2023-08-04 2066 浏览
場地與環境評論: 這家餐廳的場地並沒有像官方照片中展示的那樣令人著迷。當我到達時,星期六晚上的人潮眾多,需要等位才能進入。這讓我稍微有想過要換另一地方。用餐區的室外座位在7月份的炎熱天氣下,座位附近缺乏風扇,讓用餐環境顯得有些不舒適。😓 菜品與飲品評論: 餐廳提供的飲品相對而言較為淡,缺乏足夠的酒精味道。這讓我對飲品的口感和滿足度感到有些失望。然而,他們的賣相不錯的📸 價格與價值評論: 這家餐廳的價格偏貴,與所提供的食物和用餐體驗相比,我覺得價值不太匹配。雖然他們提供了美麗的夜景,但這並不能完全彌補價格方面的不足。 結論: 總的來說,這次用餐體驗讓我有些失望。儘管餐廳在宣傳和口碑方面表現出色,但實際的用餐經驗並未完全達到我的期望。場地環境的不舒適、飲品的淡味、價格的偏高。希望餐廳能夠在以上方面進行改進,提升用餐體驗的品質,以滿足更多用餐者的期待。

2023-07-30
  • cancer
2023-07-28 1422 浏览
GEMINI: The prawns were fresh, plump, and had a delightful smoky flavor from the grill. The sirloin steak was cooked to perfection, tender and juicy with a mouthwatering seasoning that elevated the taste. The roasted vegetables added a lovely earthy touch and balanced the dish superbly. This entrée was a harmonious blend of flavors that left me thoroughly satisfied.Green Tea Matcha Pudding:the green tea matcha pudding was a delightful surprise. It had a silky-smooth texture and a balanced matcha
GEMINI:
Green Tea Matcha Pudding:
the green tea matcha pudding was a delightful surprise. It had a silky-smooth texture and a balanced matcha flavor, not too overpowering but distinct enough to satisfy any matcha lover's cravings.
Chocolate Fondue:
The interactive chocolate fondue was a treat for both our taste buds and our inner child. The trolley offered a warm pot of velvety smooth melted chocolate accompanied by an assortment of fresh fruits, marshmallows, and bite-sized pastries for dipping. It was a fun and interactive way to enjoy our dessert.
2023-06-19
早餐
2023-06-17 1690 浏览
位於銅鑼灣地標之一柏寧酒店27/F天台bar,景觀一流,面向維景同高樓大廈,情調格局💯如果撞啱時間,仲可以見到好靚嘅城景日落🌄餐廳有indoor & outdoor area,兩個位置氣氛都好好,outdoor被半圓型bar圍住,有DJ製作background music,feeling so chill💖而indoor就有另一種romantic & mysterious vibes~Personal favourite:🍸Classic Cocktail- Expresso Martini $120🍸Twelve Constellations- Scorpio $120
如果撞啱時間,仲可以見到好靚嘅城景日落🌄

Personal favourite:

Expresso  martini
Expresso  martini
2023-05-23 1693 浏览
話說四個人九點幾上去諗住飲下嘢,門口要等位不過好快就入得,帶位嘅態度幾nice,開頭安排咗室外角落位,都真係好焗促。我哋total嗌咗一份薯條、兩杯mocktail同埋佢哋for share嘅cocktail,薯條出色,mocktail都一般般,然後就等咗足足一粒鐘份cocktail都未嚟,叫waiter幫手催催,佢一句撻埋嚟話:「咁我都幫你唔到噶啵。」i was like:😅😅😅,等到又熱又口渴,佢話換張檯俾我哋,的確無感焗,不過依然坐得好唔舒服,再等咗好耐份cocktail都未得,我哋都係決定走,無下次!太令人失望啦!
2023-05-19 3353 浏览
銅鑼灣呢間Rooftop Bar環境幾舒服,佢係位於柏寧酒店既頂層,天氣好既時候望住個海景飲杯野真係唔錯👍🏻我哋嗰日大概晏晝四五點嘅時候黎到,有少少風吹住又唔會太熱太晒,都坐得幾舒服🙈好適合同幾個朋友過嚟吹吓水😂《Chicken wings $80》雞翼調味簡單,配左個乳酪醬俾你點黎食,不過味道正常,冇咩特別,得兩隻黎講性價比較低🙂《Bacon cheese roll $80》Bacon cheese roll就幾好食,始終比較邪惡,但都冇咩特別,唔需要特別試😂《Gemini $120》呢杯Cocktail幾好飲,加左棉花糖同熱糖果糖漿,飲落會相對甜小小,但都好refreshing,幾推薦👍🏻《Cancer $140》呢杯就茶香多啲,怕甜既人可以揀呢杯,飲落幾清新,都唔錯🙈《Creme Bulee $100》焦糖燉蛋味道都正常,食到雲尼拿籽,個燉蛋都算滑身,略嫌個焦糖面如果可以整得再脆身少少就更好😂整體幾中意呢間Bar既環境,Cocktail做緊12星座既款式都幾得意,呢兩杯都幾好飲,食物既質素就麻麻,可能食主菜個啲會比較好?但見到menu單點都比較貴,下次有機會再黎試吓佢啲Lunch

