2016-06-05 2309 浏览
大熱天時,唔想成日食雪糕增肥,另一個選擇就係Yogurt 啦,其實小妹十分中意,因為真係好味道,而且又健康d (應該係 )尋晚係銅鑼灣,因為六四加上宵夜時段,周圍都係人,想同朋友食甜品傾下計,一search open rice 睇到希慎入面有一間Yogurt,朋友都齊齊舉腳贊成 (大家都唔想肥 自欺欺人?! )去希慎其實唔難去,但入到商場再上五樓,就有點九曲十三灣 (可能係小妹方向感太差吧 )。終於到左鋪頭,鋪面細細,但感覺都光猛。仲有好靚既display 櫃,就咁睇都覺得好好食。同朋友三心兩意完,最終揀到兩款口味。落單到拎到其實好快。開頭以為無堂食位,但原來鋪頭隔離有隻門,推出去有五張枱左右,一個露台仔。唔知你地有冇去過希慎既『空中花園』smile yogurt 個露台就高花園一層,所以觀景都差不多。雖然係鬧市中間,但眼界都算暸闊,對面既樓有高有矮,有天台有塗鴉,花園有個水池仔,會聽到水聲,環境來講其實唔錯架。講返食物先:Smile Coffee 可能小妹覺得 yogurt 味應該係清清地?! (利申其實日日飲咖啡) 小妹覺得咖啡呢個味道同yogurt 好唔夾,好似食緊兩樣野咁 上面
)。
同朋友三心兩意完,最終揀到兩款口味。
唔知你地有冇去過希慎既『空中花園』

講返食物先:
Smile Coffee

上面個d係類似咖啡餅乾粒既野,味道同口感都唔太夾,底下有層咖啡啫喱,淨係層啫喱都ok 既,但夾埋落yogurt 就唔知食緊咩
I love Green Tea
I love Green Tea

小妹本身都愛綠茶製品,所以都諗住呢杯會好少少。事實係好少少既,味道清少少,感覺上夾d。不過上面既粒粒係綠茶麻糬同綠茶朱古力,個朱古力唔太好味,夾落yogurt 到,又係好似分開來食咁
最有趣係最底層,係芒果層,芒果配搭綠茶,真係好奇怪
(可能每個人口味唔同啦,但朋友同小妹一樣感覺)
睇返餐牌,其實除左原本配搭好既味道,我地可以淨買個base 再加中意既topping。其實係呢兩款配搭既味道怪怪地,本身個yogurt base 味道係好味的
所以都覺得可能直接自己配搭更好。
最後同朋友坐到11:30,待應表示要收工啦。因為係商場入面,所以如果係夜貓或者諗住傾通宵既朋友,呢到就可能唔岩你lu
Banana Split
後記:後來先記得原來曾經係九龍城分店食過 Banana Split。呢個味道好味好多
夠fresh,朱古力醬夾落去都好好食
2016-06-04
宵夜
2016-06-04 295 浏览
banana split $53.除左鍾意去via tokyo食雪糕 另一個選擇非smile yogurt莫屬😌曾幾何時我覺得好貴唔捨得食 偶爾先會食下 但宜家食個甜品都係哩個價既時候 我就覺得大大杯好多配料既smile yogurt都唔算太貴😬而且整得幾靚.雖然個名有蕉既物體 但其實得個醬有蕉味 個感覺係化學蕉黎 平時食開d蕉都冇咁甜同有濃郁舊味😕不過除左個蕉醬 有蝴蝶酥 一大舊朱古力 香甜士多啤梨 個底仲有d生果咁😊其實都幾豐富 可以叫一杯frozen yogurt食到咁多野 而且份量都唔少.$5x 係貴左d 不過份量黎講算係咁😛.
banana split $53
$5x 係貴左d 不過份量黎講算係咁😛

