以前成日跑步經開馬鞍山都諗唔到有咩特別好野食,今日係馬鞍山住既朋友仔約左我黎呢間餐廳到食晚飯🥣我問朋友點解黎呢間餐廳呀,因為原來佢地以前係泳池開果時朋友仔成日幫襯,之後上年年尾搬左過黎新鋪,所以帶我黎見識見識!入到餐廳就見到好多由lego 砌成既畫作,好得意!而餐廳既座位都多同闊落,由於朋友一早訂左枱所以可以坐窗邊位🤩餐牌選擇亦多,有沙律、小食、湯、PIZZA、意大利飯/意粉、特色主菜、甜品、多種飲品!兩個女人仔最後決定左要一個小食、PIZZA、意粉、甜品同咖啡🍴鹹蛋黃單骨雞翼$68單骨雞翼比起無骨雞翼口感更好,而且方便!而鹹蛋黃味亦重,仲要有8隻好抵食!和風大阪燒配三重芝士PIZZA $138個PIZZA 好大份!個底夠薄皮,海鮮餡都幾足,又有沙律醬喺面,再配一大堆蟹籽,感覺好滿足仲有芝士可以拉出黎真係好過癮!龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意大利麵$118意粉幾乾身,啲汁啱啱夠黏住啲意粉,吞拿魚碎、三色椒粒、菇都分得幾均勻,調味適中,唔會太濃,蝦肉都幾結實!Brownie 配意大利雪糕 $65上碟好靚!而且Brownie 唔會太硬,朱古力味重!而雲呢拿雪糕好滑!虹吸式精品咖啡☕️肯亞AA $48手

鹹蛋黃單骨雞翼$68

和風大阪燒配三重芝士PIZZA $138

龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意大利麵$118

Brownie 配意大利雪糕 $65

虹吸式精品咖啡☕️肯亞AA $48
手工咖啡沖出黎係唔同d,而今次呢隻豆係帶有果香同DD花香味,有點甜!適合女性飲用!

經店員介紹下仲買左包豆返去俾寫字樓同事試下!$108 有100G!又有得食又有得買豆走!都唔係間間餐廳可以做到嫁!

1K
下雨天回到家不想走太遠,Happy Friday放工後就近近地在馬鞍山新港城中心的Puzzle Dining & Cafe開餐。餐廳面積不大,座位之間略顯淺窄,但環境衛生潔淨。餐牌選擇不少,還有供應海量款式的虹吸式精品咖啡,全日免收加一服務費,同區來說亦不算貴。今次就點了Pizza、意粉和小食,再配上一杯虹吸式精品咖啡。鹹蛋黃單骨雞翼 $68雞翼炸得外脆內嫩,加入濃稠濕潤的鹹蛋黃特別香氣撲鼻。一咬開肉質嫩滑,而且切成單骨雞翼,食時更方便。Puzzle 四重芝士薄餅 $138Pizza 即點即焗熱烘烘出爐,超濃厚的芝士融化後增強了實在感,吃一口下去滿口都是芝士的香。舖滿份量澎湃的芝士可以造出拉絲效果,芝香濃郁,pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,不會吃得飽飽滯滯。還可以倒下甘甜的蜜糖,甜鹹交錯更添層次感。卡邦尼意大利麵配北海道帶子 $118醬汁調較得香滑濃稠,讓意粉入口更奶滑,加上煙肉入饌,鹹香味重但又不至於太膩口。大粒肥厚的北海道帶子煎至表面微焦,肉身光滑細緻,味甜富彈性。意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,軟硬適中,每一根都掛上濃滑的奶香。朱古力布朗尼 $6

