2019-12-21 627 浏览
🍔Simplylife 下午茶.好抵食呀🍔今日偷得浮生半日閒,經過simplylife,見到下午茶最低$35起,所以吸引左過去原來麵包/酥餅只需$35其餘還有一款$48 Tea set, 有5-8樣款揀我呢個都係其中一款$48+配香辣薯條+飲品咖啡/茶係唔需要額外加錢,而我要左朱古力,都只係加$5👍🏻👍🏻係我印象裡面simplylife都屬中高價位,而呢個下午茶既價錢性價比真係好高!塊牛堡都無馬虎,食到咸香的牛味☺️🍔而重點係環境好舒服,可以慢慢chill一個下午❤
🍔Simplylife 下午茶.好抵食呀🍔

今日偷得浮生半日閒,經過simplylife,

見到下午茶最低$35起,所以吸引左過去

原來麵包/酥餅只需$35

其餘還有一款$48 Tea set, 有5-8樣款揀

我呢個都係其中一款$48+配香辣薯條+飲品

塊牛堡都無馬虎,食到咸香的牛味☺️🍔

而重點係環境好舒服,可以慢慢chill一個下午❤
2019-12-19 462 浏览
Simplylife is a restaurant that never fail. They welcome you with a slice of bread freshly toasted each morning. sometimes sourdough. (my fav) but it would be better if they could reheat the bread before serving.Ox tail rice. Very yum! I used to cook this at home. They just managed to make it taste like homemade.

Ox tail rice. Very yum!
2019-12-17
2019-12-17 450 浏览
第一次尼九龍灣Simplylife, 被安排坐在窗邊,在日光、木椅子和綠色植物的襯托下,感到無比寫意。brunch的選擇很多,首先奉上自家製的酸種麵包,還有南瓜湯。南瓜湯質地濃稠,每一啖感覺都很實在。主菜我揀咗水煮蛋伴菠菜牛油果藜麥。視覺效果黃黃綠綠的,很繽紛,碟面遍布了粟米粒和藜麥,而牛油果的份量也不少!英式鬆餅浸滿了蛋液和荷蘭醬,配埋牛油果同菠菜,感覺非常飽滿,很幸福!加埋藜麥帶來了少少彈牙的口感,整個配合都很好吃!飲埋Simplylife 的signature 冰茶,令個weekend brunch 更加Relax!

南瓜湯質地濃稠,每一啖感覺都很實在。

主菜我揀咗水煮蛋伴菠菜牛油果藜麥。

2019-12-03 600 浏览
原來九龍灣德褔商場真是有很多食店,中西,日本,東南亞美食等等,樣樣都有,所以吸引了很多人來行街之餘,也有很多專程來到吃飯。今日下午工作完畢,就隨意找了間餐廳,因為知道這區午飯時間特別多人,所以選擇未到午飯時間入坐,就不需要等候。店舖非常大,坐位寛闊,非常舒適。而午餐的價錢也很合理,有沙律或餐湯配主食及餐飲。車厘番茄醬蟹肉手製扭紋粉,非常多蟹肉,味道相當不錯。另外慢煮肉碎手製闊條麵,這個味道就比較咸了少許,但味道還可以。

2019-11-25
午餐
2019-11-28 491 浏览
還記得好耐之前喺又一城嘅simplylife分店, 食完之後對呢一間連鎖店有驚喜。今日嚟到九龍灣見到又有佢嘅分店所以決定一試。去到感覺地方都算闊落 ,原因因為好少人 ,但係啲座位就唔多好坐。大約有十多款嘅晚餐選擇, 但所謂嘅晚餐 其實都係散叫 因為佢要你再另外加錢唉沙律或者餐湯。其實睇曬咁多個餐都唔係太有心水我哋就揀咗 一個羊髀 食落真係麻麻地即係得啲汁嘅味啲肉淋patpat另外叫咗個意粉 不過不失啦普通到不得了我哋其中一個餐就加咗錢要湯 唉唔加好過加一上枱二人份量嘅包就送上嚟 佢出面自己另外有包賣嘅 但真係冇乜水準總括嚟講就十分失望價錢又唔平味道份量又唔足

