2023-04-07 507 浏览
👩🏻‍💻最近上網見到好多人食呢個號角🍦佢哋外層係每日新鮮即製嘅法國酥皮🔥所以食落去口感勁酥脆😋牛油味又香濃🧀仲有表面再淋埋甜香嘅蜜糖🍯再搭配埋內餡唔同口味嘅香滑忌廉醬❤️甜而不膩😍勁🈶️層次感呀🥳🍦唔同口味嘅雪糕造型😍淨係外表都超級吸引喇📷睇見都流口水🤤🍦開心果號角 $52:真材實料❤️呢個開心果口味充甜品比較少🈶️所以一定要揀呀👍🍦抹茶紅豆號角 $52:不解釋😂抹茶控必選☕️抹茶茶味超級濃郁💕加埋紅豆呢個配搭🫘真係冇得輸🥳🍦伯爵朱古力號角 $52:伯爵茶味同朱古力味加埋一齊原來咁夾架👍我第一次食😋🈶️驚喜呀🥳🍊日本柚子蛋糕 $68:柚子味嘅甜甜酸酸味道唔錯❤️甜而不膩😋正呀🥳🌰栗子雲呢拿吧巴伐利亞蛋糕 $68:喜歡食栗子嘅一定要試吓呢個蛋糕🍰栗子味滿滿😍係真材實料嘅味道😋🫘抹茶紅豆麻糬蛋糕 $68 : 最近我大愛麻糬出咗好好甜品呀😍夾埋我一路都勁鍾意嘅抹茶🍵紅豆🫘三樣我嘅最愛係曬一個蛋糕入面😍幸福感滿🈵️呢🥳🥳

🍦唔同口味嘅雪糕造型😍淨係外表都超級吸引喇📷睇見都流口水🤤

• 開心果號角
  • 抹茶紅豆號角
  • 伯爵朱古力號角
  • 抹茶紅豆麻糬蛋糕
平時經過香港站成日見到 最近喺沙田都開咗新分店係觀塘法國私房菜法家莊嘅甜品副線🧁有超人氣嘅忌廉筒 各式蛋糕西餅曲奇最受歡迎嘅Cream horn有9隻味咁多!!🤍𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼($𝟱𝟮) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬🤍𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲($𝟱𝟮) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬🤍𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲($𝟰𝟱) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬Cream Horn揀咗呢三隻味 order咗店員先會唧落horn到最鍾意係blue berries cheese! 甜度啱啱好下低仲有啲果醬 整體唔會假甜另外兩款味道都好出好香 但甜咗少少忌廉筒方面 口感超酥脆而唔鬆散重牛油味 表面仲有少少焦糖嘅口感🤍𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗹𝗲𝗼𝗻($𝟴𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟵/𝟭𝟬🤍𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲($𝟱𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬🤍𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲($𝟲𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬另外揀咗三款petite cake 大愛個開心果拿破崙!!用咗最傳統嘅做法用butter cream而唔係custard 唔會整淋啲酥皮 口感比

平時經過香港站成日見到 最近喺沙田都開咗新分店
係觀塘法國私房菜法家莊嘅甜品副線🧁
有超人氣嘅忌廉筒 各式蛋糕西餅曲奇
最受歡迎嘅Cream horn有9隻味咁多!!

