2021-10-25 101 浏览
🍧”SHARI SHARI” Kakigori House氷屋🍧見到網上介紹吃冰,這家店是吃日式刨冰,看照片拍得非常漂亮,所以就心動想去試一下,順便打卡🤗想不到這家店真的用心製作,絕對值得去吃。————————————————————————🌟 Hojicha Kinako Kakigori @$95又是焙茶🤪🤪🤪這次是焙茶黃豆粉忌廉冰,在焙茶冰上的是黃豆粉忌廉,忌廉軟滑黃豆粉味濃配上焙茶冰一起吃味道很美好👼🏻冰的口感更是一流,冰感軟綿細滑入口即溶,非常好味,絕對值得給$95元!🤔感覺到店家非常着重製作過程,這家店絕對推薦一去再去。
————————————————————————

🤔感覺到店家非常着重製作過程,這家店絕對推薦一去再去。
2021-10-21 130 浏览
當你住過 中上環酒店 發現週邊好多 特色食肆 隨意選間酒店 出門不乘車 半山範圍走一圈 網上搜下 不難找到美食 這間氷屋 銅鑼灣店 人氣爆燈 去二次也吃不成 今天運氣好 晚餐後網上看到 中環店離不遠 去到剛好有位 好運氣 🍧🍧我們二人坐下 點了 招牌日式刨氷 製作需時 店內已滿座 門外亦排隊中 刨氷製作工序 絕不簡單 連制氷的水也是日本進口 更被網民譽為 本地最好吃的刨氷 😋😋😋和店員閒聊 較多客人喜歡 伯爵茶口味刨氷 毫不猶豫 就點了 🥄🥄日式刨氷 伯爵奶茶味 配白玉 🍨🍨頂層放上白玉 沒甚麼味道 主要他的嚼勁 增加口感 配合下面 刨氷的鬆化 最頂有極少 沒甜味的刨氷 中間是伯爵茶刨氷 中蕊有些香酥 帶少甜的配料 像是果仁碎 內部亦有奶香 極致美味 口感鬆化 加上帶勁的白玉 是甜點的最高境界 吃了讓人愉悅 🥰🥰蕨餅 🥢🥢外型像 土耳其軟糖 吃起來像糯米糍 不太甜 上黑糖漿 暖暖的 好吃 🍡🍡很多人都 因為打卡而去 我認為除了打卡外 他的美味好吃 亦是值得排隊等候的 👍👍

日式刨氷 伯爵奶茶味 配白玉 🍨🍨

蕨餅 🥢🥢

2021-10-18
  • 日式刨氷 伯爵奶茶味 配白玉
  • 蕨餅
2021-10-17 127 浏览
季節限定LIME & CREAM CHEESE KAKIGORI🍧夏日炎炎 正好食返個冰去降炎超清新既青檸💚而且個頂既CREAM CHEESE都好正食到中間仲有蘆薈粒粒 成個冰都真係好夾個冰質一如既往咁質 係綿綿既冰基本上佢每一款既冰都好正好出色食完仲好透心涼 好正呀💚
季節限定
個冰質一如既往咁質 係綿綿既冰
基本上佢每一款既冰都好正好出色
食完仲好透心涼 好正呀💚

2021-10-14 139 浏览
講左咁耐 終於俾我食到你!🥰之前成日聽人地講話勁多人排隊下不過唔知係咪關地點同時間問題晏晝去竟然又唔洗點排隊👀👀👀最多都係等一兩枱就入得去*店主為左保持日本刨冰味道🇯🇵特意採用純正日本水去製作*❣️Mixed Berries Yogurt $88雜莓乳酪味係季節限定先有🫐🍓要試要食就快快手去 趁而家仲有得食🏃🏻話明係雜莓 會帶少少酸💦不過唔會太酸 所以唔洗擔心雖然話係雜莓乳酪味 但只會附上一少甖嘅乳酪一開始以為靜係得刨冰就完🧊🧊但又唔係嫁喎食到中間會有啲餅碎🍪啲餅碎幾食下 再多啲就好啦而食到底又會有奶凍不斷出現唔同嘅驚喜✨*⭐️要影相打卡就要快快手影啦!否則會影響口感嫁隔離會有個牌仔指示:請於20秒內完成拍攝店員見到影得耐 都話溫馨提示你一句🗣
講左咁耐 終於俾我食到你!🥰
店員見到影得耐 都話溫馨提示你一句🗣
Mixed Berries Yogurt
Mixed Berries Yogurt
2021-10-06 262 浏览
🍵Matcha Cream Special with Shiratama mochi $100刨冰超級綿密 零冰塊感做到入口即融 上面3粒白玉質地煙韌好好咬雖然唔同顏色但食落一樣 無咩味道xD淋面嘅抹茶糖漿好重抹茶味帶少少回甘 茶控表示過關!食多幾啖會發現內有玄機~冰嘅中心隱藏咗消化餅同埋焦糖脆脆口感好豐富但呢啲配料都比較甜所以食到最後會有少少膩。