今日嚟到九龍灣見到又有佢嘅分店所以決定一試。

其實睇曬咁多個餐都唔係太有心水

另外叫咗個意粉 不過不失啦普通到不得了

我哋其中一個餐就加咗錢要湯 唉唔加好過加

總括嚟講就十分失望價錢又唔平味道份量又唔足

2019-11-04 645 浏览
Simplylife真的令人又愛又恨,用餐價錢偏貴,部份餐的份量也不多,可是能保持食物質素!當天和同事午餐,11時半入座,所以客人不多,到了12時多,開始人滿為患,亦需要等位。餐單大部份食物吸引我的眼光,因為大家可以分享,所以總共叫了五個菜,可說是分享的樂趣呢!蘑菇濃湯用料多,吃得出藜麥,野菌味濃郁,喜歡把包蘸着濃湯吃。沙律新鮮,不過沒有吃完。鮮蝦茴香龍蝦汁有機糙米飯,每顆米也被醬汁包裹着,真的吃得出有龍蝦汁呢!個人認為糙米飯比較有口感,比平日軟爛的燉飯好吃。大蝦新鮮,但不太喜歡有洋蔥在內,因為洋蔥太生了。燒海爐魚份量很少,勝在魚肉新鮮,適合小鳥胃人士。燒鴨胸肉不如平常吃的煙燻鴨胸,鴨胸肉有點韌,底下炒雜菜如同四季豆的味道,有點臭草青味,最好吃的還是烤薯。全日早餐分量十足,非常適合大胃人士,烤過的番茄及炒蘑菇味道不錯,麵包塗上厚厚的牛油, 十分香口。牛油果蓉牛肉漢堡很厚身,絕對不可能一口咬住包。牛肉頗為多汁,上面有牛油果蓉🥑但不算多,如果可以有更多牛油果蓉就好了,哈哈!牛肉底下還有我喜歡吃的酸青瓜!最後,真的想說Simplylife的桌子很小,為什麼碟子要用那麼大的尺寸呢?😅😅

蘑菇濃湯

沙律

鮮蝦茴香龍蝦汁有機糙米飯

燒海鱸魚烤薯燒意大利黃瓜香草牛油汁

燒海爐魚份量很少,勝在魚肉新鮮,適合小鳥胃人士。

燒鴨胸炒雜菜意大利黑醋汁

• 香草茴香龍蝦汁有機糙米飯
  • 冰茶
Tea
2019-10-04 494 浏览
琴日同朋友去九龍灣做野,順便食個下午茶,我叫左漢堡,朋友叫左pizza,我個漢堡有雞肉既,食落去都幾好味,但如果d肉可以滑dd就好,份量都夠,飽肚,加上有芝士就會濃味dd,朋友個pizza ,餅底好脆,加上有粟米粒同dd醬,食落有d酸酸感覺,幾醒神,fresh !整體上,食物ok,但如果張枱能大dd就好,始終依家感覺好逼,又放唔到d野食咁。。希望能有更改善啦!
2019-09-27 459 浏览
位於德福廣場戲院對面嘅Simplylife,每逢lunch時候,成日都大排長龍。偶爾想黎依度食嘅,通常會盡早趁大軍殺到前到達。今日剛好路過,睇到未有人龍,所以就入黎食個lunch。依度供應簡便嘅西式午餐,一般每日都有沙律、full day breakfast、burger、魚、雞胸/鴨胸、飯等等,一整頁紙唔少嘅選擇,其實都唔簡便架喇。午餐包一份主菜一杯飲品,可以再加一個餐湯。食左幾次,個人喜好主菜通常都會揀雞胸或者full day breakfast,但今日見到有鴨胸,當然就更加吸引,就黎一份。鴨胸嘅份量唔少(比雞胸多),配菜有蔬菜、薯蓉,伴埋黑醋汁。上碟嘅時候鴨胸已經切好左薄片,試一啖,溫度夠,肉質非常的軟嫩多汁,肉有鮮味,皮是酥香,是有水準的。依個價錢,收貨有餘了。雖然餐廳的路線係走簡單風格,但全碟主菜份量足,食曬一定夠飽。一份午餐幾十至近百元不等,再加一也是不出一百蚊鬆D,是性價比頗高嘅選擇,難怪依度lunch成日都客滿。

• 鴨胸
2019-09-27 311 浏览
星期六同朋友hi tea又唔想食貴野呢間Simplylife就岩曬佢既下午茶真係好抵食我哋3個人叫咗3樣野share食墨西哥薄餅配粟米,食落有小小偏鹹車打芝士煙肉牛肉漢堡,牛肉非常厚而汁juicy 麵包配牛油果卷,呢個非常推薦,滿口牛油果,而且配咗辣肉腸,口感非常好
星期六同朋友hi tea又唔想食貴野

呢間Simplylife就岩曬
佢既下午茶真係好抵食

我哋3個人叫咗3樣野share食
墨西哥薄餅配粟米,食落有小小偏鹹
車打芝士煙肉牛肉漢堡,牛肉非常厚而汁juicy

• 車打芝士煙肉牛肉漢堡
2019-09-25 299 浏览
查實已經食過超過20次以上,今次終於記得影相啦我,我地貪佢方便就腳,同埋環境舒服,唔限就座時間,呢點非常好同埋職員方面好有禮貌今次我地點咗兩個lunch sets(1) 全日早餐 $82(跟餐有冰茶) 我基本上有十次嚟呢度都會點呢個餐8次,各樣食材都好好味,煙肉好香脆,冰茶好好2飲,好香水果味(2)燒雞胸.巴馬火腿.烤薯.燒意大利黃瓜 $ 92(配埋南瓜餐湯)雞胸非常嫩滑,南瓜湯都好濃郁下次有機會嘅話,會試埋下午茶
同埋職員方面好有禮貌