下低仲有啲果醬 整體唔會假甜

大愛個開心果拿破崙!!用咗最傳統嘅做法
用butter cream而唔係custard
唔會整淋啲酥皮 口感比較扎實
中間嘅開心果夾層係直接醬果仁打成蓉
所以超級濃味香口 成嚿唔會太甜 會回購!
另外荔枝蛋糕同香蕉朱古力球都係加入真果肉整成
比較欣賞香蕉嗰款 同朱古力味道平衡得幾好
朱古力口感幼滑香濃 入面啖啖香蕉自然嘅甜
2023-03-28 184 浏览
係香港站發現左呢間法式甜品店,主打法式千層酥皮忌廉筒同cakes,做飯後甜品一流,都啱做散水餅的😂見到啲號角同peitie cakes好吸引同幾特別,就買左幾件返屋企做飯後甜品❤️買左3個號角同3件peitie cakes🍰抹茶紅豆忌廉號角 $52一咬落去就食到濃濃既抹茶味,食到中間仲有紅豆蓉,抹茶甜點總能看到紅豆如影相隨,紅豆的甜度配埋抹茶的甘香,味道豐富。士多啤梨忌廉號角 $45中間有士多啤梨果醬同果肉,士多啤梨既天然果酸剛平衡到香甜又幼滑既忌廉,恰到好處😋開心果號角 $48開心果味道突出,加上面頭有啲開心果仁碎,充滿果仁芳香,令到口感好豐富,又好味。除左忌廉整得好幼滑之外,脆筒都整得好食🫶脆筒既千層酥皮好鬆脆,仲充滿牛油香,而面頭有啲焦糖,忌廉既香甜帶脆筒既微鹹,食落好香口。法國Valrhona特濃朱古力 $68我係朱古力愛好者,所以特意選左呢個蛋糕。朱古力慕絲好滑溜,輕軟朱古力蛋糕蓋上一層的朱古力鏡面,好睇又好味❤️日本柚子蛋糕 $68食落好清新,食到蛋糕裡面有柚子,但又唔會好甜,蛋糕好鬆軟。荔枝蛋糕 $58好可愛既原粒荔枝造型,外層係朱古力加果仁碎,蛋糕裡面有荔枝蓉,荔枝味濃郁,

抹茶紅豆忌廉號角 $52
抹茶紅豆忌廉號角

士多啤梨忌廉號角 $45
士多啤梨忌廉號角

開心果號角 $48
開心果號角

除左忌廉整得好幼滑之外,脆筒都整得好食🫶

法國Valrhona特濃朱古力 $68
法國Valrhona特濃朱古力

日本柚子蛋糕 $68
食落好清新,食到蛋糕裡面有柚子,但又唔會好甜,蛋糕好鬆軟。

荔枝蛋糕 $58
好可愛既原粒荔枝造型,外層係朱古力加果仁碎,蛋糕裡面有荔枝蓉,荔枝味濃郁,食落蛋糕口感鬆軟。

2023-03-26
用餐时段
宵夜
抹茶紅豆忌廉號角
士多啤梨忌廉號角
開心果號角
法國Valrhona特濃朱古力
2023-03-26 326 浏览
之前經過香港站搭地鐵已經留意到呢間cake shop!由店外望入去嘅純白風格已經被佢吸引住!今次趁住經過嘅時候的起心肝行入去望一望!Cream Horn 角號Cream Horn號角係Signature. By5r嘅signature之一!千層酥甜筒帶住馥郁牛油和氣,再係酥筒上抹上一層焦糖面,令內外都同樣酥脆而且帶陣陣焦香.開心果最愛嘅果仁之一!帶住翠綠色嘅開心果忌廉充滿開心果獨有嘅果仁香.忌廉質感順滑今落又唔會覺得好膩.忌廉上再加上開心果碎令開心果味更濃郁.伯爵茶朱古力忌廉用上澳洲T2 伯爵茶茶葉及Valrhona 朱古力製作.味道濃厚香甜,第一啖先帶出伯爵茶濃郁嘅茶香,後帶朱古力濃厚可可甘香.整個配搭濃厚但又唔好heavy. 楓糖吉士新推出口味!楓糖吉士配搭本身已經充滿焦糖香嘅千層酥筒帶出雙重甘甜嘅焦糖香氣.楓糖甜而不膩,吉士上加上果仁令口感更豐富.開心果拿破崙同平時食開嘅拿破崙有微微分別.Signature. By5r較鍾於傳統,以Butter cream製作拿破崙. 口感會較平時所用嘅吉士結實.整個拿破崙酥化充滿更香脆嘅札實感.中間開心果味同樣突出.日本柚子蛋糕呈拿破崙sign

Cream Horn 角號

開心果

伯爵茶朱古力

楓糖吉士
楓糖吉士角號

開心果拿破崙

日本柚子蛋糕
呈拿破崙signature Logo嘅石春型蛋糕.柚子味道清香唔會過甜膩,相當清新.