《Chicken wings $80》
Chicken  Wings

《Bacon cheese roll $80》
Bacon  Cheese  Roll

《Gemini $120》
Gemini

《Cancer $140》
呢杯就茶香多啲,怕甜既人可以揀呢杯,飲落幾清新,都唔錯🙈
Cancer

《Creme Bulee $100》
Creme Bulee

整體幾中意呢間Bar既環境,Cocktail做緊12星座既款式都幾得意,呢兩杯都幾好飲,食物既質素就麻麻,可能食主菜個啲會比較好?但見到menu單點都比較貴,下次有機會再黎試吓佢啲Lunch啊Brunch之類🙈

SKYE Roofbar and Dining

Cancer
Creme Bulee
  • GEMINI
2023-04-18 1423 浏览
今日難得約到班姊妹,當然要搵間坐得舒服,野食又好味既餐廳😍呢間位於柏寧酒店頂層既餐廳絕對係不二之選✨今次揀左坐室內🫶🏻下次會試下坐外望下夜景chill下🍸1️⃣🥩30日乾式熟成澳洲黑安格斯T骨牛扒($1350)我地叫左五成熟~牛扒肉質好嫩口,而且每一啖都好juicy,好多肉汁😋我個人比較鐘意加埋紅酒汁食,口感更加豐富😍2️⃣🍞餐包不得不提佢個芝士卷😋麵包面頭有烘焗過既芝士脆脆,而且入面都有少少芝士粒,加埋牛油食仲邪惡🫣3️⃣🦴烤牛骨髓($180)第一次食牛骨髓~口感好特別,好似啫喱狀咁樣😆如果怕膩既朋友可以沾埋青醬同麥包多士一齊食,都值得試下😆4️⃣🦞炭烤原隻帶殼波士頓龍蝦($700)好鐘意食龍蝦😍~龍蝦味道好鮮,肉質又唔會話好煙韌,同埋佢個細香蔥牛油汁好特別,配埋龍蝦一齊食好好味😋5️⃣🍝龍蝦芝士通粉($250)呢碟係small plate既size~所以份量唔係話算好多🤣佢係用左粗管通粉黎煮~每一粒都沾滿濃濃既芝士汁😋仲要有龍蝦粒✨6️⃣🍰分享甜品($150)呢碟係包括左桂花焦糖燉蛋、迷你紅桑莓泡芙同64%香蕉朱古力布甸😆個人覺得桂花味唔係好突出🫣而香蕉朱古力布甸就好出色🤤好濃郁既朱古力味!7️⃣🍸AQUAR

1️⃣🥩30日乾式熟成澳洲黑安格斯T骨牛扒($1350)

2️⃣🍞餐包

3️⃣🦴烤牛骨髓($180)

4️⃣🦞炭烤原隻帶殼波士頓龍蝦($700)

5️⃣🍝龍蝦芝士通粉($250)

6️⃣🍰分享甜品($150)

7️⃣🍸AQUARIUS ($420)
好鐘意餐廳用左星座黎做cocktail既主題😍今次叫左水瓶座黎試下,佢包括有gin同蘋果等~飲落好fresh🤤同埋呢個份量黎講五個人飲岩岩好✨