餐廳面積不大,座位之間略顯淺窄,但環境衛生潔淨。

Pizza

鹹蛋黃單骨雞翼 $68
雞翼炸得外脆內嫩,加入濃稠濕潤的鹹蛋黃特別香氣撲鼻。
鹹蛋黃單骨雞翼

一咬開肉質嫩滑,而且切成單骨雞翼,食時更方便。

Puzzle 四重芝士薄餅 $138

Puzzle 四重芝士薄餅

還可以倒下甘甜的蜜糖,甜鹹交錯更添層次感。

卡邦尼意大利麵配北海道帶子 $118

朱古力布朗尼 $65
Brownie切成一口一個,烘得微暖,結合冰冷的雲呢拿雪糕,一冷一熱形成強烈對比。
朱古力布朗尼

布朗尼質地扎實之餘略帶濕潤,介乎於蛋糕和餅乾之間的口感,混有不少朱古力粒,可可味夠濃郁。
朱古力布朗尼

凡惠顧每款意大利麵及飯,均可用餐價惠顧飲品一杯,所以就加了 $48選配肯亞AA虹吸式咖啡,由於虹吸式咖啡相比手沖式的萃取溫度較高,可以短時間內釋放咖啡精華,使咖啡更具苦味,餘韻細膩,口感較厚實圓潤。
虹吸式咖啡
2021-08-27
朱古力布朗尼
一定要撐!特登過咗馬鞍山嗰邊,去食西餐!裝修方面,用Lego/puzzle 砌嘅可愛公仔,精緻得來又不失趣味!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸三重芝士pizza$138🔸呢個我同我朋友一致好評!係真係好食嘅!pizza底薄脆,唔會太大陣好濃烈嘅芝士香味,恰到好處,鋪滿一層,仲會配一個蜜糖,原先以為倒咗蜜糖落去,會好膩😭點知其實啱啱好!❤️仲更加好食添!鹹甜夾擊味蕾,加咗蜜糖之後反而中和左芝士嘅膩😍雖然聽個名好似好簡單,但居然咁好食呢個Pizza真係不能錯過!!👍👍🔸牛油果🥑煙燻三文魚沙律$108🔸呢道沙律同樣出色!店家不吝嗇三文魚啊,大條肥美的三文魚有四五條,牛油果10分新鮮,黑醋沙拉是絕配!😘🔸巴西咖啡$28🔸唔鍾意飲咖啡嘅我都覺得呢杯咖啡好有驚喜!雖然細細杯,但係咖啡香味濃郁,入口順滑,香醇又有餘韻,聞到好香,招牌果然係招牌,不錯!🤩🔸單骨雞翼$68🔸呢個醬料係精粹!蜜糖芥茉醬能夠將雞味帶出,食落去好醒胃!🔸西班牙薑黃海鮮焗飯$138🔸有淡淡嘅薑黃味,飯底濕潤,海鮮係真係好足料,超大粒新鮮帶子、、蝦、青口等等,唔夠飽一定要叫呢個啦🥳
一定要撐!
特登過咗馬鞍山嗰邊,
去食西餐!裝修方面,
用Lego/puzzle 砌嘅可愛公仔,
精緻得來又不失趣味!

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🔸三重芝士pizza$138🔸
呢個我同我朋友一致好評!
係真係好食嘅!pizza底薄脆,
唔會太大陣好濃烈嘅芝士香味,
恰到好處,鋪滿一層,仲會配一個蜜糖,
原先以為倒咗蜜糖落去,會好膩😭
點知其實啱啱好!❤️仲更加好食添!
鹹甜夾擊味蕾,加咗蜜糖之後反而中和左芝士嘅膩😍
雖然聽個名好似好簡單,但居然咁好食
呢個Pizza真係不能錯過!!👍👍

🔸牛油果🥑煙燻三文魚沙律$108🔸
呢道沙律同樣出色!店家不吝嗇三文魚啊,
大條肥美的三文魚有四五條,牛油果10分新鮮,
黑醋沙拉是絕配!😘

🔸巴西咖啡$28🔸
唔鍾意飲咖啡嘅我都覺得呢杯咖啡好有驚喜!
雖然細細杯,但係咖啡香味濃郁,
入口順滑,香醇又有餘韻,聞到好香,
招牌果然係招牌,不錯!🤩

🔸單骨雞翼$68🔸
呢個醬料係精粹!蜜糖芥茉醬能夠將雞味帶出,
食落去好醒胃!

🔸西班牙薑黃海鮮焗飯$138🔸
有淡淡嘅薑黃味,飯底濕潤,
海鮮係真係好足料,超大粒新鮮帶子、
、蝦、青口等等,唔夠飽一定要叫呢個啦🥳
🌖AP01 大蝦芒果田園沙律 $108沙律🥗好colourful ~味道都唔錯,蔬菜新鮮,芒果🥭超❗️級❗️甜‼️,大蝦🍤大隻爽口而且份量好多!粗略估計大概有10隻!🌖SN04 蟹鉗肉網卷(3件)配日本一口芝士 (4件)$68芝士🧀唔係拉絲質地,而係似笑牛牌三角芝士,凍左都仲係咁軟滑好味(因為人地本來就係for凍食🤣),唔會好似香口膠咁。🌖SN02 香脆單骨雞翼蜜糖芥茉醬 $68單骨食落夠晒方便!表皮香脆炸得好乾爽,味道又唔會過鹹。🌗PR07 泰式冬陰功海鮮扁意粉配原隻天婦羅軟殼蟹 $148冬陰公味都幾重,海鮮有魷魚仔、蝦、蜆肉等,不過記得盡早食,始終都係有少少湯汁,意粉容易吸收水份發脹,令口感變差;敗筆在於軟殼蟹🦀,但係有少少腥味,炸得通透啲會比較好。🌖E18 招牌咖啡 $38平時我鍾意聞咖啡香但唔多飲咖啡☕️,尤其是齋啡,因為真係苦味太重,但係呢一杯真係啱曬我呢啲BB👶🏻班,味覺較淡又唔苦,就算凍左都無酸味👍🏻!覺得咖啡好味仲可以買埋咖啡豆,總共有成三十一種豆,當中仲有音樂家系列🎶🎵😆,好唔好味就靠你去試啦~~收到消費卷最鍾意洗返去黃店度,呢度全日免收加一服務費之餘,星期一至五早餐及午餐用