香蕉朱古力蛋糕
造型圓轆轆好可愛, .蛋糕外層朱古力慕絲濃香又唔會過甜.蛋糕內裏充滿香蕉蓉,帶出天然香蕉甜味,整體都唔會過甜.
香蕉朱古力蛋糕
楓糖吉士角號
  • 香蕉朱古力蛋糕
  • Cream  Horn
香港站下面有好多舖頭 有少少似尖沙咀地鐵站咁😂 不過平時點樣頭多唔太吸引我😂 因為好似其他地方都會有呢啲舖頭咁 但今次就搵到一間舖頭唔係到到都有 佢報賣嘅甜點賣相好靚🤩 最後人唔到手買咗成盒🐷🐷🐷我哋入手左一盒九個嘅Horn 一共有九隻味道包括: 🦄雲呢拿吉士忌廉號角🦄伯爵茶朱古力號角🦄開心果號角🦄士多啤梨忌廉號角🦄抹茶紅豆忌廉號角🦄藍莓芝士忌廉號角🦄芒果忌廉號角🦄荔枝忌廉號角🦄朱古力忌廉號角真係有超級多款式 9隻味道嘅Horn仲有個盒可以擺埋一齊 超級colorful🤩 全家人一齊開心share都仲得😏9隻味道都唔錯✊🏻 以下會分享一啲我哋超級超級推介嘅味道🤩.🐷朱古力忌廉號角 👅9/10鍾意朱古力嘅人應該會幾鍾意呢一個味道 因為朱古力味道非常香濃 但又唔會話太甜/太苦 我覺得佢係成功攞到中間平衡位✊🏻🤤.🐷伯爵茶朱古力號角🍫 👅8/10伯爵茶同埋朱古力嘅味道兼備 唔會互相冚咗對方嘅味道😁 然後伯爵茶 原來係用我哋之前都飲過嘅T2牌子 T2喺澳洲嘅茶界LV😂 做得非常出色✊🏻 .🐷開心果號角 👅9/10開心果味道香濃 加上上面有啲開心果碎 令到口感同埋味道都更加豐富🥰.🐷抹茶紅豆忌廉

我哋入手左一盒九個嘅Horn 一共有九隻味道

🐷朱古力忌廉號角 👅9/10
🐷伯爵茶朱古力號角🍫 👅8/10
🐷開心果號角 👅9/10
🐷抹茶紅豆忌廉號角 👅8.5/10
開頭我都冇留意原來佢仲有紅豆嘅味道 因為見佢綠色咁樣以為得抹茶味🤣 宇治抹茶味道幾濃🍵 然後原來裏面仲有紅豆嘅味道 抹茶同紅豆真係Perfect match 裏面有啲甜甜地嘅紅豆蓉🫘 口感唔錯🤤
🐷荔枝忌廉號角 👅8/10
荔枝味道濃得黎唔假 亦都唔會太甜 而且荔枝味道好清新 所以相對上油膩感更加低🤩
🐷雲呢拿吉士忌廉號角 👅8.5/10
雲呢拿味道並唔係源自香精 而係真係用來自馬達加斯加嘅雲呢拿籽👀 所以喺個忌廉裏面都見到有啲雲呢拿籽👍🏻👍🏻 咁樣成本高好多 但真係味道都香好多😂 睇返發現馬達加斯加嘅雲呢拿籽非常特別 係會帶着一種淡淡嘅酒甜香味✨ 雖然我平時唔飲酒 但覺得咁樣加咗少少酒味嘅雲呢拿味真係好特別✨✨
佢哋除咗cream出色 連脆筒都整得幾好👍🏻
🦄酥皮幾鬆脆👍🏻 口感好好
🦄面頭有啲焦糖 所以更加香 同埋有少少「光面」感 睇落更有食慾😂
🦄充滿牛油香味🧈
我哋今次係喺香港站買嘅 店員同我哋講🚶🏻‍♀️ 最近沙田都會開埋分店 咁住新界嘅人都可以買到啦🥰
外卖自取
舖頭位於中環站,中環站啲電梯有啲難分,所以有少少難搵。係外賣店冇得堂食。見到七彩繽紛嘅cream配忌廉筒十分吸引,仲有好多cake,最後揀咗兩隻味同一件蛋糕試吓。。Chocolate $45。VANILLA CUSTARD $45個cream係butter cream, 好滑!朱古力味好濃好香,有啲似朱古力雪糕。幾好食。吉士味好有雲呢拿味,感覺light啲冇咁漏。個筒有千層口感,好酥脆,外層做咗焦糖,稍微甜咗少少。進食時啲cream又係會咇出黎,好正🤤都係小心食到週圍係😂。香橙朱古力蛋糕呢個係best seller。隻味好似食緊橙餅朱古力咁😋 入面有朱古力蛋糕cream仲有啲脆脆,溝埋一齊好好食。Overall,去開中環碼頭搭船或者順路經過可以買來試吓 。(上次咁啱等咗好耐,大家小心預時間。) 怕甜人士要小心,食食下都幾甜。推介指數:7/10 抵食指數:6/10

