2020-10-10 128 浏览
位於中環石板街既日式餐廳~比呢間小店既紅燈籠吸引左黑松露北海道帆立貝野菜沙律$91青瓜 黑椒 沙律菜 黑醋 芝麻帆立貝好鮮味,冇雪藏既味道加上黑松露嘅味道剛好,有黑松露既特有味道之餘,又唔會掩蓋左帆立貝既鮮味special~廚師發辦海膽 帆立貝 吞拿魚蓉 三文魚子 大蝦 黑松露 青瓜 海帶份量適中,每款都有少少😛啱晒我呢啲食得唔多但係又想食多啲款既朋友😚每樣刺身都好新鮮 而且解凍時間解得好好 食份口唔會太凍冰冰 可以食到刺身原來既鮮味😍蝦超大隻 海膽亦都好鮮味!芝士魚餅 $48新鮮炸出嚟嘅魚餅💓熱辣辣好香口,唔會好腥,再加上有芝士係頂😍好好食啊 推介!芝麻雞翼$38/隻都係新鮮整出嚟架,好香口, 芝麻味唔太重😝雞翼比較出色蟹籽蘆筍明太子炒飯 $158炒飯每一啖都勁香明太子味😳 之前係出面食過明太子飯,明太子咪始終都係好重,但係呢間餐廳控制得好好,唔會太過濃味~ 再加上蟹籽係頂令到呢個飯色香味俱全😍
位於中環石板街既日式餐廳~比呢間小店既紅燈籠吸引左

黑松露北海道帆立貝野菜沙律$91
青瓜 黑椒 沙律菜 黑醋 芝麻
帆立貝好鮮味,冇雪藏既味道

special~廚師發辦
海膽 帆立貝 吞拿魚蓉 三文魚子 大蝦 黑松露 青瓜 海帶

芝士魚餅 $48

芝麻雞翼$38/隻
都係新鮮整出嚟架,好香口, 芝麻味唔太重😝雞翼比較出色

蟹籽蘆筍明太子炒飯 $158

2020-10-05 2651 浏览
這陣子比較空閒,所以請了假四處走走,吃點好的,放鬆一下自己。數年前已聽過s2這間位於中環的日本菜,趁著去開中環大館就去吃個晚餐! 雖然只是晚上6時多,但餐廳內已有很多人,店員態度和服務都好好,會和客戶傾計,見到有台的小朋友不舒服,店員會推介些健康些的食物。bar台式的設計,即叫即製,很有日式居酒屋的感覺。🥗黑松露北海道帆立貝野菜沙律:吃美點前,當然要先吃個沙律開開胃!賣相非常吸引,不但有滿滿的黑松露鋪面,帶子亦非常厚肉和鮮甜。沙律菜除撈了酸酸的沙律醬外,還加了點黑椒,刺激一下味蕾,頗特別的。🍣s2極上海膽杯:不點這signature dish 「s2極上海膽杯」也不算來過s2,除很ig-able可以打卡外,還有很多我喜歡的日本料理,有十層之多,還不止一種海膽😋😍第一層當然是鮮甜肥美的海膽,之後就有隻好肥美的牡丹蝦🦐,肉質很厚實鮮甜。再吃下去就繼續有海膽、還有入口即溶的吞拿魚蓉、厚肉鮮甜的帶子和鮮蟹肉及三文魚子,一次過滿足所有想吃刺身的願望!ps蟹肉和三文魚子撈在一起真的match~🐟芝士魚餅:別看外表只是一個普通的魚餅,其實芝士藏了在內,口感很好,沒有普通魚餅的黏黏感覺。🌟原隻鮑魚雞翼