大蝦芒果田園沙律
🌖AP01 大蝦芒果田園沙律 $108

蟹鉗肉網卷(3件)配日本一口芝士 (4件)

香脆單骨雞翼蜜糖芥茉醬
🌖SN02 香脆單骨雞翼蜜糖芥茉醬 $68
單骨食落夠晒方便!表皮香脆炸得好乾爽,味道又唔會過鹹。

E18 招牌咖啡
🌖E18 招牌咖啡 $38

收到消費卷最鍾意洗返去黃店度,呢度全日免收加一服務費之餘,星期一至五早餐及午餐用八達通俾錢仲有全單8️⃣折添呀!睇返張單發現同店員撞名🤭,都係叫「我地真係好L鍾意香港」。收銀附近仲有五張由插畫家Cuson畫嘅香港奧運運動員post card,歡迎大家隨便拎~
2021-08-18
大蝦芒果田園沙律
蟹鉗肉網卷(3件)配日本一口芝士 (4件)
香脆單骨雞翼蜜糖芥茉醬
E18 招牌咖啡
2021-09-11 52 浏览
📌📌有一段時間好鍾意玩Lego🍄,鍾意佢沒有限制🌍、沒有對錯✅,想點砌都得💠!今日走入一間以Lego為主題嘅餐廳,左邊一列落地大玻璃窗🪟,加上白色🤍極高樓底,精神醒目又悠閑😎。打開餐牌,午餐選擇非常多元化;日式丼飯🍚、意粉🍝、Pizza🍕、窩夫🧇、連鋸扒🥩都有。不過有樣嘢好特別,午餐包湯🍵或田園沙律🥗,但不包飲品。加少少錢竟然會有虹吸咖啡😙、Cold Brew🧊,還有不同咖啡豆選擇,🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🟣虹吸熱咖啡(碳燒) 餐加 +HKD$38===========================上枱時唔係用普通耳仔咖啡杯☕️,而係用咗雙層玻璃杯🥃,攞上手唔會燙🔥到手🖐🏼,很貼心😜。呢個咖啡未入口已聞到淡淡嘅咖啡香☕️及碳火香🍁,入口舒服順喉☺️,是店員推介。🟤 虹吸招牌凍咖啡 E-18 HKD$60=========================打卡之選,平時好少叫凍咖啡,怕唔夠香又唔夠新鮮🙂!這招牌凍咖啡改變左小編呢個觀念😜!上枱嘅「架生」已經好吸引😍!咖啡係用一個薄身玻璃樽坐入另一個有冰水嘅壺內,冰鎮住咁出場的🤩🤩👍🏻!咁樣咖啡又可以保持冰凍,又唔會比冰水溝淡左👍🏼,再配備
📌📌

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

🟣虹吸熱咖啡(碳燒) 餐加 +HKD$38
===========================

🟤 虹吸招牌凍咖啡 E-18 HKD$60
=========================
打卡之選,平時好少叫凍咖啡,怕唔夠香又唔夠新鮮🙂!這招牌凍咖啡改變左小編呢個觀念😜!上枱嘅「架生」已經好吸引😍!咖啡係用一個薄身玻璃樽坐入另一個有冰水嘅壺內,冰鎮住咁出場的🤩🤩👍🏻!咁樣咖啡又可以保持冰凍,又唔會比冰水溝淡左👍🏼,再配備一個透明Sake玻璃小杯,賣相已經攞滿分💯!
E18招牌咖啡是老闆推介的,明顯真係另一個級數,很少冰咖啡可以做到未入口已聞到花果香,入口清潤,流經口腔後會留下果酸甜,而且有回甘👍🏻👍🏻👍🏻!

🔴泰式冬陰公炸雞🍗拼窩夫伴田園沙律 HKD$78 (跟餐送田園沙律、追加HKD$15 炸薯條)
炸雞炸得外皮脆口,鷄肉Juicy💦而不過火🔥👍🏻。自家製冬陰公汁醬更是神來之筆✏️!佢有冬蔭公嘅香料香🤩🤩,又唔會太辣。唯小編較喜歡質地較杰嘅醬汁🤣🤣,如果呢個汁再杰多少少🤏🏻,與炸雞簡直絕配!👍🏻👍🏻
窩夫中規中矩,忌廉打得夠輕身⚪️,屬飽肚系列😙。
薯條落了炸漿先炸,份外脆口好食😋👍🏻。

🟢拿破崙大蝦🍤,青口肉,海鮮焗飯 HKD$88 (跟餐送是日餐湯)
有大蝦🍤、青口及小魷魚🦑,濃厚芝士🧀及蕃茄🍅蓋頂,食材同用醬都很豐富!不過如果可以加埋炒飯底就更Perfect喇😙!

