2016-05-31 293 浏览
難得嘅假日約朋友食個Tea,傾下計,呢到既環境舒適,真係好適合朋友傾計飲野。小食拼盤,炸雞塊嫩滑帶汁,雞翼烤得色澤金黃皮香肉嫩,薯角外脆內軟芒果窩夫,芒果jam、雪糕、加香甜的芒果,窩夫外脆內軟,鬆軟可口朱古力千層蛋糕,有D失望的蛋糕,面層有輕微烤過,但是切開的時候蛋糕好快就鬆散 ,朱古力味不濃郁

下午茶
2016-05-24 308 浏览
之前太子食過,原來銅鑼灣金百利也開了分店!感覺比太子店坐得更舒服!芝士肉醬螺絲粉,雖然係拉絲芝士,但芝士味好淡,唔夠味道,意粉亦硬身唔夠淋,肉醬味反而唔錯,茄味濃,如果螺絲粉淋D就好了腸仔薯角,普通野,腸仔好一般,仲好咸薯角新鮮炸,炸得外脆內軟,D蝦片又幾好食配既係沙律酱,仲有幾條生西芹!叫做係銅鑼灣揾到間坐得舒舒服服,又唔驚有人趕你走既小食店!
叫做係銅鑼灣揾到間坐得舒舒服服,又唔驚有人趕你走既小食店!

2016-05-16 419 浏览
RBTea 本身係朋友介紹話下午茶好正所以先黎試下,呢間餐廳環境唔錯,坐得舒服既。叫左幾樣野食下,D食物賣相係唔錯既,先黎個豬扒窩夫,我自己真心覺得,如果將炸豬扒窩夫分開食的話係好好食,但硬要將兩樣野夾埋一齊食就好怪,味道怪怪的。。。不過佢呢杯綠茶紅豆冰好飲,唔係太過甜!但其他嘢就令我非常失望喇,例如個pizza同埋嗰D薯條完全係凍既。。。好唔開心,佢用微波爐叮一叮都好丫,呢幾樣非常差,下次唔黎
RBTea

2016-05-16
下午茶
3K
2016-05-10 246 浏览
食完晚飯點都要食番個甜品先覺得完美。路經銅記金百利、得知開了間Cafe、順道試下啦! 真係好順路去!Tiramisu Mille Crepe ($28)Pancake層數不多、但相對價錢是OK的。至於味道有意外驚喜、不過甜、入口充滿咖啡香、好滋味。Brown Sugar Latte with Salted Cheese Float ($42)其實黑糖作用不大、只感覺奶味太濃、蓋過了黑糖的味道。甜度太過火了、可能又黑糖、又奶、又芝士、太重口味、絕不是我杯咖啡。
Tiramisu Mille Crepe ($28)

Pancake層數不多、但相對價錢是OK的。
至於味道有意外驚喜、不過甜、入口充滿咖啡香、好滋味。
Tiramisu Mille Crepe

其實黑糖作用不大、只感覺奶味太濃、蓋過了黑糖的味道。
2016-05-09
$70 (宵夜)
Tiramisu Mille Crepe
2016-05-07 239 浏览
之前都睇到有好多對呢間餐廳嘅好評,所以就打算去試下,點知中伏到不得了。首先講下環境,個裝修係幾舒服,D位亦都唔會好窄好逼,但係D冷氣機就不斷滴水,我地坐左兩張檯,兩張檯上面部冷氣機都係錦滴水,真系唔知想點。跟住講下服務,D服務生大多數都係年輕人,我地入到門口都無人招呼,D服務生很見到我地企響到都唔過黎幫手帶位,要我地自己去搵個服務生,同佢講我地幾多位,問佢坐邊,然之後佢就淨係指一指,同我地講坐邊,仲要D態度好似係覺得我地阻住佢咁。之後我地就入座,個度D杯同碟都係自己拎,係半自助服務,我地好肚餓,所以就好快落左order,叫左個小食拼盤、黑椒牛肉窩夫三文治、帕爾馬芝士薄脆同埋香草三文魚意粉。落完單無幾耐就有野食到,不過唔係我地叫嘅,然後想同D服務生講佢地送錯野食黎,但係又再一次被無視,要係錦叫先有用。點知個服務生收走個餐無幾耐,另外一個服務生就打算送同一碟啱啱送錯左嘅餐比我地。終於D野食黎啱啦,但係D質素同味道真係不敢恭維。先係個小食拼盤,個拼盤一共有雞翼、薯角、雞塊、香草腸通龍蝦片五樣野,結果就漏左龍蝦片,即使後上翻比我地,我地又再一次失望,D龍蝦片係脆但係偏硬,唔多好食,D薯角白雪雪