。Chocolate $45
。VANILLA CUSTARD $45

。香橙朱古力蛋糕

推介指數:7/10
抵食指數:6/10

2023-02-09 119 浏览
行經香港站,就被門口既display 吸引左😍,以為係雪糕🍦,但睇真啲發現唔係雪糕嚟架Cream Horn,有9款口味,每款顏色都好吸引🌈,用上法國酥皮制作,焗完仲keep到又香又脆,而且好香牛油味🧈,但絕對唔係我細個食既忌廉號角,又乾又淋🫣今次我選左三種口味,開心果忌廉必食推薦🥇,好香好濃,真係食唔停口,面層仲有開心果碎添,伯爵朱古力忌廉朱古力味比較出,但依家會食到淡淡既伯爵茶既香,士多啤梨忌廉,中間會有士多啤梨醬🍓,酸甜好好味😋忌廉好硬身,仲要好滑,職員話兩小時內都唔會溶除左Cream Horn之外,原來仲有Cake,款式都幾多,而且每款都好吸引🤩,於是我又選左三件🤣,女人就係咁,甜品再多都食得哂😜栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕🌰有好香既雲呢拿味,仲有綿滑既栗子蓉,面頭仲有金鉑,好矜貴☺️日本柚子蛋糕🍰好清新,而且唔會好甜,仲食比柚子添,士多啤梨蛋糕🍓似朵花一樣,粉紅色好靚,忌廉比cream horn軟身,兩個不同食法😆

外卖自取
New quality cake shop in Hong Kong Station!超方便喺正去ifc條電梯隔離!覺得呢間bakery好食過附近ifc五星酒店啲酥皮呢🫢Heart Shape Napoleon(Rating: 8.5/10)抱住試新嘢的態度 又幾好食 而且態度好好!薄酥皮脆口紮實不過火 淡淡牛油香 餡料好香濃天然Vanilla及重蛋香 不會太甜也不膩 當時另有芒果/合桃/無花果揀 但我自己最鍾意呢種經典草莓combo 聽店員介紹 嚟緊情人節都會有限定口味+限定蛋糕!以後喺中上環想買蛋糕 (esp mille-feuille)我終於有N_na Patisserie以外的選擇😙

Heart Shape Napoleon
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 去IFC,香港站近D或E出口就會特別見到一間賣好精緻嘅pastry 🧡 今日終於去試啦😎分別選咗3款horn: 伯爵朱古力忌廉,開心果忌廉,荔枝忌廉3款Petite cake: walnut napoleon , avocado and matcha red bean mochi cakeHorn 嘅價錢係45-52 depends what flavour you pick 真係超級脆!同埋唔會有沈油壓味係到 😉都幾mouth filling 😋唯獨是荔枝一同個cone 一齊食,個cone 嘅味會cover咗少少lychee味🤏 再重味返少少會好啲至於啲petite cake 🍰 58-68件件都層次分明👌🏻又睇得又好食😋特別推avocado 🥑 mousse 好smooth ,仲有少少orange liqueur 去少少吊味 🧡 正~ 當然仲可以買啲大啲嘅cake Servings:Baby 2 - 4 pax (approx. 0.5 lb)Lady 5 - 8 pax (approx. 1 lb)Princess 9 - 12 pax (appr

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

分別選咗3款horn: 伯爵朱古力忌廉,開心果忌廉,
荔枝忌廉

都幾mouth filling 😋

至於啲petite cake 🍰 58-68
件件都層次分明👌🏻
又睇得又好食😋
特別推avocado 🥑
mousse 好smooth ,
仲有少少orange liqueur 去少少吊味 🧡 正~

當然仲可以買啲大啲嘅cake

Servings:
Lady 5 - 8 pax (approx. 1 lb)
Princess 9 - 12 pax (approx. 2 lbs)

仲可以以優惠價去加購一啲急凍肉例如Wagyu Beef Wellington with French Foie gras Black truffle Paste (230g) 之類