今次我地點咗兩個lunch sets

(1) 全日早餐 $82(跟餐有冰茶)
我基本上有十次嚟呢度都會點呢個餐8次
,各樣食材都好好味,煙肉好香脆,冰茶好好2飲,好香水果味

(2)燒雞胸.巴馬火腿.烤薯.燒意大利黃瓜
$ 92(配埋南瓜餐湯)
雞胸非常嫩滑,南瓜湯都好濃郁

下次有機會嘅話,會試埋下午茶

2019-09-24
  • 全日早餐
  • 南瓜湯
2019-09-15 3833 浏览
迎月晚接了肥髀去九龍灣食飯,在德福廣場平台揀了呢間西餐廳(食怕了壽司🍣😆)在平台一個角落,黑色格子玻璃窗型格,入內第一眼望去是麵包部🥯滿滿是我超喜歡的歐式粗糙造型麵包🥰然後店員出現,無訂位已可入座,限時90分鐘,被安排坐在向街的玻璃窗邊二人枱,場內燈光調得略暗,每張枱面有燭光🕯️好美!蠻喜歡這種清爽的歐洲廳堂風晚餐選擇幾多,與肥髀一人一份,配上沙律/餐湯,加一杯冰茶/汽水基本麵包(落單就包括的)木板上了三塊我喜歡的歐式麵包,其中之一還是包頭/尾部分(個人是這種麵包的鐵粉)外面有厚度仍脆口的,麵包中央軟軟的,只有新鮮烤的麵包中心才會這樣軟(水份仍未蒸發)沒有塗牛油,滿咀的麵包香,好味,其中一塊有提子及乾果肥髀吃了沙律(跟餐)以跟餐來說幾大碗,賣相又靚,包括的蔬菜又不是廉價的,配上薄薄油醋汁提味,酸酸的開胃又不會蓋掉蔬菜本身味道烤雞、燒南瓜、大蘑菇、香草燒薯、五香汁($148)半隻燒雞是嫩滑的,醃的入味又不會過火,我完全沒有加鹽/胡椒都不會覺的淡味!南瓜燒完更甜味,蘑菇半個非常水份充足又滿滿菇味,薯仔煎過微鹹好香!整體是吃掉所有東西(除了紅椒😆)冰茶(跟餐)叫了走甜,好美的冰茶,竟然是滿滿的
2032 浏览

上菜前免費麵包

跟餐沙律

燒雞
配菜

跟餐冰茶

冰茶(跟餐)叫了走甜,好美的冰茶,竟然是滿滿的材料(薄荷、熱情果、檸檬)很清新又解膩!讚👍🏼

肥髀食:
南瓜餐湯

餐湯:肥髀話是飲液體南瓜,好好味

燒美國安格斯肉眼(10安士)鼠尾草炸薯條、燒蘆筍、伯納西醬汁($208)食了薯條,好特別的質感!
冰茶(跟餐)

食物好味,不花巧,樸實的提升了食物味道,喜歡沒有加太多醬汁!唯一不喜歡是怎麼晚餐只包括凍飲?基本熱咖啡/熱紅茶都不包括(店員有提議可以走冰的)
是一位女店員負責我坐的區域,佢有禮斯文有笑容,而且熟悉食物煮法,雖然只是好簡單問沙律醬汁,或餐湯款式,佢都可即刻回答,而上菜又會記得肥髀跟我的餐點,不會上錯(不要指責我這是侍應的基本要求,實在不少連基本要求都做不到的店員)
而最後發生一件小枝節,肥髀遺留了手提電話在座位上,隔了15分鐘才在車站發現,打電話去餐廳,店員有禮的告訴已拾到,回到餐廳,負責招呼我的店員認得我們,都會保險的叫我打電話給肥髀,確認是物主才交回(謹慎處理抵讚)期間幾位店員都有禮貌的!先謝謝!

