2010-01-06 30 浏览
平安夜太古睇戲,無特別訂位食晚餐,隨意逛逛太古城,見到依間餐廳有平安夜 晚餐又有位,就同女友入去食飯先睇戲。 先黎個麵包籃,感覺依間餐廳係專賣麵包,但係麵包皮好硬又唔脆,個包仲要又 林又實,要齒開佢先食到… 跟住個三文魚頭盤,配個紅菜頭,兩樣野唔係好夾,最大問題係三文魚好油… 好彩個主菜鱸魚okay。食甜品無俾餐具,要叫侍應先黎,其實由湯、前菜到主菜都係用同一套餐具,間餐廳明顯無乜經驗做set dinner。最後仲要計錯我錢,set without wine計with wine…間餐廳送罐餅當補償,但係入面得兩塊餅仔。 依個價錢早知去番我最鍾意間私房菜食,依間餐廳只可以話佢份量多,起碼叫食 飽…

2009-12-24
2010-01-03 18 浏览
收到or送的戲票(謝謝or),由於是要到康怡看的,所以就到了太古城玩了。先食早餐+午餐,吉之島那邊人山人海,想知的都等不了,到太古城那邊看看,見這間等的人不算多,於是就排隊了。果然沒多久,我倆被安排到室內就坐。一如既往,剛起床的我是吃不了多少東西,於是就點一個2 course lunch和choco danish。在是日餐湯和salad之中,我們選了玉米湯。別看玉米湯的賣相平平無奇,可是味道是超讚的。玉米湯超滑超creamy,直到現在想起仍想喝。choco danish就比上次在又一城吃的遜色了,麵包不夠鬆軟,沒有第一次吃時的驚艷。Carbonara︰也是做得很好,意粉彈牙,醬汁包住每一條意粉,加上煙肉香,正。還有一杯自家製的西柚烏龍茶,合我口味,餐後也不用另點咖啡了。聖誕節有一個好開始。

聖誕節有一個好開始。
玉米湯
玉米湯
西柚烏龍茶
Carbonara
2009-12-29 11 浏览
十二月二十五日 (星期五)先謝過OR送給我們的花鼠戲票,十分有趣的一套戲因為在太古,我們因利成便,找到Simplylife作我們的午餐落腳地Simplylife-故名思義,崇尚簡單生活,用最簡單的材都可以享受箇中的美味最早成名的莫過於又一城的分店,我們一試難忘,所以決定在佳節再吃因是Boxing Day,比較多人,雖然早來,還是等了一會才有空桌幸運地,是餐廳最入的一個角落,看上去可以坐四人的,但給我們貪心地佔了服務員禮貌地送上餐牌有很多菜式供選擇,有螺絲粉,雞扒,甚至連我們在英國吃了很多的All-day breakfast也有還有餐湯/沙律和甜品可供加配,配搭悉隨尊便選來選去,我們都是選了兩款大路的菜式:每個餐都可以搭配前菜,沙律或是湯,我倆都選了南瓜蓉湯湯做得恰到好處,南瓜蓉細膩而不太濃味加上一塊法式麵包,是一大享受卡邦尼意粉醬汁味道適中,不會太咸又不會太淡意粉是Al-dente,不易斷開而且配料多,不知不覺已清碟,吃過半飽凱撒沙律老公仔見隔離枱那碟凱撒沙律很吸引,所以點了不要少看這碟盛滿新鮮蔬菜的沙律,最後卻令大食老公仔俯首稱臣菜真的很鮮嫩,配上味道怡人的沙律醬,口內美味滿溢餐廳特
十二月二十五日 (星期五)

先謝過OR送給我們的花鼠戲票,十分有趣的一套戲

服務員禮貌地送上餐牌
還有餐湯/沙律和甜品可供加配,配搭悉隨尊便

選來選去,我們都是選了兩款大路的菜式:

每個餐都可以搭配前菜,沙律或是湯,我倆都選了南瓜蓉湯
湯做得恰到好處,南瓜蓉細膩而不太濃味
加上一塊法式麵包,是一大享受

卡邦尼意粉
醬汁味道適中,不會太咸又不會太淡
意粉是Al-dente,不易斷開
而且配料多,不知不覺已清碟,吃過半飽

凱撒沙律
老公仔見隔離枱那碟凱撒沙律很吸引,所以點了
不要少看這碟盛滿新鮮蔬菜的沙律,最後卻令大食老公仔俯首稱臣

菜真的很鮮嫩,配上味道怡人的沙律醬,口內美味滿溢
餐廳特別加上了香滑雞肉,很鮮味
老公仔一向都覺得凱撒沙律不值那麼貴,這次他大跌眼鏡!

