2022-07-24 38 浏览
-好內無出去堂食 撐下枱腳去左間大埔小店cafe 仔撐枱腳🍅檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $38酸酸甜甜,酸甜到恰到好處食落好開胃🙊食完有d 覺得唔夠喉🦀藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108勁多蟹肉,食落蝦膏味唔算重但襯托到到個蟹味出來🤤個粉煮得唔錯,食落幾有口感🐄香烤美國Prime 封門柳配班尼迪汁 $268封門柳呢個部位幾特別,唔係間間餐廳都有食落幾濃味再加埋班尼迪汁,出奇地夾💖🌳黑白森林 $88黑白森林其實係雞蛋仔 再加朱古力醬、雪糕球個雞蛋仔好好味,脆脆地再加埋凍冰冰嘅雪糕,口能一流
好內無出去堂食 撐下枱腳
去左間大埔小店cafe 仔撐枱腳

🍅檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $38
酸酸甜甜,酸甜到恰到好處
食落好開胃🙊
食完有d 覺得唔夠喉

🦀藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108
勁多蟹肉,食落蝦膏味唔算重
但襯托到到個蟹味出來🤤
個粉煮得唔錯,食落幾有口感

🐄香烤美國Prime 封門柳配班尼迪汁 $268

封門柳呢個部位幾特別,
唔係間間餐廳都有
食落幾濃味
再加埋班尼迪汁,出奇地夾💖

🌳黑白森林 $88
黑白森林其實係雞蛋仔 再加朱古力醬、雪糕球
個雞蛋仔好好味,脆脆地再加埋凍冰冰嘅雪糕,口能一流
2022-07-22 43 浏览
真的好久沒在大埔區找到滿意的餐廳了,這家Polaris 無論心思 用料 擺盤都值得一讚,回頭度9/10餐廳採全落地玻璃形式,中午時段可吸收到太陽光,天然光永遠是最好的,不是嗎?服務態度很不錯,百忙之中也會回應客人的要求首先來的是南瓜🎃湯濃厚的南瓜湯加上少量淡忌廉,甜味明顯來自南瓜,不俗檸檬蜂蜜糖漬蕃茄$38去皮後的番茄入口順滑,無渣的口感很不錯,甜中帶微酸的味道很開胃,成功模擬出接近日本生果的天然甜香藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉$98煙韌!有嚼勁的貓耳朵粉像隻殼非常掛汁,蝦膏跟忌廉的搭配令其濃度超高,creamy 好吃!香烤美國prime 封門柳配班尼迪汁$248封門柳的肉位於橫隔膜附近,由於活動較少所以肉質柔嫩,點了medium做到內外層次分明,但又不會韌,配個帶薯粒的薯蓉跟肉汁多的烤翠玉瓜,跟扒房比絲毫不輸!莓之戀人$88 推介!簡單來說就是自家制蛋漿(店長說的)雞蛋仔跟雜莓,加雪糕的混搭雞蛋仔做到邊邊爽脆,蛋身稔軟,藍莓🫐跟士多啤梨🍓加syrup入口酸甜細緻,加一球云尼拿雪糕跟自家制淡忌廉(店長說的)🍦非常好吃!特飲我們都選了水果茶都十分清涼解渴,茶味香濃,不俗如果硬要說的話,我想云尼拿

服務態度很不錯,百忙之中也會回應客人的要求

首先來的是

南瓜🎃湯
濃厚的南瓜湯加上少量淡忌廉,甜味明顯來自南瓜,不俗

檸檬蜂蜜糖漬蕃茄$38

藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉$98

香烤美國prime 封門柳配班尼迪汁$248

莓之戀人$88 推介!

特飲我們都選了水果茶
都十分清涼解渴,茶味香濃,不俗

如果硬要說的話,我想云尼拿雪糕改成草莓雪糕會更好!

價格也相當合理,用料有質素,烹調手法出色,回頭度很高!