刨冰超級綿密 零冰塊感
做到入口即融
上面3粒白玉
質地煙韌好好咬
雖然唔同顏色
但食落一樣 無咩味道xD

淋面嘅抹茶糖漿好重抹茶味
帶少少回甘 茶控表示過關!
食多幾啖會發現內有玄機~
冰嘅中心隱藏咗消化餅同埋焦糖脆脆
口感好豐富
但呢啲配料都比較甜
所以食到最後會有少少膩。
Strawberry special
2021-06-19
2021-10-04 127 浏览
而間店舖一直都好高人氣, 而且每個冰影出利都好超靚, 好ig able, 我都係睇到啲相吸引到我過去食, 位置都算偏, 要行一條好長同好斜既斜路先上到去, 附近就係酒吧居多。Strawberry Special (配北海道牛乳奶凍) ($98)冰好大兜, 我見大部分人都係2人share 1個, 而且都溶得算快, 旁邊會有張相好貼心去講解, step by step, 首先利到影幾耐, 之後冰由底到上”不”利食。冰既味道mama, 士多啤梨味過甜同偏化學, 所以唔算好食, 但值得一讚既係啲醬都淋得幾均勻, 好少會食到冇味既冰。另外, 真既士多啤梨好酸, 或者而家士多啤梨已經唔係時令, 但底部既奶凍就好滑身, 但同時可能都因為水份多, 容易就好碎。

Strawberry Special (配北海道牛乳奶凍)
宵夜
2021-09-20 252 浏览
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑夏日炎炎特別想食啲冰涼嘢,一直都聽過呢間甜品店嘅名但係每次經過銅鑼灣都要排長龍😂今次難得經過中環唔使排即刻入去試!❇️伯爵朱古力日式刨冰:刨冰好綿密,入口即溶,重點係食晒成個都冇硬嘅碎冰!伯爵茶味淡而香,同朱古力醬好夾又唔會搶咗佢嘅味~而且份量好足兩個人食一份都好夠食完感覺透心涼~香港一直都好少出現呢種日式刨冰,難得見到一間真係要mark實!期待下次返嚟試其他味道
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑

❇️伯爵朱古力日式刨冰:

2021-09-18 156 浏览
Lime & Cream Cheese Kakigori 🍧Shaved ice is no doubt one of the best desserts when it's hot ☀️ Super refreshing and light, the cream cheese foam on top added a creamy texture to it; loved the aloe vera inside too. Would recommend sharing this as it's huge!!Also got the warabi mochi but was left disappointed - the mochi wasn't chewy enough What's your favourite summer dessert?🌡️✔️ 8.5/10 (shaved ice); 3/10 (warabi mochi)💸 $95hkd (shaved ice); 48hkd (warabi mochi)

2021-07-16
$50 (宵夜)
  • lime & cream cheese kakigori
2021-09-17 166 浏览
我最鍾意嘅一間刨冰店 Shari Shari好多時食完晚飯唔夠滿足,就會心思思去食Shari Shari,順便一試期間限定新口味~唔知有無人同我一樣 覺得肥仔啲漏啲多啲cream嘅口味 岀色過好清新嘅生果口味。𝒦𝒶𝓀𝒾𝑔𝑜𝓇𝒾刨冰質感相當綿密,唔會食到一粒粒碎冰。中間仲會有各式餡料,由頭食到尾都唔會淡而無味,超足料der~▪️𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 & 𝙋𝙖𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 $92五月時嘅期間限定口味!好有夏日氣息嘅一款口味~ 滿口芒果香甜,熱情果味相對低調,清爽但毫無驚喜。▪️𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 $90期間限定again!七月尾去食的~ 刨冰外舖滿厚厚一層牛油果醬!醬汁濃稠creamy,唔會輕易融化至綿密刨冰之中。牛油果味相當突岀,入口尤如牛油果奶昔,毫無早青味。中間加有餅碎,增添左一絲鹹香,令口感層次更為豐富。雖然中間斷層了,但碗底其實都舖左唔少牛油果醬。係一個既清新又飽肚嘅刨冰
我最鍾意嘅一間刨冰店 Shari Shari