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

後記:小編覺得店家老闆對經營很用心,連店內嘅咖啡杯墊也是老闆自己用咖啡豆手作而成的。
老闆原本也是一位咖啡師,店內也有成三十款咖啡炒豆可供客人選購回家享用,是老闆自家炒製。如果你想了解什麼咖啡適合自己,他會很樂意主動和你分享的👍🏻👍🏻😝。

☕️:Puzzle Dining & Cafe
🍶:馬鞍山新港城中心(5期)地下G30號舖
▶️鹹蛋黃單骨雞翼(8件)$68單骨雞翼方便食,外皮脆脆配上鹹蛋黃,味道幾香~抵食!▶️和風大阪燒配三重芝士$138似日式薄脆pizza咁,面上已充滿芝士及和風醬汁,味道夠濃~ 芝士夠多,咸咸地,薄脆中間仲有啲芝士。啱晒鍾意食芝士嘅人~▶️薑黃西班牙海鮮焗飯$138熱辣辣,好多料,有青口、帶子、蝦等等。帶子大大粒,蝦又大大隻。飯用上薑黃飯,賣相夠sharp. ▶️亞洲串燒拼盤$78牛肉、豚肉及鱸魚串各2串~肉質夠林,有調味~▶️Brownie 配意大利雪糕$65Brownie有香濃朱古力味,雪糕係雲呢拿味,超濃奶味!灑上彩色糖針,靚靚!呢度有多款精品咖啡豆嘅咖啡☕️ 咖啡友一定要試試~我就揀咗一杯爪哇$28,咖啡味好濃厚,口感好醇滑~ 唔錯!

▶️鹹蛋黃單骨雞翼(8件)$68
單骨雞翼方便食,外皮脆脆配上鹹蛋黃,味道幾香~抵食!

▶️和風大阪燒配三重芝士$138

▶️薑黃西班牙海鮮焗飯$138

▶️亞洲串燒拼盤$78
牛肉、豚肉及鱸魚串各2串~肉質夠林,有調味~

▶️Brownie 配意大利雪糕$65

2021-09-06 143 浏览
📍Puzzle Dining & Cafe📮馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(5期)地下G30號舖.見證著呢間黃店從馬鞍山公眾泳池旁邊, 搬左去MOSTown, 一點一滴得來不易💛.Weekend食lunch既時段經常大排長龍, 決定閒日收工去望下有無機會食到先🙃果然平日晚市情況比較樂觀, 終於可以去幫襯佢地既新鋪.慢煮雞胸配青蘋果·牛油果及田園沙律 HKD108雞胸慢煮過後肉質仍然好腍好滑, 除左沙律菜之外, 仲有青蘋果同牛油果, 配搭清新又多原化, 一次過吸收唔同嘅維他命, 絕對係健康之選😙脆炸單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HKD68一向喜歡單骨雞翼, 食既時候無咁論盡🤫炸粉厚薄適中, 時間控制得宜, 炸過既雞翼肉質仲係好嫩滑, 配埋酸酸甜甜既蜜糖芥末醬更加美味Puzzle 四重芝士 HKD138呢款pizza用左4種唔同既芝士做配料, 提升味道層次🧀簿簿既pizza底好脆口, 好似食緊餅乾咁, mozzarella cheese做出拉絲既效果, 沾埋蜜糖黎食甜甜地好特別🍯, 可以話係一個充滿驚喜既pizza卡邦尼意大利麵配北海道帶子 HKD118其中一款最愛既意粉🍝意粉個sau
📍Puzzle Dining & Cafe

慢煮雞胸配青蘋果·牛油果及田園沙律 HKD108
慢煮雞胸配青蘋果·牛油果及田園沙律

脆炸單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HKD68
脆炸單骨雞翼配蜜糖芥末醬

Puzzle 四重芝士 HKD138
Puzzle 四重芝士

卡邦尼意大利麵配北海道帶子 HKD118
其中一款最愛既意粉🍝意粉個sauce好creamy, 帶子煎到外香內嫩, 肉質鮮甜, 令成個意粉生色不少

虹吸式咖啡 E18 +HKD38
純粹俾個名吸引想睇下係咩一回事🤔店員話虹吸式係一種煮咖啡既方法, 咖啡煮好之後會用冰鎮既方式去助冷杯咖啡, 好似cold brew咁, 令咖啡可以保留到原味☕️咖啡香味突出, 略帶微苦, 岩晒怕酸既朋友仔