2022-07-22 42 浏览
太和其實都好多食肆,特別係消防局對面條街,今次就去一間逢周末都一定要排隊嘅西餐廳試下。舖面不算大,有高枱同普通座位,今次就被安排去普通座位,都幾舒適。叫一份主食已包餐湯及飲品,特飲半價,好快就黎左個南瓜湯,非常creamy😌1️⃣ 糖漬檸檬蕃茄 $38好鍾意呢個冷盤小食,唔多地方有得賣,車厘茄已去皮,感覺有啲似食提子,食落甜甜酸酸,好清新,非常開胃🤤2️⃣ 龍蝦汁虎蝦扁意粉 $98平時比較少叫龍蝦汁嘅食物,因為一係太濃味,一係就有陣腥味,不過我叫好多人推介呢個意粉🍝就鼓起勇氣試下啦,個汁岀奇地好食,意粉軟硬適中,而且好掛汁👍🏻3️⃣ 藍花蟹蝦膏貓耳朵 $108份量十分足夠,有不少嘅蟹肉🦀亦都食得出蝦膏嘅鮮味😋醬汁好rich,貓耳朵都好彈牙,食哂都仲有醬汁喺底。4️⃣ 莓之戀人 $88擺盤非常靚,啱晒打卡😍最底層係雞蛋仔,中間仲有球雲呢拿雪糕,外脆內軟,冰火交融,再加埋士多啤梨同藍莓點綴,真係好適合女士們食用💯5️⃣ 小山園日式焙茶🍵 $44(熱) $48(凍)上面係奶泡,下面係焙茶,層次分明,而且焙茶味道香濃,奶泡亦都非常幼滑,唔會太甜,非常推介🥰總的來說,上菜速度快,食物質素不錯,而且座位舒適,價錢非常

1️⃣ 糖漬檸檬蕃茄 $38

2️⃣ 龍蝦汁虎蝦扁意粉 $98

3️⃣ 藍花蟹蝦膏貓耳朵 $108

4️⃣ 莓之戀人 $88

5️⃣ 小山園日式焙茶🍵 $44(熱) $48(凍)

總的來說,上菜速度快,食物質素不錯,而且座位舒適,價錢非常親民,值得推介。

#foodie_couple_hk_sm816

龍蝦汁虎蝦扁意粉
藍花蟹蝦膏貓耳朵
小山園日式焙茶
2022-07-20 569 浏览
太和火車站對面嗰條街好多嘢食今日難得早收工約朋友網上搵食評搵到呢間餐廳餐廳裝潢簡潔為主,枱櫈都用木系顏色感覺舒服而且簡單 座位都算舒服😌餐湯可以選擇南瓜同埋黑松露我哋分別各自點咗試下有誠意嘅黑松露蘑菇湯,利用新鮮嘅蘑菇搞成南瓜湯亦都好濃稠,食得出蘑菇鮮味甜甜地的確誘人檸檬蜂蜜糖潰蕃茄$38預先用檸檬同埋蜜糖浸咗嘅去皮蕃茄非常冰涼,夏天呢個日子食就最啱啦酸酸甜甜開胃菜,透心涼🫶🏻藍花蟹肉蟹膏貓耳朵粉 $108超有誠意 蝶的旁邊充滿芝士碎肥妹之選,非常之邪惡!好好味貓耳朵粉 是蜆殼粉🐰好可愛嘅叫法٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蜆殼粉Aldente程度啱啱好蟹肉分量充足混合少少蕃茄同埋檸檬味道比例剛好唔會太漏香烤美國prime封門柳 配班尼迪汁$268特別問過班尼迪汁係荷蘭汁,蛋黃加上黑醋廚師心機之選一片一片已經切好而且我哋要求嘅熟成程度覺得非常之吸引第一啖已經好驚喜肉質鮮嫩佢用燒嘅方法所以保留到好多肉汁旁邊嘅薯蓉有咬口 好香嘅牛油味連啲配菜都好食😋佢呢度嘅甜品好特別係黎呢度主要係因為呢度嘅甜品雞蛋仔對我來講甜品應該係個主菜😂今日嘅選擇係莓之戀人 $88一嚟到就俾佢有實力嘅外表吸引有士多啤梨🍓仲有雪糕球,加
太和火車站對面嗰條街好多嘢食
今日難得早收工約朋友
網上搵食評搵到呢間餐廳
餐廳裝潢簡潔為主,枱櫈都用木系顏色
感覺舒服而且簡單 座位都算舒服😌