芝士蛋糕
加十元就可以加一份是日甜品
今天是芝士蛋糕,不是太濃芝士味,味感不錯

過了一個很悠閒的下午,繁忙的香港人應該嘗試放慢腳步,好好享受生活
其實簡簡單單,就是生活
悠閒的環境
南瓜蓉湯
芝士蛋糕
2009-12-25
南瓜蓉湯
2009-11-18 4 浏览
上次來已是足足一年前的事了, 這天來太古城看早場 MJ 電影, 時間尷尬, 早餐未吃但等到看完戲才吃又嫌太遲, 輾轉之下, 還是回來了。 此時雖然已經有 brunch set 供應, 但我還是要吃些早餐食品才安樂, 所以今次就只專注於 bakery items。堂食要收加一。整個餅櫃放滿麵包餅點, 琳瑯滿目, 真是難以取捨。最後揀了一鹹一甜的麵包, 就回到座位等開餐了。兩個包上桌的時候已各切好四份, 放在木砧板上奉客。(怪不得要收加一)Spinach & Sweet Corn Bread ($14) - 包如其名, 主要的配料是菠菜絲和粟米, 但兩者味道都不明顯, 不過色水就幾靚, 而且麵包本身也幾足料, 不會像一般美心包般鬆泡泡的, 是一個飽肚的麵包。Strawberry Danish ($14) - 它在麵包櫃內的時候我已被其美色吸引, 切開之後見切口極之工整, 連碎屑也沒有, 究竟他們是用什麼刀的呢? 酥皮富牛油香, 不是鬆化的類型反而很脆口, 伴以軟滑香甜的吉士, 和慷慨的四大粒糖霜士多啤梨一起吃, 一種甜點兩種 (以上) 的口感, 真是有外在美又有內在美呀!堂食雖有水飲, 但

整個餅櫃放滿麵包餅點, 琳瑯滿目, 真是難以取捨。
最後揀了一鹹一甜的麵包, 就回到座位等開餐了。

堂食雖有水飲, 但服務生遞來飲品餐牌, 也就叫了一杯 Ginger & Grapefruit Juice ($20)。老實說這配搭倒是有點古怪的, 薑和西柚本身都有點苦澀味, 加上西柚汁的酸味, 果真像人生之百味。如果可以苦中來一點點甜, 豈不更佳?

這一餐是是九分的滿足 (那杯果汁扣了分喇), 那 MJ 的演出該是十分的王者風範了!
  • Strawberry Danish
2009-11-01 24 浏览
星期六去了太古城看MJ的"This Is It",在進場之前有大約一小時用膳時間.不想去Food Court吃快餐,行經這家餐廳,就姑且一試.侍應的招呼不錯,細心講解當天的選擇.最後點了蘑菰配燒春雞,由於已吩咐趕快上菜,所以大約落單後十分鐘,侍應就把所有東西一次過上桌,很有效率!餐湯方面是南瓜忌廉湯,味道不錯,既有濃郁的南瓜和忌廉香味,另外也夠香滑.不過那塊餐飽,就不吃也罷了!至於主菜燒春雞,肉質恰到好處,不過略嫌醃得不夠入味.至於燒汁方面,非常不濟,竟然有苦澀味(或許因為煮焦了的關係).另一方面,碟邊伴菜也不太行,薯仔只是蒸熟,毫不香口.蘑菰也只得幾片,菜方面只有一些刀豆.整個菜,色香味也欠奉.餐茶方面是一杯茉莉花茶之類的,大大杯,不過入口有苦澀味.以一個一百元的午餐來說,絕對不此價!