呢間小店係餐廳之外, 仲有售賣各式各樣既咖啡豆, 自問係咖啡控既您千祈唔好錯過另一個支持黃店既機會🙃

整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

慢煮雞胸配青蘋果·牛油果及田園沙律
脆炸單骨雞翼配蜜糖芥末醬
Puzzle 四重芝士
卡邦尼意大利麵配北海道帶子
👧🏻Wodafoodie in Ma On Shan有時一班人食飯各有所好都唔知點揀!呢間Café飲品同食物選擇都幾多,由pizza意粉沙律甜品,去到咖啡啤酒日本酒都應有盡有,仲有d係特色fusion菜,仲可以同牆上積木裝飾打埋卡,真係滿足哂所有人願望!🎈✨🧀和風大阪燒配三重芝士10”🍕 $138薄批Pizza上面有足料魷魚、蟹柳同飛魚籽,加上大阪燒酸甜醬汁,估唔到味道咁夾😋Pizza脆邊加上比餅底更厚嘅三重芝士🧀一次滿足兩個願望😍✨🍝泰式冬陰公海鮮扁意粉配原隻天婦羅軟殼蟹🦀 $148繼Pizza後另一fusion菜!冬陰公醬汁有濃厚香茅同微微辣味,質地夠濃稠,加上扁意粉好掛汁,淡淡滋味😋天婦羅軟殼蟹原隻上,唔會炸到乾哂,外脆內軟保留肉汁!✨🐥脆炸單骨雞翼伴蜜糖芥末醬 (8件) $68雞翼切成單骨再炸,食起上嚟方便好多👍🏻蜜糖芥末醬有驚喜🍯甜酸味同芥末味比快餐店突出好多,配合炸雞翼可以中和肥膩感,一唔小心就食哂🤤✨🍎諾曼第蘋果撻配意大利雪糕🍦 $65蘋果撻外皮好香脆!餡料除咗焦糖蘋果之外仲有蘋果蓉,食落有三重口感,呢個撻好食呀🥰配合荔枝味雪糕味道仲好清爽~✨☕️E18招牌 $50平時對咖
👧🏻Wodafoodie in Ma On Shan

諾曼第蘋果撻配意大利雪糕

✨🍎諾曼第蘋果撻配意大利雪糕🍦 $65
E18招牌

✨☕️E18招牌 $50
平時對咖啡冇咩研究,以為飲齋啡會好苦!呢款E18招牌係用虹吸式沖泡,利用壓力將咖啡豆嘅精華萃取出嚟,侍應拎出嚟已經有好香既咖啡味,飲落去有回甘,適合啲怕苦同怕酸嘅人!

餐廳座位舒適,鄰近馬路但一d都唔嘈,食物質素高又多選擇,無論想happy hour🍻、嘆咖啡、食飯定食甜品都得,ok wor馬鞍山又多個聚腳地啦😝

📍 Puzzle Dining & Cafe (馬鞍山)
諾曼第蘋果撻配意大利雪糕
E18招牌
2021-09-02 150 浏览
其實馬鞍山真係唔係大家口中嘅美食沙漠⚠️距離港鐵站只係around 5分鐘~落到地面轉個彎就到! 方便又易搵!連媽咪都大讚佢哋嘅嘢食有驚喜!<<和風大阪燒配「三重芝士」>>($138)呢個pizza啱晒鍾意fusion嘅你!餅底係薄脆餅乾型💁🏻‍♀️「三重芝士」都冇呃你! 望吓啲拉絲~🤩本身仲驚咁多芝士會唔會好腬~但佢配合咗甜甜哋嘅大阪燒醬,正好中和咗芝士嘅膩滯感👍🏻加埋章魚粒粒同搶眼嘅蟹籽🐙🧡呢個西日配搭幾夾幾唔錯🦾<<煙肉芝士薯皮>>($68)無論係煙肉、芝士定係薯皮都焗到好脆🤟🏻如果可以配搭一啲中式/泰式嘅醬汁…什至係印度咖喱?!可能又做到fusion嘅效果🤪<<泰式冬蔭公海鮮扁意粉 配原隻天婦羅軟殼蟹>>($148)完全係迎合到媽咪嘅口味! 酸酸辣辣好開胃🌶而且佢海鮮都多㗎~~見到有蜆、蝦同魷魚….仲有草菇㗎!! 真係好似陰冬蔭公咁😂我就最欣賞隻軟殼蟹!雖然外皮唔算好脆! 但佢真係好厚肉仲見到好多膏!!! 而且食落仲有陣陣鹹香海水味~ 感覺好新鮮🦀加$38仲可以有杯<<虹
其實馬鞍山真係唔係大家口中嘅美食沙漠⚠️
距離港鐵站只係around 5分鐘~
落到地面轉個彎就到! 方便又易搵!
連媽咪都大讚佢哋嘅嘢食有驚喜!

餅底係薄脆餅乾型💁🏻‍♀️
「三重芝士」都冇呃你! 望吓啲拉絲~🤩
和風大阪燒配「三重芝士」

本身仲驚咁多芝士會唔會好腬~
但佢配合咗甜甜哋嘅大阪燒醬,正好中和咗芝士嘅膩滯感👍🏻
加埋章魚粒粒同搶眼嘅蟹籽🐙🧡
呢個西日配搭幾夾幾唔錯🦾

<<煙肉芝士薯皮>>($68)
無論係煙肉、芝士定係薯皮都焗到好脆🤟🏻
如果可以配搭一啲中式/泰式嘅醬汁…
什至係印度咖喱?!
可能又做到fusion嘅效果🤪
泰式冬蔭公海鮮扁意粉 配原隻天婦羅軟殼蟹