終於D野食黎啱啦,但係D質素同味道真係不敢恭維。先係個小食拼盤,個拼盤一共有雞翼、薯角、雞塊、香草腸通龍蝦片五樣野,結果就漏左龍蝦片,即使後上翻比我地,我地又再一次失望,D龍蝦片係脆但係偏硬,唔多好食,D薯角白雪雪,唔脆亦都唔熱,仲要無味,個雞塊一叉落去就滲油,咬落去亦都只係一大舊脂肪,完全就係成口油,好難食,個香草腸質地唔夠結實,咬落去就淨係得一大陣香草味,成個拼盤得雞翼尚算可以接受,但係無一樣係熱嘅,不知所謂。
之後嘅窩夫三文治就好少少,但係D薯角就同拼盤一樣,唔脆唔熱同無味,不過都可以一試。
之後個薄脆係唔脆嘅薄脆,偏硬,而且D帕爾馬火腿唔香同無味,其他配料亦都係無味,完全唔需要叫。

最後個意粉真係失敗中嘅失敗,D麵偏軟身,之後個醬汁好重黑椒味,係勁重,食落口無其他味除左黑椒味,D三文魚就無味,個意粉有少少西蘭花,但係已經煮到黃曬。

環境唔掂,服務唔好,加埋一間餐廳最基本要做好嘅食物都不知所謂,真係唔明點解仲有人會去食,奉勸大家唔好貼錢買難受。
2016-05-07
2016-05-03 2084 浏览
我是銅鑼灣常客,各式食店,吃過不少。星期天,走過銅鑼金百利廣場3樓,發現有間RBTea,開張不久。RBTea最搶眼是它的園林佈置,餐廳沒有梗牆間格,祗用小籬笆與公眾地方分隔。綠色牆身配原木椅桌,再加灰白梳化卡座,另四週都是綠色植物,卦牆壁畫也用上綠色花草、加上燈光火猛,還有雀籠吊燈,整個環境如同森林,充滿朝氣,身在其中,有種寧靜感覺,令人心曠神怡。餐廳採半自助形式,枱面有點菜紙,剔好了就去櫃台落單,店員會把食物送上。食物種類也多,有多款脆香鬆餅、三文治、沙律脆香吐司、班戟、烤薄脆、香濃咖哩、意粉、甜品、蛋糕、小食和特飲。由於環境舒適,坐下就食指大動。剔了一客香腸西蘭花芝士薄脆 ($42)、黑椒牛肉鬆餅三文治 ($56))和日式咖喱炸魚柳飯 ($72)。飲品就叫了Oreo朱古力冰雪樂 ($52) 和益力多香橙冰雪樂 ($48)。香腸西蘭花芝士薄脆 ($42),非常香脆,餅皮超薄,餡料有西蘭花和香腸,面頭再灑上芝士,相當惹味。黑椒牛肉鬆餅三文治 ($56)份量十足,賣相吸引,微焦窩夫散發陣陣蛋香,中間夾著鮮嫩黑椒牛肉、新鮮生菜、番茄和芥末沙律醬,大口吃下,非常好味。窩夫另跟香草薯角一杯,略
香腸西蘭花芝士薄脆 ($42)
香腸西蘭花芝士薄脆 ($42)
黑椒牛肉鬆餅三文治 ($56)份量十足,賣相吸引,微焦窩夫散發陣陣蛋香,中間夾著鮮嫩黑椒牛肉、新鮮生菜、番茄和芥末沙律醬,大口吃下,非常好味。窩夫另跟香草薯角一杯,略嫌香草薯角炸得不夠香口。
香草薯角
日式咖喱炸魚柳飯 ($72),炸魚柳不算大塊,但炸得都頗為香脆,跟上一碗咖哩汁,味道香濃。廚房亦有心恩,飯面再加煎蛋、蕃茄和生菜絲,認真抵食。
日式咖喱炸魚柳飯 ($72)
飲品Oreo朱古力冰雪樂 ($52),杯面放上一塊Oreo餅干,朱古力味濃。而益力多香橙冰雪樂 ($48)則平平無奇,益力多味道並不特出。
Oreo朱古力冰雪樂 ($52)
益力多香橙冰雪樂 ($48)
