2018-03-04 41 浏览
星期日一定要同sis chill外, 今日嚟lkf同兩個sis試下呢間欠仰大名嘅steak bar~我哋叫咗兩個餐三個人share, 佢嘅餐係跟沙律飯, 同埋一嚿豆腐仔☺❤吉列炸牛扒👅一定要食呢個, 係佢哋嘅signature product。 啲牛扒自己燒, 想幾成熟都得。 而且佢每塊牛扒都切得厚度一樣, 咁燒起上嚟就會容易啲。 呢個牛扒嘅味, 唔會太濃。但係就好淋, 幾好食😍另外食咗香煎魚柳套餐本身佢係比目魚, 但佢冇哂就轉左兩條龍脷柳。呢兩條龍脷柳調味啱啱好, 而且食落好嫩滑😳比起吉列牛, 我更鍾意食呢條魚。食完炸物食番條魚即刻清新曬。小食我哋叫咗和風紫菜薯條同埋炸魷魚, 味道就不過不失啦, 要讚嘅係佢嘅魷魚圈😳我食唔停口總括而言係唔錯的, 可以再戰。

吉列炸牛扒👅

呢個牛扒嘅味, 唔會太濃。但係就好淋, 幾好食😍

另外食咗香煎魚柳套餐

總括而言係唔錯的, 可以再戰。
2018-03-03 67 浏览
就黎去旅行,諗住要唱定D錢,黎到中環唱完錢,順便叫埋係附近返工既朋友落老蘭。之前見到去完日本既朋友出哂post講到吉烈牛有幾咁好味,搞到我都好想去試下。上次經過蘭桂芳見到呢間Steak Bar有得食吉烈牛,即刻好心動!正所謂心動不如行動,所以今次個目的地就係Steak Bar~約咗六點半,黎到門口都已經見到有D人係門口等緊,睇黎真係幾出名喎!餐廳入面沿用高枱高凳,可以見到師傅係到預備食物中。我地入去坐低之後,因為七點半就要交枱,所以即刻落單。唔駛諗一定係點set D吉列炸牛扒。套餐包前菜、沙律同埋飯。前菜有白滑豆腐,清清地,開個胃先。沙律就有新鮮蔬菜、車厘茄伴著柚子汁,食落清新,為吉烈牛展開序幕!一塊被炸至金黃既牛扒,切成件,先放係鐵網上。爐上面有少許牛油,下面有火熱住,因為擺得太近,朋友覺得有D熱,所以要拎遠少少先可以慢慢燒D吉列牛。夾起一件睇睇,就發現牛扒只係表面炸至金黃,裏面仍然係嫩紅色,等待被放係爐上面燒。當煎到表面轉色,就夾起一舊試試。食過就知點解吉列牛咁好味!牛扒經過係爐上面煎一陣之後,表面變得香脆之餘,仲可以將肉汁鎖係入面,再配合外面唔會太厚既吉列皮,無論係口感定係味道都
餐廳入面沿用高枱高凳,可以見到師傅係到預備食物中。
我地入去坐低之後,因為七點半就要交枱,所以即刻落單。
前菜有白滑豆腐,清清地,開個胃先。
一塊被炸至金黃既牛扒,切成件,先放係鐵網上。

當煎到表面轉色,就夾起一舊試試。
食過就知點解吉列牛咁好味!牛扒經過係爐上面煎一陣之後,表面變得香脆之餘,仲可以將肉汁鎖係入面,再配合外面唔會太厚既吉列皮,無論係口感定係味道都係一流!
set B 安格斯西冷牛扒
另外一個set係店員推介既set B安格斯西冷牛扒。
size都唔細,而且仲好厚身tim~
表面煎香,切開內裏仲係粉紅。食落就知生熟程度啱啱好,慢慢咀嚼,口腔立時充滿肉汁,好香牛味,而且香口得黎唔韌,果然冇介紹錯!
因為個主食太好味,平時唔鍾意食飯既我都食咗成碗飯!
飲品方面就叫咗熱柚子檸檬同埋Ginger Lemon。
兩杯望落都幾似,但係各有優點。飲落唔甜,感覺健康!
set D 吉列炸牛扒
整體黎講,如果係要好似法國人進餐咁慢慢食,就黎錯地方啦!不過以香港人既節奏黎講,一個鐘食一餐飯係絕對冇問題。
地埋位置方便之餘,仲要食物質素極佳,尤其係吉列牛,除咗食,仲可以自己落手燒,係絕對值得encore!