2016-05-30 1319 浏览
Smile我姐最喜歡吃frozen yogurt了所以我有時也會陪我姐一起吃frozen yogurtSmile是其中一間最近常去的frozen yogurt店我姐很特別只吃純frozen yogurt不吃配料所以配料都是我吃Smile叫純yogurt最少要配上一種配料Smile有很多不同特別配料選擇所以我決定也幫配料寫上食評我們去的時候剛好是母親節附近所以推出了母親節特別版-May with Love因為對rose沒那麼大興趣所以還是叫了I Love Green Tea朱古力冰皮卷★★★(★☆)☆冰皮皮卷住朱古力朱古力質感很像雪糕裏面還有朱古力波波增加了質感的層次那些朱古力味有點像Haagen-Dazs的朱古力雪糕是黑朱古力有點苦苦地朱古力味很濃其實挺好吃但因為我不太喜歡黑朱古力苦苦的所以個人不太喜歡I Love Green Tea★★★(★☆)☆有點失望猶其最近吃了太多很好的抹茶甜品和我想像中差太遠了綠茶芝蔴脆片很香芝蔴味吃得出芝蔴是炒香過的沒什麼綠茶味都被芝蔴味蓋過了綠茶朱古力有點苦苦地加上蜜糖味不是日式抹茶味感覺更像西式Mochi很好吃煙煙韌韌但綠茶味道一樣不是日式味布丁質感
Smile
總的來說
因為綠茶味道不是日式綠茶味
所以令我很失望
2016-05-09
5 分钟 (外卖自取)
  • I Love Green Tea
2016-05-26 327 浏览
每次行過Smile見到咁靚的Yogurt,一直都好想試,今次終於俾我食到喇!小清新設計的店面非常簡潔,再加上每杯yogurt都整得好誘人,相信無人可以抵抗到。今次食The Garden,層次都幾分明,上層超大片的脆脆,和軟身yogurt成強烈對比,而面層淋上荔枝汁,配合桂花jelly感覺清新,不會死甜,下層有士多啤梨脆和小麥胚芽,配上酸酸甜甜的乳酪好開胃。

5 分钟 (外卖自取)
$50 (宵夜)
2016-05-25 192 浏览
banana split $53
$5x 係貴左d 不過份量黎講算係咁😛

2016-05-07 210 浏览
Smile係我最鐘意既乳酪雪糕店 每次經過都總要買返杯食 尤其是食飽飯之後去食真係好幸福好舒服Golden Smile ($70)配料全部都係酸酸甜甜既 有菠蘿脆片 金箔士多啤梨 芒果肉 紅桑子紅莓布甸 檸檬雪葩同我最鐘意既自家製牛油Crumbs 再淋上芒果汁 成個配搭好清新 岩曬食飽飯去食士多啤梨淋上閃粉糖漿 中間既紅桑子紅莓布甸似係用果蓉製造而成 帶果肉顆粒既質感樣本圖寫既檸檬雪葩係放於雪糕頂層 但我食既係放左係布甸下面 超酸超酸超酸 不過好醒胃我諗店員已經懶得幫我Layer返啲雪糕係唔同層隔開啲配料 結果布甸下面就直接係檸檬雪葩 檸檬雪葩下面就直接係Crumbs 所有配料係堆埋一齊不過啲Crumbs真係永遠係我至愛 超級好食 牛油味香濃 陣味好熟悉好似藍罐牛油曲奇 但牛油味更重

Golden Smile ($70)
Golden  Smile

Golden  Smile
  • golden smile
2016-05-07 235 浏览
#ILOVEGREENTEA ($72) #FruityFruity ($63)捨棄左大愛嘅朱古力味, 扮健康選了由不同生果組合而成的fruityfruity 同大熱嘅green tea口味, yogurt奶味唔太重, 但有點過甜. 今次餓底主攻綠茶味, 先講講topping - #綠茶脆餅 由糖漿,綠茶同芝麻做成, 咬落去聽到啪一聲, 好脆, 帶住芝麻香. #綠茶糯米池 軟糯, #綠茶朱古力 不太甜, 口感同糯米池正正相反, 較實心; 食落一層就到沒什麼味道的 #綠茶布甸 , 最後就係不敗的 #brownie #crumbs #mango. 食完晚餐再食frozen yogurt做甜品, 畫上完美嘅句號. (btw, 5個女仔share 2杯frozen yogurt都唔係好過份姐)

今次餓底主攻綠茶味, 先講講topping -
#綠茶糯米池 軟糯,
#綠茶朱古力 不太甜, 口感同糯米池正正相反, 較實心;
食落一層就到沒什麼味道的 #綠茶布甸 ,

