2015-06-18 3276 浏览
其實之前都寫過多次,觀塘工廈區搵嘢食真喺越嚟越方便,適合工作繁忙嘅觀塘人!今日難得得閒,又約到靚女朋友一齊食飯,所以要搵舒適嘅地方好好閒過一吓 Lunch時間!經食友介紹之下,搵到依間特色私房菜!依到環境裝潢簡單整潔,充滿屋企感覺!有長長嘅 sofu 同特大電視,提供俾夜晚包場嘅客人作唱K或打機之用!而門口同牆上都掛滿藝術油畫,可見老闆非常有藝術細胞!(最少我冇囉!)原來依到嘅老闆由外國返嚟!雖然冇正式學過廚,但由於外國生活多年,凡事都要自給自足,為咗要照顧好自己日常三餐,同唔同國家嘅朋友交換煮嘢食嘅心德同學問,慢慢精通哂中英日泰多種菜式,對烹飪有獨特嘅見解同深入嘅認識!講返正題先,原來依到嘅lunch 可以俾客人自由選擇配答!近來鐘意食日本料理嘅我,叫咗《熊本和牛粒配日式富士蘋果咖哩》跟飯!依個和牛粒真喺幾好食,入口即熔,都好有牛味!個咖哩汁都跟足日式咖哩做法,比較甜身同香!喺白飯加上香草,特別吸引!我靚女朋友鐘意食西餐,又要健康,所以叫咗《煙三文魚配鮮菠菜汁》跟長通粉!其實第一眼望落去,我以為喺三文魚沙津,因為實在太多菠菜汁!但睇清楚喺長通粉!賣相精緻唔在講,但味道方面真喺好好食!

煙三文魚配鮮菠菜汁跟長通粉
我靚女朋友鐘意食西餐,又要健康,所以叫咗《煙三文魚配鮮菠菜汁》跟長通粉!其實第一眼望落去,我以為喺三文魚沙津,因為實在太多菠菜汁!但睇清楚喺長通粉!賣相精緻唔在講,但味道方面真喺好好食!濃郁嘅菠菜汁中,加入咗少少蒜香,辟走咗菠菜嘅草青味,簡單喺絕配,味道啱啱好!

老闆見我哋就嚟食完,親自走埋嚟問我哋嘅意見!又解返唔同菜式嘅獨特之處,又分享咗自己嘅烹飪心德!

總括嚟講,老闆對調飪嘅心思同學問,加上製作認同著執,真喺令人佩服!環境舒適寧靜,非常 home feel!我都要介紹俾朋友知有個咁好嘅地方先!
午餐
2015-06-18 2418 浏览
秘書小姐今天話我知觀塘區竟然臥虎藏龍的有間特別的私房菜開了半年,我真的很興奮,二話不說的跑上去吃午餐,因為要見客的關係,肚子開始打鼓了,所以希望找一間舒舒服服坐一下,豪嘆一個好的午餐,當獎勵自己見客成功!Private K 在駱駝漆大厦十一樓的當眼處,我到的時間己是二時正!門口的裝修特別時尚亮麗,面積大約有一千五百呎!最特別之處中間竟然有一個大電視,而廚房是開房式的,中央有很大的長桌可以讓十個人坐下來,不到一分鍾,老闆竟然親自地走到招呼我,更好客的是和我聊天,大家都是海外留學果然特別投緣!他熱列地說皇牌是最好的是德國腸煙肉意粉,加上今天的南瓜湯會是完美的配搭!果然秘書小姐没錯,德國腸煙肉意粉熱辣辣地送上,兩條很大的香腸真的很香和很脆,我咬下去真的肉汁美味,伴上白汁的煙肉,真的很配!白汁是自家制的,和外面的很不一樣,意粉爽口彈牙,不到二十分鍾,我己完全吃完了,感覺真的很有誠意創作!最重要的是環境舒服,我坐了一個半小時用notebook把contract 完成了,我下次一定要請我的team members在這裏嘗嘗不一樣的自家製的醬汁意粉!
德國腸煙肉意粉
德國腸煙肉意粉
今日過觀塘training, 呢度之前剛開lunch時來過一遍覺得幾好就帶D同事黎食. 見到佢menu轉左, 而家lunch主要係serve pasta 或飯, 無左salad.因為好想食salad.. 就問下Chef Kiefer menu係咪無左salad, 佢話係不過都可以做比我因為佢咁啱有食材. 好surprised 亦都好開心, 想食就有得食even menu上面無hoho.原本就咁食個salad都無唸過要寫openrice, 所以一開始都無映相. 不過食食下覺得好好食都係想寫下 =P呢個煙三文魚沙律除左夠大兜, 多煙三文魚(有4大塊)同d菜新鮮爽脆之外, 個醬真係做得非常出色. 沙律上有黑醋, 黑醋比較”傑”身, 食落似係靚野. 另外個醬食落口酸酸地又令人好想繼續食, 但係我同同事都食唔出係咩醬. 一問之下先知原來個醬係用左日本鰹魚汁做. 菜上面還有脆脆的炸蒜蓉, 食哂成兜菜都唔會覺得齋, 絕對是誠意之作.