MENU
2018-02-22
set B 安格斯西冷牛扒
set D 吉列炸牛扒
2018-03-03 79 浏览
中環其實有不同嘅美食,選擇亦好多,中西日韓意法,應有盡有。今日就同朋友黎依度試下!香港寸金尺土,仲要係中環區,餐廳面積亦會因此比較有限制。雖然地方細細,都容納到好幾枱客人架!午餐係有set嘅,侍應好貼心地逐一介紹,板腱牛扒比較林,吉列炸牛扒就係招牌菜,我地決定叫依兩set share黎食!依度係即叫即整,所以要俾小小時間,等一等,不過都唔會太耐。先黎個飲品先,我地都叫左ginger ale。唔洗好耐,主菜到!依個吉列牛扒係用麵包糠包住牛扒黎炸,炸到表面金黃就上碟,俾客人再燒到想要嘅熟度,又幾得意喎!餐廳廚師話,有d牛會比較多根,可以燒熟少少,就會無架喇!我覺得我地都燒得幾好,面頭啱啱熟,入口唔會好硬,咬唔開,又有牛味,不錯呀!至於我依個板腱牛扒,都算幾厚喎,熟度我選擇左medium rare,切開啱啱好。板腱比起吉列牛扒有牛味,再加上炸蒜片的話,味道又有多一個層次。另外亦有牛扒汁可以點,有不同嘅食法。切開嘅時候,雖然中間見到好似有少少根位,但係一d都唔韌,又幾好喎!整體都算唔錯呀,下次可以再黎試埋其他set

Ginger  ale

唔洗好耐,主菜到!

吉列牛扒

板腱牛扒

整體都算唔錯呀,下次可以再黎試埋其他set

2018-03-03
午餐
  • 頂級板腱牛扒
2018-03-03 1792 浏览
吃牛扒食得唔少,但和風炸牛扒就在杜如風介紹的東京店吃過一次。有聞這家店是長期人氣店子,主打曰式牛扒。晚餐時間常常坐無虛席,今天要在午飯時間試試看。這餐廳是位於中環蘭桂芳,裝修一貫型格,酒吧格局,店內播放強勁節拍音樂,以黑色作主調,好像吃牛扒也食得都casual有型。價格方面也不貴,由$178-$248。既然頂級板腱牛扒是限量供應,不得不試吧!今天我們二人都點了這個牛扒set.頂級板腱牛扒$215前菜是胡麻豆腐,口感滑溜;而沙律幾fresh,好爽!牛扒份量唔少,有成250gram! 牛扒唔肥膩,肉質好嫩又juicy. 滿有肉味!配上海鹽同炸蒜片,更提升肉味,真是滋味!原來這牛扒是先慢煮再煎,所以即使五六成熟,肉質同樣嫩口juicy!最正的是即使減肥也同樣不用忍口,這牛扒脂肪唔多,是肩胛肉的少動部位,肉質幾嫩多汁,可以放心大朵囗福了。和肉眼相比,雖然油潤感稍有不及,但個人比較喜歡這牛扒多汁,多吃也不膩的感覺。吃飯也十分香口,飯面上有素飯料,幾有鮮味,惹味十分。整體感覺良好,加上可以二百多元可以在蘭桂芳吃牛扒,而且質量唔錯,可以encore!

這餐廳是位於中環蘭桂芳,

頂級板腱牛扒$215

前菜是胡麻豆腐,口感滑溜
;而沙律幾fresh,好爽!

牛扒份量唔少,有成250gram!

