日日見朋友遊日靚相,放工要食好西平衡一下!今次嚟Sooshi Gold 朝聖,和式設計門面別樹一格,恍如瞬間到咗日本,與大部份omakase 餐廳一樣,座位以吧枱設計為主,方便食客與師傅交流。🥢Dinner menu 有22品($1380)同18品($998)選擇,今次揀咗18品:先上3道精緻前菜,有開胃前菜-水雲,鮮甜入味嘅汁煮磯粒貝,即炸酥脆嘅松露太刀魚春卷~喚醒味蕾後,開始上每一道用心配搭嘅菜色:4- 深海池魚薄切~入口魚油甘香細膩,面層灑上薄切烏魚子粉,食落帶鹹香5- 鮟鱇魚肝多士~香脆多士上搽滿軟滑嘅魚肝醬配香脆魚乾加乾黑魚子,口感豐富6- 厚岸生蠔~ 新鮮生蠔加左柚子醋啫喱,入口香味四溢,不錯嘅配搭7- 熟成大拖羅配醬油漬中拖羅~ 賣相仙氣十足,灑上淡鹽營造雪花視覺效果,拖羅非常甘香,連山葵莖佢食更添香氣8- 醬油漬燒帶子~輕輕以火炙燒香表面,鮮甜帶焦香9- 白子天婦羅~天婦羅脆漿又薄又脆,沒有腥味,口感脆嫰10-13 四款手握壽司~醋飯微暖已調味,醬油微甜醋味適中;蝦肉厚實彈牙,魚類刺身油脂均勻、鮮甜濃郁:車海老/火炙梭子魚/炭燒鯖魚/沙甸魚卷14- 北海道馬糞海膽~味道

喚醒味蕾後,開始上每一道用心配搭嘅菜色:

8- 醬油漬燒帶子~輕輕以火炙燒香表面,鮮甜帶焦香

9- 白子天婦羅~天婦羅脆漿又薄又脆,沒有腥味,口感脆嫰

車海老/火炙梭子魚/炭燒鯖魚/沙甸魚卷

14- 北海道馬糞海膽~味道濃厚甘甜,回甘強 ,極鮮美,大滿足

15- 醬油漬渡蟹迷你丼~香濃蟹膏加上熟嘅醬油蟹肉同新鮮炸蟹仔,啖啖豐腴甘香

16- 魚肉麵豉湯~食完蟹飯上魚肉湯暖胃,味噌鹹鮮,魚肉軟嫰

17- 螢光魷魚赤海膽~ 一口一隻鮮甜彈牙嘅魷魚仔配上軟滑嘅海膽,口感豐富

18- 最後以泥土造型嘅手磨芝麻沙冰作結,為呢餐畫上完美嘅句號。

💁🏻‍♀️師傅功架十足,每道菜制作都一絲不苟,食材講究,擺盤精緻,值得一試!
📌 Sooshi Gold📍 中環威靈頓街148號地舖☎️ 26669169★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*夜晚食Omakase下下都千幾二千走唔甩,竟然俾我搵到間喺中上環一千蚊有找嘅Omakase,無理由唔試吓嘅!門口一大幅草地設計,配合簡約木系門面,用黎打咭很不錯。餐廳貫徹Omakase格局,L型Bar枱大約可坐十人,由兩位師傅主理。晚餐有兩個價位選擇:$1380 / 22品 | $998 / 18品我地揀咗18品。伴碟開胃小食🥢紅酒喬頭漬🥢柚子薑前菜🥢水雲 - 口感黏滑,酸酸地喚醒味蕾。🥢汁煮磯粒貝 - 海螺鮮甜,煙韌爽口,汁煮入味。🥢松露太刀魚春卷 - 新鮮熱辣辣炸起,外皮脆,松露味濃,提升魚味。🥢深海池魚薄切 - 肉質粉白,口感肥美,深海池魚本身魚味偏淡,師傅灑一丁點烏魚子,咸香味發揮了加強本身魚味嘅作用。🥢鮟鱇魚肝多士 - 肝醬口感細滑creamy,加上魚子醬同鱈魚片,味道香濃,多士脆口,食落軟脆交叉嘅豐富口感。🥢厚岸真蠔 - 海水味淡,唔會好咸蓋過🦪蠔味,肉身甘甜,口感滑溜濕潤,配柚子醋啫喱,成道菜好清
📌 Sooshi Gold
📍 中環威靈頓街148號地舖
☎️ 26669169