Signature 絕對可以encore🥳

🔎 #cass_中環
🔎 #cass_hkstation
🔎 #eatwccinhk
2023-01-25 139 浏览
上次就試咗佢地啲聖誕法式甜品🎄但超高人氣嘅cream horn 同蛋糕都勁吸引 趁着新年有新產品就試埋佢🧧.📌雲呢拿吉士忌廉號角 $45呢到嘅Cream分左三種做法 純忌廉冇朱古力, 白朱古力底, 黑朱古力底~試左最招牌嘅雲尼拿吉士味先🍦個酥皮筒真係勁酥脆 好有層次感 仲好香牛油味🧈而且外層加左啲砂糖 令口感更香脆‼️吉士好軟滑 蛋奶香都好重 balance得好好🥚🥛仲混合好多雲尼拿籽 好濃香🤍不過真係太足料 真係食到底都係滿滿嘅餡 食晒都幾甜膩🤣.📌藍莓芝士忌廉號角 $45呢款就係冇朱古力底 而係忌廉+忌廉芝士🧀食落幾creamy 好似食緊藍莓芝士mousse cake咁🍰中間仲有藍莓果醬 酸酸甜甜 幾開胃🫐.📌開心果忌廉號角 $52呢款好有驚喜 開心果控必食💚加左白朱古力底 令到cream更實淨 同時又保留到軟滑嘅口感🤤仲係用左Valrhona朱古力 夠晒高質🍫以為白朱古力會好甜 但又唔會喎 食落超濃開心果味 真係似食緊開心果醬咁😍.📌伯爵茶朱古力忌廉號角 $52呢到嘅伯爵茶朱古力好多人都推介🌟用左黑朱古力底 味道好濃苦🍫加埋伯爵茶嘅清香☕️係最唔甜膩嘅一款👍🏻不過我就略嫌茶味唔夠出

📌雲呢拿吉士忌廉號角 $45
雲呢拿吉士忌廉號角

📌藍莓芝士忌廉號角 $45
藍莓芝士忌廉號角

📌開心果忌廉號角 $52
開心果忌廉號角

📌伯爵茶朱古力忌廉號角 $52
呢到嘅伯爵茶朱古力好多人都推介🌟用左黑朱古力底 味道好濃苦🍫加埋伯爵茶嘅清香☕️係最唔甜膩嘅一款👍🏻不過我就略嫌茶味唔夠出 有少少比朱古力蓋過左🤏🏻
伯爵茶朱古力忌廉號角

📌賀年兔兔高昇迷你椰汁太妃麻糬蛋糕 $88
造型成舊年糕咁 賣相好可愛 勁有新年氣氛🧧Q彈嘅啫喱包住軟滑嘅椰子味mousse 椰香真係幾濃🥥中間仲有拖肥醬, 麻糬同海綿蛋糕 整體個味又幾夾喎🍰不過麻糬口感太實好粉 似食緊綠豆糕咁🫣海綿蛋糕好濕超甜 成舊蛋糕一齊食就更加甜🙈
賀年兔兔高昇迷你椰汁太妃麻糬蛋糕