2015-04-08 3693 浏览
得知Private K已經開設午餐, 價錢仲由HK$ 78起, 於是在第一天假期就馬上打電話去仆咗6位試試, 當然, 今次冇上一次咁好食 (上次係每位HK$ 280, 今次只係平均HK$ 90/位, 點同) 但年輕的厨師 Kiefer 就在食材上作出了不同, 比如蟲草花 (這並非我們在商店裏買到的, 因為好有 texture) 及西班牙白菜 (表面真係睇唔出, 但比一般白菜大同爽口) 對於一般喜愛吃素多於肉的我, 真係又帶來另一種驚喜相反, 阿囡就好喜愛厨師的南瓜湯, 我上次試過真係好好味, 所以今次我轉咗改飲佢地即場炮製咖啡, 一飲第一口我就後悔, 咖啡又點可以同南瓜湯比? 我下次會飲番南瓜湯整體而言, 冇令我失望, 雖然冇上次食280蚊個種驚喜, 但以90蚊價錢在外面肯定食唔到咁樣的食材, 極力推薦.

题外话/补充资料: 即場炮製咖啡係由咖啡機做, 與厨師的煮功無關
2015-04-03
2015-04-08 3641 浏览
今年朋友仔生日想食啲特別啲既野,平時都係食放題或者燒野食多,行行下觀塘工業區搵平野竟然搵到呢間私房菜,入去問左啲資料就集合朋友們既意見,雖然價錢比起放題會貴,不過大家都覺得可以一試。訂位嗰陣廚師問左好多野,包括我地想食乜同有咩係唔食,總括呢講,所有今次食既每一碟材料都好新鮮,大家都好滿意。
2015-03-08
大大粒蠔仔
麻醬沙律
甜品,茶
  • 甜品茶
"Private K"這兩個字...有猜到是甚麼嗎?看著這張照片,有猜到這是甚麼地方嗎?還有梳化跟電腦的丫~!!電視機~??開估啦,其實這是一家餐廳啦~沒錯喔,又是Lunch工廈美食團的必到之地。這是位於駱駝漆大廈的私房菜。餐廳的佈局是很悠閒的~整家餐廳佔地也多的,但座位並沒想像的多,就只有大概十至十二個位子而已~對喔,在對話其間,店主說Wing到達這家餐廳的時候是第一天做Lunch生意的丫,平日都是以晚上包場的派對居多~所以...第一天就來到這裡嘛,Wing是有食神的說~!!!店主是即席為大家煮食的丫,而且所用到的醬汁、調味,都是買入原材料自家製的,很有心的耶~!!嗯..換句話說,在觀塘這個繁忙的地區來說,是少有的私房美食耶~不論是環境、服務都是大讚的~好啦,看看Menu吧~嗯..沒錯耶~選擇並不多,但這是絕對可以理解的。就跟我之前說過的,每一滴醬汁都是店主親自炮製的,而爐頭就只有一個,要應付的人是多不勝數的,所以丫.....這個數目的選擇是十分恰當的啦~南瓜湯先是餐湯南瓜湯,店主選用的是日本南瓜(這是我好奇一問之下而知道的XD),所以味道特別甜,入口第一個感覺是味道淡淡的,但當南瓜
"Private K"這兩個字...有猜到是甚麼嗎?
看著這張照片,有猜到這是甚麼地方嗎?
還有梳化跟電腦的丫~!!
電視機~??

南瓜湯

先是餐湯南瓜湯,店主選用的是日本南瓜(這是我好奇一問之下而知道的XD),所以味道特別甜,入口第一個感覺是味道淡淡的,但當南瓜湯入到喉嚨之後,南瓜的後勁十分出色,整個口腔充滿著甜甜的南瓜味道,很讚的~!!
巴西雞粒意粉配烤南瓜醬 ($78)

扁意粉上的南瓜醬味扁淡,味道並不突出,但加上巴西雞粒以後,味道突然一湧而出的~甜而不漏的南瓜醬跟咸香的巴西雞粒,沒想過這道看似簡單的菜式會有這麼豐富的口感的說~
煙肉忌廉德國香腸長通粉 ($78)

先說說最愛的腸腸吧,一條是芝士腸,而另一條則是蜜糖腸。一咬開芝士腸的時候,芝士就湧出來了,很濃郁很香的,芝士控一定十分喜歡的啦;另一條蜜糖腸,比想像般甜,口感相當不錯。Carbonara的味道十分適中,配以適量的長通粉,感覺滿足但一點也不漏,大愛喔~!!!

• 煙肉忌廉德國香腸長通粉
  • 巴西雞粒意粉配烤南瓜醬
在觀塘區返了工一段時間,BeautySearch也來過駱駝漆大廈好幾次,因為這兒確實有形形式式的好東西可買,除了衫褲鞋襪,還有零食、家居用品、電器、寵物用品等,可謂應有盡有,近期更發現,食店也不少呢!BeautySearch 好少食私房菜,不是不喜歡吃私房菜,而是不知那兒可找到好吃的菜式,而今次,適逢朋友在駱駝漆大廈附近返工,機緣巧合下,找來駱駝漆大廈內一間「私房菜」,Private K。這兒還有完善的 karaok 設備,開 party 就最合適不過。大廚好細心,知道只有我一人不吃辣,煮三文魚時,安排了兩款醬汁一進餐廳,已見廚師正準備肥美的烤雞,不過,這黑松露烤雞倒是壓軸出場。當這碟泰式辣忌廉龍蝦上桌時,BeautySearch 差點想哭出來,為何又是辣的?是朋友在戲弄我嗎?後來,與大廚多交談後,始發現是大廚較善長烹調帶有泰式風味的美食!這兒是沒有餐牌提供的,那可以怎樣?原來,客人可選擇全由廚師決定;或者向廚師提供個人喜好資料後,由廚師建議;甚或客人可提供期望的菜單,再廚師安排... 無論是什麼形式,這兒也可滿足你的需要!廚師獲得客人的要求後,會在宴會當天才購買食材,以確保食材新鮮,