吃飯也十分香口,飯面上有素飯料,幾有鮮味,惹味十分。

2018-03-03
2018-03-03 46 浏览
聽講蘭桂坊開左間專食牛嘅餐廳,仲有吉列牛食添!離遠已經見到招牌,十分有霸氣!叫咗每日限量嘅頂級板腱牛扒~佢所有餐都會包前菜、沙律同埋飯本來都掙扎緊應該嗌安格斯西冷牛扒定係呢個,但係店員話呢個牛味會比較濃同埋淋啲!叫左六成熟~果然係好淋好易就切開!牛味濃,正👍呢個前菜麻醬凍豆腐都唔錯! 終於到我最期待嘅吉列牛!佢個爐上面本身已經有油,雖然唔知係咩油,但係有陣陣牛油香~吉列牛值得一讚,炸得香脆,而且炸粉唔厚,亦唔會甩皮黐住晒個爐👍煎到兩面少少脆更加好食!牛味濃,冇筋,推薦!兩個餐入邊我比較鍾意食吉列牛~大家都可以試吓!另外千祈唔好忽略隻碟右下角有蒜鹽,點蒜鹽係另一種風味!
聽講蘭桂坊開左間專食牛嘅餐廳,仲有吉列牛食添!
離遠已經見到招牌,十分有霸氣!

叫咗每日限量嘅頂級板腱牛扒~
佢所有餐都會包前菜、沙律同埋飯

叫左六成熟~果然係好淋好易就切開!
牛味濃,正👍

呢個前菜麻醬凍豆腐都唔錯!

終於到我最期待嘅吉列牛!
佢個爐上面本身已經有油,雖然唔知係咩油,但係有陣陣牛油香~

煎到兩面少少脆更加好食!
牛味濃,冇筋,推薦!
兩個餐入邊我比較鍾意食吉列牛~大家都可以試吓!

另外千祈唔好忽略隻碟右下角有蒜鹽,點蒜鹽係另一種風味!
2018-03-02 992 浏览
約了朋友在中環晚飯,他推介Steak Bar,聲稱CP值高的日式西餐廳,把心一橫去試試到底有幾值!餐廳裝潢只是看似只是一家普通酒bar,但竟然提供set dinner⬇每款set dinner都配有紫菜的飯,沙律和麻醬豆腐,吃完份外開胃😌Set C -頂級板腱牛扒🐄(每日限定) ($215)職員主動介紹板腱牛,此肉採用USDA prime級牛,而且比西冷扒厚身,比較有口感。肉身的確夠厚,外表燒到少少焦,裡面肉五成熟,切開有少少血水,肉汁充足🤤,配少蒜鹽,非常香口。Set D - 羊架 🐑($248)朋友之前已經試過牛扒,所以話想試下羊架又如何。羊架夠大份,我淺嚐一小口,味道香口,羶味不太濃。朋友額外加$48配一份芝士粉薯條🍟,薯條炸得香脆,搭上香濃芝士粉,味道更惹味。兩個set dinner 合共$500多少少,連帶環境+氣氛,完全值回食價😍👍🏻。喜歡牛的朋友,不能錯過!

Set C -頂級板腱牛扒🐄(每日限定) ($215)

Set D - 羊架 🐑($248)

喜歡牛的朋友,不能錯過!

2018-03-02 37 浏览
岩岩幫朋友仔搬完東西返屋企,原本打算係附近搵食,朋友仔同我講西環係美食沙漠,所以OpenRice 左兩間心水餐廳,不過,由於仲係新年關係所以打定電話訂位。幸好,我們作了這舉動,原來年初五都未開門呀!未開門點解會有人聽電話架!所以,再接再厲再search !最後揀完加打埋電話就搵左呢間steak bar,食fried steak !跟著google 到達,餐廳位置不太難找,位置有點窄, 一般bar 既環境,不過我見裡面有位,唔知點解安排我地坐最外面,背對著餐廳,面向住街道!路人走過就望住我地食野!仲有一對外國遊客係條街行過話要幫我地影相,勁搞笑!本來點了set A 石燒薄切牛肉and set D吉列炸牛扒, 最後setA無晒,叫左兩個set D吉列炸牛排!因為我同朋友仔都心心念念上次去日本無食列吉列炸牛排,所以點左一樣!再加上一人一杯可樂!套餐包前菜,沙律同飯,飲品要額外付款,熱騰騰既鐵板,舖滿飯素既白飯,新鮮但份量少的沙拉淋上醋,賣相很吸引,加上沙拉醋同飯素,令人增加食慾!吉列炸牛扒: $188牛排外面炸得很鬆脆,而生熟程度完全掌握在鐵板煎的時間,如果吉好生一點的可略為煎一煎,如果想食

吉列炸牛扒: $188
牛排外面炸得很鬆脆,而生熟程度完全掌握在鐵板煎的時間,如果吉好生一點的可略為煎一煎,如果想食熟一點的,就可以煎耐一些!朋友仔好生,我好熟,兩種都各有特式!唯一的是牛排多一點根!加左飯素的白飯很香口,令人不知不覺食了很多,如果用日本珍珠米會更好!