2009-10-31
2009-10-28 6 浏览
之前好想來這裡,今晚願望實現,女友帶我來到,可能我太餓關係,我跑住入去…哈哈無得一樣樣叫,得套餐吃,我點了番茄芝士漢堡(8安士),要餐前沙律同蘋果烏龍。女友要了雞柳沙律,配餐湯,蘋果烏龍。加十元送驚喜甜品,由大廚決定,我地完全不知。漢堡餐…我覺得係個包最好味,外脆肉軟,跟住係舊番茄,然後到洋蔥,先到牛肉(有牛味,但無汁),最後係煙肉,舊煙肉唔吃都無問題,好硬下。雞柳沙律…以菜為主,但D菜比較苦,無辦法,尼種菜—本身味苦,要靠配汁中和。雞無味,尼個餐減肥人士吃就最好。甜品係檸檬芝士蛋糕和極濃朱古力蛋糕(記得叫杯暖水先吃),記得吃了芝士先,先好吃朱古力,唔係就吃不出芝士的味道。

女友要了雞柳沙律,配餐湯,蘋果烏龍。

加十元送驚喜甜品,由大廚決定,我地完全不知。

雞無味,尼個餐減肥人士吃就最好。

麵包無限量供應
2009-10-25
麵包無限量供應
2009-10-22 6 浏览
去了太古行街, 想揾西餐食下,就唸起這兒有間Simplylife ~ 7:00 還未到,己經有好多人在這兒排隊~ (這兒沒有"飛"派的)要企係到排呀~為什麼一間餐廳有如此咁差的安排呢?唯有等, 因為一行三人, 我見等咗一陣都無起色,就出外行行~不夠十五分鐘己經有位...(好開心)Set Dinner 由9x-13x (包湯或salad 及 茶或apple tea)我們分別點了($128 羊架 ,$12x 海鮮意粉,$9x 烤雞凱撒沙律)青豆忌廉湯, 幾好飲喎~ 好creamySalad~ 有紅菜頭, 生菜, OK 啦主菜~ 羊架, 都幾好味,但佢吔既薄荷汁就.... 好唔掂, 個燒汁都差..... 仲有佢吔既芥辣都怪怪地.... 主菜~海鮮意粉, 好好味, (有銀雪魚,魷魚,蝦,帶子) 個汁又好味....good主菜~ 烤雞凱撒沙律~ 呢份賣相好掂, 可惜食食下發現有白色物体, 原來係雞油的凝固体, 好差呀~ 飲品: apple tea, 無乜味, 一般者甜品 加10元係由廚師安排的一件合桃朱古力cake, 味道麻麻.....呢間嘢試一次就夠~
去了太古行街, 想揾西餐食下,
就唸起這兒有間Simplylife ~
為什麼一間餐廳有如此咁差的安排呢?

不夠十五分鐘己經有位...(好開心)