I LOVE GREEN TEA ($72) Fruity Fruity ($62)
2016-05-06
10 分钟 (外卖自取)
2016-05-04 231 浏览
很喜歡Smile的乳酪雪糕,美味而精緻,吃完都會像其標誌一樣展露微笑。價錢也許比其他乳酪店略貴,但以其質素及外觀足以取勝。是次選了Banana Split,原味乳酪淋上朱古力醬,夾著一層熱情果香蕉醬和自家製的Crumbs,底層放滿鮮果,包括士多啤梨粒、哈密瓜粒和密瓜粒。乳酪雪糕的乳酪酸味較奶味重,質感軟滑,很對我的口味。配料方面以熱情果香蕉醬最為特別,味道酸甜,質感濃稠帶微微香蕉果肉口感,令乳酪味道更添層次。杯上插著的蝴蝶酥亦很吸引,鬆脆而香甜可口,與幼滑酸甜的乳酪很配。

2016-04-26 1262 浏览
星期六, 一頓味濃的午飯過後需要一點甜, 經過希慎的smile yogurt, 天氣有點熱就來一杯健康yogurt。Smile yogurt不單以較健康的乳酪作為主要內容, 更添加了不少漂亮的裝飾食材以作招來。享受健康美食之餘, 更有視覺上的享受。 在眾多yogurt店中, 是我其中一間最喜愛的。希慎這分店的裝潢一如其他的以簡潔明亮為主, 把重點落在櫃內琳瑯滿目的乳酪。櫃內色彩繽紛的yogurt 非常吸引。這分店有半戶外座位, 天氣還是有點熱, 躲在室內歎yogurt是最好不過。除了yogurt更有蛋糕和脆棒, 還有杯裝啫喱, 多元化選擇, 是昂貴租金下而衍生出來嗎? 今趟還是專注於乳酪上!正猶豫於聯成Miffy推出的限定版與新出的“It’s smile” 之間, 見到大大塊綠茶芝麻餅做裝飾的“I love green tea”, 抹茶/綠茶粉絲, 二話不說, 轉投它的懷抱!I love green tea $72從店員手上接過綠白色的yogurt, 每層都有不同的食材夾雜每層的yogurt, 漂亮的一杯, 當然要給相機先吃。兩塊大大塊的綠茶芝麻脆脆最為搶眼,像翅膀般插在yogurt之

I love green tea $72

I love green tea
兩塊大大塊的綠茶芝麻脆脆最為搶眼,像翅膀般插在yogurt之上, 脆身得來又帶點鬆軟, 用手取起時要格外小心點, 否則會鬆掉散開呢! 脆脆由黑白芝麻造成, 芝麻香味甚濃, 也搶去了綠茶的味道, 只是稍稍嚐到綠茶的苦澀味。
I love green tea
朱古力脆珠, 非常脆口, 朱古力味香濃亦帶點可可的苦澀。深淺綠色的小方丁為綠茶麻糬和綠茶朱古力。 軟糯的麻糬非常有嚼口, 綠茶味亦頗香。 而綠茶朱古力口感較實在, 甜度適中。
I love green tea
綠茶布甸, 很滑溜的布甸, 奶味較綠茶味重, 不過都很好味,尤其配合乳酪一起吃。
I love green tea
自家製脆粒, 在軟滑的乳酪上增加脆口感, 不錯。
I love green tea
酸甜的芒果粒, 雖然是不錯, 但如果換上是紅豆粒來跟綠茶相配, 想必爭取到更高的分數!Browines, 其實味道和質感是不錯的, 不過苦澀可可味與綠茶味不太配合, 有點遮蓋綠茶的茶甘味道。始終綠茶與紅豆才是天作之合!
I love green tea
白色的乳酪, 一貫的酸酸甜甜味道, 質感幼滑, 非常喜歡。 中間並不是填滿乳酪, 出現了大個空洞, 以這個價錢不是把杯填滿, 真有點心有不甘, 但仍然死死氣乖乖付上鈔票來, 它就是有這個魅力! 假如這款的乳酪換上是綠茶味, 這樣就切切實實的green tea lover了!雖然如此, 吃罷相當滿足, 每次都沒有令我失望!
I love green tea
光顧的食客中以女生為大多數, 又要品嚐美食同時又要保持美好身段, 現今女生真的很難做呢!
2016-04-17
2016-04-22 398 浏览
Smile嘅雪糕組合有好多款,今次就試左fruity fruity 雪糕嘅最頂層係士多啤梨羅勒雪芭同一啲鮮果面頭個醬係柚子汁黎,不過味道唔太濃唔會搶左乳酪嘅味道個雪芭食落口似莓嘅雪芭多過士多啤梨,羅勒味唔濃,要好細心先食倒而中間就係士多啤梨同芒果兩種水果都係濃味嘅,但配埋一齊好襯最重要係啲芒果唔酸嘅
Fruity  fruity
雪糕嘅最頂層係士多啤梨羅勒雪芭同一啲鮮果
面頭個醬係柚子汁黎,不過味道唔太濃唔會搶左乳酪嘅味道