晚餐有兩個價位選擇:
$1380 / 22品 | $998 / 18品
我地揀咗18品。

伴碟開胃小食
🥢紅酒喬頭漬
🥢柚子薑

前菜
🥢水雲 - 口感黏滑,酸酸地喚醒味蕾。

🥢汁煮磯粒貝 - 海螺鮮甜,煙韌爽口,汁煮入味。

🥢厚岸真蠔 - 海水味淡,唔會好咸蓋過🦪蠔味,肉身甘甜,口感滑溜濕潤,配柚子醋啫喱,成道菜好清新。

🥢熟成大拖羅配醬油漬中拖羅 - 未食過長型嘅拖羅,師傅解說用雪白淡口嘅岩鹽可吊出拖羅嘅濃郁味, 用大拖羅捲起中拖,食法特別,入口即化。

🥢醬油漬燒帶子 - 刺身級帶子厚肉肥美,燒後外脆內柔軟,味道鮮甜。

🥢白子天婦羅 - 炸漿薄,外脆內軟,沒有腥味。

🥢迷你蟹丼 - 入要有醬油漬渡蟹刺身,熟嘅栗蟹肉及炸沢蟹,即場拆蟹肉,睇見都知新鮮,加埋蟹膏,入口有濃厚嘅蟹膏味,擺盤仲有沢蟹點綴好精緻。
🥢螢光魷魚赤海膽 - 螢光魷魚爽滑鮮甜,配上一小塊味道濃郁嘅赤海膽,口感豐腴,鮮味十足!

🍣壽司

🥢車海老 - 蝦味濃郁,鮮味爽甜,舍利酸味適中,唔會有好刺激嘅味道,適合大部份人口味。

🥢火炙梭子魚 - 魚肉雪白,肉質清爽幼嫩,魚皮油脂豐富,炙燒過後油香更突出,浸入魚肉裡,味道十分出色。 配合法國魚子醬,增添味覺享受。

🥢炭燒鯖魚 - 炭燒香氣濃,油脂均勻。

🥢沙甸魚卷 - 由卷物嘅橫切面可見裹住肥美滿滿嘅沙甸魚,夾雜千本漬蘿蔔、芝麻,口感有層次。

🥢北海道馬糞海膽 - 色澤呈鮮橙黃色,味道濃郁鮮甜回甘,入口嫩滑。

🥢魚面豉湯 - 魚湯味濃郁暖胃。

🥢手磨芝麻沙冰 - 最尾呢個甜品有好香濃芝麻味,簡單地為美味嘅廚師發辦作結。

2023-03-09
2023-03-06 1039 浏览
鮨廷Sooshi Gold中環威靈頓街148號地舖中環一向都人來人往 想食個晏就都要排下隊今日行左去威靈頓街搵食先😋見到一個空地好日式😍門口係用簡約木系可以俾人係門口打卡影相📸️行到入去店舖唔大 有一張L字型枱Lunch時間店鋪都坐滿哂人 餐牌有omakase同lunch set價錢大概300-600蚊😬前菜沙律🥗野菜沙律加左柚子醋同脆脆 酸酸地好開胃 岩哂準備食好野茶碗蒸🥚呢個好驚喜 蛋好甜好滑 有魚湯既味道麵豉湯湯好鮮甜 入面有一粒粒帶子仔三色丼(海膽、三文魚籽、蔥吞拿魚腩)呢個係Lunch set黎講真係好吸引!!🌟而比例同份量都唔少😱真係性價比好高 海膽望落好新鮮🤤入口濃郁亦都好甘甜 好重海膽味❤️三文魚籽完全唔腥👍🏻蔥吞拿魚蓉🐟魚蓉好香 壽司醋飯🍚仲有紫菜包住啖飯+ 海膽岩岩好 自己1個人食哂成個丼🫰🏻成個Lunch食完好好開心😆滿足好幸福🤩
鮨廷Sooshi Gold

呢個好驚喜 蛋好甜好滑 有魚湯既味道

麵豉湯
湯好鮮甜 入面有一粒粒帶子仔

三色丼
(海膽、三文魚籽、蔥吞拿魚腩)
呢個係Lunch set黎講真係好吸引!!🌟
岩岩好 自己1個人食哂成個丼🫰🏻

成個Lunch食完好好開心😆滿足好幸福🤩
用餐时段
2023-03-04 328 浏览
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈中環午市omakase🫶🏻個人幾喜歡吃午市的omakase ,性價比很高呢!早前便預訂了位於中環的Sushi Sooshi體驗一下平日午市位置也很full,很多上班族到訪,記得要先預訂啊┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Lunch Omakase $398 (4/5)1.沙律2.茶碗蒸3.深海池魚4.車海老5.中toro6.北寄貝7.赤牡丹8.右口魚 9.大Toro10.炭燒鯖魚 濃味11.針魚12.瑩光魷魚13.沢蟹14.赤海膽 15.中Toro手卷 16.鮮魚湯17.綠茶布丁 ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈當天比較印象深刻是右口魚,炭燒鯖魚,沢蟹~以火炙技巧將右口魚的油脂逼出,口感油香滿滿,再加入紫蘇葉味道會變得清新比較特別初嚐沢蟹入口脆卜卜🤩配上壽司飯很好吃師傅還告知原來沢蟹是淺水生活的,放下油輕輕炸一炸便可享用!海膽和Toro也是我的最愛✨一位午餐只需4百多實在是性價比之選!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎
中環午市omakase🫶🏻
個人幾喜歡吃午市的omakase ,性價比很高呢!
早前便預訂了位於中環的Sushi Sooshi體驗一下
平日午市位置也很full,很多上班族到訪,記得要先預訂啊
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Lunch Omakase $398 (4/5)
1.沙律
15.中Toro手卷
16.鮮魚湯
17.綠茶布丁