餐湯可以選擇南瓜同埋黑松露
我哋分別各自點咗試下
有誠意嘅黑松露蘑菇湯,利用新鮮嘅蘑菇搞成
南瓜湯亦都好濃稠,食得出蘑菇鮮味
甜甜地的確誘人

檸檬蜂蜜糖潰蕃茄$38
預先用檸檬同埋蜜糖浸咗嘅去皮蕃茄
非常冰涼,夏天呢個日子食就最啱啦
酸酸甜甜開胃菜,透心涼🫶🏻

藍花蟹肉蟹膏貓耳朵粉 $108
超有誠意 蝶的旁邊充滿芝士碎
肥妹之選,非常之邪惡!好好味
貓耳朵粉 是蜆殼粉🐰好可愛嘅叫法٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
蜆殼粉Aldente程度啱啱好
蟹肉分量充足
混合少少蕃茄同埋檸檬味道比例剛好
唔會太漏

香烤美國prime封門柳 配班尼迪汁$268
特別問過班尼迪汁係荷蘭汁,蛋黃加上黑醋
廚師心機之選

黎呢度主要係因為呢度嘅甜品雞蛋仔
對我來講甜品應該係個主菜😂

今日嘅選擇係莓之戀人 $88
一嚟到就俾佢有實力嘅外表吸引
有士多啤梨🍓仲有雪糕球,加上去雞蛋仔度
冷靜與熱情❤️‍🔥 冰與火
雞蛋仔入面係煙煙韌韌,外面係脆卜卜
一樣係矛與盾 愛與恨嘅交纏
如果要比分,我比一百分💯
必定會再黎食!

鍾意呢間餐廳因為佢嘅食物質素好
相對佢嘅質素價錢唔算貴
下個月屋企人生日再黎多次先🙈
2022-07-19
庆祝纪念
纪念日
2022-07-18 33 浏览
餐廳裝修簡約偏歐陸風.內裡位置唔多.廚房係半開放式既晚市有DINNER SET.亦可散叫2個人叫左一個SET.再散叫左意粉同小食😆OVERALL食物擺盤精美.味道還好有D都有驚喜既🙈不過上菜有D慢.意粉食哂先上小食…希望佢地之後可以改善一下💥DINNER SET: 豬腩肉蕃茄意粉💥CARBONARA💥煎蟹餅SET包左餐湯.沙律/餐包.甜品同飲品羅宋湯飲落都OK~唔重味精味 好淡🙈沙律有驚喜.通常餐廳既沙律都好HEA.但佢既雞胸煮得好出色.好軟豬腩肉蕃茄意粉 同CARBONARAD肉煎得幾香.但好咸🙈甜品係一個奶凍.食落唔太甜.都香滑!
餐廳裝修簡約偏歐陸風.內裡位置唔多.廚房係半開放式既

晚市有DINNER SET.亦可散叫
2個人叫左一個SET.再散叫左意粉同小食😆
OVERALL食物擺盤精美.味道還好
有D都有驚喜既🙈
不過上菜有D慢.意粉食哂先上小食…
希望佢地之後可以改善一下

💥DINNER SET: 豬腩肉蕃茄意粉
💥CARBONARA
💥煎蟹餅
SET包左餐湯.沙律/餐包.甜品同飲品
羅宋湯飲落都OK~唔重味精味 好淡🙈
豬腩肉蕃茄意粉 同CARBONARA
D肉煎得幾香.但好咸🙈
甜品係一個奶凍.食落唔太甜.都香滑!
2022-07-16 36 浏览
呢幾個月大埔太和路都開左唔少新餐廳~以前黎過呢邊 知道呢個舖位前身都係cafe😝 舖位唔算大~見到新餐廳裝修咁簡潔明亮 價錢均真 當然要試下🤭1. 檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $38appetizer 甜甜地 唔酸又開胃 有5粒🍅食得出係好純既蜜糖 食完覺得幾舒服~2. 虎蝦龍蝦汁扁意粉 $98蝦肉大隻又彈牙🦐 雖然得一隻 但兩個人分都每人食到兩啖🤣好中意佢個龍蝦汁同意粉既質地 🍝軟硬適中 夠sauce但唔油膩😍可以encore!3. 藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108唔係好多cafe有貓耳朵粉🤭都幾cute~呢碟份量比意粉仲多少少🤌🏻 重點係一樣煮得軟硬適中 又有一絲絲蟹肉 🦀正!食落既感覺係有d似忌廉白汁ge feel🤔 超多汁 係食晒都仲有汁係底😜4. 莓之戀人 $88呢個真係就咁睇佢個名 估唔到係咩甜品黎🤭原來有strawberry🍓 、blackberry🫐 、ice cream🍦同埋handmade 雞蛋仔! 都有成5、6件雞蛋仔 又幾好食喎!仲要配埋我地最中意既水果同雪糕 真係冇得輸🤭5. matcha latte (hot) $44🍵冇拉花~ 但係matcha味好濃 同埋係攪溶晒 所