bar台式的設計,即叫即製,很有日式居酒屋的感覺。

原隻鮑魚雞翼

🌟原隻鮑魚雞翼:向來都好喜歡吃雞翼,鮑魚加上雞翼,還是第一次見到的組合!咬下去盡是厚肉鮮甜的鮑魚,外皮包著薄薄的香煎雞翼和脆皮、很特別。

蟹子露筍明太子炒飯

🌟蟹子露筍明太子炒飯:普通的外表,其實很出色。朋友說「很久沒吃過這麼甜的露筍了」沒錯,飯裡撈了很多露筍粒,每個都好甜,夾了明太子粒和蛋的飯炒得很香。

就來吃飽的時候,餐廳來了2人點「廚師發辦」,店員還請他們飲梅酒,好friendly!下次要來吃一下廚師發辦
蟹子露筍明太子炒飯
2020-10-03 169 浏览
放工來居酒屋Happy Hour chill 下,S2 Kitchen 藏身於熙來攘往的威靈頓街上,來看看今日的菜色帶子番茄沙律帶子大而厚實,鮮甜可口,配上番茄🍅甜而清新,一旁的沙律落了些許胡椒,整體口感層次豐富迷你刺身杯牡丹蝦🍤鮮甜可口,讓人意猶未盡!海膽新鮮不膩,用料出色有亮點,以酒杯的方式呈現,頗有巧思炸雞翼外皮酥脆略帶焦,肉質嫩而不乾身蟹籽蘆筍明太子炒飯蘆筍切薄混入米飯中一起炒,米飯粒粒分明,相當美味整體而言,餐廳食材水準之上,道道美味,惟中環居大不易,店面環境偏窄小,桌距比較逼,抬數不多,建議訂位再前來

帶子番茄沙律

迷你刺身

炸雞
外皮酥脆略帶焦,肉質嫩而不乾身

蟹籽蘆筍明太子炒飯
蘆筍切薄混入米飯中一起炒,米飯粒粒分明,相當美味

中環威靈頓街有間隱世日式小店,掛上S2料理的燈籠,門前貼有連豬的圖案,非常可愛,店內座位唔多,去之前記得預約------1. 黑松露帆立貝沙律帶子係來自北海道,鮮甜香滑,加上黑松露,香味同埋口感更加突出,配以酸甜既柚子醋及沙律菜夠哂開胃2. Special魚生杯用酒杯砌成既極上海膽杯,不論視覺定係食慾都大大提升,全部都用上最鮮甜既食材,入面包括有日本海膽,蟹肉,吞拿魚溶,蟹籽等,一層一層疊住,配埋切成一粒粒既青瓜唔膩之餘仲有新鮮感覺,食完非常滿足3. 芝士魚餅芝士魚餅隻碟好靚,有沙律菜墊底,表面仲加上沙律醬,煎得金黃,有少少焦邊,食落非常彈牙,中間有層香濃的芝士,仲要係半溶狀態,香口美味4. 芝麻雞翼食緊芝士魚餅時,就見師傅準備油炸芝麻雞翼,炸得酥香,炸粉緊貼外皮,咬開仲有陣陣煙,入口有油香,肉質嫩滑,芝麻幾香,幾有風味5. 明太子露荀炒飯看似普通的炒飯,但味道幾有驚喜,有蟹子、露荀、明太子,炒得乾身,而且粒粒分明,不過明太子味道唔係咁出,如果多點咸香味同辛辣味,味道會更豐富