𝒦𝒶𝓀𝒾𝑔𝑜𝓇𝒾

▪️𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 & 𝙋𝙖𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 $92
𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 & 𝙋𝙖𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩

▪️𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 $90
𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤
𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤
2021-09-16 96 浏览
中環世一日式刨冰店🍧[Shari Shari Kakigori House 氷屋]夏日炎炎🌞緊係要食番碗刨冰消消暑🍧💦難得見到人氣長龍店Shari Shari 冇人排隊 🚶🏻緊係即刻食番個冰先啦!加上佢食材都係日本🇯🇵送過黎每一次試唔同味都好有驚喜😚😚 把握住黃金20秒影岀黎既📸即刻分享俾大家🥰🌟 Mix Berries Yogurt (w/ panda cotta)🫐🍓🍧($98)面層有yogurt 加埋啲雜梅酸酸甜甜🤩 如果覺得唔夠味嘅話 佢旁邊仲有一杯仔yogurt俾你加落去成個冰都充滿着yogurt味 加埋啲雜梅醬 層次增加😋😋而且佢哋嘅冰仲要好綿🥳中間夾住啲餅乾碎🍪口感好豐富底層仲有奶凍🍼好滑好香奶味香濃平時好怕食啲冰食到最底嘅時候冇醬就會冇晒味 呢個冰完全冇呢個問題🤪👍🏻成個都好足料好夠味 真係大滿足呀🥰味道 9.5/10環境 9/10推介程度10/10
夏日炎炎🌞緊係要食番碗刨冰消消暑🍧💦

味道 9.5/10
環境 9/10
推介程度10/10
2021-09-15 133 浏览
刨冰有驚喜,初時以為好似棉花冰,本身冰係有味,或者係白開水冰上面加醬汁,味道會完全分離,但食完係好評既。佢冰碎之前會加醬,一層冰一層醬加上去,令整體味道平均點,食落口感好細,所以溶得快。冰山勁高,如果唔小心係會成座山倒塌。隔離個台人,唔小心撞到,就成座山倒了,幸好冇整到成身都係,不幸中大幸。冰山咁計,食既係汁既味,如果要其他料就另外比錢。因為山好高,我估加料都係最頂加? 如果佢每座山中間都比返少少料你,例如紅豆呀,小丸子呀之類,食落口感就有層次好多。整體咁講,佢真係打卡同消暑唔錯既選擇。不過要講既係,價錢真係好貴~

整體咁講,佢真係打卡同消暑唔錯既選擇。

不過要講既係,價錢真係好貴~
2021-09-03
下午茶
炎炎夏日,好需要冰涼既甜品降溫見好多人係呢間刨冰打卡既相,好吸引終於有機會嚟食喇!平日下午時間唔算多人,我哋咁啱有位唔洗排隊即刻入座。▧ Match Cream Special (Caramel)配白玉好似冰山咁巨大既刨冰,果然好啱打卡,不過座位旁邊有指示叫”請於20秒內完成拍照”入返正題,刨冰口感好細,面層既抹茶味道夠濃,內面係焦糖味,焦糖則偏甜,食到最後覺得有啲太甜。整體黎講係幾特別,啱打卡,而刨冰都好消暑
炎炎夏日,好需要冰涼既甜品降溫
見好多人係呢間刨冰打卡既相,好吸引

好似冰山咁巨大既刨冰,果然好啱打卡,
不過座位旁邊有指示叫”請於20秒內完成拍照”
入返正題,刨冰口感好細,面層既抹茶味道夠濃,
內面係焦糖味,焦糖則偏甜,食到最後覺得有啲太甜。