呢幾個月大埔太和路都開左唔少新餐廳~
以前黎過呢邊 知道呢個舖位前身都係cafe😝 舖位唔算大~
見到新餐廳裝修咁簡潔明亮 價錢均真 當然要試下🤭

1. 檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $38
appetizer 甜甜地 唔酸又開胃 有5粒🍅
食得出係好純既蜜糖 食完覺得幾舒服~

2. 虎蝦龍蝦汁扁意粉 $98
蝦肉大隻又彈牙🦐 雖然得一隻 但兩個人分都每人食到兩啖🤣
可以encore!

3. 藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108
唔係好多cafe有貓耳朵粉🤭都幾cute~

4. 莓之戀人 $88
呢個真係就咁睇佢個名 估唔到係咩甜品黎🤭

5. matcha latte (hot) $44
🍵冇拉花~ 但係matcha味好濃 同埋係攪溶晒 所以唔會成口粉🤣
味道比賣相好😆

6. 農場草莓乳酪明治牛奶 $46
🍓🥛呢個連賣相都好得意😝 飲落幾開胃!
  • 農場草莓乳酪明治牛奶
  • 藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉
  • 虎蝦龍蝦汁扁意粉
有個住大埔嘅朋友推薦我食呢一間餐廳,位於太和中心地下。餐廳裝修明亮簡潔,淺木色嘅餐桌搭配滲光的吧枱同牆上嘅植物裝飾🌱份外和諧舒適。店員會主動推介菜式,主餐牌以西菜為主,價錢合理,加$18配餐湯及是日飲品,飲品選擇款式比較多。檸檬蜂蜜糖潰蕃茄🍅- 💙🤍藍白漸層的擺碟突出返嘅蕃茄嘅鮮紅色- 🍅去皮的蕃茄仔吸收左檸檬蜜糖的精華,粒粒晶瑩剔透,酸酸甜甜好開胃,多汁juicy❤️- 🍋只採用檸檬皮部份刨絲能帶出檸檬清香,避開檸檬苦澀味,配上清甜嘅蜂蜜好清新😍餐湯:南瓜忌廉湯🎃- 南瓜味道香甜清新- 質地好濃郁幼滑,配上忌廉creamy,忌廉與南瓜的比例恰到好處🦐虎蝦龍蝦汁扁意粉🍝- 虎蝦加咗黑椒烤到好香,蝦肉爽口彈牙,鮮味濃郁- 龍蝦汁味道濃郁而不會太鹹,濃稠度適中- 意粉軟硬適中,掛汁力不錯香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁- 封門柳份量都幾多,厚肉大大塊,顏色粉嫩,牛味香濃,肉質細嫩得來好有咬口,而且越咬越多肉汁,牛香味揮之不去🤩- 配上班尼迪汁同少少辣椒粉更能帶出封門柳嘅鮮味- 配菜有翠玉瓜同薯蓉,翠玉瓜烤到爽脆清甜- 薯蓉份量都幾多,質感細滑,吸收左牛肉嘅肉汁更香滑🍵丸久龍瞧宇治抹茶鮮奶-

檸檬蜂蜜糖潰蕃茄🍅
- 💙🤍藍白漸層的擺碟突出返嘅蕃茄嘅鮮紅色
檸檬蜂蜜糖潰蕃茄

餐湯:南瓜忌廉湯🎃
- 南瓜味道香甜清新

🦐虎蝦龍蝦汁扁意粉🍝
- 虎蝦加咗黑椒烤到好香,蝦肉爽口彈牙,鮮味濃郁
- 龍蝦汁味道濃郁而不會太鹹,濃稠度適中
- 意粉軟硬適中,掛汁力不錯
虎蝦龍蝦汁扁意粉

- 配上班尼迪汁同少少辣椒粉更能帶出封門柳嘅鮮味
- 配菜有翠玉瓜同薯蓉,翠玉瓜烤到爽脆清甜
- 薯蓉份量都幾多,質感細滑,吸收左牛肉嘅肉汁更香滑

🍵丸久龍瞧宇治抹茶鮮奶
- 漸層效果好靚,上面係抹茶,下面係鮮奶
- 甜度適中,鮮奶質感幼滑creamy
- 有淡淡的抹茶香,不過個人認為可以再濃d
丸久龍膽宇治抹茶鮮奶