胡麻柚子日式沙律
泰式辣忌廉龍蝦

廚師獲得客人的要求後,會在宴會當天才購買食材,以確保食材新鮮,如客人沒有指定menu,廚師更會於購買食材時選購最新鮮的!
2015-03-29 2229 浏览
平時帶開lunch box既我, 今日有個朋友特登過來搵我來個lunch gathering, 佢仲好貼心搵左間有特式既餐廳, 講到冇咁橋, 原來間餐廳就係我公司附近的Private K工廈中不乏開飯好地方, 大前題要花點時間同心思探路, 呢到唔算難搵, 如果要係mtr行過來, 5分鍾左右到啦一入去, 地方寬敞, 樓底都算高, 空間感大, 眼見都係十多個座位左右, 一問老闆便得知, 他們平時只做晚市, 形式像私房菜, 後來仲有埋午餐供應, 實在是「無飯」人士的一大喜訊午餐餐牌內食物的配搭, 完全由食客自己話事價錢由$78~98, 可加$25配餐湯, 麵包, 以呢個價錢來講, 屬中高檔, 今日跟朋友們各選了一款, 朋友想食得清淡點, 就跟老闆(亦即是大廚)說要來一個沙津, 而我就揀左個澳洲和牛配以carbonara長通粉此三文魚沙津, 三文魚經少許煙薰後, 仍保持三文魚的魚香, 肉質仍是嫩漓滑, 完全沒有overcook, 蔬菜亦都好新鮮, 醬汁是日式芝麻醬, 是小妹最喜愛的, 如果能將醬汁分開上, 就可以隨心控制醬汁既份量啦~澳洲和牛carbonara長通粉, 上檯時賣相吸引, 和牛煮
午餐餐牌內食物的配搭, 完全由食客自己話事
澳洲和牛carbonara長通粉, 上檯時賣相吸引, 和牛煮得剛剛好, 唔韌唔鞋, 食落冇渣, 生蛋黃其實小妹是不太好的, 但原來蛋黃作用就挺大, 將蛋黃撈勻, 同carbonara汁mix埋, 味道好濃郁帶有蛋味, 每口長通粉也沾有醬汁, 不得了, 太好吃吧!! 朋友們淺嗜一口後, 也讚不絕口, 有機會要去試試晚餐喔~
题外话/补充资料: 得知大廚在外學廚多件, 奉行slow cook主義, 睇來食野都要慢慢食, 要知道食得太快, 對健康不太好呢
2015-03-24 1941 浏览
愈來愈多商業機構移師去觀塘, 呢區而家weekdays對做lunch time嘅餐廳需求亦變得愈來愈大. 好似我呢d咁為食又成日會喺呢區做野嘅人, 就最鐘意周圍試下D新野~之前經過駱駝漆收到Private K嘅傳單, 上網睇過dinner嘅comment都唔錯, 就膽粗粗make個reservation la~去到門口以為自己去左畫廊, 見到個牌寫住lunch 先肯定自己無去錯~ 入面非常寬敞, 好cozy, 好係私房菜格局.原來呢度第一個星期做lunch架乍, 之前開左幾個月都係only 做dinner~ 而家可以唔駛一定夜晚包場先試到Chef Kiefer嘅手勢喇, lunch幾多個人黎食都得.我地2個人如果只叫一個salad一個pasta 以我地食量驚唔飽, 所以決定share個salad 再一人一個main.Salad嘅 portion 頗大, 因為佢本身係個main黎, 如果當佢appetizer or side 咁食, 3-4個人share都仲得. 我地叫嘅係smoked salmon salad with sesame sauce. 因為佢係open kitchen同埋c

Salad嘅 portion 頗大, 因為佢本身係個main黎, 如果當佢appetizer or side 咁食, 3-4個人share都仲得. 我地叫嘅係smoked salmon salad with sesame sauce. 因為佢係open kitchen同埋chef 都可能會幫手落order, 菜式就可以更tailor made. 如果唔鐘意sesame sauce 嘅dressing相信可以make special request. Overall 呢個salad 大碟夾抵食, 沙律菜好新鮮.
煙三文魚沙津
豆腐之前make reservation時已經訂左個special dish – Slow Cooked Salmon. Private K 嘅食物係揉合左Chinese, Italian & Thai 嘅味道. 呢個慢煮三文魚配上泰式焦糖檸檬汁, 個sauce酸酸辣辣好醒胃. 個slow cooked salmon 相信很用心做, 成塊salmon steak都好滑, 裡面半熟, 保留了salmon本身的鮮味和魚香.
慢煮三文魚
朋友點了自選嘅main, 係巴西雞粒南瓜汁長通粉. 我試左兩啖, d雞夠嫩, 個南瓜汁係南瓜茸整成, 唔係用粉溝出黎, 有淡淡南瓜甜味.
巴西雞粒南瓜汁長通粉
整體來說, 喺呢度食lunch好relaxed, 食物著重本身食材嘅natural flavor. 對我呢d鐘意食野餐餐出街食但係又想食得比較健康少少嘅OL黎講呢度係個幾好嘅選擇, 因為喺觀塘區如果lunch想食個salad就算嘅話選擇唔算好多, 難得呢度大大碟沙律菜比你食食到你飽. 如果食pasta嘅café呢區有好多, 不過果d sauce 大多係溝粉整出黎, 感覺上呢度差唔多價錢好似健康d, 又有人介紹你食緊d咩比你聽, 好似抵左. 我會再返黎, 想試下夜晚包場食9個courses嘅dinner.
2015-03-24
煙三文魚沙津
慢煮三文魚
2015-03-10 1851 浏览
我前幾日同幾個為食的人去觀塘食私房菜。廚師是外國回港的年輕男士,沒有特別的去學烹飪的,他只是在外國讀書時與不同國家的同學中學回來。外加,他本身也喜歡食及研究如何把食物煮得更加好食。佢地無特定的餐牌,只要你預先訂了位,廚師就會去街市睇下當日最新鮮及最好的食才,再安排是日的菜色。我地當日有4款菜,一款燙及一款甜品。胡麻柚子日式沙律~~芝麻,柚子,椰菜沙律,這款前菜比較清淡,可能我沒有把沙律撈均,我只食到比較酸的部份。下次如果有食沙律,記得把所有材料撈一撈,不要浪費了廚師的一返心意,因為汁料是廚師自制的。泰式蠔仔沙律~~平時食得泰式鳳瓜多,今次廚師整了個泰式蠔仔沙律。洗蠔是一個好麻煩的工序,我平時會用生粉洗2-3次把蠔的潺及腥味去除,及會每一隻蠔去清洗確保沒有蠔殼。這証明廚師好用心思去安排每一款食物。食落蠔也很新鮮及鮮甜,有大有少的蠔仔,我無想蠔仔也好可做泰式沙律,醬汁,酸酸辣辣好好食。 泰式辣忌廉龍蝦~~廚師用忌廉去煮這個龍蝦,再加入泰式辣醬。因為我地有一位人士唔食得辣,所以這款菜是輕微的辣,如果下次再食我會同廚師講加多d辣會比較適合我食。用忌廉去煮比較香滑,肉嫩,我又是食龍蝦鉗子,味道
我前幾日同幾個為食的人去觀塘食私房菜。
外加,他本身也喜歡食及研究如何把食物煮得更加好食。