總括內說,很滿足的一餐。
2018-02-20
2018-03-01 46 浏览
素來愛海鮮而不愛肉的我每月總有這麼一兩天想大口大口的吃肉。日前難得入黑之前踏足蘭桂坊,才發現在斜坡上竟然開了不同的小餐廳。Steak bar這名字吸引我上前細看,而招牌菜式竟是適逢剛剛在日本無緣一試牛かつ(吉列牛扒),便一行兩人進去來個牛扒lunch。餐牌簡潔易明,店員也細心介紹當店的招牌菜,表示Set D的吉列炸牛扒是招牌菜,可以自己烤,而Set B的安格斯西冷牛扒及Set C的頂級板腱牛扒(每日限量)則是較為熱門的選擇。經過一輪討論後,我們決定了點招牌的Set D和牛味較重的Set C,另外再多點了一份和風紫菜薯條。等待的同時,我們也見到旁邊的客人點了Set A,看到肉在石板上煮熟,真的是急不及待呢!Set D 吉列炸牛扒 $188先來的是吉列炸牛扒。店員說了牛肉上菜的時候已經兩三成熟,看上去還是很紅,而石板上的牛油則還在融化中。除了牛扒,想不到套餐還包括前菜、沙拉及白飯。前菜是胡麻豆腐,沙拉也簡單而新鮮,很快就被我吃進肚子了。白飯上加了日式調味粉,令不愛吃白飯又怕肥的我也吃了幾口。一開始看到牛油在融化,拍完照就馬上把牛肉放上去燒,可是吃完覺得牛油味很重,卻烤得不太香,有點納悶怎麼

Set D 吉列炸牛扒 $188

吉列炸牛扒

一開始看到牛油在融化,拍完照就馬上把牛肉放上去燒,可是吃完覺得牛油味很重,卻烤得不太香,有點納悶怎麼會這樣呢?後來才發現是自己太心急了,其實我覺得最好是等牛油和石板燒一會兒,這樣也不用把牛放太久,外層卻剛好能鎖住裡面的肉汁,不錯!

吉列炸牛扒

大家也別少看石板烤小小的,其實在我們整頓飯也燒著,不需要勞煩店員幫我們換火,也不怕聊到一半需要中斷一下來叫店員,很方便呢。

和風紫菜薯條 $48

然後來的是薯條,薯條帶有紫菜的香味,加上醬料就剛剛好咯~

和風紫菜薯條

Set C 頂級板腱牛扒(每日限量)$215

最後來的是Set C。牛扒比想像中大份,切開也覺得裡面對應我們要求的medium rare。肉質不錯,只是吃著吉列炸牛扒的同時會覺得這個不夠惹味呢!反正石板可以一直用著,我們後來也把牛扒稍微放在石板上考一下,不僅不怕牛扒變冷,烤了一下還比較惹味(我們都是愛好重口味的嘻嘻),還可以再自由加上醬汁配料,不錯~

頂級板腱牛扒

Steak Bar真的很適合食肉獸,想多試一點變化的也建議像我們一樣最少點一份可以石板燒的喔~
2018-03-01 36 浏览
黎蘭桂坊唔一定要飲到醉醺醺!其實蘭桂坊都有好多好野食!!日本最近好興吉列牛, 好快已經傳到黎香港!有朋友介紹中環呢間STEAK BAR就係食主打吉列牛, 諗住黎試下!!STEAK BAR聽個名好西式, 以為一定係好似洋人咁沙律湯据扒甜品, 點知原來係日式定食据扒!! 入到餐廳, 裝修時尚, 門口有幾張高BAR枱, 我地就係被安排坐係門口既BAR枱, 面向街道, 景觀同空氣都很好!!最後我地ORDER左2個SET,石燒薄切牛肉SET $178呢個定食有沙律,芝麻豆腐,一碗飯同六塊牛肉,份量十足,石爐早已淋上香香的牛油,放下牛肉很快就熟,牛肉好淋,入口即溶,牛味亦很濃,如有需要,可點鹽或醬油,但我覺得不加調味已經很好食! 安挌斯西冷牛扒SET $248西冷大概有5成熟, 切開雖然仲係好紅, 但係已經冇血水出, 係我中意既熟度, 牛扒口感豐富,肉質厚實,肉味好濃郁,脂肪含量適中,味道也很不錯!另外, 因為日式定既關係, 佢跟既白飯仲有飯素加左係面, 飲到個飯超香, 日本米好好味!! 飲品方面叫左2杯無酒精飲品, COCONUT WATER 同埋GINGER LEMON!!邊個話据扒一