Polaris 水果茶
- 水果用料豐富,有檸檬🍋,百香果,士多啤梨🍓,芒果🥭等等
- 味道清新酸甜,生津解渴
- 即使冰融化咗都絲毫不減果香👍🏻
Polaris  水果茶

🍓莓之戀人🫐
- 賣相非常吸引,簡直係少女打卡之選💖
- 分量非常充足,材料豐富,有新鮮士多啤梨🍓和藍莓🫐,自家調製士多啤梨醬,雲呢拿雪糕🍨,忌廉及即製雞蛋仔
- 雞蛋仔外脆內軟,牛油味香濃,充滿港式情懷
- 雲呢拿雪糕好香雲呢拿味,忌廉Creamy而不膩,配上士多啤梨,藍莓及自家製士多啤梨醬,酸甜平衡度非常好😋
- 使用自家製果醬係誠意之作,味道唔會死甜,帶有天然嘅士多啤梨酸味👍🏻

💛食物:4.5/5
賣相,擺碟,味道都係誠意之作
💛環境:4/5
環境簡潔舒適,小店地方比較細少少
💛服務:4.5/5
主動貼心,服務員會不時留意客人的需要
💛衛生:4.5/5
廚房喺係半開放式,顧客可以睇到煮食嘅過程,餐具同環境整潔衛生
💛性價比:4/5
價錢同食物質素及服務都成正比,回頭率高
2022-07-15
檸檬蜂蜜糖潰蕃茄
虎蝦龍蝦汁扁意粉
丸久龍膽宇治抹茶鮮奶
Polaris  水果茶
  • Polaris水果茶
2022-07-15 319 浏览
【大埔•Polaris】————————————————————————太和中心地鋪有好多唔同食店呢間算係近期較新餐廳 所以決定試吓先餐廳環境好舒適 2個人坐四人高身枱 感覺闊落叫完餐已經有兩碗好好味嘅南瓜湯 足料👍🏻🍯|檸檬蜂蜜糖潰蕃茄|HKD38Honey & Lemonn Marinated Cherry Tomatoes 喜歡餐前小食 糖潰蕃茄已去皮 咬口酸甜 開胃🍯|虎蝦龍蝦汁扁意粉|HKD98❤️推介‼️平時食龍蝦但好怕龍蝦湯陣味呢個意粉汁好有驚喜😍唔係現成罐頭湯味相信廚師好俾心機整 係海鮮甜味🥰蜜糖小姐食咗大半碟😛記得叫!🍯|香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁|HKD268Grilled USA PRIME Hanger w/ Benedict Sauce揀了5成熟 封門柳擺放得好似牛肉山 層層疊份量唔少 底層翠玉瓜煎香吸收肉汁 薯蓉都好滑旁邊擺上班尼迪汁 個人喜好 鍾意加啲岩鹽食肉🍯|黑白森林|HKD88飯後甜品好緊要🥰新鮮熱辣雞蛋仔 配上朱古力雪糕 朱古力醬同Oreo碎頂頂插上兩條KitKat做裝修 成件事好朱古力欣賞佢個手打cream唔會話好甜 絕對可以食埋 🍹|農場草
【大埔•Polaris】

🍯|虎蝦龍蝦汁扁意粉|HKD98
❤️推介‼️平時食龍蝦但好怕龍蝦湯陣味
呢個意粉汁好有驚喜😍唔係現成罐頭湯味
相信廚師好俾心機整 係海鮮甜味🥰
蜜糖小姐食咗大半碟😛記得叫!