我地當日有4款菜,一款燙及一款甜品
泰式辣忌廉龍蝦~~廚師用忌廉去煮這個龍蝦,再加入泰式辣醬。因為我地有一位人士唔食得辣,所以這款菜是輕微的辣,如果下次再食我會同廚師講加多d辣會比較適合我食。用忌廉去煮比較香滑,肉嫩,我又是食龍蝦鉗子,味道比較清淡。
法式富士蘋果牛肉湯~~平時飲好多燙水的我,對這個燙特別鍾意,飲落有少少似青紅蘿白牛肉燙。廚師說用富士蘋果去煲這個燙會帶出甜味的,燙清又不油膩。材料有紅蘿白,西芹, 富士蘋果,牛肉。廚師說只會給我們飲燙,燙渣是不會食的,因為所有精華已經在燙中及燙渣已經沒有味道了,但貪心我還是問了廚師取了一些燙渣試一下。我食了牛肉,雖然有些韌,但也可以食的,西芹也好好食,因為我是不會浪費食物的人。
黑松露烤雞~~先把西芹,紅蘿白,黑松露炒香後,放在雞胸內,再幫雞按摩一下,才放入焗燼慢慢焗,這樣雞肉才會把材料的精華全部取收了。雞肉嫩滑,剛剛熟,不會太硬。我好鍾食西芹,好甜,又可有降血壓作用。
台灣金桔茶&意大利奶凍~~食完以上的食物,飲返杯金枯荼,是廚師去台灣特別的選購回港的,有淡淡的金桔味,在茶葉中加了少少金桔皮,可以消脂。我與朋友仔一邊聊天,一邊飲茶,飲了好幾杯。意大利奶凍比較不是我的喜愛,所以我試了少少就比了我朋友食。有淡淡的奶味,香滑而不會太實。