石燒薄切牛肉SET
石燒薄切牛肉SET $178

安格斯西冷牛扒SET
安挌斯西冷牛扒SET $248

邊個話据扒一定要跟紅酒, 我呢個COCONUT WATER又唔太甜, 好清涼, 岩曬食完有少少油既牛扒!!YUMMY!!杯熱ginger lemon 比想橡中大杯,有很多薑片,薑味十足,飲完成個身都暖晒,喜歡薑的朋友絕對會鐘意!
石燒薄切牛肉SET
安格斯西冷牛扒SET
2018-02-27 43 浏览
之前係第二到食過吉烈牛,對佢念念不忘~咁岩朋友都鐘意食,就搵左呢間試下🤓👉🏿✨吉烈炸牛排 Hkd 188 💸📌出面個皮炸到脆卜卜,入面啲肉仲未熟,要自己燒,想幾成熟食幾成熟💁🏽‍♀️一個set會配埋沙律,豆腐同前菜,完全係勁飽!朋友仲食到唔停口。完全清晒😂👉🏿✨頂級板腱牛扒 Hkd 215 💸(每日限量)📌呢個係職員推介,牛味會重啲,食落都比較淋身。出面其實燒到岩岩好,如果覺得入面太生,都可以自己再燒番熟佢~佢啲飯超下飯的!😋

👉🏿✨吉烈炸牛排 Hkd 188 💸

一個set會配埋沙律,豆腐同前菜,完全係勁飽!
朋友仲食到唔停口。完全清晒😂
👉🏿✨頂級板腱牛扒 Hkd 215 💸(每日限量)

📌呢個係職員推介,牛味會重啲,食落都比較淋身。
佢啲飯超下飯的!😋
2018-02-26 35 浏览
每當想起蘭桂芳,不少人也會即時想起酒吧,想不到那裡會有一間以牛為主打的餐廳呢!男友十分喜愛吃牛,我們當然要第一時間去品嚐啦!😆Steak Bar 有一點酒吧設計的影子呢!愛吃牛🐮的他,立刻就看看有什麼選擇呢!吉列炸牛扒~吉列炸牛扒在日本相當的流行,上次我們在東京錯過了,今次一定要點來試一試呢!套餐內還附上了飯、沙律及麻醬豆腐呢!吉列牛扒已用了一層薄薄的粉漿包著炸得脆卜卜了!但是牛扒還未完全熟透!還有一個鐵板給我們按自己的喜好決定牛的生熟度!牛味香濃,加上用牛油輕煎,更加香氣撲鼻呢!真是好食又有趣味呢!🤤頂級板腱牛扒🥩板腱牛排肉質油嫩,煎得一點也不會過老,牛味更加香濃!火喉剛剛好,完全把肉汁鎖在牛扒內,油花均勻,而且十分厚切,口感更佳!我們二人還點了lemon C +及7 up 呢!為當日晚餐劃上完美的句點!😊

Steak Bar 有一點酒吧設計的影子呢!

愛吃牛🐮的他,立刻就看看有什麼選擇呢!

吉列炸牛扒~

頂級板腱牛扒🥩
板腱牛排肉質油嫩,煎得一點也不會過老,牛味更加香濃!