2016-05-02 1407 浏览
難得Long weekend,同朋友黎港島行下,想係銅鑼灣搵個坐得耐既地方食飯,竟然俾我地係openrice搵到呢間台式餐廳。我地7點幾黎到,都有唔少人食緊飯啦,但好好彩唔洗等位,呢度環境唔錯,都算靜,都幾適合傾計,裝潢走綠色青幽森林路線,感覺柔和。餐牌裡面既選擇都幾多,有甜品,主菜,小食,飲品等等。水果果茶: 水果果茶係熱既,用個玻璃茶壺裝住,好精緻,味道有少少似微甜既利賓納咁,份量一D都唔少,2個人飲都夠飲。甘菊荔枝烏龍: 茶味清甜,而且有少許jelly,口感幾特別,我地坐左成個幾鐘,就算D冰溶左後味道仍保持水準。香濃忌廉蜆意粉: 意粉落左唔少芝士,唔多好芝士既我地唯有潑開佢,除此之外味道好香濃,口感都好creamy,蜆既份量都唔少,唔錯。綜合菌菇芝士薄脆: 薄脆一份有 6 件,賣相有D似切開咗既 Pizza,食落口感好香脆,菇菌既量都很多,價錢合理,值得一試!RB Tea 小食拼盤: 小食拼盤有香草腸,薯角,炸雞粒,雞翼同埋蝦片。雞翼焗得幾香口,配埋芥末沙律醬,感覺幾特別,香草腸好幼身,脆脆地幾好味。芒果輕食鬆餅: 甜品對於女生黎講先係主菜,Waffle 有分2個size,正常s
餐牌裡面既選擇都幾多,有甜品,主菜,小食,飲品等等。
水果果茶
甘菊荔枝烏龍
香濃忌廉蜆意粉
綜合菌菇芝士薄脆
RB Tea 小食拼盤
芒果輕食鬆餅
芒果輕食鬆餅: 甜品對於女生黎講先係主菜,Waffle 有分2個size,正常size同埋輕食,已經食左咁多野既我地梗係揀輕食啦。其實輕食既份量都唔少,都有2-3片waffle架,賣相相當吸引,Waffle口感外脆內軟,上面放左D芒果粒同淋上D芒果醬同埋雪榚,雪榚味道好特別,似係海鹽同雲呢拿味既混合體,食落鹹鹹地甜甜地咁,唔錯。
2016-04-30 944 浏览
金百利~樓上多野食就係人都知~係三樓都有野食?咁就要約友人去試下喇~因為友人遲到的關係,我自已上去先,但咁就出事了😂因為唔醒起可以搭扶手電梯,走左去排隊搭電梯,但就出錯左樓層,搞左勁耐先落得返去,所以一坐底就what's app 友人可以搭扶手電梯上黎😂😂八點幾,可能係因為新開的關係,唔使等位。呢度係自助形式,自己劃單再交俾店員~要碟同水,自己行出去拎喇~太肚餓的關係,好快就決定左叫咩食~因為叫左餐的關係,會有湯同餐飲~一飲個湯就有好熟悉的味道~無錯~就係金寶忌廉湯~只想講,估佢唔到😂友人叫左熱的檸檬綠茶,我個人就覺得好伏,個味好奇怪,飲左一啖就放棄症~但友人表示無咩野,佢接受到😂意式香草雜菌意粉~唔算太特別,正常味道~d菇都幾香~香草味好出~香腸西蘭芝士薄脆~整體唔算係重味好脆,好似食緊薯片,感覺個西蘭花好生😂小食拼盤~正餐黎計,算係全晚最好食的~😂有雞粒、雞翼、香草腸、薯角、蝦片雞粒juicy 有雞味,其他都好普通,蝦片一半半脆,有d"立"珍珠奶茶班戟~第一次見呢個味,珍珠無味,個珍珠奶茶味都幾出,唔錯~幾得意~可以一試~係fb / IG 打卡會有$10現金券送,可以留番下次用~但
因為友人遲到的關係,我自已上去先,但咁就出事了😂