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
當天比較印象深刻是右口魚,炭燒鯖魚,沢蟹~
初嚐沢蟹入口脆卜卜🤩配上壽司飯很好吃
師傅還告知原來沢蟹是淺水生活的,放下油輕輕炸一炸便可享用!
海膽和Toro也是我的最愛✨
一位午餐只需4百多實在是性價比之選!
2023-03-02 247 浏览
和友人約在中環食午餐,我就選了omakasa,餐廳主要是壽司吧台,可以觀賞廚師手勢,樂不思蜀,壽司頗為精美。小小溫馨提示,記得訂座!當滿足後,食完可以行下大館消化一下。人均:$437.8.前菜沙律、茶碗蒸、麵豉湯.鯛魚加了新鮮紫菜,第一次食,鮮甜!.鰤魚柚子胡椒鹽,有點彈牙,較爽口。.梳魚烏魚子粉令梳魚味道加添層次,第一次食這種配搭。.深海池魚正常發揮,油脂味濃,好食。.帆立貝淡淡檸檬清新香,是我的喜愛。.鰆魚軟軟又滑溜的口感,味道有點難以形容,未食過建議一嘗。.金目鯛火炙了的金目鯛好鮮甜。.鮫鰈魚記得廚師說是鮫鰈魚bb,它加了紫蘇葉,味道獨特!不錯不錯。.吞拿魚是最篤篤位斜腹位,魚油勁豐富,好食。.螢光魷魚去到接近尾尾,廚師另外給我們的自家製小食。.炭燒鯖魚肉厚香濃,配上微微炭香味,正。.北海道馬份海膽The last but not least的馬份海膽作為結尾!.甜品自家製芝麻冰沙,不太甜,食落沙沙,有種泥土的錯覺,頗特別。
人均:$437.8
前菜
沙律、茶碗蒸、麵豉湯
鯛魚
加了新鮮紫菜,第一次食,鮮甜!
鰤魚
柚子胡椒鹽,有點彈牙,較爽口。
梳魚
烏魚子粉令梳魚味道加添層次,第一次食這種配搭。
深海池魚
正常發揮,油脂味濃,好食。
帆立貝
淡淡檸檬清新香,是我的喜愛。
鰆魚
軟軟又滑溜的口感,味道有點難以形容,未食過建議一嘗。
金目鯛
火炙了的金目鯛好鮮甜。
鮫鰈魚
記得廚師說是鮫鰈魚bb,它加了紫蘇葉,味道獨特!不錯不錯。
吞拿魚
是最篤篤位斜腹位,魚油勁豐富,好食。
螢光魷魚
去到接近尾尾,廚師另外給我們的自家製小食。
炭燒鯖魚
肉厚香濃,配上微微炭香味,正。
北海道馬份海膽
甜品
自家製芝麻冰沙,不太甜,食落沙沙,有種泥土的錯覺,頗特別。

用餐时段
2023-03-02 184 浏览
✨刺身定食賣相精緻 有七款剌身 每款各兩件七款刺身包括 大拖羅 帆立貝 花竹蝦深海池魚 鰤魚 鰈魚裙邊 梭子魚大拖羅 好肥美 魚油甘香十足帆立貝 口感軟彈 味道鮮甜花竹蝦 肉質結實爽脆 鮮味深海池魚 結實帶爽口 有啲咬口鰤魚 口感爽滑 帶少少油香 鰈魚裙邊 表面輕輕燒過 肥美嫩滑梭子魚 皮經過炙燒 肉質偏結實 最後師傅仲請我食螢光魷魚仔 入味爽彈😋✨茶碗蒸蒸蛋好嫩滑 味道幾鮮加左啲海藻 口感更豐富✨沙律加左薄脆 沙律菜番茄仔新鮮味道酸甜 清新開胃✨麵豉湯香濃 但唔會過鹹 ✨芝麻沙冰手磨 冇添加 濃郁芝麻香粒粒冰感 好清爽總結:食物唔錯 賣相精緻環境唔大 但都坐得舒服服務正常 價錢都合理以地區黎計幾抵食 性價比幾高
刺身定食

總結:食物唔錯 賣相精緻
環境唔大 但都坐得舒服
服務正常 價錢都合理
以地區黎計幾抵食 性價比幾高
係二月剛去完自己的北海道10日之旅,太掛住北海道新鮮的帶子海膽毛蟹了,返到香港都要去食Omakase解思念之苦😜😜今次就擇左11件壽司+1件手卷set,重包埋前菜,甜品等。食材新鮮,當中最推介嘅係拖羅蓉手卷同埋大拖羅壽司。午市價錢真係超抵,只係$398+10%咋😱😱真心值得推介俾中環返工人士又或者想平食Omakase 嘅朋友!😋😛🔶 沙律🥗有乾魚片好香🔶 茶碗蒸🔶 深海池魚🍣肉質好彈牙🤣🔶 宮帆立貝 🍣用竹碳鹽調味,超級肥美厚肉😚🔶 紅木鯛🍣上面有用芥末椗做的漬物,平衡魚油感重 😃🔶 墨烏賊🦑🍣即係墨魚,中間有層紫蘇葉 😆🔶 梳子魚🍣梳子魚肉質較腍,油脂豐富,上面有法國魚子醬,係香濃的點綴😋😋🔶右口魚邊🐠🍣油脂爆出😊🔶 鰤魚🐡🍣係冬天先有既野生油甘魚,肉質非常肥美,魚油多☺️🔶 栗蟹海膽+沢蟹🦀🍣沢蟹🦀好的的骰骰,炸脆原隻食好香口😍😍海膽口味清新偏甜,而栗蟹蟹肉都鮮甜,混合一齊食非常重甜🥰🥰🔶 大拖羅🍣好肥厚,滿口魚油但不膩 🔶 北海道赤海膽🍣入口即溶,清甜而不苦🔶 炭燒鯖魚🐟🍣經炭火燒過的鯖魚,頗有炭香味,而且令鯖魚味道變得好濃厚🥹🥹🔶 拖羅腩蓉卷🐠🌯拖羅魚蓉好幼滑,魚味濃,少油脂,卷
1931 浏览