青豆忌廉湯, 幾好飲喎~ 好creamy
Salad~ 有紅菜頭, 生菜, OK 啦

飲品: apple tea, 無乜味, 一般者

呢間嘢試一次就夠~

好多透明既啫喱物体,應是凍咗既肥油
海鮮意粉
羊架
海鮮意粉
羊架
2009-10-14 6 浏览
Second time to this restaurant in my memory, feeling very nice. After the whole day taking the freaking CRE exam, I was feeling very relax sitting in there. Had the Roasted chicken with vegi. I have to mention about the roasted carrot. I usually don't eat carrot, thought that it tastes a little weird. Unexpectedly, it was delicious, both taste-wise and texture-wise. The chicken went excellent with the balsamic vinegar sauce. The dressing of the pineapple salad was perfect, vegi was fresh. They h
They have their bakery on sale every night at 8, 3 for $23. We bought it for the next day breakfast. They were OK, nothing surprising though.
Overall, it was a very nice dinner. Will definitely return.
2009-10-10
  • Roasted Chicken
2009-09-29 10 浏览
昨天是朋友仔的舊曆生日,我地無打算點樣去慶祝,所以求其搵間餐廳食飯就算,於是行行下就chose呢間.每人一個set,朋友仔食燒羊仔骨,我就食烤魚,味道很不錯.不過環境很嘈吵,侍應chit chat咁轉,好似街市咁,總括黎講,不過不失!
昨天是朋友仔的舊曆生日,
我地無打算點樣去慶祝,
所以求其搵間餐廳食飯就算,
於是行行下就chose呢間.
每人一個set,朋友仔食燒羊仔骨,
我就食烤魚,味道很不錯.
不過環境很嘈吵,侍應chit chat咁轉,
好似街市咁,總括黎講,不過不失!
2009-09-28
生日
2009-09-26 6 浏览
其實試jor好幾次佢既cake..不過之前懶得打,今次1次過打哂d相次序掉轉哂xd第1次係試佢個truffle cake..賣相吾錯我覺得佢幾滑,chocolate味都幾濃不過我1次食吾晒成個,好溜>_第2次係試佢個香蕉批<3賣相吾錯佢個層厚厚既cream係淡既,但係岩岩好中和jor最低個層甜甜既拖肥,好正>﹏<如果多多小小香蕉會更好前幾日又過jor黎太古城..之前睇到d人話佢個lemon cheese cake好食..甘就1於試下na..但係我有小小失望/.\cheese味好淡...真係好淡.....但係佢有好多'lemon pay'係入面,幾特別但係每次去多數都會揀番香蕉批,太正na!!仲未試佢d 飽,因為我個心仍然都係係panash到>_
其實試jor好幾次佢既cake..
不過之前懶得打,今次1次過打哂

d相次序掉轉哂xd

第1次係試佢個truffle cake..
賣相吾錯

我覺得佢幾滑,chocolate味都幾濃
不過我1次食吾晒成個,好溜>_

第2次係試佢個香蕉批<3
賣相吾錯

佢個層厚厚既cream係淡既,
但係岩岩好中和jor最低個層甜甜既拖肥,好正>﹏<
如果多多小小香蕉會更好

前幾日又過jor黎太古城..
甘就1於試下na..
但係我有小小失望/.\
cheese味好淡...真係好淡.....
但係佢有好多'lemon pay'係入面,幾特別

但係每次去多數都會揀番香蕉批,太正na!!
仲未試佢d 飽,因為我個心仍然都係係panash到>_
香蕉批.
lemon cheese cake.
chocolate truffle cake.
$25 (其他)
香蕉批.
chocolate truffle cake.
  • 香蕉批
2009-09-14 3 浏览
今日想食個有蛋的豐富早餐,但都已經中午,這個餐廳就有烚蛋配波菜 、忌廉南瓜湯 、蘋果烏龍茶只是麵包略略硬了點點,其他都好好,蛋是半生熟,大大隻這店經常都是南瓜湯,不過都好好飲,夠熱同有好香南瓜味英式羊肉批配椰菜沙律 、忌廉南瓜湯 、蘋果烏龍茶第一次見餐牌有這款食物,之前又一城都無見過。一於試下見到都有點擔心,都幾大件,批皮好香脆,羊肉餡無羶味,鍾意食羊的是不錯之選香蕉批忌廉、蕉糖朱古力、香蕉配得好好、好夾,皮底好香脆,但都會有少少 "餾" 只是枱與枱之間都幾貼,完全可以聽到隔離講話,未夠舒適。