私房菜最低消費是$3000及6位人士

原來佢地有得租場的$3800 有k唱,有小食,又可以有得煮野食,可容納30人左右是一個好聚會的地方。

2015-03-08 1903 浏览
朋友生日,想搞飯局,剛好另一位官塘地膽,知道區內新開咗間私房菜館,名字叫《Private K》。據說店裡不設任何餐單,菜式全交由廚師發辦,而且友人試過後,覺得不僅價位親民,而且食物水準亦不俗,加上餐廳場地非常寬敞闊落,環境仲好有 home feel 添。嘩!聽落唔錯喎,尤其是係由廚師設計菜式,有驚喜之餘又不用大家傷腦筋點甚麼菜,實在太好了,就一於拍板來這裡。原來《Private K》隱藏在觀塘開源道的一棟工廠大廈裡,若非友人介紹,都唔知道這兒有間私房館菜添!推門內裡,嘩,原來這裡面積比想像中還要大,據說佔地約有 1,400 呎,而且設備非常齊全,除了開放式廚房外,唔少得的當然還有中央一張可以容納約 18-20 人的長餐桌、70 吋大電視、音響器材及 12 座位的大型梳化等,難怪個負責人兼大廚 Kiefer 話,這裡除了可用作私人晚宴場地之外,還適合舉行各樣發報會、派對及朋友聚餐喇。也簡單介紹一吓這裡的私房聚餐安排,據 Kiefer 講,為左令每位到訪客人對當晚的菜式充滿期待和驚喜,店裡是不會設任何餐單,當然如果客人有甚麼特別的要求,又或者對某些菜式敏感,也不妨清楚說明,廚師亦可以因應客
也簡單介紹一吓這裡的私房聚餐安排,據 Kiefer 講,為左令每位到訪客人對當晚的菜式充滿期待和驚喜,店裡是不會設任何餐單,當然如果客人有甚麼特別的要求,又或者對某些菜式敏感,也不妨清楚說明,廚師亦可以因應客人要求,度身訂制菜單都無問題。一般來說,這裡一頓私房宴席會包兩個頭盤、六款主菜,另加甜品,至於場內的汽水就任飲,開瓶費、切餅費則全免。收費方面,原來無加一之餘,去餐廳專頁按讚,更可享預定私人宴會七折優惠添。
友人愛下廚,走近開放式廚房,這裡可以見到 Kiefer 準備食物的每個步驟,健談的他還會一邊下廚,一邊分享入廚心得,相當親切。
是時候坐定定開餐了,先端上桌的胡麻柚子日式沙律,其實是一道素食菜式,成品用上新鮮爽甜的椰菜絲,伴以柚子醋汁及日式芝麻醬,噢,差點還以為第一道菜是要吃吉列豬扒添。叉起品嚐,椰菜甘甜得來又無澀味,入口酸酸甜甜,用作頭盤,有醒胃作用。
不過筆者就更愛接著出場的泰式蠔仔沙律,食材以珍珠蠔為主角,蠔仔粒粒脹卜卜,肚圓而鼓,非常飽滿,具透明感,入口雖然蠔味唔算好香濃,但咬落肉質滑溜,肥潤豐富,而且鮮甜多汁,配上紫洋蔥、薄荷葉、香草和自家製的泰式醬汁同吃,香辣惹味。
緊接的法式牛肉湯,初頭還誤以為只是慣常喝的番茄薯仔湯添,原來除了紅蘿蔔、西芹、番茄等之外,大廚還特意在湯料中加進富士蘋果。據說以蘋果入饌煲出來的湯水,不僅清潤降燥,而且入口更帶獨特的清甜果香,加上湯料極多,全無味精,味道非常天然,一於飲多兩碗。
近年所有米芝蓮餐廳都興起 Sous Vide,皆因這煮法既保留到食物的營養價值,更食到材料的原汁原味。而這晚大廚亦特別為我們烹製了兩款慢煮的三文魚菜式,先介紹這客慢煮三文魚配泰式焦糖檸檬汁,據 Kiefer 講,三文魚先放進真空袋裝好,再用 45-50 度熱水浸 35 分鐘,面頭淋上以魚露、香蒜、辣椒、香茅及檸檬片炮製而成的香辣泰式焦糖檸檬汁;由於魚肉經過低溫慢煮,肉質特別油潤,而且香料更把魚味誘發出來,所以有入口即融的感覺,用質感較硬、但外皮香脆的長法包伴吃,既飽肚又減膩。
為了照顧不吃辣的朋友,Kiefer 還特意多烹煮另一客慢煮三文魚配焦糖檸檬汁,同樣地,由於慢煮令魚肉纖維保持柔軟,而真空袋又能鎖住魚肉的肉汁,所以魚肉吃起來特別柔滑 Juicy,入口更帶陣陣檸檬的酸香,正好平衡魚油的豐腴口感。
惹味刺激的泰菜和肉厚彈牙的新鮮龍蝦,兩者向來都是最佳拍檔,所以這晚大廚亦特別炮製咗一味泰式辣忌廉龍蝦。原隻龍蝦上檯時氣勢十足,而且渾身是寶,蝦鉗較薄身,肉質軟腍,而蝦身則結實爽脆,配上加入咗泰式辣椒粉的忌廉汁,入口辣而不嗆,別具風味。
九層塔炒花蛤
,花蛤隻隻肥大有肉,而且肉質爽脆,配上九層塔同炒,入口鮮甜辛辣,帶出花蛤的鮮香。其實九層塔屬羅勒的一種,風味較辛香,適宜配搭與辛辣或重口味的食物。
至於壓軸的黑松露烤雞,據說師傅需先將松露醬抹於雞皮及雞肉之間,然後將用牛油炒過的紅蘿蔔及西芹塞進雞肚裡面,置於鋪好的蔬菜上,再放入焗爐內烤焗。由於蔬菜有水份,所以雞肉吃起來口感會較為濕潤,加上成品以慢煮方式烤焗,入口不但皮脆,而且口感嫩滑又不會油淋淋,真箇雞有雞味。
驚吃得太飽唔消化? 唔使擔心,因為有入口輕盈幼滑,味道清甜的意大利奶凍台灣柑桔茶作結,既消滯又解膩。其實這裡除咗可作私人聚餐外,還有場地租借服務,想齋唱 karaoke?當然無問題啦,$3800 已經可以唱足 6 個鐘,仲包 10 款小食同無酒精飲品任飲添。
2015-03-05
2015-03-07 2340 浏览
的確漸漸愛上了私房菜, 但先決條件必須湊夠一班朋友才能預訂, 所以每次都很珍惜、很享受這機會, 細細品嚐大廚為我們所炮製的每道菜式, 少不了要學習一下烹調技巧, 多問多看, 學返幾道旁身之用。容許我以“客廳”來稱這裏, 一張長木餐枱、一張舒適的大型沙發、一部大電視連卡拉ok影音器材、一個雜誌架、幾個廚架、數幅掛牆的油畫、幾盞家庭式的吊燈、一些小擺設, 還有開放式的廚房, 內裏放置都是家庭式大小的廚房電器, 今晚我走進了別人的家品嚐一頓住家菜。是晚整個空間都是屬於我和一班朋友, 大家舒舒服服坐下, 不用費神揀選什麼菜式, 只是安坐等待大廚逐一上菜便可, 而八卦的我便走近廚房看看大廚烹調的過程, 並不擔心被人趕出來, 明目張膽地偷師, 哈! 這就是我心目中真正私房菜的特點。******************************先上一客胡麻柚子椰菜沙律, 將椰菜 切成絲, 不但混入柚子醬 和胡麻醬, 為提升其味, 大廚還加入了柚子醋, 各款醬汁份量調較得剛好, 啖啖爽口清新的椰菜中能嚐到胡麻的甘香, 亦有酸咪咪的柚子味, 友人略嫌酸度過於強, 但愛吃酸的我卻覺得很合口味。這道清新醒神的

