日嘅蕃茄仔,酸酸甜甜,好清新好好食。另外個湯係南瓜湯,飲得出係自己成個南瓜打出嚟🥲好高質。飲品都係好出色。得鍾意佢matcha latte,balance得好好。主食方面今次好貪心叫咗兩個main,因為我地都戒澱粉🤭 一豬一牛。豬係醬燒豬助骨,份量好多同埋個醬好好味,薯條都係即炸🥹好痴線。 另外個牛係封門柳嚟,好有牛味同埋個熟度做得好準確👍🏼 廚師真係有功力最後甜品都係性價比極高之選,士多啤梨窩夫❤️ 佢個雞蛋仔係做到外脆內軟,就算有cream同雪糕點埋一齊食都好,個雞蛋仔都仲係脆,超級正。大埔太和真係好少有咁用心做嘅餐廳,大埔太和人真係要多啲幫襯🤭 最後想讚店員,好細心介紹食物👍🏼👍🏼👍🏼

最後想讚店員,好細心介紹食物👍🏼👍🏼👍🏼
  • 南瓜湯
  • 農場草莓乳酪明治牛奶
  • 士多啤梨窩夫
2022-06-16 27 浏览
呢一間喺太和小小嘅cafe仔,近期大熱,而且午餐抵食,絕對值得你喺度渡過一個下午☺️午餐已包餐湯同飲品,我地就另外叫多個前菜檸檬蜂蜜糖漬蕃茄,好fresh好開胃,酸酸甜甜且蜂蜜香味夠,食落又唔會太甜👍🏻$88虎蝦龍蝦汁扁意粉出色,就我而言無論擺盤定味道都超出cafe水準,唔係得個樣,虎蝦開完邊仲好似做左個炙燒嘅動作,表面微焦香,意粉亦都掛晒d汁,好好食🤤$88橙汁BBQ手撕豬雞蛋仔水波蛋令人耳目一新,配搭上新穎口味大眾化,水波蛋切開後流心狀態很好,都真係幾飽。特飲跟餐有半價,抵加!😂

2022-06-15 31 浏览
喺太和新開左一間西餐廳 喺一間幾舒服嘅餐廳 價錢經濟實惠 我哋叫咗兩個set lunch 跟餐有南瓜湯同埋餐飲香煎比目魚配檸檬牛油汁 比目魚份量相當多 足足有兩大塊 而且個皮剪得好香脆 佢仲配咗個檸檬汁忌廉薯蓉 薯蓉好香滑 不知不覺成碟就食晒另外朋友叫咗個慢煮美國豬肋骨配香橙BBQ燒烤醬 呢個非常之有驚喜 佢唔似出邊嗰d 調味醬燒豬肋骨偏甜 呢隻恰到好處有少少果酸 反而更加突出豬肋骨既味道甜品叫左黑白森林 係朱古力雪糕加cream 既雞蛋仔 我覺得比出面toast box 個隻更好食 多左蛋香同較有咬口 十分推介呀飲品叫左小山園日式焙茶 培茶味真係好香好好飲 好滿足凍水果茶 好fresh 好冰凍 岩哂開始夏天既時間
飲品叫左小山園日式焙茶 培茶味真係好香好好飲 好滿足
凍水果茶 好fresh 好冰凍 岩哂開始夏天既時間
2022-06-15 23 浏览
路經太和見朋友,都聽唔少朋友講呢度有間cafe幾唔錯,名字特別 叫Polaris,環境簡約舒適,且極具人氣,平日晚市都要等一等位。藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108餐牌推介之一,醬汁收得好好,香濃易入口唔膩,貓耳朵粉仲可以兜住晒d汁,值得推介,蟹肉應該係即拆,偶爾有1塊半塊殼,但蟹肉份量足夠,完全可接受☺️慢煮加拿大保濕豬鞍配青蘋果蓉 $228保濕,即保留住肉嘅水份,佢完全做到!🤤開頭都擔心咁厚會唔會鞋,結果係勁淋勁juicy,非常有驚喜,惟豬鞍2邊可以煎得再香脆少少就完美。配青蘋果蓉唔會好似薯蓉咁飽肚咁膩,多了一分清爽。黑白森林 $88呢個甜品份量比我想像中大😂雞蛋仔配朱古力雪糕加oreo碎,呢個組合真係冇得輸,亦都啱晒女士們打個靚卡

藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108

慢煮加拿大保濕豬鞍配青蘋果蓉 $228