------

黑松露帆立貝沙律
Special魚生杯
明太子露荀炒飯
2020-09-28 254 浏览
呢間日式居酒屋個位置唔係好覺眼之前經過幾次都冇留意今次特登去試下嘢食質素幾高 壽司同串燒都好食特別係牛舌 燒到好軟熟好淋好香不過可惜冇試到海膽 見到啲相好似好正咁老闆好好人 請完我地飲snowball仲送燒哈密瓜 */ω\*)店內貼咗唔少memo同pepe支持下良心小店! ヾ(´∀`。ヾ)𓏲𓏱𓏭𓏭雞腎串 $38鹽燒牛舌 $48油甘魚腩壽司(兩貫) $68赤蝦壽司(兩貫) $68火炙三文魚卷(三貫)$68海膽黑松露炒飯 $228
呢間日式居酒屋個位置唔係好覺眼
之前經過幾次都冇留意
今次特登去試下
嘢食質素幾高 壽司同串燒都好食
特別係牛舌 燒到好軟熟好淋好香
不過可惜冇試到海膽 見到啲相好似好正咁
店內貼咗唔少memo同pepe
支持下良心小店! ヾ(´∀`。ヾ)
𓏲𓏱𓏭𓏭
雞腎串 $38
鹽燒牛舌 $48
油甘魚腩壽司(兩貫) $68
赤蝦壽司(兩貫) $68
火炙三文魚卷(三貫)$68
海膽黑松露炒飯 $228
2020-09-27 181 浏览
黑松露帆立貝沙律🥗每粒帆立貝上面都有一撮黑松露🤤,帆立貝好鮮甜,黑松露味超重,沙律醬酸酸甜甜咁好開胃🤪。甜蝦海膽杯🦐依個刺身杯真係好靚啊🍸!大大隻甜蝦加埋黑松露食好鮮甜🦐,海膽好新鮮好有海水味🌊,下面仲有好多蟹肉同飛魚子,刺身控一定要叫🥰。忌廉薯餅🥔食完沙律刺身就食個熱辣辣嘅薯餅😗,薯餅脆卜卜,入面嘅忌廉薯容好creamy🤩。芝麻雞翼🐔雞翼外皮有啲芝麻燒到好脆🍗,加啲檸檬汁食🍋,入面好juicy💦。蟹籽露荀明太子炒飯🍚最後再食個炒飯,炒飯炒得粒粒分明👍🏻,入面有好多蟹籽好有口感,明太子味好重🤗。
黑松露帆立貝沙律🥗

甜蝦海膽杯🦐

忌廉薯餅🥔

芝麻雞翼🐔

蟹籽露荀明太子炒飯🍚
2020-09-24 168 浏览
今日下午出港島上律師樓做少少野之後,黃昏時間就帶媽媽黎食嘢餐廳既位置比較隱世,一覺唔留意真係會miss咗,搵好食西果然唔易🤣🤣-餐廳座位唔多,有一種日本小店既感覺staff態度好親切-頭盤小食係蕃茄青瓜沙律清新開胃之選~~-之後用紅酒杯🍷盛載既刺身杯🦐鮮甜厚肉,海膽既份量都唔少😳😳仲有粒粒三文魚子⋯呢個刺身杯相當吸睛,刺身素材新鮮👅👅下次來一定會再點!-雞翼要炸得好食相當唔易,呢隻就係炸粉唔多覺眼但就炸得熱辣辣,相當脆口-呢個露荀海鮮炒飯雖然外表簡簡單單但一食落,味道超乎想像既好食😛炒飯粒粒分明,每粒飯都炒至香口,食完又唔會感覺油膩完全係預料之外既好食!-身為芝士年糕控既我就緊係唔放過佢做甜品☺️☺️-小店雖然唔大,但可能就係因為餐廳細細所以人情味特別濃大家都鍾意香港💛💛下次再經過呢頭一定會再幫襯!

今日下午出港島上律師樓做少少野之後,黃昏時間就帶媽媽黎食嘢
餐廳座位唔多,有一種日本小店既感覺
staff態度好親切
頭盤小食係蕃茄青瓜沙律
清新開胃之選~~

之後用紅酒杯🍷盛載既刺身
🦐鮮甜厚肉,海膽既份量都唔少😳😳
仲有粒粒三文魚子⋯
呢個刺身杯相當吸睛,刺身素材新鮮👅👅
下次來一定會再點!

呢個露荀海鮮炒飯雖然外表簡簡單單
但一食落,味道超乎想像既好食😛
炒飯粒粒分明,每粒飯都炒至香口,
食完又唔會感覺油膩
完全係預料之外既好食!