而中間就係士多啤梨同芒果
兩種水果都係濃味嘅,但配埋一齊好襯
最重要係啲芒果唔酸嘅

2016-04-21
Fruity  fruity
  • fruity fruity
2016-04-16 417 浏览
放工食飽飯又想食下甜品去到希慎就梗係同男朋友食smile今次食抹茶味抹茶一d都唔澀最鍾意食抹茶糯米糍層層都好特別,好正又唔會怕有rasberry會酸抹茶控唔好錯過啊
放工食飽飯又想食下甜品

層層都好特別,好正

又唔會怕有rasberry會酸

抹茶控唔好錯過啊
2016-04-15 568 浏览
要稍稍揚起嘴角,到底得花上多少的努力才能成事?曾經有段時間活得開心自在,每日傾傾講講,上上課,然後回家再聊到進睡。是誰奪走了我當初的快樂?是往昔的朋友,還是年齡的漸長?人越大,思考的事情越多,有時候沒有打算要讓自己苦惱的。只是想著想著,到頭來,再次陷入困局,在那分秒之間,看不清出路。負面情緒陰霾籠罩之下,倒想起那帶著溫暖和光的店子。Smile,每天笑一下,比起每日儲十蚊更難,若然是發自內心的表現。心水清的,明暸一切與人無尤,一直放不下的是自己。情緒就是個人的事宜,外力當然會有影響,只是心境如何還得靠自己控制。Smile Coffee $53晚飯後跟友人分享著這樣一杯子甜品,比起食味,更重要的是我們同在的一刻。對於乳酪雪糕不至狂熱,如果是自己加配料的就更加沒興趣,因為總覺手忙腳亂。Smile的依舊是砌得有如小山,漂亮雅緻的乳酪雪糕杯,賣相就是最大本錢。先吃掉帶著微微苦香的朱古力片,沾到少少酸甜奶味重的乳酪雪糕。細滑的雪糕不至膩滯,正好為正餐吃了一肚子炸物的兩人醒醒胃。朱古力爆炸棒不是參考圖的朱古力味,而是換上一身白。甜度頗高,幸好脆脆的吃著過癮,配著乳酪雪糕的輕酸,來得恰到好處。滲著淡淡
Smile Coffee $53
Smile Coffee
朱古力爆炸棒不是參考圖的朱古力味,而是換上一身白。甜度頗高,幸好脆脆的吃著過癮,配著乳酪雪糕的輕酸,來得恰到好處。滲著淡淡咖啡香,且有合桃脆感的咖啡合桃曲奇大塊大塊的呈現。無疑有著強烈的質感對比,下層的細碎脆粒亦有異曲同工之處。清新的咖啡啫喱暫緩雪糕的奶味,平衡配搭之間的膩度。
咖啡與乳酪的配搭,若然接受得到的,愛嘗鮮的,這不是什麼怪奇之物。但認為酸甜就要配水果配糖漿朱古力等的傳統派,也許會灑手另頭。人生來就是不一樣的,我們沒有必要強逼自己做複製人。灑脫一點,學會放開懷抱,不要強行做個樂觀的人,任由自己要哭要笑。然後,我發現,原來自然而然的就會平靜下來,另有一番新體會。
2016-04-13 321 浏览
我呢杯係生果味既乳酪 其實佢真係好多味簡 又大杯 今次黎到冇人排隊 不過店員都好似好忙咁 冇人幫手整野 係落單個個一條龍服務 所以都等得耐 佢紅色係紅桑子味既雪糕 酸酸甜甜咁 幾香紅桑子味 蜜瓜好硬又唔甜又冇味 中間有芒果 士多啤梨呢兩樣都係新鮮 不過勁酸 仲有柚子係沖柚子茶既柚子 幾hea下 雪糕方面希左 好快溶 味道都係濃郁 好滑 不過質感就差左 60幾蚊真係唔低食