🔶 沙律🥗
有乾魚片好香
🔶 茶碗蒸
🔶 深海池魚🍣
肉質好彈牙🤣
🔶 宮帆立貝 🍣
用竹碳鹽調味,超級肥美厚肉😚
🔶 紅木鯛🍣
上面有用芥末椗做的漬物,平衡魚油感重 😃
🔶 墨烏賊🦑🍣
即係墨魚,中間有層紫蘇葉 😆
🔶 梳子魚🍣
🔶右口魚邊🐠🍣
油脂爆出😊
🔶 鰤魚🐡🍣
係冬天先有既野生油甘魚,肉質非常肥美,魚油多☺️
🔶 栗蟹海膽+沢蟹🦀🍣
沢蟹🦀好的的骰骰,炸脆原隻食好香口😍😍
海膽口味清新偏甜,而栗蟹蟹肉都鮮甜,混合一齊食非常重甜🥰🥰
🔶 大拖羅🍣
好肥厚,滿口魚油但不膩
🔶 北海道赤海膽🍣
入口即溶,清甜而不苦
🔶 炭燒鯖魚🐟🍣
經炭火燒過的鯖魚,頗有炭香味,而且令鯖魚味道變得好濃厚🥹🥹
🔶 拖羅腩蓉卷🐠🌯
拖羅魚蓉好幼滑,魚味濃,少油脂,卷內有芥末,味道幾過癮😬😬
🔶 蝦味噌湯🦐🫕
蝦味湧出咁香濃🫢
🔶 抹茶紅豆奶凍🍵🍮
奶凍好綿滑,抹茶味點都即止☺️

值得一提係酸子薑好味😌😌

📍 Sooshi Gold
2K
每次Lunch經過呢間白色小屋綠悠悠草地嘅門面好吸睛餐廳除咗有Bar枱位可以睇住師傅發板,仲有Order枱可以開支酒浪漫一下,配以木系裝潢 舒適感高約埋班同事收工嚟包場都唔錯揀咗廚師發板 11款壽司+手卷Lunch Set 都好有質數每件壽司都經過師傅手中 用心製作✨沙律.茶碗蒸滿滿嘅蛋香,滑嘟嘟嘅口感,加上紫菜更加香✨深海池魚鮮味極為濃郁,質感嫩滑✨鰤魚肉質嫩口,細嚼出鮮甜味道✨針魚肉質柔軟細膩✨醬泥烏賊烏賊新鮮,完全唔靭✨青魚豐富油脂,油份爆棚嘅青魚✨白蝦+赤海膽白蝦同海膽嘅鮮甜味,配合幼滑嘅口感,好Creamy✨大拖羅超級肥美.入口即溶.加上淡淡嘅鹽花,完全不膩✨北角道帆立貝肉厚味甜,口感柔軟,份外鮮甜✨北海道香箱蟹原隻脆卜卜嘅蟹仔,香脆得嚟又唔會拮咀✨赤海膽放在杯內嘅赤海膽.真係非常新鮮✨拖羅手卷香脆嘅紫菜包著肥美拖羅係完美嘅配合✨麵豉湯入口味道恰好,唔會太鹹,幾多料✨抺茶紅豆軟滑黏黏嘅口感,好香抺茶味,唔係死甜嗰種為今餐劃上完美嘅句號