2023-03-25 1290 浏览
位於銅鑼灣柏寧酒店的sky rootbar and dining 環境一流,飽覽維港美景,在此餐廳進食不但心情開懷輕鬆,更令人有一種很舒暢的感覺。帶同小朋友去餐廳有時難免有點尷尬,一來小朋友進食時比較污糟,二來亦會造成少少聲響,但酒店餐廳的侍應也十分體諒,亦十分友善、細心,貼心服務。至於食物方面,頭盤生蠔夠新鮮,蟹肉夠鮮甜,牛扒又相當不錯,有肉味,擺盤也十分講究,顏色繽紛,打卡一流。最值得一提一定甜品車,會推到客人的枱前,種類繁多,任君選擇。
2023-03-24 956 浏览
中午三個人點了三個餐,460一位,咖啡和茶任選,我喜歡吃帶子,而且樹葉都能吃,樹葉子烤得跟紫菜一樣,脆脆的,邊吃邊吹海風,跟幾個朋友聊聊天,慢慢的聊天,慢慢的來,在香港這個繁華而快節奏的日子,可以靜下來思考自己下一步該做什麼,生活慢慢來。
2023-03-23 860 浏览
窗外風景優美,與回港探親的朋友,邊欣賞風景邊享受美食,過了一個休閒詳談的下午!3-course menu對女士來說已經足夠,朋友想食熱的appetisers, 所以加個course! 以為一個course 等如一個湯,嘩!有驚喜😋一個course包含Benedict egg, 鵝乾,串燒魚,串燒雞及湯,認真抵食!麵包籃的芝士麵包,脆脆片好好味,海鮮拼盤好鮮甜,主菜揀咗牛好冧,配菜有薯蓉、黑松露薯條、伴菜,還有任君選擇的dessert trolley,咖啡或茶!我們兩位女士已經儘量食,真的超值,晚飯也吃不下😄

2023-03-19
用餐优惠
信用卡優惠
泰國回港仍然戒不了陽光氣息🤩生日就揀咗柏寧酒店樓上露天餐廳慶祝.餐廳分室外室內,今日風和日麗🥂當然要坐出去chil一下前菜比主菜出色✨特別係日本帶子加燉羊肚菌及被油封嘅捲心菜.加埋食層次感豐富,帶子熟度剛好表面焦香,配上法國黃酒黃雞忌廉汁,香而不油其他菜式:• Wagyu Beef Tartare • Miso Yellow Chicken • Wagyu Beef Cheek Slow Cook最後送上甜品車所有甜品各一款🍰餐廳更準備好生日牌.美景美食好天氣,又享受左一個快活chill chill😎中午 *$460/3courseScallop(+$50)Slow Cook Wagyu Beef(+$50)

前菜比主菜出色✨

其他菜式:

• Wagyu Beef Tartare

• Miso Yellow Chicken

• Wagyu Beef Cheek Slow Cook

*$460/3course
Scallop(+$50)
Slow Cook Wagyu Beef(+$50)
餐廳位於酒店的27樓分為室內和室外座位室外座位景觀開陽望着維港,飽覽維港景色。餐廳地方頗大。戶外大概是酒吧!室內環境優雅。᪥ᴡᴇꜱᴛʜᴏʟᴍᴇ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ澳洲Westholme 和牛他他,意式吞拿魚醬汁泡沫,羅勒啫喱,和牛他他,入口溶化,鮮味濃,配料有特色。᪥ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ " ᴠɪɴ ᴊᴀᴜɴᴇ " ᴀɴᴅ ʏᴇʟʟᴏᴡ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴀᴜᴄᴇ日本帶子,大大隻,配特製法國黃酒黃雞忌廉汁,是一道開胃的前菜。᪥ᴡᴇꜱᴛʜᴏʟᴍᴇ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋ ɪɴ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ 喜歡使用在牛面頰肉的器皿,用熱火以保持溫度,入口Juicy而且肉質柔嫩,非常滑溜。配上幼滑的薯蓉和青豆小蘿蔔,很滿足。᪥200 - ᴅᴀʏ ɢʀᴀɪɴ ꜰᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ ꜱᴛʀɪᴘʟᴏɪɴ天然飼料西冷牛扒,不像平日吃的,已經切開了,這裏有美中不足地方。幸好雖然如此開,仍可以保持肉質柔嫩和溫度。᪥ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴛʀᴏʟʟᴇʏ最喜歡這個甜品餐車,可以無限添加你喜歡吃甜品,甜品又多款選擇綠茶Opera特色又美味,韓