2016-04-05 336 浏览
一向相當慳吝的朋友s是一名女孩,但為了甜品她竟然會開放自己的銀包,到底是什麼吸引?原來是smile的yogurt今天跟好來到,試了一份,真的那麼好吃?yogurt真的十分酸甜,味道相當清新,不會太膩面層的cream也相當好吃士多啤莉十分新鮮整體賣相也是十分不錯,難怪朋友那麼高興不過$50一杯,我自己則未必會來

原來是smile的yogurt

今天跟好來到,試了一份,真的那麼好吃?
yogurt真的十分酸甜,味道相當清新,不會太膩

面層的cream也相當好吃

士多啤莉十分新鮮

整體賣相也是十分不錯,難怪朋友那麼高興

不過$50一杯,我自己則未必會來

2016-04-01 682 浏览
每人都希望天天Smile, 笑多啲, 人都靚啲! 你能每天臉帶笑容嗎? 自問不能, 愁眉苦臉多於笑臉, 令不少朋友都很擔心, 還不時想方法逗我開心, 而每次總有不同的驚喜, 令次友人希望確實話我知要多點Smile, 所以決定在Smile Yogurt & Dessert Bar裏挑選了一份小心思給我。店子不是出售乳酪嗎? 如何拿走隔日送到我手上? 會否未見樣子已溶晒? 非也! 非也! 店子除了主打乳酪甜品外, 其實也有一系列不同口味的脆脆棒。有插入乳酪甜品中作為toppings, 也有禮盒裝出售。脆脆棒有甜味, 也有鹹味, 而今次友人挑選了一盒用料健康有益的鹹味脆脆棒給我, 的確很知我心意, 合晒心水。海鹽有機亞麻籽藜麥脆脆棒以一個粉紫色配橙色紙盒盛載, 封面印上金色的店名和logo, 而盒底則貼上金色字的產品資料, 高貴大方, 用來送禮的確很得體。一盒共有5條, 以一個透明膠袋密封着, 眨眼看似某牌子的朱古力杏仁百力滋, 其實面層黏滿是有機亞麻籽、有機黃金亞麻籽、糖粒、海鹽 和有機藜麥 的酥皮棒。每支脆棒面層舖滿食材, 面底則色澤金黃平均, 賣相吸引。輕輕咬一口, 極之香脆, 看到內
海鹽有機亞麻籽藜麥脆脆棒
海鹽有機亞麻籽藜麥脆脆棒以一個粉紫色配橙色紙盒盛載, 封面印上金色的店名和logo, 而盒底則貼上金色字的產品資料, 高貴大方, 用來送禮的確很得體。一盒共有5條, 以一個透明膠袋密封着, 眨眼看似某牌子的朱古力杏仁百力滋, 其實面層黏滿是有機亞麻籽、有機黃金亞麻籽、糖粒、海鹽 有機藜麥 的酥皮棒。
每支脆棒面層舖滿食材, 面底則色澤金黃平均, 賣相吸引。輕輕咬一口, 極之香脆, 看到內裏一層層薄薄的酥皮, 散發着微微的牛油香, 吃起來一點都不油膩, 沒有吃至滿手滿口油淋淋, 讚! 而眾食材集合起來非常甘香脆口, 口感豐富, 鹹香的味道中帶點甜, 很合我口味, 越吃越滋味, 加上所選用都是健康的食材, 吃落香脆又不油膩, 令人忍不住口, 多吃幾條也沒有罪邪感。

除了細細品嚐它的味道之外, 在細細欣賞它的內外時也有所發現, 盒中印上 .......

"Something delicious

Something funny

Something to make you smile"

無錯! 它的確是一份令人Smile的小心思, 你也能發現到身邊有令你Smile的小心思嗎? 用心體會便能察覺。

2016-03-28
外卖送餐