每次Lunch經過呢間白色小屋
綠悠悠草地嘅門面好吸睛

餐廳除咗有Bar枱位可以睇住師傅發板,
仲有Order枱可以開支酒浪漫一下,
配以木系裝潢 舒適感高

約埋班同事收工嚟包場都唔錯

揀咗廚師發板 11款壽司+手卷
Lunch Set 都好有質數
每件壽司都經過師傅手中 用心製作

✨沙律.茶碗蒸
滿滿嘅蛋香,滑嘟嘟嘅口感,
加上紫菜更加香

✨深海池魚
鮮味極為濃郁,質感嫩滑

✨鰤魚
肉質嫩口,細嚼出鮮甜味道

✨針魚
肉質柔軟細膩

✨醬泥烏賊
烏賊新鮮,完全唔靭

✨青魚
豐富油脂,油份爆棚嘅青魚

✨白蝦+赤海膽
白蝦同海膽嘅鮮甜味,配合幼滑嘅口感,
好Creamy

✨大拖羅
超級肥美.入口即溶.加上淡淡嘅鹽花,完全不膩

✨北角道帆立貝
肉厚味甜,口感柔軟,份外鮮甜

✨北海道香箱蟹
原隻脆卜卜嘅蟹仔,香脆得嚟又唔會拮咀

✨赤海膽
放在杯內嘅赤海膽.真係非常新鮮

✨拖羅手卷
香脆嘅紫菜包著肥美拖羅
係完美嘅配合

✨麵豉湯
入口味道恰好,唔會太鹹,幾多料

✨抺茶紅豆
軟滑黏黏嘅口感,好香抺茶味,唔係死甜嗰種
為今餐劃上完美嘅句號
2023-02-16 225 浏览
二月份除咗情人節,仲有好多其他特別日子需要慶祝,其中一餐揀咗嚟食呢間位於中環嘅廚師發板,$998一位共18品,裝修幾明亮簡潔吧枱為主,見到師傅用心製作,每道菜賣相精緻,師傅都有講解,味道同菜式都幾有驚喜,係值得推介嘅omakase~《前菜三款》🔘醬汁燒白子 - 少少焦香味,口感滑嫩入口即化🔘水雲蟹肉 - 蟹肉鮮甜配搭酸酸的水雲好開胃🔘小長井生蠔 - 睇住師傅即場開蠔,約手掌大,飽滿肉質肥美結實,口感甘甜《刺身四點》🔘鯛魚刺身 - 薄切望落好晶瑩剔透,配搭柚子啫喱同新鮮紫菜,可以捲起嚟食,鯛魚肉質鮮嫩非常好食~🔘拖羅 - 中拖羅冋大拖羅各一,富魚油脂嘅甘香,入口即溶🔘宮城帆立貝 - 夠厚身非常鮮甜🔘煙燻鰆魚 - 肉身好肥美,有魚油香,仲加添咗煙燻嘅獨特香氣《炸物》🔘目光魚天婦羅 - 炸粉夠薄,炸漿將魚油香味鎖住,好香口🔘太刀魚春卷 - 幾特別又好食,除咗太刀魚肉仲加咗松露,香味即刻提升~《壽司六貫》🔘金目鯛 - 肉質爽彈🔘沙旬魚卷 - 大愛呢款卷物,紫菜包住肥美嘅魚肉,再捲住飯同紫蘇葉,幾新穎嘅食法🔘北海道虎蝦 - 肉質綿軟中帶彈性,加上蝦籽同蝦膏,鮮味十足🔘醬油漬吞拿魚 - 濃味少少,

《前菜三款》
🔘醬汁燒白子 - 少少焦香味,口感滑嫩入口即化
🔘水雲蟹肉 - 蟹肉鮮甜配搭酸酸的水雲好開胃

刺身四點》
🔘拖羅 - 中拖羅冋大拖羅各一,富魚油脂嘅甘香,入口即溶
🔘宮城帆立貝 - 夠厚身非常鮮甜

《炸物》
🔘目光魚天婦羅 - 炸粉夠薄,炸漿將魚油香味鎖住,好香口

壽司六貫》
🔘金目鯛 - 肉質爽彈
🔘醬油漬吞拿魚 - 濃味少少,有鹹香味
🔘海膽 - 海膽多過飯,囗感creamy非常鮮甜
🔘鰤魚 - 即係油甘魚,冬天嘅佢特別肥美

🔘鱈場蟹迷你丼
爽甜鮮味嘅蟹肉,加上再次出場嘅馬糞海膽,食得好滋味~

🔘蝦味增湯
好有蝦嘅鮮味

🔘抹茶奶凍
抹茶味香濃,香滑奶凍加上大大粒日本紅豆,唔使講都知好食~
2023-02-06 234 浏览
𝒪𝓂𝒶𝓀𝒶𝓈𝑒 𝒾𝓃 𝒞𝑒𝓃𝓉𝓇𝒶𝓁雖然日本通關,但人又多機票又貴,不如慳返𝘋機票錢喺香港嘆返餐靚日本野,聽聞上環呢間 𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦幾抵食,所以去試試🥰環境係一貫𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦的格局,大約8個吧台位,裝修明亮舒適先上沙律同茶碗蒸,沙律個𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦係醋,酸酸地最啱餐前開胃用,再加個暖笠笠的茶碗蒸,暖下個胃,然後準備迎接魚生、壽司🍣食緊前菜時已經見到師傅好努力咁備料,見佢好細心咁去蝦腸,同切開魚生𝘥 筋。另外,上壽司前除左提供薑片,仲有柚子絲,適合怕薑太辣的人☺️🍣 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶🔺鯛魚 🔺帆立貝 🔺吞拿魚蓉手卷🔺烏賊 🔺左口魚 🔺中吞拿魚.🔺鰆魚 🔺車海老 🔺八爪魚卷🔺鮑魚 🔺鰤魚 🔺碳燒鯖魚每件壽司都好精緻,並且加不同配料或調味,例如檸檬汁、柚子、海鹽、紫菜、紫 蘇葉等,令味道更豐富及多層次,而每件🍣都已經由師傅掃上䜴油同內藏𝘸𝘢𝘴𝘢𝘣𝘪, 就係鍾意食 𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦 可以睇住師傅用心整作每件食物,如果師傅可以稍為介紹下每道菜的製法或調味的運 用就更好啦,咁就可以令我地更懂得享受同欣賞每道菜的特別之處💕食完晒生野,就有一碗溫暖又濃郁的🔺蝦麵䜴湯,真係好香濃的蝦味 最後,就係甜品🔺紅
𝒪𝓂𝒶𝓀𝒶𝓈𝑒 𝒾𝓃 𝒞𝑒𝓃𝓉𝓇𝒶𝓁