胡麻柚子椰菜沙律
先上一客胡麻柚子椰菜沙律, 將椰菜 切成絲, 不但混入柚子醬 胡麻醬, 為提升其味, 大廚還加入了柚子醋, 各款醬汁份量調較得剛好, 啖啖爽口清新的椰菜中能嚐到胡麻的甘香, 亦有酸咪咪的柚子味, 友人略嫌酸度過於強, 但愛吃酸的我卻覺得很合口味。這道清新醒神的開胃前菜, 雖製作簡單, 但的確可為我們打開胃子迎接陸續而來的菜式。

道泰式蠔仔暖沙律
吃了凍沙律便來一道泰式蠔仔暖沙律, 大廚毫不吝嗇, 蠔仔數量多不勝數, 的確令大家吃得極之滿足。內裏的蠔仔 大小不一, 細小的嫩滑; 大的肥美飽滿, 同樣蠔鮮味十足, 加入以紅椒、紫洋蔥、芫茜 等食材秘製成泰式醬汁 烹調, 看其外表並無殺傷力, 但辣度慢慢浸出, 越吃越刺激, 充滿泰式的風味, 正!

法式牛肉湯
每餐當然少不了湯水, 今次大廚創出一款法式牛肉湯, 雖不覺帶有法式風味, 反而似中式湯水, 但味道挺吸引。以牛肉、紅蘿蔔、西芹、蕃茄 等健康食材入譔, 還特別地加入了富士蘋果, 為何呢? 原來大廚趁濕淋淋天氣, 以清甜的蘋果來滋潤一下大家, 果然細心地挑選每款食材, 具心思的配搭。
暖笠笠的牛肉湯質感並非濃稠, 而是清澈、清新, 滿有蔬果的清甜, 不會如一般西湯令人喝得飽漏, 多添兩碗都沒有問題。看見大廚細心地把湯渣隔去, 表示它們已完全沒有味道, 而牛肉已煲至嚡身, 故不會上給客人吃的, 但愛吃湯渣的我郤覺得很可惜, 大膽地要求大廚讓我一試, 果然他沒有錯!

慢煮三文魚配泰式焦糖檸檬汁
主菜陸續登場, 先來一道令我此刻仍念念不忘的慢煮三文魚配泰式焦糖檸檬汁。因為愛吃三文魚, 故閒時在家亦會試焗三文魚扒, 當然與大廚所煮的簡直天壤之別, 故馬上向大廚偷師, 他相當慷慨, 還悉心講解每個烹調步驟, 這亦是我愛上私房菜其中一個原因。
三文魚
為腩位部份, 故魚油脂肪 特別豐富, 油份爆滿, 魚脂 魚皮 均肥美油潤, 差點滑溜得入口即溶, 美味很難以形容。以慢煮的烹調方式與我平時烤焗方式所製出來的三文魚果然大有分別, 整件魚扒 都能保持嫩滑, 沒有一丁點乾身或嚡口, 內存肉汁, 而且魚鮮味十足, 無疑豐富的油脂的確令人吃得漏滯, 但大廚巧妙地用上焦糖檸檬 作為醬汁, 既能提鮮, 亦能以酸咪咪的檸檬 一解魚油之膩, 再加入秘製的泰式風味辣醬, 酸、甜、辣交集, 也是首次品嚐這獨特烹調的三文魚, 的確教人回味, 讚口不絶! 當然不能放過美味的醬汁, 塗在法包上, 美味得很, 要清掉它毫無難度。

泰式辣忌廉龍蝦
接着是一道份量十足的泰式辣忌廉龍蝦, 大廚在龍蝦頂放了一堆中式的蔥花 作簡單的點綴, 果然中泰匯聚。兩隻橙紅色的龍蝦, 肉厚多膏, 的確是啖啖肉, 但可惜有點失望, 因龍蝦的肉質不夠爽彈, 有點腍身, 而且鮮味欠奉, 幸兒大廚所烹調的泰式忌廉汁 挺有特色, 所混入的洋蔥爽口而入味, 反而更吸引我。

九層塔炒花甲
大廚果然善於泰式的烹調技巧, 再來一道亦是泰菜。九層塔炒花甲以味道獨特的九塔層 和爽甜的洋蔥絲炒製而成。
隻隻花甲 大小適中, 肉厚肥美, 啖啖爽彈, 還帶有獨特的九層塔香味, 但略為重口味, 味道偏鹹, 相信輕手一點更能顯出花甲的鮮味。