🍯|香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁|HKD268

茶味香濃 吾會比奶泡蓋過味道

餐廳環境:📸📸📸📸📸
服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰消費 HKD684(連加一)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#nkiki大埔 #nkiki西式
🏠 Polaris
📮 太和大埔太和路15號太和中心9號舖
  • 虎蝦龍蝦汁扁意粉
  • 農場草莓乳酪明治牛奶
2022-07-15 24 浏览
相信大家對太和呢個地方都幾陌生,但呢到有間隱世小店幾值得入黎試下😚店舖空間雖然唔算大,但私隱度算高,唔會有壓迫感😜小店黎講野食種類都算多,甜品都非常吸引,大過今次太飽冇機會試到☹️.🐷慢煮美國豬肋骨·香橙BBQ燒烤醬 $198豬肋骨醃製得好入味,食落啖啖肉🙈再配埋薯條同沙,真係好夠份量🤩.🥩香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁 $268呢個價錢食封門柳性價比雖然唔係特別高,但又幾有幾驚喜🥳每件肉都切得好均勻,配上非常細滑嘅薯蓉同烤過嘅翠玉瓜,仲有出面比較少見嘅班尼迪汁,令到成道菜變得豐富😎.💰人均消費~$250.🍽味道:3/5🏙環境:3/5👨🏼‍🍳服務:3/5💧衛生:3/5💰價錢:3/5
🐷慢煮美國豬肋骨·香橙BBQ燒烤醬 $198
🥩香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁 $268
💰人均消費~$250
🍽味道:3/5
🏙環境:3/5
👨🏼‍🍳服務:3/5
💧衛生:3/5
💰價錢:3/5
係大埔食飯食到悶,又行過去太和食下野,發現左呢間高質西餐🤪(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑德薩斯州橙汁BBQ手撕豬大啡菇漢堡($98)我平時好鍾意食大啡菇,所以一見到就叫左🤣🤣一上到枱啲菇味已經飄曬出黎🥰個漢堡放得好齊整,所以勁易切開分黎食,一啖咬落都你菇味爆曬出黎🤣🤣之後就慢慢到手撕豬既味道,個汁係甜甜辣辣咁,不過就唔係好食得出橙汁味😂薯條新鮮熱辣出爐,夠曬厚身又夠脆,整體黎講唔錯🫶🏻黑松露牛肝菌意大利飯($118)黑松露呢個一定係去到每間餐廳必會出現既配搭喇😂😂加埋牛肝菌就一定唔會出錯,所以就叫左呢個款意大利飯😋意大利飯既硬度煮得剛剛好,佢既汁超香超濃既黑松露味,如果唔鍾意黑松露既真係唔好叫呀,佢唔似平時有啲餐廳咁得淡淡既味道,係真係真材實料既感覺🤣🤣👍🏻藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉($108)因為見唔係好多地方有貓耳朵粉食,所以就叫左呢個黎試下,我估應該都係Polaris既招牌黎🤣🤣上到枱其實覺得有啲細碟🙈食落會食到一絲絲蟹肉同貓耳朵粉好有咬口,比起普通意粉黎講更索到啲汁同用匙羹食又好方便,所以會好快一啖接一啖咁食🥰🥰所有主菜+$18跟湯及飲品當日既湯同飲品係南瓜湯同蜂蜜檸
係大埔食飯食到悶,又行過去太和食下野,發現左呢間高質西餐🤪

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
德薩斯州橙汁BBQ手撕豬大啡菇漢堡($98)
德薩斯橙汁BBQ手撕豬大啡菇漢堡

黑松露牛肝菌意大利飯($118)
黑松露牛肝菌意大利飯

藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉($108)

所有主菜+$18跟湯及飲品
當日既湯同飲品係南瓜湯同蜂蜜檸檬,湯都飲得出好足料煲出黎,不過跟餐飲品就冇咩特別,所以唔係話特別推介,睇其他人好似叫啲特色飲品會吸引啲🤪

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
都係一貫cafe既價錢喇,但如果係太和呢個地段可能就唔算話特別平,因為附近好多平民化既餐廳,但都食得出餐廳係有心機整既,每份主菜都係即叫即做👍🏻🤗

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
佢就係位於上次食石燒牛既神隔離,如果呢個位置的話建議都係搭番地鐵去太和站喇,雖然後面有個大既咪錶場,但係長期都滿,或者都要等番一段時間🥹個日最後拍左係翠林閣停車場,$18/1 hr,但預番來回行去餐廳都15分鐘,入面啲位都窄少少😂😂