2018-02-26 33 浏览
久聞東京最出名嘅吉烈牛黎左香港,而且極難book位,趁農曆新年假期人比較少,預早打電話book到位,可以試試了餐廳位於中環蘭桂坊酒吧街附近,人流真的很多,餐廳面積不算大,只有二十個座位,很快就全滿了餐牌提供六款套餐,我們一行兩人點了兩個餐加一個小食小食吉烈炸蝦,即叫即炸,表皮炸得很香脆第一道主菜當然是吉烈牛套餐,套餐還跟有日式白飯,上邊鋪有大量飯素,隨餐還有沙律同胡麻豆腐,和風滿溢入邊清楚睇到是生的,吉烈表皮炸得香脆,廚師火侯控制得好特別之處就係雖然牛扒是用吉烈脆皮包裹著,但入邊厚切牛扒仍然是生的,隨餐跟有明火烤爐,由食客自行決定牛肉生熟程度去烹製,而且牛扒質素極高,肉質很鮮嫰另外一個餐點左每日限量發售的頂級板腱牛扒,牛扒足足有兩吋厚,廚師煎封左四邊外皮,但入邊仍保持約五成熟透,所以令到牛扒入口保持鮮嫰表面還有炸香蒜片,陣陣牛香味散發出來五成熟牛扒恰到好處輕易就能把牛扒切成一件件進食,終於有幸試到這種東京特色美食,果然名不虛傳,真是不枉此行

餐牌提供六款套餐,我們一行兩人點了兩個餐加一個小食

小食吉烈炸蝦,即叫即炸,表皮炸得很香脆

入邊清楚睇到是生的,

吉烈表皮炸得香脆,廚師火侯控制得好

表面還有炸香蒜片,陣陣牛香味散發出來

五成熟牛扒恰到好處

輕易就能把牛扒切成一件件進食,

終於有幸試到這種東京特色美食,果然名不虛傳,真是不枉此行

2018-02-26 32 浏览
今次去老蘭,唔係喝酒,而係去開飯喇位置蘭桂坊,一條小斜坡就會見到「牛」標誌,就係我既目標steak bar。眼見佢未到7點就坐滿人,好彩有預先卜定位餐廳面積細細,用高吧枱既設計,坐得好服務,沒有太迫既感覺點餐時間,值得讚既係店員主動做介紹我地二個都係牛魔王,最後叫左setB同setC 再+雞軟骨餃子+Hite Beer每個餐都跟飯,沙律同麻醬豆腐前菜麻醬跟豆腐,冇得輸的配搭,但只有一口很小沙律,用醋汁,很開胃飯加上飯素,錦上添花安格斯西冷牛扒 $248⬇️⬆️大大塊,大概煮到五成熟,岩岩好,肉質比較有口感,很香牛脂味頂級板腱牛扒$218(每日限量)⬇️⬇️很厚身,有牛香味,食落就知並唔係你所見咁瘦,肉質超嫩,好多肉汁,就連根都係脆的,不怕吞唔到很有驚喜雞軟骨餃子每份有五件,唔會炸到乾爭爭,入面會有肉汁好味好滿足既一餐,中環區二百幾蚊一個餐,大大塊靚牛真的不貴,雖然算不上物超所值,但絕對物有所值
今次去老蘭,唔係喝酒,而係去開飯喇