今日想食個有蛋的豐富早餐,但都已經中午,這個餐廳就有

烚蛋配波菜 、忌廉南瓜湯 、蘋果烏龍茶
只是麵包略略硬了點點,其他都好好,蛋是半生熟,大大隻

這店經常都是南瓜湯,不過都好好飲,夠熱同有好香南瓜味

英式羊肉批配椰菜沙律 、忌廉南瓜湯 、蘋果烏龍茶
第一次見餐牌有這款食物,之前又一城都無見過。一於試下

香蕉批

只是枱與枱之間都幾貼,完全可以聽到隔離講話,未夠舒適。
2009-09-14
2009-09-08 20 浏览
14/8/09(五)湯和沙律各要一個。南瓜湯有很重的忌廉,亦有南瓜的清香,濃淡適宜,沒有馬虎。沙律更精緻清新,賣相巳吸引。附送的紅莓汁,沒有選擇,感覺一般。主菜是香燒雞胸,配上日本香茹,雞胸肉質嫩滑,日本香茹更入口清香,比一般鮮茹好吃。另一份是意大利煙肉芝士牛肉漢堡,也是有水準之作,加上香口的薯角,真是飽得很。也叫了一份芝士餅試,芝士味很濃又香。真材實料的一餐,身心都滿足。
14/8/09(五)

附送的紅莓汁,沒有選擇,感覺一般。

南瓜忌廉湯
香燒雞胸.日本香茹
意大利煙肉芝士牛肉漢堡
芝士餅
2009-08-29 21 浏览
老公說晚上要和我一起回太古城食飯, 老公還在太古城中心內的Simplylife Bakery買了一件香蕉批給我, 這個批我想吃好耐了, 盒子包得很漂亮, 買的時候很開心, 滿心期待回家品嚐, 可惜回到家裡一打開個盒, 內裡的香蕉批散了, 美貌不保, 嗚嗚!!!我很傷心呀~ 味道方面仍然是好味道, 尤其是餅底, 吃得出是用好多牛油的消化餅做的, 面層的忌廉和中層的朱古力cream質地輕盈細滑, 仲有新鮮的香蕉, 令整個批的香蕉味道變得非常濃郁和突出, 雖然好食, 但我就覺得甜膩了一點, 可能因為底部拖肥太甜了, 不能多吃。餅店提供的叉子很特別, 不是膠叉, 而是用木做的, 很有心思。下次有機會想試試此店別的食物。
我很傷心呀~

可能因為底部拖肥太甜了, 不能多吃。

下次有機會想試試此店別的食物。
香蕉批散了, 美貌不保, 但味道很好
木做叉子很特別
$28 (其他)
香蕉批散了, 美貌不保, 但味道很好
木做叉子很特別
  • Banana Pie
2009-08-25 8 浏览
simplylife 係我既飯堂..每次諗唔到食咩都會去搵佢..每次都唔會令我失望..今日黎食個brunch...我order 左個set..有頭盤salad一個. 雞肉burger. 同ice tea. salad - 係誠意之作, 所有材料都好新鮮..好fresh..個 sauce 應該係orange juice 再加醋..好開胃..nice 個包表面仲好脆, 雞肉唔算係好滑..不過都唔會係鞋口果d...自己隨意加茄汁, 介辣.. 好好味..最正係個薯條ar..係厚砌架..外脆內軟...yummy.. bf order 左 chicken cesar salad..試左一啖..個sauce 好平均咁淋係每塊菜葉上, 唔多唔少...再加上d 燒雞..wah..都係好好味..果然係我既飯堂..

2009-08-09
2009-08-20 15 浏览
一坐低, waiter哥哥便向我們介紹是日推介菜式, 服務態度很不錯呢~不過後尾我們還是決定要一個set加一客甜品share... 因為真的不太肚餓...以中價貨來說, 這兒的品質算不錯了~set的甜品waiter唔會講俾你聽, 想保持神秘感, 最終來了個Brownie... 這個是唯一我覺得比較普通的~set以外另加一個Apple Almond Crumble~ 這個就真的很好吃^^ 蘋果不會太淋, 不太重肉桂味, 略嫌甜了一點點啦...坐左出商場其實有點嘈... 如果有得坐餐廳就好了~

以中價貨來說, 這兒的品質算不錯了~

坐左出商場其實有點嘈... 如果有得坐餐廳就好了~
鮮焗麵包, 口感很好~
蘑菇忌廉湯~ 不會膩又很香菇味~
吞拿魚沙律~ 吞拿魚很重黑淑味, 菜很新觧~
2009-08-08
鮮焗麵包, 口感很好~
蘑菇忌廉湯~ 不會膩又很香菇味~
吞拿魚沙律~ 吞拿魚很重黑淑味, 菜很新觧~