🍣 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶
🔺鯛魚 🔺帆立貝 🔺吞拿魚蓉手卷
🔺烏賊 🔺左口魚 🔺中吞拿魚
🔺鰆魚 🔺車海老 🔺八爪魚卷
🔺鮑魚 🔺鰤魚 🔺碳燒鯖魚

最後,就係甜品🔺紅豆綠茶奶凍,好滑又好夠綠茶味
食完成個𝘴𝘦𝘵 真係飽到不得了,確實抵食 😆

📍𝐒𝐨𝐨𝐬𝐡𝐢 𝐆𝐨𝐥𝐝 (中環)
2023-02-06 182 浏览
最近新年放大假,又係時候去揾好餐廳食好西啦😍!! 姐姐話不如去食廚師發辦啦。Sooshi gold✨開幕不久,所以客人未算好多,不過都係預先訂位穩陣呀! 晚市廚師發辦有兩種,18款食材$980位,22款食材就$1380位。其實18款已經有好多嘢食,我不算大食,所以18款已經好足夠啦🤭。 三款前菜好靚,有水雲、太刀魚、粒貝。我和姐姐都是第一次食太刀魚春卷,又脆又鮮。 深海池魚薄切,點一點酸汁,更有鮮味。 白子刺身食得多,原來白子天婦羅更好食呀!炸漿好薄,炸得一流!我好喜歡金目鯛,竟然係配菠菜忌廉汁,有fusion的感覺。 赤海膽栗蟹,有海膽又有蟹肉,鮮上加鮮呀! 真蠔蠔肉鮮甜,而且有海水味,好得我歡心。 冬天一定要食鰤魚,鰤魚勁肥美,脂肪好足! 大大片帆立貝,原來係新鮮貨而不是急凍,難怪咁好食啦! 激量海膽壽司,超鐘意呀😍!海膽多過飯,勁誇張呀! 最後的主食竟然係明太子忌廉意粉,好有驚喜。忌廉醬鹹中帶甜,都好好食。 甜品係濃滑的抹茶布丁,好滿足,好飽呀。 。。
最近新年放大假,又係時候去揾好餐廳食好西啦😍!!

姐姐話不如去食廚師發辦啦。
深海池魚薄切,點一點酸汁,更有鮮味。
我好喜歡金目鯛,竟然係配菠菜忌廉汁,有fusion的感覺。
 赤海膽栗蟹,有海膽又有蟹肉,鮮上加鮮呀!
 真蠔蠔肉鮮甜,而且有海水味,好得我歡心。
 冬天一定要食鰤魚,鰤魚勁肥美,脂肪好足!
大大片帆立貝,原來係新鮮貨而不是急凍,難怪咁好食啦!
激量海膽壽司,超鐘意呀😍!海膽多過飯,勁誇張呀!
 甜品係濃滑的抹茶布丁,好滿足,好飽呀。 。。
2023-01-19
2023-02-06 172 浏览
番開中環嘅朋友就知,中環又多人又迫,好難有一個地方可以舒適又性價比高,今次介紹嘅《Sooshi Gold》就滿足哂依啲條件,性價比好高嘅日式刺身/Omakase店,$300到$600就可以食到最當造嘅刺身同壽司,真係好抵。所有嘅lunch set都會附送沙律、茶碗蒸、湯同埋甜品。沙律係日式田園沙律,加一啲酸汁好開胃。茶碗蒸高湯同埋蛋嘅比例啱啱好,上面仲放左啲海帶,口感好幼滑又充滿蛋香。旬之刺身定食 $358有6款季節當造刺身,每樣兩片。·帆立貝半透明嘅白色厚身帆立貝,食落鮮甜又彈牙。·拖羅淺粉紅色拖羅,粉花分怖好均勻,入口即溶。·深海池魚白身魚邊緣深紅色,口感鮮嫩肥美,肉厚又油脂豐富。·富山灣白蝦產自日本富山灣嘅白蝦,晶瑩通透。上面再放左黑魚籽,味道甘甜又爽口。·沙甸魚紫菜卷沙甸魚調左味,包埋紫蘇葉、蔥嘅紫菜卷,口感結實又唔腥。·煙燻過春魚用煙燻去處理春魚,煙燻重又油脂豐富,食完嘅油香久久不散。之後飲番個麵豉湯暖下身。是日甜品就係抹茶紅豆慕絲,抹茶味香濃又甘香,完滿嘅一餐。Sooshi Gold (中環)中環威靈頓街148號地舖
番開中環嘅朋友就知,中環又多人又迫,好難有一個地方可以舒適又性價比高,今次介紹嘅《Sooshi Gold》就滿足哂依啲條件,性價比好高嘅日式刺身/Omakase店,$300到$600就可以食到最當造嘅刺身壽司,真係好抵。