📌荔枝蛋糕 $68
造形好精緻 都似荔枝喎😎外層嘅朱古力加左杏仁碎碎 食落好香脆 仲有果仁香🌰mousse嘅荔枝味好清香 坊間好少荔枝味甜品 就算有都係化學甜味🧪不過呢到幾高質 真係好天然荔枝甜味 有食緊荔枝蓉嘅感覺🥰雖然好多mousse 食落都係好甜 但有三層海綿蛋糕中和下🙌🏻呢款個蛋糕就冇索到濕晒 係caky嘅 所以整體可以接受😌
雲呢拿吉士忌廉號角
藍莓芝士忌廉號角
開心果忌廉號角
伯爵茶朱古力忌廉號角
賀年兔兔高昇迷你椰汁太妃麻糬蛋糕
荔枝蛋糕
隱世地鐵站精緻餅店,主打多款口味忌廉筒🍦同特色小蛋糕🍰 選擇超級多,樣樣睇得又食得🤤🍦Cream Horn🍦佢哋每一隻嘅饀料都 超 爆 多 !重點係個酥皮脆筒真係酥到掉渣😍由內到外千層酥皮都係脆卜卜鬆脆可口香氣十足🤤🤤🤤🫐 藍莓芝士忌廉角$45可能因為混合左忌廉芝士嘅關係,質地會比較厚身,每一啖都好似食緊藍莓芝士蛋糕咁,藍莓果醬酸酸甜甜好醒胃,以芝士口味來講算係偏輕盈✨🍫 伯爵茶朱古力忌廉角$52伯爵茶朱古力忌廉係最幼滑嘅,基本上用舌尖輕輕一推就已經融化,好似食緊伯爵茶味嘅生朱古力,朱古力味唔會蓋過伯爵茶味,兩者交融一齊味道幾夾,整體食落唔會太甜👍🏻🍦 開心果忌廉角$52將為開心果控當然一定要揀嚟試吓,佢嘅質地比伯爵茶朱古力稍為厚身少少,以加咗果仁嘅忌廉來講,做到絲滑嘅口感真係不得了,而且開心果味好濃郁,係最鍾意嘅一款👑🍰Petite Cake🍰🍊賀年鴻兔運轉迷你蜜柑白朱古力蛋糕 $78呢個名好長😂 亦係最心得家中長輩喜愛嘅一款🤭外型成粒桔仔咁,仲有滴露水添💧入面係一層白朱古力慕絲包住蛋糕同蜜柑果饀,慕絲幼滑嘅質感不在話下,蜜柑餡料嘅酸甜調節得好好,仲有一陣柑皮嘅清香,入口輕柔🍰經典合

🍦Cream Horn🍦
佢哋每一隻嘅饀料都 超 爆 多 !
重點係個酥皮脆筒真係酥到掉渣😍

🍦 開心果忌廉角$52

🍰Petite Cake🍰

🍊賀年鴻兔運轉迷你蜜柑白朱古力蛋糕 $78

🍰經典合桃拿破崙 $88
合桃拿破崙係佢哋嘅signature之一,整體企身紮實,奶油忌廉夾住合桃蛋白餅一層又一層,層次豐富,香脆又唔膩,再多點合桃粒粒就更滿足喇
經典合桃拿破崙

🧀日本雙層芝士蛋糕 $58
鍾意食芝士蛋糕嘅,呢個可以一次過滿足你2種芝士蛋糕嘅口感,上層係軟滑嘅生乳酪,下層係厚實嘅烤芝士,芝士味道香濃
日本雙層芝士蛋糕

🧁 Signature by 5R
🏡地址:中環港鐵香港站29號舖(近E岀口閘外)
☎️電話: 2603 1968
🕙營業時間: 10:00-20:00 (Mon-Sun & PH)
———————————————
2023-01-22
開心果忌廉角
藍莓芝士忌廉角
伯爵茶朱古力忌廉角
經典合桃拿破崙
日本雙層芝士蛋糕
賀年鴻兔運轉迷你蜜柑白朱古力蛋糕
去完旅行無耐就新年,約開朋友食新年飯就打算買蛋糕慶祝下。本身打算去 @signature.5r 買之前食過嘅蛋糕,點知幸運地遇到新年限定版,又好好彩有~現~貨,無慮即決,一次過擁有9款蛋糕成為蛋糕富人,店員就提提大家,最好預早1-2日預定,就唔使擔心現場無貨~同場買埋 #法家莊 出品嘅蘿蔔糕,去到朋友見到 #賀年糕點 開心又滿意!🔶 Chinese New Year Pebble Set $668🔸 椰汁太妃麻糬蛋糕實不相瞞,完全被這個年糕造型俘虜,迷你size超可愛,帶濃香椰汁味,內裡有拖肥配麻糬,甜而不膩,寓意新一年多一份甜蜜、多一份煙韌,咁好意頭人人鍾意!🔸 迷你蜜柑白朱古力蛋糕蜜柑/桔仔賣相可愛滿分,像真度十足,雖然是白朱古力,但有微酸的果香加持,立即得到平衡,不會過完甜膩, #相機食先 之後再細細品嘗。🔸 Lychee Cake成粒荔枝樣已經令人好期待,食一啖荔枝味出哂嚟,淡淡的清香。🔸 濃朱古力香蕉松露球超濃郁朱古力內有經糖製的香蕉,朱古力味有香蕉甜香,配搭得宜,Chocolate lover必食!🔸 栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕喜歡吃栗子的話不可錯過,唧花似足lace有少女感,
Chinese New Year Pebble Set

🔸 椰汁太妃麻糬蛋糕

🔸 迷你蜜柑白朱古力蛋糕

Lychee Cake

🔸 Lychee Cake
成粒荔枝樣已經令人好期待,食一啖荔枝味出哂嚟,淡淡的清香。

濃朱古力香蕉松露球、栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕

🔸 濃朱古力香蕉松露球

🔸 栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕
喜歡吃栗子的話不可錯過,唧花似足lace有少女感,栗子蓉入口幼滑,仲食到陣陣的雲呢拿味呢!