黑松露烤雞
壓軸出場的主菜就是原隻黑松露烤雞, 體積頗大, 究竟我們能把它吃掉嗎? 大廚先以黑松露、洋蔥 牛油 煮成醃料塗在雞上, 讓雞肉吸收黑松露的味道, 果然製作巧妙。平時所吃的烤雞肚裏多是釀入栗子、麵包、糯米飯等, 但大廚卻採用了清新的紅蘿蔔西芹, 原因是在烤焗時, 蔬菜類會滲出菜汁, 令雞肉保持濕潤嫩滑; 相反, 如採用乾憎憎的食材, 如米飯、麵包反而會吸收了雞的肉汁, 令雞肉越烤越乾身, 妙極! 妙極! 果然用心製作每道菜, 讚!
大廚隨即為我們把這隻烤雞斬件, 方便進食。先試配料, 西芹 烤得剛好, 半爽半腍之間, 而紅蘿蔔 則略為硬了一點, 但味道同樣清新兼帶點雞油香。
雞肉
外皮烤至帶點焦燶, 稍稍香口, 肉質潔白嫩滑, 特別是近雞骨的位置, 烤製時間剛好, 能緊緊鎖住肉汁, 因其不算肥美, 故吃時不太油膩, 加上以蔬菜類作配料, 有助中和油膩, 比以飽肚的澱粉類食材作為配料, 配搭更加適合, 可惜黑松露 的味道並不突出, 少了一份幽香。

金桔茶配意大利奶凍
金桔茶
最後當然不少得飲品和甜品作一個完美的總結。以一個湖水藍小瓷杯盛載的金桔茶是大廚從台灣帶來, 很有在家飯後歎一杯茶的感覺。趁暖呷一口, 先聞到清新的金桔味, 但喝下去金桔味並不明顯, 有稍稍甘苦的茶味, 入喉溫純舒適, 的確能有助一解油膩之感。
意大利奶凍
還有以鮮紅色的可愛小杯盛載的意大利奶凍, 沒有花巧的裝飾, 亦沒有作任可點綴, 簡單平凡同樣突顯了家的感覺。奶白色的奶凍 入口極之幼滑, 毫無粒狀, 忌廉味 奶味 香濃, 甜度亦很適中, 只是略嫌欠了一份雲尼拿的香甜味, 加入一些新鮮雲尼拿料會更美味。

私房菜的演繹甚廣, 但這裏郤是我一直心目中的真正私房菜, 《Private 》k果然是private, 每晚只會接受一枱客人, 整個屬於自己和朋友的空間, 沒有其他不認識的食客, 大吃大談大玩, 無拘無束, 而大廚亦會因應客人的口味隨時調較味道的濃淡、辣度等, 務必令每位食客能品嚐到他每道精心製作的菜式, 猶如為自己家人做菜一樣, 你也想來感受一下這家的感覺嗎?  感受真正私房菜的樂趣嗎?

题外话/补充资料: 1) 這裏還可以讓大家book場唱K, $3800包完善的卡拉OK器材、10款小食和飲品任飲, 人數不限, 唱足6小時。 2) 平日的私房菜最少6人, 最低消費$3000, 大約有2款前菜、6道主菜及1款甜品, 汽水及紙包飲品任飲; 星期日則有Brunch開放給不同的食客。 3) 還開辦cooking class, 想學一些中、泰、西菜就不能錯過。
2015-03-05
道泰式蠔仔暖沙律
慢煮三文魚配泰式焦糖檸檬汁
金桔茶
2015-03-06 1107 浏览
大少生日讓他做一日偉小寶,擁有7個老婆替他賀壽。要玩得自在又不怕嘈到其他人,private k 這私人派對場地就適合不過。門 口像gallery,放了數幅大畫。可容納6人至40人, 6人最底包場費$3000, 每人約 $420~500, 今次除開就$420一位。任用設施有karaoke同broad game , 而廚房亦都可以比想大顯身手的人當一天大廚。晚上包場食物有2個頭盤, 6個主菜加1個甜品,包場前商量好想吃得更體面招積,所以把預算變成少一道主菜遷就。目測有600呎空間自己帶紅酒蛋糕不需令付開瓶或切餅費如只唱k 3800 10個小食,無酒精飲品櫃中食物走私房型式,訂位時會先詢問口味方面資料,再買新鮮材料由廚師發板。廚師在澳洲讀書時roommate 是泰國人,功架廚藝都是自學改良,所謂功多藝熟嘛。椰菜沙律伴胡麻醬及柚子醋, 選購自日本的柚子醋,沒有嗆口醋酸,伴以胡麻醬豐厚的芝麻香,椰菜絲爽口,撈好就集結了甜酸香,小山堆般份量幾口食完。熱食的蠔仔沙律呀, 生洋蔥有點辛辣, 蠔仔半生熟又下了醋, 很特別牛肉湯似廣東湯有富士蘋果, 雪梨,西芹等材料熬煮,湯隔走所有湯渣,湯水清澈泛淡黃色,

目測有600呎空間
自己帶紅酒蛋糕不需令付開瓶或切餅費
如只唱k 3800 10個小食,無酒精飲品櫃中
椰菜沙律伴胡麻醬及柚子醋
蠔仔沙律
蠔仔沙律
牛肉湯
牛肉湯
牛肉湯似廣東湯有富士蘋果, 雪梨,西芹等材料熬煮,湯隔走所有湯渣,湯水清澈泛淡黃色,喝一口沒什牛肉味,是由生果的清甜帶引和主導,我這個不吃牛的女生因嚐不到牛味,可以照飲無誤呢!
慢煮三文魚配焦糖檸檬汁
慢煮三文魚配焦糖檸檬汁,圖片上厚度1吋,用45度煮35分鐘,在家真的沒耐性看溫度也沒儀器吧!檸檬片下了白糖炒到焦糖化,酸甜有助平衡三文魚的油脂。用上刺身級三文魚扒,慢煮後肉質豐腴被魚油包裹著,伴法包魚油索好能降底油膩感,魚肉軟滑又無腥味。
龍蝦
乍看以為是泰式咖哩炒蟹,其實是名貴的龍蝦。忌廉汁落了泰式紅辣椒粉與洋蔥,帶辣度很香, 麵包蘸汁很匹配,龍蝦肉結實又吸了辣汁。
九層塔炒蜆, 每隻都開了口,肉肥美又大,九層塔香超搶,回氣後便是蜆自身的鮮甜。吐清了沙不怕咬到沙粒洩氣,充滿海水味鮮鹹鮮鹹的。
黑松露焗雞
黑松露焗雞是我最喜歡的,雞皮下抹上了黑松露醬倍添香氣, 雞身內去了內臟,就塞入了用牛油炒好的蘿蔔西芹, 焗完牛油及蔬菜汁回滲入雞肉裡,食入口濕潤,吃雞胸位置也不覺鞋口。紅蘿蔔吸了牛油和雞汁,質地爽脆我全包了蘿蔔。
台灣柑桔茶
台灣柑桔茶, 聞到柑橘香喝下不甜,能消除肉類的油膩。
意大利奶凍
甜品意大利奶凍,奶味郁香我還吃了些椰子味。
歌喉不好大聲唱也不會被投訴