八點幾,可能係因為新開的關係,唔使等位。
呢度係自助形式,自己劃單再交俾店員~
要碟同水,自己行出去拎喇~
太肚餓的關係,好快就決定左叫咩食~

因為叫左餐的關係,會有湯同餐飲~
意式香草雜菌意粉~
唔算太特別,正常味道~d菇都幾香~香草味好出~
香腸西蘭芝士薄脆~
整體唔算係重味好脆,好似食緊薯片,感覺個西蘭花好生😂
小食拼盤~
正餐黎計,算係全晚最好食的~😂
有雞粒、雞翼、香草腸、薯角、蝦片
珍珠奶茶班戟~
係fb / IG 打卡會有$10現金券送,可以留番下次用~但我應該未必會有下次了~
2016-04-28
2016-04-30 338 浏览
銅鑼灣工作的我,午飯時間總是有很多選擇。今日途徑金百利樓下被一個易拉架吸引著,RBtea已登陸在三樓決定去尋覓讀書時的回憶。三樓只有一間食肆立即變得別樹一格。喜歡此店佈滿綠色植物,舒服又悠閒。場內更有綠色壁畫,濃烈的藝術氣息。這種有午市、下午茶及晚餐等等,價廉物美必定有一款適合你。香濃忌廉香腸意粉忌廉濃度適中不會太稀,意粉也不會太硬身。香腸切成一片片容易入口,並且添加了少許胡椒更加惹味。焗芝士磨菇鴨胸飯磨菇與芝士是匹配選擇,煙肉鴨被煎香再去焗製表層脆卜卜。不過飯比較失色,並没有任何炒過只有白飯,頓時覺得分開上一樣似的。烤檸檬雞膇還以為檸檬汁秘製雞膇,上枱後原來只是半個青檸弄在雞膇上;沒有半點半點驚喜。雞膇一共四隻,肉質軟身不是太嫩的!旁邊更在沙律,希望添加多點美味程度。木糠芝士球信心之選必定是它,一共六粒的芝士球每粒滿佈木糠已經極具吸引力。第一口冰凍的芝士雪糕,透心涼味道也不算太甜;令人一粒又一粒放在口裡。草莓輕食鬆餅Rbtea最有名是鬆餅,士多啤梨係我的最愛。單單外觀已經別具吸引力,微脆的窩夫遇上紅莓醬汁大滋味。將草莓切片整齊排列美極了,雲呢拿雪糕滑溜而香濃。還會配上少許糖霜添,2塊
烤檸檬雞膇
烤檸檬雞膇
草莓輕食鬆餅
Rbtea最有名是鬆餅,士多啤梨係我的最愛。
雲呢拿雪糕滑溜而香濃。還會配上少許糖霜添,2塊小窩夫,2人分享恰到好處。
益力多香橙冰
益力多的味道甚濃,頂部更有經過切開的橙塊。無論顏色及外型完全適合夏天飲用。經過攪拌過的香橙、冰及益力多,每一啖都透心涼又解渴。
蘋果甘菊綠茶
大愛洋甘菊的我必點之選,蘋果味道不算突出。但喜歡茶壼內有隔開甘菊,令到整杯茶沒有半點甘菊在內。甘菊甘香,不是每個人都能接受;但徧徧是我的最愛。
蘋果甘菊綠茶
整體上地方寛敞,並有自助服務區給予客人領取。自助區有餐巾、刀叉、辣椒汁、芝士粉等,應有盡有非常齊全。Rbtea以甜品出名已經非常出色,不過主食需要改良一番。
2016-04-29
2016-04-29 243 浏览
生活在繁華的香港,每天生活緊張,放工既時候真係好需要放鬆一下,所以一個舒適既地方絕對重要。今日老婆就帶左我去銅鑼灣話有一個地方好適合我。佢帶我去到金百利,估唔到呢個繁忙既銅鑼灣都有一個咁relax 既地方。從外面望入去,餐廳既裝修好似森林,翠綠既顏色加上木傢私,已經比到我舒服既感覺,加上餐廳既寧靜環境,坐下來整個人頓時放鬆,正正是忙碌一天後我想要的。餐廳食物種類多,有主餐又有小食甜品,各式飲品,今晚又可以一邊享受這個環境,邊享受食物。厚切吉列豬扒鬆餅三文治非常特別既配搭上下層係窩夫,中間有厚切吉烈豬扒。窩夫整得夠香脆,入口唔會覺得好硬。吉烈豬扒夠厚身,又唔會過左火喉,加上佢落左芥末醬,食落有清新既感覺。不過覺得有少少奇怪,雖然各種食材都整得幾好食,但係整個三文治一齊食既時間又咸又甜,感覺有少少複雜!意式蕃茄蝦意粉蕃茄味都幾濃,而且還帶有香草味。意粉又滑又彈牙,入口舒服。蝦既份量都幾多同埋爽口。BBQ烤雞翼先食左伴碟既西芹加少少沙律醬,清一清口腔,然後再食雞翼。雞翼好惹味,有色澤,入口熱辣辣,仲有絲絲既熱氣冒出。雞肉幾軟熟,食完仲想再encore。木糠芝士球用玻璃杯載住既木糠芝士球,表面
意式蕃茄蝦意粉
BBQ烤雞翼
木糠芝士球
用玻璃杯載住既木糠芝士球,表面沾滿木糠,初時入口感覺有d似食硬身既雪糕,但得意既地方係食晒既時候都唔覺得漏,同埋芝士味唔會太濃,都幾特別既甜品
Oreo朱古力冰雪樂
外觀非常吸引,當然飲既時間沒有令我失望。星冰樂好滑口,幾乎感覺唔到冰粒係中間,朱古力既味道控制得好好,不太甜又不太淡。上面仲有雪糕同Oreo餅碎,增加豐富既口感,整個飲品既配合幾好。
櫻戀冰雪樂
呢個係期間限定飲品,到4月尾就完喇。聽到櫻之戀就令人諗起好純潔既愛,所以叫左呢杯比我老婆飲。成杯粉紅櫻花色好夢幻,飲落似思樂冰,帶少少花香同酸味,上面仲有一球雲呢拿雪糕。