日本柚子蛋糕、牛油果蛋糕

🔸 牛油果蛋糕
以為綠色係抹茶味,估~錯~啦,佢係牛油果蛋糕,特別選用新鮮熟成的牛油果,因此入口果味份外自然。

🔸 日本柚子蛋糕
睇到個名就知道用上日本柚子,清香柚子味撲鼻,配搭海綿蛋糕和幼滑忌廉,層次分明又好夾。

藍莓乳酪蛋糕、香橙朱古力蛋糕

🔸 藍莓乳酪蛋糕
紫色的是夢幻感,甜度適中且有豐富藍莓味,清香又輕盈。

🔸 香橙朱古力蛋糕
朱古力味同橙味簡直係絕配,朱古力滲透出橙香,有減膩的作用,一個人吃光光無難度。

◽️ 喜慶傳統瑤柱臘味蘿蔔糕
品牌自家出品,於本地製作,面層已經見到夠哂足料,而且無添加劑食得安心!蘿蔔糕嚴選新鮮蘿蔔、北海道瑤柱、上等臘味、生曬蝦米及冬菇等餡料,只要煎至金黃色就得。我自己就鍾意有燶邊,香口又食得出臘味香。
Chinese New Year Pebble Set
Lychee Cake
濃朱古力香蕉松露球、栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕
日本柚子蛋糕、牛油果蛋糕
藍莓乳酪蛋糕、香橙朱古力蛋糕
喜慶傳統瑤柱臘味蘿蔔糕
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝酥皮忌廉筒Cream Horn🥐😍超酥脆!👍🏻Buttercream原來都可以好好食!🍦😋❞發現新開既法式甜品店!😍係香港站閘外 主打酥枝忌廉筒Cream Horn🥐類似港式傳統忌廉筒fusion左法式甜品既原素🤤👍🏻仲有peitie cakes幾岩做散水餅/tea time甜品😋💗雖然佢都唔平 但的確幾特別同好食 值得一試!😎-𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐇𝐨𝐫𝐧-主打既酥皮忌廉筒果然幾高質有驚喜!😍即叫即擠cream! 個筒室溫放一日都仲係好酥脆! 千層既口感 充滿牛油香氣 香甜既焦糖外皮😚中間係butter cream 平時我就唔中意既 但佢既butter cream好食!❤️唔甜膩 好軟滑 似生朱古力口感/唔溶既軟雪糕🍦anyway總之係係有厚度而濃郁既cream!😋▪️𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘙𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘢𝘯 $52 (4.5/5)▪️𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 $52 (4/5)▪️𝘓𝘺𝘤𝘦𝘦 $45 (4/5)佢有9隻味 當日冇晒最想食既pistachio🥹不過呢3隻味都相當高質! 🍵抹茶香濃回甘 唔假甜 中間有點到即止既紅豆蓉😌👍🏻而男友就好中意earl grey
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕
❝酥皮忌廉筒Cream Horn🥐😍超酥脆!👍🏻
Buttercream原來都可以好好食!🍦😋❞

-𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐇𝐨𝐫𝐧-

Cream  horn

▪️𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘙𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘢𝘯 $52 (4.5/5)
▪️𝘓𝘺𝘤𝘦𝘦 $45 (4/5)

佢有9隻味 當日冇晒最想食既pistachio🥹不過呢3隻味都相當高質! 🍵抹茶香濃回甘 唔假甜 中間有點到即止既紅豆蓉😌👍🏻而男友就好中意earl grey choco🍫果然係佢地既best seller! 伯爵茶香好出 同朱古力好夾😚最後係較fresh既水果款荔枝味!💗天然香甜 仲有少少荔枝蓉☺️

-𝐏𝐞𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞-

Petite  cake

另外仲有好多cake仔 買後做tea time甜品/散水餅都幾有體面🥳而且都好食!