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
雖然鋪頭細細,但裝修都好精緻,入面都好整齊企理🤪同埋有個乾淨既洗手間🤗餐廳入面有bar枱或者普通枱坐,當日平日去到7點左右都坐滿左多過一半,所以如果唔想等的站就早啲去/Book定枱喇🤪🤪

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
主菜黎講水準都唔錯,即叫即整夠曬誠意,如果住係大埔太和附近經過可以一試🤪其實見佢有個雞蛋仔甜品幾吸引,不過食到飽曬食唔落就冇叫,下次有機會再去會試下😎

德薩斯橙汁BBQ手撕豬大啡菇漢堡
黑松露牛肝菌意大利飯
2022-07-12 254 浏览
約咗朋友拎嘢, 之後就順便喺太和食晚飯, 一連有幾間餐廳, 不過我比 ❥⧽𝐏𝐨𝐥𝐚𝐫𝐢𝐬 ❥⧽ 舒服嘅感覺吸引住, 所以就入去食飯lu。餐廳以白色同木色為主, 牆上甚至地下邊位都有好多綠色植物, 感覺好舒服。𓊈香烤美國Prime 封門柳配班尼迪汁𓊉封門柳切開咗一片片, 大概有5-6 片, 肉質結實但軟腍, 同班尼迪汁都幾夾, 翠玉瓜燒得好香, 薯蓉有少少薯仔粒令到個口感豐富d 。𓊈藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉𓊉貓耳朵粉好creamy, 味道香濃但唔會搶走咗d 蟹肉味, 配埋蕃茄仔一齊食, 味道好fresh。𓊈檸檬蜂蜜糖漬蕃茄𓊉糖漬蕃茄嘅味道好特別, 蕃茄充滿檸檬蜂蜜味, 沖淡咗少少蕃茄本身嘅酸味, 而口感有少少似提子咁爽口。𓊈黑白森林𓊉個賣相好靚呀, 呢度用雞蛋仔嚟做個 base, 我覺得比起窩夫/ 蛋糕更好食, 無咁甜膩, 外脆內軟嘅雞蛋仔配埋朱古力碎雪糕一齊食, 真係好夾好好食! 𓊈南瓜忌廉湯𓊉南瓜湯比較厚身, 充滿南瓜蓉, 唔重忌廉味。𓊈岡山白桃綠妍 ✧ Polaris 水果茶𓊉白桃綠茶幾香濃解渴, 水果茶幾重橙味同百香果味, 酸酸甜甜好醒胃。✧✧ 整體嘅食物同飲品都好好, 環境舒服,

𓊈香烤美國Prime 封門柳配班尼迪汁𓊉

𓊈藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉𓊉

𓊈檸檬蜂蜜糖漬蕃茄𓊉

𓊈黑白森林𓊉

𓊈南瓜忌廉湯𓊉
南瓜湯比較厚身, 充滿南瓜蓉, 唔重忌廉味。

𓊈岡山白桃綠妍 ✧ Polaris 水果茶𓊉

✧✧ 整體嘅食物同飲品都好好, 環境舒服, 職員亦好友善, 值得去呀!
香烤美國Prime 封門柳配班尼迪汁
檸檬蜂蜜糖漬蕃茄
岡山白桃綠妍
香烤美國Prime 封門柳配班尼迪汁
檸檬蜂蜜糖漬蕃茄
岡山白桃綠妍
Polaris 水果茶
呢間小店係太和,門外看似平平無奇,但食物質素非常高,真係隱世高質餐廳👍🏻👍🏻👍🏻感受到廚師好用心整每一道菜🤩🤩🤩晚市都坐滿哂人,想黎都係book定位比較好。今次已經係再次回顧啦,一定要分享比大家🧡加拿大慢煮保濕豬鞍配青蘋果蓉 $228+$18 配有是日餐湯和飯品呢個必點,豬鞍望落勁厚身以為會好乾,點知入口勁juicy,廚師煮得剛剛好,鎖住哂肉汗,果然冇改錯名👍🏻👍🏻👍🏻豬鞍有濃郁黑椒香味,如果想清清味蕾,可以點青蘋果🍏蓉refresh一下👍🏻👍🏻👍🏻我連薯蓉都勁高質,非常creamy又有薯粒,多層口咁,我同男朋友都對呢個主食讚不絕口🧡香煎刺身帶子龍蝦汁意大利飯 $188用龍蝦🦞汁煮成橙色意大利飯,每一啖意大利飯都勁爆味,完全吸收晒龍蝦汁。而帶子又夠大粒,入口鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻🧡是日餐湯我2次黎都係唔同的湯,上次係蘑菇🍄湯,今次味道似蕃茄🍅沙甸魚味,好特別嘅味道,好開胃