雖然已經食晒枱上的食物,但我總覺得不想離開這個舒適的地方,想起明天,又要工作了 .......
2016-04-27
2016-04-29 604 浏览
在生活節奏急速的香港裏, 你能悠然‧慢活嗎? 自問做不到, 不要說悠然, 簡直日日都抖不過氣來, 走路急、做事急、說話急, 連食野都急, 期望每刻都能爭取多一點時間做不同的事情, 事實上我並不享受每一天! 今晚跟友人來到一間提醒客人要【享受‧悠然‧慢活】的台式茶室, 它能給我新的體會嗎?茶室開設於金百利廣場三樓, 先發現在廣場的入口擺放了一大塊印滿食品相片的易拉架, 而沿電梯走往茶室時, 也發現有茶室的裝飾。兔子是茶室的主角, 在不同地方可找到草兔仔的蹤影, 果然下了不少心思。開放式的設計, 門口印上一個以粉綠和白色的招牌, 當然少不了印上店子的兔子標誌。店子以綠色為主調, 採用木製的傢俱, 大部份是二人至四人的枱子, 有矮木枱配沙發座、有普通木枱木椅, 而最吸引是在樹蔭下的吊椅, 給人舒適自在的感覺。內裏掛上一個個精緻的小盆景、安放多棵假大樹、牆上印了鳥兒和花樹, 以營造一個大自然的環境, 讓客人遠離繁嚣的鬧巿。茶室是自助式, 有兩處放餐具和調味粉, 客人自行拿取, 而斟水亦是自助形式。每枱都放了餐牌和點菜紙, 客人填妥後, 店員會前來取單並發票, 客人離開時便自行拿着發票款付便可。
還是快快下單吧! 今次不得不快, 皆因肚子都快要餓扁。餐簿設計精美吸引, 圖文並茂, 色彩繽紛, 分別有脆香鬆餅、脆香吐司、班戟、意粉、香濃咖喱、烤薄脆、小食、甜品和飲品, 選擇不少。除了散點餐簿外, 還有晚巿套餐期間限定, 前都經濟實惠, 後者富有特色, 一於兩者都點來試試。

晚市套餐
晚市套餐 Dinner Set ($72)包意粉、餐湯和餐飲各一, 與單點一客意粉同樣價錢, 的確更抵食。
意式香草野菌意粉
四款意粉中, 選了意式香草野菌意粉 Spaghetti with Mushroom in Pesto Sauce, 上枱時散發着陣陣香草的香氣, 挺吸引。加入大量爽身的雜菌一同烹飪, 滿載菇香, 份量十足。
意粉 煮得剛好, 挺有嚼勁, 條條掛滿香草醬汁, 還混入香口的松籽仁 和鹹香的芝士粉, 味道不錯, 可惜油份實在過多, 略為油膩, 碟子也可照鏡。
香濃忌廉蘑菇湯
餐湯沒有選擇, 是香濃忌廉蘑菇湯 Creamy Mushroom Soup, 加入一些爽口的蘑菇片, 灑上香草碎調味。湯身 略為糊口, 滑身而沒有粒狀, 味道不過不失。
新凍檸檬綠茶
而三款餐飲中, 友人揀了凍檸檬綠茶 Ice Lemon Green Tea, 試呷數口, 入口冰涼透心, 加入鮮青檸, 酸度十足, 茶味亦甘香, 並不甜漏, 感覺很fresh, 不錯!

講明【期間期定】, 錯過了就沒有機會試, 加上以櫻之戀為主題, 很吸引喎! 就點一杯櫻戀冰雪樂 ($56)
櫻戀冰雪樂
一見其賣相已令人心動, 粉紅的冰雪 配上一球奶白色的雲尼拿雪糕, 插上美麗精緻的粉紅色櫻花朱古力牌, 再加片翠綠的薄荷葉 作點綴, 優雅脫俗, 的確有戀愛的感覺。啜一口, 冰涼透心, 沙冰幼細, 入口即溶, 細膩柔和, 淡淡的花香, 微微酸甜, 感覺非常清新。又試試拌上幼滑的雪糕, 加添奶的香甜, 同樣美味。