所有嘅lunch set都會附送沙律、茶碗蒸、湯同埋甜品

旬之刺身定食 $358
有6款季節當造刺身,每樣兩片。

·帆立貝
半透明嘅白色厚身帆立貝,食落鮮甜又彈牙。

·拖羅
淺粉紅色拖羅,粉花分怖好均勻,入口即溶。

·深海池魚
白身魚邊緣深紅色,口感鮮嫩肥美,肉厚又油脂豐富。

·富山灣白蝦

·沙甸魚紫菜卷
沙甸魚調左味,包埋紫蘇葉、蔥嘅紫菜卷,口感結實又唔腥。

·煙燻過春魚
用煙燻去處理春魚,煙燻重又油脂豐富,食完嘅油香久久不散。

Sooshi Gold (中環)
2023-02-06 218 浏览
早前大家被困在香港,知名日式廚師發辦店閒閒地收二三千元一位仍供不應求,真係唔係人人捨得食、訂得到!不過若然識得搵,又唔係完全冇平靚正的選擇。 事緣路過,俾我發現,在中環近上環威靈頓街有一家 Sooshi Gold,竟然有$988/18道的廚師發辦,價錢吸引,別期望是大師級,但質素唔錯,我覺得食得過。我尤其喜歡上半場的刺身,象拔蚌、沙甸魚磯邊煮及天婦羅白子等,鮮甜味美。不過留意一點,份量與坊間相比較細,例如壽司飯比一般少,配合現在流行少吃澱粉質的生活習慣,女仔胃足夠,是偶爾輕食之選。對於我來說,18道剛好,不過若然食22道會更滿足。 付費輕鬆、胃納不過勞,所以我為文章標題取名 Omakase 輕身吃!  木系暖色作主調,放滿酒瓶的櫃子為主要佈置。首次光顧,而且是一人鮨境,先嚐$988/18品的。 酸汁水雲晚餐由迷你水雲杯開始,一口喝下,微酸水瑩口感,不失為美好的開始。北海道象拔蚌青檸汁調味,口感爽脆味甜,回甘悠久。 一片青檸下藏著頭的部位,厚切更爆汁。 沙甸魚磯邊煮一口吃之,甜與爽之口感,沙旬魚與紫蘇葉、蘿蔔、蔥及紫菜配合,很美味。 天婦羅白子剛炸起,非常熱熨,不能心急,需要小口小口吃。

木系暖色作主調,放滿酒瓶的櫃子為主要佈置。
首次光顧,而且是一人鮨境,先嚐$988/18品的。

北海道象拔蚌
青檸汁調味,口感爽脆味甜,回甘悠久。
北海道象拔蚌

一片青檸下藏著頭的部位,厚切更爆汁。
天婦羅白子
剛炸起,非常熱熨,不能心急,需要小口小口吃。
天婦羅白子
如包著一張薄紙,眾所周知白子滑如豆腐,外脆內軟對比一流,還吃到白子內有些咬口的東西如筋膜口感,紫蘇葉香氣亦很出,配合得宜,我喜歡。
炭燒拖羅.新鮮黑松露
魚油被激活的拖羅食落有少少甜,黑松露絲份量不少,口感滿滿的。
煙燻鰹魚.京蔥絲
打開蓋子,如期望中煙燻霧出,熟悉的鰹魚味道。
豚肉燒
以千歲豬作材料,麵梅醬調味,五花腩肉肥瘦肉相間 ,外表漂亮,味道豐富。
漬物及薑
漬物及薑
壽司紮實,調味適當,不過我更喜歡上半場。

深海池魚壽司-清甜

烏賊壽司-黏黏地

烏賊壽司

烏賊壽司

金木鯛壽司-烏魚子輕輕的鹹香成功提味

鰤魚壽司-芥末辣得有點份量是討好的

鰤魚壽司

牡丹蝦壽司-配上自身蝦膏,肉質比較黏

牡丹蝦壽司

炭燒鯖魚壽司-炭燒香濃郁,油脂豐富

炭燒鯖魚壽司

炭燒鯖魚壽司

北海道赤海膽壽司-甘甜

北海道赤海膽壽司

鮟鱇魚肝多士-厚厚的一層肝醬,口感豐腴
明太子日式意粉
作為主食,配合櫻花蝦、海苔、明太子醬汁的意粉很滋味。

白湯
湯內有豆腐、腐皮、海帶、紅蘿蔔,夠熱,清甜,是菜及魚熬出的味道,無投訴。
手打芝麻沙冰
沒有加奶,因此不會如雪葩般滑,看似我平時沖水飲的芝麻粉,入口就是粒粒沙冰,清清地作過結束亦好。
手打芝麻沙冰
我覺得食得過,值得重訪。