🧡加拿大慢煮保濕豬鞍配青蘋果蓉 $228
+$18 配有是日餐湯和飯品

🧡香煎刺身帶子龍蝦汁意大利飯 $188

🧡是日餐湯

• 慢煮加拿大保濕豬鞍配青蘋果蓉
  • 香煎刺身帶子龍蝦汁意大利飯
2022-07-11 19 浏览
Sometimes really don’t know what to take for lunch but I think this is a good option.Lunch set menu include daily soup and drink. 15% off if you take away. We ordered grilled USA collar butt with green apple purée and garlic lemon with squid ink paste. The grilled collar is tender and well marinated. Squid ink pasta has a rich, briny flavor with the faint hint of sea saltiness. Also pumpkin soup is rich and with lots of ingredients.

外卖自取
2022-07-07 21 浏览
🏠📍Polaris (太和)太和大埔太和路15號太和中心9號舖上一次黎左呢間食過覺得幾好味所以再帶個fd黎食😆➡️南瓜湯👅上一次飲距蘑菇湯都好飲,南瓜湯甜甜地都好好飲➡️檸檬蜂蜜糖潰番茄🍅👅酸酸甜甜令人好開胃,第二次食,真係好食😋➡️慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉👅豬兩邊都煎得焦香,豬鞍好厚肉,食落滿足,薯蓉都好奶滑好好味😋➡️虎蝦龍蝦扁意粉👅虎蝦鮮味大隻,扁意粉連龍蝦汁,龍蝦汁索曬d意粉度,好濃郁😆➡️黑白森林👅一遞上黎已經有好香濃嘅朱古力味同比距外表驚艷到,好適合打卡,雞蛋仔鬆脆配上cream同裡面好似朱古力嘅雪糕,好好食,我覺得莓之戀人正d🤣🌟推薦指數❤️❤️❤️❤️❤️
🏠📍Polaris (太和)
太和大埔太和路15號太和中心9號舖

上一次黎左呢間食過覺得幾好味所以再帶個fd黎食😆

➡️南瓜湯
👅上一次飲距蘑菇湯都好飲,南瓜湯甜甜地都好好飲

➡️檸檬蜂蜜糖潰番茄🍅
👅酸酸甜甜令人好開胃,第二次食,真係好食😋

➡️慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉

➡️虎蝦龍蝦扁意粉

➡️黑白森林

🌟推薦指數❤️❤️❤️❤️❤️
2022-07-06 57 浏览
✨🌠🌌Polaris 🧊❄️💫🌟太和大埔太和路15號太和中心9號舖🌟北極星 係大埔消防局對面 呢一帶係揾食好地方後面有個大咪錶位 泊車夠哂方便 睇住架車 泊低一兩粒鐘 唔洗捱貴車場淺色白色主題既門口幾清新裡面仲有feel 裝修靚 有心思佈置設計令人感覺舒服自在一人空間 高椅長枱 舒適位置搵拍拖嘅餐廳嚟講佢都係一個好選擇氣氛👍🏻💫💫✨講返食物質素 虎蝦龍蝦汁意粉🍝—— 一隻虎蝦雖然少咗啲—— 勝在龍蝦汁住得幾好 加咗唔少分—— 食過好多龍蝦汁 味道好怪 苦苦地 佢又處理得幾好—— 意粉硬度啱啱好 最重要上碟果吓有設計過香煎美國🇺🇸prime封門柳配班尼迪汁—— 七成熟嘅封門柳 牛味非常出—— 班尼迪汁與薯蓉一齊食 又估唔到甘match—— 啖啖肉 好好多餘嘅筋部 肥膏黑白森林—— 香脆嘅雞蛋仔 配合忌廉奶油以及朱古力雪糕—— 賣相極好 好多Oreo脆脆—— 未食 睇都開心🥳
✨🌠🌌Polaris 🧊❄️💫
🌟太和大埔太和路15號太和中心9號舖🌟