身為芝士年糕控既我就緊係唔放過佢做甜品☺️☺️

小店雖然唔大,但可能就係因為餐廳細細所以人情味特別濃
大家都鍾意香港💛💛下次再經過呢頭一定會再幫襯!
2020-09-10
  • 海膽杯
  • S2海膽杯
  • 芝士年糕
2020-09-24 152 浏览
中環的吸引之處, 對於吃貨嚟講, 就是有無窮無盡的食肆, 精緻的小店。 每段橫街小巷的 食肆 等待著我們發掘。今天我們來到威靈頓街, 朋友介紹的溫馨日式小店。 主打日本直送刺身海鮮。黑松露帶子沙律帶住新鮮,鮮甜彈牙, 沙律菜清新爽口🥒🥗🍅 加埋 黑松露醬更加鮮味。牡丹蝦海膽吞拿魚杯牡丹蝦size勁大隻, 海膽鮮甜creamy😋😋吞拿魚蓉幼滑。 擺盤非常漂亮。😀😀忌廉蟹肉薯餅外層酥脆鬆軟, 滑捋捋嘅忌廉蟹肉醬, 熱辣辣真係好好味。芝麻雞翼脆卜卜芝麻, 金黃色嘅雞皮, 多汁鮮嫩的雞肉, 火候控制得啱啱好。泡菜炒飯開放式廚房, 炒飯嘅香味充斥店舖, 既期待又要忍耐。 泡菜炒飯 火候十足🔥🔥, 香香辣辣 非常惹味。

黑松露帶子沙律

牡丹蝦海膽吞拿魚杯
牡丹蝦size勁大隻, 海膽鮮甜creamy😋😋
吞拿魚蓉幼滑。 擺盤非常漂亮。😀😀

忌廉蟹肉薯餅
外層酥脆鬆軟, 滑捋捋嘅忌廉蟹肉醬, 熱辣辣真係好好味。

泡菜炒飯

2020-09-22 123 浏览
大館附近有唔少特式餐廳,呢日試下石板街嘅居酒屋💛。.🥗黑松露北海道帆立貝野菜沙律$91北海道帆立貝鮮甜冇腥味,加上黑松露作點綴更滋味。新鮮嘅沙律菜配上酸酸甜甜嘅柚子醋,夠晒開胃。.🥂S2極上海膽杯$478呢款可謂係餐廳嘅招牌菜。黑松露、海膽、帶子、蟹肉、三文魚子,各種高級食材一層疊一層。海膽多到食極都有,配埋其他食材一啲都唔膩。一杯夠晒兩個人share,食完好滿足。.🍗芝麻雞翼$38表面香脆,內裏仲有好多肉汁。.🧀芝士魚餅$48彈牙帶甜味嘅魚餅加埋蛋黃醬好夾!芝士仲有流心效果。.🍚泡菜炒飯$108就算落咗泡菜,炒飯都夠晒乾身,仲做到粒粒分明。加埋櫻花蝦味道更豐富。.🏮S2 Kitchen 中環威靈頓街51號地下A舖
大館附近有唔少特式餐廳,呢日試下石板街嘅居酒屋💛。
🥗黑松露北海道帆立貝野菜沙律$91
🥂S2極上海膽杯$478
🍗芝麻雞翼$38
表面香脆,內裏仲有好多肉汁。
🧀芝士魚餅$48
彈牙帶甜味嘅魚餅加埋蛋黃醬好夾!芝士仲有流心效果。
🍚泡菜炒飯$108
🏮S2 Kitchen
中環威靈頓街51號地下A舖
2020-09-21 128 浏览
先食一個黑松露帆立貝沙律 ,大量野菜, 再鋪滿咗蟹籽, 令到咬口非常爽脆, 野菜非常的新鮮, 帆立貝有黑松露加持, 非常之香, 一口入魂呀 軟嫰嘅帆立貝又係新鮮無比日式年糕真係非常值得推介, 金黃色外表, 大大粒, 咬落去非常脆身, 裏面非常的軟滑嘅年糕滲透出嚟, 嗰種香滑嘅感覺真係無與倫比, 食落去真係有種滿足嘅感覺, 好正S2海膽杯, 海膽控的我, 真係非常之滿足, 大份海膽, 充滿海水味嘅鮮甜, 再配搭住蟹柳, 三文魚子, 最底部有啲吞拿魚蓉, 配搭住切碎咗個青瓜, 咬落去脆身之餘, 再配搭住三文魚子既鹹香, 吞拿魚嘅油香, 百感交集最後食個甜品, 就係焦糖蜜瓜, 蜜瓜非常之大條, 切到一塊塊, 用火燒一嘅焦糖, 呢個fusion菜非常之特別, 香濃嘅焦糖, 脆卜卜, 配搭住非常juicy爽口嘅蜜瓜, 配搭真係一絕, 特別喜愛