而且佢海鮮都多㗎~~
見到有蜆、蝦同魷魚….仲有草菇㗎!! 真係好似陰冬蔭公咁😂

我就最欣賞隻軟殼蟹!
虹吸式咖啡(碳燒)

加$38仲可以有杯<<虹吸式咖啡(碳燒)>>
Side track少少😏個杯墊好靚!!! 內藏好多咖啡豆!!! 有feel有feel☕️
我唔係好識飲咖啡🤷🏻‍♀️
但覺得佢好香! After taste 有啲甘甘酸酸咁!
唔鍾意酸味嘅 #咖啡控 …呢度仲有好多款咖啡可以試!
仲可以買走咖啡豆添呀👏🏻
脆炸單骨雞翼 伴蜜糖芥末醬 (8件)

最後就係 #雞翼控 表示最愛嘅<<脆炸單骨雞翼 伴蜜糖芥末醬 (8件)>>($68)
炸粉唔厚又炸得脆!
點埋個醬仲減低埋邪惡感!!
仲要係單骨! 食得方便又保持到儀態😂
爭啲一個人食晒八隻🤭
2021-08-13
庆祝纪念
生日
和風大阪燒配「三重芝士」
泰式冬蔭公海鮮扁意粉 配原隻天婦羅軟殼蟹
虹吸式咖啡(碳燒)
脆炸單骨雞翼 伴蜜糖芥末醬 (8件)
2021-09-02 71 浏览
🧇韓式炸雞拼窩夫配田園沙律💰$78😈今日屯門牛🐮搭屯馬開通真的好興奮黎到馬鞍山食呢間良心小店💛啲人成日話馬鞍山無咩食但我就搵到呢間主打飲咖啡既小店☕️呢個韓式炸雞拼窩夫配田園沙律🧇睇上去吸引個兩件窩夫仲有Cream食落好香蛋香味😝沙律菜都好新鮮有少少黑醋同芝麻醬食落好開胃😗而韓式炸雞份曬都好足同埋炸雞個韓式醬係有少少辣都唔錯☺️午餐黎講都唔錯🍚拿破崙大蝦青口肉海鮮焗飯💰$88😈而午餐佢係有跟個餐湯🥘而今日個餐湯就係南瓜湯佢個湯唔會好水同埋好淡屬於比較濃既☺️我仲落左好多黑胡椒令到成個湯再好味啲🤤而拿破崙大蝦青口肉海鮮焗飯我就幾鍾意😈佢個飯係用左茄汁同埋個汁都好濃味而佢焗熱熱辣辣再加上芝士係可以拉到芝士絲🧀佢個海鮮都好足料又有青口大蝦有啲蜆肉仔仲有八爪魚🐙成個口感好豐富😝另左仲加左💰$28轉左個虹吸式咖啡☕️本身小編我都唔太識但就知個咖啡應該係加熱個壺產生氣體增加壓力將水推上去去萃取成既咖啡☕️平時食餐廳都少見都覺得幾新奇😬而飲落去既口感就Smooth同埋都唔會飲到啲苦澀味都算易入口😈呢到環境都唔錯幾岩同朋友黎Chill下
🧇韓式炸雞拼窩夫配田園沙律
💰$78

🍚拿破崙大蝦青口肉海鮮焗飯
💰$88
談起香港的美食沙漠,不少人覺得馬鞍山是首選。雖然我不太苟同(不然你覺得荔景是甚麼),但無可否認,馬鞍山的餐廳選擇相對而言較少。不過以下分享的,位於馬鞍山市中心的餐廳,算是知名度高的一間。其有名的地方不在於美食,而是它的虹吸式咖啡☕️所謂虹吸式咖啡,是在於它用上下兩個壺,靠加熱和大氣壓力的作用下,加熱使水往上走(下壺壓力上升),關火後咖啡被過濾往下走(下壺壓力下降),來完成浸泡和過濾的咖啡壼,視覺效果一流。不過我們坐在餐廳外面,未能看到咖啡的製作過程,非常可惜😔🏞環境簡單設計,室內貼上壁畫型瓷磚和圖案,色彩繽紛,且富藝術氣息;天花板選用圓形吊燈,呈現簡約風格。🍜食物最吸引我眼球的,不是餐廳的晚餐,而是它的精品咖啡。這裡的咖啡種類繁多,而且囊括不同國家:例如巴西山度士、埃塞俄比亞Mocha、印尼爪哇和哥斯達黎加的咖啡均有提供☕️。咖啡的價錢,低至$48,高至過百元都有,豐儉由人🤑另外,餐廳並有精品咖啡豆供客人選購💁🏻1. 肯亞AA(虹吸管咖啡)($65)🔸喝下去感受到微酸和苦澀味之餘,又帶點甘甜,應該是menu形容的果香味,味道交錯且千變萬化😯🔸雖然feel不到menu描述的花香味🌷🥀,但小雞

🏞環境

🍜食物

1. 肯亞AA(虹吸管咖啡)($65)
🔸雖然feel不到menu描述的花香味🌷🥀,但小雞很喜歡咖啡的溫度和口感🤗
肯亞AA(虹吸管咖啡)