食物及服務都令我滿意的餐廳
2019-09-14
上菜前免費麵包
跟餐沙律
燒雞
配菜
2019-09-12 312 浏览
Simplelife是一間連鎖店的餐廳,每一間都在地鐵站附近,絕對並不難尋找。而且喜歡它們在每晚八時就將某種包特價,這樣做,既可環保,不會浪費,而且又可以用低價價錢食不同特色面包。今次來這間,九龍灣地鐵站上蓋,而且對面就是戲院,不會愁沒有客路!地方濶落,並沒有壓迫感⋯⋯唯一是它們的餐枱比較細小,當你放上主菜再同時加飲品,那你就要小心攞放刀义😂😂!隨時掉在地上😞我欣賞它們的open kitchen, 比了好大的信心給食客。首先先來餐包,外碎內軟加牛油👍⋯⋯沙律是我第一選擇,香草燒雞,牛油果,蘆筍,波菜,杏仁片,清新,令自己胃口大大増加😉辣茄汁海鮮手製扁意粉,酸酸辣辣,十分醒胃,咪道均勻,扁意粉是自家製的,囗感細緻,有質感!忌廉芝士磨菇西班牙飯,見到可能比人感覺好膩,但其實一D都沒有,反而嗅到濃濃的芝士味道。唯一就是餐飲,只可以選擇冰茶或汽水,咁多年都是這樣,可能這些就是它們的特式😉
2019-09-12
2019-08-22 1345 浏览
九龍灣附近上班,午飯就常吃,但在這區食晚餐真的不多,今餐是朋友跟我慶祝十八歲生日的晚餐,為了健康&坐得舒服著想,我選擇了德福的simply life。晚上的Simply life比午間人更少,位置真的坐得舒服😌店員安排我們在四人高枱位置,這位拍照打卡不錯👍四人晚餐每人選擇一款主菜,分別是蟹肉雜菜$138、燒美國安格斯肉眼扒10安士$208、大蝦海鮮冬蔭有機糙米飯$138、烤蘑菇忌廉汁手制闊條麵$128,另外點多兩杯白酒🍶白酒普通。蟹肉雜菜$138  - 非常多蟹肉, 胡麻醬好好味燒美國安格斯肉眼扒10安士$208 - 肉眼扒燒得剛好, 有炭火燒的味道, 這個推薦!!!大蝦海鮮冬蔭有機糙米飯$138 - 飯剛好不會太硬, 蝦亦彈牙, 味道不會太重烤蘑菇忌廉汁手制闊條麵$128 - 味道比大蝦海鮮冬蔭有機糙米飯重一點, 蘑菇重手也夠味!最後想提上菜速度欠缺節奏感,一手上湯上沙律前菜,另一手就已出主菜,令食客覺得好趕。但大致上也是很好的餐廳。

蟹肉雜菜$138  - 非常多蟹肉, 胡麻醬好好味

但大致上也是很好的餐廳。

跟餐法包
跟餐甘筍湯
2019-08-19
庆祝纪念
生日
  • 燒美國安格斯肉眼扒10安士$208
2019-08-22 565 浏览
今日eatmug9 #63老友話請食Tea幾大都狗衝Sin話說咁廿九幾年人都未食過SimpyLife老友都打咗個突仲笑嘟我鄉下仔入返正題九龍灣依間SimplyLife比起其他分店都算光猛同闊落再睇睇個menu 本以為Tea time 要60,70 蚊原來都只係50蚊左右Gym 仔叫雞是定律嗌咗個哥達芝士雞肉漢堡🍔5分鐘左右即上菜 快。靚。正tea time依個份量都滿意件包嘅size 起碼大過金拱門先😂雞肉夠嫩滑唔會太油 同埋依隻哥達芝士個味唔重唔會cover 咗雞肉味👍發現依杯冰茶應該係間舖嘅signature 嚟周圍十個食客九個都飲冰茶🥃飲落係似青檸芒果紅茶絕對唔會好甜醒胃又解渴👍依度嘅下午茶性價比都高絕對可以一戰😋
今日eatmug9 #63

2019-08-21
哥達芝士雞肉漢堡
冰茶
2019-08-20 386 浏览
久唔久會再食嘅連所店之一,不論價錢食物質素環境都唔差。九龍灣呢間新開左咁耐,依家先有機會黎食下,最鍾意開放式廚房同呢種時尚格調,可以慢慢食慢慢傾計,今次兩人叫左一個沙律加一Set Dinner,加一後每人平均$160。餐前包呢類麵包好味在外硬內軟,仲加上有莓粒係入面,更多一重口感。 香草燒雞扒沙律 $138分量多,菜夠新鮮爽口,仲有牛油果同杏仁片,燒雞味道夠,但有乾左少少,令到口感有小許鞋,但整體係好味。紅酒燴牛尾有機糙米飯 $128 + $18分量適中,好多汁唔乾,牛味好濃夠味好好,有七八舊牛肉,飯嘅軟硬度煮得岩岩好。

餐前包
呢類麵包好味在外硬內軟,仲加上有莓粒係入面,更多一重口感。

香草燒雞扒沙律 $138
香草燒雞扒沙律