2020-09-16 209 浏览
我好耐冇出過中環飲野, 今晚約左朋友復出飲野之前食番個NICE DINNER先!聽聞S2 Kitchen隱身於石板街巷仔, 去到門口真係有種係日本尋找隱世小店既感覺, 低調得黎有其風格。餐廳唔大, 係居酒屋格局, 半開放式廚房, 可近距離同師傅溝通交流, 有FEEL有FEEL。每枱都放左酒精同搓手液, 貼心。聽聞佢個海膽杯好出名, 事不宜遲即刻叫番個!S2 海膽杯賣相精緻, 用酒杯盛住層層食材, 牧丹蝦, 海膽, 魚子, 蟹肉,  三文魚子, 海葡萄, 拖羅魚茸, 青瓜等等~ 非常豐富, 食材新鮮, 海膽CREAMY, 好大塊, 擺入口勁滿足!!! 牧丹蝦新鮮黏口, 蟹肉鮮甜, 三文魚子同海葡萄增添鮮味, 可以拎住一杯咁食真係幾過癮。黑松露北海道帆立貝野菜沙律黑松露香濃, 細味下帆立貝不失鮮甜, 野菜沙律配有酸酸甜甜既SAUCE, 面頭加左櫻花蝦, 水添香氣, 好夾又好味。芝士魚餅魚餅口感彈牙, 中心夾住半溶芝士, 入口CREAMY又香濃, 加上少少沙律醬甜甜地, 好味~芝麻雞翼香口惹味, 表面脆卜卜, 肉卻不失JUICY!明太子炒飯明太子我最愛, 炒飯中有粒粒明太子同蟹籽既口感, 明

S2 海膽杯

芝麻雞翼
香口惹味, 表面脆卜卜, 肉卻不失JUICY!

明太子炒飯
明太子我最愛, 炒飯中有粒粒明太子同蟹籽既口感, 明太子帶出咸香又有點辛辣, 正!

蜜柑酒
食緊魚餅同芝麻雞翼既時候因為好香口, 特別想飲酒! 叫左蜜柑酒試下, 甜甜既果香味道天然, 好易入口, 岩哂我!

2020-09-15 2138 浏览
今晚和T慶祝生日,T想食日本嘢,我揀左S2 Kichen, 一直想試吓呢度嘅海膽杯,今晚終於可以食到,好開心。店子小小,但menu五臟俱全,有佐酒小食,沙律,刺身壽司,爐端燒,一品料理,廚司推介,飯麵,廚司發辦,甜品等。日本蕃茄沙律$91~材料非常豐富,有火箭菜,生菜,番茄,青瓜和海葡萄,日本蕃茄尤為鮮甜多汁,配柚子醋酸酸甜甜的非常開胃和清新。S2極上海膽杯$478~嘩!呢隻以香檳杯砌成的極上海膽杯真係不得了,全部用上最鮮甜美味的食材。由頂層數落去分別有:黑松露,日本海膽,蟹肉,帶子,海膽,吞拿魚溶,三文魚籽,海膽,青瓜,牡丹蝦,海葡萄。海膽份量非常多,質感細腻,口感豐腴,帶海水味的甘甜,入口即溶,不斷在各種食材中穿插,更令其他食材更為鲜味。帶子滑嫩,牡丹蝦爽甜,蟹肉和海膽混和一起也是絕配,每一口都是人間美味,令人 齒頰留香 ,好味到不得了。舞茸天婦羅$138~舞茸菌又鲜又有菇菌的香味,加上 又薄又脆的天婦羅炸漿,十分美味。芝士魚餅$48~魚餅表面煎得金黃,非常彈牙香口,中間夾住一層半溶的芝士,再配上微酸的沙律醬,好好味呀。牛舌(串)$60~牛舌厚切,口感爽滑,肉質彈牙,牛味香濃,加少
今晚和T慶祝生日,T想食日本嘢,我揀左S2 Kichen,
一直想試吓呢度嘅海膽杯,今晚終於可以食到,好開心。