整體黎講係幾特別,啱打卡,而刨冰都好消暑
2021-09-08 142 浏览
窮遊香港-中環人氣日式刨冰呢日黎到中環蘇豪區 呢間都幾多人排隊keep住有3-5個人 刨冰份量都幾大 可以2份分人均大概$40-50啦 唔算貴.呢日叫左 ⭐️草莓Special味$98第一眼 成坐山咁大既刨冰 勁大碗 賣相滿分😋冰花做得幾細滑 入面仲有布甸😋表面似加左士多啤梨煉奶整體高分 淨係望到都夠開心 值回票價.(山咁大可能誇張咗 不過肯定食到山泥傾瀉咁款)(叫呢個味 你絕對會食到成台都係🤦🏻‍♀️).黎過幾次 仲試過叫 ⭐️伯爵茶味因為碗既設計 食呢個味 唔會掉到成台都係......中環蘇豪區 呢到勁多酒吧勁多外國人 飲到醉哂 拿 黎之前做好防疫啦.#ShariShariKakigoriHouse #氷屋 (中環)地址:中環蘇豪士丹頓街47號地舗.⭐️評分:味道:4/5環境:3.8/5服務:3.5/5抵食:3/5
窮遊香港-中環人氣日式刨冰
第一眼 成坐山咁大既刨冰 勁大碗 賣相滿分
😋冰花做得幾細滑 入面仲有布甸
😋表面似加左士多啤梨煉奶
整體高分 淨係望到都夠開心 值回票價
(山咁大可能誇張咗 不過肯定食到山泥傾瀉咁款)
(叫呢個味 你絕對會食到成台都係🤦🏻‍♀️)
黎過幾次 仲試過叫 ⭐️伯爵茶味
因為碗既設計 食呢個味 唔會掉到成台都係.....
中環蘇豪區 呢到勁多酒吧
環境:3.8/5
服務:3.5/5
抵食:3/5
2021-09-06 131 浏览
最近hit 到爆既刨冰緊係要去試下為大家送上最中肯既食評啦當日食平日晚飯糖水時段完全唔駛等位👍🏻👍🏻🌯🍖🍱🧆🍳菜式🌮🍙🥗🍕🍔(5🌕滿分)1️⃣青檸忌廉芝士味刨冰 $95(季節限定) 🌕🌕🌕🌕本身重擔心青檸味會好似洗潔精味但係又冇啊!佢地用新鮮嘅青檸味 非常fresh 😚Cream cheese 好夠😍因為cream cheese喺頂大家食嘅時候要𢳂得有技巧唔好一開始就食晒/𢳂晒咁先會人食到最底都有cheese味冰又細又綿 好似食緊綿花咁🥰個刨冰真心多2-3個人share差唔多2️⃣和菓子 跟刨冰+$28🌕🌕🌕佢唔似日本既和菓子 全部都豆佢層糯米皮夠厚 煙煙韌韌咁Miss fatty 又幾中意冇傳統果種咁膩建議大家可以平平地加黎食試下港式和菓子🤣❇️總結❇️~店入面會有指示教你食冰技巧 重點如下: 20秒內影完相即食 ❌用細碗分~每人最低消費$40 平均除開計

最近hit 到爆既刨冰

和菓子
青檸忌廉芝士刨冰
青檸忌廉芝士刨冰
2021-09-06 80 浏览
Shari氷係中環食晚飯,飯後當然要食甜品啦,見shari氷係附近就決定走過去,竟然無乜人排隊喎,真心好彩!因為離開個時已經見到長長既人龍,店內坐位較少,排到咁長龍都唔知幾時先有得食。入內order完等食期間觀看店員的工作,一大盤冰的製作都真的不容易,充滿技巧,而部製冰機絕對是店內的重要靈魂。- 青檸忌廉芝士味 – 選擇困難症發作下,幾經艱辛揀左青檸忌廉芝士味,酸酸甜甜,非常醒神。但真係要跟足店內的指示進食,由上而下,否則好容易成盤冰下場,咁就浪費了。初時仲質疑究竟兩個人食唔食到咁大盤冰,但擔心真係多餘,你一啖我一啖好快就已經清哂。- 厥餅 – 加$48有厥餅,配上黃豆粉加黑糖醬,都好食。仲有幾隻口味都有興趣,但據聞銅鑼灣分店長期爆滿 + Keep住勁長人龍,而中環分店雖然相比之下係少人D,不過係半山,行到喘哂氣都仲要博下會唔會真係少d人等位!希望再有機會再來食另一隻味道啦。
Shari氷

- 厥餅 – 加$48有厥餅,配上黃豆粉加黑糖醬,都好食。

2021-09-04