᪥ᴡᴇꜱᴛʜᴏʟᴍᴇ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ

᪥ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴛʀᴏʟʟᴇʏ
最喜歡這個甜品餐車,可以無限添加你喜歡吃甜品甜品又多款選擇綠茶Opera特色又美味,韓國士多啤梨好清新,cream burlee 幼滑,不太甜。

᪥ᴅᴜᴏ ᴏꜰ ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ᴘʀᴏꜰɪᴛᴇʀᴏʟᴇꜱ
這個雲呢拿雪糕朱古力泡芙朱古力,用上Valrhona dark chocolate sauce,很矜貴。

2023-02-13
庆祝纪念
情人节
2023-02-14 3782 浏览
朋友預訂了這家位於酒店頂層27樓的餐廳,它的裝修很有型格,加上特高樓底以及寛闊的玻璃窗,令一室光猛。可眺望維多利亞公園以及維港的景色,視野開揚使人豁然開朗,可惜光顧當日潮濕有霧。餐桌雪白整齊,枱面的盆栽是酒店自行培植的。 是日提供四道菜半自助早午餐,每位$720,可享用熱頭盤、凍頭盤、一客主菜以及甜品。擺放前菜和甜品的檯面放滿色彩繽紛的食物,使人期待。 侍應先送上五款熱頭盤,如有需要可以添加的,上排由左至右分別是: 磨菇湯: 溫度極高,相當暖胃,味道濃郁,可吃到啖啖磨菇蓉。 清湯豬腩肉: 味道很香,肉質嫰滑。 火腿炸肉丸、燒烤醬: 口感像吉列,內裡像免治肉丸,醬汁把味道昇華。 虎蝦芝士手工通粉: 有厚厚濃濃的芝士,內裡有爽口的虎蝦肉,通粉軟滑彈牙。 黑松露忌廉法式三文治: 麵包烘過變得香脆,夾著忌廉餡料,散發著黑松露的芳香。 我同時拿了一些凍頭盤,放在碟上的小器皿,由左至右分別是: Mango Crab Meat: 填滿了蟹肉,口感一梳梳,新鮮可口,配了甜美的芒果,觸動了味蕾。 Tomato Burrata: 是蕃茄沙律,清新開胃。 Duck Breast Ham, O

熱頭盤

磨菇湯: 溫度極高,相當暖胃,味道濃郁,可吃到啖啖磨菇蓉。

清湯豬腩肉: 味道很香,肉質嫰滑。

我同時拿了一些凍頭盤,放在碟上的小器皿,由左至右分別是:

凍頭盤

Tomato Burrata: 是蕃茄沙律,清新開胃。

Duck Breast Ham, Orange: 煙韌的鴨胸肉,加了清甜的橙肉,原來是很好的配搭。

碟子中間玉色的是Truffle Chicken Terrine,它是嫰滑的雞肉夾雜了芳香的磨菇法式凍派,其實是法國的一種冷湯食品。其餘是鹹香動人的煙三文魚以及cold cut肉類。

凍頭盤亦包括新鮮肥美的生蠔,可惜本人不吃生蠔的。

生蠔

到主菜出場了,我們二人分別點了以下兩款,兩者都擺盤極美,像一件藝術品一樣。

200日穀飼牛肉西冷 (須另加$50)

牛肉西冷煎得剛好熟透,肉味香濃,而且能鎖緊肉汁。配菜有甘筍及珍珠洋蔥,加添了色彩,而紅酒汁亦清甜,和紅肉相當匹配。

200日穀飼牛肉西冷

烤新西蘭羊架

肉質呈粉紅色,賣相迷人,入口味濃但沒有腴味。同樣配了甘筍,再加上嫰波菜,令構圖更完美。

烤新西蘭羊架

接著,要品嚐各類甜品了,單看甜品吧檯,已目不暇給。

甜品

第一碟甜品,由左至右分別是:

甜品

Yuzu Cream Brulee: 有點像焦糖燉蛋,滑不溜口,加了淡淡的柚子味,清一清味蕾。

Yogurt Cake, Chocolate Cream & Warm Chocolate Sauce: 用小膠杯裝了朱古力甜品,再加上一塊朱古力的蓋,手工很精細。

Mascarpone Raspberry Cake: 有點像傳統的忌廉蛋糕,上面加了酸甜的紅莓。

Mango Passion Fruit Terrine: 芒果及熱情果迷人的香氣,加上布丁的口感,一吃難停。

接著拿第二碟甜品

甜品

Chocolate Cake (最左面): 口感結實,味道夠濃。

Tonka Bean Egg Tart (中間下面): Tonka Bean是薰草豆,而蛋撻的蛋漿滑不溜口,撻身香脆。

Paris Brest (中間上面): 口感有點像泡芙,內裡夾心吃到栗子味。

Strawberry Sable (右上): 甜度適中,香氣迷人。

Hazzelnut Chocolate Cake (右下): 濃濃的朱古力味加上果仁碎,令口感和味道的層次更豐富。

右面的小碟子裝了Mixed Berries Mousse,雜莓味清香吸引,亦甜入心。玻璃器皿放了雜果粒,衛生潔淨。此外每人有一球紅莓雪葩,味道甜美,清涼透心。

總括來說,食物選擇算豐富,無論味道抑或外型皆出色,質素極佳。部分凍頭盤及甜品預先用小器皿盛載,方便拿取。環境開揚寧靜,服務員亦夠細心有禮。因同行朋友持有酒店會籍,計算折扣後每人花費大約$630。

2023-02-11
熱頭盤
生蠔
200日穀飼牛肉西冷
  • 虎蝦芝士手工通粉
話說返工壓力咁大放工梗係去relax下啦~▫️呢度有齊靚view 美食 仲要有火爐天氣幾凍都唔怕坐近火爐真係會熱到出汗😅▫️由日落坐到天黑本身想request轉枱去坐sofa位不過職員話fully booked lu⭐️下次要記得book位request sofa位先得⭐️▫️今次我地叫左set dinner(有d掛住食同傾計 冇影到😅)全部都好好味😋 夠哂飽▫️另外叫左幾杯紅白酒酒就偏貴既我覺得🤔一杯 ard $120但望住個view 真係心曠神怡🤗
話說返工壓力咁大
放工梗係去relax下啦~
呢度有齊靚view 美食 仲要有火爐
天氣幾凍都唔怕
坐近火爐真係會熱到出汗😅
由日落坐到天黑
本身想request轉枱去坐sofa位
不過職員話fully booked lu
⭐️下次要記得book位request sofa位先得⭐️
今次我地叫左set dinner
(有d掛住食同傾計 冇影到😅)
全部都好好味😋 夠哂飽
另外叫左幾杯紅白酒
酒就偏貴既我覺得🤔
一杯 ard $120
但望住個view 真係心曠神怡🤗

2023-01-27 982 浏览
在樓下食完中菜上來飲嘢環境真的很美 香港夜景果然一流整個圓形bar台藍色色調 加上有星座Cocktail Menu 整件事也很match 我們人多叫了幾支紅酒所以沒有特別試Cocktail 下次再來如果飲環境真的一流
在樓下食完中菜上來飲嘢
我們人多叫了幾支紅酒
所以沒有特別試Cocktail
下次再來

如果飲環境真的一流
本身係朋友介紹, 同埋見到雖然評分唔多,但好似評分都唔錯, 以為自己搵到好野,特登book左23號夜晚食。d野食完全無食材味。由頭盤直落甜品,無一樣野值得呢個價。 帶子大大舊,但一d 都唔清甜。cocktail 好好gimmick,但淡到似mocktail。 main course 「野豬肉」應該幾好咬口啦, 但燉到好似鞋底咁,仲有一陣唔討好的酸味。 煎多寶魚都乾柴咁。 差唔多1000/head, 真係有900蚊係個環境。 完全唔值得黎
d野食完全無食材味。由頭盤直落甜品,無一樣野值得呢個價。