2. 鹹蛋黃單骨雞翼(8件)🍗($68)
🔸雞翼表面多鹹蛋黃醬,吃下去鹹香味十足🥚
🔸雞翼皮香脆,內裡雞肉香嫩🐓
🔸不過賣相一般,不太吸引
鹹蛋黃單骨雞翼(8件)

3. 薑黃西班牙海鮮焗飯🥘($138)
🔸焗飯內很多海鮮,不過吃下去感覺不新鮮,味道也普普通通🍥🐟🦐🦀
🔸飯底有點硬,頗難咬和入口🙅🏻‍♂️🙅🏻🙅🏻‍♀️
🔸焗飯上面鋪上芝士,有淡淡的芝士味🧀
🔸焗飯常見的薑黃粉不明顯,感覺像普通焗飯,我覺得如果餐廳提供西班牙海鮮炒飯,客人的觀感會好好多🤔
薑黃西班牙海鮮焗飯

4. 法式油封鴨髀配薯蓉蔬菜🦆($208)
🔸鴨髀肉嫩滑多汁、薯蓉打得很香滑😋
🔸蔬菜以紅椰菜為主,加上芝麻醬汁,減少鴨髀油膩感覺,是我最滿意的一道菜🤤🤤
法式油封鴨髀配薯蓉蔬菜

💁🏻‍♀️服務
員工服務態度好,例如在付款時,會提醒客人以八達通付款會有折扣優惠;又有耐性地就客人不同需要提供協助💁🏻‍♀️💁🏻💁🏼‍♂️

👀總結
餐廳最有名的是虹吸式咖啡,苦澀與甘香的味道交織,令人難忘。相比之下,餐廳的食物款式不少,部份食物的味道卻有改進空間✊🏼

我光顧這餐廳,原因不在於其虹吸式咖啡☕️,而是餐廳在大是大非問題上的抉擇。餐廳原先開在馬鞍山泳池旁,因為上述原因,餐廳不獲續租,之後花了不少時間才在區內找到現時的舖位😟

但願大家享受美食的同時,也要銘記不少小店的付出,多多支持自己區內的小店吧💪🏻😛😋

———————————————————————
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤
2021-08-06
肯亞AA(虹吸管咖啡)
鹹蛋黃單骨雞翼(8件)
法式油封鴨髀配薯蓉蔬菜
  • 鹹蛋黃單骨雞翼
2021-09-02 58 浏览
朋友住馬𩣑山想搵個地方食好野、傾下計~就試試這間餐廳~環境好舒服,好適合三五知己傾計、聚一聚~我地叫左呢幾款🤎慢煮雞肉青蘋果牛油果 🤎叉燒大蝦海鮮配三重芝士🤎法式封鴨脾配薯蓉蔬菜🤎蘋果撻配意大利雪糕慢煮雞肉青蘋果牛油果 $108好豐富的雞肉、牛油果又夠新鮮,配搭起上黎好好食。健康清新!叉燒大蝦海鮮配三重芝士$138叉燒與大蝦海鮮的混合,驚喜地配合~有種燒烤香味叉燒加大蝦爽爽!再搭芝士好味~法式封鴨脾配薯蓉蔬菜$208封鴨脾製作過程應該不容易,要令鴨脾肉質不會過份乾淨淨,又要保存封乾感!皮又乾脆!值得一讚配菜薯蓉做得很好~夠薯味,不會太惹味搶了主角。蘋果撻配意大利雪糕 $65好好味的蘋果撻,去到尾聲雖然好飽,仍會想繼續食呢個撻!一定要試!有實質的蘋果,撻批脆,內軟甜!

朋友住馬𩣑山想搵個地方食好野、傾下計~
就試試這間餐廳~環境好舒服,好適合三五知己傾計、聚一聚~
我地叫左呢幾款
🤎慢煮雞肉青蘋果牛油果
🤎叉燒大蝦海鮮配三重芝士
🤎法式封鴨脾配薯蓉蔬菜
🤎蘋果撻配意大利雪糕

慢煮雞肉青蘋果牛油果 $108
好豐富的雞肉、牛油果又夠新鮮,配搭起上黎好好食。
健康清新!

叉燒大蝦海鮮配三重芝士$138

法式封鴨脾配薯蓉蔬菜$208
值得一讚配菜薯蓉做得很好~夠薯味,不會太惹味搶了主角。

蘋果撻配意大利雪糕 $65

2021-07-07
2021-09-01 34 浏览
近排去咗馬鞍山一間餐廳 佢牆壁有啲嘅裝飾係用lego切成嘅 幾特別😛佢嘅午餐包一份主菜同埋沙律/餐湯 再配一杯飲品 唔知好唔好食呢😗👅和風熊本和牛粒丼 $88佢嘅和牛粒真係幾淋 咬落一啲都唔靭 冇乜根😋而佢嘅醬汁甜甜地 再配埋洋蔥 撈飯一流 女小編幾鍾意食🤤👅日式叉燒配三重芝士薄餅 $118佢係薄批嚟嘅 薄餅有好多芝士🧀🧀好邪惡 芝士控必食 而配日式叉燒幾特別 食落又冇咩違和感 唔錯🥰總括嚟講 呢間餐廳啲嘢食都算唔錯😙聽聞佢嘅鹹蛋黃雞翼幾好食 不過要晚餐先有 下次要試埋佢嘅晚餐先😝😋 好味:7.99/10🤑 價錢:7.76/10🤗 服務:7.89/10😝 環境:7.65/10😚 衞生:7.94/10🤩 整體:7.95/10