友人最愛吃巴馬火腿, 間中會走去Citysuper買包二三百元100g的巴馬火腿來吃, 真識享受, 而這客帕爾馬芝士薄脆Grilled Cheese Crisps with Parma Ham ($58), 當然一早已被她看中了。
帕爾馬芝士薄脆
一客長形的薄脆, 預切四件, 放在木枮板端上。每件面頭均放上一些火箭菜, 灑上鹹香的芝士粉, 還有一大片色澤粉紅的巴馬火腿。每咬一口都有柔軟鹹香, 連帶油潤脂肪的巴馬火腿, 的確很滋味。而薄脆上塗了酸咪咪的蕃茄醬, 配了清新的洋蔥粒 車厘茄, 以中和鹹香味道, 配搭合宜, 味道美味。
薄身的餅底, 焗得金黃香脆, 餅邊帶些焦燶, 咬下去脆卜卜, 口感不俗, 正合我心水。的確薄的餅底比厚身的輕盈得多, 加上芝士的份量剛好, 不易令人吃至飽滯, 要把它們通通吃清也毫無難度, 哈!

既然茶室主打鬆餅, 一定要試試, 雖然窩夫多數甜食, 但其實鹹食也同樣吸引我, 故點了一客黑椒牛肉鬆餅三文治配薯角 Waffle Sandwich with Pastrami ($56)
黑椒牛肉鬆餅三文治配薯角
窩夫 做成三文治, 夾着清爽新鮮的生菜 蕃茄片, 還有疊了兩三層的黑椒牛肉, 配上是我喜歡的辛辣芥末沙律醬
張開大口, 嘗試一口咬下去, 成功! 烤至色澤金黃平均的窩夫 相當脆身, 可惜全件也是脆口, 並非外脆內豐厚鬆。反而鹹香微辣的牛肉, 肉質柔軟, 加埋蔬菜, 挺不錯!
薯角
還配上一客薯角, 份量不少, 簡簡單單配備蕃醬。薯角略為遜色, 外層並不香脆, 內裏雖粉綿, 但薯香味一般, 不太吸引。

焦糖咖啡合桃班戟
甜品時間到, 因剛已吃過窩夫, 不想翻炒, 決意在班戟系列中揀一客焦糖咖啡合桃班戟 Caramel Latte Pancake with Walnut ($48)。嘩! 比餐牌上的圖片大份得多, 亦比想像中豐富得多。班戟 比平常一般大, 疊起三大塊, 周邊還圍滿朱古力餅碎 合桃粒, 再灑上焦糖醬, 簡直重量級。
上枱時, 焦糖 的香甜和咖啡 的香氣直湧鼻子, 的確很誘人, 可惜……把其切開, 雖層次分明, 但吃下去相當糊口, 溶成一體, 漿在口中, 並沒有班戟 那份鬆軟的質感, 相信是淋上不少焦糖咖啡醬, 班戟完全吸收所致……若然不淋在班戟上, 分開奉上醬汁讓客人自行蘸上, 會否較理想?
班戟 雖淋入焦糖咖啡醬, 但味道並不突出, 蛋奶香亦欠奉, 反而微脆的合桃粒 朱古力餅碎較美味, 吃時拌上它們, 再蘸上碟中焦糖醬 會較吸引。

雖坐在寧靜舒適的茶室中, 可惜我並沒有因環境而放慢一點, 同樣說話急, 食野也急, 朋友只吃了三分一, 我卻已吃完, 呆坐睇着她吃……所以臨走時, 我請朋友每次聚餐都要跟我說吃慢一點, 哈! 由今日開始, 我要追求悠然‧慢活。好友們, 請多多提醒我呀!

2016-04-25
2016-04-26 359 浏览
銅鑼灣新開店,位於金百利三樓。環境裝修令人處身園林一般,地方清靜,舒適的休憩地方。(環境而言)我們大約七時左右到達,可能地點比較隱蔽,人不多,不用等位。其實之前已經心動想試特色pancake,因此衝著珍珠奶茶pancake,晚餐就選擇了這裡。不過實在.....食物方面...完全沒心思....可言只可以算...不過不失;溫度只是微暖,窩夫上面那塊是鬆軟的;下面最底那塊實在太硬...兩層窩夫中間夾著的吉列豬扒只是一般,不脆也不熱.....整體上.是一樣保險的食物整個晚餐中最差的....首先賣相已令人胃口大減...那個蛋毫無誠意一樣放在飯上面....雞粒看似很大...不過炸皮與肥膏佔百分之五十..溫度也只是微暖..個人認為跟平時便利店可以買到的CP炸雞是一樣....另外;咖哩汁很水....味道過份淡而份量也不足以用來伴上比石頭窩飯更硬的白飯.....白飯完全好像沒熟透一樣,非常硬....真是"粒粒分明"能夠吃到這樣一個飯,實在是神奇;能做出這菜式的餐廳,也是奇葩.甜品窩夫比包著吉列豬扒我好食.比較上可以勉強做到鬆軟.雪糕下面放了牛油,熱力融化牛油之後.吃到最後中間幾格會注滿牛油...如同被人
銅鑼灣新開店,位於金百利三樓。