2023-01-05
明太子日式意粉
難得平日放假 緊系要出去食好野🥰上網見到好多人推介呢間抵食既日式餐廳 一於過黎試吓🙌🏻餐廳以壽司、刺身及廚師發辦為主😍 當日系平日既下午過嚟 店舖都座無虛席 記得訂位先好過黎😂🔸Omakase Sashimi Rice Bowl🔸▫️北海道帆立貝 ▫️三文魚籽 ▫️鮟鱇魚乾▫️北海道海膽 ▫️蔥吞拿魚腩 ▫️真鯛▫️鰆魚 ▫️獅魚 ▫️赤貝▫️深海池魚 ▫️花竹蝦 ▫️鯖魚▫️右口魚邊▫️金目鯛 ▫️拖羅如果念唔到想食邊款 亦都唔想食廚師發板個啲咁長時間 我建議食呢個廚師發板丼飯🥰一份有齊15款唔同既刺身種類🙌🏻每款都好新鮮 大約有一至兩片左右 份量都算多🥰個人最愛系鮟鱇魚乾同花竹蝦 前者鮮味唔腥 撈埋壽司飯一齊食 好滿足 後者厚實鮮甜 食落啖啖肉 好想encore😂而且份量係足夠兩個人食🙌🏻我一個人食完呢個餐真系飽足全日😂CP值極高!套餐仲包括左魚湯、沙律、蒸蛋及甜品 個人最愛系佢地個開心果雪糕 濃郁開心果味重 食完飯再食反個甜品真系好滿足啊😍😍

難得平日放假 緊系要出去食好野🥰上網見到好多人推介呢間抵食既日式餐廳 一於過黎試吓🙌🏻餐廳以壽司刺身廚師發辦為主😍 當日系平日既下午過嚟 店舖都座無虛席 記得訂位先好過黎😂

🔸Omakase Sashimi Rice Bowl🔸
▫️北海道帆立貝 ▫️三文魚籽 ▫️鮟鱇魚乾
▫️北海道海膽 ▫️蔥吞拿魚腩 ▫️真鯛
▫️鰆魚 ▫️獅魚 ▫️赤貝
▫️深海池魚 ▫️花竹蝦 ▫️鯖魚
▫️右口魚邊▫️金目鯛 ▫️拖羅

2023-02-03
2023-02-01 76 浏览
依家間餐廳位於中環蘭桂坊大館附近,外型以簡單淺木色木系為主,睇落舒適日系風格,入到去就係一個L型嘅bar枱,位置唔係好多,但服務絕對到位估唔到午食嘅omakase sushi $398可以食到 11件廚師發辦壽司,茶碗蒸,同沙律甜品,絕對係性價比之選·深海池魚飲質爽口又細緻,肥美鮮甜。·平目魚壽司平目魚刺身上面放左經過火炙嘅左口魚邊,魚脂被火炙迫哂出嚟,一種壽司兩種口感同埋味道。·帆立貝壽司 白身透明嘅厚身帆立貝,師傳預先用左醬油調味,更加帶出帆立貝本身嘅鮮甜。·白蝦壽司用左日本富山灣嘅白蝦,加左矜貴嘅黑魚籽,味道爽口鮮甜。· 醬油漬赤身預先用左醬油輕醃嘅赤身,鮮味即時提升,顏色鮮紅油脂相對較少,帶少許甜味。·金目鯛 經過輕微火炙嘅金目鯛 ,魚脂味極濃。·中拖羅完全食唔到有根位,淺粉紅色油花好靚,入口即溶。·煙燻春魚煙燻過嘅春魚,好驚喜煙燻味唔會蓋過春魚嘅鮮味。·炭燒鰤魚鰤魚油脂好豐富,可以經過更長時間嘅炭燒,最後用紫菜包裏,飯米吸引哂魚油嘅香味,好吸引。·火炙右口魚邊比較少見嘅右口魚,今次終於試到。味道同樣鮮美又油脂多。·赤海膽產自北海道嘅赤海膽,滿滿咁放係壽司上面,味道非常甘甜。·

·深海池魚
飲質爽口又細緻,肥美鮮甜。

·平目魚壽司

·帆立貝壽司

·白蝦壽司
用左日本富山灣嘅白蝦,加左矜貴嘅黑魚籽,味道爽口鮮甜。

· 醬油漬赤身

·金目鯛
經過輕微火炙嘅金目鯛 ,魚脂味極濃。

·中拖羅
完全食唔到有根位,淺粉紅色油花好靚,入口即溶。

·煙燻春魚
煙燻過嘅春魚,好驚喜煙燻味唔會蓋過春魚嘅鮮味。

·炭燒鰤魚

·火炙右口魚邊
比較少見嘅右口魚,今次終於試到。味道同樣鮮美又油脂多。

·赤海膽
產自北海道嘅赤海膽,滿滿咁放係壽司上面,味道非常甘甜。

·拖羅手卷
滿滿嘅拖羅蓉放入紫菜手卷入面,啖啖肉又綿密。

甜品
抹茶慕絲

旬之刺身定食 $358
有6款季節當造刺身,每樣兩片。
定食都非常之好,外型美觀,刺身新鮮帶有光澤,分別有以下刺身!樣樣都好好食!

·帆立貝
·拖羅
·富山灣白蝦
·沙甸魚紫菜卷
·煙燻過春魚

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!Sooshi Gold