👅和風熊本和牛粒丼 $88

日式叉燒配三重芝士薄餅
和風熊本和牛粒丼
日式叉燒配三重芝士薄餅
和風熊本和牛粒丼
啲人成日話馬鞍山係美食沙漠,但我住馬鞍山嘅朋友介紹咗間黃店Cafe俾我,食落去又幾好wo,而且佢使用既食材都係好黃😝💛香濃芝士焗蠔($78)呢個蠔好多層次,首先食到酸酸地嘅芝士味,然後有蠔既海水味,最後有輕微嘅甘甜味!-薑黃西班牙海鮮焗飯($138)佢個薑黃味都幾重,我本身好鍾意食薑黃飯,所以好滿意。佢個海鮮好多款,有帶子、青口、蝦,都幾多肉~-寶雲酥比目魚扒伴芒果-沙沙及田園沙律($208)呢個菜式好開胃,因為首先有沙律,然後仲有啲芒果伴住個魚,佢個魚皮好鬆脆,入邊嘅魚都好嫩!-肯亞AA($48)我本身都會飲齋啡,所以今次就揀左呢款肯亞AA。佢有濃稠既香氣及果酸味,口感豐富且強烈,算係幾strong既一款咖啡,層次分明餘韻多變!同埋餐廳自己整既咖啡豆杯墊好得意!-BROWNIE配義大利雪糕($65)呢個性價比好高,必叫!佢啲brownie甜得來又唔係死甜,甜度剛好,配個雪糕一凍一熱食口感豐富!🌟整體評分:4.077/5

香濃芝士焗蠔($78)

薑黃西班牙海鮮焗飯($138)

寶雲酥比目魚扒伴芒果-沙沙及田園沙律($208)

肯亞AA($48)

BROWNIE配義大利雪糕($65)

🌟整體評分:4.077/5
豬斧頭扒配炸地瓜🐷$238一開始好擔心豬扒會煎得好乾因為佢冇乜醬汁係表面🤣🤣但係原來食落去係超級Juicy🥰🤪因為肥瘦比例啱啱好☺️所以唔係想像中嘅硬身😇而係有一種爆汁嘅感覺😂可能佢個猪扒本身有醃過所以已經有香味😊佢個地瓜都有驚喜😇同平時食開個薯條口感唔同😋味道都好香🤪又健康啲😀同埋好鍾意佢有啲菜🥗食落去就冇咁肥膩煙三文魚牛油果沙律🥗$108沙律就到到都有食😇但係厚切三文魚沙律就唔係度度都有😃佢個三文魚真係超級大塊🐟又厚身😌但係有冇平時食開嗰種死鹹味👋🏻果醋沙律感覺上好Fresh😊好light🙃更加帶出菜嘅爽嘅口感同埋味道😋所以係有驚喜鹹蛋黃單邊雞翼🐔$68 8件好貼心咁整咗單邊雞翼所以好方便整走舊骨☺️貼身嘅點就係佢個鹹蛋黃係唔係包晒喺舊雞翼入面😇而係自己點😉所以可以因自己個人口味已而食幾重口味😝同埋個雞翼本身雞肉都多汁嫰滑😌唔錯Brownie配意大利雪糕🍦$65意大利雪糕嘅特色就係本身令到個雪糕味超級濃郁🙂而呢個朱古力正正係有呢個感覺😃brownie整到熱身而配上超凍冰冰嘅雪糕🍦有一種冰火交融嘅感覺😇分開食已經覺得好重朱古力味🤪一齊食更加有雙重口感同埋滋味😝呢個係令我最驚艷嘅菜式莫加☕️

豬斧頭扒配炸地瓜🐷$238

煙三文魚牛油果沙律🥗$108

鹹蛋黃單邊雞翼🐔$68 8件

Brownie配意大利雪糕🍦$65

莫加☕️$28
原來呢間Cafe仲有啲手沖咖啡選擇☺️鍾意朱古力味道😌所以叫咗一款朱古力香嘅咖啡😇首先見到佢Double layer嘅杯已經知佢係專業😍原來可以幫手困住咖啡本身嘅香味所以聞落去香🤪同埋飲落去都濃郁d🤩最正嘅係佢熱同埋之後攤凍咗之後飲嘅感覺同味道居然完全唔同🥰放得越來朱古力嘅香味就越重🤩同埋成個咖啡都唔算非常之苦😉所以係具有特色