眼見佢未到7點就坐滿人,好彩有預先卜定位
餐廳面積細細,用高吧枱既設計,坐得好服務,沒有太迫既感覺

點餐時間,值得讚既係店員主動做介紹

每個餐都跟飯,沙律同麻醬豆腐
前菜麻醬跟豆腐,冇得輸的配搭,但只有一口很小
沙律,用醋汁,很開胃
飯加上飯素,錦上添花

安格斯西冷牛扒

安格斯西冷牛扒 $248
⬇️⬆️
大大塊,大概煮到五成熟,岩岩好,肉質比較有口感,很香牛脂味

頂級板腱牛扒$218(每日限量)⬇️⬇️
很有驚喜

雞軟骨餃子
每份有五件,唔會炸到乾爭爭,入面會有肉汁好味

2018-02-25
2018-02-25 42 浏览
終於等到放假 😆當然要同朋友輕鬆下!約左去蘭桂坊飲下野傾下計😊點知俾我發現呢間專食牛扒既餐廳原來開左係度。之前網上都見到呢間好似好有人氣!都想試下。難得黎到,就入去食下啦!6點幾未到7點都已經坐滿人!坐底左職員就同我地講解下個 menu 有咩推介,餐廳最有人氣既就是set B and set C. 咁就揀呢兩款啦!😋唔洗等好耐,就上菜喇!望落相當豐富!大大塊吉列牛扒!🐮先食佢d前菜沙律,同胡麻醬豆腐先😋沙律 落左d黑醋,相當開胃。凍凍地既豆腐 配有胡麻醬 永遠都係最夾既組合黎。😃牛油燒到溶哂,就可以開始燒喇!😋好好玩!自己燒自己食。按照自己既喜好,熟既程度去燒!😍起初都驚有油彈到,原來都幾安全同昜控制!講番個吉列牛。本身佢已經炸到個外層好金黃好脆,而裡面就生既,等我地自己燒。咁就唔怕過熟同韌喇!😋肉質又真係幾嫩,而牛味很重!外層既炸粉亦不會好厚,不用怕影響肉質。另外很喜歡佢個飯,佢加左d紫菜芝麻蝦乾個類,令到個飯食落更有咬口,更好味!送飯一流!我朋友就揀左食 安格斯牛扒餐喇!🐄都幾大塊,陣陣既牛香味!煎得幾靚!切開去,熟到5成熟,岩岩好!安格斯牛既肉質真係嫩,而肉汁都多!仲有少少既脂肪
終於等到放假 😆當然要同朋友輕鬆下!
約左去蘭桂坊飲下野傾下計😊
點知俾我發現呢間專食牛扒既餐廳原來開左係度。
之前網上都見到呢間好似好有人氣!都想試下。
難得黎到,就入去食下啦!

6點幾未到7點都已經坐滿人!

坐底左職員就同我地講解下個 menu 有咩推介,

餐廳最有人氣既就是set B and set C.
咁就揀呢兩款啦!😋

唔洗等好耐,就上菜喇!

望落相當豐富!大大塊吉列牛扒!🐮

先食佢d前菜沙律,同胡麻醬豆腐先😋
沙律 落左d黑醋,相當開胃。
凍凍地既豆腐 配有胡麻醬 永遠都係最夾既組合黎。😃

牛油燒到溶哂,就可以開始燒喇!😋
好好玩!自己燒自己食。按照自己既喜好,熟既程度去燒!😍
起初都驚有油彈到,原來都幾安全同昜控制!

咁就唔怕過熟同韌喇!😋
肉質又真係幾嫩,而牛味很重!

外層既炸粉亦不會好厚,不用怕影響肉質。

我朋友就揀左食 安格斯牛扒餐喇!🐄

都幾大塊,陣陣既牛香味!

煎得幾靚!

切開去,熟到5成熟,岩岩好!

安格斯牛既肉質真係嫩,而肉汁都多!
仲有少少既脂肪,食落更 juicy

唔錯唔錯!
2018-02-24 33 浏览
成個星期都響屋企食雞、豬、魚同菜終於等到星期六,老公放假同我去街、拍下拖就係因為成個星期冇食牛,真係好想去鋸扒於是搵下中環、上環一帶有咩牛扒食見蘭桂坊有呢間,咁近就去試吓有五個套餐,因為 set C 頂級板腱牛扒係限量供應,一見到已經即刻係諗住叫呢一款而老公響 set A set B 之間掙扎左好耐,最終揀咗安格斯西冷牛扒,佢見我想食牛扒話貴少少都唔緊要🤣安格斯西冷牛扒$248西冷真係無得輸,肉味好濃,五成熟、肉質好鮮嫩頂級板腱牛扒$215 (限量)板腱牛是厚切的,同樣是五成熟,肉嫩多汁!正呀每個套餐都有前菜、係沙律同凍豆腐,再跟個飯下次要試埋比較特別嘅吉列牛扒
成個星期都響屋企食雞、豬、魚同菜
終於等到星期六,老公放假同我去街、拍下拖
就係因為成個星期冇食牛,真係好想去鋸扒
於是搵下中環、上環一帶有咩牛扒食
見蘭桂坊有呢間,咁近就去試吓

安格斯西冷牛扒$248
安格斯西冷牛扒

西冷真係無得輸,肉味好濃,五成熟、肉質好鮮嫩

頂級板腱牛扒$215 (限量)

板腱牛是厚切的,同樣是五成熟,肉嫩多汁!正呀

每個套餐都有前菜、係沙律同凍豆腐,再跟個飯

下次要試埋比較特別嘅吉列牛扒
  • 頂級板腱牛扒