▪️𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘕𝘰𝘪𝘳 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 $68 (4.5/5)
▪️𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘋𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 $58 (4/5)
▪️𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘞𝘢𝘭𝘯𝘶𝘵 𝘕𝘢𝘱𝘰𝘭𝘦𝘰𝘯 $88 (3.5/5)

Orange  noir  chocolate
Japanese  double  cheesecake
Classic  walnut  nepoleon

橙朱古力男友同屋企人都覺得最好食🤤有橙餅既味道同回憶!🍊🍫cheesecake有兩層軟滑口感🍰拿破崙酥脆 核桃味香濃 中間有核桃脆餅而cream比例低😌但性價比冇咁高

-𝐇𝐚𝐧𝐝-𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬-
Pistachio  Hand-made  Cookie
▪️𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 $98

充滿開心果果仁鹹香💚仲有粒粒果仁碎😚送禮幾岩!🎁佢仲有好多款曲奇!(朱古力/杏仁味)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Signature by 5R
中環港鐵香港站29號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_甜品
Cream  horn
Petite  cake
Orange  noir  chocolate
Japanese  double  cheesecake
Classic  walnut  nepoleon
Pistachio  Hand-made  Cookie
  • Matcha Red Bean Cream  Horn
  • Earl  Grey  Chocolate  Cream  Horn
  • Lycee  Cream  Horn
  • Orange  Noir  Chocolate
  • Japanese  Double  Cheesecake
  • Cream  Horn
2023-01-06 439 浏览
☆ 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙗𝙮 5𝙍中環港鐵香港站29號舖有次係IFC落去搭地鐵,見到呢間鋪頭,比d甜品吸引住,出開黎一於買d返屋企試下。✦ 招牌蝴蝶酥喜歡食蝴蝶酥嘅我見到呢個點可以唔試,特別係佢一啖一個嘅size真係令人好歡喜,而且仲令罪惡感減退不少,一打開已經聞到好香甜嘅味道,但食落唔會過甜,而且好酥脆,必買item呀(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ 開心果忌廉號角個Horn真係好好食好酥脆,開心果忌廉個味都好濃郁,正!✦ 伯爵茶朱古力忌廉號角同樣個Horn好好食,伯爵茶朱古力隻味好平均,同埋我鍾意佢唔太甜,好味!✦ Dark Chocolate Banana Truffles Ball朱古力味好濃,入面有好多香蕉肉,不過松露味唔算好出✦ Christmas Tree Pistachio Raspberry Cake (Christmas Special)聖誕節限定,開心果味好出,配左紅桑子酸酸meme咁,食落唔會好甜。✦ Mango Napoleon 拿破崙好酥脆,芒果好甜,吉士醬都剛剛好,唔會話太多,正呀!

☆ 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙗𝙮 5𝙍
中環港鐵香港站29號舖

✦ 招牌蝴蝶酥

✦ 開心果忌廉號角
個Horn真係好好食好酥脆,開心果忌廉個味都好濃郁,正!

✦ 伯爵茶朱古力忌廉號角

朱古力味好濃,入面有好多香蕉肉,不過松露味唔算好出

✦ Mango Napoleon
拿破崙好酥脆,芒果好甜,吉士醬都剛剛好,唔會話太多,正呀!
  • 伯爵茶朱古力忌廉號角
  • 蝴蝶酥
2022-12-29 62 浏览
再試Signature by 5R, 成日都唔記得係香港🇭🇰站既邊一邊,因為兩邊唔通,上次試過去錯咗就要上返IFC行番去另一邊,其實可以喺Godiva嗰邊落香港站或中間聖誕🎄老人村落香港站都得。今次多咗聖誕🧑‍🎄🎄系列,有minicake,曲奇🍪都綁上絲帶🎀,威靈頓系列都有折,號角系列有9款,上次試咗荔枝忌廉號角,今次試芒果號角,係Best Seller之一一家人食,芒果🥭忌廉冇乜芒果🥭味,好彩中間有真芒果🥭,甜又正,個號角好脆,食到底都有忌廉。因為店內冇位食,反而喺店外有個位就企喺度食。
忌廉脆筒
聖誕🧑‍🎄🎄minicake