牛舌(串)$60~牛舌厚切,口感爽滑,肉質彈牙,牛味香濃,加少許pepper 已很美味。

十勝豚肉(串)$49~肉質結實和爽口,有豚的甜味。

芝麻雞翼$38~表面炸得非常香脆,真係卜卜脆, 裏面肉質嫩滑,非常juicy, 再加上有白芝麻鋪在表面,又香口又滋味。

蟹籽露荀明太子炒飯$158~配料有蟹籽,露荀,明太子,蛋和葱粒,飯不算太乾身,但飯粒粒粒分明,每一口都吃到很多配料,口感非常豐富和有層次。

2020-09-07
  • 牛舌
  • 芝麻雞翼
  • 蟹籽露荀明太子炒飯
2020-09-12 287 浏览
真的好久沒有堂食晚餐了這天來的小店 位置不多還是先預約會比較好.因為友人不吃魚生 所以主要點熟食.1) 炸忌廉薯餅外層炸得相當香脆裡面的忌廉薯蓉也很軟滑吃起來油膩感不重喜歡香口食物的 可以一試.2) 蟹籽蟹肉沙律蟹籽蟹肉豐富底層以青瓜和菜絲為主旁邊還有許多小蝦乾是個清新開胃的沙律.3) 香菇串燒感覺是加了點鹽去燒味道清淡個人很喜歡.4) 芝士魚糕比較濃味但味道是不錯的.5) 露筍蟹籽炒飯飯炒的粒粒分明不乾不油膩兩人吃 份量足夠有餘.6) 日式燒茄子另一道很喜歡的清淡菜式可以減少一下其他食物的飽滯感用於完結這一餐 最適合不過.店員還很勤奮主動加茶(是冰凍的^^)
真的好久沒有堂食晚餐了

6) 日式燒茄子
另一道很喜歡的清淡菜式
可以減少一下其他食物的飽滯感
用於完結這一餐 最適合不過

店員還很勤奮主動加茶(是冰凍的^^)
2020-09-11 265 浏览
今日放工同朋友喺中環就梗係要搵好嘢食啦,朋友就提議一間想試好耐既黃店S2 kitchen 啦,D2出口行一條街就到好方便,一見到門口隻豬就知勁黃啦😆聽講平日都好多人食,好彩我哋黎得早都有位座👍🏻蕃茄沙律做前菜特別開胃,仲有黑松露吊一吊味又高級又正🤪呢度嘅名物聽聞就係海膽杯,外表已經好殺食超級引,一層一層既海膽、tuna、帶子、松露加埋既口感同香甜完全係一試難忘😆海膽勁鮮一啲都唔臭!必試推介😆食完生野就叫返啲熱食試試,燒雞翼水準一流燒到勁香!cheese 魚餅爆晒cheese勁正勁香,兩樣都送酒一流!最後食埋個靚炒飯食飽飽作結,今餐真係勁滿足😆😆😋

蕃茄沙律做前菜特別開胃,仲有黑松露吊一吊味又高級又正🤪

最後食埋個靚炒飯食飽飽作結,今餐真係勁滿足😆😆😋

• 海膽杯
  • 芝士魚餅
《中環石板街親民日本餐廳》位於中環石板街呢間日本餐廳,位置係街檔後面,有啲隱蔽, 但內藏廚師的誠意用心。餐廳好有日本風格,廚師係開放式廚房內都可以同客人溝通,了解客人嘅需要,講解每一道菜式。 今次都係全心信任廚師為我預備:極上海膽杯- 用香檳杯盛著滿滿的刺身,份量好多嘅海膽、蟹肉、帶子、吞拿魚腩、三文魚籽、 黑松露醬、仲有有海水味嘅海葡萄(之前我只喺沖繩食過),令刺身更顯新鮮甜美。 黑松露北海道帆立貝野菜沙律🥗- 帆立貝鮮甜爽脆,配上酸酸地嘅沙律醬,好開胃。日本雞腎、鹽燒牛舌、汁煮牛舌 、芝士魚糕- 味道煮得恰到好處,佐酒好選擇👍🏻除了美食,我亦很喜歡廚師與客人的互動,友善的服務態度,大家都去試吓啦!地址:S2 Kitchen (中環)中環威靈頓街51號地下A舖
《中環石板街親民日本餐廳》

今次都係全心信任廚師為我預備:

地址:S2 Kitchen (中環)
中環威靈頓街51號地下A舖