我們大約七時左右到達,可能地點比較隱蔽,人不多,不用等位。
日式咖哩唐揚雞飯
焦糖朱古力脆香鬆餅
甜品窩夫比包著吉列豬扒我好食.比較上可以勉強做到鬆軟.雪糕下面放了牛油,熱力融化牛油之後.吃到最後中間幾格會注滿牛油...如同被人逼你喝牛油一樣....非常咸...完全不解為何要將牛油放在雪糕下面.....
珍珠奶茶班戟
經典~奶茶Source是正常的.不太甜.珍珠上有椰絲不過完全吃不到甜味.有點無謂.
三層班戟看似只有一層般薄..班戟質感令人詫異...好像將每塊都浸過水一樣完全淋身,像平常班戟因為太熱被蒸氣焗軟一樣......可以放口中不用咬已經融...很噁心的感覺!!!!!
木糠芝士粒
芝士粒夠凍...有點像雪糕. 正常..木糠夠多不過沒有味道....只是有質感而已.
抹茶牛奶
正常安全的抹茶飲品.
益力多香橙沙冰樂
味道有香橙未不過益力多味未見突出.
题外话/补充资料: 實在選擇不到什麼是好吃... 我想做到正常味道是餐廳的本分吧...;如果對經營一間餐廳如此沒有誠意,可以做出這樣的菜式而不改進的...拜託不要浪費食材了好嗎??? 實在是可一不可再.
2016-04-23
2016-04-24 223 浏览
3-4月份係櫻花季節, 無意中發現呢間餐廳有關櫻花限定既食物, 買完野就過黎試下. 呢度以樹木做主調, 感覺好輕鬆舒服, 而且好多梳化位.半自助型式, 剔完食咩, 就自己拎出去收銀位比錢. 野食就由店員拎過黎, 買完坐響度等就OK.一睇呢個櫻花限定已經好吸引, 好靚.所以要左"櫻戀冰雪樂"$56, 顏色好靚, 一啖入口櫻花味唔算太濃, 一種淡淡既花香味, 少少酸, 所以將頂頭果舊似雪糕既一齊搞均, 均左酸味少左, 甜甜地仲好飲, 而且冰樂夠凍."意式蕃茄蝦意粉"$72, 意粉夠乾身爽口, 蕃茄汁唔係茄汁果D味道, 係真蕃茄味, 唔會太酸, 但好醒胃. 蝦夠爽口, 而且都幾多隻.另外仲想食甜點, 要左"焦蕉朱古力脆香鬆餅"$78, 份量超大, 鬆餅外脆內軟, 香蕉新鮮配埋焦糖一齊食甜甜地好味, 仲加左D朱古力餅碎, 有咬口, 好滿足.
呢度以樹木做主調, 感覺好輕鬆舒服, 而且好多梳化位.
一睇呢個櫻花限定已經好吸引, 好靚.
2016-04-13 507 浏览
做完一日野後,只想靜靜地食餐飯,去開銅鑼灣做少少野就順便行街食飯,突然醒起金百利3樓新開的RB Tea,就決定食新野6點半左右到,人唔算多,仲有卡位坐,都幾舒服BBQ烤雞翼, $36/4隻,雞翼焗得幾香口,配上芥末沙律醬,感覺幾特別,仲有西芹,食完無咁漏意式蕃茄蝦意粉,$72,一放上枱就聞到好香,份量都算大碟,意粉煮得岩岩好,唔乾身,蝦肉仲好彈牙厚切吉列豬扒三文治,$56,黎RB Tea就係因為佢,第一次食用鬆餅代替方包做既三文治,果然不負所望,有鬆餅,夾住蕃茄,生菜,仲有芥未沙律醬提升味道,鬆餅夠鬆化,厚切豬扒炸後仲有好多肉汁,淋身香口,脆醬夠晒薄,食完都唔覺得漏,推介!!!甜品,芒果奶凍千層,$28,千層與忌廉尚算分明,甜度適中,只嫌忌廉不夠滑櫻戀脆香鬆餅,$62,期間限定品絕不能錯過,等了20分鐘左右,賣相好靚,右邊係玫瑰忌廉芝士,由士多啤梨及芝士組成,都幾滑,似食緊雪糕,鬆餅都好鬆化,配上雲尼拿雪糕,一流期間限定飲品,櫻戀冰雪樂,$56,味道酸酸地,幾醒胃,夠凍又解渴