椰菜沙律伴胡麻醬及柚子醋
慢煮三文魚配焦糖檸檬汁
龍蝦
2015-03-05 678 浏览
膽粗粗一行10人仆咗今日這間開咗只得幾個月,但老是聽朋友推介說好的私房菜試一試,話晒食個Lunch都要3舊水一個人,環境仲要係工廈, 真係唔平但係來來去去飲茶實在冇新意, 新的一年就試下啦!為免尷尬Booking時講明有人唔食得貝殼海產, 有人又唔食牛同羊, 真係有小小考起厨師的感覺一入去見地方都好寬敞,枱又已經set好晒嘩!有大電視仲可以唱Karaoke潻,再看…個厨師好年輕,究竟係咪睇得Master Chef多,點解厨師會咁年輕架 ?雖然只得2個人,但佢地都好手快俾咗我地飲桔子茶,味甘香.坐咗一陣就開始我地頭盤:菜沙律 … 弊!份量咁小,雖然好味但以我一般的食量要哭了!!跟著上是南瓜湯 … 嘩!味道很好,厨師話南瓜係來自日本全天然,老實說味道絕對可以比美五星級, 真係想加潻一碗,唔知係咪俾厨師睇得出 … I get 1 more bowl of soup … Yummy主菜面包龍蝦意麵 … 嘩!不得了(說出口, 我自己都覺得有點誇), 一般食龍蝦都有膩感,厨師今日煮的,唔係誇, 小小辣飽得嚟一點膩感都冇, 最誇張係我地其中有2位唔食得辣, 但佢地都清晒只碟之餘, 一味話辣但一味話好
一入去見地方都好寬敞,枱又已經set好晒
主菜面包龍蝦意麵 … 嘩!不得了(說出口, 我自己都覺得有點誇), 一般食龍蝦都有膩感,厨師今日煮的,唔係誇, 小小辣飽得嚟一點膩感都冇, 最誇張係我地其中有2位唔食得辣, 但佢地都清晒只碟之餘, 一味話辣但一味話好食好食
而另外唔食得貝殼海產就以雞代替, 當我食完自己個碟至想起佢碟雞, 只雞已經唔可能存在喇!因為友人話好好味, 可惜我試唔到 ... 可能我太頭入食麵包蟹 ...

最後甜品, texture好rich但又唔甜不過又好味喎!!
其實我都去過幾次工廈試食, 但感覺真係好一般般, 冇驚喜最弊又唔係平, Private K都係朋友極力推介,我就係抱住冇咩奇望去試, 又怕一如以往咪不如試下 lunch, 如果唔得個荷包都唔駃咁傷, 但係Private K的特別, 領我對工廈餐廳又抱有希望, 依家正組織緊下一次party再度來臨 Private K, 不過今次我就試夜晚喇!再次感謝朋友好介紹亦希望將好野推介俾其他人
题外话/补充资料: 厨師每煮完一味都會再親自介紹煮法, 好親切
2015-03-04
  • 麵包蟹意粉及清甜南瓜湯
2015-02-09 706 浏览
終於係觀塘區食到超驚喜,超舒服既真正私房菜喇!其實已經食過好多間所謂既“私房菜”,不過香港既私房菜都真係流流地!尤其荃灣,觀塘區d工廠大廈,越開越濫!不過,觀塘返工既我,唯有繼續揾好地方。之前聽講駱駝漆開左呢間private K。上兩個星期,終於試左!無得彈,正啊!一開始打去訂位,先知道原來係無menu 可以揀。最初,朋友們都有覺得有d唔可靠《其實我自己覺得好好,夠晒驚喜^_^》。不過,Private K 既大廚親自回覆,解釋話佢地當日先揀最新鮮材料。佢問左我地有咩唔食,有咩敏感等等。拍心口叫我地放心!當然,最後真係非常滿意喇!估唔到,4百零蚊個人,可以包千幾呎既場,餐單仲要有龍蝦,有紅蝦刺身,仲要有鴨肝等等⋯⋯足足8道菜。汽水仲要任飲,我地帶酒仲唔收開瓶費!食同飲都超滿足!最後,真係要讚下個大廚!由訂位,揀材料,煮完仲每道菜介紹俾我地聽。超like 佢啊!哈哈!最後提大家,要like佢地個fb page 先有7折架!已經訂左下個月搞生日party , 佢地話個時有埋k唱tim!哈哈!

辣朱古力鴨肝配法包
川椒忌廉龍蝦
Homemade 芥末蛋黃醬紅蝦刺身
環境好大,好舒服!
2015-02-02
庆祝纪念