6點半左右到,人唔算多,仲有卡位坐,都幾舒服

芒果奶凍千層
2016-04-13
  • 厚切吉列豬扒三文治
2016-04-12 470 浏览
與好友一起來到此店一起食個dinner 這間餐廳嘅裝修簡樸精緻,周圍綠綠的 有種田園feel,環境俾人感覺好舒適配合櫻花季節推出的 櫻戀脆香鬆餅 $62 以外形來說 是一流既 Waffle鬆脆 伴上了煉奶,配合玫瑰忌廉芝士來食 更加香甜可口 兩者非常配合 玫瑰忌廉芝士,充滿了濃濃的草莓和淡淡的櫻花香,香味十足 醃漬櫻花帶著少許鹹味,令人就算食多了也不會感到太甜 唯一美中不足的是 Waffle的蛋香味編淡我揀了杯 櫻戀冰雪樂 $56來試試 粉紅色 挺夢幻的 不令女生們心動才怪 沙冰 入口香甜,帶有櫻花的微酸,令口感更清新,有春日的感覺!朋友那杯是 OREO朱古力冰雪樂 $52極濃嘅OREO朱古力味 Smoothie個texture好thick又幼滑 杯Smoothie係好飲 但味道 我個人覺得稍甜P.S. 兩杯Smoothie面層都有一球雲呢拿雪糕喔新推出的 厚切吉列豬扒鬆餅三文治( 配薯角) $56 賣相吸引 未食就已經聞到吉列豬扒既香氣 吉列豬排吃得出是新鮮炸起,又脆口又保持了肉的juicy, 不會感到乾身 還以外表色澤金黃的窩夫代替麵包夾餡,給人特別的感覺 窩夫外脆內軟,配上蕃茄
與好友一起來到此店一起食個dinner

配合櫻花季節推出的 [期間限定]櫻戀脆香鬆餅 $62
櫻戀脆香鬆餅
玫瑰忌廉芝士,充滿了濃濃的草莓和淡淡的櫻花香,香味十足
醃漬櫻花帶著少許鹹味,令人就算食多了也不會感到太甜
唯一美中不足的是 Waffle的蛋香味編淡
櫻戀冰雪樂 + OREO朱古力冰雪樂
我揀了杯 [期間限定]櫻戀冰雪樂 $56
來試試 粉紅色 挺夢幻的 不令女生們心動才怪

朋友那杯是 OREO朱古力冰雪樂 $52
杯Smoothie係好飲 但味道 我個人覺得稍甜

P.S. 兩杯Smoothie面層都有一球雲呢拿雪糕喔

厚切吉列豬扒鬆餅三文治( 配薯角)
未食就已經聞到吉列豬扒既香氣
還以外表色澤金黃的窩夫代替麵包夾餡,給人特別的感覺
窩夫外脆內軟,配上蕃茄 生菜和蜜糖芥末醬 增加了清新感,感覺健康d
厚切吉列豬扒鬆餅三文治
呢個waffle味道不錯, 好友與我都讚不絕口
另外 伴碟的薯角(和茄醬),加上少許香草,味道提升不少
這個薯角大概是焗出來的,感覺不夠脆
但薯角並不油膩,感覺上比較健康!

香草忌廉三文魚意粉 $72 是我想點的主食
香草忌廉三文魚意粉
個意粉賣相令人垂涎,而且味道不錯
意粉煮得還蠻有咬口的,富有嚼勁,非不淋爛
香草忌廉汁夠香口,味道濃郁,非常稠滑得掛在每條意粉上,加上 有少許黑椒及香草加持,味道提升不少,夠味亦不會膩,好味道

珍珠奶茶班戟 ($48) 是好友想點的甜品,純粹因為配搭新奇有創意才點
好友與我倒是第一次吃到這口味的班戟
班戟三層高,表面淋上了奶茶醬,再鋪在一粒粒黑珍珠及椰絲
雖然賣相與Menu上見的差一d,但班戟感口鬆軟,奶茶味濃郁,黑珍珠口感煙韌,整體不太甜
题外话/补充资料: 冷飲的杯外一直冒出小水滴,不停地滴下來,弄得桌上都是水漬... 如果餐廳能夠提供杯墊 會更好喔;)
2016-04-06
櫻戀冰雪樂 + OREO朱古力冰雪樂
厚切吉列豬扒鬆餅三文治( 配薯角)
香草忌廉三文魚意粉
  • 珍珠奶茶班戟 (